login |

Pilot: Berlin Station

2016. 11. 02. 14:50 - Írta: dzsiaj

46 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Isn’t that just too cute? „I brake the law for Thomas Shaw”. Here’s my bumper sticker:  „I stop terrorist attacks for ungrateful assholes”.

Kezdetben volt Julian Assange. Majd jött Edward Snowden. És most itt van Thomas Shaw. Míg előbbi kettő valós személyiség, utóbbi szerencsére csak az EPIX csatorna új sorozatában, a Berlin Station-ben szivárogtatja ki a titkos CIA-információkat, melyek ügynököket, hadműveleteket lepleznek le világszerte.

bs1

A szálak Berlinbe vezetnek, iderendelik hát Daniel Miller ügynököt (Richard Armitage), hogy állítsa meg a további szivárogtatásokat, és leplezze le Thomas Shaw-t, aki feltehetően egy tégla a CIA ottani kirendeltségén – röviden ennyi, amit elöljáróban érdemes tudni a sorozatról (na meg azt, hogy már három rész lement belőle, a kommentekkel tehát óvatosan), ami a Graves mellett az EPIX másik debütáló szériája.

Akárcsak ott, a szereplőgárda itt is illusztris: a főszereplőn túl vannak mozis (Rhys Ifans, Richard Jenkins) és tévés (Leland Orser, Michelle Forbes, Tamlyn Tomita) veteránok az állandó szereplők gárdájában. A bennünk lakozó junkie azt hihetné, hogy ilyen névsorral nem lehet mellétrafálni. De még mennyire, hogy.

bs7

Ez a névsor ugyanis sajnos csak arra volt elég, hogy megmentse a pilotot a helyenkénti totális unalomba fulladástól, és ez így nagyon kevés egy kémkedős sorozattól.

Nemrég a The Night Manager sem körömlerágós izgalmakkal tüntetett, előtte a London Spy volt egy igényes, de tömény unalombomba, szóval adja magát a kérdés: tényleg nem lehet pörgős, minőségi kémsorozatot készíteni mostanában? (Oké, az Allegiance pörgött, mint a veszedelem, de az elég kommersz darab volt, a kanadai The Romeo Section csekkolása pedig még várat magára).

bs3

But you know what pisses me off about guys like Iosava? That they don’t even make good bad guys. In the Cold War, we had the Russians…amazing. Before that, the Nazis with their… with their pressed uniforms and jackboots. They fucking owned it, you know what I mean? This…this jackass Iosava, he can’t even admit he’s a terrorist.

Persze, ezek a semmitmondó beszélgetések és a túlcsorduló bürokrácia nyilván sokkal közelebb áll a valósághoz, semmint a pattanásig feszült titkos találkák vagy az utolsó pillanatos nagy megmenekülések, szóval ebből a szempontból akár elégedett is lehetnék…, de miért lennék, ha a pilot 53 perce alatt többször is ránéztem az órámra?

bs2

Az érdektelenség mellett a másik, ami zavaró lehet még a sorozatban (nekem legalábbis az volt), hogy egyszerre akarnak bemutatni kábé mindenkit, ami semmi perc alatt ahhoz vezet, hogy az ember értetlenkedve néz, hogy akkor ez most kicsoda és kinek dolgozik és mit is akar?

Merthogy a főszereplő nyilván kap egy kis karakterizálást, de rajta kívül a többiek eddig nagyjából csak beszélő fejek egy-egy jellemzőbb karakterisztikus vonással; felskiccelték őket, később nyilván ki is bontják majd a személyiségeket, de egyelőre van olyan szereplő is, akinek csak annyi jutott, hogy kiderült: egy másik szeretője.

bs5

Ezeket nem számítva végső soron simán korrektnek lehet nevezni a Berlin Station-t, hiszen történni azért történik nagy lépés a tégla személye felé vezető úton már az első részben is, az utolsó pár percben pedig beindulnak a dolgok szerencsére, de sokaknál ez a „túl kevés, túl későn” esete lesz, és nem fognak visszatérni a második részre.

Esélyt azért kap még a sorozat, hiszen az atmoszféra nagyon jó, a miliő hiteles(nek tűnik), szóval ha más nem, a hangulat megtarthatja a nézőket (van ám bőven magyar említés is!), de ahhoz a cselekmény szálon is tenni kell még sokat a továbbiakban.

bs4

Most adnék egy 5,5/10-et, a többit pedig meglátjuk később.

U.i.: a main title theme David Bowie-tól tökjó választás, elsőre simán feldobta a random montázsos főcímet.

46 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2016. 11. 02. 15:19

Na akkor ezt a sorozatot dobtam is látatlanban. Egy új Homelandet akartam volna látni, de ahogy olvastam a kritikát, ez nem az. Az én ingerköszöbömnek a Strike Back volt elég pörgős, bár néhol az is lassúcska volt. Szóval ezek után ezt meg sem próbálom. Spóroltam 53 percet. :D

napocskin - 2016. 11. 02. 17:00

A francba, pedig ezt vártam. Azért belenézek, de lejjebb veszem a lelkesedést.

Kati néni - 2016. 11. 02. 17:16

Ki nevezne be egy korlátozott epizódszámú (10), egy évad = egy ügy, helyenként akcióorgiával felturbózott, rejtélyes, nézőket átverős, Netflix/Amazon-típusú Mission: Impossible sorozatra?

Az amerikai-angol titkosszolgâlatok kozosen letrehozott kulonleges bandajat egy bevetesen lemeszaroljak. Az eletben maradt fonok összerak egy öt fős csapatot 4 nagyon szignifikáns, talalekony, de nem tul tapasztalt karakterből es egy veteranbol.

Van egy Spectre-hez hasonlo, a vilagpolitikat a hatterbol mozgato titkos szervezet. Az elso 5-6 resz a team osszehangolodasat mutatja be, amint a vilag kulonbozo reszein gyujtenek informaciokat es akcioznak, a tovabbi negy epizod pedig egy gondosan megtervezett muveletet, amely a fogonosz ellen iranyul (persze a szamitasba hibak csusznak, emberi tenyezo, nem vart titkok napvilagra kerulese stb.).

A tortenetben hasznalnak az osszes M:I-ös gimmickeket (maszkok), de emelne at elemeket a Bond-sorozatbol (szuper kutyuk alkalmazasa), a filmes Bourne-univerzumból (akció), az Ocean’s Elevenbol (lazasag, atveres) es a brit Spooks meg Hustle sorozatokbol.

Geza Kovacs - 2016. 11. 02. 17:19

Nyugodtan dobja, aki utálja a dögunalmat. Láttam a 3 részt, mindenféle poén lelövése nélkül mondhatom: baromira semmi poén nincs, amit el lehet szpojlerezni. Ugyanez a töszörgő szájtépős nulla.

Hogy a itt a végén még meg ne vádoljanak holmi 24 iránti elfogultsággal: a Homeland sem éppen a részenkénti lövöldözésekkel vált híressé, de igenis haladt valahonnan valahova, lehetett beszélgetésekkel is feszültséget kelteni, és legfőképpen megismertették velünk a szereplőket. Na itt egyik sincs meg.

Kifejezetten szégyenteljes a király szereplőgárda alkalmazásához képest, hogy ezt hozták össze.

1/10

szk - 2016. 11. 02. 17:59

Jó kémsorozat kell? Deutschland 83, The Americans, Homeland.

winnie - 2016. 11. 02. 18:12

szk: ezek közül kettő nem mostani, ő inkább az elmúlt 1-1,5 évből említett címeket.

JRC - 2016. 11. 02. 21:35

Bár a Romeo Section sem a pörgős történet mintapéldája, de kémsorozatként nekem tetszett. A kategóriában talán még említést érdemel a koreai Spy, ami az izraeli Ta Gordin feldolgozása volt.

winnie - 2016. 11. 02. 21:42

jrc: igen, bár közvetve a posztban említtve van, hiszen az allegiance annak az amerikai verziója.

JRC - 2016. 11. 02. 22:05

Allegiance teljesen kimaradt. Kösz, hogy jelezted.

ákos - 2016. 11. 02. 22:18

Kati néni: Én befizetnék.

bvr - 2016. 11. 05. 20:49

A napokban néztem meg a három részt. Szerintem viszont rendben van.

Az elhangzottakról: A Night Manager-t nagyon vártam mert nagy Hugh Laurie és még nagyobb John le Carré rajongó vagyok. Mondjuk messze nem épp e miatt a könyve miatt (anno félbe is hagytam, ez intő jel lehetett volna), nem is lett jó a sorozat sem.
A Homeland a reboot óta nekem tetszik (bár inkább Carrie karaktere ellenére mint miatta), persze, pörgős, amit én egy kém-drámáról gondolok ahhoz képest túlságosan is az, nem is tekintem épp ezért annak (de mondom, ettől még szeretem) Ezt a Berlin stationt viszont igen.
Volt még két éve a 6 részes angol The Game – na az rettenet volt, pedig attól sokat vártam.
A Strike back meg totál más, az első két (ugye teljesen különböző) évad nagyon jó volt, a harmadikat még élveztem a szereplőgárda miatt (Charles Dance mint főgonosz, csak épp az átívelő szálról a végére persze kiderült mekkora marhaság), aztán lett belőle egy nagy zuhanórepülés.
Az Allegiance.nak nem mondom hogy nem voltak értékes pillanatai, de összességében inkább béna mint jó.

A Deutschland 83 viszont eddig kimaradt, azt kipróbálom majd!

California Max - 2016. 11. 06. 18:57

A Hunted c sorozatot probaljatok ki, az a porgos verziobol van, es kb ilyet keresek de hiaba. Vagy egyszer majd jon jason bourne sorozatban…

bvr - 2016. 11. 06. 20:36

@California Max: ez egyébként tök jó ötlet lenne, mármint ha az _eredeti_ könyvet/könyveket vennék alapul.
Ahogy írtam nekem John le Carré volt a kedvenc (sokminden miatt, a finom kis karakterizációk és a tök hiteles világábrázolás (nyilván regényesítve van, de olvasóként tökre elhihető)
Viszont anno gimis koromban sok ilyesmit olvastam és ha a pörgős összeesküvéses/kémes műfaj akkor Ludlum tényleg az egyik legszórakoztatóbb volt (meg volt még jópár még ennél is nagyobb kedvencem)

Szoktam azt is gondolni a sztoriíró brigádok bénázásait nézve (akár film, akár sorozat) hogy akkor már jobb ha inkább kész könyveket adaptálnak, de hát mélyebb ott a probléma, még jó regények adaptációjánál is legalább annyi a bénázás mint ami jól (vagy legalább vállalhatóan) sikerült.

winnie - 2016. 11. 13. 08:26

“A Hunted c sorozatot probaljatok ki,”

ilyenkor alátámasztásnak érdemes linket is betenni, mert csak pár szót olvasva nem fog senki sem érdeklődni.

http://www.sorozatjunkie.hu/tag/hunted/

“es kb ilyet keresek de hiaba.”

de hát hasonlókról mi is írtunk, igazából ezért vannak a kritikáink:)

_Peter - 2016. 11. 14. 17:20

Kiszállok azt hiszem, ennél többet vártam. Egyszerűen unalmas. Írtam valahol szegény ember Homelandje ez, erre még azt a színészt is behozták onnan, aki mindig ilyen vesztes karaktereket alakít a nevét se tudom de az arcát felismerem: Mad Men, Homeland, Last Ship és most a részben is ahogy megjelent na mondom mindjárt kitolnak vele, így is lett. Az 5. részt még megnézem hátha történik valami érdekes, különben kasza.

krisz - 2016. 11. 15. 09:24

Van már magyar felirat az első 4 részhez.

krisz - 2016. 11. 16. 07:56

Az első 4 rész után teljesen rendben van a sorozat, egyáltalán nem unalmas.

Snoopyzit30 - 2016. 11. 16. 23:42

A 4. részig daráltam. A pilot az valóban elég semmitmondó és még talán a 2. részre is lehet mondani, hogy “szegény ember Homelandje”, de aztán a 3. rész már érdekesebb, a 4. rész meg kifejezetten tetszett.
Ahogy nézem teljesen olyan érzésem van, mintha ez angol sorozat lenne, de mégsem olyan száraz, mint The Game volt, vagy annyira angol, mint egy Luther például, de nagyon látszik, hogy nem amerikai, mint a Homeland.
Berlint szerintem tényleg jól használják ki. Tetszenek a külső helyszínek (a graffitik baromi jók) és egyenlőre nem zavar, hogy a kémkedést nem homelandi értelemben veszik. Lassan csordogálnak az események az igaz, de azt nem mondanám, hogy eseménytelen vagy unalmas. Főleg már ez a 4. rész, ahol kezd összeállni 1-2 dolog. A színészeket egytől egyig bírom, gyakorlatilag minden szereplőt bírtam valamilyen más filmben vagy sorozatban, szóval… én egyenlőre maradok, főleg így hogy 10 rész talán összesen, hamar le fog csúszni.

Amúgy egy 6,5/10 kategória, de egyenlőre szórakoztat.

Snoopyzit30 - 2016. 11. 16. 23:52

Még valami eszembe jutott. Ami pozitívum, hogy nem ilyen fegyverbuzi (már bocsánat) sorozat ez, hogy állandóan lőjenek benne. A kémfilmeknek nem sajátja, hogy állandóan lövöldöznek, hiszen itt az infószerzés, a titkolózás, megtévesztés, átverés, kihasználás stb. tételekkel játszadoznak és nincsen minden pillanatban csúcsra járatva a dráma, mint a Homelandben. Most nem akarok a Homeland ellen beszélni, mert imádom, de attól, hogy ez a sorozat úgymond az ellentéte valahol a H-nek még jó is. Ebből a szempontból inkább hasonlít tényleg egy angol kémregényre, mert úgy kell összerakni a darabkákat, legalábbis tényleg kell figyelni, hogy ki-kivel-miért-hogyan-meddig. Én azért nem írnám le olyan gyorsan ezt a sorozatot. Remélem nem tévedek és nem csak a “hangulat fog megtartani” ahogy a kritika írója is jelezte, hogy biztos lesznek ilyen nézők is.

krisz - 2016. 11. 17. 19:22

Pontosan az a jó benne, hogy olyan, mint egy jó kémregény, persze nem véletlenül olyan, hiszen Olen Steinhauer írta, aki egyébként kémregényeket ír. A Homeland egy fantasy ehhez képest plusz Carrie karaktere által képviselt drámai jelenetek és a túlhúzott izgalmak sem hiányoznak ebben a sorozatban, szépen építgessék csak fel a történetet. Az, hogy (egyenlőre) semmi lövöldözés nincs, abszolút pozitívum. Egyébként én is Homeland rajongó vagyok, tehát én sem szeretnék ellene beszélni. Szerintem teljesen korrekt a sorozat, nekem jobban tetszik, mint a The Americans, pedig azt is kedvelem.

Snoopyzit30 - 2016. 11. 18. 10:00

Berendelték a 2. évadot, ennek örülök. Jó úgy nézni, már szinte az elejétől, hogy tudja az ember, hogy nem leng a kasza lehetősége folyamatosan a sorozat feje felett :)

winnie - 2016. 11. 18. 10:44

Snoopyzit30: a 2. évadban is jöhet kasza:)

annyiban egyébként bosszantó a dolog, hogy nincs nézettségünk a csatornához, így tényleg nem tudni, hogy teljesít.

MP - 2016. 11. 18. 11:55

A The Game-et elkaszálták egy évad után, ez meg már a kövi évados berendelést is megkapta. Szégyen.

Amúgy egynek elmegy, de én is ugyanezt éreztem mint a cikkíró, olykor hangulatos de sokszor untam.

Snoopyzit30 - 2016. 11. 18. 15:44

@winnie: “a 2. évadban is jöhet kasza:)”

Persze ez egyértelmű, de arra gondoltam, hogy elkezd nézni az ember lánya egy újoncot és netalántán még meg is kedveli a sorozatot erre az 1. évad végén elkaszálják a francba.
Na az tud fájni…

Ancsa - 2016. 11. 18. 21:30

Az első négy rész ismeretében azt mondom, hogy elég gyengusz, sokkal többre számítottam. Az a csoda, hogy az első 20 perc alatt nem lőttem le. Csak jöttek és jöttek az újabb arcok, kapkodtam a fejem, azt sem tudtam ki kivel van. Később nagyjából kezdett összeállni, de ha hetiben kellett volna néznem, hagyom a francba. Pedig Armitage hatalmas nagy kedvenc, de ez most mellényúlás.
Akkor már inkább a The Game, az sokkal jobban bejött.

ravengirl - 2016. 11. 19. 18:48

Nekem nagyon bejött ez a lassú víz. Tényleg nem haladnak gyorsan az események, de a negyedik-ötödik részre szerintem teljesen képben lehet lenni a fő karakterekkel. Számomra ez sokkal valósághűbb, mint agyonpörgetett, minden-pillanatban-élethalálharc megközelítésű kémfilm. Én nem unatkoztam rajta, még az első részen sem.
És persze számomra nagy vonzereje volt Richard Armitage főszerepének, és nem is csalódtam :), szerintem a stílusához nagyon fekszik ez a karakter (bár továbbra is inkább brit, mint amerikai, de lehet, hogy csak azért mert tudom :) Ja, és a hangja miatt szerintem vétek szinkronnal nézni…
És ami számomra nagy pozitívum még, az Rhys Ifans — igen messzire jutott a Sztárom a párom infantilis lakótárs szerepétől. Minden jelenetét szeretem, egyszerre vonz és taszít a karaktere. Én biztos maradok, főleg, hogy berendelve a 2. évad.

krisz - 2016. 11. 21. 20:28

a hatodik epizód után ez az “unalmas” szöveg már elég unalmas :-)

_Peter - 2016. 11. 28. 13:53

Történt valami izgalmas? Akkor lehet mégse adom fel, csak az első 4 részben kevés történés volt nekem.

krisz - 2016. 11. 28. 18:13

Előkerültek a fegyverek is..

Geza Kovacs - 2016. 11. 29. 02:13

Jelentem, a 6. részre használhatóvá vált, és a 7-ben erre ráerősítettek, szóval van esély a normalizálódásra. Nehéz szülés volt, de reméljük a legjobbakat.

winnie - 2016. 11. 29. 04:27

szuper:)

monti - 2016. 11. 30. 18:48
ravengirl - 2016. 12. 02. 14:39

monti:
A cikk alapján nem túl magas a léc a felvételin… :))

Snoopyzit30 - 2016. 12. 03. 15:15

Oh, hát mekkora részt/részeket kaptak, akik kitartottak a sorozat mellett… a 6. és 7. rész abszolút homelandi magasságokba repített bennünket. Jó volt nézni minden percét. Aki félbehagyta, hogy unalmas, az nyugodtan térjen vissza. Ezek után már nagyon várós a folytatás :))

krisz - 2016. 12. 03. 15:47

Az elején még építgették a sztorit, szerintem az sem volt unalmas, de a 7. rész után azt kell, hogy mondjam, ez nem a szegény ember Homeland-je, hanem a legjobb kémsorozat, amit valaha láttam, kémregény szintű kidolgozottsággal.

v_tamas - 2016. 12. 06. 15:01

unalmasan induló, de nagyon izgalmasan folytatódó, nagyon ajánlott kémsorozat.
Ilyennek képzelem a valódi kémek életét :)

Snoopyzit30 - 2016. 12. 14. 12:46

1×09

Nagyon kellett figyelni ebben a részben. De… ööö… nem merném eskü alatt vallani, hogy mindent teljesen értettem. Majd megnézem a részt szinkronosan is. :-P

Julian és Hector szerepe nem teljesen világos. Csak én nem értem, hogy akkor ez a Julian most ki is tulajdonképpen? Miért került abba a kihallgató táborba? Vagy azt tökmindegy? Azt sejtem, hogy Hector azért engedte el, mert rájött, hogy nem is tud semmit és felesleges a vallatás meg már a x-edik akció után a töke tele lett a CIA-val. Azt eddig is tudtuk, hogy Thomas Show egy álnév, de akkor ez valójában csak a fedőneve a kis akciójának Juliannel (meg ugyebár a németekkel)? De akkor miért mondta a vallatáson – amikor ugye begyógyszerezték valami igazságszérumszerűséggel – hogy Thomas Show halott?
Ha a kérdéseimre a következő részben választ kapok, akkor bocsi, ha meg nem akkor meg valaki magyarázza el aki ezt érti.

Brynden Rivers - 2016. 12. 14. 15:00

“a 7. rész után azt kell, hogy mondjam, ez .. a legjobb kémsorozat, amit valaha láttam, kémregény szintű kidolgozottsággal.”

+1

Richard Armitage-t az isten is kémfilmek főszerepére teremtette, a Strike Back első (kémesebb, mint akciós) évadában is remek volt.

nandi - 2016. 12. 14. 20:37

valami olyasmire emlékszem, hogy Julian azért került a blacksite-ra, mert terroristáknak adott ki lakást vagy együtt lakott velük..

Snoopyzit30 - 2016. 12. 14. 21:28

@nandi

Jaja erre emlékszem tényleg volt ilyen, de akkor ezen kívül mást nem is csinált. Ha ilyen kis ártatlanka lenne, akkor nem ment volna bele hogy bomlassza Hectorral a rendszert. Szerintem ez a Julian nem ártatlan már olyan értelemben, hogy nem egy sima civil, aki csak airbnb-zett kicsit…

Ami még beugrott így az utolsó rész előtt, hogy a pilot ugye úgy kezdődik, hogy lelövik Danielt egy akcióban (lásd a kritika 1.képén is), majd a következő snitt hogy 1 hónappal korábban.

Az azért megnyugtató, hogy be van rendelve a 2. évad :))

Trader - 2016. 12. 19. 10:56

Kicsit tényleg nehezen indult be, de az elmult pár rész szépen begyorsult és jelenleg a legizgalmasabb sorozat szerintem.

Geza Kovacs - 2016. 12. 19. 23:03

Nem semmi bonyolultságú lett, de sajnos a későbbiekben is visszautalgattak az első szar részekre, amiket alig bírtam végigszenvedni, és semmi nem is maradt meg kb. belőlük.

Amúgy tényleg jól eltalálták a második 5 rész erejéig már.

Snoopyzit30 - 2016. 12. 20. 18:40

Remek sorozat, remek évadzáró. 1 kérdésem maradt, illetve nem tudom jól értem-e. Hector volt Thomas Show és mivel Daniel is rájött, hogy miről szól ez az egész (jelesül arról, hogy a CIA-t megszívassák a szarságai miatt) ezentúl ő lesz (vagy ő is lesz) Thomas Show?

Nálam 9/10, még akkor is ha az 1-2. rész alapozó rész volt.

bvr - 2016. 12. 20. 22:54

No, teljesen rendben levő kis sorozat volt! :)

Jól kitöltötték ezt a 10 részt, tulajdonképpen lezárt mini-series-nek is elment volna, remélem a követező évad is hasonló lesz majd!

Albu - 2017. 02. 16. 12:17

Én nagyon élveztem, szerencsére nem hittem ennek a hisztis cikknek. :)

Netrat - 2017. 11. 21. 22:09

A második évad is remek, eddig (most néztem a hetedik epizódot). Korrekt kivitel, izgalmas történet, ahol kell, ott látványos, a karakterek kidolgozottak, “élnek”. Az első évad nálam 7/10, a mostani inkább már 8-at kap, ha a maradék 3 részben el nem szúrják.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz