login |

Pilot-mustra: Chance – 1×01

2016. 11. 03. 21:30 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Eldon Chance is a 55-year-old right-handed neuropsychiatrist.

Jó döntés volt, hogy a Hulu premier gyanánt rögtön két részt is kiadott Hugh Laurie nyomban két szezonra berendelt új, pszichothrilleréből, a Chance-ből, mert a pilotból nagyon nem derül ki, hogy mi is akar lenni ez a sorozat. Na, nem mintha az 1×02 után annyival okosabbak lennénk, de abban legalább kidomborodik a fő szál.

CHANCE – 1×01 – 6/10
CHANCE – 1×02 – 7/10

 chance-1x01-05

Hugh Laurie egy válófélben lévő neuropszichiátert alakít (aki totál más karakter, mint House doki, mielőtt még valaki) – nem kezelő orvost, hanem olyat, aki kvázi felméri a lelki traumákon átesetteket, és másik orvost vagy kezelést javasol nekik.

Egyik bántalmazott (női) páciense iránt, akinek meghasad a személyisége, azonban a szokottnál több empátiával viseltetik és…, nem mondom, hogy a megszállottjává válik, de valami hasonló. A lényeg, hogy Chance doki viselkedésre egy nem kívánt láncreakciót indít be, többek között annak köszönhetően, hogy a nő férje egy paranoiás állat (civilben zsaru).

chance-1x01-03

Persze ez csak a sztori egyik fele, ami még mindig csak nagyon óvatosan van elcsepegtetve. A másik, sokkal érdekesebb részét Ethan Supple-vel (vadállat a karaktere) és Clarke Peters-szel nem is nagyon lőném el, de ezen a vonalon legyinti meg hősünket a bűn világa – hogy ideiglenesen vagy permanensen, nem tudni, de tippre örökre meg fogja változtatni az életét egy fiókos szekrény.

Érdekes megoldással él a sorozat, hogy bemutassa Chance karakterét, hiszen ezt pár páciens esetének rövid, montázsos ismertetése segítségével teszik – igazából bele sem akarok gondolni, hogy mekkora élvezetet jelenthet a pszichiáternek nap, mint nap ilyen szörnyűségekkel foglalkozni, nem véletlen, hogy távol tartja magát érzelmileg a pácienseitől, és épp ezért kezeli kissé nehezebben azt, hogy egyikük sorsával elkezd törődni.

chance-1x01-04

A fenti 6/10 afféle megelőlegezett értékelés volt, nem igazán volt mit osztályozni a piloton. Valójában nem volt rossz a kezdés, de semmi extrát nem hozott, bemutatja a fő karaktert (plusz a környezetét) és megágyaz a folytatásnak. Arra a típusú startra kell gondolni, amikor az emberben nem a látottak generálják az izgalmat, hanem az, ahogy folyamatosan azon agyal, hogy merre indul el a sorozat.

A második részt látva kezdtem el azt érezni, hogy beszippant ez a világ. Amellett, hogy a kíváncsiságom nőtt, a félelmem is, hogy egy szimpla béfilmes thriller lehet a Chance-ből, de egyelőre a felvetett problémák, az “elmejátékok” kifejezetten izgalmasak, és ha előttem lenne a teljes első szezon, ennyi alapján szinte biztos vagyok abban, hogy darálásra kerülne.

chance-1x01-06

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik (és ezért lehet meg bennem az említett félelem), hogy egyelőre semmi emlékezeteset nem produkál a Chance, pusztán tisztességes darab résztvevőit, történetét és technikai jellemzőit illetően.

A sorozat egyébként némiképp a tavalyi nagy kedvencemre, a Complications-re emlékeztetett (szipp). Bár stílusában eléggé más a kettő, mindkettőben egy orvos keveredik szép fokozatosan a bűn világába. Itt (még?) nem került a főhős spirálba, de ő is érzi, hogy ennek a veszélye valós, éppen ezért az 1×02-ben meg is próbálja magát tisztára mosni, de van egy olyan érzésem, hogy ez nem fog ilyen könnyen menni.

There are no victims, only volunteers.

chance-1x01-01

Megyek is, folytatom a sorozatot a következő két résszel, utána pedig várhatom a keddeket.

13 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 11. 03. 23:52

Nálam egy fél ponttal feljebb van a két pontszám, és úgy érzem, fejlődik a sorozat, négy rész után azt kell mondanom, hogy egy újabb biztos szériára leltem, teljesen átjön a feszültség, nem kapkodó a történetvezetés, ha így halad tovább az építkezés, akkor nagyon ütős végjátékra lehet számítani.

emese - 2016. 11. 04. 12:49

Mostmár tényleg elkezdem, összességében a kritika is meghozta a kedvem, meg hát Laurie!
De az a guyliner ezen a fotón nagyon zavarba ejtő. :D

Brynden Rivers - 2016. 11. 06. 17:56

Laurie és Supple jelenetei aranyat érnek :)

@winnie: a 4. részre azért sok minden kiderül

Quantumleap - 2016. 11. 07. 17:13

Akkor ez egy Breaking Bad szerű storyline?

winnie - 2016. 11. 09. 10:32

számít valamit, hogy igen vagy nem a válasz?

Quantumleap - 2016. 11. 11. 07:13

Hogyne számítana. Hőssel vagy antihőssel van dolgunk?

Wall-E - 2016. 11. 12. 02:29

Quantumleap:

Számomra nem egyértelmű egyelőre, ez egy teljes mértékben átívelő szálas, fokozatosan építkező sorozat, csak sejteni lehet, sőt inkább tippelni, hogy a szálak hogyan futnak ki, épp ezért nagyon érdekes nézni.

Brynden Rivers - 2016. 11. 21. 16:33

Egyre jobb a sorozat, a legutóbbi rész vége ütött

Wall-E - 2016. 11. 21. 21:13

Szerintem is ütős, érdemes nézni.

Sherlock20 - 2016. 11. 30. 21:18

Nem tudom eldönteni, hogy ez a sorozat most zseniális vagy nagyon rossz…

Brynden Rivers - 2016. 12. 14. 14:38

A 10. résszel vége az évadnak és azt kell mondanom az év egyik legjobb sorozata volt a Chance

Nekem jobban tetszett mint pl. a Westworld vagy bármelyik jelenlegi HBO-s dráma sorozat, mert felülmúlta és nem alul a lehetőségeit valamint az elvárásokat.

Hugh Laurie (Chance) & Ethan Suplee (D) kettőse nagyon feldobta az évadot, minden közös jelenetüket élvezet volt nézni. El tudnék képzelni még 2-3 évadot, minden évadban más “üggyel”.

Clarke Peters (Wire, Person of Interest) remek mellékszereplő volt a főszereplő kettősnek a Wire-ből. 3-an a egyfajta rögrealisztikus Defenders-t alkotnak.

Gretchen Mol nem volt rossz főleg hogy 2 karaktert játszott (Jaclyn & Jackie), de viccea módon Chance és D között jobb volt a “kémia”, mint Chance és Jaclyn között.

Bear McCreary zenéje szokás szerint hozza a minőséget.

Snoopyzit30 - 2016. 12. 22. 16:01

Még csak a pilotot láttam, mert egyenlőre a többi részhez nem elérhető magyar felirat. Amit eddig láttam az néhol unalmas volt ugyan, de nagyrészt meg érdekes, ahogy a kritikában is írta winnie, az ember tényleg folyamatosan azon agyal, hogy merre indul el a sorozat. Remélem mihamarabb tudom majd folytatni.

Wall-E - 2017. 01. 01. 23:43

Hát itt az lett, amire az elejétől számítani lehetett, vagyis lassan építkezett a dolog, de egyre nőtt a feszültség és jöttek az ütős pillanatok egymás után. A végére beérett az egész, nem tudom mennyi nézője lesz, de igen komoly dolgot tettek le az asztalra a készítők.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz