login |

Atlanta: vége az 1. évadnak

2016. 11. 04. 20:30 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Ez odab***ott! Ki gondolta a Community nézése közben, hogy Donald Glover showrunnerként ilyesmire lesz képes?

atlantafin1

Őszintén szólva kicsit lassan rázódtam bele a nézésébe, mivel az elején még sokkal hagyományosabb volt a sorozat, mint amilyen a végére lett. “Rendben, új How To Make It In America, jöhet persze, de azért nem muszáj sietni vele, majd kiélvezzük a végén.“, gondoltam, erre a finálé után leültem, megnéztem a 6 részt amit hátravolt nekem, és realizáltam újra, hogy ez mennyire jó, és más, mint az említett.

A történetet nem tudnám összefoglalni. Nagy vonalakban egy rapper feltöréséről szól, és ebből kaptunk szeleteket az első évadban, de ez igazából nagyon a háttérbe szorult. És itt most muszáj visszakanyarodnom az egyik első promóhoz, és megdicsérni a marketing csapatot. Ilyen a sorozat, ha nem is szó szerint, de sokszor csak felkelünk bizonyos helyzetekbe, hangulatokba.

atlantafin2

Durva belegondolni, hogy az Atlanta mennyire felrúgja az alap komédia szabályok lefontosabbikját: konkrétan egy rész épül az A+B+C szálas szerkezetre. Ehelyett random kiemelnek szereplőt, és akkor csak róla szól a 20 perc. Vagy épp egy talkshow-t kapunk kitalált reklámokkal és pofára eső házigazdával. Vagy mondjuk egy helyszínre tömörül a cselekmény. Ez utóbbi főleg olyan, amit nem szoktak az első évadokban erőltetni.

Ne értsetek annyira félre, durva feelgood pillanatok is vannak a sorozatban, de nem úgy, mint egy Entourage-ban. Itt néha átugorjuk a lehetőség megszerzését, és belecsöppenünk abba, hogy Glover menedzser főbb-szereplő karaktere már elintézett valamit, és a csapat csak részt vesz a végeredményben. Felébredünk.

atlantafin3

A rendezést muszáj újra kiemelnem, mivel az egész úgy néz ki, mint egy film. Tudom, ezt sok sorozatra rá lehet akasztani, de a már említett furcsa szerkezettel és írással, lebegéssel, olyan hangulatbomba összhang készült, amilyet ritkán kapunk. Ebben közrejátszott az is, hogy a komolyabb dolgokat, a faji kérdéseket például, nagyon abszurd módon ábrázolták. Semmi szájbarágás.

atlantafin4

A végén amúgy csak szomorúságot éreztem. Nem csak azért, mert itthon alig páran nézik, hanem mert ebből a hangulatból most sokáig nem kapunk újabb adagot. Különleges sorozat lett az Atlanta, tele meglepetéssel.

Me and you
Your momma and your cousin too
Rolling down the strip on Vogues
Coming up, slamming Cadillac doors.

13 hozzászólás Ne habozz!

Wall-E - 2016. 11. 04. 21:13

Igen, tényleg nem hétköznapi, az a helyzet, hogy elképesztően kreatív volt az évad, bár szerintem alakultak a dolgok, ahogy előre haladtunk, mintha az utolsó 3-4 részre elment volna még epizodikusabb irányba, és tényleg pillanatokat, hangulatokat mutatott be. Igazából mindegyik rész tetszett, de már az évad vége felé jártam, amikor rájöttem, hogy igen csak bejön, amit látok.

Donald Glover-t tényleg komoly dicséret illeti, ahogy látom a sorozat szinte minden elemében részt vett, íróként, showrunnerként és ugye színészként és megint elismétlem, rengeteg kreatív dolog volt.

Picit kár, hogy csak tíz rövid epizód, és elvileg a berendelt második évad is ennyiből fog állni.

patrickburnsred - 2016. 11. 05. 00:23

tetszett az írás és meggyőzött, hogy jól tettem, hogy elkezdtem és egyszerre várom meg nem is, hogy a végére érjek

CyClotroniC - 2016. 11. 05. 00:53

Féltávon vagyok, de simán be tudok amögé állni én is, hogy az év egyik legjobb darabja. Talán a legjobban az tetszik benne, hogy már a piloton is érezni az igényességet, a törődést és azt, hogy nagyon más, viszont mindemellett látni, hogy mekkora kiaknázatlan játszótér van még a sorozat, ami szerintem iszonyat keveset fedett fel még magából, hogy mit tud vagy mire képes. Remélem nem kiabálom el, de szerintem ez még jó pár évig meghatározó sorozat tud majd maradni.

Donald Glover-re meg lassan elfogynak a jelzők, hogy mennyi minden területen képes értéket teremteni. Bírtam színészként, rapperként, standuposként, íróként már és most jön ezek mellé a showrunnerködés is.

rapguruz - 2016. 11. 05. 08:04

nekem A legjobban az evadzaro elején benyomott “It’S like I know y’all but I Really don’t know y’all…. Ezen a percen besirtam

Naughtyl - 2016. 11. 05. 08:13

Nagyon különleges meglepetés volt ez a sorozat. Paper Boi és Darius iszonyat jók lettek. Bevallom engem meglepett memnyire szórakoztatóak voltak.
És nem mehetek el talàn az évad legvviccesebb jelenete mellett. Darius a lőtéren. Atyaég. Annyi saját gondolatom volt benne, hogy nem hittem el. Mindegy, kutyára Nem lövünk!

Még egy fontos dolog. Milyen szexi pasi lett Donald Glover. Ja és mlyen jó volt a haja.

Tudom még soká, de jöhet a folytatás.

human - 2016. 11. 05. 12:12

Naughtyl: a lőteres jelenet az év top5 legviccesebbjébe való.

Balumedve - 2016. 11. 05. 13:15

Szerintem is nagyon erős volt ez a bemutatkozó évad. Eleinte még nem rajongtam érte annyira, de később annyira kikupálódott, hogy egyáltalán nem bánom a bele ölt időt. Bár a szezonzáró epizódért nem rajongtam, sőt a hét csalódásába is beneveztem. Nem volt az rossz, csak az erős évad után dukált volna valami ütősebb zárás.

Wall-E - 2016. 11. 05. 13:46

Balumedve:

Értem mire gondolsz, de igazából az évad második felében teljesen átvette az epizodikus, igazából abszolút nem összekötött történetmesélés, így nem igazán volt mire kifuttatni, mint évadzáró epizódot, tehát emiatt szerintem számítani lehetett rá, hogy igazából csak egy rész lesz a többi közül. A rész elején a srác “like”-os monológja, meg a kabát utáni csörtetés szerintem nagyon hangulatos volt, ahogy maga a rész is.

danger - 2016. 11. 05. 14:59

Az ev egyik legjobb ujonca, nem lehet belekotni. Hirtlen valt humorbol dramaba es a kritika nem kimel senkit.

Ton - 2016. 11. 08. 16:13

Azert a lathatatlan autot se felejtsuk el :D

Gevin - 2016. 12. 26. 20:33

Baromi weird sorozat, de a jó értelemben.

A hetes rész önmagába briliáns volt, az említett láthatatlan autó poénon pedig felröhögtem. Earn csajába pedig szerelmes lettem.

Nagyon remélem, hogy kapunk még ebből a cuccból. Réteg, és sosem fogják sokan nézni, csakúgy, mint mondjuk a Wilfredet, de remélem, hogy kap berendelést.

Glover nagy forma. Plusz jó pár részt a tesójával írtak.

tobias88 - 2017. 01. 10. 15:33

Én csak most végeztem vele. Nálam messze ez a sorozat produkálta az 1 részre jutó hangosan röhögés átlagot, nagyon nagyon jól sikert. Sajnos ritka az ilyen manapság

PRSPCT - 2017. 05. 02. 22:47

Ez ugyanaz, mint a Boondocks!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz