login |

Australian Survivor: vége az 3. 1. évadnak – írta Riggins

2016. 11. 04. 14:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, reality,

55 nap, 24 ausztrál, 1 túlélő. És 26 epizód, ezt már én teszem hozzá.

Erre kell berendezkedni annak, aki nekilát a Survivor legfrissebb nem-amerikai változatának. Ajánlani csak annak tudom, aki már látta az összes amerikai évadot, mert ez egyiknél se jobb. Ettől függetlenül a Survivorbe vetett hitemet nem vették el, a formátum bizonyítottan működőképes, csak a castingon múlik az élvezhetőség többnyire.

survau0

Az ausztrál Survivor (az évadnyitóról írt már winnie) pár alapvető dolgon változtatott a mintához képest – vesztére. Az 55 nap rettentő sok, nem kedvez a merész játéknak. A 24 játékos szintén sok, könnyebb mellélőni a castinggal. A többség persze korrekt volt, egy 18 emberes évadra lett volna muníció, de a 24 túlzás volt. A 26 epizód (hetente 3), ráadásul 50+ perces részekkel szintén vontatottá tette a műsort.

Az amerikai Survivor nagyon feszes tempójú, sokszor panaszkodunk arra, hogy adott versenyző több képernyőidőt érdemelne – itt viszont túl sok felesleg maradt bent. A részek negyedében ráadásul nem esett ki senki –  a Survivor Gabon, azaz amerikai 17. évad konkrétan fele ennyi epizód alatt ért véget…

A vágás, szerkesztés nagyon profi volt, hozta az amerikai szintet. A csavarokat is ügyesen építgették be, sok jó ötletük volt, és pár nagyon rossz is, de azon lehetett legalább a rajongóknak lamentálni két rész között.

survau1

Érdekes volt, hogy a versenyzők közül nem sokan tudták, hogy hová érkeznek. Néhányan ugyan ismerték az amerikai változatot, de vagy kiestek korán, vagy nem tudták kamatoztatni mindezt. Ha ugyanezek az emberek Amerikában szocializálódva érkeznek a műsorba, biztosan más lett volna a végkimenetel. A naiv, bajtársias hozzáállásra csak ráerősített a hosszas játékmenet, és itt nem volt egy Richard Hatch, hogy már az első évadban megváltoztassa a játék szemléletét.

Az már csak az én egyéni bajom, hogy az egyes évadok értékelését nagyban meghatározza a szememben a végső nyertes. Tudom, hogy közben az élvezhetőséget ez nem befolyásolja, de ha rossz játék igazolódik eredményesnek, én szomorúan állok fel a tévé elől. Mint most is.

Egy 5/10-es osztályzatot tudok csak adni, mert a részek negyede volt csak izgalmas (azok nagyjából egymás után, de sajnos még a merge előtt) és voltak rendkívül bosszantó, tét nélküli, elhúzott szegmensek is szép számmal az átlag között elszórva. Taktika pedig nagyon kevés. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Kristie nyert. Azt hittem felrobbanok mikor megláttam, hogy mindenki rá szavaz EL-t leszámítva. Eleve semmi értelme nem volt egyik döntésének se a final5 után és azután, hogy 0 verseny győzelemmel a háta mögött bemákolta az utolsót, így akkora arca lett a végén, hogy az minden korábbinál elviselhetetlenebb perceket okozott nekem. Bebeszéli magának, hogy ő végig képben volt a történésekkel – miközben kiesett volna a francba még bőven a merge előtt, mikor úgy döntöttek a készítők, hogy nem lesz kiesés és Sue átkerül a másik törzsbe inkább.

survivaus1

Kristie végig egy biztonsági 3. helyezett játékot játszott, ami kis szerencsével akár 2. helyezésre is jó lehet. Irracionális taktika, de láttunk már ilyet, nem lepődök meg. De a zsűri ezt hogy a fenében tudja győzelemmel honorálni?! Miközben ott ül Lee. Ő az az ember, aki folyamatosan rádumálta Kristie-t, hogy saját érdekei ellen szavazzon. Ez nekem magas.

Azt már csak mellékesen mondom, hogy ha ránézel Lee-re, az első dolog, ami eszedbe jut, hogy ezt a csávót ki kell szavazni menten, mert úgy is lenyom a versenyeken. Lee ezt simán elhárította és egy érdemes győztese lett volna ennek a szezonnak, nagyon sajnálom őt és közvetve EL-t is, aki a legjobban játszott mindenki közül, még ha nem is látványosan.

survivaus2

A szezon nagy baja volt, hogy egy túl erős csavart tettek be a háromról két törzsre gerjesztésben, és miután a sárgák rendre eliminálódtak, elvesztettük azokat az embereket (Craig és Phoebe), akiket a merge után legszívesebben néztem volna meg underdog szerepben. Ha akkor két egyenlő erejű törzs alakul, és a szupererős suhnapu is járt volna törzsi tanácsra, a merge is jobb lett volna. Ezek produceri melléfogások sajnos, talán tanulnak belőle.

survau4

Ha lesz új évad, azért belenézek, addigra talán elszáll a dühöm, de ehhez hardcore Survivor-fannak kell lenni.

8 hozzászólás Ne habozz!

Risi92 - 2016. 11. 04. 15:08

az én 2 centem az évadról:
-borzasztó sok játékos, sok rész, túlságosan elhúzott évad
-a legizgalmasabb játékosok a swap után kiestek (Kat, Craig, Phoebe)
-béna twistek, főleg a cherry-picking amiután a legerősebbek mentek egy csapatba, a gyengébbek meg a másikhoz
-nagyon unalmas és kiszámítható post-merge
-az egész évadon picit dobott a győztes, mert bár borzasztó döntéseket hozott, az egyik legerősebb FTC performanszt produkálta. Lee hozzáképest egy szürke kisegér volt. Kristie felismerte hogy azt a játékot amit játsztott, hogy lehet érdekesen eladni és annyira hihetően csinálta, hogy le a kalappal.
-a jövőben csak akkor fogom nézni, ha kevesebb játékos / nap lesz

Gumbo - 2016. 11. 04. 16:05

Könyörgöm ezt a spoileres képet vegyétek le…
Most jól besz*ptam :(

winnie - 2016. 11. 04. 16:07

ehh, bocsánat, francba:(

ha a 3. képre gondolsz, akkor bocs, sajnos nem én tettem be és nem láttam még az évadot, így nem tudom, hogy melyik honnan van és mennyire spoiler. a tovább mögöttiek gondolom azok, de ott már elfér.

Gumbo - 2016. 11. 04. 16:13

Igen, a 3. kép volt az :( Köszönöm szépen.

Gumbo - 2016. 11. 04. 16:16

U.i.: Elnézést a stílusért, csak hirtelen sokkolódtam.

Amiens - 2016. 11. 04. 23:01

A kritika nagyjából stimmel.

Amivel nem tudok egyet érteni az a vágással kapcsolatos. Habár voltak jól összerakott részek, sokszor már az első percektől egyértelmű volt, hogy kit szavaznak majd ki. Ez csak nagyon kevés alkalommal változott. Én ezt a 60 perces részekkel magyaráznám, ahol valamivel ki kellett tölteni az időt, ezért kerültek be számomra olyan részletek, melyek elég hamar elárulták a távozót.

Valószínűleg az 55 napos kihívás volt a magyarázat arra is, hogy miért játszott úgy több játékos is, ahogyan. Sokan Survivor fanoknak mondták magukat, akik bevallották, hogy követték-követik az amerikai változatát is, de mégsem látszott szinte senkin sem, hogy tanultak volna valamit azokból az évadokból. Ezért eléggé bosszantó volt számomra nézni egyesek játékát.

Időnként, az erős női szövetségről a Survivor One World jutott eszembe, ahol Kim nyert és kézben tartotta a dolgokat. De ez csak időnként volt így, mert a domináns vezetőt még időben kipakolták.

A győztesen szerintem nem kellene meglepődnie senkinek sem, még Rigginsnek sem. Annak ellenére, hogy frusztráló és láthatatlan volt sokszor a játéka, egyet kell értenem Risi92-vel. A FTC-n felmosta a padlót a második helyezettel, és megtudta győzni a juryt. A összes kérdésre pontosan tudta a választ, s egyértelműen elbizonytalanította magát az ellenfelét is. Ennek ellenkezője volt Lee, habár válaszolt a kérdésekre, azok nem voltak átütőek. Emellett JL, és Nick is olyan infókat mondott az FTC-n, amik nem voltak bevágva a részekbe, s melyek döntően Kristie javára fordították a szekeret.

Amúgy jó pár játékosban volt potenciál, volt aki élt vele (Phoebe, Brook, Flick), s volt aki nem (Craig túl korán távozott).

Mivel fan-nak tartom magam, ezért jövőre is visszatérek, főleg, ha augusztus közpén keződik el.

eSboy - 2016. 11. 05. 14:08

Bizonyos dolgokban igazad van, de ez szerintem óriási túlzás, hogy egyik Survivor évadnál sem lenne jobb… Nekem kifejezetten tetszett, hogy minden szereplő több képernyőidőt kapott, ezáltal jobban kibontakozhattak, megismerhettük őket, illetve motivációikat és gondolkodásukba is sokkal jobban betekinthettünk. Cristie-t végig utáltam, nem is értem hogy a francba, de valahogy meg tudta csinálni. Így 1-2 hét után azt tudom mondani, hogy rohadt ügyesen csinálta a végén, hogy képes volt meggyőzni az embereket, hogy márpedig ő a legjobb (ami egy nagy f@szság, a büdös életben nem szavaztam volna én rá). Nekem Brooke volt a nagy favorit, amikor ez a malacorrú flick p@csa kiszavazta (bocsi de szebben nem tudok beszélni róla) szinte abbahagytam a sorozatot, de aztán csak végignéztem mégis. All-in-all én tuti itt leszek a következőnél is, nekem abszolút bejött és már alig várom az All-Start Brooke-al :)))

FrankLuck - 2016. 11. 05. 18:09

Pár dologgal nem értek egyet. Szerintem a hosszú részek relatíve ritkán rontottak az epizódok minőségén – aki meg pl. néz egy 60 részes, hasonló hosszúságú epidódokkal operáló Masterchef AU-t, az nagyjából igényli is ezeket a részeket, ha már ausztrál.
A casting szerintem tökjó volt, egy csomó jó játékost találtak, akik ki is nyírták egymást még pre-merge: Bianca, Andrew, Craig és Phoebe nagyon sokat dobhattak volna a top 10-en.
Ami kinyírta az egészet, az a merge (alfák vs. underdogok) – ezt meg hogyan/miért? Ki nem látta ezt előre? Ezzel annyit értek el, hogy a kékeknél minden hulladék eljutott a merge-ig, mint Conner vagy Kylie, a sárgáknál meg kipotyogott mindenki, akik relatíve jó showt csinálhattak volna.
Kristie… rémálom győztes, de még mindig ezerszer ő, mint Lee. Még azt is megkockáztatom, hogy relatíve jó ötlet mellette ülni a végén, mert ő aztán ‘outwit’-téren semmit nem csinált, még annyit se, mint Kristie.
Tényleg bántó, hogy a végére nem maradt szinte senki a ‘normálisan’ játszók közül, mert a nagy női hármasból is tulajdonképpen csak Brooke-nak volt agya – El annyit tud, hogy jujj, betámadtál, ‘it pisses me off’ és mostantól ellenségek vagyunk, Flick meg valljuk be, egy buta lány (aki ezt nem tudja magáról), Brooke kiejtésével nagyjából mintha az agyát operálták volna ki. Az utolsó hatban 1 ember maradt, aki játszott is valamit és ő se túl jól (Matt) – én amúgy itt pörgettem előre és akartam kaszálni az egészet, hogy Kristie ilyen ostoba nem lehet, de amikor megláttam, hogy nem El vagy Lee nyer, akkor úgy döntöttem bepótolom a maradék két részt (nem bántam meg, mert amit Kristie levágott a végén, azt oktatni kellene).
Szóval jah, van mit javítani, de azért voltak itt SOKKAL rosszabb amerikai évadok, én inkább valahova középre sorolnám.
Természetesen ott leszek a második évadnál is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz