login |

Humans: kezdett a 2. évad

2016. 11. 08. 21:28 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Fura utat futott be nálam tavaly a Humans, mert a pilotját nagyon, nagyon szerettem, tele volt izgalmas felvetésekkel, azonban a folytatás, a 2-3. rész sztorija annyira széttöredezett volt, annyi szálon futott a sztori, hogy egyiket sem volt kielégítő nézni. Ekkor adtam még egy utolsó esélyt a sorozatnak, és az 1×04 meggyőzött, maradtam, és évad utolsó négy része már remek szórakozást nyújtott, az egyik kedvenc újoncom lett 2015-ben. (Az évadzárós kritikát nem én írtam, de kommentben azért megnyilvánultam.)

Most már csak az a (költői) kérdés, hogy a hasonlóan “öntudatra ébredő” androidokról szóló Westworld miért érdekel nagyságrendekkel több junkie-t? Nyilván ez nem HBO-s sorozat, viszont a kérdésfelvetés és moralizálás nem kerül több pénzbe, és a Humans világa egyelőre sokkal ijesztőbb. Azt meg tényleg érdekes látni, hogy előbbiben feltűnnek olykor olyan szálak, amiket már a Humans, illetve annak elődje, az Äkta människor kipipált.

humans-2x01-04

A nagyon jól sikerült első évad hozott pár cliffhanger-t és elgondolkodtató szituációt, de még így sem volt egyértelmű, hogy a folytatás merre fog elindulni. (Csak annyi tűnt valószínűnek, hogy más irányba, mint a svéd változat – ez nem tudom, végül megvalósult-e.)

A 2×01 nem árul sok zsákbamacskát, rögtön felfedik előttünk a fő csapást, de hűen az első évadhoz, most is jó pár szálat beindítanak. Azonban ezúttal nem annyira fájdalmas a töredezettség, mert a karakterek nagyobb részét már ismerem, plusz a készítőkben sincs okom kételkedni.

humans-2x01-03

A sztori olyannyira “szét van szedve”, hogy több országban, sőt, több földrészen zajlik – globális lett a Humans: Anglia mellett a kontinentális Európában és Észak-Amerikában, de kapunk dél-amerikai jeleneteket is. Gondoltam, ezt a sok irányt művészet lesz egy kalap alá hozni, de azért nem annyira veszélyes a helyzet.

Niska Németországban felfedezi önmagát, romantikázik egy sort, majd szó szerint beindítja a 2. évadot, bár ennek mindössze random hatása van látszólag, a robotforradalom elmarad.

humans-2x01-01

Lehet, hogy csak annak köszönhető, hogy régi ismerős a sorozat, de tényleg nagyon tetszett a kezdés, végig lekötött, szinte minden szálban ott van a potenciál, és érdekel, hogy alakulnak. A nagyobb fegyvertény az volt, ahogy az új karaktereket felvezették, pedig volt belőlük vagy féltucat, ember és synth egyaránt. Nem is tudom hirtelen, hogy volt-e olyan szereplő, akinek a szálát ne találtam volna érdekesnek.

A synth-ek, naná, hogy izgalmasak, főleg ilyen “friss” állapotban, és a tudósok, illetve akik synth-ekkel foglalkoznak, azok is, főleg, amikor ráeszmélnek, hogy minek a küszöbén állnak. De a második évados kezdés során még az átlagemberek (a német lány, az éttermes srác) is olyanok voltak, akiknek a sorsa elkezdett érdekelni.

humans-2x01-02

Látszik a Humans-en, hogy a készítők nagyon érzik, hogy mit akarnak, nagyon tudnak bánni a karaktereikkel. A kérdés igazából csak az, hogy a szezon során megelégszenek-e a színtiszta szórakoztatással, a thriller-jelleggel pár rejtély és akció kíséretében, vagy megkísérelnek mélyebbek lenni, komolyabb kérdéseket felvetni, esetleg provokatívabb megközelítést alkalmazni – vagyis, hogy mennyire fognak biztonsági játékot játszani.

Nem mintha egy pillanatig is aggódnék, de hiszem, hogy a szezon megítélése nagyban azon fog múlni, hogy mihez kezdenek a Hawkins-családdal, és hogy tudják-e kezelni a megnőtt szereplőgárdát. Az, hogy mindvégig elgondolkodtató marad a Humans, az nem kérdéses.

32 hozzászólás Ne habozz!

Qedrák - 2016. 11. 09. 00:09

Azt hiszem pont jókor daráltam az első évadot, három hete végeztem vele, és most kezdődik a második. :)

Szerintem a Westworldhöz képest azért ijesztőbb a Humans világa, főleg az első évad alapján, mert rendkívül hétköznapi szituációkban látjuk az androidokat működni. A mindennapok társas érintkezésébe szólnak bele, a családi házon belül, vagy éppen a munkahelyen. Ez a nézők számára mind ismert a saját közegükből. Ehhez képest a Westworld egy távolabbi világban, egy gigantikus játszótéren zajlik, ahol a szereplők, legalábbis az emberek, tudják, hogy mindez nem valóság. Emellett persze mindkét sorozat érdekes a maga nemében, csak a Humans-t az első évad alapján valahogy “emberközelibbnek” érzem.

CsuDa - 2016. 11. 09. 08:45

Pont ezért szeretem ezt a sorozatot, mert elgondolkodtató. És ehhez nem kell “csillivilli” közeg, vagy sok látványos CGI. Köszi az írást.

heidfeld - 2016. 11. 09. 13:54

Ez egy nagyon elgondolkodtató, remek sorozat. Nem kell hozzá hatalmas költségvetés, látványos CGI, hogy érdekes, színvonalas széria készüljön.
Előző évadot is tv-ben néztem meg. Ezt is így tervezem, ami már ritkaság nálam.

geza - 2016. 11. 09. 14:47

Niska bestgirl

Sniper - 2016. 11. 09. 19:49

Mennyire másolja az eredeti “Äkta människor”-t? (Történetszál)

Benzin - 2016. 11. 11. 11:17

Carrie Ann Moss annyira volt lelkes a doktornő szerepében, ahogy egy tükörponty várja a karácsonyt a teszkós akváriumban. Így múlik el a világ dicsősége. Tényleg rosszul esett néznem a jeleneteit.

A többi szódal felöntve elment. 10/6

Benzin - 2016. 11. 11. 11:21

szódal = szódával

Ja, és Max a legjobb, zseni casting :D

mxyzptlk - 2016. 11. 11. 14:43

@Benzin: Hát igen, eddig nem tudtam megfogalmazni de bennem is valami hasonló érzés volt amikor néztem a jeleneteit. A rész azért attól függetlenül nekem tetszett.

Zagar - 2016. 11. 12. 18:28

winnie: Kritikád hatására elkezdtem nézni az első évadot. Tényleg ijesztő egy világ. A negyedik résznél tartok és eddig tetszik a sorozat, nekem az elejétől kezdve. Jóval egyszerűbb, hétköznapibb mégis elidegenítő, emberközelibb, szerethetőbb mint a ww világa. Miért nézik mégis azt többen, mert relytélyesebb és be lehet csavarodni tőle :)

FrankLuck - 2016. 11. 14. 19:21

Nálam is 2015 egyik legjobbja volt – az idei évadból még csak az első részt láttam, de a színvonalat úgy látom tartani fogják.

egypuputeve - 2016. 11. 15. 02:52

Az első évadot úgy terveztem, hogy minden nap nézek egy rész. Ebből egy rész lett, ami reggelig tartott. Sajnos nem tudok most nekikezdeni, de ez a sori, mintha tegnap néztem volna. Megjegyzem, csak egyszer láttam.

Köszi az írást, jó kis nosztalgia volt. Az első évadban szerintem elég mélyen belenyúltak a lecsóba, komoly társadalmi és individuális problémákat feszegetve, science fiction köntösbe bugyolálva, ami valljuk be, már valóság.

Érdekes, hogy a kommunikációra számtalan eszközünk van, de az ember egyre inkább magára marad. Nagyon jól ábrázolták a családon belüli viszonyokat, amikor tulajdonképpen egymástól elidegenedett emberek élnek egy fedél alatt, pattanásig feszült idegekkel. S nem a megoldásokat keresik, hanem a kiskaput, a menekülési utat. Könnyebb egy érzelem nélküli droiddal eltölteni az időt (ki mire szánja), mint valós embertársainkkal.

A Humans nekem a ‘menekülést’, az az a problémák elől menekülést prezentálta, két síkon. Egyik az ember oldaláról, ahogy szőnyeg alá söprünk mindent, képtelenek vagyunk a másik elfogadására, alázat hiányában. A másik pedig a robotok menekülése, mely érdekes módon összefogást eredményez. Ők a társadalom kivetettjei, még ha csak termékek is. Főszereplő droidjaink ugyanis nem maguk elől menekülnek, hanem azoktól a hús-vér emberektől, akik saját maguk elől bujkálnak…

Benzin - 2016. 11. 18. 11:40

A 2. és 3. epizód már sokkal erősebb lett nálam, mint az évadkezdés, felkerültek a térképre az új karakterek, történetszálak és egyből bele is csaptak a lecsóba a készítők.

Amin meglepődtem, hogy nem utáltam a Hawkins családot, akik azért az első évadban olykor próbára tették a türelmemet a túlzásba vitt “drámázással”, és lám, most ennek nyoma sincs, sőt miután megjelent egy csipet fanyar brit humor a sorozatban, kifejezetten szórakoztatóak így együtt. Nyilván ettől még nem lesz vicces sorozat a “Humans”, de én értékelem, hogy nem feszülnek rá telibe az egyébként elég nyomasztó alaptémára.

(Drummond nyomozó a pub vécéjében zseni volt)

rm40 - 2016. 11. 18. 14:51
Eloise - 2016. 11. 20. 15:46

Sniper: Eleve egyes szereplőket összevont vagy kihagyott, másokat meg kicsit megváltoztatott. A történetet talán néhány rész erejéig másolja valamennyire, de már ott is vannak eltérések. Már azért sem lehet azonos a két sorozat története, hiszen az eredeti részei egy órásak, a brit változatban sok mindent, átírtak, rövidítettek vagy kihagytak. A második évad pedig már teljesen más, több szereplő sorsa merőben eltérően alakult az eredeti szériában.

Lily - 2016. 11. 22. 12:14

Minden epizóddal egyre jobban tetszik a második évad :)

Benzin - 2016. 11. 25. 08:17

2×4 – mocskos kis fordulatot hozott a vége, mondjuk szépen passzolt az epizód sötétebb hangulatához.

Az írók meg brillíroznak, amikor a robot-ember együttélés társadalmi “mellékhatásait” boncolgatják ezen a területen azért simán bele lehetne csúszni nettó baromságokba, de ez egyelőre nem az a sorozat, sőt.

JSOD-szindróma

mxyzptlk - 2016. 12. 12. 02:22

Ez a sorozat egyre jobb és jobb, remélem hogy megkapja a 3. évados berendelést. A casting sokszor teli találat, semmi üresjárat, minden héten minőségi rész, nem tudom milyenek a nézettségi mutatók, de kár volna ha nem lesz folytatás.

Bookworm - 2016. 12. 16. 20:11

A 2. évad hozza az 1.évad színvonalát. Erre az évadra is jellemző az, hogy az évad felétől indulnak be az események. A színészek továbbra is nagyon jók. Ebben az évadban megkedveltem Mattie-t és a családját. Nagyon jó kérdéseket feszeget a robot-ember kapcsolatról és együttélésről, mind társadalmilag, mind egyénileg.
A 7. rész érzelmileg és akció tekintetében is nagyon eseménydús volt. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy zárják le ezt az évadot. Remélem lesz folytatása :)

szpojleres mókus - 2016. 12. 18. 09:12

Kicsit meglepődtem a véleményeken.
Nekem az a legnagyobb bajom az egésszel, hogy nézem nézem, de egyszerűen a “öntudatra ébredés” NEM MŰKÖDIK.

Az első évad végén kibővítették a kódjukat de SEMMI, ismétlem SEMMI különbség nincsen a viselkedés módjuk között. gyanannyira gépiesen viselkednek, ugyanannyira gépiesen ülnek le állnak fel mennek, beszélnek. Számomra ez tönkrevágja az egész élményt, mert nem adja meg azt a öntudatra ébredést ami egy ötös robotnál van például (akinek arca sincsen de pont a viselkedése volt más), hanem úgy érzem teljesen (Leon kívül) mintha még mindig ugyanazokat a gépeket látnám egy kicsi patchel az agyukban.

mxyzptlk - 2016. 12. 19. 00:14

Sajnos nagyot esett a nézettsége ahogy látom. Pilot 6.81 S2E1 3.40 S2E6 1.55 millió. Nem tudom ez mire elég de ha tippelnem kellene szerintem kasza lesz sajnos. Pedig az évadzáróban történtek után most végre nagyon beindulhatnának a dolgok, van benne bőven potenciál.

Bookworm - 2016. 12. 19. 15:35

Az évadzáró volt az eddigi legjobb része az egész sorozatnak, egyértelműen 10/10.
Számomra nagyon sok érzelemdús, elgondolkodtató jelenete volt ennek a résznek. Szerintem a sorozat lényegét a következő jelenetek ragadták meg: Laura-Hester beszélgetése, Athena búcsúja V-től és Karen-Sam beszélgetése.

SPOILER
A vége számomra kiszámítható volt, legalábbis annál a jelentnél, amikor Leo és Hester ölelkeznek, sejtettem, hogy meg fogja ölni Leo-t. Arra viszont nem gondoltam, hogy Mattie minden szintetikust öntudatra ébreszt. Ez viszont jó lépés volt, mert a folytatásban (ha lesz) megtudhatjuk, hogy az emberek együtt tudnak-e békésen élni az öntudatra ébredt szintetikusokkal.

szpojleres mókus - 2016. 12. 19. 20:56

Én pont hogy nem értek egyet.

Ha valakinek akkor az okos ügyvédnőnek tudnia kellett ovlna hogy ez a tett hatalmas katasztrófához fog vezetni.

Alibi vége alibi sorozatnak.

Szaby59 - 2016. 12. 19. 23:18

Nem igazán az “ügyvédnő” döntött. Végig hezitált, de nem volt ellene amiben az is benne volt, hogy Mia percekkel előtte mentette meg az életét úgy, hogy feláldozta magát és csak így élhette túl. Niska mellette volt Mattie meg egyszer csak meglépte, abban mondjuk van valami, hogy amíg 1-2 ébred fel itt ott addig ellehet tusolni, így már nem nagyon :D

szpojleres mókus - 2016. 12. 21. 00:38

Mindegyik felébred, káoszt okozva az egész világon. Láttuk azt hogy a mentőautó is felborult. Mennyi szint lehet az egészségügyben? Tételezzük fel hogy csak 10000 segédkezik éppen csak angliában egy műtét során, és azok az emberek meghalnak.

Ezek az emberéletek mind az ő kezükön száradnak csak azért hogy megmentsék Miat.

G. - 2016. 12. 22. 17:58

@szpojleres mókus: Ugye, hogy nem lehetett egyszerű döntés?
Az évad amúgy nagyon jól sikerült, a 9.-10. rész nagyon odatette magát.
G.

G. - 2016. 12. 22. 18:00

Az előző hozzászólásomban természetesen a 7-8. részre gondoltam, csak valamiért mindig 10 részre asszociálok a sorozat kapcsán.
G.

WBar - 2016. 12. 22. 23:42

Lesz-e 3. évad?

winnie - 2016. 12. 23. 07:30

“Lesz-e 3. évad?”

majd kiderül. ha lesz hír róla, megírjuk.

winnie - 2017. 01. 10. 14:41

“Ha valakinek akkor az okos ügyvédnőnek tudnia kellett ovlna hogy ez a tett hatalmas katasztrófához fog vezetni. ”

ezt nem tudom értelmezni sem. egy dolog, hogy én is féltem volna megtenni. sőt, nem tettem volna meg. sőt, nem értem, hogy miért tette meg. de milyen katasztrófa? volt egy olyan rész, amit nem láttam, és abban történt valami rossz?

_lehet_, hogy rossz vége lesz. _lehet_, hogy nem. de úgy nem lehet sorozatok karaktereit minősíteni, hogy sorozatkarakterként kezeled őket, és tudod, hogy csak akkor folytatódik a sorozat, ha rossz vége lesz, ergó eldöntöd, hogy rossz vége lett. ez nem így működik. láttunk pár azonnali hatást, de semmi hosszútávút nem. és azt sem tudjuk, hogy mi mindennel lehet ellenlépni.

a lényeg, hogy még nem tudjuk, hogy milyen következményekkel járt a döntés. mármint, hogy annak mi a hatása. csak feltételezzük, hogy rosszakkal. mivel csak ilyen könyvet olvastunk és filmet láttunk. mert olyasmiről senki nem fog könyvet írni, hogy öntudatra ébredt robotok és emberek egymás mellett élnek mindenféle konfliktus nélkül.

winnie - 2017. 01. 10. 14:44

“SEMMI különbség nincsen a viselkedés módjuk között. gyanannyira gépiesen viselkednek, ugyanannyira gépiesen ülnek le állnak fel mennek, beszélnek.”

gondolom, egy gép mechanikáját nem fogják megváltoztatni szoftveresen. persze lehet, hogy tanulható a dolog, de épp ez benne a lényeg, hogy nem ez változik meg.

NatoLocator - 2017. 01. 13. 19:47

na most, engem alapvetően az zavart, h mi szükség van a gépek öntudatra ébredésére?
azért alkották őket, h segítsék/helyettesítsék az emberi munkát, nem pedig, h önálló döntéseket hozzanak és szembeszálljanak alkotójukkal. mi hasznuk lesz ezek után, ha bármit megtehetnek, kényük-kedvük szerint cselekedhetnek?! a Föld így is túlnépesedett, ezek az ember-klónok csak extrapolálják a bajokat…
nagyon rossz irány, ha az elcsökevényesedett, emberek közti érzelem-deficiteket próbáljuk pótolni velük…
pl. ha nekem olyan nő kellene, aki nem mond ellent semmiben, mindent megtesz, szexben és házimunkában egyaránt, akkor jól jön egy szint, minden másra ott az igazi…

Saszta - 2017. 01. 14. 22:57

Én most néztem meg a záróepizódot, és szerintem tökéletesen összerakott rész volt, minden másodpercét élveztem! Tele volt érzelmekkel és fordulatokkal, s még az sem vett el az élményből, hogy a legutolsó fordulatokat (Hester megpróbálja megölni Leo-t, Laura megmenekül úgy, hogy Mia feláldozza magát érte, vagy legalábbis őt is éri a sugár).

Ez az évad még az 1.-nél is fenomenálisabb volt, darálva meg talán még jobb élményt nyújtott, mivel a Westworld utolsó része után kezdtem el csak nézni.
És szerintem is jobb a Westworldnél, vagyis inkább élvezhetőbb, és egyszerűbben tálalja ugyan azokat a kérdéseket. Szóval inkább emberibb és sokkal érzelemdúsabb, ez inkább a megfelelő szó rá.

Peter halála engem nagyon meglepett, és nagyon sajnálom őt, imádtam a karakterét, hiányozni fog. :( Viszont maga a jelenet nagyon drámaira és hatásosra sikerült, ahogy az egész akció.
Hester meg… Az első pillanattól fogva utáltam a karakterét, mert éreztem, hogy oltári nagy galibát fog okozni. xD

A zárás meg szerintem remek volt, és baromi nehéz döntést kellett Mattie-nek meghoznia, de Mia közel állt hozzá, családtagnak tekintik mindannyian, szóval szerintem nem igen van “jogunk” felróni neki ezt, mivel nem voltunk a helyében, és remélhetőleg soha nem is leszünk. :D
Mindenesetre remélem megkapja a berendelést, most aztán igazán beindulhatnának az események (nem mintha eddig nem lett volna elég eseménydús a sorozat). :)

A 7. és a 8. rész is 10/10-es volt nálam. :)

“NatoLocator – 2017. 01. 13. 19:47

na most, engem alapvetően az zavart, h mi szükség van a gépek öntudatra ébredésére?
azért alkották őket, h segítsék/helyettesítsék az emberi munkát, nem pedig, h önálló döntéseket hozzanak és szembeszálljanak alkotójukkal. mi hasznuk lesz ezek után, ha bármit megtehetnek, kényük-kedvük szerint cselekedhetnek?! a Föld így is túlnépesedett, ezek az ember-klónok csak extrapolálják a bajokat…
nagyon rossz irány, ha az elcsökevényesedett, emberek közti érzelem-deficiteket próbáljuk pótolni velük…
pl. ha nekem olyan nő kellene, aki nem mond ellent semmiben, mindent megtesz, szexben és házimunkában egyaránt, akkor jól jön egy szint, minden másra ott az igazi…”

NatoLocator, az emberek nagy részének valószínűleg semmi szüksége nem lenne öntudatos, kontrollálatlan robotokra, de mindig lennének olyanok, akik ilyen-olyan okokból öntudattal akarnák megáldani őket, vagy mert elvesztettek valakit és vissza akarják őt hozni mert nem tudnak nélküle élni, tehát űrbetöltést szolgálnának (lásd Athena és V esete), vagy egyszerűen Istent akarnának játszani (mint a sorozatban David Elster), vagy esetleg túlságosan együttérezne velük és úgy érezné, hogy ők is megérdemelik, hogy szabadok lehessenek. Szerintem egyébként ezeket az okokat a sorozat nagyon jól be is mutatta.

A példád meg ne haragudj, de kimondottan sértő. Ha egy szintetikus jó lenne neked házimunkára meg szexre, akkor minek az igazi? Biodíszletnek?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz