login |

Quarry: vége az 1. évadnak

2016. 11. 08. 19:22 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem mindennapi sorozat a Cinemax-os Quarry, nagyon nem közönségbarát, mégis felettébb szerethető, ha rá tud hangolódni az ember a vietnami háborúból hazatérő és a bűn világába lehúzott PTSD-s katona történetére. Ezt bizonyítja az is, hogy nézettségileg elég silányan teljesített, és hivatalosan még mindig nem tudni, hogy lesz-e második szezonja. (A pilot-ról itt írtam.)

quarry-1x08-07

Ezt többek között azért sem szerencsés, mert, bár nincs olyan főszál, amit le lehetne zárni (max az adósság), de az 1×08 nem sok mindent varrt el – habár az előjelek jelezték azért, hogy merre tendál Conway sorsa. És talán ez is volt a legnagyobb bajom a Quarry-val, hogy sok jól prezentált részlet csak lógott a levegőben, és végül ott is maradt.

És itt a mellékszálakra gondolok, amikbe egy-két kivétellel annyira szívesen beleástam volna magam, de így, ahogy az első szezonban ábrázolták őket, akár még nélkülük is meglettem volna. Ez így eléggé ellentmondásnak hangzik, de arra gondolok, hogy mind Buddy-ból, mind Karl-ból szívesen néztem volna többet, de így, hogy csak ennyit kaptunk belőlük, talán még annak is örültem volna, ha a főhős kapja az ő idejüket.

quarry-1x08-05

A mellékes csatangolások fő “bűnöse” számomra a katonatárs családja volt, mert az végképp nem mesélt el teljes sztorit, de amit elmesélt, az sem volt túl érdekes – vagy inkább kiszámíthatónak mondjam? Pedig eleinte, amikor feleslegesnek véltem, azzal nyugtattam magam, hogy van céljuk a szállal, de szerintem ami potenciál volt benne, az benne is maradt.

Azt viszont el kell ismerni, hogy remek volt a megvalósítás. A hetvenes évek hangulata mellett (oké, nekem a sok élő zene nem hiányzott, de másnak gondolom nagyon bejött) természetesen a rendezés (via Greg Yaitanes) ütött, és nem csak a baromi jó autós üldözés vagy a végén azért a vietnami háborús snitt miatt, hanem a többinek köszönhetően is – gondolok itt a csendesebb, párbeszédes jelenetekre, vagy akár a megkapó külső felvételekre.

quarry-1x08-01

A finálé, ha eltekintünk attól, hogy túlságosan folytatás után kiált (nem cliffhanger vagy más mesterséges elem miatt), természetesen nagyon jól sikerült, talán az eddigi legjobb rész volt – és még véletlenül sem azért, amit az 1×07 végén hittem, hogy most kapunk egy nagy leszámolást. Azt elég kurtán elintézték, cserébe viszont visszamentünk a háborúba, hogy sok mindenre választ kapjunk – és, hogy újabb kérdések merülhessenek fel.

És persze a flashforward-os pilotkezdés is megérkezett, bár nem tudom, hogy mennyi elégedettségre ad okot, illetve, hogy nem volt-e kevesebb funkciója az egésznek, mint hitték a készítők. Azért egy kis kitekintést kaptunk arról, hogy ki miképp folytatta az útját, valamint egy nem igazán várt csavar is más megvilágításba helyezett bizonyos dolgokat, arra pedig kifejezetten kíváncsi lennék, hogy ezekkel a karakterekkel hogy folytatódna a sztori.

quarry-1x08-04

Lassan hömpölygő, elég súlyos sorozatról van szó, ahol minden jelenetnek súlya van, és amely esetében olykor nehéz egyensúlyozni a túlzottan komolyra hangszerelt jelenetekkel, hogy ne forduljanak át valami oda nem illőbe. Szerencsére erre nem nagyon került sor.

Jó volt a Quarry, de közel sem jött be annyira számomra, hogy képes lettem volna rajongani érte. Nyilván ilyennek álmodták meg a sorozatot és azzal, hogy azt mondom, hogy mennyivel jobb lehetett volna, ha ilyen vagy olyan, akkor már más sorozatot akarok magam elé képzelni, de hiszem, hogy más hangsúlyokkal, pár sallang kihajítását követően, vagy más karakterek kiemelésével, sőt, akár némi izgalom, akciózás árán, még hatásosabbra sikeredhetett volna.

8 hozzászólás Ne habozz!

navajo - 2016. 11. 08. 20:38

Számomra nagy kedvenc marad, ha folytatják, ha nem. Az évad eddigi egyik legjobb sorozata.

Hegedda - 2016. 11. 08. 21:21

Nekem valamiért nem jött be, három vagy négy részét láttam, hiába a jó színészek ill. a hangulat, valahogy érdektelenné vált számomra. Nem tudom talán “agyonnyomott” a borússága, pedig a szegény ember Tom Hardyja igencsak jó volt.

brascotto - 2016. 11. 08. 21:22

Korrekt jóféle sorozat, néhol komoly, ütős jelenetekkel, szuper hangulattal, néhol viszont nagyon leült…és csak úgy “hömpölygött”.
De a kritikában is említett autós üldözés abszolút egyedi…
Az utolsó részben a vietnami haborus snitt egykamerás felvétele, nekem a True Deective klasszikus 1s04 egykamerás jelenetét juttatta eszembe…ettől függetlenül nem éreztem nyúlásnak.. vagy too muchnak

bvr - 2016. 11. 09. 10:31

A finálé előtti posztból lett egy kis mini-kibeszélő, onnan áthozom amit írtam, az utolsó rész erre csak ráerősített.
Talán amit a sztoriban én nem így csináltam volna az csak az a jelenet a végén ami inkább azt sugallja hogy a “bróker” viszi is a drogbizniszt, nekem talán jobban tetszett volna ha ő tényleg csak “problémamegoldó”, mások megbízásából (ettől még a jelenet is maradhatott volna hiszen személyesen jöhetett volna egy esetet felügyelni, csak úgy hogy ő közben érzelmileg nem vonódik be. De tulajdonképpen ez apróság)

innen pedig akkor a bemásolás

* * *

Nem kérdés hogy maradtam, ez q*rvajó :)Képi világ, atmoszféra, zene, minden. Nyilván azt az elején el kell fogadni hogy ez nem egy akciósorozat vagy thriller hanem itt minden a magánéleti történések keretében zajlik, ettől akár “unalmas” is tud lenni – és mégis valahogy ebben a háttérben tudnak az akciók is számomra kiemelkedni. A Bróker karaktere meg a színész(Peter Mullan) elképesztő telitalálat (én még a Top of the Lake-ből emlékeztem rá, ott is jó volt), de tényleg még rengetegen, pl. aki mindig nagy kedvencem Ólafur Darri Ólafsson, micsoda korhű karakter faragtak már belőle :))
Aztán “Dewey Crowe”-t is milyen jó volt látni, főleg hogy Buddy mennyire totál más karakter. De hát még rengetegen (Buddy mamája, aztán Karl, de nekem az a fekete zenész is tetszik) Meg most már persze a sztorira is kíváncsi leszek (csak kicsit aggódom ilyenkor mindig mert most már gondolom évadok közötti átívelést is építenek, lesz egyáltalán itt igazi évadzáró. Ezt mostanában rendre el szokták rontani :)

Snoopyzit30 - 2016. 12. 04. 17:15

Erről a sorozatról lehet tudni valamit? Megkapta a 2. évados berendelést vagy várható?

@bvr

Peter Mullan ebben a filmben nagyot játszik, ha bírod a színészt, ezt nézd meg tőle:

http://www.imdb.com/title/tt1204340/?ref_=nm_flmg_act_23

winnie - 2016. 12. 04. 23:22

írtuk volna, ha megkapja:) egyelőre még nincs hír se pro, se kontra.

Snoopyzit30 - 2017. 06. 01. 10:27

Hát most van hír:

“A Cinemax elkaszálta a Quarry-t. A készítők ugyan keményen próbálták eladni máshova, hat részt már meg is írtak az S2-ből, de nem jött össze. (Ami nem csoda, hiszen nem sok kevésbé nézett sorozat volt…) A készítő elmondása szerint a 2. évad 1973-ban játszódott volna, és Mac teljesen beépült volna a Broker hálózatába, új szereplőként pedig érkezett volna Mac egyik katonatársa.”

Ennyi volt ez a sorozat is (sajnos).

rocco - 2017. 11. 22. 12:01

Sajnálom hogy nem folytatták nekem nagyon bejött!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz