login |

Pilot: The Crown

2016. 11. 09. 21:22 - Írta: human

25 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

(A Netflix szokás szerint a teljes évadot elérhetővé tette. Az írás főleg a kezdésről szól, aki a későbbi részekről is kommentelne, a próbáljon spoilermentesen, vagy jelezze a spoiler. Szerintem mi nem fogunk évadkritikát írni egyhamar, így ha valaki vállalna vendégbloggerkedést, annak szívesen kiraknánk az írását évados kibeszélőnek.)

Valahol kicsit megmosolyogtató, hogy a Netflix egyik legnagyobb kritikai dobását tologattuk kicsit egymást között. Pénteken indult ez a remek kosztümös dráma, páran már biztos túl vannak rajta, ez a poszt nem nekik szól.

crown0

Az első évad története II. Erzsébet királynő korai éveit mutatja be. Azt, ahogy hozzámegy Fülöp herceghez, ahogy az apja elkezdi bevezetni a munkába. Vagyis (történelem spoiler!) a halála miatt sokkal hamarabb kénytelen átvenni az irányítást, és a háború utáni Angliát rendbe tenni.

A nagy költségvetés minden fontja, dollárja látszik a sorozaton. Aki odavan a kosztümös műfajért, de még nem nézett bele, az mindenképp tegye meg. Egyszerűen mozis minőség, amit a remek zene csak tetéz, hogy a szereplőgárdáról ne is beszéljek.

crown2

A pilotban nem Erzsébet volt a nagyágyú, bár gondolom Claire Foy is elbír majd a szereppel, hanem inkább a VI. György szerepében feltűnő Jared Harris. Erre mindjárt visszatérek, csak még ki kell emelnem a Churchillt alakító John Lithgow-t, aki szintén erős, és mozis hatású casting, úgy uralja a képernyőt.

crown3

Szerintem a Junkie-t olvasva nem titok, hogy a kosztümös sorozatokért nem vagyok oda túlzottan. Bevallom, hiába a minőség, de a The Crown elején is kicsit unatkoztam, annyira, hogy is mondjam…, udvarias volt az egész, és elnagyoltra sikerült Erzsébet bemutatása. Ezen a hangulaton pont a lábadozó György, vagyis Jared Harris változtatott, aki lenyűgöző érzelmi csúcspontokat hozott.

Mondom, a kidolgozás az elejétől kezdve parádés, képileg lenyűgöző a stílusán belül, de kell neki egy fél óra, hogy a karakterek némelyike is elkezdjen működni. Viszont onnantól a pilot végéig fantasztikus. És ha Foy-nak megy majd az adok-kapok Lithgow-val, akkor később is durroghat a tűzijáték.

crown4

A pilot olyan 7/10 a kicsit lassú kezdés miatt, de a minőség remek, így én csak a stílus miatt nem nézem most rögtön tovább, de idővel még erre is sor kerülhet.

25 hozzászólás Ne habozz!

Eli - 2016. 11. 09. 21:41

Csak egy kérdésem van.
11-es doktornak mekkora a szerepe?
:D

Rubber Duck - 2016. 11. 09. 21:42

Kedves human, köszi a pilotkritikát, nekem nagyon tetszett a pilot, bár én egyébként is kedvelem a történelmi, azon belül pedig a brit monarchia történetével foglalkozó műveket.
Azt szeretném kérdezni, ha nézed a Dowton Abbeyt, hogy miként viszonyul ez a sori amazhoz?

emese - 2016. 11. 09. 21:47

Egyetlen dolog miatt érdekelne ez a sorozat, így arról nincs szó a pilotkritikában: Matt Smith karaktere milyen benne?

human - 2016. 11. 09. 21:49

semmilyen, 3 jelenete volt Smithnek a pilotban.

emese - 2016. 11. 09. 21:53

Kösz! Paff! Akkor a trailer elég félrevezető, mert az meg tele volt vele.
A főszereplő látszólagos semmilyensége és a képembe tolt szürke színszűrő (igen, tudom hogy hangzik) veszi el a kedvem a bepróbálástól.

winnie - 2016. 11. 09. 21:56

emese: a trailer a szezonról szólt, szóval azért nem félrevezető, a folytatásban egyre erőteljesebben van jelen, de itt még nem nagyon lehetett.

BotondB - 2016. 11. 09. 21:57

Én vinném szívesen az évadkritikát csak kéne hozzá mondjuk egy hét ha az még belefér, ha nem és van aki gyorsabb akkor persze megértem. :)

winnie - 2016. 11. 09. 21:59

BotondB: bármennyi belefér, csak szerintem én sokára keverednék el a végéig.

emese - 2016. 11. 09. 22:01

@winnie: értem, kösz.

BotondB - 2016. 11. 09. 22:28

Okés akkor küldöm, amint tudom :)

_Peter - 2016. 11. 09. 23:50

Nagyon jó! Meg is néztem mindet, spoiler és töri lecke nélkül: A casting szuper, a két király testvér Edward és George, Churchill, Eden, Mountbatten, Philip, Elizabeth, Margaret mind hasonlítanak. Kinéz pár díj az alakításokért főleg az öreg Winston komoly. Dögös Princess Margaret és Elizabeth ahogy beszél tisztára mint az igazi.

Látszik a minőségen az elköltött 100 millió font, kíváncsi leszek meddig mennek el időben hiszen annyi minden történt az uralkodása alatt. (erről nehéz spoiler nélkül beszélni)

“Azt szeretném kérdezni, ha nézed a Dowton Abbeyt, hogy miként viszonyul ez a sori amazhoz?”

Nem tőlem kérdezted, csak beleszólva nem érdemes összevetni szerintem, persze érthetően adja magát a hasonlítás. Csak az Abbey inkább egy szappan volt abban a korabeli úri köntösben, ez pedig történelem valós személyekkel és megtörtént ügyekkel.

human - 2016. 11. 09. 23:58

” a képembe tolt szürke színszűrő”

ezt nem is akartam kiemelni, de megnézem a hivatalos promóképepet és mind tök színes, erre a sorozat full deszaturált.

emese - 2016. 11. 10. 00:15

A 20. század első harmada-közepe hangulatot a brit sorozatok (és filmek) szívesen jelenítik meg “beszürkítéssel”. A 20. század elejét pedig a sárgás, szépia-szerű árnyalatok használatával.

human - 2016. 11. 10. 00:53

emese: tudom, ezért volt furcsa a kontraszt a képekkel.

ayren - 2016. 11. 10. 07:44

Én is biztos bepróbálom, bár az életrajzi sorozatokért annyira nem rajongok, pláne egy olyan személy esetében, aki még él, mindez túlságosan befolyásolja a témához való hozzányúlás módját.

Ripehy - 2016. 11. 10. 08:52

Csúcsminőség a kidolgozás, de hihetetlen érdektelen maradt számomra. Gyanítom ayren diagnózisa miatt.

Réka - 2016. 11. 10. 09:51

Tényleg gyönyörű az egész, a “Papa” vitte a pálmát számomra az első két részben.

Kérdés: amikor Bertie teste ki volt készítve az ágyon, akkor milyen csövek lógtak ki belőle, mit csináltak vele?

Amúgy a harmadik résznél unatkoztam, tegnap ki is kapcsoltam. Elizabeth még nagyon szoborszerű, túl sokat nem tudunk róla, remélem adnak neki személyiséget.. :)

Valaki - 2016. 11. 11. 13:52

Réka: balzsamozásnál egy pumpás szerkezettel az érrendszerbe balzsamozó folyadékot (nem tudom a szakkifejest) pumpalnak, a vért pedig lecsapolják.
https://en.wikipedia.org/wiki/Embalming

lalakov - 2016. 11. 11. 14:31

Ledaráltam az egészet. Nagyon tetszett. Lesz folytatása?

Denisa - 2016. 11. 11. 17:56

Egyelőre az első részt láttam, de a Philipet játszó színész arca alapján valami negatív szerepet várnék inkább tőle, Elisabeth pedig túl szürke. Sokkal keményebbnek, élettel telibbnek kellene lennie. Várom, hogy a gyerekek is előadják magukat, főleg Anna :)
Remélem a folytatásban sokat fognak szerepelni a gyerekek.

_Peter - 2016. 11. 13. 12:20

“Lesz folytatása?”

Lesz. Ez most a Netflix nagy dobása, sok pénzt raktak bele. 2. évad berendelve, a harmadik felvázolva. Új színészek is lesznek az öregedés miatt. Egy világháborús flashback részre megtarthatnánk a mostaniakat is akár. A készítő elvileg 6 évadot tervezett, meglátjuk a Netflix hogyan csinálja. Első évad tempója és a történelem alapján szükséges is lenne az a 6 évad. Most tartunk ’50-es évek Szueznél, hol van még az IRA, Mountbatten, Thatcher korszak, Falkland, Diana sztori, ’90-es évek, Hongkong elvesztése. Kérdés meddig mesélik el, jelenkorban is történtek dolgok: olimpia, skót függetlenségi szavazás, Brexit. Társadalom átalakulása a Beatles-től az internetig. Bőven van anyag 6 évadra.

“Philipet játszó színész arca alapján valami negatív szerepet várnék inkább tőle”

Kicsit túl van színezve ez szerintem, mert unalmas lenne egy támogató pozitív ábrázolás. Természetesen tudta kihez “megy férjül” ami azzal jár le kell mondani a régi címeiről, egyházat váltani, tudta ki a főnök. Mint a Victoria sorozatban Albert, szerintem Philip ábrázolása is a sztori miatt ilyen akadékoskodó, hogy legyen egy kis mesterséges konfliktus. Nem hiszem a valóságban annyira duzzogott pl. a koronázáson le kellett térdelni. Aztán a hálószobában már ő mondta Elizabeth-nek most ő a soros a térdeléssel. :D Ez azért vicces lehet vajon most ők nézik? Mit szólhatnak hozzá 90-95 évesen? “Hé az nem úgy volt!” :)

_Peter - 2016. 11. 13. 16:09

Most esett le az előző kommentem nyomokban mogyorót és spoilert tartalmazhat, töröljétek ha zavaró. Történelmi sorozatok “átka”, lényeg sok minden történt az uralkodása alatt.

_Peter - 2016. 11. 15. 15:52

Churchill szülinapja az elveszett festménnyel, archív felvétel: https://youtu.be/QqclickG4NM

Snoopyzit30 - 2016. 11. 23. 18:52

@_Peter: “Most esett le az előző kommentem nyomokban mogyorót és spoilert tartalmazhat”

LOL!

marcilu - 2016. 11. 28. 21:17

A királynő olyan, mint Walter White: Egy kezdetben normális figura teljesen elveszti a lelkét, de megmagyarázza magának, hogy nem volt más választása.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz