login |

Pilot: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

2016. 11. 10. 21:06 - Írta: superpityu

44 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Is the guy we’re tailing… meeting up with another guy, who is also being tailed. By… other people?

Mindfuck! Akár ennyit is itt hagyhatnék a sorozatról, mert egyértelműen a Dirk Gently’s Holistic Detective Agency-é a legfurább pilot, amivel idén találkoztam. 

bscap0378

Everything is connected. Nothing is also connected.

A Douglas Adams-adaptáció előzetesei már előrevetítették, hogy erősen arra fognak koncentrálni, hogy minden – mindennel összefüggésben áll. A pilotot elnézve pedig tartják is magukat ehhez a készítők. Ennek értelmében az 1×01 nagyon sűrű, annyi szál indult el és annyi WTF jutott egy-egy jelenetre, mint egy vérszegényebb országos sorozat teljes szezonjára.

Ennek értelmében nem is igazán lehet megfogni a kezdést. Sokszor ugrál, de közben végig ott vannak a kapcsolatok egyes jelenetek között. 

bscap0399

A történet egy szokatlan gyilkossággal indít, ami a főhősünk, Todd (Elijah Wood) munkahelyén történik. Ezután jön a képbe a magánnyomozó, Dirk Gently (Samuel Barnett) karaktere, aki hát, hogy is mondjam, elég furcsa fazon. Közben a munkahelyi gyilkosság áldozatának lánya is eltűnik, valamint van egy másik eltűnt személyünk is, aki szintén belekeveredik a történetbe.

Aztán kapunk egy szektát, mellettük egy őrült? nőt (Fiona Dourif), aki Gently-re vadászik. Ráadásul még behoztak egy harmadik csapatot is, akik szintén őt akarják elkapni. Azért a rendőrségnek és más szervezeteknek is feltűnnek a furcsa események így ők sem maradnak ki a buliból. Tudtok követni? Már így is nagyon zagyvának hat az egész, de beleszuszakolták Todd tesóját, Amandát (Hanna Marks) és annak nem túl mindennapi betegségét is.

bscap0383

Visszatérő motívumként pedig többször megpillantunk egy kutyát és egy macskát is, amelyek szintén kapcsolódnak a gyilkossághoz és az eltűnt lányhoz. Gondoltam, hogy lehetetlen ebbe ennél többet behozni egy epizódba, de tévedtem, az egészet képesek voltak megfejelni egy jó adag misztikummal és időutazással is. 

Közben pedig végig hajtogatják, hogy “minden összefügg”, és basszus tényleg hiába sok szál, hiába rengeteg karakter az összefüggések működtek. Ezek mellett pedig még poénokra is jutott idő, és a történetben is felvetődött megannyi kérdés.

bscap0388

Igaz lehetetlenség lett volna, hogy minden karakter érdekes legyen 40 perc alatt, úgy, hogy közben elindul ennyi szál, de mégis hiányérzetem volt ennek kapcsán.

Oké, Todd működik, ahogy Dirk Gently sem rossz, csak néha borzasztóan idegesítő. Amanda alig kapott időt, de a betegsége izgalmassá tette, viszont a többiek egyelőre csak lebegnek. Pedig Bart tök érdekes lehetne, de igazából nem jött be, hogy indokolatlanul olyan amilyen.

Bár technikailag nem rendhagyó a sorozat, azért a Dirk Gently zenéjét mindenképp ki kell emelnem. Nagyon jó ritmust ad a pilotnak, gördülékenyebbé teszi a különböző jelenetek az összekötését. Jellegzetes gépzene, ami nem is csoda, hiszen Cristobal Tapia de Veer szerezte, akinek a Humans és az Utopia zenéjét köszönhetjük.

bscap0397

Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy ez mennyire fog működni később. Alapjában véve tetszett amit láttam, de mégis kicsinálta a zsúfoltság.

Összességében 6/10 a kezdés az összes pozitívumával és negatívumával, de kíváncsi lettem, hogyan fognak összekapcsolódni a szálak, vagy éppen mi felé fognak tartani, mi irányítja őket. De még mindig az a legvonzóbb benne, hogy ennyire szokatlan felépítésű és mindfuck sorozat a Dirk Gently’s Holistic Detective Agency.

This is your chance to fix everything.

44 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 11. 10. 21:41

2 részen vagyok túl és remekül szórakoztam eddig rajta. Elég beteg ahhoz, hogy szeressem. A kedvencem az elborult bérgyilkos csaj, Fiona Dourif le sem tagadhatna az apját :D Ritkán szeretem, ha idegesít egy karakter, de Dirk Gentley nagyon jópofán irritál, bár ezzel Frodo nyilván nem értene egyet :) Nem tudom, mi sül ki a végére, egyelőre tetszik, amit látok.

Silver-sama - 2016. 11. 10. 22:07

Így csupán szemmel átfutva a cikket, nagyon tetszetős :D

Kati néni - 2016. 11. 10. 22:07

Kva eletbe, hogy nem tudom megnezni

hallak65 - 2016. 11. 10. 22:26

Samuel Barnett kicsit idegesít, de más negatívumot nem tudok mondani. Nálam 8/10 simán. Hatalmas plusz, hogy teljesen kiszámíthatatlan. Végre egy teljesen új alapra építkező sorozat.

energy - 2016. 11. 10. 22:39

Ennek nem sok köze van az eredetihez, a másik sorozat sokkal jobb volt.

hhhggj - 2016. 11. 10. 23:26

Pont mondtam is magamnak, hogy van egy kis Utópiás “feeling”-je a dolognak, erre most olvasom, hogy a zeneszerző egyezik. :D

Én már láttam az 1×03-at is, a történetszál még mindig nagyon homályos, de ami engem nagyon bevonz az a karakterek és a nagyon jól megírt párbeszédek. Ebből meg van sok az 1×03-ban. Én mindenképp maradok.

emese - 2016. 11. 11. 00:21

Szerintem remek sorozat, nekem egy Doctor Who – Sherlock mixe az, amire a leginkább emlékeztet.
Végre valami, ami más!

gd42 - 2016. 11. 11. 01:22

Egyelőre csak az első részt láttam, de le vagyok nyűgözve. A jópár – legnagyobb jóindulattal is csak – középszerű próbálkozás után végre valami, ami méltóan nyúlt Adams munkájához.

Aki nem tudja belekezdjen-e, leginkább az Utopiá-ra hasonlít a sorozat (nem csak a zene miatt), tényleg nagy WTF, de valahogy nagyon egyben van. Izgalmas, és inkább megdöbbentő, mint zavaros.

(Amúgy a sorozatelőzetes alapján nem is terveztem belenézni, annyiszor megégettem már magam egyik kedvenc íróm TV-s adaptációival. Nem is értem mi van Angliában, a Flowers-nek is hipergagyi előzetest sikerült csinálniuk és itt sem adta át egyáltalán a sorozat hangulatát.

anarchoid - 2016. 11. 11. 06:36

A konyv is ilyen volt ,egy nagy kavarodas mire kb kozepere kibontakozott , mirol is szol

NLZ - 2016. 11. 11. 12:38

Kár, hogy nem Netflix, sztem ezt jó lenne egyben megnézni.

emese - 2016. 11. 11. 12:43

NLZ: elvileg a későbbiekben (december talán?) megy fel Netflix-re is. Így olvastam.

Aquarius - 2016. 11. 11. 13:05

A könyv nekem nagyon tetszik, a brit sorozatot viszont halálra untam, az első részt sem bírtam végignézni. Remélem ez jobban hajaz a könyvre.

naughtyl - 2016. 11. 11. 13:25

3 rész utn ez pont nekem való.

Wilfred óta nagyon megkedveltem Elijah Wood-ot. Engem Dirk sem idegesít, se a karakter se a színész.
A zene tényleg nagyon jó.

annyira elborult az egész, hogy el sem tudom képzelni hova futtatják ki, és az oda vezeő út mikkel lesz tele.

jaj a katona srác, aki mindig lőni meg ölni akar, teljesen kész:D

köszi az írást @superpityu!

fv - 2016. 11. 11. 13:39

Első részt láttam. A zsaruk nagyon jók! Nálam még az Impastor rendőreit is verik. Frodo is nagyon tetszik. A kutya is. A katonák is. Igazából a címszereplőn meg a sztorin kívül minden annyira jó, hogy még pár részt biztos megnézek.
A holisztikus bérgyilkosnő a legesleggagyibb az egészben, Dirk Genly sokkal jobb, de így is csak 1/10 lenne, ha pontozni kéne, a huligánok szintén gázok.
De a zsaruk annyira jók, hgy ellensúlyozzák ezt az egész sok sebből vérző borzalmat! :-)

energy - 2016. 11. 11. 13:48

A macska a halott milliomos is lehet, csészéből ivott.
Van időutazás!
A katona lehet egy a kopaszok közül is, amilyen ostoba.
Todd max féltestvére lehet, nem hiszem, hogy beteg volt.
A halott milliomos többször testet cserélhetett.

Ki játszotta a rockzenészt?

Thrasher - 2016. 11. 11. 19:45

‘nygyuk Dirk barom idegesítő fazon volt a könyvben, szal…
szeretem még azt is pl., amikor szarnak tartjuk Joffrey Baratheon karakterét mert nehezen szívlelhető.

galocza - 2016. 11. 11. 21:49

Aquarius:
én most néztem meg a régi sorozatot, az első epizód tényleg nagyon fárasztó, utána vagy egy hónapig nem bírtam folytatni. a többi viszont teljesen jó, örülök, h nem adtam fel.

emese - 2016. 11. 12. 16:48

Szerintem ez is mehetne az oldalsávba, kibeszélőnek.
És mindjárt új rész! :D

valko2 - 2016. 11. 12. 18:32

Tényleg elég utópiás wtf hangulata van. Viszont annyira nem nyomasztó, összességében jobban bejön.

fv - 2016. 11. 13. 12:40

Három rész után még mindig nagyon xar Dirk Gently (mármint a szereplő, nem a sorozat), de a sztori annyira érdekes, hogy muszáj nézni.

stEXXon - 2016. 11. 13. 20:02

Belekezdtem a Utopiás említések miatt, a zene tényleg jó, de az Utopia nyomába sem ér sajnos. Annál újítóbb, hangulatosabb sorozatot ritkán hoznak össze. Túl sok a humor és jófejkedés, egy sötétebb tónus jót tenne neki. Azért azt kiemelném, hogy nem ismerem az alapjául szolgáló könyvet.

emese - 2016. 11. 14. 01:35

Picit lemaradtam, most láttam a 3. részt.
Úgy tűnik, hogy a nagy többséggel ellentétben egyedül maradtam olyan, akit nem idegesít Dirk.
Sőt, némely szövege lehetne hét dumája, pl:

“rouge wall enthusiasts”; vagy
“This doesn’t look anything like you. He’s got the hair all wrong.”

Ami inkább zavar, hogy címadó karakterhez képest érdemeben semmit nem tesz hozzá a sztori kibontakozásához, mindenki többet nyomoz. De ezt én az írók számlájára írom, sajnos “comic relief” szintjén rekedt meg náluk a karakter.

Bart viszont tényleg menő holisztikus bérgyilkos. :D
Farah nekem olyan volt, mintha teljesen utószinkronizálták volna.

Összességében a sorozat az egyedisége miatt még mindig nagyon bejön, és a 3. részben végre kezdenek összeérni a szálak.

superpityu - 2016. 11. 14. 12:40

emese: én a 4 részben már eléggé megkedveltem Dirk-öt. Viszont a nyomozós részre szerintem a katonás párbeszéd lehet a válasz, csak igazából lövésem sincs mi lehet az. :D

Andi - 2016. 11. 17. 15:25

Nekem tetszik, az első rész után. Sűrű a sztori, rengeteg a szál, és még nem állt össze teljesen a történet.
De rengeteg benne a poén (csak én nevettem rajta sokat?), és érdekesek a karakterek.
Meglátom, mi sül ki belőle. :-)

Lemoni - 2016. 11. 20. 22:27

“Todd, I think we’ve found the murder weapon!”
Mindegyik részben volt eddig legalább egy jelenet, amikor megborultam, most az 1×05-ben ez volt az :D Azért a corgit is mutathatnák többet :D Nem gondoltam volna, hogy ennyire rákattanok erre az eszement sorozatra, de imádom :)

cbeirne - 2016. 11. 21. 21:14

Kicsit off, de Cristobal Tapia de Veer filmes fronton is alkotott jót, pl. idén a The Girl with all the Gifts erősen creepy zenéjét is neki köszönhetjük, huh, de jó is volt moziban rá hidegrázni… de Elijah Wood + szokatlan sztori + Cristobal + Douglas Adams? Sőt macska? Van pótolnivalóm!

emese - 2016. 11. 22. 19:44

Goddamn shit! Végre behoztam a lemaradásom, azaz megnéztem 4-et és 5-öt.
Valamiért imádom ezt a sorit, pedig bőven nem tökéletes. És nem, abszolút nem akartam látni Samuel Barnett-et kisgatyában, és E. Wood-ot izom(höhöhö)pólóban! :D

De néha olyan szövegeket nyomnak le, olyan kiszámíthatatlan a történetvezetés, a színészi játék annyira a valószínűtlenül jó és az abszolút pojácáskodás között mozog, a forgatókönyv annyira a Doctor Who (don’t wander off; thing-thingy) és egy bizarr thriller-horror keveréke, hogy eszembe nem jutna kaszálni.

A hét híre, hogy jön a második évad jövőre! Éljen!

NLZ - 2016. 11. 25. 03:40

1×05 zseniális volt :)

energy - 2016. 11. 27. 13:04

Hogy voltak képesek itt abbahagyni! Ez a rész nagyon nem tetszett. Szóval a gép visszament a múltba, a sok idióta meg istent tervét benne! Valami jobb összeesküvésre számítottam.

emese - 2016. 11. 28. 03:10

Wooow, wooow, woooow, hogy történhetett, hogy ez a sorozat lett számomra a legvárósabb, legyen már szombat! :D
Az összeesküvés nem túl bonyolult, de legalább kezd összeállni a dolog. És rengeteg apró nüansz van benne, amitől az egész annyira jó lesz, hogy az egészet egy széles vigyorral nézem végig.
3-5 év, mire kitermelődik valami, ami ennyire bejön, és az sem szokta sokáig tartani a szintet. Hát bízom benne, hogy itt a második évad is megüti majd a lécet.

emese - 2016. 11. 28. 03:45

Még 1: időgééép végre!
És hány darab és milyen színű dzsekije van még Dirk-nek?

NLZ - 2016. 12. 01. 03:28

1×06
A végén micsoda hangulat :D

Kell nekem az az OST, sürgősen.
Remélem hamarosan felkerül ide:
https://soundcloud.com/cristobal-tapia-de-veer/

energy - 2016. 12. 04. 10:37

Nagyon bosszantó, hogy úgy hagyják abba, mintha lemaradt volna a vége!
Egy rakás hippi…

irgum76 - 2016. 12. 04. 12:00

a könyvre nem nagyon emlékszem csak arra hogy beröttyentem a röhögéstől rajta (vagy rajtuk úgy emlékszem mintha két regény lenne)
a kanapé rejtélye
meg Dirk vezetési szokása maradt meg :)

de sajnos a sorozat első részénél beigazolódott a gyanúm,
hogy annyira pörgős lesz, hogy nem tudom követni
annyira gyors párbeszédek vannak benne, hogy a felét el sem tudom olvasni nem hogy még a történésekre is figyelni :(
tudom tanuljak meg angolul rendesen

nameless - 2016. 12. 04. 16:10

Ha az utolsó rész is tartja a színvonalat akkor ez messze a legjobban kivitelezett és legérdekesebb/legjobb sorozat volt/lesz az idén

emese - 2016. 12. 04. 18:19

Szent sza@r! Messze a sorozat eddigi legjobb része volt a 7. Minden klappol.
Van egy olyan érzésem, hogy ennek nagyon nem lesz happy end a vége + egy marha nagy cliffhanger-re számíthatunk.

Az írás, a rendezés, a színészi alakítások, miden top notch. Nekem az év sorozata – csak lécci az utolsó rész ne legyen csalódás!

emese - 2016. 12. 04. 19:13

irgum76: más okból lecsekkoltam, az első 3 részhez már van magyar felirat. Hátha segít.

irgum76 - 2016. 12. 05. 11:32

Köszi Emese
de sajnos magyar felirattal jártam így, hogy nem tudtam követni

Sadie - 2016. 12. 11. 11:49

Szép kis felvezetést kapott a 2. évad…már nézném is!

emese - 2016. 12. 11. 17:58

Basssz ez nagyon jó volt, mikor jön már a 2. évad???

Olyan jól lezárták a spring ügyet, akkora tökéletes happy ending. Aztán az utolsó 5 percben shit hit the ventilator!
Gondoltam, hogy a black wing sztori a második évad fő szála lesz, de jó durván fel is vezették. Talán ha nem lett volna második évados berendelés, akkor a záró 5 perc más lett volna…gondolom.

Tuti van, aki nem így gondolja, de nekem a Sherlock 2010-es rajtja óta a legizgalmasabb új brit sorozat (bbc america az én olvasatomban, főleg stílusjegyei miatt is, britnek minősül).

Szövegek:

“- a kitten went off and set off a shark explosion.
– Wait. So… that’s what happened?
– Fairly straightforward, I think.”

“- but you know how things are when you’ve got the cereal bowl flour exchanged.
– Say what?
– There’s a lot of wording happening should me no talk good ’cause blood all gone.”

gettógróf - 2016. 12. 12. 19:58

A vége végül nem szólt akkorát mint hittem, de a szálak nagyon szépen el lettek varrva és a téma kényessége ellenére nem jut eszembe semmilyen plothole.
Jó lett a finálé de ahogy többen mondták, a második évad felvezetése adta a hangulatot és nem maga az évadzáró, ami egy kis csalódás volt, ennek ellenére az idei legjobb sorozat volt szerintem, minőségében a Stranger Things és ez vitték idén a prímet, csak más műfaj.

Brynden Rivers - 2016. 12. 14. 15:02

“nekem a Sherlock 2010-es rajtja óta a legizgalmasabb új brit sorozat”

Meg az Utopia óta!

Nálam ez az év egyik legjobbja, a “nevetni lehet rajta sorozat” (=/= komédia) )kategóriában pedig a legjobb.

emese - 2016. 12. 15. 22:20

@Brynden Rivers: nekem az utópia nem jött be.

norby - 2016. 12. 15. 23:57

Most fejeztem be, zseniális.
Imádom ezt a brit hangulatot, talán a korai Dr. Who volt ilyesmi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz