login |

Luke Cage: vége az 1. évadnak

2016. 11. 11. 19:45 - Írta: superpityu

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Kemény dió a Marvel/Netflix-szerelem harmadik gyermeke, aminek a pilotjáról itt írtunk, hiszen gyengébbnek érzem, mint a Daredevilt és a Jessica Jones-t, de összességében még így 8/10-es végeredményt tettek le az asztalra. Hiába nem lelkesedtem annyira a Luke Cage-ért, mégis ez a legérettebb az eddigi sorozataik közül. Tele van szívvel és átjárja a földhözragadtság, pedig egy golyóálló fickó a főszereplője.

Marvel's Luke Cage

A legnagyobb gond az a Luke Cage-dzsel, hogy sok volt rá a 13 rész. Pedig a téma, a szereplők és a helyszín is adott volt ahhoz, hogy minden klappoljon végig.

A Luke Cage egy lassú gengszterdráma, amelynek Harlem remek hátteret adott. Nem is volt meglepetés, hogy azok az epizódok kevésbé voltak működőképesek, amelyek nem ebben a közösségben játszódtak. Igaz, ehhez az is hozzátartozik, hogy azokban az epizódokban, nem volt annyira erőteljes a zenei aláfestés, ami remekül generálta a hangulatot a szezon végéig.

Marvel's Luke Cage

Nagyon nehéz megmondani, hogy mikor is siklott ki a írószoba, pedig baromi jól alapoztak meg a történetnek és a konfliktusoknak. De az évad közepén látványosan nem tudtak mit kezdni a sztorival, és rossz volt látni, hogy mennyire rétestészta lett a végeredmény.

Pedig az eleje és a vége nagyon pörgött, de a Luke Cage-eredetsztori és a dokis szál túlzottan kizökkentette a nézőt. Pedig az előbbi egész jól lett megcsinálva, még a képregényes kosztüm is megjelent egy kicsit furcsa formában. Csak pont ezek a szálak nem igazán passzoltak Harlemhez.

Marvel's Luke Cage

A történet sem túl bonyolult, Luke ellentétbe keveredik Harlem egyik nagykutyájával. Láttunk már hasonlót, nem is egyet, de mégis működött a Luke Cage. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A sorozat legnagyobb előnye a színészek és a karaktereik. Mike Colter karizmatikus főszereplő. Tekintélyt parancsoló a megjelenése, teljesen jól áll neki a hős szerepe. Mahershala Ali tökéletes ellenpontja ennek a karakternek. Szinte mindenhol Cottonmouth megformálóját dicsérik agyon az internetekben, azért a végére messze nem ő volt a sorozat legjobbja.

Theo Rossi karaktere és minimalista játéka nálam sokkal jobban ütött. A végig háttérben megbúvó, viszont mindent manipuláló figura szerintem még érdekesebbre is sikerült, mint Cottonmouth, vagy az évad második felében érkező Diamondback (aki egyébként végig elcsépelt és inkább rossz karakter maradt).

Marvel's Luke Cage

A női oldalon Alfre Woodard nem okozott túl nagy meglepetéseket. Remekül hozta a figuráját, ráadásul a karakterének drámája is teljesen érthető és érdekes volt. Ha nagyon sarkosítani akarok, akkor pont Mariah Dillard és Luke Cage karaktere állt igazán kontrasztban az évad során. Mert míg Cottonmouth és Shades, vagy éppen Diamondback alapvetően gonosznak lettek beállítva, addig Black Mariah a végsőkig azon volt, hogy ne eméssze fel teljesen az alvilág mocska.

Claire Temple a Netflix-sorozatok Coulson ügynöke pont most volt a legjobb. Bár sok újat nem tudtunk meg róla, de mindenképpen érdekesen alakulnak a kapcsolatok közte és a The Defenders tagjai között. Őszintén kíváncsi leszek, hogy az Iron Fist-ben mekkora szerep jut neki, mindenesetre a végén kapott egy jópofa utalást, hogy hol találkozunk vele jövő márciusban.

Marvel's Luke Cage

Ha már gengszterdráma, akkor nem maradhat el a rendőrség és a korrupció sem. Misty Knight pedig remekül illeszkedik a sorozatba. Bár néha zavaróan forrófejűnek tüntették fel, sokszor pont az a tűz tette izgalmassá a karakterét, amit néha kicsit túltoltak. Bár ő sem egy teljesen tipikus nyomozó, hiszen van egy elég furcsa “képessége”, de igazából nem érzem, hogy túl sok pluszt adott ez a sorozathoz.

Talán pont az eredettörténet, amit nem sikerült annyira jól eltalálni a Marvelnél, tetszési index ide vagy oda, ezért mégis sokkal hátrébb sorolnám mint az elődöket. Pedig tényleg tele volt jósággal a Luke Cage, alapvetően a felépítésével sem volt gond, de valahogy mégsem állt annyira össze, mint a Jessica Jones, annyira meg főleg, mint a Daredevil.

lukecage8

A szezon zárása pedig egyáltalán nem olyan, mint azt vártam volna. Persze ennek értelmében terelgetik a The Defenders-tagokat egymás felé, mégis rendkívül keserű szájízt adott. Viszont a kitalálható megoldásokon kívül van más cliffhanger is, merem remélni, hogy csak idő kérdése, míg berendelik a folytatást.

27 hozzászólás Ne habozz!

Iceman - 2016. 11. 11. 20:10

Nálam szorosan egy szinten van a JJ-vel, viszont ennek a hangulata talán még jobban tetszett Harlem miatt. Cottonmouth és Shades jók voltak viszont Diamondback totál melléfogás volt ráadásul valóban túl sok volt a 13 rész. Murdock állandó felemlegetése miatt vártam hogy megjelenik az utolsó részben de így se volt rossz zárás. Kifejezetten tetszett hogy a gonosz nyert.

Edrick - 2016. 11. 11. 20:13

Jó volt ez is, szerintem is picit gyengébb, mint a többi, de még simán jó. Viszont abba a hibába ez is beleesett, hogy nem tudtak mit kezdeni a 13 résszel, mármint hogy ahogy a többieknek, úgy ennek is valóban sok volt a 13 rész. De ez már a negyedik alkalom, hogy – nem jó szó az, hogy belebuknak, mert az összkép pozitívra jön ki mindig, szóval talán – kvázi megtörik az évadok íve. Mármint hogy íve van neki, csak nemcsak felfelé megy, hanem minimum egyszer lefelé is, és enyhén hullámzik. Mindig van egy kisebb leeresztés vagy az évadok közepén, vagy a végén. Szóval csak annyi, hogy meg lehetne ezt csinálni jobban is a tartalom elosztását illetően. Tudom, nem lehet 10 rész, mint egy HBO-nál, de úgy tűnik, a fejembe vettem, hogy azzal talán jobban járnának.

Viszont azért érdekes volt látni, hogy csak egyszer a rend kedvéért nem pozitív volt a végkicsengés, hanem tényleg keserű szájízt kapott.
Claire minden eddiginél több képernyőidejének meg csak örülni tudok :)

ZTR - 2016. 11. 11. 20:51

A sorozat első fele tetszett a második fele nem annyira. Nem tudom megnéznék e még 1 évadot ebből. A DD és JJ jobban bejött. Lehet köze van ahhoz is hogy Luke Cage mint karakter sose volt a kedvencem. Claire-t nem nagyon értettem elvileg azért nem jött össze Matt-el mert túl komplikált körülötte minden a hősködés miatt még a DD 2. évadában is ezt ecsetelte. Erre Luke Cage-nél már ez egyáltalán nem zavarja… De hozzáteszem én is örülök hogy többet teret kapott végre. Már régebben ledaráltam de 1 jelenet megmaradt bennem: Luke Cage pipa az öreg halála miatt benyomja a fülest megszólal a Wu Tang Clan letépi egy kocsinak az ajtaját beront az épületbe és összekapol mindenkit!!!

Geza Kovacs - 2016. 11. 11. 22:22

Ez a fekete messiás történet messze nem hozta a másik két említett Netflix sorozat színvonalát.

Nem csak azért, mert itt maga a főhős is sokkal kevésbé fantáziadús (nagydarab nagyon erős exrendőr, aki golyóálló), hanem mert Harlem, tehát egy nagy világváros egyetlen városrészének egyetlen negyedének belháborúja nem igazán érint meg engem ebben a formában. Talán másképp összerakva lehetett volna jó, de a sztoriszál sovány lett végül.

Aredhel - 2016. 11. 11. 23:00

Nekem nagy csalódás volt ez a Daredevil és a Jessica Jones után. A történet csigalassúsággal folyt, a főszereplő és az őt körülvevő karakterek nem voltak szimpatikusak vagy érdekesek, maga a miliő valahogy taszító volt. Értem én, hogy nem nagyon volt eddig olyan show, ami szinte csak fekete szereplőkből állt, és ezt a szubkultúrát állította volna fókuszba, de nekem ez így túl sok, távoli, érdektelen volt.
Az évad 2/3-ánál, amikor már majdnem 3 rész óta szenvedett LC a hasába lőtt golyóval, annyira untam, hogy 2 hétre pihentetnem is kellett, és végül csak a befejezetlenséggel kapcsolatos kényszerem miatt néztem meg a maradék részt.
Diamondback, mint ahogy sokan írták is előttem, pocsék főgonosz volt. Maria meg idegesítő. Shades karaktere viszont üde színfolt volt, és a színészi játék is tetszett. Emellett még Claire és Misty volt az, akiért érdemes volt nézni.
Valahogy így visszagondolok az egészre, és nem érzem, hogy nyomot hagyott volna bennem. Alig emlékszem a sztorira. A DD első évada annyira bejött, hogy egy hét múlva újra ledaráltam, és JJ-t is megnéztem azóta még egyszer. Luke Cage-et eszembe nem jutna újra elővenni.

milesteg - 2016. 11. 11. 23:26

Nálam a Luke Cage besorjázott a DD első évada mögé. A lassú tempó (nekem nem volt sok a 13 rész) a kitűnő zene (A Bulletproof love is felettébb jól sikerült!) és a szereplőgárda alakítása (én nem emelnék ki senkit a csapatból, mert a játékuk összessége adta nekem a hangulatot) mellett említenék még valamit ami meglepetésként ért.

Semmi előismeretem nem volt a témában ezért a trailer alapján tisztán akciósorozatnak gondoltam Luke Cage-t. Túlgondoltam ezért érdekes fordulat jött nekem.

A főszereplő egy könnyen emészthető, többnyire óvatosnak tűnő harci stílust kapott ami egy felől passzol a karakter jelleméhez, más felől valahol Bud Spencert idézi. És a csatajeleneteit okosan adagolva adják. Volt olyan amikor már nagyon vártam néhány pofon elcsattanását, de lerendezték egy “bent valami nem látható piff puff, ablakon kirepüléses” megoldással. És még ez is jól esett!
Imádtam. Lehet megnézem magyar felirattal is, ha valaha kész lesz.

Balumedve - 2016. 11. 11. 23:39

Nekem is vegyes érzéseim vannak a sorozattal kapcsolatban. A hangulat egész jó volt (főleg a zenei aláfestés), a gengszter stílus is tetszett. De, mi sem beszédesebb annál, hogy az első 5-6 részt egy nap alatt megnéztem, majd a megmaradt részek végignézésére alig tudtam rávenni magam. Ilyenkor felmerül a kérdés: miért néztem egyáltalán végig, ha nem élveztem – a teljesség érzése miatt, és abban a reményben, hogy a LC ad majd valami pluszt a Defendershez.
Most mit mondjak? Csalódtam! Míg a Daredevil és a JJ a önmagában is megállja a helyét, ugyanez nem mondható el a Luke Cage-ről. Ez nem jelenti azt, hogy nincs benne potenciál, csak valamivel méltóbb ellenfelet kelleni adni a golyóálló fickónak, és nem egy ultra béna szuperszerkót viselő elmebeteget.

Néma Harcsa - 2016. 11. 12. 00:21

A JJ-t teljes érdektelenség okán másfél részig bírtam, a DD második évadát is sokszor nagyon nehezemre esett néznem, pedig az elsőt szerettem, lehet azért, mert abban W.F. volt a valódi főszereplő, és a showrunner is más volt.
A Luke Cage pedig az a sorozat, aminek sokkal jobb a soundtrackje, mint maga a mű. A fele környékén kaszáltam meglehetősen határozottan. A netflixes Marvelnál eddig is akadtak azért gagyi dialógok és erőletett színészi játék, de ez, ööö, hagyjuk is.

Lighter - 2016. 11. 12. 00:24

Nekem is nagyon bejott a sorozat.
Foleg azert, mert nem volt telenyomva szuperkepesegekkel. Kellemes csalodas volt, hogy egy hangulatos gengszersztorit kaptunk, utos zenekkel es nem koppenyes alakokat, repkedve, kocsikat dobalva stb.
Mert Luke vegigmehetett volna tankkent mindenen es mindenkin (ahogy tette neha). Pl. mar a 4. reszben is siman letephette volna Viperaszaju fejet es kesz.
De nem tette, o volt a legerkolcsosebb a varosban.
Sztem a polgarmesterasszony alakitasa nem mindig volt hiteles. Tobbiek jok voltak. Diamondback tenyleg fura fogonosz volt. Idegesitett, hogy mindig mindenhol ott volt, mindent tudott.
Egyre szinvonalasabb szuperhosos filmeket kapunk.
Egy nap alatt megneztem az utolso 5-6 reszt. Azert az durva volt. Egyszeruen olyan jol kevertek a lapokat, hogy mindig bele akartam nezni a kovetkezo reszbe, hogy csak megnezem tulelte, meguszta, vagy meghalt-e az adott szereplo.
Remelem folytatodik majd.

10/8

Kádi - 2016. 11. 12. 02:31

Jó volt, nekem is 8/10, de még mindig a Jessica Jonest tartom a legjobbnak

emese - 2016. 11. 12. 02:42

Hát én JJ-t valami 4-5 hónap alatt bírtam megnézni, kész szenvedés volt.

Ehhez képest LC-t 3 hét alatt, ebből 3 nap az első fele, a maradék a többi. Diamondback… borzasztó volt. Ellenfelek oldalán Shades vitt nálam is midnent, még Black Mariah hozta a figurát.

Missy-t szerintem rosszul castingolták, Colter játéka meg mint színészi teljesítmény tulajdonképpen nem létező. Szerencséjére ehhez a karakterhez a testalkatától több nem is kell.

emese - 2016. 11. 12. 02:43

Még egy: az a savas fürdőzéses rész… na ott nagyon meg kellett magam erőltetnem hogy ne kaszáljam. Értem, hogy Marvel meg szuperhősös, meg suspension of disbelief de ennyi baromságot még soha semmi másban nem hordtak össze.

winnie - 2016. 11. 12. 07:52

” tehát egy nagy világváros egyetlen városrészének egyetlen negyedének belháborúja”

de ez a koncepciója a többi sorozatnak is, sőt, az egész netflixes, nem? hogy míg a filmek világviszonylatban játszódnak, ez csak egy kis terepen. a daredevil hell’s kitchenben, gondolom a JJ-nek is megvan a terepe.

winnie - 2016. 11. 12. 07:54

emese: ide nem kell semmilyen suspension of disbelief, ez sima képregénysztori egy olyan világban, ahol galaktikus rémségek és mindenféle mutánsok léteznek. ha a golyóállóság oké, akkor a savfürdő (sav volt?) is az lehet. mint ahogy a pókcsípéstől szuperhőssé válás.

Kati néni - 2016. 11. 12. 09:09

Egy reszt megneztem a tesomnal, de kaszaltuk. A JJ és a két DD sokkal hangulatosabb. Nagyon vartam amugy. Kivancsi vagyok azert, hogy JJ es LC kapcsolatanak lesz-e valami folyomanya, elvileg … Nem kene spoilerezni.

Itt is es a kepregenyuniverzumokban is eleg nagy problema, hogy koherenciat kell teremteni egy szuperhosokkel, magiaval, idegen lenyekkel teli vilagban, amelynek a kulonbozo szegletei total kulonbozoek es mas stilusuak.

emese - 2016. 11. 12. 12:12

@winnie: a golyóálló bőrét oldja a lé, ami a csaj gumikesztyűjének és egy műanyag oxigénmaszknak meg nem árt? Ez a saját univerzumon belül is következetlen.

winnie - 2016. 11. 12. 13:15

emese: oldotta. ebből kell kiindulni, és fel kell tenni a kérdést, hogy mi ennek az oka?

JKJ - 2016. 11. 12. 13:16

JJ olyan gyenge volt, hogy gyakorlatilag semmire nem emlékszem belőle. Luke Cage vagy Daredevil első ávad sokkal jobb szerintem.

weingartia - 2016. 11. 12. 13:48

emese: ami saválló, az nem feltétlenül kemény, masszív. Pölö: egy sima üveglapot soha nem fogsz feloldani tömény sósavval, egy vaslapot meg igen. De ettől még egy golyózápor közepette inkább a vasszekrény mögé ugranék. :)
Amúgy nem láttam a részt, mert asszem a 4. részig bírtam. Nekem nagyon nem tetszett LC. :( Még mindig a Jessica Jones a legjobb.

Alexejevic - 2016. 11. 12. 14:05

Akármennyire is DC párti vagyok képregények és adaptációk terén is… Be kell látni, hogy a Marvel nagyon szuperül és éretten építi az új sorozatot univerzumát.
A Luke Cage azt hozta, amit kell. Megismertük Luke kegyetlen életét, múltját, képességeit, valamint Harlemnek azt az oldalát, amit kell. Tökéletesen megvolt a főszereplő karakterfejlődése.
Szerintem önmagában a sorozat, mint önálló alkotás nem túl maradandó. Egy sima, lezárt gengsztersorozat, ami bemutat egy környéket, bemutat fontos karaktereket és elvarr szálakat. A Luke Cage egy olyan felvezető sorozat, akárcsak a Daredevil és JJ 1. évada. Csak mivel már Luke-ot ismertük, többet vártunk kicsit. De szerintem hozta azt, ami kell.
Tökéletesen összeköti a sorozatot hősöket és vezetik fel a Defenders-t. Nem kapkodnak el semmit, mindent apránként adagolnak. És ez működik.
Nagyon várom az Iron Fist és a Punisher sorozatot is, bár félek, hogy az utóbbi annyira nem fog kapcsolódni az egészhez, hanem egy igazi, brutális karakterfejlődéses sorozat lesz, rengeteg drámával és akcióval:)
És ami még nagyon ütne… Egy Szellemlovas-Penge vegyesgyümis sorozat:)

emese - 2016. 11. 12. 16:10

Oldja, nem oldja, akkor is számomra a sorozat leggyengébb epizódja volt.

kpeter - 2016. 11. 12. 16:54

Eddig kb. 7 rész volt meg, nyögvenyelősen. Luke Cage elég egysíkű. A Cottonmouth-t alakító színész sokkal jobb nála.

sherlock20 - 2016. 11. 12. 22:18

Én 5 rész után feladtam, semmilyen szinten se kötött le.

123456 - 2016. 11. 12. 23:03

bőven DD szintje alatt van, de a hangulat hasonló, egy könnyednek elment; folytatásra viszont csak nagyon nagyon jó kritikák esetén jönnék vissza

szvsz a főszereplő elég gyenge színész

bvr - 2016. 11. 13. 11:16

Hát amilyen jól indult, nekem már pár rész után nem annyira működött… Még 2,5 rész van hátra, de már hetek óta félretettem… Azért majd valamikor befejezem.

zoo - 2016. 11. 15. 20:11

Nagyon jó a hangulata az elején, végig jönnek a fasza popkult utalások,de ennyi logikátlan baromságot nem is tudom mikor láttam utoljára.
Elfelejtett sebek/tárgyak/tanúk,következmények nélküli lövöldözések bárhol, bármikor, szegény Luke és Mistakes pedig olyan ostobák, hogy az valami félelmetes.

Kris - 2016. 11. 17. 14:59

Az első fele nagyon tetszett, még az eredet történet is. Cottonmouth kifejezetten jól kitalált gonosz volt. Ezt a többi negatív szereplőről már nem lehet elmondani. Mariah túl lett tolva borzalmasan, marhára irritáló. Diamondback pedig egy vicc, pont olyan mint a filmes Marvel gonoszok szoktak lenni. Egyszerűen túl későn mutatták be, nem volt idő arra, hogy beleéljük magunkat a helyzetébe, bőven elég lett volna a második évadra behozni és egy másik színész sem ártott volna, ahelyett aki játszotta. És akkor itt a következő gondom, a főszereplő szerintem kifejezetten jó választás, ugyanakkor pl. Mistyt játszó színésznőt is kifejezetten pocséknak éreztem. Nézzétek meg az érzelmeket az arcán, néha pl. full drámai helyzetekben olyan érzésem volt, mint ha vigyorogna.
Az összbenyomásom az volt, hogy az első fele kifejezetten jóra sikerült a sorozatnak, aztán nagyon belassult és a befejező rész hihetetlenül klisés lett, nevetségesen bugyutának éreztem, főleg a cliffhangert. Mindezek ellenére a hangulat és a kezdés miatt olyan 7/10-nek gondolom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz