login |

Aranyélet – 2×03: Valami nagyon nagy gáz van

2016. 11. 15. 19:06 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika,

(A 2×01 kritikája itt található, a 2×02-ről pedig itt írtam. A 2×03 vasárnap kerül majd tévébe, de az HBO GO-n már nézhető, ezért írok róla.)

Már a 2×02-ben is el lettek hintve a közelgő konfliktusokra utaló morzsák, de most már végérvényesen be lett rúgva a szezon, ami igencsak baljós előjelekkel kecsegtet, mert az kizárt, hogy ebből a kusza kapcsolatrendszerből és bűnhálóból egy karcolás nélkül ki lehessen mászni.

aranyelet-2x03-04

Az eddigi részek közül talán a mostani jött be eddigi legjobban. Lehet, hogy azért, mert véget érni látszik az alapozás, lehet, hogy azért, mert Hollóst mindig jó szopóágon látni, ami azt jelzi előre, hogy be fog torzulni, de az is lehet, hogy ennek az az oka, hogy végre Mira is kapott valamit – csak remélni tudom, hogy nem a papírforma szerint fogják prezentálni a sztorit.

aranyelet-2x03-01

Persze még mindig van hova fejlődni. A tovább mögött folytatom spoileresen.

Attila továbbra is folytatja elkeseredett szélmalomharcát az elemek ellen, most épp a rendőrségen vallana meg mindent (a maga módján), miközben a fia kezd megrészegülni a lehetőségektől (mint ő annak idején), én pedig elkeseredett utálkozó nézést vetettem Jankára, miután elsétál Mirával azok után, hogy közvetve Oszi halálát okozta.

aranyelet-2x03-02

Az Aranyéletnek már az első szezonjában is érdekes metaélményt jelentett azon agyalni, hogy van-e bizonyos karaktereknek ki nem mondott hátsó szándéka, és akkor némiképp csalódást volt, hogy semmi ilyenről nem volt szó.

Most ugyanezen jó lenne agyalni, de félek, hogy sem a Hollóshoz sordódó Janka nem forgat valami mást a fejében, mint ahogy cselekszik (túl egyszerű ösztönlény), és jó eséllyel Márk sem akar keresztbe tenni a keresztapjának – mondjuk nem értem, hogy miért kockáztatta, hogy hazudik neki a piáról, ha utólag beavatta őt. (Mint ahogy Mirát sem egyéb cél fogja mozgatni, ha apja ellen fordul.)

aranyelet-2x03-03

Bármennyire sem tűnnek kihagyhatatlannak a múltbéli jelenetek, bármennyire is furának éreztem a flashback-ek bevetését (nyilván kezdetekben még nem tudtunk gállferiről), most azért örülök az 50+ perces játékidőnek, mert nagyon hangulatosak, és továbbra is jópofák ezek részletek a magyaros mutyikkal együtt, mint a kárpótlási jegyezés. (És még a biogilisztázást is visszahozták, ami ugye a nagy bukást jelentette Attiláék számára.)

A rész végén filóztam, hogy mi hiányzik nekem az idei Aranyéletből, és arra a megállapításra jutottam, hogy talán a nagyobb csavarok. Bár tippre, talán visszaemlékezések során képesek lesznek még meglepetéseket okozni.

17 hozzászólás Ne habozz!

Dawnie - 2016. 11. 16. 08:17

Nekem az volt a fura, hogy ez a rész egy nap története akart lenni, nem? Amikor Márk Hollósnak magyaráz a buliban, akkor a telefonján látszik, hogy éjjel kettő óra valamennyi az idő, viszont később még ugyanezen a napon Hollós pókerezni várja a haverjait, illetve amikor Mira mondja Márknak, hogy vegyenek ki együtt egy albit, akkor Márk válasza az, hogy este 10-kor mégis hogyan. Ha viszont a forgatókönyv szerint ez már egy következő estén történik, akkor Márk és Mira miért van ugyanabban a ruhában, mint előtte, és Oszi miért gondolkodott több mint egy napot azon, hogy felvágja-e az ereit?

Decay - 2016. 11. 21. 00:39

Nekem sem lenne könnyű pontosan megfogalmazni, hogy mi hiányzik nekem a 2. évadból, de azért most tennék egy próbát.
Amikor tavaly karácsonykor valahogy beleakadtam az első epizódba, éreztem, hogy ez valami klasszisokkal magasabb minőség, mint bármi más, ami magyar. Nem is tudtam abbahagyni, amíg az ágyba nem ájultam, majd természetesen a következő este ledaráltam a maradék részeket zsinórban. Az eslő pillanattól, amikor a drón a rózsadombi ház fölött elrepült, valami elképesztő mértékben valóságszagú volt. Bevitt engem, mint nézőt olyan helyekre, amikről fogalmam nincs: már értem, hogy jut abba a házba a család, aki oda jut, hogyan kell egy szervízes haver lefizetésével ellopni egy autót (kulcs a visszapillantóban), hogyan lehet kiadni egy lakást, ami nem is a miénk, mi zajlik egy hiteltörlesztés válságkezelési tárgyalásán a bankban… És a legpitibb szinttől a miniszteri szintig mindenhova bepillantást kaptunk (Kálmán néhány varázsmondattal elrendezi Janka sikkasztását az alapítványtól)… Akkor bármilyen kategóriában 10 pontból 10-et kellett volna adnom mindenre a színészi játékot leszámítva (kivéve Thurczy Szabolcs). Látszott, hogy az írók, s a többiek is képben vannak, illetve igényük van rá, hogy képbe kerüljenek hogy a magyar svindlik hogyan zajlanak. Hogy a magyar svindli valóságát akarják beleszőni a forgatókönyvbe, majd lefilmezni, s elénk tárni. Ez 10-ből 10-esen sikerült, lebilincselő volt.

Most már nehezebben állítanám hogy a mostani Aranyélet valami tök más, mint a többi krimi. Sajnos kezd egy ’’tisztességes’’ krimisorozattá válni. Most inkább azt látom, hogy minél alacsonyabb szintű a svindli, annál inkább továbbra is valóságszagú: a HÖK-ösök ösztöndíj-visszatartása (nálunk is megtörtént az egyetemen) a Spar dolgozói: ’’egy kis család’’ = együtt lopják a saját árujukat, ahogy a vevő leméri a paradicsomot, rányomja az árcédulát, majd beleejt még egy darabot… de a nagyobb halakhoz vezető szálak nekem már olyan szokásos tévékrimi szagúak inkább, az eddigiekben. Nekem a második évad már nem hozta ezeket az aha-élményeket: ’’lám, már ezt is láttam: hát így megy!’’…

Alkaa - 2016. 11. 21. 01:16

Istenem, az a salgótarjáni jelenet… A ruháktól kezdve a néni tájszólásáig tökéletes. :D

szebe - 2016. 11. 22. 18:19

Bennem még mindig motoszkál a dolog, hogy Márki Dzsínek Hollós a vér szerinti faterja :)

Dawnie - 2016. 11. 23. 12:53

Ne már, az olyan Barátok közt színvonalú fordulat lenne…:D

lostfanka - 2016. 11. 24. 08:31

Hat kaptunk egy atomnagy cliffhangert. Jo ez a sorozat meg mindig, vegre talaltam a castingba egy hibat ez pedig a rendorno, nekem tok hiteltelen.

A karpotlasi jegyes csalas meg megint telitalalat volt!!

@Dawnie: Hol van az leirva hogy egy nap esemenye?

Dawnie - 2016. 11. 24. 11:02

Nincs leírva, de úgy lenne logikus, bizonyos dolgok miatt. Más dolgok miatt meg pont, hogy nem.

winnie - 2016. 11. 24. 14:55

Bennem még mindig motoszkál a dolog, hogy Márki Dzsínek Hollós a vér szerinti faterja :)

ez már a legelején bennem volt, ahogy bánik vele, ahogy gondoskodik róla, egy ideig azt is hittem, hogy ez ki lett mondva.

szóval, bár lehet, hogy fordulat lenne, de nem BK-s, mert valahol nagyon adja magát. kérdés, hogy változtatna-e bármin is.

chocojoy - 2016. 11. 25. 11:54

Amikor az előző évadban Hollós pc-jét akarták meghackelni és a jelszó Márk születési dátuma volt, azért az elég egyértelművé tette a dolgokat.

rapguruz - 2016. 11. 25. 18:43

Hiba azért volt benne igaz aprosagok :
Pár lövés után a srác már kb. Mesterlovesz
Ez a nemzeti piás dolog – nem hiszem hogy már az első órában nem buktak volna le vele
Amúgy sok gond nincs vele a retros részek nagyon tetszenek

secret - 2016. 11. 26. 01:58

gondolom nem lehet hollós a vér szerinti apja, mert a hollós egyszer mondta a jankának, hogy ő azt hitte, soha nem fogja megcsalni az attit.

Enzo - 2016. 11. 27. 02:09

2×03
Tyű de nyomasztó ez a sorozat. Sajnos mivel a második évadra “emelték a tétet” a készítők, így ezzel együtt jár az is, hogy kevésbé lesz az átlagembernek ismerős a közeg, ahogy egyre jobban durvulnak el a dolgok.
Tényleg kicsit sok volt egyszerre a nagy horderejű eseményekből.

Oszi öngyilkossága várható volt, bár nem teljesen értem, hogy akkor minek hívta fel Mirát. Azt meg végképp nem tudom, hogy ezek után Mira hogy nem lesz totálisan összetört idegroncs: most jött ki a börtönből arra a hírre, hogy az anyja megcsalja az apját és odaköltözik Hollóshoz, aztán megtudja, hogy a legjobb barátnőjét(/szerelmét) csúnyán elverték, és hogy valszeg valaki közelije volt benne a dologban, aztán hogy az apja gyilkos (Attila csúnyán elszólta magát a 20 évvel), és mindezek után Oszi még öngyilkos is lesz.
Hát bameg, ezt így összeadva…ennek a fele is kicsinálna egy sokkal erősebb valakit, nemhogy egy tizenéves lányt.

A kis apró szimbolikus dolgok nagyon bejöttek a részben: ahogy Ati félrenéz a boltban (meg a kis bolti trükkök, pl paradicsom mérés), ahogy Mira az egyetlen emberhez menekül, akiben még bízhat (Márk), vagy ahogy Attila szembesül azzal, hogy a családjában nem is olyan újkeletű ez a mutyizás.

-A flashbackeknek még mindig nincs sok szerepe, az elején nem teljesen vágtam mit csinálnak, de a gilisztafarmra utalás, aminek ugye ismerjük a kimenetelét, az tetszett.
-Márkék okostelefonos ötlete egyébként egész érdekes (pluszpont az oprendszeres dumáért az elején), ez egy érdekes szál lesz a külvárosiakkal…
-Operációkutatás említés, hahaha :D
-Ez a Jakab Erika mekkora egy f*sz egyébként, +elég hiteltelen volt, ahogy letámadta Oszit (vagy legalább elcsodálkozhatott volna, hogy amaz össze van verve, és akkor talán összerakja a képet?)
-Yay, Quimby koncert – gondolom ezzel együtt forgatták azt a klipet is :)
-Persze, Márk ilyen gyorsan megtanult lőni…

rapguruz - 2016. 11. 30. 21:40

2X04 na ez nagyon Kemény rész volt!!
SPOILeR!

Csak azt nem értem hogy Hogyan nem égett szét a Gál a kocsiban? AZ arcán nem nagyon látni!

SPOILER vége!

munci - 2016. 12. 02. 16:12

@rapguruz, ezen én is fennakadtam egy kicsit… illetve az is fura, hogy hogy maradhattak mindketten az ülésen ülve úgy, hogy nem voltak becsatolva, miután olyan szépet pörgött velük az autó.

Laja - 2016. 12. 05. 00:57

2×05 Huhhhh. hát már kevésbé realisztikus a sorozat, de így is szórakoztat :D

Enzo - 2016. 12. 07. 02:11

2×04
Ez ilyen lecsengősebb-építkezősebb rész volt, 2 nagy durranás között így érzésre. Végre megtudtuk, hogy hova fut ki a flashback sztorija (vajon ezek után is lesz még visszatekintés?), hát nem semmi volt a baleset. Maga a robbanás picit indokolatlan, és felvet pár kérdést, viszont a halálsikolyok az égő kocsiban, na az rendesen odavert, jó értelemben szörnyűre csinálták meg…
Meglepő, hogy anno mégsem Endre húzta el Attilát a megmentéstől, hanem fordítva – Feri persze honnan tudná.

Darabkák:
-Tetszik, hogy Gáll Feri lánya is kapott némi szerepet.
-A manuális temetés marha lehangoló volt, kb mission impossible lett volna Mirának. (Az eső meg elég klisés, valljuk be)
-Oké, ezen a helikopteres lekapcsoláson meglepődtem, bevallom.

Dawnie - 2016. 12. 10. 14:56

“Az eső meg elég klisés, valljuk be” – Krigler Gábor nyilatkozta valahol, hogy az eső nem direkt volt, csak így alakult. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz