login |

The Missing: az 1. évad – írta gromit

2016. 11. 16. 17:22 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– For those who live here…
– Life goes on
– One way or another, yes, for us all.

Végre elindult a szezononként külön sztorikkal jelentkező angol krimisorozat 2. évadja, de úgy éreztem, muszáj hogy az előzőről is legyen egy évados összegző írás. Mert megérdemli. Aki szereti a műfajt, az egy-két délután bedarálhatja.

Az itteni kibeszélő sajnos nem pörgött, pedig a mindössze 8 rész alatt is bőven felmerült megvitatni való kérdés. Nem, vagy nemcsak a “ki a tettes?” témakörben, hanem általánosabban is, bűnről, bűnhődésről, önbíráskodásról, például.

the-missing1-tony

Az első rész tulajdonképp csak felvázolja a két kiindulóhelyzetet: a Hughes-házaspár kisfiának eltűnését 2006-ban és a nyomozás megkezdését, amiről mi rögtön tudjuk, hogy sikertelen maradt, hiszen az apa 8 évvel később, egy újonnan felbukkant nyomot követve visszatér az észak-franciaországi kisvárosba.

Be kell vallanom, a kezdéstől még én se voltam különösebben elragadtatva, de leginkább a potenciál miatt maradtam. Még a második rész alatt is kétségeim voltak, hogy ilyen csiga tempó mellett ki fogok-e bírni 8 részt, de szép lassan beszippantott, és a 2014-es év egyik nagy sorozatélményévé nőtte ki magát nálam.

the-missing1-rajz

Két idősíkon futva láthatjuk a két nyomozás (az eredeti és a jelenben újraindított nyomozás) történetét, és szerencsére végig nagyon jól használják a párhuzamos történetmesélés eszközét. Állandóan ugrálunk az idősíkok között, a dátumozás is hamar elmarad, a környezetből és az ismerős karakterekből ránézésre kiderül, melyik ponton vagyunk. Adott idősíkon belül viszont megmarad lineárisnak, a múlt se egy helyben toporog, sőt, még egy nagyobb időugrás is belefért, miután az első nyomozás kifulladt. A legvégén azért még kapunk egy flashbacket, hogy mégis mi történt.

Mindazonáltal nem is az a lényege a The Missing-nek, hogy felderítse, mi történt. Természetesen a nyomozásnak is fontos szerepe van a sorozatban, de leginkább azt akarja megmutatni, hogy a karakterekkel mi történt, ők hogyan reagálnak az eseményekre, miközben ők akarják kideríteni, mi történt. Persze a nézőt is nyilván érdekli a mit-hogyan-miért kérdéskör, de a sorozat erejét a karakterdráma adja.

MSS1_102_031314_4014.jpg

Hogyan reagálnak? Hogyan kezelik a helyzetet és hogyan próbálják feldolgozni? Hogyan kezelik a felelősség kérdését? Meddig mennek el az igazság felderítésében? A sorozat valójában ezekre a kérdésekre keresi a választ. A tovább mögött folytatom spoileresen.

Tulajdonképpen két lehetőség van. Az anya (Frances O’Connor) (és úgy általában mindenki) próbál boldogulni, ahogy tud, persze az eseményektől és a követezményektől senki se tudja teljesen függetleníteni magát, de továbblép. Mindeközben az apa (James Nesbitt) teljesen a fia utáni kutatás megszállottjává válik.

Karakterizációban nagyon erős a The Missing. Valójában nem nagyon van benne szerethető figura (számomra a nyomozó/”méhész” Julien Baptiste (Tchéky Karyo) volt az egyedüli kivétel), de bőven akad felejthetetlen karakter és alakítás. Elég sok karaktert mozgat sok szálon, és ugye két idősíkban, úgyhogy egyrészt figyelni kell, másrészt viszont érdekes is látni, hogy kivel mi lett, illetve hogyan jutottak el oda, ahol most vannak. Ahogy a nyomozás és az idő is halad, úgy jönnek be újabb szálak, illetve tűnnek is el.

the-missing1-konyv

A mellékszereplők közül mindenképp ki kell emelni az angol újságírót (Arsher Ali), akivel már az első részben is találkozhattunk, a helyi pedofilt (egy belga színész, Titus De Voogdt visszafogottságában is hatásos alakításában), aki az első részben még csak egy rendőrségi aktán került képbe, és az angol üzletembert (Ken Stott), aki csak később lép színre, önként jelentkezve jutalmat ajánl a nyomravezetőnek és aki kétségtelenül a legnagyobb súlyú a mellékszereplők között.

the-missing1-ian

Az évad (avagy az első történet) vége is kifejezetten megosztó volt, sokaknak okozott csalódást. Attól még, hogy megtudtuk, pontosan mi is történt azon a nyári estén, még nem tudjuk magunkban lezárni a történetet. A finálé után még napokig, sőt hetekig folyt a találgatás, hogy később mi lett a gyerekkel, meghalt-e, ahogyan bűnözők állítják, vagy él-e még, ahogy az apa gondolja.

the-missing1-vincent

Igazából én is a falba tudtam volna verni a fejem, első reakcióként. Később azonban, jobban belegondolva, így volt tökéletes a befejezés. A valóságban is nagyon sok eltűnési eset marad igazi, megnyugtató megoldás nélkül. Nincs valódi lezárás: vagy továbblépsz, vagy benne ragadsz egy halvány reménybe kapaszkodó bizonytalanságba, mint Tony Hughes.

16 hozzászólás Ne habozz!

nevermind - 2014. 12. 13. 09:43

Nekem bejött, bár ízlésemnek kicsit lassú a történetmesélés. A színészek nagyon jók, van atmoszférája, alkalmanként fordulatos is.

kacor - 2014. 12. 14. 12:40

Az idei év egyik legkellemesebb meglepetése. A sztorit meg olyan jól rakták össze, hogy a legszemfülesebbek is csak a 7. rész végén kezdhetik kapizsgálni, ki a tettes. Azután visszanézve viszont komolyan álleesős, mennyire életszagú a sztori, milyen remekül felépített a történet, és ravasz a dramaturgia.

Mizchris - 2016. 11. 16. 22:02

Mennyire, mennyire zseniális ez a sorozat. És most a második évad…konkrétan a víz vert ki a legutóbbi résztől, hirtelen mindent a feje tetejére állítottak, és a 265 teóriám a megoldással kapcsolatban húzhattam le a klotyón. The Missing az egyik legjobb sorozat az évtizedben. Köszi az írást :)

Eny - 2016. 11. 17. 22:07

szeretem. tényleg jó kis sori. sajnos még a 2. évad várat magára,de már nem sokáig.

Niki - 2016. 11. 17. 23:24

Az egyik legjobb nyomozós sorozat, mert tényleg egyáltalán nem kiszámítható. Az anya meg az apa teljesen eltérő hozzáállása végig arra késztet nézőként, hogy te is végiggondold, hogy a két szélsőség közül te hogyan reagálnál ebben a helyzetben.

Ami teljesen ütött, az a finálé legutolsó jelenete, – ha elfogadjuk, hogy az apának igaza van, akkor talán ez a brutálisabb befejezés, ami elképzelhető.

Pipacs - 2016. 11. 18. 22:30

gromit:

Köszi az ajánlást, Neked köszönhetően darálom ezerrel. :) Finálé előtt járok, most úgy nézem, bejött a tippem, amit kb. a 2. rész óta sejtek, pedig az ilyen átívelősöknél sose szokott. :) Jó kis sorozat, nagyon jó ötlet a párhuzamos idősík. Kíváncsian várom a lezárást.

Pipacs - 2016. 11. 19. 11:23

Na végignéztem. Végülis csak nyomokban találtam el a végét. :) De tényleg nem ez az érdekes.

SPOILEREK:

Engem bosszantott, hogy nem happy end lett a vége. Tudom, rémesen klisés, de ezek után reménykedtem vmi összeborulás félében…:( Amúgy az tény, hogy végülis reális lett a befejezés, azzal, hogy nem volt megnyugtató, megingathatatlan bizonyosság. Azt hiszem, hogy az apa még a fia egyértelmű halála után sem lett volna képes beletörődni, mindenképp megőrült volna.
Nekem is a “méhész” volt a kedvenc karakterem, nagyon meggyőző játék, és hálás szerep is volt. Végig higgadt, nagyon okos, ösztönösen jó nyomozása és emberi hozzáállása is szeretni való volt. A végén, nagyon bölcsen meg is jósolta Tony-nak, mi fog történni, ha nem engedi el a dolgot, és lám, tényleg. Ami az anyának nagy nehezen sikerült, az neki nem.
A fiatal pedofil srác valóban érdekes volt, de vhogy úgy éreztem, nem igazán tudtak a vége felé mit kezdeni vele.
Még valami: a sál és a róka (kiváltképp a végén) csak nekem juttatta eszembe a Kis Herceget? Így ráadásul francia közegben. :)

Nina - 2017. 03. 11. 16:17

Sajnos csak mostanaban lett idom vegrenelkezdeni, azt kell mondjam, zseniális. Engem az elejetol beszippantott, s valahogy vegig benne vvan a kilátástalan. Lenyugozo.impressziv. Hamarosan kezdem a második evadot is.

ostroda - 2017. 04. 28. 23:10

Az első évad egy kiemelkedő krimisorozat, minden idők legjobb tíz ilyenjében.
A második meg nálam eddig egyértelműen a valaha volt legjobb. Tchéky Karyo föllépett a kedvenc színészeim közé, a britekkel meg egyszerűen alig lehet mellényúlni. Egyszerűen ontják a zseniket.

Candy - 2017. 05. 24. 16:35

uh nekem most sikerült befejeznem az első évadot.Végig feszülve néztem,és szülőként átérezve az egész filmet. Lassú volt,de a jó értelemben,minden szépen kidolgozva,semmit sem elkapkodva jól felépített dráma,számomra nem kiszámítható befejezéssel.Nagyon tetszett ez a múltban és jelenben játszódó sík,pl,az utolsó részben,ahogy kiderültek a dolgok. no igen, a Kis herceg momentum nekem is beugrott..:)

n4nom4n - 2017. 07. 17. 23:05

Huhhh, nagyon jó sorozat
Daráltam ezerrel…
:D

Sajt - 2017. 09. 12. 09:05

Szerintem nagyon durva elcseszés lett volna, ha happy enddel végződik az első évad. Pont így volt zseniális, minden elemében.

Viry80 - 2017. 10. 18. 13:37

Tetszett az első rész, és lehet hogy a végére ki fog derülni mi az oka, de az anya viselkedése számomra borzasztó! Hogyan lehetséges, hogy az apa 8 év után sem adja fel, visszamegy, keresgél, a nő meg, mintha mi sem történt volna, új életet kezdett és látszólag egyáltalán nem érdekli már az eltűnt fia, vagy legalábbis nem úgy viselkedik, mint aki rettenetesen emésztené magát miatta. Tudom, hogy mindenki másképp dolgozza fel a dolgokat, de egy anya, könyörgöm! Ha velem ilyen történne, amíg lélegzem addig kereseném a gyermekemet, és egy percre sem adnám fel a reményt, hogy egyszer még magamhoz ölelhetem!

Snoopyzit30 - 2019. 06. 29. 17:27

Ez egy remek sorozat volt, izgalmas, feszült, a gyomrom szinte végig görcsben. Ezek után biztosan nézem a 2.évadot is.
Nem gondoltam volna, hogy 2019-ben még minidig találok olyan 2014-es sorozatot, amit nem fedeztem fel.

Köszi, hogy írtatok róla.

9/10

JKJ - 2021. 08. 10. 10:35

Én most futottam csak bele a sorozatba. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Minőségi a sorozat, még ha kicsit lehangoló is. De ha már drámát készítenek, legyen legalább ilyen!

winnie - 2021. 08. 10. 12:46

akinek bejön, annak nagyon ajánlom a williams testvérek többi sorozatát is, én mindet nagyon szerettem, kivétel nélkül: liar, rellik, baptiste, one of us ,the widow

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz