login |

The Exorcist: 7 rész után

2016. 11. 18. 14:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika,

És ezzel nemsokára le is tudom azon országos újoncok sorát, amiket megtartottam. A This Is Us és a Frequency viszi nálam a prímet, a Timeless-t is szeretem nézni, a Kevin Can Wait-tel folyamatosan birkózom, hogy érdemes-e. Jövő héten írok a No Tomorrow-ról, ami a feelgood mosolybomba szerepét tölti be – a The Exorcist annak éppen az ellenkezője. Egy kíméletlenül sötét sorozat, ami hozott az 5. résszel egy olyan csavart, amit fehérrel el kell lőnöm a nem nézők számára: kiderült, hogy Geena Davis karaktere nem más, mint Regan MacNeil, az eredeti filmben megszállt kislány.

the-exorcist-1x06-04

Az, hogy maradtam, szerintem elég beszédes azok után, hogy a pilot rohadtul nem tudott felcsigázni. Már akkor is érződött, hogy igényes és átgondolt a sorozat, nem szimpla fantáziátlan rókabőr, de nem tudtam felpontozni a téma iránti totális közönyöm miatt – nyilván a műfaj rajongóinak kötelező. Cserébe viszont tudtam, hogy meg kell néznem még egyszer, nagyobb érdeklődést tanúsítva iránta.

A jól sikerült 2-3. rész után nem volt kérdés, hogy maradok, főleg, hogy tele voltam kérdőjellel, és mert érdekelt, hogy a megnyitott izgalmas szálakkal mihez akarnak kezdeni a készítők – no meg valahol azért is, mert pont ördögűzés nem nagyon volt a részekben. (Talán nem véletlen, hogy az űzés-központú 1×05 megint egy olyan epizód volt, ami szinte alig hatott meg.)

the-exorcist-1x06-02

A The Exorcist, amellett, hogy nagyon jól fényképezett darab, főleg azért fogott meg, mert sokkal nagyobb a szkópja a vártnál. Hiába áll a középpontjában egy megszállt gyerek, bőven szól másról is, elég kiterjedt dolgokról, ráadásul a fent leírt Nagy Felfedezés és a narratíva váltása még ezt a szálat is érdekessé tette számomra.

De tényleg, ahogy ábrázolják a démoni jelenlét melletti családi életet, ahogy lebegtetik sejtelmesen a közelgő pápalátogatást, ahogy arra készülnek a “titkos hatalmasok”, mind-mind nagyon okosan van tálalva, bár a prímet számomra egyértelműen a kitagadott Marcus számára ajánlott “telefonos segítségek” jelentik, ld. az apácás sztorit, illetve a lakóautós házaspárt.

the-exorcist-1x06-03

A démonűzésben erős epizódok miatti hullámvasutazásnak köszönhetően azonban továbbra sem vagyok abban biztos, hogy a 10. részig elérek a The Exorcist-ban, de az biztos, hogy nem bántam meg, hogy maradtam. Mondjuk hiába izgalmas a legtöbb mellékszál, az, amiket a fő-főhős, Tomas Ortega atya sztorijába beúsztattak, nem nagyon nyűgözött le, bár nyilván megvan mögöttük a készítői szándék.

Magával a karakterrel nincs bajom, maximum azzal, amivel foglalkoznia kell – ilyen szempontból Marcus sokkal hálásabb karakter, Ben Daniels pedig veszett jó ebben a szerepben.

the-exorcist-1x06-01

Ami a horrorfaktort illeti, ott sem kell szégyenkeznie a sorozatnak. Nyilván nem viszik túlzásba, nem kapunk kábeles szintet, de mind a hangulatteremtés működik, mint a durva jeleneteket sikerül hatásosan ábrázolni a sorozatban. Azt, hogy olykor folynak a testnedvek, betudom kötelező műfaji kelléknek.

7 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2016. 11. 18. 15:24

Az 1×02 rész megnézése után írtam a kibeszélőbe, hogy

“Nekem csak az zavaró kicsit, hogy az anyuka mennyire hamar “rájön” arra, hogy a gyerekét megszállták.”

Jaj, de szépen feloldották ezt az 5. rész végén azzal a bizonyos nagy csavarral.
Azóta amúgy egyik kedvencem lett az újoncok közül ez a sorozat. Remélem nem kaszálják el a viszonylag gyenge nézettsége miatt. Mivel több szál is van, nem csak az ördögűzés, ezért simán van még kakaó ebben a storyban. Az más kérdés, hogy ha ez az ördögűzés lezajlik (akár sikerül, akár nem), az nem valószínű, hogy rögtön ilyen vonalon tudnák folytatni. Úgy értem nem fog hirtelen felbukkanni egy ugyanilyen család ezzel a problémával. Vagy amit el tudnék képzelni az az, hogy Marcus atya lesz a főszereplő és őt utaztatják máshova, jó lenne ha őt helyeznék a középpontba.

noodles - 2016. 11. 18. 16:44

jól hangzik. belekezdek

Lemoni - 2016. 11. 18. 17:15

Erősen hullámzik nekem a sorozat: a Geena Davis-es jeleneteknél mindig kaszálni akarom, ha Ben Daniels van, akkor meg tovább nézni. Először csak Geena Davis nagyon gyenge színészi játékától akadtam ki, utána már a beleszuszakolt karakter miatt is, ami teljesen hihetetlen és hiteltelen, spoilerveszély miatt nem fejtem ki most részletesebben. Akinek viszont nagyon örültem, Sharon Gless, akit a Queer as Folk óta nagyon szeretek. Neki és Ben Daniels zseniális alakításának köszönhetően most már végignézem, bár kicsit sajnálom, hogy nem tudja a sorozat azt a potenciált teljességében kihasználni, ami megvolt benne. Nálam kicsit több sejtelmesség és kevesebb hőbörgős gusztustalanság jobban hatott volna.

Eddard - 2016. 11. 18. 19:52

Nagyon hangulatos sorozat, sőt az országosok közül csak ezt éri meg nézni. Látom a nézettség alapján valszeg kasza lesz, vagy Isten beavatkozik?:)

Thomas - 2016. 11. 18. 21:36

De jó, örülök, hogy még nézed, pont tegnap kérdeztem a kibeszélőben és meg is jött a válasz:) És ez mindennél többet mutat, hogy olyasvalakit sikerült a sorozatnak meggyőznie, aki nem szereti a stílust, ez kb. olyasmi, mint amit nálam a Limitless véghezvitt:)
Engem pont az ördögűzésre épülő 5. rész győzött meg, a kicsit gyengébb 3-4. után, és azóta már nem tud hibázni a sorozat. Nagyon megy az atmoszférateremtés, a szép fényképezés, és tudok izgulni a szereplőkért!:)

monya - 2016. 11. 19. 22:07

a harmadik rész után félretettem, de most meggyőztetek egy daráról a közeljövőben, köszi!!

typ! - 2016. 11. 22. 12:42

Nekem a Westworld és a Walking dead után ez a leginkább várt sorozat hétről-hétre. Minden ízéből a profizmus árad. Nagyon leköt.

Ben Daniels brillírozik ebben a szerepben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz