login |

Ashes 2 Ashes – írta Eloise

2016. 11. 22. 14:45 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az angol Life on Mars spinoffjának az alaptörténete igazából ugyanaz, mint az elődjének: egy rendőr súlyosan megsérül, visszakerül az időben és a kérdés, hogy kómában van-e vagy tényleg időt ugrott. Persze vannak eltérések, például a sérülés módja, és már 1982-ben járunk, majdnem tíz évet ugorva az időben.

ASHES TO ASHES

Ahogy a Life on Mars ajánlómban is írtam, kicsit „csajosítottak” a sorozaton. A főszereplő Alex Drake (Keeley Hawes) nyomozónő lett. Annie-t „lecserélték” Shazre, a fiatal rendőrnőre, akinek Alex egyfajta mentora lett. A férfiszereplők is kicsit árnyaltabbak, finomabbak lettek, Gene Hunt felesége eltűnt a képből és persze Alexszel ment az ide-oda flörtölés.

Az Ashes 2 Ashes-ben gyakrabban megmutatták Hunt érzékeny és aggódó oldalát, és a nők számára sokkal vonzóbbá próbálták tenni. Persze azért úgy, hogy a karakter alapjában véve ne változzon meg.

A legnagyobb változáson Ray ment keresztül, aki időnként már kedves is tudott lenni. Chris még aranyosabb és naivabb lett, de azért, itt is tudott meglepetést okozni, több szempontból is. Shaz sok mindenben hasonlít Annie-re. Neki is nagy az igazságérzete és érzékeny, csak kevésbé lázadó. Hogy még több legyen a romantikus szál a sorozatban, Chris és közte is szövődik valami, így Ray időnként a pótkerék szerepét tölti be.

ashes2

A helyszín Londonra változott, ide helyezték át a nyomozókat, a kocsma helyett már egy kisvendéglőbe jár a társaság, a történetek pedig sokkal érzelmesebb lettek, és még többször előkerülnek a női jogok és az esélyegyenlőség témakörei. Emellett Alex édesanya, így természetesen kétségbeesetten vissza akar térni a lányához, ezért Samnél jóval motiváltabb a hazatéréssel kapcsolatban.

Már a Life on Mars-ban is fontos szerepet kaptak a látomások, itt viszont még intenzívebbek és gyakoribbak. Ebben a spinoffban már nem csak hangok, hanem képek jelennek meg a főhős előtt, amik egy része pedig már vicces és/vagy romantikus. Több lett a popkult utalás is és nagyobb hangsúlyt kapott a kor bemutatása.

ashes3

Történetileg a legerősebb számomra az első évad volt. Abban nagyon jól sikerült az átívelő szál, ahogy Alex próbája kideríteni, hogy hogyan haltak meg a szülei. Emellett viszont minden részben volt egy eset, amivel a nyomozónő igyekezett megküzdeni. A 2-3. szezon sem volt egyáltalán rossz, viszont az átívelés már nem volt olyan erős, és az, ahogy Alex mindenféle összeesküvés elmélet kibogozásával vesződik, sajnos kevésbé érdekes.

Az utolsó részben a készítők minden rejtélyt megválaszoltak, teljes lezárást kaptunk. Persze bármit lehet bármikor folytatni, de ez így volt kerek. Ha esetleg valakinek az előzménysorozat nem tetszett, mert Sam nem volt szimpatikus, érdemes adnia az első évadnak egy esélyt, hiszen szorosan nem függ össze a két széria.

ashes_to_ashes_08_1600x900

Sokan panaszkodtak, hogy Alex karaktere, illetve az őt játszó színész nem szimpatikus, de én mindkettőt első perctől megszerettem, bár érthető, ha valakinek kicsit sok, ahogy Alex időnként utasítgat vagy „felpörög”. Nekem éppen ez a lelelkesedés és határozottság tetszett, ami még vegyítődött a lánya iránti szeretettel és egy magas fokú empátiával.

Nagyon kár lett volna, ha ez a sorozat nem készül el, hiszen itt kaptunk választ a Life on Mars-ban nyitva hagyott kérdéseinkre, az előzménysorozat kedvelőinek adott némi pótlékot és a legfontosabb, hogy Gene Huntból sosem elég, persze, csak ha Philip Glenister játssza.

5 hozzászólás Ne habozz!

Claire8310 - 2016. 11. 22. 17:42

Jó összefoglaló!
Nagyon szerettem a sorozatot, sőt eleinte utalni akartam, mert nem volt John Simm, de amiben Gene Hunt van nem lehet utálni. :)
Alexet én kedveltem kezdettől, jól állt neki ez az egész 80-as évek. És hát az utolsó rész az nekem még mindig az egyik top befejező rész sorozatban evör. Így kell lezárni valamit.
Amúgy én egy sorozatként kezelném a kettőt nekem az volt, és szép kerek lett.
Megyek meg is hallgatom az In the Air tonight-ot, sőt lehet most vissza is nézek pár részt. Nagy kedvencem az egész széria

Kati néni - 2016. 11. 22. 22:36

A BBC Entertainmenten neztem, berantott az ajanloban a zene (New Order: Blue Monday!). Imadtam, sajna pont az utolso par reszrol maradtam le.

gromit - 2016. 11. 23. 21:46

Nekem az Ashes to Ashes jobban bejön annyiból, hogy a 80-as évek közelebb áll hozzám, mint a 70-es, a popkult utalások, a korrajz, és persze a rendőrségi módszerek és karakterek is kicsit finomabbak. Ez persze graduális, nem kifejezetten kifinomultak, ahogy a “csajosabb” jelző is elég relatív. Igen, igaz, de csak a Life on Mars-hoz képest :)

Amúgy a BBC Entertainmenten mostanság is megy megint (már ahol lehet fogni, ugye).

(Azt hiszem, a műsorrendjük egységes, csak a feliratozás lokalizált. néztem is egy nagyot, amikor a 3×07 magyarul jelent itt meg, errefelé rajtam kívül nem sokan értik :D )

orla - 2016. 11. 25. 13:18

.. akkor most neki is állok megint.. negyedszerre, azt hiszem. Philip Glenister nem kapott BAFTÁt ezért, pedig amit itt játszik..

Gwen - 2017. 02. 04. 22:19

Hááát, én most fejeztem be, és nekem hatalmas csalódás lett a vége! Még a Life on Mars az nagyon bejött, ott brutális volt a 2. évad utolsó része, bár számítottam rá, de felvisítottam – ez viszont teljesen tönkre tette az egész élményt. Az első évad még tetszett, bár hiányzott Sam Tyler, a második is elmegy, de a harmadik szerintem katasztrófa lett. Kezdve az iszonyatosan ellenszenves Jim Keats-szel, a hülye, semmihez nem köthető sztorikon át, odáig, hogy már szinte nem is gondol a lányára Alex. Meg aztán a kezdeti láng is eltűnt, bár azt hittem, tudom, miért is nem ‘úgy’ alakultak a dolgok, hisz nem maradhat, de mintha teljesen más irányba mentek volna el. Az a tánc meg…
Na, mindegy, összességében szerintem a vége hatalmas csalódás volt, és valójában most azt érzem, kár volt megnézni. A Life on Mars-sal vagy maximum az Ashes to Ashes 1. évadával be kellett volna fejezni. :-(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz