login |

From Dusk Till Dawn: The Series: vége a 3. évadnak – és a sorozatnak is? – írta n5wrr7

2016. 11. 24. 14:50 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Nemrég a 3. évad végéhez ért Robert Rodriguez és Quentin Tarantino legendás filmjének sorozatverziója, amely a jelenlegi adaptációs és remake túlkínálat mellett azon kevesek közé tartozik, ahol az eredeti készítők végig jelen voltak a sorozat mellett is.

Maga a sorozat a filmes előzmény nélkül is megállja a helyét, mitológiája a vámpírokat újszerűen közelíti meg, a szereplők is zömében szórakoztatóak – fogyaszthatósága azonban ingadozó. Annak idején itt írtunk a premierjéről.

from-dusk-till-dawn-the-series1

Az 1. évadban érthetően nem tértek el a film cselekményétől, csak kiegészítették azt, a 2. évadra azonban elszaladt a ló az írókkal, és túlságosan kitolták a határokat. A fináléra már követhetetlenné is vált a sztori, egyszerűen túlbonyolították. A 3. szezonra viszont rátaláltak az egyensúlyra.

Idén az akció, a dráma, a mitológia és a humor arányai abszolút rendben voltak, egy-két rész kivételével tartották a ritmust, nem ült le a cselekmény sem. A tovább mögött folytatom a 3. évadról néhány gondolattal, spoileresen.

A cselekményről nagyon röviden: a fő csapást az Amaru utáni hajtóvadászat adja, és az ő megakadályozása Xibalba kapujának kinyitásában. Nincs túlbonyolítva, mindenki egy oldalon áll, közös erővel próbálják megállítani az eseményeket, végül sikerrel járnak, komolyabb áldozat nélkül. Ettől még abszolút szórakoztató volt az évad, és a finálé sem vált unalmassá egy kicsit sem!

from-dusk-till-dawn-the-series2

Amaru, mint főellenség viszont… Nos, az a helyzet, hogy Madison Davenport harmatgyenge színésznő. A bajba jutott ártatlan kislányon kívül mást nem tudott eljátszani, de az legalább ment neki, egyszerűen nem kellett volna ebbe a karakterbe erőltetni. Natalie Martinez sokkal hatásosabb gonosz lehetett volna, ha az elejétől ő van szerepben.

DE. Lényegtelen, hogy eltérő kvalitású a két színésznő. Ha 10-ből 9 részben Davenport volt Amaru, és ő visszafogottan, csendesen (mondjuk ki: unalmasan) alakította, akkor Martineznek alkalmazkodnia kellett volna, és nem ennyire harsányan játszani a maradékban.

from-dusk-till-dawn-the-series3

Xibalba egy kihagyott ziccer maradt. A Freddie-re és családjára pazarolt kórházas jelenetek helyett szívesebben néztem volna szét a túlvilágon. A rész fele is eltelhetett volna azzal, hogy látjuk, Kate és Richie milyen szörnyekbe futnak és milyen akadályok leküzdése árán jutnak vissza a többiekhez. Ehelyett szinte csak mentek és jöttek, ennyi…

A lezárást nemcsak a szezon, de a komplett sorozat búcsújának is lehetne venni: Freddie egyesül a családjával, Scott magányos farkasként továbbáll, Santanico elfoglalja méltó helyét a culebrák vezéreként, Seth és Richie pedig visszatérnek eredeti mesterségükhöz. Még nem tudni, hogy mi lesz a sorozat sorsa, lehet, hogy készül valamilyen folytatás hozzá, de a színészek szerződését nem hosszabbították meg.

from-dusk-till-dawn-the-series4

Az autóban lezajló párbeszéd, valamint maga a rablás nagyszerű keretet adott a teljes történetnek, hiszen az 1. évadban egy hasonló rablást követően ismerkedünk meg a Gecko fivérekkel. A változást mindössze Kate felbukkanása jelenti. Az ő csatlakozása a fiúkhoz viszont teljesen érthető, hiszen mindig is érezni lehetett közöttük a család-szerű köteléket.

Everybody, be cool!

A sorozatban végig nagyon erős motívum maradt a család. A Gecko és a Fuller testvérpárok között számtalan párhuzam felfedezhető, de a legkiemelkedőbb mind közül a családi szeretet, önzetlenség és kitartás – az erőszakkal szemben ez tartja egyensúlyban a világukat. Ahogy írtam, cliffhanger ide vagy oda, én lezártnak tekintem a történetet, nehéz lenne erőlködés nélkül folytatni.

3 hozzászólás Ne habozz!

mSO - 2016. 11. 24. 15:08

Jó sorozat, szerintem értékesen bővítették a filmben megalkotott világot/mitológiát.

Piemaker - 2016. 11. 24. 17:07

Egy nagyszerű film remekbe szabott sorozatverzióját láthattuk.Köszönöm,egy élmény volt.

Oren - 2016. 11. 24. 18:38

A Hemlock Grove mellet az egyik kedvencem volt, bármennyire is imádtam őket, szerintem a 3 évaddal mind a két sorozat kerek és lezártnak tekinthető. Ez azért nem Supernatural kategória…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz