login |

Lethal Weapon: 7 rész után

2016. 11. 27. 19:12 - Írta: Desmond Wallace

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Amikor a FOX zöld utat adott a Lethal Weapon sorozatverziójának, csak legyintettem erre a projektre, mivel az 1987-es film ott van a kedvenceim között, akárcsak a folytatások – nyilván erős fenntartásaim voltak a tévés verzió kapcsán. Egyáltalán nem is terveztem, hogy belenézek ebbe az újoncba, de aztán egész jó véleményeket olvastam a pilotról, így félretettem az előítéleteimet, és adtam neki egy esélyt.

Az 1×01 után gyorsan megnéztem az akkor éppen elérhető epizódokat is, ebből pedig már sejthetitek, hogy a Lethal Weapon abszolút levett a lábamról.

lethal-weapon-1x06

Alapvetően ez is egy országos (akció)krimi, amiből nem szenvedünk hiányt, de az LW legfontosabb tényezője a két főszereplő, akik nélkül nem is működnének az epizódok: Riggs és Murtaugh. Az biztos, hogy Mel Gibson és Danny Glover után nem könnyű megformálni ezt a két figurát, de egyelőre állják a sarat a srácok.

Különösen Clayne Crawford alakítása győzött meg Riggs-ként az eddigi hét részben, de Damon Wayansszel sincs problémám. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Lethal Weapon egy roppant kellemes kis haverzsarus sorozat, amely leginkább a lazaságával győzött meg, az pedig, hogy mélyebb témák is előkerülnek, csak hab a tortán.

lethal-weapon-1x07-02

Az epizódok elengedhetetlen elemei a kemény akciójelenetek – minden részbe szuszakolnak egy-kettőt, s ezeket egyáltalán nem kell véresen komolyan venni, hiszen túlmennek a realitás határain, de a tempó elég halálos, Murtaugh pedig nehezen bírja ezt az őrült iramot.

A sorozat legfontosabb alkotóeleme a humor, amellyel jól sáfárkodnak az írók, de helyenként így is akadnak drámai pillanatok, és ezek szintén jól működnek a sorozatban. A két főszereplő árnyékában nem sok babér terem a mellékszereplőknek, többnyire elnagyolt figurák maradnak.

lethal-weapon-1x07-01

Ezért is külön öröm, hogy még a párbeszédek is a pozitívumok közé sorolhatóak. Különösen tetszett az 1×07-ben Riggs és a pszichológusa (fejből még nem megy a Jordana Brewster által alakított figura neve) közötti beszélgetés. Ez persze nem jöhetett volna létre a személyes tragédia nélkül, ami szintén jól kezelnek az írók, és örömteli, hogy nem rendezték el két-három rész alatt Riggs PTSD-jét.

Az a helyzet, hogy az LW simán hozza eddig a 7/10-es átlagot. Az 1×06-ot éreztem egy picit gyengébbnek, de aztán a legutóbbi epizód kiküszöbölte a csorbát, és remekül vegyítette a humort a drámával. Remélem, Hilarie Burton még visszatér ebben az évadban, mert jól működtek együtt Martinnal.

lethal-weapon-1x07-04

Összességében azt tudom mondani, hogy a Lethal Weapon lett az egyik őszi kedvencem. Kellemes jól megírt és eljátszott kikapcsolódás, amely a hihetetlen lazaságával és őrült akcióival tűnik ki a népes krimitengerből. A Forever készítője, Matt Miller jól ráérzett a lényegre, ügyesen terelgeti a sorozatot. Csak így tovább!

23 hozzászólás Ne habozz!

PCampbell - 2016. 11. 27. 20:22

Az újoncok közül az egyik legszórakoztatóbb sorozat, Clayne Crawford pedig számomra hitelesebb, mint Mel Gibson az eredeti filmekben.
Nálam heti nézős

spamdog - 2016. 11. 27. 19:36

Nekem is a LW lenne az őszi kedvencem ha nincs Westworld, így csak az országos kedvenc.

winnie - 2016. 11. 27. 19:51

bar kaszaltam, egyetertek, hogy nagyon kellemes meglepetes, kommentben tobbszor is irtam. teljesen igenyes, jol osszerakott sorozat, csak annyira nem kotott le, hogy maradjon, sokkal kevesbe nyomozos, mint vartam, es ez jo hir lehet sokaknak.

rheinfuss - 2016. 11. 27. 20:17

Én is ép így álltam neki, tulajdonképpen megfogalmaztad a gondolataimat. :) Teljesen ellene vagyok ennek a sok remake-nek mostanság (persze megértem az érveket mellette is), főleg egy Halálos fegyvert bántani…
De abszolút pozitív meglepetés, és nagyon kedvelem, laza kis kikapcsolódás minden héten.

Wolfeone - 2016. 11. 27. 20:36

Imádom az Halálos fegyver filmeket. Gondoltam, megnézem a pilotot, aztán majd jól össze-vissza szidom… Azóta hetiben nézem. :D Állati szórakoztató. A lényeg, hogy el kell vonatkoztatni az eredeti filmektől. És ebben azért segít is a sorozat saját magán. Az alapfelállás ugyanaz, de a karakterek azért nem teljesen. Csak az alap tulajdonságaik ugyanazok, de azért nagyon sokban eltérnek. A mellékszálak is másfele haladnak, mint a filmekben.
A nyomozások ugyan elnagyoltak, de az akciók rendben vannak. A két főszereplő nagyon összhangban van, működik a haverzsarus téma, és Clayne Crawford tényleg jól nyomja.
A lényeg, hogy nem a filmekhez kell hasonlítgatni a nézés közben, és akkor nagyon szórakoztató. Teljesen megállja a helyét önmagában.
Ha nem Lethal Weapon lenne a címe, és a két főszerepelőnek más lenne a neve, akkor biztosan kevesebb utálója lenne, de akkor valószínűleg kevesebben is kezdték volna el nézni…

Annatar - 2016. 11. 27. 20:47

Én nem akartam szeretni. Az előzetesek alapján nem voltak szimpatikusak a szereplők. Aztán adtam neki egy esélyt. Aztán még egyet. És most már nagyon szeretem a szokásos hülyeségek* ellenére is.

* Banyek, ha valaki gyalogosan menekül autó elől, mi a lópikulának fut az úttest közepén, amikor futhatna a járdán is (a fák miatt ott nehezebb lenne elütni), vagy akár be is futhatna egy hátsókertbe (kerítés sehol)?

KK - 2016. 11. 27. 21:38

Abszolút kedvenc lett, nagyon jó az összhang a két zsaru között.
A szöszi csajjal is meglepően jól ellennének hármasban, bár a pszichomókus csaj is elférne Riggs oldalán.

Lui - 2016. 11. 27. 22:15

semmit nem vártam tőle, de nagyon meglepődtem, mikor kiderült, hogy jó lett. :) Fix nézős, sokkal hangulatosabb, stílusosabb mint pl. egy Havaii Five-0 rész.

Tyberius06 - 2016. 11. 28. 01:05

Én eleve nem álltam hozzá negatívan. Abszolút tudom külön kezelni a filmeket és a sorozatot. És heti nézős lett, az őszi kedvenc országos…

Kifejezetten azt szeretem benne, hogy az egész a karakterekre épít és nem az ügyekre, nem az akciókra…

Roxi - 2016. 11. 28. 07:55

Nekem is nagy kedvenceim a filmek,így voltak előítéleteim. Ehhez képest eddig nagyon tetszik és a karakterek is jók. Egyetlen hiba,hogy a filmekben nem volt ennyire lepukkant szerintem Riggs. Vagy csak Mel Gibson annyival jobb pasi,hogy nem tűnt fel :)

Bálint - 2016. 11. 28. 14:01

Én is ezt várom hetente a legvidámabban. Vannak hibái persze, de abszolút szerethető az egész. Pl a mellékszereplők, semmi értelmük, Cruz szerintem inkább kínos is, kb olyan, mintha a rendező összeégett unokatesóját szánalomból berakták a műsorba. Cserébe a két főszereplő elviszi az egészet, akciójelenetek szerintem kiemelkednek, és egész igényesek, bár azért látszik, hogy már nem költenek rá annyit, mint az első pár részben. Szövegek angyon szerethetőek, az egész 80-90es évek hangulat nekem bejön, még valami átívelő szál, aminek a végén kiderül, hogy a rendőrfőnök volt végig, hiányzik :D

Desmond Wallace - 2016. 11. 28. 14:33

“Cruz szerintem inkább kínos is”

Semmi értelme nincs az ő jelenlétének, de legalább az 1×07-ben jól használták arra az egy-két percre.

Thorongil - 2016. 11. 28. 14:47

én kíváncsiságból kezdtem el nézni, hogy “majd röhögjek egyet mennyire gagyi lehúzás”

Sikerült rácáfolniuk, teljesen korrekt sorozat. Ha nem is hétről-hétre, de azért igyekszem nézni.

milesteg - 2016. 11. 29. 09:40

Köszi a tippet. Negatív előítéletek miatt bele sem néztem volna, ha nincs ez a cikk. Tényleg köszi mert jó meglepetés volt.

milesteg - 2016. 11. 29. 12:32

Clayne Crawford olyasmi figura mint egy Mel Gibsonba oltott Nick Offerman. Nekem bejön.

antares1969 - 2017. 01. 04. 18:14

Imádom a filmeket is és mostmár a sorit is!

Pip - 2017. 01. 05. 15:28

Félve vágtam bele, de az egyik legjobban várós lett hétről-hétre.

Abszolút nem kell komolyan venni és teljesen jó a mérleg másik oldalára, ahol szemben olyanok állnak/álltak, mint a westworld, one of us, homeland, falling water, stb.

Jin_Ke - 2017. 02. 21. 17:19

A csúcsformában bukása után nagyon féltem tőle, de eddig hibátlan. Imádom. Pedig akkora adag előítélettel ültem elé, hogy csak na.

hbal - 2017. 02. 26. 20:52

Egyetértek az előttem szólókkal, teljesen korrekt sorozat, tartja a 7/10-et szerintem is. Valamint a szinkron sem lett rossz, ez az egyetlen sorozat amit magyarul nézek :D

Goya - 2017. 03. 07. 10:53

Tudtok valamit, hova tűnt az RTL-ről?
kiütötte a Gyertek át, de nem találom, hová rakták át. Csak nem kaszálták?

winnie - 2017. 03. 07. 10:57

egy ideig a gyertek át lesz, majd folytatódik.

Goya - 2017. 03. 07. 17:17

:(

hbal - 2017. 03. 09. 23:20

Én át is tértem az eredetire felirattal, nem kellett sok idő hozzászokni. Az RTL meg elmehet a… :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz