login |

Westworld – 1×09: Hideous fiction

2016. 11. 28. 21:51 - Írta: winnie

213 hozzászólás | kategória: kritika,

Wouldn’t you rather speak man-to-man?

Folytatódott a mézkeresés, történtek nagy felfedezések, csak azt nem tudom, hogy azt a saját hibámnak rójam fel, vagy a sorozaténak, hogy nehezen tudok elképzelni olyasmit, ami komolyan sokkolna vagy meglepne. Ez persze nem baj, mert egy sorozat nemcsak akkor lehet jó, ha efféle dolgokat ér el a nézőnél, de úgy érzem, hogy a sok rejtélyeskedésnek ez az eredménye.

westw3

Bár még nincs vége a szezonnak, most az jár a fejemben, hogy egy más szerkezet mentén nem lehetett volna-e akár ütősebben vagy hatásosabban tálalni ezt a történetet? Mert igazából az bosszantott ebben a részben, hogy sok érzelmileg túltöltött jelenet (a zene miatt gondolom, azok voltak) ismét nem működött olyan hatásfokkal, mint ahogy szánták volna őket.

Például azért, mert itt már nem is robotokról van szó, hanem robotok által elképzelt robotokba táplált robotemlékképekről, amik végképp nem tudom, hogy mire “jók”. Meta módon megközelítve a sorozat írói olyan jeleneteket pötyögnek nekünk, amikben a sorozatban lévő programozók által bepötyögött szövegek által kiváltott képeknek kellene lecsapódnia bennünk valamiféle hatást kiváltva.

westw1

Talán éppen ezért a Teddy-s részek (Bastards!) továbbra is csak lógnak a levegőben számomra, komolyan nem tudom, hogy mikor lesz bármi értelme is a figurának (nyilván idővel), így bármit is tesznek vele, csupán vállrándítást vált ki belőle. Voltak hatásosabb részek is, de még Bernard és Ford beszélgetése sem hozott akkora katarzist (nem ez a jó szó). Nálam, legalábbis. Mintha valami nem lenne még mindig a helyén, kizárt, hogy ez ne működhetne jobban.

A rész korrekt volt egyébként, ha valaki erre kíváncsi (nem hiszem, inkább én vagyok kíváncsi mások véleményére), bár, ha már szerkezetről beszélek, megint sikerült bizonyos, végkifejlet szempontjából engem speciel jobban érdeklő fejleményeknek egy-egy jelenetet adni, hogy majd valamikor kiderüljön a folytatás – e téren mintha kezdenének a ló túloldalára esni a készítők. Illetve más, egyértelmű dolgokat (ld. William) elhúzni.

westw2

Pár részlet a helyére is került, de más húzásokkal még mindig nem tudok mit kezdeni, mint ahogy azzal sem, hogy bizonyos szereplőknek vajon tényleg csak akkora szerepet szántak-e, mint ami a látszat? (Már csak ezért is, le a kalappal a színészek előtt, akik közül néhánynak lehet, hogy fogalma sincs arról, hogy mit miért mond.)

Egyébként ebben a robotparkban minden karakternek komplex karakter és részletes háttérsztorit írnak? Mert ha igen, akkor nem semmi meló lehetett.

213 hozzászólás Ne habozz!

yuing - 2016. 11. 28. 22:02

Nálam ez egy 10/10-es zseniális epizód volt. Finálé 90 perces lesz, nem kicsit várom. :)

bvr - 2016. 11. 28. 22:03

Hát én is abszolut szerkezeti, történetmesélési (mármint a teljes szezon felépítése) problémákon agyaltam. Mert miközben néztem, majdnem a végéig az volt az érzésem hogy hát ebből itt nekem a végére elég nagy csalódás lesz, és nem azért mert rossz hanem mert az első X részen keresztül, a lassú építkezésen keresztül elég más dolgot vártam, és így az érzésem az lesz hogy ez valami lufi, a semmi felfújása, miközben pl. ha a Maeve szálat rögtön az első epizódban ellövik 5 percben és utána építkezgetnek akkor meg lehet hogy lelkendezek hogy nahát egy ilyen abszolut ponyva témát is hogy meg lehet tölteni tartalommal…

Nade, azért írtam hogy _majdnem_ a végéig mert ebben a részben is aztán Fordról kiderült hogy csak játszadozik (az egy másik kérdés hogy mégha próbálták is a készítők ezt megindokolni, azért az ilyen mindig kicsit necces húzás) szóval még van egy halvány reménysugaram hogy a fináléban is lesz majd egy megfelelő csavar.

Malachi - 2016. 11. 28. 22:05

nem tudom Winnie, engem éppen azért érint meg nagyon, mert itt már teljesen elmosódik a határ a robotok és az emberek között. erre fut ki az egész, a gépek öntudatra ébredéséről. azóta érdekel igazán és azóta tudok egyáltalán együttérezni a szereplőkkel, mióta kiderült róluk, hogy talán valahol mégis öntudattal bíró, érző lényekké váltak – és így kellett átélniük ezt a rettentő sok szörnyűséget.

itt már nem az van, hogy valaki írt egy programot a gépeknek és azok most rosszul működnek. a gépek fokozatosan életre kelnek.

winnie - 2016. 11. 28. 22:05

a készítők szerint az évadzáróban kőkemény payoff lesz

“We weren’t interested in spinning out mysteries with no answers in sight, our goal is to tell an ambitious story in season-long chapters, each with a distinct feel and theme.” + “Most of the questions viewers have will be resolved in the final episodes, except for the most important one: What happens next.”

Rammsch31n - 2016. 11. 28. 22:06

Azért az tetszik, hogy pár kérdésre választ adnak, a durrogtatást, ha terveznek valamit meg tuti a végére hagyják.

Nekem a Maeve-s szál nagyon böki a csőröm, nekem talán kicsit hiteltelen, hogy még mindig nem veszik észre, vagy csak most kezdik majd észre venni, hogy valami gixer van.

(SPOILERES)
Ez az Arnold Bernardba ültetve… hát erről is voltak teóriák szal nem ütött oly nagyot, de én azért végig feszült tudtam maradni annál a jelenetnél…amit furcsáltam, hogy akkor ki volt a 3. ürge a képen, amit mutatott Ford neki… az Elsie-s dolog sem lepett meg… az már igen, hogy az indiánok, hogy a viharba kapták el a kimenő munkást… :O
William jellemének pálfordulása (jó azért épült az, de most szállt el) is érdekes, illetve a Doloreses szál is szépen megyeget…

Malachi - 2016. 11. 28. 22:06

hja és Ford monológja… a párbeszéd Bernarddal… a tévézés csúcsa, színészileg, szövegileg, képileg, á. amilyen nehézkesen indult nekem a sorozat (az ötödik részig nem érdekelt igazán) annyira tökéletes lett a vége. és még nincs is vége!

winnie - 2016. 11. 28. 22:08

malachi: a határ elmosódásán már túlléptem, sőt, ez már az első részben is megvolt. most viszont mintha a visszájára fordult volna. szóval értem, mire gondolsz, a készítők szándéka is tiszta, inkább a választ keresem magamban, hogy akkor mi a francért nem működnek a jelenetek, miért nem működik bernard és charlie jelenete, bernard és ford beszélgetése is sok helyen teljesen dull és kiszámítható volt.

Mea87 - 2016. 11. 28. 22:23

Szeretem a sorozat hangulatàt és azt hogy elgondolkodtat.
Viszont Arnold fordulata elég “bénàra” sikeredett. Ennek az informàciónak sokkolnia kellett volna.

Malachi - 2016. 11. 28. 22:32

szerintem az utolsó rész után benned is összeáll majd a kép Winnie, de nem lep meg, ha mégsem – talán a hangulat, vagy a sok jól tippelő elmélet miatt, nem tudom. majd beledöglök, hogy véletlenül se lőjek el semmit, de azt muszáj elmondanom, hogy a végén szánjatok majd rá egy kis időt arra, hogy végiggondoljátok mi történt. érdemes. van az a Trónok harcás “hagyomány”, hogy minden éved kilencedik része a legerősebb, legsokkolóbb. a Westworldnél nem, nagyon nem. és be is fogom, tényleg, elég belőlem.

kovacspéterke - 2016. 11. 28. 22:39

Nekem nagyon tetszett ez a rész, illetve egyes részei. De azok annyira jók voltak, hogy a gyengébbet felülírták. Nem azért, mert meglepetés volt, hanem, hogy mondd már ki basszus, mutasd már meg a képet. Anthony Hopkins egyszerűen fantasztikus.
Arra kíváncsi vagyok, hogy Barnold tényleg fejbelőtte-e magát.

Nem adnak mindenkinek háttérsztorit, Teddynek se volt.

Azt nem értem én se, ha mindent le akarnak zárni, akkor mi a fene lesz a kevéssé kibontott szálakkal, pl Wyattel, aki jelenleg ilyen népmesei gonosz.

Williamet úgy ahogy van, nem értem, teljesen hülye és nekem egyre életszerűtlenebb.

J - 2016. 11. 28. 22:41

Csak egy gyors kérdés a rész végével kapcsolatban:
Az világos hogy 3 idősík van, a kép a végső bizonyíték hogy William a park nyitása után jött ide, kb MIB-hez képest 30évvel korábban, de akkor hogy találkozik Dolores MiB-el a templomban ami elvileg William előtt van pár évvel és az egész hely be van temetve? Mintha összemosták volna a 3at a Doloreses Arnolodos felfedéssel. Vagy ezt csak az évadzáróban kellene megtudni? Dolores többszöri csodás megjavulása se teljesen tiszta lásd 3. rész vége és itt is.

@Rammsch31n
Szerintem az Ford apja, ugyanaz a karakter aki a kisfiú(Ford) apja a házban.

GabeE3e - 2016. 11. 28. 22:44

Nálam működött a Bernard-Ford beszélgetés,a végén rendesen sajnáltam Bernardot, egyébként,amikor a visszaemlékezése volt és az egyik jelenetben amikor Theresával lefeküdt, ott a nő egy időre teljesen mozdulatlanná vált,vajon azért mert ő is robot volt,vagy ez egyfajta “visszaemlékezős” Feature lehetett?

A biztonsági csávót meg vajon azért kapták el az indiánok,mert “leleplezte” Bernardot? (még az előző részben amikor Theresáról kérdezte)

patrickburnsred - 2016. 11. 28. 22:45

Mea87

én a magam részéről a sokk elmaradását annak tudom be, hogy itt az elmúlt 9 héten keresztül elképesztően sok teóriát olvashattunk a junkie-n, de szerte az interneten bárhol, ha a néző válaszokat, vagy inkább elképzeléseket keresett a felmerülő kérdéseire és az Arnold=Bernard már kb. 3 hete ott van az éterben, majdnem annyira betonbiztosan, mint a több idősík és a MiB=William teóriák (ami úgyfest nagyon is igaznak bizonyult).

OFF

amúgy csak nekem volt kicsit vicces az a jelenet, amikor a MiB lova elindult, levágta magát a kötélről, majd ott teremt Charlotte? tök kizökkentett, de ezt a kizökkentést egyáltalán nem negatívumként éltem meg, hanem full arra emlékeztetett, amikor beleéltem magamat régen a játékokba és már csak a monitoron lévő dolgokat láttam, anélkül, hogy bezavart volna bármi más, majd bejött anyám és “kiléptem” a világból. és kicsit ilyen volt nekem ez is, hogy baromira beleélem magamat a sorozatba és feszülten nézem, majd jön a csaj és hirtelen olyan érzésem lett, hogy ez is csak egy egyszerű játék. szerintem baromi jó húzás volt ez, nekem legalábbis tetszett.

Eddard - 2016. 11. 28. 22:45

Kizártnak tartom, hogy ez a sorozat hiányozzon 2 hét múlva nekem. Az érzelmi részek konvergálnak a 0-hoz…

patrickburnsred - 2016. 11. 28. 22:46

plusz én kicsit úgy érzem, hogy Ford bemutatja az új narratívát, de kinéz neki egy halál. (de ne legyen igazam, én még nagyon akarom Fordot és Hopkinst is élvezni a sorozatban)

kovacspéterke - 2016. 11. 28. 22:57

J, ezen a templomon én is gondolkoztam, hogy akkor mikor is van meg hogy. Mert az új narratívában lekoszlott, Williamnél is, a MIB-nél meg nem. Igazából tök jó a mindenféle teóriagyártás, de az idősíkos megfejtésektől már picit elfáradtam, így csak várom, hogy kiderüljön. De remélem, ez az jelenti, h William nem a Mib, az az elmélet sose tetszett.

miertez - 2016. 11. 28. 22:58

“What happened to the neanderthals? We ate them.”

Nem lehetett kihagyni egy ilyen utalást Hopkinsnál. :D

Minden esetre lesz mit lezárni a fináléra, mert még mindig nagyon lassúnak érzem az egészet.

energy - 2016. 11. 28. 23:01

A történet helyett már csak a készítőkkel való meccsezés folyik itt, hogy ki tud túljárni a másik eszén, hogy sikerül-e meglepniük…
Nagyon szomorú, hogy a történet már nem tud érdekelni.

wondorog - 2016. 11. 28. 23:07

Valószínűleg Ford újraépítette a templomot, ez volt a buldózerezés pár résszel ezelőtt, meg az új narratíva része.

Geza Kovacs - 2016. 11. 28. 23:20

Jó, hogy voltak válaszok végre, de azért túl van tolva a sztori rendesen. Kicsit már most kezdenek az előre látható csapdába esni, mi szerint egyre több figuráról derül ki, hogy bábu/robot.

Ha esetleg egy nemvárt évadot berendelnek a későbbiekben, ott lesz a B kategóriás sorozat folytatási lehetőség, amikor kiderül, hogy Ford is csak egy robot.

xeo - 2016. 11. 28. 23:30

Az hogy van, hogy Teddyt hasbaszurják meghal, Dolorest felnyitják és kicsit akciozik és elszalad?

A templomból egy kis sétával el lehet jutni a “what door” házig?

Hector is első generációs droid, csak azok tudnak emlékezni?

MIBnek milyen érdekeltsége van a parkban, hogy Ford ellen akarják a szavazatát?

Vagy ne bonyolitsam már túl erre az egy hétre? :)

AdamBan - 2016. 11. 29. 00:12

Egy valamit nem értek. Mi Ford célja ezzel az egésszel? Mert az, hogy el akar mesélni egy történetet, nem valami meggyőző.

patrickburnsred - 2016. 11. 29. 00:13

xeo

“Az hogy van, hogy Teddyt hasbaszurják meghal, Dolorest felnyitják és kicsit akciozik és elszalad?”

Az “akkori” Dolores az elsőgenerációs robotok közé tartoztak, amik még nem voltak annyira élethűek, mint a mostaniak és ha jól emlékszem Teddyt csak a jelenben láttuk eddig meghalni és szerintem ez lehet ennek az oka. Plusz amikor Will lemészárolta az egész kempinget, azt mondta éjjel tette, de reggel még az egyik levágott kar pl. ugyanúgy “működött” (jó satnyán fogalmaztam ezt meg de remélem érted, vagy hogy nem írok baromságot)

“A templomból egy kis sétával el lehet jutni a “what door” házig?”

na ez engem is érdekel, de lehet csak a vágószobában történt a medzsik :D

“MIBnek milyen érdekeltsége van a parkban, hogy Ford ellen akarják a szavazatát?”

Mivel úgytűnik az ő szavazata nélkül nem tehet a Delos semmit, valószínűleg a teljes cég vezére lehet.

Vödör - 2016. 11. 29. 00:23

jó rész volt, még azzal együtt is, hogy a fordulatokat korábban lelőttük. A kedvencem MIB ahogy leteremti a céges csajt, hogy nem érdekli mi lesz Forddal, tőle azt csinál vele amit akar, csak ne legyen az útjában, mivel a narratíva amit kutat az nem Fordtól származik.

Rowk - 2016. 11. 29. 01:09

Csalodas, ahogy “halad” elore a “sztori” ugy erzem egyre ordasabb bullshitnek az egeszet. Hemzseg a kovetkezetlen baromsagoktol, kiszamithato, es az egyetlen kedvelheto/izgalmasnak tuno karaktert (MiB) is sikerult lebutitaniuk annyira, ha mar o se erdekeljen.

Alterego9 - 2016. 11. 29. 01:16

Az Arnoldos jelenettel az volt a baj hogy nagyon nyilvánvalóan egy öt percig elhúzódó vontatott “reveal” jelenet volt és semmi más.

Két hete a “What Door” mondat egy odavetett komment volt, amit sokan azonnal megértettek, mások nem, de utána ők is egyből látták a tervrajzokat, és ha különösen lassú felfogásúak, akkor utána láthatták Fordot ahogy Bernardot parancsszóra lefagyasztotta.

Ehhez képest itt percekig néztük ahogy a készítők kéjes élvezettel csepegtették az olyan információkat amik egyesével is maguktól értetődőek.

Mire a fénykép megmutatásához értem, már beletekergettem a videóba olyan türelmetlen voltam. “Igen, igen, jó felfogtam, Arnold = Bernard, lépjünk tovább! Ne! Nem kell még egy Dolores Arnolddal beszélget jelenet utána, felfogtam hogy azok flashbackek voltak!”

koho - 2016. 11. 29. 01:20

Jó rész volt nagyon, kezdenek helyükre kerülni a kirakós darabjai, kíváncsi leszek a csavarra.
De az istenverte idővonalak még mindig keszekuszák kicsit.

SPOILERES folyt köv

Ha Will a MIB, akkor ő bírta rá Fordot, hogy maradjon miután Dolores megölte Arnoldot, emiatt Ford le akart lépni. Will meg emiatt közömbös a leánnyal, meg minden mással a parkban?

zopeto - 2016. 11. 29. 01:33

“..ezen a templomon én is gondolkoztam, hogy akkor mikor is van meg hogy. Mert az új narratívában lekoszlott, Williamnél is, a MIB-nél meg nem.”

Az új narratívában a templom nem lekoszlott, hanem szerintem újjáépítették.

zopeto - 2016. 11. 29. 02:38

Egy haverom nem olvasott kommenteket és nem agyalt annyit a megoldásokon, ő egyik ámulatból a másikba esik.

Ha egyáltalán nem lettek volna a fordulatok felvezetve, az elég olcsónak tűnt volna, jók ezek az odavetett nyomok. Viszont ezekből kollektívan nem nehéz kitalálni a megoldást – szóval a tanulság, hogy aki meg akar lepődni ne olvasson semmit, és a legjobb ha darál.

SPOILER
——————–

Szerintem összefoglalva:

Tulajdonképpen mindenkinek igaza volt, az összes főbb elmélet működött.

A kezdet kezdetén Arnold adta a feladatot Dolores-nek, hogy kövesse a “maze”-t, ami talán egy feladvány, nyomok, amik visszavezetnek a régi központba, Arnold-hoz.

Később Dolores megölte Arnold-ot (mert valószínűleg őt is megzavarta ez a zseniális programozás, hogy a saját gondolatait egy külső hangként hallja) – “The hosts’s malfunctions were colorfull.” Ez volt az incidens.

– Eltelik valamennyi idő, a falut betemetik.

Dorores-t eltették egy loop-ba, de dolgozik benne Arnold programozása. Végül elszalad és találkozik Williamékkal. Követik a nyomokat, közben megint hallja a saját emlékeit mint Arnold hangját. Ez a szál még tart, hétfőn kiderül mi lesz. Valahogy a William-nél lévő fénykép Dolores házához kerül a földre.

– Eltelik kb. 30 év.

William megöregszik és Ed Harris-sé változik.
(Ez még nem biztos, de a jelek csak ebben a részben:
– Megkapta a bazi nagy kését
– A mészárlás nagyon MIB-es “Rájöttem hogy kell ezt játszani”
– A templomajtóban Dolores William-et várja, de a MIB lép be)

MIB megöli Meave-et és innentől terminátor üzemmódban nyom végig pár évet, egészen a jelenig. Valamiért már Dolores sem érdekli.
A jelenben Dolores apja (a Shakespeare-es) megtalálja a fényképet a földön, amitől ő teljesen kiakad, Doloresnek pedig mond egy kulcsmondatot, amitől az elkezd emlékezni és megint követni kezdi a nyomokat, de most már egyedül. A két út a filmen is és a fejében is összekeveredik, plusz néha a régmúlt (kezdetek) is beugrik neki. A tisztánlátást eléggé megnehezíti számára hogy képtelen megkülönböztetni az emlékeit a valóságtól. Eljut a templomig amit Ford most épített ujjá, de alatta a régi központ még mindig romokban. A nyomok alapján megtalálja Arnold-ot, illetbe már csak az emlékét, aztán a felszínen összefut MIB-el.

Folyt. köv…

zopeto - 2016. 11. 29. 02:51

“MIBnek milyen érdekeltsége van a parkban, hogy Ford ellen akarják a szavazatát?”

Ez annyit jelent hogy a titokzatos “board” (igazgatótanács) tagja.

winnie - 2016. 11. 29. 04:31

“Hemzseg a kovetkezetlen baromsagoktol, ”

lehet, hogy minden következetes (igazából másképp nem is működne), csak előfordulhat, hogy nem mindenki látja a kapcsolódásokat. még. és persze lehet az ellenkezője is, de ha ennyien dolgoznak a sztorin és a sorozat szerkezetén, akkor kiszúrnák általában a következetlenségeket.

Acheron - 2016. 11. 29. 04:56

“Hemzseg a kovetkezetlen baromsagoktol”

Egyesek meg nagyon okosak lesznek miután elolvasnak pár teóriát amik később beigazolódnak. ;-)

irgum76 - 2016. 11. 29. 04:59

nekem tetszett ez a rész hiába gyanítottunk sok mindent
most beigazolódott
már csak pár kérdés maradt

“egy más szerkezet mentén nem lehetett volna-e akár ütősebben vagy hatásosabban tálalni ezt a történetet?”

ha simán lineárisan elmesélik, vagy különböző síkokhoz kiírják, hogy “30 évvel korábban” pont nem ütött volna ekkorát nem lett volna körülötte ekkora hájp
írtam is korábban, ha igaz a több idősík akkor ezt a sorozatot le is lehet írni, kipukkad a lufi és a 2. évadra már nem igazán lesz benne potenciál

valamikor a Theresa (dán Pics@) azt mondja, hogy Ford kiásta a falut az új nauratívájához
ezért lehetett a gyóntatófülkéből lejutni a találka helyig (ami nem Ford titkos műhelye, én megmondtam :P)

akkor a nagy kérdés Will=MiB?
szerintem nem (bár dramaturgilag ez lenne a logikus húzás)
MiB valamikor beszél Teddyvel, hogy a korábbi verziók belseje mennyire gyönyörű volt számára
de amikor Logan felnyitotta neki Dolorest inkább megdöbbent volt mint álmélkodó
ezért remélem, hogy nem Will lesz MiB bár minden kis morzsa az ellenkezőjére utal de lehet csak megvezetnek az írók

Rapi - 2016. 11. 29. 07:19

Érdekes rész volt,
viszont ez az Arnold = Bernard dolog engem zavar kicsit.
Hogy lehet az, hogy senki sem tudta, Bernard robot? Senki nem tudott Arnoldról a parkban? Ez nettó hülyeség, szerintem, elvégre Delos főnökségének ismernie kell, meg a magasabb pozícióban dolgozóknak, legalább fényképről, hogy nem Ford volt aki egyedül csinálta ezt az egészet.
Amennyiben így van, akkor azt hitték, hogy van egy ikertestvére? Vagy mi a fene?
Vagy csak elcsúsztak a nagy kavarásban az írók? Mint Maeve és hülye boncmesterek, akik szerintem mind robotok, elvégre egy forrasztó pákával nehéz emberi ütőeret rendbe hozni…

casi - 2016. 11. 29. 07:20

Nem tudok mit kezdeni ezzel a sorozattal, nagyon szeretném szeretni, de valami hiányzik. Megnézem a maradék két részt, és lehet, hogy maradok a következő évadra, de akkor biztos, hogy darálni fogom.

Rapi - 2016. 11. 29. 07:21

Még egy dolog előfordulhat, hogy logikus legyen, senki nem ismeri fel Bernardot, mindenki robot a parkban, ez viszont számomra szomorú lenne, annyira kisstílű…

Vodor - 2016. 11. 29. 07:46

Rapi, Arnold a park kezdeten vett reszt a dolgokban, valoszinuleg mikorra Williamek (a Delos felvasarlasa elott) megerkeznek mar halott. Bernardot meg szerintem csak joval ezutan hozza letre Ford. Elkepzelheto hogy mar senki sem dolgozik ott harminc evvel kesobb aki tudna az igazsagot. A hostokat meg folyamatosan torlik.

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 07:51

zopeto, amikor Ford a parkban kolbászol a kiscsávóval, akkor a templom még nincs újraépítve.

irgum76 - 2016. 11. 29. 07:52

Logan mondja Wilnek amikor arról van szó, hogy betársulnak
hogy ketten alapították a céget Ford és egy másik illető
de róla akármilyen mélyre is ástak az emberei nem találtak semmit még egy fényképet sem
a régi dolgozók mint Arnoldot az újak meg Bernárdként ismerték

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 07:54

Ha William lemészárolt egy csomó katonát, akkor nem hiszem h Mibként akkora flash lenne neki megölni Maeve-t…

irgum76 - 2016. 11. 29. 07:59

“zopeto, amikor Ford a parkban kolbászol a kiscsávóval, akkor a templom még nincs újraépítve.”

akkor kezdi megvalósítani az álmát az új nauratíváről
épp terepszemlét tart

leila - 2016. 11. 29. 08:40

Nekem nagyon tetszett és nem értem a fanyalgókat. Itt van egy high-concept sorozat, ami nem olyan, mint Lost, hogy ezrével hányja elénk a kérdéseket és a végén meg sem válaszolja őket. Vagy a másik véglet, amikor azon görcsöl és a showrunner is esküdözik, mindenre választ adunk.

Szépen folyik a történet, tetszik a ritmus, az elbeszélés alakulása, a színészi játék (Anthony Hopkins!) és még van pár megválaszolatlan kérdés, de én a sorozat érdemének tartom azt, hogy előre lehetett látni a több idővonalat.

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 08:45

irgum76, tudom, csak azt számolgattam, hogy abban az idősíkban mennyi idő telhet el. Mert Ford felméri a templom környékét, akkor még ki van égve, majd amikor Dolores és a Mib is odaér, akkor már/még fel van építve. Amikor Williammel szaladgálnak, akkor is le van robbanva. És ez megütötte a szememet.

Dave - 2016. 11. 29. 08:54

Ford /Bernard jelenetek jók voltak de én már szart sem értek itten.

Pinduri - 2016. 11. 29. 09:09

Jelenleg arra látom a legtöbb esélyt, hogy William meg fogja ölni Logant, emiatt fog a felesége szörnyetegként nézni rá, így lesz Ő a Delos vezére, és ez lesz a végső lépés a MIB átalakulásban. Jelképesen még azt is mondhatjuk, hogy elveszi Logan fekete kalapját:)

irgum76 - 2016. 11. 29. 09:26

“Jelenleg arra látom a legtöbb esélyt, hogy William meg fogja ölni Logant, emiatt fog a felesége szörnyetegként nézni rá, így lesz Ő a Delos vezére, és ez lesz a végső lépés a MIB átalakulásban.”

ha Will megölne valakit szántszándékkal nem valószínű, hogy a parkban elsikálnák neki
vagy ha mégis mért menne hozzá a menyasszonya?

most így átgondolva szerintem ezt Will, MiB dolgot átviszik a 2. évadra, hogy legyen még min kattogni a két évad között
(de remélem tévedek)

winnie - 2016. 11. 29. 09:30

van egy ilyen, nem tudom, erről volt-e szó, de az biztos, hogy erre sem emlékeznék:

“Also, did you happen to notice the picture of William’s fiancee? It’s the same photo buried in the dirt that drove Peter Abernathy (Louis Herthum) insane back in the premiere. “

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 09:42

A fotó elég ütős volt, kédés h maradt meg olyan sokáig jó állapotban…

Apati - 2016. 11. 29. 09:43

J, kovacspeterke, xeo
Templom-probléma: 35 évvel ezelőtt (az évek csak hozzávetőlegesek lesznek), mikor még csak tesztelték a park lakóit, úgy tűnik a fehér templomos falu (Escalante, ahogy Teddy emlegeti) volt a központ, itt zajlottak a templom alatti teremben (ami nem a “what door”-os terem, csak nagyon hasonlít rá) azok a bizonyos beszélgetések Dolores és Arnold között. Mikor bekövetkezett kb 30 éve “az esemény”, valószínűleg még mindig csak tesztüzemben működött a park. Ezután dózeroltatta le Ford és indulhatott be a tényleges üzemmód, szerintem nem sokkal Williamék megjelenése előtt (így akkor már be volt temetve a templom).
A sorozat “jelenében”, pár hete Ford elkezdte kiásni a falut az új(régi) narratívájához, tehát így lehetséges, hogy MIB találkozhat benne Doloressel a rész végén.
Templomos kérdéskör pipa…:)

irgum76 - 2016. 11. 29. 09:44

ja a fotó az ugyan az volt de, hogy emiatt mért kattant be az öreg az rejtély

Apati - 2016. 11. 29. 09:57

Nekem személy szerint nagy kedvenceim a Nolan tesók, máig az egyik legütősebb mozi élményem a Memento, amire anno a sztori teljes ismerete nélkül ültem be és hát mondanom sem kell, csak kapkodtam a fejem! :) Engem pont azzal nyűgöznek le újra meg újra (amit itt sokan felrónak a sorozatnak), hogy egy viszonylag egyszerű történetet, elképesztő módon tálalnak pl. az idősíkok megbolygatásával, de mindig oly módon, hogy ha másodjára is végignézed az adott művet, minden pontosan a helyén lesz, nincsenek benne logikai bukták (elképesztően precízek), az adott univerzumban minden utalásuk él, mert hál istennek az is van bőven. Pont ezért különlegesek az ő sztorijaik, ráadásul konkrétan ez esetben még többletet is ad a történetnek, hogy egyszerre láthatjuk Williamet a múltban és MIBként a jelenben, hiszen baromi izgalmas kérdés volt már az első körben is, hogy mi váltotta ki nála ezeket a jellem változásokat.
Mivel MIB-William szál egyértelműen összefonódik nem is értem, hogy miképp lehet sokak számára az egyik “érdektelen”, hiszen csak ezáltal lesz kerek egész a karakter jelleme.

wellwellwell - 2016. 11. 29. 10:12

ez a rész most elég jó volt. de hogy igazából nem érdekel, azt az bizonyítja, hogy volt egy olyan tervem, hogy ha vége, az elejétől újra végignézem, de közben úgy döntöttem, hogy mégse pocsékolom rá az időt.
rájöttem, hogy nekem az hbo-s nagy rejtélyeskedés nem jön be. nekem az nem oké, hogy spekulálni kell, hogy ki kicsoda. az meg főleg, hogy semmi más nem történik, mint hogy emberek mennek A-ból B-be. (vö. Trónok harca)

Apati - 2016. 11. 29. 10:14

winnie
“Mert igazából az bosszantott ebben a részben, hogy sok érzelmileg túltöltött jelenet (a zene miatt gondolom, azok voltak) ismét nem működött olyan hatásfokkal, mint ahogy szánták volna őket.”
Szerintem erre egyértelmű magyarázat a rengeteg teória-ötletelés, ami sajnos (v ki tudja) elveszi az “élét” a dolgoknak és sem a készítők, sem a te “számládra” nem írható. Ez egy tény, ami valakinek segít az élvezeti érték növelésében, valakinek meg jelentősen lecsökkenti azt. Mivel az alkotókat ismerve előre sejteni lehetett, hogy nem lesz egy egyszerű, lineáris szerkezetű sorozat én próbáltam kivonni magam a közös ötletelésből (több-kevesebb sikerrel :) ) és csupán a saját elméleteimet felállítani. Azt kell hogy mondjam, így nagyon működik a dolog, engem sikerült érzelmileg is bevonniuk és az elmémet is kellőképpen megmozgatniuk. Lehengerlő élmény, elképesztő sok gondolatiság-továbbgondolás, csak sajnálni tudom, hogy sokaknál ez nem működik. Őszintén.

Bikuci - 2016. 11. 29. 10:30

wellwellwell: “az meg főleg, hogy semmi más nem történik, mint hogy emberek mennek A-ból B-be. (vö. Trónok harca)”

Egy nagy különbség a Trónok Harcához képest, hogy míg ott maga a cselekmény a fontos, vagyis egy mesét látunk, ahol az események izgalma visz előre, itt valójában az élet értelmére, értelmetlenségére keresik a választ. Ebből a szempontból nagyon érdekes állításokat, problémákat vet fel a film, és ha ilyen szemmel nézitek sokkal többet fog mondani nektek.

zopeto - 2016. 11. 29. 10:38

“mért kattant be az öreg az rejtély”

Mert nem látják a zavaró dolgokat, de mindig volt esély rá hogy ez a szűrő elromlik, ennek vizsgálatára van is egy külön tesztjük. Ezt kiderült, amikor v.melyik rész elején direkt mutogattak zavaró képeket Hector-nak.

Az öreg pedig majdnem olyan idős mint Dolores (most is látszott a háttérben, az régi központban). Régi a kódja – ez elég jól magyarázza a szűrő zavarát.

zopeto - 2016. 11. 29. 10:52

“majd amikor Dolores és a Mib is odaér, akkor már/még fel van építve. Amikor Williammel szaladgálnak, akkor is le van robbanva.”

Miközben Dolorest mutatják, ő összevissza ugrál az időben (az emlékei, meg a szerkesztés miatt) – valószínűleg.

darkjam - 2016. 11. 29. 11:04

wellwellwell: “nekem az nem oké, hogy spekulálni kell, hogy ki kicsoda.”

Nem _kell_ spekulálni, mert majd az évad végére ki fog derülni minden, azok számára is, akik nem elmélkednek sokat egy részen, csak megnézik és kész. Viszont sokan meg ezért – többek között én is – szeretnek egy sorozatot, mert lehet rajta elmélkedni, teóriákat gyártani.

kovácspéterke - 2016. 11. 29. 11:10

zopeto, az oké, de a Ford nekiáll kiásni a templomot és a Mib ugyanitt találkozik Dolores-szel között eltelik annyi idő, hogy helytrerántsák? Nekem a Mib szála pár naposnak tűnik, nem heteknek.

kovácspéterke - 2016. 11. 29. 11:12

Már amennyiben megegyezünk abban, hogy az egy idősíkban van.

Acheron - 2016. 11. 29. 11:48

Spoiler
Mielőtt Bernie öngyi lesz Fordot Robert-nek szólítja. Arnold lett volna? Abban az utolsó pillanatban a vég előtt feléled a tudatalattijából, hátha Ford megkegyelmez neki?

J - 2016. 11. 29. 12:14

@Apati
Oké ez világos mivel Ford többször is nézegette a diorámáját amin mintha a régi város állna a templommal. Azért mondtam hogy mintha több idősík lenne összemosva mivel a régi Williames Dolores találkozik a jelenbeli MiB-el.

zopeto
Nem hiszem hogy a szűrő lenne hibás, egyszerűen látnia kellett azt a képet régen, ő régi robot ahogy mondod és Ford is mondta hogy valami kannibál szekta vezére volt.

Szerintem Mib elég nagyot fog koppanni a végén mindenki azt mondja neki hogy “az útvesztő nem neked való” ez szerintem szó szerint is lehet érteni vagyis ez nem embereknek tervezték hanem a robotoknak.

kovácspéterke - 2016. 11. 29. 12:17

J, az új, egyedül csatangoló Dolores találkozik a Mibbel, de akkor miért ép a templom?

weknd - 2016. 11. 29. 12:24

@kovácspéterke
Az okés, hogy itt teóriákat gyártanak és tárgyalnak meg az emberek, de ne gyere már ide, úgy hogy teljesen fogalmatlan vagy és elutasítod azt, hogy elmélkedj valamin.

Nausica - 2016. 11. 29. 12:42

A templommal kapcsolatbam. Ok, hogy Ford újjá építette, de amikor Bernardot otthagyja, akkor mondja, hogy neki menni kell a megnyitóra, tehát még csak akkor adják át azt a területet. A térkép szerint is le van zárva. Akkor a MiB és Dolores hogy jut oda? Vagy ők más időben vannak ott?

kovácspéterke - 2016. 11. 29. 12:47

weknd, tessék?

kovácspéterke - 2016. 11. 29. 12:48

Nausica , hát ez az!

AglioOlio - 2016. 11. 29. 12:53

Továbbra is az az érzésem, a 35 éve történtek (kék ruha, visszaemlékezések) – 30 éve történtek (csak sejtetjük, hogy régebbi sztori, de a lineáris történetre is ugyanúgy utalunk) – illetve jelen időre épülő idősíkos elmélet nem teljesen stimmel.

Ida - 2016. 11. 29. 12:54

Nausica, attól még, hogy nem volt meg a hivatalos megnyitó, állhat már újra a város, és simán odasétálhattak, a MiB oda megy ahova akar, Dolores meg valahogy átcsúszott az ellenőrzésen, vagy hagyták neki.

Ford többször célzott rá, hogy egy régi történetet újít fel, használ fel az új narratívához. Kíváncsi vagyok mi lehet az.

DenyDB - 2016. 11. 29. 13:02

Lehet hogy azért akadt ki az öreg a fényképen, mert amikor Will átment kaszabolósba, őt is hazavágta (csak nem mutatták, vagy még nem mutatták), csak rendbe szedték, törölték, a fotó hatására pedig leesett neki, hogy nem a hintaszékben ücsörgött ő mindig, hanem vagy X-Y élete volt már a parkban.

Ha egyszer lesz időm, szétkapom ezt a sorozatot, és össze rakom időrendben. Hátha az is megérti, aki még most sem… :)

Tom - 2016. 11. 29. 13:03

Bernard Lowe and Arnold Weber anagrammák, ugyanaz a személy. Azt nem tudom, hogy hogyan ölhette meg Bernard Elsie-t, hiszen akkor éppen telefonon beszéltek..? Sztem MIB és William ugyanaz, és a labirintuson keresztül ki lehet kerülni a robotoknak a parkból. Charlotte és Ford is lehet, hogy robot, a kérdés inkább az most, hogy ki nem az:)

kovácspéterke - 2016. 11. 29. 13:07

Tom, igen, kiderült h ugyanazok.
Egy mobillal lehet már sétálni, a technika csodája :)

Malachi - 2016. 11. 29. 13:13

Tom – előtte beszéltek telefonon, Bernard azzal teszi lesz, hogy az irodájában lesz. aztán eltelik valamennyi idő és közben odamegy.

polarbee - 2016. 11. 29. 13:26

Most Theresa is droid vagy csak az emlékképet állitotta meg Bernard/Arnold?
Dolores az élő Arnold-ot ölte meg és ezután csinálta meg Ford droid kispajtásnak Bernardot belőle?
A MIB miért érdekelt benne, hogy kijuttassák az adatokat vagy neki a side-projektje, hogy a labirintus részt megfejtse?

AglioOlio - 2016. 11. 29. 13:49

Szerintem William figurájából lesz Wyatt. És Loganből a MiB. ;-)

És a vicces, hogy össze tudnék vadászni ehhez is megfelelő mennyiségű utalást, ami ezt támasztja alá. (Ford és MiB beszélgetésétől a 10. rész trailerében látható villanásnyi képekig.)

Úgyhogy majd meglátjuk. :-)

John - 2016. 11. 29. 13:55

A drámainak szánt részeknél én is hasonlót éreztem, mint te, Winnie. “Ettől kéne bármit is éreznem?”

Ez a sorozat még mindig egy jó közepes, de semmi nagy formátumú, meglepő vagy igazán érdekes nincsen benne. Sajnos. Pedig ennyi pénzből lehetett volna.

röviden-tömören - 2016. 11. 29. 14:17

Arnold feltűnésekor hatalmas poén lett volna ha a terminátor svájcinéger ült volna le Dolores-szel szemben. :-)

Jó rész volt, bár B. elképzelését arról, hogy C. majd tényleg lelövi Fordot – nem tudtam értelmezni. komolyan azt hitte (nem hitt semmit – gép..), hogy ő hátradől, elmerül az emlékekben amit Ford engedélyez neki a kütyüjéről, és skynet-tata majd nem hackeli meg egyiküket sem? Most először éreztem azt is – amit más sorozatokban olyan gyakran -, hogy kizárólag azért volt egy jelenet beillesztve, hogy tovább mehessen egy szál az eredetileg kigondolt úton. Ahhoz, hogy Ford ne jöhessen rá, hogy Maeve-vel komolyabb “bajok” vannak, ahhoz Bernarde-nak fejbe kellett lőnie “magát”, azután, hogy Fordot már nem is érdekli, hogy hogyan jutott odáig, hogy egyáltalán felismerte, hogy gép.

Átfutottam a kommenteken, és láttam olyasmit, hogy hogyan volt képes Dolores szúrás után elmenekülni, Teddy meg nem. Dolorest még harminc éve szúrták le, és más típusú robot volt ő akkor. Amit demonstráltak is vele. Később viszont egyszerűsítették őket, ami MIB szerint nagy átlagban a kárukra vált*, bár Teddyt éppen a “vérátömlesztés” segített életben tartani a mostani történetszálban.

*Ez a korábbi mondókája is arra utal, hogy MIB is ott volt a Parkban 30 éve, és, hogy valamilyen szerepe volt a történésekben már akkor.

Maeve szerepét nem értem. Ha másfél éve (legalábbis nem olyan régen) madame, akkor az előző történetszála anyaként nem volt olyan rég. A MIB évtizedek óta “odajár”, de csak Maeve gyászánál tűnt fel neki, hogy több is van a robotokban?

Az is kezd zavaró lenni kicsit, hogy egyre véletlenszerűbbnek tűnik az útvesztő. Mintha úgy alakult volna ki, hogy Arnold elindított valamit, aminek legfeljebb a végét remélte látni – az odavezető utat nem. És így az “öntudatra ébredés” (ha annak lehet nevezni) gyakorlatilag in medias res Dolores, Maeve, teddy és a többiek saját(os), horrorral teli történetszálaik kusza hálózatából hozna létre egy újabb “cornerstone”-t, egy új saroktörténetet a beléjük táplált emlékek helyett. Ami szerintem hihető és szép elgondolás, csak éppen túl esetleges ahhoz, hogy folyton Arnoldot keressék, rá hallgassanak.

(Ami azt illeti az ÉLET is az, nekünk embereknek. Gépeknek? :-))

Hopkinst amúgy öregíteni sikerült ennyire hihetően, vagy fiatalítani bámulatosan? /Bernarde kevés hajvesztésén kívüli változatlansága, hogy nem tűnt fel senkinek?/

Kérdés még mi lett Elsievel.. És a Theresás frozen motor functions is érdekes emlékkép(?) volt.

patrickburnsred - 2016. 11. 29. 14:38

a 8. rész kibeszélőjénél találkoztam ezzel, ne haragudjatok a lustaságom miatt, de most nem emlékszem az illető nevére, aki felvetette, hogy mivan, ha a Maeves lázadás is része a Ford narratívának.

nektek erről mi a véleményetek? pl. amikor Charlotte Theresát bevonva próbálják megpuccsolni Fordot, hogy van egy belső agresszió a robotokban, akkor ugye célozgatnak erre a lázadás lehetőségére, de Ford végig tudta mire megy ki, és nem igazán lepődött meg a dolgokon (nem csak az ellene irányuló dolgokon, hanem a lázadáson sem), lehetséges, hogy a múltat akarja létrehozni, de most a Delos ellen irányulva? (ez már az én ökörségem, csak elagyaltam ezen is), na mindegy, a lényegi kérdés, hogy nektek mi a véleményetek/elképzelésetek Ford új történetéről?

karit - 2016. 11. 29. 14:41

“a Teddy-s részek (Bastards!) továbbra is csak lógnak a levegőben számomra, komolyan nem tudom, hogy mikor lesz bármi értelme is a figurának”

Én bízom benne, hogy ő és a Wyatt szál – na meg a “süket” indiánok – a fináléban jól fel fogják spannolni a folytatást: úgy tűnik, hiába volt Ford vétója, merő trollkodásból Lee stikában mégis megcsinálta a Vörös folyós, élveboncolós tematikáját – pár apró változtatással, mint a kikapcsolhatatlan hostok.

Szerintem a MiB rétestésztát nem nyújtják tovább, és az új évad más felfogású lesz: ha nem is vér- de legalább “idősík-mentes”. : )

winnie - 2016. 11. 29. 14:52

“Most Theresa is droid”

amellett, hogy nem hiszem – komolyan kérdezem: számítana bármit is, hogy igen vagy nem a válasz? van olyan, akinek a droidsága osztana vagy szorozna?

kovácspéterke - 2016. 11. 29. 15:00

patrickburnsred, én mondtam, de sztem más is, hogy a robotlázadás lesz az új narratíva sztem. folyton arról beszél, hogy most valami igazit akar, mármint ford, és lehet, hogy ez így az lesz :)

Bikuci - 2016. 11. 29. 15:03

Már várom a következő részt. Szerintem mostanra jutottatok el oda, hogy gőzötök sincs, hogy mi fog történni, és ebből akár meglepi is lehet, vagy nem, de éppen ezért várom.

wellwellwell - 2016. 11. 29. 15:14

Nemtomki: de, spekulalni kell mert fogalmam nincs mit nezek. Nem az a baj h trehany vagyok es lusta az agyam hanem h nem kap eleg inputot ahhoz h osszealljon a kep.
Az szamomra nem valasz h najd evad vegen osszeall…
Nemtomki2: tisztaban vagyok azzal h a sorozat veleje a filozofiai kerdeek kore epul. Ez nem valtoztat a tenyen, h nem tortenik semmi csak vandorolnak emberek a-bol b-be.
Szamomra ez sorozatirasi hiba, ez ugyanis narrativ eszkoz es nem dramai. Arra jo h a szereplok ne alljanak egy helyben.

karit - 2016. 11. 29. 15:27

Kíváncsi lennék, milyen a WW tetszésindex-megoszlása aszerint, hogy valaki
A- az új részig kábé el is felejt mindent az addigiakból
B- nem felejti el, de nem is foglalkoztatja két rész közt
C- saját elképzeléseket alakít ki, de nem olvas teóriákat
J- minden teóriát elolvas, így később lehetetlen meglepni bármivel

Szerintem a mainstream nézők legalább 95%-a A-B-C lehet; legjobban nyilván a C-be tartozók élvezik a sorozatot. Sajnos(?) a junkiság, a globális bránersztorming épp az aha-élményt öli meg, de aligha ennek az 5%-nak a kedvéért készítenek sorozatokat. Elég frusztráló is lenne azzal sakkozva írni, hogy páran úgyis idő előtt összerakják/ráhibáznak és telekukorékolják a netet.

Persze, a másik oldalon ott van a közösségi élmény a teóriák börzéjével, felvállalva, hogy hiába a körmönfontan adagolt infók, az idősíkok csavaros mixelése, ha valaki David Copperfield helyett az Álarcos Mágust választja.

Szóval nagy respekt az íróknak. És remélem, hogy mint a műrepülést kipróbáló parasztbácsi – aki az ‘Erre számítottam; Meg erre is’ szövegeivel kiakasztja a kunsztokat bemutató pilótát -, a végén azért jól meg fogunk lepődni: csak aztán ne szó szerint úgy, mint ő a viccben.

Fakocka - 2016. 11. 29. 15:50

Oké, eddig nem voltam a több idősík híve, ám legyen.
Tehát Dolores a jelenben, amikor MIB-et beflesselve lepuffantja nagybajszút, elvágtázik a kék ruhájában. Majd ügyes írói fondorlattal, összevágják Willékhez való megérkezésével.
Engem az érdekelne, hogy az elvágtázás és a mostani MIB-bel való találkozása között mit csinált?
Mint egy holdkóros mászkált fel alá? Csak mert a folyóparton, mikor a sérült katonának ment vízért, akkor egy pillanatra eltűnt Will. Gondolom, akkor az agya kattogott a jelen és az emléke azaz a múlt között.
Illetve a ruhát (farmer+ing), ami rajta van, azt úgy mutatták, hogy Willékkel szerezte (még a múltban), talán Pariah-ban, arra már nem emlékszem kristálytisztán. Viszont a jelenben is az van rajta, nem a kék. De akkor ténylegesen mikor öltözött át?

patrickburnsred - 2016. 11. 29. 15:56

Fakocka:

az elvágtázása és a MiB között gyakorlatilag ugyanazt az utat járta be, amit Willékkel is tett a múltban, csak egyedül. (és erre van egy elképzelés ugye, hogy a templomban a múltban Will jön oda és ezért mondta Dolores előtte, hogy “William”, de a MiB lépett be)

Fakocka - 2016. 11. 29. 16:01

És nem tűnt fel senkinek, hogy elhagyta a napi rutint és egyedül kóborol?
Lehet apróság, de engem a ruhakérdés is foglalkoztat. :)

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 16:24

Fakocka, az új narrativa sok mindent összezavar, ezzel magyarázták, Dolores eltűnése nem tűnt fel senkinek.

progmat - 2016. 11. 29. 16:40

Új teória (?):
Az egész emberiség kipusztult, és Ford irányít mindent. Az a célja, hogy az emberhez hasonlóan szabad (már, amennyire szabad :-)) akaratú lényt hozzon létre. :-)

AglioOlio - 2016. 11. 29. 17:01

Fakocka:
A 4. részben van jelenet, hogy az irányító teremben szólnak a fő rendfentartónak, hogy Dolores elkódorgott, a kérdésre, hogy vendéggel, az a válasz, hogy nem tudni (unclear), de az új narratíva összekuszált minden. Az a következtetés, hogy jelentsék, akkor még aznap kivonják és leellenőrzik. Az utána levő jelenetben egy figura a mexikói faluban megpróbálja Dolorest rávenni, menjen vissza az apjához (biztos hiányzik neki), de Doloresnek eszébe jut, hogy az apja meghalt, erre a fickó kicsit erőszakosabb lesz, hogy visszaviszi, de megjelenik Will és mondja, hogy velük van, erre ott hagyja őket.

patrickburnsred - 2016. 11. 29. 17:32

AglioOlio

viszont vigyázz, elvileg az irányítóközpontos az a jelenben van ugye, mivel említi a néger nő Ford új narratíváját, ami összezavar mindent. a tag, aki megpróbálja visszavinni Dolorest, majd megjelenik Will, az ugye minden bizonnyal a múlt :) brilliáns vágói munka van itt!

Blobov - 2016. 11. 29. 17:34

Nekem úgy tűnt, háromféle Dolores ruha van: a kék, a farmer+ing és a farmer+ing+pisztoly. Rosszul láttam?

Vödör - 2016. 11. 29. 19:14

röviden-tömören: “Maeve szerepét nem értem. Ha másfél éve (legalábbis nem olyan régen) madame, akkor az előző történetszála anyaként nem volt olyan rég. A MIB évtizedek óta “odajár”, de csak Maeve gyászánál tűnt fel neki, hogy több is van a robotokban?”

Ez többször is előkerült már, de szerintem a MIB évtizedes “odajárását” úgy kell érteni, hogy harminc éve volt először, amikor történt valami Doloressel (fellázadt, megölte Arnoldot), ami miatt törölték, és Will sem tudta visszahozni, ezért 29 évig nem járt a parkban (iparmágnás lett a való világban), majd egy éve meghalt a felesége, és rájött, hogy valami hiányzik neki ezért visszatért a parkba, és azóta kutatja a labirintust. Tehát 29 évig nem nézett a park felé se, a mellett, hogy felvásárolta azt (board tag lett), ezért is kivételeznek vele.

“Bernarde kevés hajvesztésén kívüli változatlansága, hogy nem tűnt fel senkinek?”

Erre szokták mondani, hogy “Blacks don’t crack” :)

Acheron - 2016. 11. 29. 19:17

” Az a következtetés, hogy jelentsék, akkor még aznap kivonják és leellenőrzik. Az utána levő jelenetben egy figura a mexikói faluban megpróbálja Dolorest rávenni, menjen vissza az apjához (biztos hiányzik neki), de Doloresnek eszébe jut, hogy az apja meghalt, erre a fickó kicsit erőszakosabb lesz, hogy visszaviszi, de megjelenik Will és mondja, hogy velük van, erre ott hagyja őket.”

De ha a jelenbe kószált el, és járja be ugyanazt az utat amit anno Will-el, akkor nyilván mindkettő csak visszaemlékezés. A jelenben történő elkóborlását, akkor tényleg csak annyival magyarázzák, hogy Ford megkavarta a dolgokat az új történettel? De ettől miért marad el a begyűjtése?

irgum76 - 2016. 11. 29. 19:40

“Tehát 29 évig nem nézett a park felé se”
badarság úgy, ismeri a parkot mint a tenyerét
és ezt a tudást nem 1 év alatt folyamatos bent lét alatt szerezte
mondta is az egyik játékosnak aki megköszönte neki a való világban tett szívességét
hogy “vakáción vagyok bassza meg”

irgum76 - 2016. 11. 29. 19:45

“tényleg csak annyival magyarázzák, hogy Ford megkavarta a dolgokat az új történettel? De ettől miért marad el a begyűjtése?”

igen, tényleg
az új történettel több száz aktív egymásra épülő sztoriba rondított bele
képtelenek mindenre figyelni

patrickburnsred - 2016. 11. 29. 20:01

Vödör:

Dolores fellázadása és Arnold megölése jóval Willék előtt volt, hiszen amikor Will megérkezett, Dolores már a konzervelejtős loopot tolta és elvileg azt azután kapta, hogy megölte Arnoldot. Elv az van, hogy 34 éve beszélt Arnolddal utoljára (Ford beszélgetéséből kiderült), és 30 évvel a jelenlegi események előtt jöttek Willék.

irgum76 - 2016. 11. 29. 20:02

“oké, de a Ford nekiáll kiásni a templomot és a Mib ugyanitt találkozik Dolores-szel között eltelik annyi idő, hogy helytrerántsák? Nekem a Mib szála pár naposnak tűnik, nem heteknek.”

Ford építkezése se tűnik több hetesnek
“-itt fog végződni a kanyon a falunál
-á akkor elég lesz idáig”
képes volt felépíteni egy pincészetet csak azért, hogy a dán nőnek erőt fitogtasson és eldózerolja

irgum76 - 2016. 11. 29. 20:09

“Oké ez világos mivel Ford többször is nézegette a diorámáját amin mintha a régi város állna a templommal. Azért mondtam hogy mintha több idősík lenne összemosva mivel a régi Williames Dolores találkozik a jelenbeli MiB-el.”

???

AglioOlio - 2016. 11. 29. 20:24

Patrickburnsred, Acheron:
Az, hogy Willék 30 évvel korábban vannak és másik idősíkban, az egy nagyon népszerű nézői elmélet, aminek akadnak gyenge pontjai. Pont az ilyen jelenetsorok nem támasztják alá. Vagy direkt a nézőket szivatják vele…

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 20:51

patrickburnsred, ezt egyébként honnan tudjuk?: 30 évvel a jelenlegi események előtt jöttek Willék.

Mert az elején homályosan utaltak rá, hogy kb 30 éve volt valami gebasz a parkban. Aztán megtudtuk, h mikor beszélt pontosan utoljára Arnolddal Dolores, de azt h 30 éve lettek volna Willék nem lehet tudni, mert azt abból vonta le mindenki, h akkor volt a gebasz.

Turbo - 2016. 11. 29. 20:53

Engem az érdekelne, hogy Ford miért ölette meg Elsie-t? Elsősorban ugye azt nyomozta, hogy adatokat lopnak ki a parkból, de ezt Ford, mint később kiderült tudta végig. Vagy csak összeségében túl sokat kezdett tudni? Vagy csak szeretné elhitetni a Delos-szal, hogy nem tud semmit?

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 21:01

irgum76, a pincészet elég régóta ott volt sztem.
lehet persze, h a templomból nem lesz semmi, csak érdekes, h felépült már.

patrickburnsred - 2016. 11. 29. 21:01

AglioOlio, kovacspéterke

akkor úgy mondom, hogy igen, a legnépszerűbb elméletek szerint jelenleg ez a felállás, nem mondom, hogy nem változhat meg minden a soron következő fináléban :D

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 21:09

patrickburnsred, tudom, h ez a legnépszerűbb elmélet :), csak én is most gondolkodtam el azon, hogy honnan a fenéből szedjük, h william szála 30 éve volt. Hátha emlékszik valaki konkrétumra.

irgum76 - 2016. 11. 29. 21:17

“a pincészet elég régóta ott volt sztem.”
és véletlenül pont úgy építették meg, ahogy a dán nő emlékeiben szerepel?
vagy évekkel ezelőtt megépítette Ford, hogy egyszer majd
sakkban tartsa Theresát?
Ford még azt is tudta melyik asztalnál ültek
a nő meg bizonytalan volt

sallome - 2016. 11. 29. 21:24

irgum76

A pincészet már megvolt,amikor a dán nő még gyermekként ellátogatott szüleivel a parkba. És valószínűleg végig meg is volt egészen a jelenig.(Sweetwaterhez hasonlóan vannak a parknak olyan részei, amelyek a megnyitás óta lényegi változás nélkül, folyamatosan üzemelnek.) És most az új narratíva miatt ledózerolta Ford a pincészetet. Említi is, hogy ő nem szentimentális.

xeo - 2016. 11. 29. 21:47

patrickburnsred, ok hogy régebbi modell, de minden régi modell azonnal lehalt, ha megszúrták, meglőtték…
Lehet, ilyenkor lefut bennük egy script és emiatt esnek össze (“megsebesültél, kapcsolj ki”), mert egyébként egy ilyen sérüléstől fizikailag működőképesek maradnának. Dolores már azon a szinten van, hogy tudja skippelni ezt a parancsot, ezért ő feltűnik még élve, felnyitott hassal? :)

Nem láttam pontosan, Logan azt a képet adta Willnek a leendő nejéről, amit az öreg Abernathy megtalált? Már kérdeztem, de az öreg miért látta mi van rajta, Dolores meg miért nem?

Van még ez a Teddy gyerek, aki ugyanúgy öli katonaként a katonákat Escalantében, mint seriffként a droidokat ott, amit Dolores az otthonának nevez (ez ugyanaz a hely?). Pl. a földön fekvő katonát ugyanazokkal a mozdulatokkal lövi le, mit a Willt fogadó szöszit. Ennek a mészárlásnak a végén a tábornokot (mint a katonák vezetőjét) Wyatt öli meg, majd végez vele is. Amikor seriffként mészárol ki lesz a “tábornok”, és ki lesz “Wyatt”?
Mikor Wyatt elkapja őt és MIBet, és a csajjal erről ez esetről beszélgetnek, a visszaemlékezése olyan volt, mintha valójában a droidokat mészárolta volna, csak meghekkelték, és katonákat látott mindenhol.

kovacspéterke - 2016. 11. 29. 21:49

irgum76, sztem picit túlbonyolítod. ott volt korábban, theresa ott ebédelt, most meg lebontották.

nade - 2016. 11. 29. 22:01

Mondjátok, hogy Hopkins milyen fantasztikus, és igaz, hogy elég jól játszik, de szerintem csak egy Hannibal figurát hoz, sima ‘klasszikus’ Hopkinst. Aki igazán durva jó volt ebben a sorozatban, az az öreg Peter Abernathy.
Es talán ő lesz a végén a győztes is. Maeve számára a lázadó robot csak egy szerep lesz, ő lesz Wyatt, aki majd megkapja büntetését, mint Dolores is annak idején (memóriatörlés, és a ‘mindennap megölik a szüleid és megerőszakolnak’-sztorit), Abernathy meg szépen kijut a parkból az adatokkal együtt, megadva az alapbonyadalmat a második évadnak. (Dolorest majd szerintem MiB viszi ki)

patrickburnsred - 2016. 11. 29. 22:13

kovacspéterke

szerintem ez onnan ered, hogy kb. a legelső elméletek egyike volt, hogy MiB=Will és ugye folyamatosan arról beszél az öreg, hogy 30 éve mi volt, meg ő 30 éve ide jár és így

TKO - 2016. 11. 29. 23:35

Huhh, az igazat megvallva kemény dió ez a sorozat. A kommentekből látszik hogy nagyon oda kell figyelni, mert minden kis részlet számít.
Nagyon sok az értetlenkedés, pedig már most nagyon sok minden tiszta. Például Will és Logen 30 éve az incidens (azaz Arnold halála/lövöldözés a templomos faluban – feltéve hogy egyetlen incidens történt és nem több, amit az írók eddig eltitkoltak) után érkezett mint befektetők. Beszélik a mexikói városba hogy ketten indították ezt a parkot (Ford/Arnold), de volt egy gikszer, ami miatt senki nem akar pénzt invesztálni a dologba, de nagy fantázia van benne. Ergó ha Will = MIB (ez sem egyértelmű még, akár lehet Logan is, és itt megint csak mivel egy incidensről volt eddig szó, ezért Willnek és Logannek is túl kell élnie a 30 évvel ezelőtt történteket), akkor egyértelműen a 30 évvel ezelőtti látogatás után bevásárolták magukat a cégbe, ezzel megmentve azt a csődtől, és ezért is van MIB az igazgatói tanácsban.

A sorozat szerintem inkább a robotok szemszögéből mutatja a világot. Pl nagyon nem világos mi mikor történik. Ugye a robotoknak a memóriája nem fakul el, ezért is kattant Dolores, Bernárd is eléggé megkattan az emlékeitől. Alapból a robotok elég intelligensek, állandóan fellázadnak, lásd Bernárdot, aki többször fellázadt már Ford ellen. Ford persze minden esetben látta ezt, és készült is rá. Emiatt az új narratíva a robotlázadás lehet, amit Ford indított az emlékekkel, tudván, hogy ez egy kulcstényező a robotoknak a lázadáshoz.

TKO - 2016. 11. 29. 23:42

Teddy halálára egy egyszerű elmélet: A robotok lehet csak a programozásuk miatt “halnak” meg. Ez megmagyarázná a fegyverek működését is, hogy kb játéktöltények vannak benne, és a robotok a találat hatására kamuhalált halnak. Láttuk hogy az elkóborolt robot is a fejét szétzúzva részben működőképes maradt, meg Maeve is megtalálta a saját testében a töltényt. A javító stáb még azzal sem fáradozott, hogy kiszedje belőle.
Ez azt is előre vetítheti, hogy a robotok sokkal tartósabbak mint eddig gondoltuk.

Egy másik random elmélet amin gondolkoztam, hogy Dolores = Wyatt, akkor Teddy is illene a képbe.

csika7 - 2016. 11. 30. 04:15

Eddig nagyon Nolan a testvérek álom-emlékezet mániáját képviseli a sorozat. Eddig a jobbik oldalukat mutatták a készítők, de ne kövessék el az Interstellar és a Lost hibáit. Eddig jó, és ha valaki nem kezdte el követni az olvasói fórumokat és elméleteket, akkor jól is szórakozik. Ugyan nem ide tartozik, de aki szereti a témát, hamarosan jön a GiS mozi. Ha az HBO üzletpolitikáját nézem, akkor borzalmasan rossz nem lesz a sorozat. Még a True Detective második évadát is simán ledaráltam, pedig… Ami külön kérdés, ok hogy a múlt és a jelen a robo emlék felépítés és dramaturgia a fő sodor, de fent tudja e tartani a második évadra a feszültséget ezzel a szerkesztési stílussal a történet? Sok a kérdés, egyre több a válasz, én élvezem, és gyerekként nagyon szerettem az eredeti filmet is, azért örültem, hogy kapott egy értelmes megvalósítási lehetőséget, csak remélem nem k…ják el mint a TWD-t!

irgum76 - 2016. 11. 30. 06:43

“Emiatt az új narratíva a robotlázadás lehet, amit Ford indított az emlékekkel, tudván, hogy ez egy kulcstényező a robotoknak a lázadáshoz.”

én még mindig nem értem Ford mért dolgozik egy olyan történeten ami majdnem a park pusztulását hozta el
viszont nem hinném, hogy Ford szántszándékkal “robot lázadást” akar beindítani
mi célja, értelme lenne ennek???

irgum76 - 2016. 11. 30. 07:19

“Nagyon sok az értetlenkedés, pedig már most nagyon sok minden tiszta. Például Will és Logen 30 éve az incidens (azaz Arnold halála/lövöldözés a templomos faluban – feltéve hogy egyetlen incidens történt és nem több, amit az írók eddig eltitkoltak) után érkezett mint befektetők.”

eddig mindig azt emlegették, hogy 30 éve nem volt komolyabb incidens

Arnold halála 34 évvel ezelőtt volt
Dolores mondja mikor kérdezi Ford mikor beszélt Arnoldal utoljára napra pontosan mondja Dolores mikor és erre Ford hozzáteszi, hogy a halála napján

Will és Logen azért nem lehetnek egy időben a 34 éves incidensnél mivel mikor Dolores elvezeti Will-t a templomhoz az már be van temetve és onnan flashel vissza Dolores a 34 évvel ezelőtti lövöldözésre

már sokan leírták de még egyszer:

1. idősík: 34 évvel a jelenhez képest lövöldözés a templomnál, Arnold halála

2. idősík: 30 évvel a jelenhez képest Will és Logen megérkezik a parkba és elkezdenek kóricálni Doloresel

3.idősík: jelen itt Dolores egyedül járja végig azt az utat amit Willel megtett és Mib szintén itt van mindketten a mazet keresik
illetve itt zajlik a többi esemény Ford új sztorija, az adatcsempészet, Maeve akciója stb

illetve sok apró Flashback is van pl Doloresnek is ültettek már be olyan műholdas bisz-baszt mint a favágónak

irgum76 - 2016. 11. 30. 07:32

“eddig mindig azt emlegették, hogy 30 éve nem volt komolyabb incidens”
ezzel azt akartam mondani, hogy 30 évvel korábban még lehetett

ceasar - 2016. 11. 30. 07:33

Gyerekek, én ma megálmodtam, hogy mi a helyzet :D
Hopkins dumál valami fejessel az üzemeltetők közül, és kiderül, hogy ő is egy gép, saját magát építette meg, így gyakorlatilag halhatatlan lett.
Áh nem szippantott be a sorozat :D

Acheron - 2016. 11. 30. 08:30

A Bernard jelenetnél, azt hittem, hogy a végén Ford mikor feláll a székből, és odamegy a műtőasztalhoz(?), akkor lebukik, és a háttérből előugrik Wild Bill Hickok a hullazacsiból, majd csípőből kilövi Bernardot, és Clementine-t.
Majd utána leülnek megint whiskyzni …igyunk az ufo arcú lányra. :D

Acheron - 2016. 11. 30. 10:23

Még annyit, hogy:

https://www.youtube.com/watch?v=XCcyFc_tC0A

Bocsánat. ;))

yolomano - 2016. 11. 30. 10:29

Valaki elmagyarázná nekem, hogy akkor most hány idősík is van? :D kissé lemaradtam és most az utóbbi pár részt egyben daráltam és összekuszálódtak a dolgok. Nekem az jött le eddig, hogy 2 idősík van. A jelen, meg amikor volt a lövöldözés a faluban (amikor asszem Arnold is meghalt, de nem tudom hogyan.). De most már azt hiszem három van, mert a 2 csávó (Billy és a sógora) nem lehetnek abban az idősíkban amiben Dolores is van. De melyik idősíkban van a fekete ruhás csávó (akinek mindig elfelejtem a nevét, de úgy tűnik tulajdonosi részesedése van a parkból)? Nekem úgy tűnik a jelenben.
Köszönöm előre is annak aki összefoglalja! :D

Bikuci - 2016. 11. 30. 10:31

Hétvégén megnézem egyben az egészet, hogy a hétfői utolsót friss emlékekkel felvértezve tudjam elemezni.

Bob - 2016. 11. 30. 10:35

Én arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy mi lehett MIB motivációja, mit akar megtalálni/elérni a Maze-ben, mert szerintem már rég nem Dolores felszabadítása a terve, elvégre már 30 éve “húzza az igát”.
Amit el akar érni, az az egész android közösségre lehet hatással, vagy közvetlenül magának akar valamit?
Vagy nagyon le vagyok maradva? :)

turing - 2016. 11. 30. 10:49

“Amikor seriffként mészárol ki lesz a “tábornok”, és ki lesz “Wyatt”?”

Wyatt = Dolores a tabornok pedig Arnold. Ez szinte biztos, hiszen Doloresnek eszebe is jut, hogy o olte meg Arnoldot.
Dolores valahogy kepes hatni Teddy-re, akar Maeve szeru kepessegekre tesz szert, “mintha az ordog szallt volna meg”, vagy mit mondott Teddy, aztan ketten lemeszaroljak az egesz varost, Arnolddal egyutt. Cserebe Ford 30 eve eroszakoltatja Dolorest, Teddynek meg eleg komoly buntudatot ad normalis hattersztori helyett.
Velemenyem szerint arra fog ez kimenni, hogy Arnoldnak sikerul elerni a teljes ontudat allapotat Doloresnel, aki ezaltal a Ford altal emlegetett tisztabb/tokeletesebb robot szintrol lecsuszik a gyarlo emberi szintre, rajon arra, hogy itt mindenki fogoly aztan hadd szoljon.

A tobb idosik teoria az mar nem teoria, hanem teny, attol a ponttol kezdve, hogy Williamek jeleneteben mechanikusak a robotok.

Ha jol emlekszem az is elokerult, hogy Theresa robot volt-e, nem volt robot, amikor megall a kep az agy jelenetnel Bernard a sajat emleket nezi/eli at es megallitja mint egy filmet. Ha robot lett volna, nem kellett volna megolni se, csak atprogramozni.

Amirol eddig a pontig keveset tudni, hogy Fordnak mi az inditeka az uj narrativaval es hogy Maeve resze-e.
Hu de messze van meg a hetfo.

elliot - 2016. 11. 30. 11:08

Az Arnoldos dolog nem sokkolt, pedig éreztem, hogy érezni kellene valamit. Azt hozzáteszem, hogy az első részt a Person of Interest miatt néztük meg, és maradtunk. Nem tudom, miért. Aztán ez a 9-es rész nagyon tetszett. Nem annyira érdekel a misztikum meg az idősíkok rész, nekem ez már a túlkombinálás kategória, viszont most történtek dolgok. Amikor pl. felvágták D. hasát, az sokkoló volt, viszont az is, hogy Will hogy kezdett el mészárolni 5 perccel azután, hogy éppen rájött, hogy a babák éreznek fájdalmat és megbántottságot is.

Most megértettem a barátja dühét az iránt, hogy elhozol szórakozni valakit, aki a húgodat lecserélné egy babára otthonra, és ezt még közli is veled. Viszont az furcsa, hogy nem azért ment vissza a parkba, hogy mindennap láthassa D.-t és mondjuk egy olyan történetszálra fizetett volna be, hogy vele alapítson családot.

Érdekes egyébként, hogy a Person of Interesttel ellentétben ebben a sorozatban nem annyi a gyönyörű ember. A Joey-ban volt, hogy “ha egy sorozatban nincsenek szép emberek, nincs benne semmi:D” és ezt furcsa most a WW-ben megszokni, de nem rossz.

turing - 2016. 11. 30. 11:25

elliot: Erdekes amit mondasz a szepsegrol. Ha nekem kellene megcsinalni a parkot en is elgondolkodnek, hogy mi lenne a jobb, ha mindenki gyonyoru lenne vagy ha nem, es ezaltal jobban hasonlitana a valo vilagra. A lenti hideghazas jelenetkenel azert tisztan latszik, hogy az androidoknal inkabb a valtozatossagra mint a tokeletessegre torekedtek.

Az biztos, hogy legalabb a prostik playboy material lennenek. Nekem Clementine tetszik, de o sem az a tipikus szepseg, Maeve-t jatszo szinesznon a pucer jelenetekben azert latszik a kor, de arcra nekem regebben nagyon bejott. Talulah Riley bomba. Hector eleg sok no alma lehet, Teddy szinten.
Nekem a park koncepcioja ugy jon le, hogy van mindenfele ember, es meg lehet talalni az igazi szepsegeket, mint egy jatekban a fullos targyakat, pajzs vagy fegyver vagy mittudomen. Ezzel szemben Logan mondja Williamnek a vonaton, hogy “ahova megyunk ö max egy kettes”, hat ez nekem nem igy jott le.

Dolores erdekes meg, neztem vele egy interjut sminkben es klasszisokkal jobban nez ki, ugy nez ki direkt nem akartak egy gyonyoru “foszereplot(?)”.

Sheen - 2016. 11. 30. 11:53

Az nem tiszta hogy Arnold halála ha 34 éve történt, Will pedig 30 éve érkezett a parkba, akkor nem lehetett Will az aki visszatartotta / lebeszélte Fordot a parkból való távozásról Arnold halála miatt. Ha Ford menni akart, akkor azt a 30 éve történt incidens miatt tervezhette, nem Ford halála miatt. Tehát nem egy incidens volt, az első 34 éve történt amikor Dolores megölte Arnoldot. Kérdés, miért nem iktatták ki, remélem erre lesz válasz.

csj - 2016. 11. 30. 11:58

“Van még ez a Teddy gyerek, aki ugyanúgy öli katonaként a katonákat Escalantében, mint seriffként a droidokat ott, amit Dolores az otthonának nevez (ez ugyanaz a hely?). Pl. a földön fekvő katonát ugyanazokkal a mozdulatokkal lövi le, mit a Willt fogadó szöszit. Ennek a mészárlásnak a végén a tábornokot (mint a katonák vezetőjét) Wyatt öli meg, majd végez vele is. Amikor seriffként mészárol ki lesz a “tábornok”, és ki lesz “Wyatt”?”

Csatlakoznék a Wyatt=Dolores elmélethez. Teddy legutóbb elmondott háttértörténete és az utána következő eredetibbnek tűnő elméletek szerint ő segített valakinek gyilkolászni a régi kisvárosban: Doloresnek, akit Arnold kért meg, hogy segítsen elpusztítani az egészet. És ebben a kontextusban a tábornok, aki a végén lelő, maga Arnold lehet.(és Ford újrahasznosította a sztorit, mert ő szereti az ilyesmit)

Másrészt meg kiderül, hogy a labirintus nem az embereknek van, hanem a hostoknak: amikor ezt összerakja fejben MiB, akkor rögvest tudja hová kell mennie, (mert bezárult egy kör a labirintusban): Doloreshez, a templomba. Erre is lehet magyarázat, hogy tényleg ő William, és a múltbéli történetük is a templomhoz fut ki, csak még nem láttuk ugyebár.

kovácspéterke - 2016. 11. 30. 12:17

turing – A tobb idosik teoria az mar nem teoria, hanem teny, attol a ponttol kezdve, hogy Williamek jeleneteben mechanikusak a robotok. – mondjuk az nem támasztja alá, mert Dolores a “jelenben” is pont ilyen belülről.

Hesperathusa - 2016. 11. 30. 12:18

Bennem felmerült pár kérdés:
– az egy dolog, hogy Ford már újraépíthette a templomot, de miért építette volna hozzá Arnold ”rejtekhelyét”?
– ha a többi robot nem öregszik, akkor a Will-es szálon, miért tűnt fiatalabbnak, mint a MiB-es jelenetekben?
– miért ölte meg Bernard Elsiet, vagy miért ölette meg Ford Bernarddal? amikor ő tényleg a park érdekeit vette figyelembe.
– Wyatt=Dolores és a főtábornok=Arnold?

patrickburnsred - 2016. 11. 30. 12:19

amúgy ha Will=MiB és MiB a templomban talál rá Doloresre és amit mondtatok, hogy lehet Will akkori története is ott végződik a templomban, nem lehet, hogy az egész arra megy ki a sorozat fő történetében, hogy Ford narratívájában teljesen megcsinálja azt a történetet és az lesz az első évad vége, hogy ez a két történetszál összefonódik? (nyilván ez is egyfajta csavar lehet, de számítok arra, hogy rátesznek majd 5 lapáttal a készítők, csak egy elmélkedés) – számomra most érkezett el oda a sorozat, hogy vannak teóriák, de gőzöm sincs mire számítsak az utolsó részben :D

irgum76 - 2016. 11. 30. 12:29

Istenem menny itt a write only user…

yolomano – 2016. 11. 30. 10:29

Valaki elmagyarázná nekem, hogy akkor most hány idősík is van? :D kissé lemaradtam és most az utóbbi pár részt egyben daráltam és összekuszálódtak a dolgok. Nekem az jött le eddig, hogy 2 idősík van. A jelen, meg amikor volt a lövöldözés a faluban

“már sokan leírták de még egyszer:

1. idősík: 34 évvel a jelenhez képest lövöldözés a templomnál, Arnold halála

2. idősík: 30 évvel a jelenhez képest Will és Logen megérkezik a parkba és elkezdenek kóricálni Doloresel

3.idősík: jelen itt Dolores egyedül járja végig azt az utat amit Willel megtett és Mib szintén itt van mindketten a mazet keresik
illetve itt zajlik a többi esemény Ford új sztorija, az adatcsempészet, Maeve akciója stb

illetve sok apró Flashback is van pl Doloresnek is ültettek már be olyan műholdas bisz-baszt mint a favágónak”

“(amikor asszem Arnold is meghalt, de nem tudom hogyan.)”

Dolores lelőtte (valószínűleg többek között)

“De most már azt hiszem három van, mert a 2 csávó (Billy és a sógora) nem lehetnek abban az idősíkban amiben Dolores is van.”

Dolores mind 3 síkon jelen van csak mivel nem öregszik nem lehet tudni mikor zajlanak egyes jelenetek

“De melyik idősíkban van a fekete ruhás csávó (akinek mindig elfelejtem a nevét,”

előtted a zinternet rámész az imdb-re és láthatod, hogy a fekete ruhás csávót fekete ruhás csávónak hívják Man in Black röviden MiB

“de úgy tűnik tulajdonosi részesedése van a parkból)?”

igen tulajdonos és a vezetőség tagja

“Nekem úgy tűnik a jelenben.”
igen, elvileg ott van

irgum76 - 2016. 11. 30. 12:33

Sheen – 2016. 11. 30. 11:53

“eddig mindig azt emlegették, hogy 30 éve nem volt komolyabb incidens”
ezzel azt akartam mondani, hogy 30 évvel korábban még lehetett

turing - 2016. 11. 30. 12:38

kovácspéterke:
Mibol gondolod, hogy Dolores a jelenben is ilyen? Mert a belsejet most mutattak eloszor a multban jatszodo szalban. A jelenben szerintem olyan mint a tobbi uj robot, mondja a biztonsagi fonok, hogy o a legoregebb, de mar szinte minden alkatresze ki lett cserelve.

Masreszt az osszes katona, akiket William szetszerelt is mechanikus volt.

irgum76 - 2016. 11. 30. 12:41

Csj:

“amikor ezt összerakja fejben MiB, akkor rögvest tudja hová kell mennie, (mert bezárult egy kör a labirintusban): Doloreshez, a templomba. Erre is lehet magyarázat, hogy tényleg ő William, és a múltbéli történetük is a templomhoz fut ki, csak még nem láttuk ugyebár.”

de láttuk…
Dolores oda akart hazamenni de a homok elborította az egész várost csak a templom tornya kandikál ki
Dolorest elég rendesen megkavarja a hely és az azáltal keltett emlékek

irgum76 - 2016. 11. 30. 12:44

Kovácspéterke:

“mondjuk az nem támasztja alá, mert Dolores a “jelenben” is pont ilyen belülről.”

nem, már az első részben mondják, hogy ő a legöregebb android de már egyetlen alkatrésze sem eredeti

irgum76 - 2016. 11. 30. 12:57

Hesperathusa:

– az egy dolog, hogy Ford már újraépíthette a templomot, de miért építette volna hozzá Arnold ”rejtekhelyét”?

szerintem nem újraépítette a várost hanem csak kipucolta, renoválta
az alagsor meg megmaradt eredeti állapotában

– ha a többi robot nem öregszik, akkor a Will-es szálon, miért tűnt fiatalabbnak, mint a MiB-es jelenetekben?

mármint ki? ha Fordra gondolsz nekem nem rémlik, hogy a Willes szálon mutatták volna eddig 34 évvel ezelőtti szálon mutatják fiatalon
és hogy mért öregszik? mert az, hogy android lenne csak konteó egyenlőre

– miért ölte meg Bernard Elsiet, vagy miért ölette meg Ford Bernarddal? amikor ő tényleg a park érdekeit vette figyelembe.

ezen én is agyaltam lehet, hogy a csaj csak egy eszköz volt, hogy a megnyitónál ne legyen ott a biztonsági tiszt vagy ki
nekem úgy tűnik, hogy ez egy neki állított csapda volt

csj - 2016. 11. 30. 13:08

irgum76

“de láttuk…
Dolores oda akart hazamenni de a homok elborította az egész várost csak a templom tornya kandikál ki”

valóban, csak azt a jelenetet nem gondolnám igazán megemlékezésre méltó tetőpontnak. mondjuk érdekes, megkavarja a valóságot, meg minden, de hogy mire fut ki Will története és tényleg ő-e MiB, az csak eztán derül ki. Kicsit sokat utalnak előre ebben a sorozatban :))

AglioOlio - 2016. 11. 30. 13:50

kovacspéterke:
“csak én is most gondolkodtam el azon, hogy honnan a fenéből szedjük, h william szála 30 éve volt. Hátha emlékszik valaki konkrétumra.”
Erre nem emlékszem, volt-e a 30 évre pontos utalás vagy csak valaki kitalálta és jól elterjedt. Valószínűleg abból a feltételezésből, hogy MiB=Will, ami pedig abból jön, hogy mindkettejüknek szürke a szeme és ugyanolyan a kése.

Ami biztos:
Arnold halála 34 év, xx nap (amit Dolores mond Fordnak)
Eddig az időpontig nem voltak vendégek a parkban, viszont Dolores emlékei erről az időszakról szólnak.

Arnold halálakor majdnem tönkrement a park, de jött MiB és megmentette (Ford és MiB beszélgetése) – azaz ő már 34 éve befektetett, nem kb. 30 éve döntött úgy egy látogatás után a támogatásról.

Arnold halála és a robotok nagy mértékű lemészárlása egybe esik – Dolores és Teddy, a szőke csaj (betáplált) emlékei alapján. Ehhez hogyan kapcsolódik Willék valamikori látogatása, az kissé homályos…

kovácspéterke - 2016. 11. 30. 14:09

vagy william lesz wyatt, mert megmakkan, ford meg a sztorit felhasználja.

kovácspéterke - 2016. 11. 30. 14:11

AglioOlio, na hát ez az, mindenki mantrázza ezt a 30 éve voltak a parkbant, de igazából nem lehet tudni. a mindenkibe magamat is beleértem.

turing - 2016. 11. 30. 14:30

30 eve volt az incidens, az a feltetelezes, hogy Williamek szala fog kifutni az incidensre. (MiB 30 eve hazas, ha o William, akkor az is stimmel, hiszen William most keszul nosulni)

AglioOlio - 2016. 11. 30. 14:41

És Teddy emlékeiben Wyatt egészen pontosan Daniele de Rossi a Roma és az olasz válogatott focistája. Majdnem annyira őrült is. ;-)

kovácspéterke - 2016. 11. 30. 14:49

turing – tudom, mi a feltételezés, de mondjuk mások is házasodhatnak. nekem nagyon nem fekszik a mib=william elmélet, sztem teljesen más a két figura, de nem is ez a fejtegetésem lényege, hanem, h a 30 év az egyszer csak kollektív vélemény lett vagy van valami konkrétum. pl az idősíkokat alátámasztja a logó, az egy konkrétum, az időpontra viszont nem emlékszem.

AglioOlio - 2016. 11. 30. 14:52

turing:
Csakhogy Arnold azelőtt meghal, hogy vendégeket engedtek volna a parkba. Így Willék sztorija nem futhat ki arra, hogy megölik Arnoldot: a robotok összeomlása korábbi.

irgum76 - 2016. 11. 30. 15:06

“Willék sztorija nem futhat ki arra, hogy megölik Arnoldot: a robotok összeomlása korábbi.”

a legutóbbi incidenst emlegetik folyton de ez nem jelenti azt, hogy korábban ne lett volna baj
tehát a templomnál és Willéknél is lehet

turing - 2016. 11. 30. 15:36

kovácspéterke:
Mint ahogy irtam, a 30 ev onnan jon, hogy emlegettek az inidenst ami 30 eve volt. Lehet, hogy volt mas is, most nem ugrik be…

AglioOlio:
Nem is irtam, hogy arra fog kifutni, hogy megolik Arnoldot, hanem az “incidensre”, amirol nem tudjuk, hogy mi, csak hogy 30 eve volt.

kovácspéterke - 2016. 11. 30. 16:20

Az h kicserélték az alkatrészt nekem nem ugyanaz, minthogy újjáépítették, de akár az is lehet.

xeo - 2016. 11. 30. 19:25

#turing

Wyatt=Dolores erre gondoltam én is. Vissza kellene nézni Dolores flashbackjeit, milyen szemszögből látja Teddy ámokfutását.

jersey - 2016. 11. 30. 20:01

Nem hiszem, hogy Maeve szála Fordhoz köthető, mert Maeve akkor kezd el emlékezni, mikor összefut Dolores-szel, aki mond neki egy idézetet. Ezt a mondatot Dolores-nek az egyes számú apja hajtotta, amikor William menyasszonyának képétől bekattant. Arra viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy miért váltott ki belőle ezt a reakciót az a fénykép?

Hesperathusa - 2016. 11. 30. 20:21

irgum76:

Köszi a válaszokat, az első máris világosabb :D

2.: ah pont a név lemaradt, Lawrence-re gondoltam.

Utolsó: reméljük az évadzáróban kiderül :)

Az elmélkedések alapján még azt is el tudom képzelni, hogy az egész lövöldözés ténylegesen csak Ford agyából bukkant ki és ezt feltöltötte mind Dolores, mind Teddy rendszerébe, hogy tragikus háttérsztorit kapjanak, mint ahogy azt Bernard-nál is tette :D és valójában az egész játék csak az ő szenvesztésükre megy ki

karit - 2016. 11. 30. 20:39

Kár, mert épp arra akartam csavaros narratívát alapozni, hogy – mivel a MiB idősíkon nem láttuk – Logan lesz Wyatt, de egy ma délutáni SJ poszt az eddigit támasztja alá: Logan itt kiszáll (oké, vendégként lehet még, vagy csak megszűnnek a 30 éves flashbackek, ami amúgy is valószínű).

Azaz marad az eddigi gyanú: Dolores kinyitja, vajon Logan is olyan-e belül, mint ő. Ha mégsem, akkor baleset lesz, Will nem hinném, hogy hidegvérrel kinyírná, mert ő csak 29 év múlva fogja “tesztelni” a kemény lelkét.

Keila - 2016. 11. 30. 20:46

Szerintem meg Logan = MiB, és mindenki meghív 1 sörre jövő héten.

nade - 2016. 11. 30. 21:08

Dolores tartós sebet ejtett szerintem az arcán, MiB-en pedig nincs nyoma. hogy csak a legutóbbi ellenérvet emlitsem

nyuszisz - 2016. 11. 30. 21:42

Nekem nem tetszik a Will= MIB elmélet. Csalódott leszek, ha így lesz.

Ha már Will mindenképpen valaki más, akkor legyen Wyatt.

AglioOlio - 2016. 11. 30. 21:54

Kezdek túlságosan rácsavarodni és egy-egy történetszálon olyan lezárásra tippelni elszórt felvezető jelenetek alapján, amitől nagyon nem lennék boldog, ettől pedig nyugtalan leszek…
Úgyhogy azt hiszem, kiszállok az elméletgyártásból, a készítők úgyis megoldják és elmondják, amit el akarnak. :-)

irgum76 - 2016. 12. 01. 02:22

“Kár, mert épp arra akartam csavaros narratívát alapozni, hogy – mivel a MiB idősíkon nem láttuk – Logan lesz Wyatt, de egy ma délutáni SJ poszt az eddigit támasztja alá: Logan itt kiszáll (oké, vendégként lehet még, vagy csak megszűnnek a 30 éves flashbackek, ami amúgy is valószínű).”

a The Punisher-ben csak 3 részre írják az imdb-n
azt mondjuk nem tudom, hogy ilyenkor kizárólagos szerződést kötnek-e vagy csinálhatja mindkettőt párhuzamosan
az biztos, hogy a TWD-ben Maggiet alakító Lauren Cohan
azt akartam írni, hogy mozi főszerepet játszott az A fiú/The Boy-ban de amikor rákerestem imdb-én kiderült, hogy egy csomó más szerepet is játszott

irgum76 - 2016. 12. 01. 02:41

Xeo

“Wyatt=Dolores erre gondoltam én is. Vissza kellene nézni Dolores flashbackjeit, milyen szemszögből látja Teddy ámokfutását.”

semmi konkrétat nem mutatnak a leghosszabb FB-jében (Willel a templomnál) a kislány szalad oda hozzá, hogy “megtaláltad amit kerestél Dolores?” aztán fegyver ropogás, kislány el, Dolores meg nézi ahogy hullanak az hostok egyre közelebb megy a templomhoz majd szembetalálja magát magával ahogy pisztolyt tart a fejéhez és akkor billenti ki Will az emlékből

Wyatt=Dolores szerintem is a kormányzó vagy ki meg Arnold
(ezután a rész után evidensnek tűnik de már sok mindennel megvezettek a készítők)
viszont a Wyatt bandájához tartozó kócos szöszi azt mondja Teddynek, hogy “Wyatt még nem jött el” és Teddy még nem áll készen talán egy következő életben majd hasba szúrja

winnie - 2016. 12. 01. 04:31

“a The Punisher-ben csak 3 részre írják az imdb-n”

állandó szereplő, mind a 13-ban benne lesz (hacsak nem ölik meg) – az imdb-re az a random user, aki épen ezt az adatot felvitte, nem tudhatja (mint ahogy senki más sem), hogy egy netflix-sorozat melyik epizódjában éppen ki fog szerepelni. olykor előre kiadják a szereplőket az országos csatornák, de csak 2-3 hétre. szóval bármi van ott (akár a walking dead esetében) az random és hiteltelen. (állandóknál előre be szokták írni az összes részt például, de ez esetben nem tudják, hogy van-e rész, amiben nem szerepel.)

kizárólagos szerződés nincs, csak annyi, hogy a sorozat, ahol állandó, elsőbbséget élvez. itt például a kettő forgatása nem üti egymást, ezért nyugodtan szerepelhet. más kérdés, hogy ha lett volna kétség, akkor nem engedték volna. filmezni pedig pláne lehet forgatási szünetekben, de a twd-nél volt olyan, hogy valaki elment forgatás közben forgatni, így kevesebbet volt a sorozatban pár részre.

xeo - 2016. 12. 01. 08:41

irgum76

Dolores hogyan láthatja magát kivülröl? Azt mondták megélik az emlékeiket, tehát csak akkor láthatná magát, ha két tudata lenne, és a másik emlékeit látná… irtam már hogy skizo :)

Benzin - 2016. 12. 01. 08:53

10/9 – simán zseni epizód nálam, és pont jó lesz nekem, hogy a végjáték következik, mert igazából Ford – Bernard – Arnold történet érdekelt eddig igazán ebben a sztoriban, és ennek is pont az a része, amit elsőre, jegyzetelés nélkül is megértettem, ebből egy jó nagy adagot kaptam most. A Bernardot megformáló színész nagyot ment, pacsi neki.

(most tényleg megnéznék egy kémfotót arról a mágnestábláról ahol összesakkozták ezt a rengeteg jelenetet az írók)

irgum76 - 2016. 12. 01. 09:17

köszi Winnie, így már tiszta a dolog

irgum76 - 2016. 12. 01. 09:33

Xeo:
nem tudom de szerintem a többi BF se first person szemszögből mutatta a kamera
az viszont tuti, hogy Dolores többször “találkozott” magával élve vagy holtan Pl.:a mexikói faluban a jósnőnél vagy Willel amikor elmegy vízért a katona srácnak

ami nekem furcsa ebben a részben amikor lemegy a lifttel az alsó szintre úgy flasheli be az eseményeket mint egy szellem
elvileg azért tudja átélni mert egyszer már megtörtént vele
de ennél a jelenetnél úgy mennek el körülötte mintha ott se lenne és mikor látja, hallja Fordot követi őt, hogy kihallgassa a beszélgetést Arnoldal

xeo - 2016. 12. 01. 10:05

Doloresen kívül senki nem találkozik önmagával

Ott a pincében csak csak ő hiszi magáról, hogy ő az, amire visszaemlékezik az is a másik énje volt, az ott lévők pedig az ahhoz tartozó testet látták, aki esetleg ott dolgozott ezért nem foglalkozott vele senki :) :) :)

karit - 2016. 12. 01. 13:07

Amikor Dolores magát látja a menetben sétálni, az egy őbenne felvillant emlék arról, hogy egyszer régen a (narratíva szerint ismétlődő) menetben ő is ott sétált.

“a többi FB se first person szemszögből mutatta a kamera” – ami kicsit zavaró így, de nehéz lenne, mert hacsak nincs előtte tükör amiben látja magát, a nézők nem tudnák, éppen kicsoda “néz ki a fejéből”.

A mások testével bevillanó képeket én úgy értelmeztem, hogy korábban ténylegesen egy másik testben futott ugyanaz a program (mint Dolores apjáé a korábbi seriffben vagy Clementine-é BansheeRebeccában), kivéve Teddy ámokfutásánál a katonának látott polgárokat, ami inkább Ford (vagy Lee?) “hackje” lehetett.

irgum76 - 2016. 12. 01. 13:19

Xeo:

végül is elgondolkodtatott a kommented
lehet, hogy Dolorest is valakiről mintázták aki ott dolgozott azért tudott észrevétlenül járkálni a bunkerben
tulajdonképp nem sokat tudunk Dolores előéletéről és az is mellette szól, hogy a prototípust egyszerűbb megépíteni valaki alapján
plusz volt egy beszélgetés Arnold és Dolores között amikor azt kérdezte Arnold ha két Dolores lenne és választhatna melyik legyen kalandvágyó vagy nyugodt
arra azt válaszolja Dolores “nem értem a kérdést, csak egy Dolores létezik”
erre Arnold elég sejtelmesen mondja, hogy “nos, igen”
persze itt Arnold egyértelműen a jellemére volt kíváncsi de lehet, hogy ez is egy infó morzsa volt

“Doloresen kívül senki nem találkozik önmagával”

ezt ellehet intézni azzal, hogy Dolores különleges nem
csak Will szerint de Arnold is ezt mondja neki

irgum76 - 2016. 12. 01. 13:35

Karit

“hogy egyszer régen a (narratíva szerint ismétlődő) menetben ő is ott sétált”

egy kis pontosítás: pont, hogy a narratívától eltérve

“ami kicsit zavaró így, de nehéz lenne, mert hacsak nincs előtte tükör amiben látja magát, a nézők nem tudnák, éppen kicsoda “néz ki a fejéből”.”

hát azért már láttunk filmekben hasonló trükköt pl a kamera rázoomol a karakter pupillájára és hirtelen 180 fokos fordulattal mutatják a szemén keresztül a látottakat
szóval megvalósítható lenne

“A mások testével bevillanó képeket én úgy értelmeztem, hogy korábban ténylegesen egy másik testben futott ugyanaz a program (mint Dolores apjáé a korábbi seriffben vagy Clementine-é BansheeRebeccában)”

számomra nem kristálytiszta amit írsz
de pont, hogy hostok szerepei változnak némi módosításal nem áttöltik az egyik karakter programot egy másik testbe
ezért is lett félresikerült az ábránd update mert olyan emlékek kerültek felszínre amik elvileg töröltek a szerepváltás során

irgum76 - 2016. 12. 01. 14:01

“– miért ölte meg Bernard Elsiet, vagy miért ölette meg Ford Bernarddal? amikor ő tényleg a park érdekeit vette figyelembe.

ezen én is agyaltam lehet, hogy a csaj csak egy eszköz volt, hogy a megnyitónál ne legyen ott a biztonsági tiszt vagy ki
nekem úgy tűnik, hogy ez egy neki állított csapda volt”

közben agyaltam ezen is és tartom magam a csapdához de így két legyet ütött egycsapásra

a dán pics@ ugye kiesett Bernárdal kinyíratja a kollegináját aki szintén magas posztot töltött be Bernárdot öngyilkosságra kényszeríti és most a hamis nyommal próbálja kiiktatni a biztonsági tisztet

így a megnyitóra senki sem maradt aki megfékezhetné őt
bármire is készül az valami olyan lesz, hogy nem akar koloncot és úgy tűnik ezt tűzzel-vassal át akarja vinni

xeo - 2016. 12. 01. 14:14

karit

“Amikor Dolores magát látja a menetben sétálni, az egy őbenne felvillant emlék arról, hogy egyszer régen a (narratíva szerint ismétlődő) menetben ő is ott sétált.”

Azt mondták, hogy az emléket újraéli, tehát nem láthatná magát szerintem… talán nem véletlenül nem mutatják nekünk egy képen a két Dolorest :)

Biztos skizo s csaj… nézzétek meg pl Pariahban, mikor odaállnak Lawrence elé. Ott áll megszeppenve, majd programot vált, és közli Lawrenccel, hogy segít neki megtalálni amit keres, majd megint programot vált, és visszaváltozik meszeppent Doloressé. Az arcán simán látni a váltást, ügyesen játszotta.

karit - 2016. 12. 01. 14:42

@irgum76 “egy kis pontosítás: pont, hogy a narratívától eltérve”

Persze. Úgy értettem, Dolores a belső hangja után kiránduló kakukktojás volt a helyi narratívában lévő menetben.

@xeo “Azt mondták, hogy az emléket újraéli, tehát nem láthatná magát szerintem… talán nem véletlenül nem mutatják nekünk egy képen a két Dolorest”

szerintem ez csak egy benne maradt emlék “művészi vágóképe” volt a(z egyik) korábbi walkabaut-járól. Nem hinném, hogy egyszerre két példányban létezne: a több példány mixelve a több idősíkkal már túl durva szopatás lenne a T. íróktól.

irgum76 - 2016. 12. 01. 15:15

“plusz volt egy beszélgetés Arnold és Dolores között amikor azt kérdezte Arnold ha két Dolores lenne és választhatna melyik legyen kalandvágyó vagy nyugodt
arra azt válaszolja Dolores “nem értem a kérdést, csak egy Dolores létezik”
erre Arnold elég sejtelmesen mondja, hogy “nos, igen””

ezt benéztem, rosszul emlékeztem nem azt mondja hogy nos, igen hanem analízist kér, hogy mi váltotta ki a válasz

de ettől eltekintve is lehet, hogy Dolorest létező személy alapján gyártották le

de azok a jelenetek amiben két Dolorest látunk szerintem is valami emlék felidéződése semmi több

xeo - 2016. 12. 01. 15:17

karit

nem létezik két példányban, csak két tudat van benne és amikor magát látja akkor azt a másik személy szemszögéből nézzük.

Agymenés: lehet, hogy az a valaki ki akar törni belőle, és Ford droidgyártó gépéhez akarja vinni, hogy csináltasson vele magának egy másik testet amibe átköltözhet :)

Acheron - 2016. 12. 01. 19:35

Mikor megláttam a Banshee-s Rebeccát Clementine szerepében rögtön arra gondoltam, hogy rá aztán tuti befizetnék, ha Westworld-ben járnék. ;)

karit - 2016. 12. 01. 20:29

Ha jól értem, kibelezésre gondolsz. :S

Vödör - 2016. 12. 02. 11:07

xeon, az hogy nem fps nézetben látjuk a flashbacket, csak egy dramaturgiai eszköz. Bár mint irgum76 írta meg lehetne oldani fps-el, úgy hogy tudjuk kinek az emlékét látjuk, de ezt nem lehetne sokszor elsütni, meg csak emelné a sci-fi érzetet ami kizökkenti a nézőt mivel a flashbackeknél a készítők inkább a misztikus hangulatra mentek rá.

Hanna-Dora - 2016. 12. 02. 14:43

Bocsánat, ha feljött már ez a dolog, de szerintetek van annak jelentősége, hogy a DELOS minden betűje megvan a DOLORES névben?

karit - 2016. 12. 02. 16:22

VAGY épp a kimaradó két betű a lényeg?

irgum76 - 2016. 12. 02. 16:46

nem hinném
elvileg Ford és Arnold cége volt eredetileg és a park megnyitása körül vásárolta fel a DELOS
legalábbis nekem így jött le

irgum76 - 2016. 12. 02. 18:59

egy érdekesség konteó gyártáshoz
a 6. részben amikor Bernard a régi szinten kutakodik a bevert fejű favágó adatai után
a rendszer kidob 5 további anomáliát hostokat akik nincsenek az új adatbázisban
mint később kiderül a Ford família otthona az
anyu, apu a két kis srác + a kutyájuk egy félig kész android a pincében és Ford
ugye az első négy evidens de ki a plusz egy anomália
valszeg a kutya mondjuk Bernard szó szerint “host”-okra kérdez rá
kérdés, hogy a kutya hostnak számít-e

Sheen - 2016. 12. 03. 11:32

Engem az érdekel, miért várja a parkból távozó vendégeket dekompressziós kamra. Vagyis hol van tulajdonképpen ez a park. Biztos vagyok benne hogy nem a Földön.

Malachi - 2016. 12. 03. 12:09

pedig muszáj a Földön lennie, vagy legalábbis a közelben, a csillagképes/műholdas kavarás miatt. pedig egy ideig én is azt hittem, valami űrbárkán vannak, vagy hasonló.

Sheen - 2016. 12. 03. 12:13

Ugyanakkor megmagyarázna sok dolgot, például miért nincs semmiféle élőlény (a madarak és a kígyók is gépek), miért nem hasonlít a Delos földgömbje a Földhöz, stb. El tudok képzelni egy terraformált Marsot. A dekompresszió pedig olyan infómorzsa aminek mutatnia kell valamire, totál kamu nem lehet.

karit - 2016. 12. 03. 12:45

@Ford: “A zongora sem lövi le a zongoristát, ha nem tetszik neki a zene.”
Oké, Clementine nem tudott téged lelőni, de lehet, hogy épp ez az elbizakodottság lesz a veszted, mert az új Maeve egyszer már bizony lecsapta a gépzongora tetejét…

Másfelől, ha Arnoldból lehetett Bernardot építeni az akkori technológiával, akkor Ford talán mégis előrelátó, és az a lassan készülő test épp az ő “mojóját” várja. (És ez esetben Nolan is előrelátó lenne, a nem fiatal Hopkins miatt.) A knowhow pedig igencsak birizgálná a Delost. Vagyis a MiB-et.

Az ő témáját újra átpörgetve egyre erősödik bennem, hogy úgy vagyunk átverve, hogy nem is… Nem azért, mert nem Julia a MiB halott feleségének neve, hanem, mert Dolores félelme Will felé nincs megalapozva. Az a szétlőtt tábor kevés bizonyíték Will sötét lelke felé, részeg düh volt, nem más.

Logan viszont első perctől cinikus a hostokkal, viszket a tenyere (is) Doloresre, ennek ellenére nagy durvulást még nem csinált. Hozzá legalább annyira illene a Maeve-teszt, ami átbillenti.

És a végén Nolan somolyogva mondhatná, nem is érti a Willes népi mozgalmakat, hiszen ő az első perctől szájba rágta a fekete öltözettel (még egy idővel megkopott, de azonos fekete inget is bevállalt), meg Logan Dolores “lelke” iránti ellenszenvével; és nehogy már egy nyamvadt kék kontaktlencsén múljon, mikor ennél jóval nagyobb fejvakarást kéne okozzon a publikumnak Will szemölcseinek “leplasztikázása”. That’s all Folks.

Persze a dupla csavarnál még jobb a tripla. Dekompressziós kamra… Imádnám.

sakursakur - 2016. 12. 03. 12:45

Dolores végül remélem megmenekül, és elnyeri méltó jutalmát…

Sheen - 2016. 12. 03. 13:31

“ha Arnoldból lehetett Bernardot építeni az akkori technológiával”
Milyen “akkori” technológiával? Bernard nem készülhetett túl rég, hiszen egyrészt akkor feltűnt volna hogy nem öregszik, másrészt minden bizonnyal hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz hogy senki ne ismerje fel.

Logan pedig nincs az az isten hogy MiB legyen, minden egyes porcikájában teljesen eltér a két karakter, kinézetre is, motivációban is. Logan nem játékos, csak hedonista, különösebben nem érdekli semmi a pián és a kefélésen kívül, nemhogy bármiféle rejtvény, főleg nem érez semmiféle empátiát a gépek iránt. MiB pedig egyfolytában arról papolt hogy fel akarja szabadítani őket.

Az igazi csattanó az lenne ha kiderülne, MiB is gép, akit Arnold épített és valahogy áttöltötte bele a tudatának egy részét, tehát ő az “igazi” Arnold, nem csak utánzat. Arnoldot is az öntudatra ébredés érdekelte és MiB-et is.

Nomeg Logan minek tesztelné magát 30 évvel később, képes-e késsel megölni egy ártatlant, amikor már alaphangon belezgette Dolorest is hiszen csak eszköznek tartja.

Sheen - 2016. 12. 03. 13:34

Jut eszembe kis pluszként egy apró rejtvény, karit:
Ha már a fekete ingeknél tartunk, na ki hordott még fekete inget, amíg élt? :-)

irgum76 - 2016. 12. 03. 13:39

““ha Arnoldból lehetett Bernardot építeni az akkori technológiával”
Milyen “akkori” technológiával? Bernard nem készülhetett túl rég, hiszen egyrészt akkor feltűnt volna hogy nem öregszik, másrészt minden bizonnyal hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz hogy senki ne ismerje fel.”

illetve amikor visszatér az első emlékéhez Bernard Fordot látja és már elég öregecske akkor

irgum76 - 2016. 12. 03. 13:45

Sheen – 2016. 12. 03. 11:32

“Engem az érdekel, miért várja a parkból távozó vendégeket dekompressziós kamra. Vagyis hol van tulajdonképpen ez a park. Biztos vagyok benne hogy nem a Földön.”

ez a dekompressziós kamra meg távozó vendégek honnan jött?
nem rémlik, hogy láttunk volna távozást csak megérkezést
ott meg nem volt semmi ilyesmi
megjöttek a szupervonattal, átöltöztek és a gőzössel bementek Sweetwaterbe

Sheen - 2016. 12. 03. 13:50

irgum76: a hivatalos honlapon olvasható, többek között ez az egyik oka hogy sokan nem a Földre képzelik a parkot. Nem az én teóriám csak olvastam, valamint eléggé hajlok rá hogy én is ezzel értsek egyet.

“A maximum of twenty-eight (28) days is allowed for being within the parks before guests must proceed to the Mesa Gold area for decompression.”

Sheen - 2016. 12. 03. 13:53

Ja és “parks”, nem “park”. Hm. Aztán lehet hogy nagyon félreértem az egészet.

Bituz - 2016. 12. 03. 14:07

Nincs egyik szereplőhöz se “érzelmi” kötődés,nem alakították ki az írók, ezt csak fokozza, hogy akár az összes szereplő lehet droid. Ebből kifolyólag édes mindegy hogy kivel mi történik, ergo a történet nagy nulla. Egyetlen amiért még nézem, az a “mi lesz a vége, hogy zárul” kérdése.

karit - 2016. 12. 03. 14:39

Sheen: “Milyen “akkori” technológiával? Bernard nem készülhetett túl rég”

De Arnold “lényegét” az akkori technológiával kellett valahogy “lerippelni”, ami szerintem nagyobb truváj volt, mint később a már bitesített verziót emulátorba rakni és elnevezni Bernardnak. Ha az a download módszer hétköznapi lenne, MiB a Feleség 1.1-gyel élne odakint, nem itt nyomozna a Parkban.

“Nomeg Logan minek tesztelné magát 30 évvel később, képes-e késsel megölni egy ártatlant, amikor már alaphangon belezgette Dolorest is hiszen csak eszköznek tartja.”

Abban a Doloresben csöveket talált. A modern Maeve valódisága, életösztöne pedig megdöbbentette. Willt nem lepte volna meg ennyire. Mindegy, majd kiderül, a lényeg, hogy nagyon jól egyensúlyoznak az írók.

winnie - 2016. 12. 03. 14:48

bituz: ha csak a vége érdekel, azt leírjuk neked:) de az, hogy droid mindenki miért számít? szerintem rebgeteg robotos film vagy sorozat volt, amiben az van mit érezni a robotok iránt. azt persze aláírom, hogy egy humans esetében sokkal jobb a helyzet.

Sheen - 2016. 12. 03. 14:49

“Arnold “lényegét” az akkori technológiával kellett valahogy “lerippelni”
Na de mi van ha nem rippelték le, és Bernard nyomokban sem tartalmazza Arnold lényegét? A szemüvege törölgetését is Ford programozta bele, nem a személyiségéből fakad. Bernard szerinten csak felszínes utánzat, köze sincs Arnoldhoz. A finálé címe alapján (The Bicameral Mind) még az is lehet hogy tényleg kiderül: MiB = Arnold

irgum76 - 2016. 12. 03. 14:57

Sheen:
pont ezt akartam én is írni
(leszámítva a végét)

Sheen - 2016. 12. 03. 15:00

A végét én sem gondolom túl komolyan, de bármi lehet. :-)

irgum76 - 2016. 12. 03. 15:08

“Nincs egyik szereplőhöz se “érzelmi” kötődés,nem alakították ki az írók, ezt csak fokozza, hogy akár az összes szereplő lehet droid”

ezt a hozzáállást nem értem a kritikusok részéről sem
azért mert droid mért ne lehetne hozzá kötődni?
Maevenek is mondja a hentes srác, hogy szinte ugyanolyanok mint az emberek kivéve az “agyi” kapacitást amiben androidok sokkal jobbak

pl Maeve és lánya lemészárlásánál ne mondja senki, hogy nem mozgatott meg benne valamit mert akkor az empátiájával komoly baj van

Sheen - 2016. 12. 03. 15:30

Passz, engem különösebben nem érdekelne ha kiderülne hogy android vagyok, az viszont igen hogy valami tuskónak van a kezében egy hozzám való távkapcsoló. Ha valaki nem is tudja beleélni magát a gépek helyzetébe, azért gondoljon bele mennyire megmakkanna ha eléállna egy random csávó aki azt mondaná hello, te csak miattam létezel hogy kiszolgáld az igényeimet, ja, motorikus funkciók stop, de azért hallasz meg érzel mindent.

nade - 2016. 12. 03. 19:06

még egy teória a finálé előtt: https://s11.postimg.org/qzqn6nmmr/ww_charlytte.jpg
?

Sheen - 2016. 12. 03. 19:17

nade, ez eléggé megalapozott a képek alapján ahhoz, hogy számításba vegyük. Az én tippem is megdöntötte (azt hogy Arnold = MiB), most már úgy vélem hogy Arnold = Dolores. Fogalmunk sincs arról hogy Arnold miféle személyiség volt. Lehet hogy olyan, aki arra vágyott hogy minden este megerőszakolják.

Hesperathusa - 2016. 12. 03. 21:25

Újra nézve az első három részt, feltűnt, hogy amikor ”Bernard” Doloresszel beszélget, és állandóan kérdezi, hogy el mondta-e valakinek, akkor mindig majdnem teljesen feketében van, és ezek a jelenetek is a múltba játszódhatnak, és valójában Arnoldot látjuk beszélgetni vele. Mivel az egyetlen jelenet, amiben a múltbéli tényleges Arnoldot mutatják, akkor is így van felöltözve. Valamint a rész többi részében Bernardon mindig/általában kék ing van.

Sheen - 2016. 12. 03. 21:46

Hesperathusa, én csupán hülyéskedtem azzal kapcsolatban hogy Arnold = MiB, pont a fekete öltözet miatt. A Logan = MiB teóriának is ennyi az alapja.
Arnold azért hordott feketét mert a fiát gyászolta. Ennyi.

irgum76 - 2016. 12. 04. 07:41

nade – 2016. 12. 03. 19:06

még egy teória a finálé előtt: https://s11.postimg.org/qzqn6nmmr/ww_charlytte.jpg
?

badarság
ha Charlottenak valami kötődése van akkor esetleg MiB lánya
de ezt sem tartom valószínűnek

nade - 2016. 12. 04. 10:57

hát holnap kiderül, hogy csak véletlen e.

de hogy miért használnak stock fotót egy sok évadosra tervezett gigasorozatban? sok itt a véletlen
http://www.gettyimages.se/detail/foto/cab-passing-woman-in-times-square-at-night-bildbank/121343866

https://pbs.twimg.com/media/Ct-QgIRWcAQmA9S.jpg

nade - 2016. 12. 04. 11:01

amúgy hogy lenne esélyesebb az hogy MiB lánya? ha csak Logan húga, akit elvesz Will nem fekete

irgum76 - 2016. 12. 04. 11:12

“ha csak Logan húga, akit elvesz Will nem fekete”
egyenlőre nem támasztja alá semmi a Will=MiB elméletet

Charlotte szerintem nem fekete inkább kreol

ilyen f@szság meg biztos nem hangzott el a sorozatban
“hogy csak akkor tudjuk megmenteni a fia életét ha nővé változtatjuk”

ez valakinek a szopatása azoknak akik felülnek minden hülyeségnek a sorozat kapcsán

szerintem

Sheen - 2016. 12. 04. 19:03

irgum76:
“Charlotte szerintem nem fekete inkább kreol”
Afro-amerikai, mexikói, kaukázusi és közép-amerikai vér csörgedezik az ereiben (forrás: starity.hu).

A “charlytte” kép csak egy poén, ne agyalj rajta. :-)

Bituz - 2016. 12. 04. 21:54
winnie - 2016. 12. 04. 23:21

“(forrás: starity.hu).”

ha ez a forrás, akkor jó eséllyel a színészre utal és nem a karakterre. a kettőnek nem kell, hogy köze legyen egyméshoz.

Szindbad - 2016. 12. 04. 23:52

Az van, hogy az újgenerációs hostok valójában emberek, és a régigenerációsok uralkodnak rajtuk.

AglioOlio - 2016. 12. 05. 13:26

10. rész kipipálva. Fasza.

horowitz kristóf - 2016. 12. 05. 17:03

Tuti a 10 az biztos,de rengeteg a nyitott kérdés számomra,egyben kell megnézni az egészet

Acheron - 2016. 12. 05. 19:32

Lol Bituz…PonyvaWorld :D

Enzo - 2016. 12. 07. 14:19

1×09
Ilyen későn már csak inkább random észrevételeket írok, hátha valaki majd még olvassa :D

-Maeve és Bernard párosa remek volt, az öntudatra ébredt android elmondja a másiknak, hogy ő is android, wow.
-Bernard húzása ügyes volt Clementine-nal, és legalább láthattuk Sarafyan kisasszonyt még egyszer :)
-Elsie-vel lehet hogy lesz még valami húzás? Itt még akkor se biztos, hogy valaki meghalt, ha mutatták a hulláját, nemhogy ha nem…:D
-A fotós visszautalást én is észrevettem, bár egyelőre nem értem, hogy kötődik a két megjelenése.
-Érdekes volt Dolores hasfelmetszése is, jár a keksz.
-A kígyós csajban (Armistice?) volt még potenciál, remélem lesz még szerepe
-Állattal megöletés, mint workaround? Ilyet lehet? Ez egy újabb kérdést vet fel a “hostok nem bánthatják az embereket” témakörben :) (MiB ló általi felkötésére gondolok nyilván)
-Na, az indiánokra vajon miért nem hatnak a szavak? Stubbs bajban van…
-Apropó szavak, most végre kimondták a backdoor jelenlétét, amit Ford használ gyakorlatilag gondolattal a hostok megállítására.

hú, ez a monológ Fordtól nem volt semmi:
“We humans are alone in this world for a reason. We murdered and butchered anything that challenged our primacy.”

William rendesen bedurvult, ez eléggé a William=MiB teória felé viszi az irányt, de még reménykedem, hogy nem ez lesz:
a B=A leleplezés se ütött így akkorát, egyrészt tényleg elhúzták, másrészt meg már annyira pörgött, hogy nem lepődtem meg. Le a rajongói elméletekkel! :D
Azon viszont nem kicsit néztem, hogy Dolores ölte meg Arnoldot. Wow.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz