login |

You’re The Worst: vége a 3. évadnak – írta: BotondB

2016. 11. 28. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Maybe there’s beauty in the struggle against near-certain failure.

Még mielőtt belekezdenék az évad elemzésébe tartozom egy fontos vallomással: nem kedvelem a romantikus komédiákat. Általában nagyon nem.

Egyáltalán nem a romantikával van a problémám, hanem azzal, hogy ezek a sorozatok számomra rendre életidegenek, így a többséggel ellentétben sokkal kevésbé vagyok képes beleélni magam a két főszereplő sorsába, mint egy-egy jól megírt dráma esetében. Azonban egyértelmű, hogy az FXX, immár harmadik éve futó komédiája ez alól kivételt, méghozzá erős kivételt képez tulajdonképpen egészen az indulása óta.

ytw7

A szezon elején egy a klinikai depressziója által éppen nem sújtott Gretchennel és az új, bestsellernek szánt könyvét tervezgető Jimmy-vel vesszük fel a fonalat az előző évad gyakran inkább drámasorozatra emlékeztető sötét pillanatait követően.

Kapcsolatuk talán eddig ekkor a legstabilabb, nem is véletlen, hogy ezen a téren csak néhány epizód után fedezhetünk fel aggasztó előjeleket. Ehelyett a mintaanya- és feleség szerepet elérni kívánó Lindsay és Paul is bőven kapott figyelmet az évad első felében, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a döntés kifejezetten jót tett volna a sorozatnak.

ytw2

Spoileresen írok a 3. évadról a tovább után.

A szezon első igazán meghatározó pillanata Jimmy apjának halálhíre váratlan bombaként robban a 3. epizód végén, s már ekkor tudhattuk, hogy idén az „álompár” férfi fele kell majd komolyabb érzelmi hullámvölgyekkel megbirkózzon. Kicsit csalódottan konstatáltam, hogy Gretchen gyakran teljesen érzéketlenül, már-már ignoránsan viselkedett, ennél azért egy fokkal intelligensebbnek tartottam őt az eddigiek alapján.

ytw1

Apropó ignoráns viselkedés: a sorozat készítői végre tökéletesen felismerték a Gretchen-Jimmy páros és Edgar közötti egyre kevésbé baráti kapcsolatban rejlő drámai potenciált, s ennek kapcsán meg is kaptuk a szezon egyik, ha nem a legjobb epizódját, ami nagyon járt már a barátai által végletekig kihasznált, mégis mindig odaadó Edgarnak.

A sorozat emellett idén is igazolta, hogy nem csak drámai vagy komikus pillanatokat tud hozni, hanem a kettőt kitűnően ötvözni is tudja, ahogy azt Jimmy apjának „temetésén” is láthattuk. Sikerült nagyon kevés őszinte megnyilvánulásból rendkívül erős érzelmeket átadni, miközben a szokásos beteg poénok sem maradtak el.

ytw4

Persze a tisztán komikus momentumokban sem akadt hiány idén sem, gondoljunk csak a kitűnőre sikerült utolsó Sunday Funday-epizódra, vagy épp Paul és Vernon kiruccanására. Utóbbi esetében mondjuk kérdéses, mennyire volt jó ötlet egy egész epizódot szánni a sztorinak, mindkét karakter eléggé idegesítő lett végül. Talán azért is, mert eddig egy-egy váratlanul elejtett megjegyzéssel, poénnal sokkal jobban működtek, ehhez egyszerűen nem volt elég drámai töltetük. Jobb is lesz ha Vernon marad a podcastje mellett.

A szezon végére persze megint visszatértek a komolyabb konfliktusokra épülő epizódok, elsősorban természetesen Jimmy és Gretchen középpontba emelésével. Velük kapcsolatban végleg kiderült, hogy tényleg ők a legrosszabbak.

ytw3

Eddig nem is tűnt fel, hogy valóban ilyen végzetesen elcseszettek mindketten, talán a bensőségesebb, a külső nézőpontból történő storytellinget mellőző narratíva teszi, de az biztos, hogy idén már a hozzám hasonlóan lassabb felfogásúaknak is felnyílt a szeme. És tényleg aggasztó belegondolni milyen anya lenne Gretchen vagy épp realizálni azt, hogy nem a sors fosztotta meg Jimmyt a hírnévtől és szakmai elismeréstől, hanem saját képességeinek határa.

Ha ez nem lenne elég, a másik két fontos szerepet élvező páros is krízisbe került, sőt esetükben még rosszabb lett a 3×12-ben (ami egyébként a sorozat egyik legerősebb epizódja véleményem szerint) kibontakozó végkimenetel. Lindsay és Paul esetében várható volt, hogy a két egymáshoz totálisan nem illő karakter házassága előbb vagy utóbb véget ér, és sajnos utóbbi hirtelen badass-szé válása sem segített megnövelni a pulzusszámomat.

ytw6

Továbbá az eddig szerencsétlen romhalmaz szerepében tetszelgő Edgar barátnője, (az amúgy nekem rendkívül unszimpatikus) Dorothy sem bír megbirkózni azzal, hogy még a PTSD-vel küzdő párja is sikeresebb nála, sőt Edgar masszív felszállópályára kerülni látszik, abszolút megérdemelten teszem hozzá gyorsan.

A végén persze megint Jimmy és Gretchen kerül előtérbe, egy számomra már rendkívül erőltetetten drámai végkimenetelt (tiszta Silicon Valley ez a véget nem érő szívatás) követően. Sem a lánykérés sem az azt követő események nem tűntek logikusnak számomra (lehet, lemaradtam valamiről), s végül nem is a konklúzió maga, hanem annak módja okozott nekem csalódást.

ytw5

Összességében azért nagyszerű évadot láthattunk (nálam 8.5/10-re elegendő)  kiemelkedő drámai pillanatokkal, valamint emlékezetes poénokkal. És bár a szezon lezárása hagyott némi kívánnivalót maga után, mégis úgy gondolom okkal reménykedhetünk abban, hogy a jövőre érkező 4. évad ismét bizonyítja majd miért tartják sokan napjaink egyik legjobb tévés komédiájának a You’re the Worst-öt.

6 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2016. 11. 28. 17:49

Hát én nem tudom, kinek mi a romantikus, de nekem ez a sorozat nem igazán az.

BotondB - 2016. 11. 28. 19:14

ayren: Szerintem a romantikus dramedy illene rá a legjobban. Nyilván nem a megszokott módon az de lássuk be hogy párkapcsolatok, emberek lelki sérülései és azok kezelése az amiről leginkább szól. Persze hogy nem úgy romantikus mint mondjuk a Love vagy az Outlander hanem teljesen másképp de attól még az.

Lily - 2016. 11. 28. 21:01

Ez a romantika pont az a fajta romantika, amit én szeretek :D
Nekem is nagyon tetszett ez az évad, főleg azok a részek amikben a mellékszereplők lettek főszereplők,illetve az esküvős epizód is tetszett ahogy megyünk körbe-körbe a teremben, illetve nagyon sokat nevettem most is egyes jeleneteken
A kokluziót én se értem, nekem ez magas, nem túl logikus lépés,ugyanakkor a párosunk szerintem teljesen jól kiegészíti egymást, nem hiszem hogy találnának magukhoz illőbb partnert.

kiete - 2016. 11. 28. 21:54

nem volt logikus? pedig mindig az elején énekli, hogy i’m gonna leave you anyway… jó volt.

payskin - 2016. 12. 03. 23:10

Jó sok képi poén is volt idén, illetve volt az a rész (10. vagy 11.), amit egyben vettek fel, csak a reklámszüneteknél van vágás. Na, az nagyon durva. Többször visszanéztem, ki honnan-hova kerül, zseniális az egész, az ilyenekkel lehet levenni a lábamról.

Érdekes módon maga a sorozat viszont egyre kevésbé tetszik; túl sok lett benne a “nyűglődés” ahhoz képest, mint amilyen habkönnyű hülyeségnek indult az első évadban.

Riggins - 2016. 12. 07. 00:00

remek évad volt, Lindsay-nél jobban senkin sem tudtam nevetni az idei sorozatos évben, hiába egykaptafára épülően buta és kész.

remélem dorothy többet nem lesz már

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz