login |

You’re The Worst: vége a 3. évadnak – írta: BotondB

2016. 11. 28. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Maybe there’s beauty in the struggle against near-certain failure.

Még mielőtt belekezdenék az évad elemzésébe tartozom egy fontos vallomással: nem kedvelem a romantikus komédiákat. Általában nagyon nem.

Egyáltalán nem a romantikával van a problémám, hanem azzal, hogy ezek a sorozatok számomra rendre életidegenek, így a többséggel ellentétben sokkal kevésbé vagyok képes beleélni magam a két főszereplő sorsába, mint egy-egy jól megírt dráma esetében. Azonban egyértelmű, hogy az FXX, immár harmadik éve futó komédiája ez alól kivételt, méghozzá erős kivételt képez tulajdonképpen egészen az indulása óta.

ytw7

A szezon elején egy a klinikai depressziója által éppen nem sújtott Gretchennel és az új, bestsellernek szánt könyvét tervezgető Jimmy-vel vesszük fel a fonalat az előző évad gyakran inkább drámasorozatra emlékeztető sötét pillanatait követően.

Kapcsolatuk talán eddig ekkor a legstabilabb, nem is véletlen, hogy ezen a téren csak néhány epizód után fedezhetünk fel aggasztó előjeleket. Ehelyett a mintaanya- és feleség szerepet elérni kívánó Lindsay és Paul is bőven kapott figyelmet az évad első felében, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a döntés kifejezetten jót tett volna a sorozatnak.

ytw2

Spoileresen írok a 3. évadról a tovább után.

A szezon első igazán meghatározó pillanata Jimmy apjának halálhíre váratlan bombaként robban a 3. epizód végén, s már ekkor tudhattuk, hogy idén az „álompár” férfi fele kell majd komolyabb érzelmi hullámvölgyekkel megbirkózzon. Kicsit csalódottan konstatáltam, hogy Gretchen gyakran teljesen érzéketlenül, már-már ignoránsan viselkedett, ennél azért egy fokkal intelligensebbnek tartottam őt az eddigiek alapján.

ytw1

Apropó ignoráns viselkedés: a sorozat készítői végre tökéletesen felismerték a Gretchen-Jimmy páros és Edgar közötti egyre kevésbé baráti kapcsolatban rejlő drámai potenciált, s ennek kapcsán meg is kaptuk a szezon egyik, ha nem a legjobb epizódját, ami nagyon járt már a barátai által végletekig kihasznált, mégis mindig odaadó Edgarnak.

A sorozat emellett idén is igazolta, hogy nem csak drámai vagy komikus pillanatokat tud hozni, hanem a kettőt kitűnően ötvözni is tudja, ahogy azt Jimmy apjának „temetésén” is láthattuk. Sikerült nagyon kevés őszinte megnyilvánulásból rendkívül erős érzelmeket átadni, miközben a szokásos beteg poénok sem maradtak el.

ytw4

Persze a tisztán komikus momentumokban sem akadt hiány idén sem, gondoljunk csak a kitűnőre sikerült utolsó Sunday Funday-epizódra, vagy épp Paul és Vernon kiruccanására. Utóbbi esetében mondjuk kérdéses, mennyire volt jó ötlet egy egész epizódot szánni a sztorinak, mindkét karakter eléggé idegesítő lett végül. Talán azért is, mert eddig egy-egy váratlanul elejtett megjegyzéssel, poénnal sokkal jobban működtek, ehhez egyszerűen nem volt elég drámai töltetük. Jobb is lesz ha Vernon marad a podcastje mellett.

A szezon végére persze megint visszatértek a komolyabb konfliktusokra épülő epizódok, elsősorban természetesen Jimmy és Gretchen középpontba emelésével. Velük kapcsolatban végleg kiderült, hogy tényleg ők a legrosszabbak.

ytw3

Eddig nem is tűnt fel, hogy valóban ilyen végzetesen elcseszettek mindketten, talán a bensőségesebb, a külső nézőpontból történő storytellinget mellőző narratíva teszi, de az biztos, hogy idén már a hozzám hasonlóan lassabb felfogásúaknak is felnyílt a szeme. És tényleg aggasztó belegondolni milyen anya lenne Gretchen vagy épp realizálni azt, hogy nem a sors fosztotta meg Jimmyt a hírnévtől és szakmai elismeréstől, hanem saját képességeinek határa.

Ha ez nem lenne elég, a másik két fontos szerepet élvező páros is krízisbe került, sőt esetükben még rosszabb lett a 3×12-ben (ami egyébként a sorozat egyik legerősebb epizódja véleményem szerint) kibontakozó végkimenetel. Lindsay és Paul esetében várható volt, hogy a két egymáshoz totálisan nem illő karakter házassága előbb vagy utóbb véget ér, és sajnos utóbbi hirtelen badass-szé válása sem segített megnövelni a pulzusszámomat.

ytw6

Továbbá az eddig szerencsétlen romhalmaz szerepében tetszelgő Edgar barátnője, (az amúgy nekem rendkívül unszimpatikus) Dorothy sem bír megbirkózni azzal, hogy még a PTSD-vel küzdő párja is sikeresebb nála, sőt Edgar masszív felszállópályára kerülni látszik, abszolút megérdemelten teszem hozzá gyorsan.

A végén persze megint Jimmy és Gretchen kerül előtérbe, egy számomra már rendkívül erőltetetten drámai végkimenetelt (tiszta Silicon Valley ez a véget nem érő szívatás) követően. Sem a lánykérés sem az azt követő események nem tűntek logikusnak számomra (lehet, lemaradtam valamiről), s végül nem is a konklúzió maga, hanem annak módja okozott nekem csalódást.

ytw5

Összességében azért nagyszerű évadot láthattunk (nálam 8.5/10-re elegendő)  kiemelkedő drámai pillanatokkal, valamint emlékezetes poénokkal. És bár a szezon lezárása hagyott némi kívánnivalót maga után, mégis úgy gondolom okkal reménykedhetünk abban, hogy a jövőre érkező 4. évad ismét bizonyítja majd miért tartják sokan napjaink egyik legjobb tévés komédiájának a You’re the Worst-öt.

6 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2016. 11. 28. 17:49

Hát én nem tudom, kinek mi a romantikus, de nekem ez a sorozat nem igazán az.

BotondB - 2016. 11. 28. 19:14

ayren: Szerintem a romantikus dramedy illene rá a legjobban. Nyilván nem a megszokott módon az de lássuk be hogy párkapcsolatok, emberek lelki sérülései és azok kezelése az amiről leginkább szól. Persze hogy nem úgy romantikus mint mondjuk a Love vagy az Outlander hanem teljesen másképp de attól még az.

Lily - 2016. 11. 28. 21:01

Ez a romantika pont az a fajta romantika, amit én szeretek :D
Nekem is nagyon tetszett ez az évad, főleg azok a részek amikben a mellékszereplők lettek főszereplők,illetve az esküvős epizód is tetszett ahogy megyünk körbe-körbe a teremben, illetve nagyon sokat nevettem most is egyes jeleneteken
A kokluziót én se értem, nekem ez magas, nem túl logikus lépés,ugyanakkor a párosunk szerintem teljesen jól kiegészíti egymást, nem hiszem hogy találnának magukhoz illőbb partnert.

kiete - 2016. 11. 28. 21:54

nem volt logikus? pedig mindig az elején énekli, hogy i’m gonna leave you anyway… jó volt.

payskin - 2016. 12. 03. 23:10

Jó sok képi poén is volt idén, illetve volt az a rész (10. vagy 11.), amit egyben vettek fel, csak a reklámszüneteknél van vágás. Na, az nagyon durva. Többször visszanéztem, ki honnan-hova kerül, zseniális az egész, az ilyenekkel lehet levenni a lábamról.

Érdekes módon maga a sorozat viszont egyre kevésbé tetszik; túl sok lett benne a “nyűglődés” ahhoz képest, mint amilyen habkönnyű hülyeségnek indult az első évadban.

Riggins - 2016. 12. 07. 00:00

remek évad volt, Lindsay-nél jobban senkin sem tudtam nevetni az idei sorozatos évben, hiába egykaptafára épülően buta és kész.

remélem dorothy többet nem lesz már

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz