login |

The Crown: vége az 1. évadnak – írta: BotondB

2016. 11. 29. 21:21 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(A pilotról itt írtunk spoilermentesen) A világ legdrágább sorozata: így emlegetik mostanában a Netflix legújabb nagy dobását, a jelenleg is regnáló angol királynő, II. Erzsébet uralkodásáról szóló The Crown-t.

Lássuk be, ez még annak is felkeltheti a figyelmét, aki esetleg nem különösen rajong a kosztümös műfajért, sőt számomra is ez volt az a nagyobb löket, ami rávett végül, hogy elkezdjem, de szerencsére nem bántam meg, sőt nagyszerű, 9/10-es döntésnek bizonyult.

the-crown-1

Hogy miért arról a tovább után írok spoileresen.

A történetbe 1951-ben kapcsolódunk be, ekkor VI. György az angol király, azonban már az első részben fény derül az uralkodó súlyos egészségügyi gondjaira, ami rögtön feszültséget csempész Anglia festői tájainak, lenyűgöző épületeinek megkapó látványába.

Nem is kell sokat várnunk az események felpörgésére, hiszen már a második epizódban szemtanúi lehetünk a történelmi eseménynek: a király halála után, lánya a mindössze 25 éves Elizabeth kerül Anglia trónjára.

the-crown-2

Noha Jared Harris csak ebben a két epizódban jutott igazán jelentős szerephez (később természetesen csak egy-egy rövid flashback erejéig tűnt fel), mégis kiemelkedő és emlékezetes alakítást nyújtott, ami nagyban hozzá járult, ahhoz hogy az 1×02 máris olyan monumentális, valóban erős érzelmi pillanatokat hozzon, amit egyáltalán nem vártam a sorozattól, vagy legalábbis nem ilyen természetes, hanem sokkal inkább gerjesztett formában.

Elizabeth ekkor még meglehetősen kezdetleges karakter, de trónra lépésével mindez szép lassan megváltozik, ahogy azt évad során jól megfigyelhettük.

A szezon egyik fontos szereplője természetesen a királynő férje, Philip. Kifejezetten érdekes volt látni, milyen nehéz elfogadnia, felesége trónra kerülését és az ezzel járó elkerülhetetlen tényt, miszerint bármit tesz is sosem lesz olyan fontos, mint Elizabeth.

the-crown-3

Természetesen könnyű lenne vele együtt érezni, ugyanakkor mégis érdemes belegondolni, hány nő élte (és éli) meg mindezt a történelem során mégsem jutott soha senki eszébe, hogy sajnálja őket, sőt talán irigylésre méltónak is tartjuk komoly kötelezettségek nélküli, mégis uralkodókhoz fogható életüket.

Az évad folyamán talán ez a leggyakrabban visszatérő konfliktus, bőven volt ok, néha inkább csak ürügy az összeszólalkozásra, s talán ezért is érzem azt, hogy a végére kifejezetten untam Philip már-már kamaszos viselkedését, sértettségét felesége irányába. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy kapcsolatuk valódi érzelmeken alapul, ami hozott néhány rendkívül emberi és őszinte pillanatot.

Az évad egyik legkaotikusabban használt karaktere mindenképpen Margaret, a királynő húga volt, aki a szezon első felében csak elvétve szerepelt, akkor is abszolút mellékes volt a jelenléte, azonban a későbbi epizódok során az egyik legfontosabb karakterré lépett elő.

the-crown-4

Eleinte egyáltalán nem hatott rám Peterrel való kapcsolata és az eléjük gördített akadályok, s talán később sem ez volt a kulcs vele kapcsolatban, sokkal inkább az események kihatása testvérével való kapcsolatára. Érdekes volt látni, ahogy a tipikus „második számúnak” vélt karakterről kiderül nem is annyira az. Ő volt az édesapjuk kedvence, a mindenki által érdekesebbnek és izgalmasabbnak tartott lány kettőjük közül, ami különösen nehézzé teszi számára a háttérben való asszisztálást.

Elizabeth vele való viszonyában is a királynőt látjuk ütközni a magánemberrel (jelen esetben testvérrel), s végül a királynő kerekedik felül, ahogy annak mindig történnie kell. Talán ez volt az évad legfőbb konfliktusa a karakterek között (a királynő illetve testvér, gyermek és feleség viszálya), ami pláne nagyon érdekes, ha belegondolunk, hogy valójában egyazon emberről beszélünk.

the-crown-5

A lebilincselő sorsú főszereplők mellett azonban van a sorozatnak egy másik nagy erőssége: kitűnő mellékszereplőkkel operál, akik egy-egy epizód erejéig a középpontba is kerültek, amit egyszer sem kellett megbánnia a készítőknek.

A legjobb példa erre talán Winston Churchill karaktere, aki meglepően sok érzelmes pillanatnak volt a főszereplője, s számomra talán ezek voltak a legemberibbek. Gondoljunk csak az 1952-es londoni Nagy Szmogról szóló epizódra, vagy az 1×09-es portrés jelenetekre: ezek rengeteg megható és őszinte momentumot tartogattak, amire eleinte nem is számítottam. Ki kell ugyanakkor emelnem, hogy mindez aligha lett volna lehetséges John Lithgow zseniális alakítása nélkül, akinek én már most odaadnám a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Emmy-díjat.

the-crown-6

Nem mehetünk el ugyanakkor a sorozat egyik legellentmondásosabb szereplője, az egykori VIII. Eduárd mellett sem, akinek minden képernyőn töltött perce alatt tapintani lehetett a feszültséget közte és a királyi család többi tagja között. Hihetetlen mennyire könnyű őt egyszerre megvetni és sajnálni, talán tisztelni is bizonyos szempontból, ami csak tovább fűszerezte jellemét. Kitűnően kezelték egyébként a karaktert, mindig tudták mikor húzzák elő, így remélhetőleg a folytatásban is jut neki szerep.

Mindezek után aligha lep meg bárkit is, amikor azt mondom, a The Crown legnagyobb erőssége egyértelműen a fantasztikus szereplőgárdájában rejlik. De tényleg minden egyes fő- és mellékszereplő kitűnő alakítást nyújt a sorozatban, s ők együtt teszik azt egy meglepően sok érzelemmel telített, lebilincselő történelmi drámává. Mi sem támasztja ezt alá jobban, minthogy az egész évadban fontosabb szerephez csak elvétve jutó anyakirályné is képes volt mindössze néhány jelenettel nagy hatást kiváltani a nézőből.

the-crown-7

Egy másik nagy erőssége a The Crown-nak, a lenyűgözően látványos és hangulatos kivitelezés. Látszik rajta az a rengeteg pénz amit elköltöttek, az egyik leggyönyörűbben fényképezett sorozat amit valaha láttam, de nyugodtan említhetem a kitűnő díszleteket, kosztümöket is. Annyira odafigyeltek minden apró részletre, hogy a végeredmény azok számára is megnyerően fog hatni, akiknek nem elsősorban a vizualitás az első számú tényező egy tévésorozat megítélésében.

És ha még nem lett volna elég a dicséretekből meg kell jegyeznünk, hogy a sorozat zenéje (Hans Zimmer által komponálva) szintén nagyszerűre sikeredett, rengeteget ad a hangulathoz, nagyban elősegíti az érzelmi csúcspontok, drámai pillanatok átadását és befogadását. Valamint az epizodikus jelleg is meglepően jól áll a The Crown-nak, nagyszerűen használták egy-egy szereplő lelkivilágának feltárásához, vagy épp jelentősebb események pontos bemutatásához.

the-crown-8

Ezek után természetesen jár tőlem az évadnak a 9/10-es értékelés, nem csak azért, mert valódi minőséget tett le az asztalra nagyban köszönhetően tökéletes színészi gárdájának, hanem azért is, mert megmutatta egy a kosztümös műfajt nem különösebben kedvelő junkie-nak, hogyan is kell ezt csinálni.

16 hozzászólás Ne habozz!

Reea - 2016. 11. 29. 21:42

A Victoria után mindenképpen meg akarom nézni.

Rubber Duck - 2016. 11. 30. 01:24

Nagyon jó sorozat, Harris, Lithgow kiválóak. Az 1×02 vége elképesztően hatásos, fantasztikus atmoszférát teremt néhány perc alatt.

_Peter - 2016. 11. 30. 21:01

A pilot kibeszélőben már áradoztam: A casting szuper, a két király testvér Edward és George, Churchill, Eden, Mountbatten, Philip, Elizabeth, Margaret mind hasonlítanak. Kinéz pár díj az alakításokért főleg az öreg Winston komoly. Dögös Princess Margaret és Elizabeth ahogy beszél tisztára mint az igazi. Látszik a minőségen az elköltött 100 millió font, kíváncsi leszek meddig mennek el időben hiszen annyi minden történt az uralkodása alatt.

Brynden Rivers - 2016. 12. 01. 12:24

Matt Smith elérte hogy ne csak a 11. Doctorként nézzek rá, ami önmagában nagy szó. :)

A sorozat inkább pedig nem is olyan mint egy sorozat, inkább mint egy Oscar-esélyes nagyon hosszú film

Geza Kovacs - 2016. 12. 16. 00:17

Hatalmas mű. Gondolom sok díjat kap majd. Azon kevés sorozatok egyike, ahol tényleg meg kell említenem külön a színészi játék nagyságát, pedig én csak az összképet szoktam nézni.

Meg kell azért hagyni, hogy kellett a töri szak meg a hozzá való érdeklődési kör a megértéséhez, és mégy így is csomót kellett Wikipédiázni hozzá. Másképp nem érződik az idő múlása rendesen, és különösen a sorozat elején nagyon sok a szereplő.

mandria - 2016. 12. 17. 10:43

Számomra Erzsébet koronázása nagyon megrázó volt.
Tulajdonképpen most értettem meg ennek a momentunak a jelentőségét…az átlényegülés folyamatát, pillanatait…Fantasztikusan adta vissza az Erzsébetet játszó színésznő az arcán minden látszik, pedig rezzenéstelen, de a szemei…hátborzongató volt…
Philip letérdelése szintén óriási jelenet ….
Nagyon jól sikerült és sok olyan érzelmi dolgot tud adni ez a sorozat, mellyel a monarchia jelentőségét meg tudjuk jobban érteni…

mandria - 2016. 12. 17. 10:45

….és hogy közben a narrátor Edward…nagyon jó húzás volt…..ennyi érzelem egyszerre….fantasztikus…

Snoopyzit30 - 2016. 12. 29. 22:11

6 rész után:

Hááát, valóban látszanak a beleölt font milliók, szép a kép, a színészek jók, de nekem akkor is iszonyú lapos. Nem tud magával ragadni a történet. Persze vannak benne jelenetek, amik érdekesek vagy amikről még nem hallottam (pl. a nagy londoni köd) és a koronázási rész valóban pazar megoldás volt, de folyton azon kattog az agyam, hogy az egészből mennyi az igazság és mennyi a fikció és ez abszolút megöli az élvezetét a sorozatnak. Még az előző kibeszélőben írta talán @ayren, hogy kevésbé élvezhetőek számára az élő személyekről készülő sorozatok. Egyet kell értenem vele. Mivel valós, igazi információnk alig van a királynőről (pedig már 90 éves), így fogalmunk nincs róla, hogy valójában milyen. Írnak róla ezt, írnak róla azt, de azért a 90 éve alatt ő is baromi sokat változhatott. Egy ilyen nagyszabású sorozatnál meg elkerülhetetlen, hogy a színésznőt azonosítsam a valódi királynővel és ez szerintem nem jó. Két teljesen külön személy, az egyik valódi a másik meg egy fikció. Az is elvesz a sorozatból, hogy az események ismertek, el vannak lőve poénok már előre annak aki kicsit is ismeri a családtörténetet. Márpedig Diana halála után kb. 10 éven át nyomták az arcunkba úton útfélen.
Természetesen maradok a sorozattal, mert tényleg minőségi darabnak gondolom, a történelmi háttér is nagyon érdekel, de egyenlőre nem tudom maradéktalanul élvezni, csak úgy elvagyok vele. A Victoria ezzel összehasonlítva gyengébb darabnak tűnik, pedig az számomra sokkal élvezhetőbb volt. Lehet, hogy pont a leírtak miatt, hogy ott már egy nem élő személyről és egy más korról van szó.

Nem pontozom le, hogy 6/10, de ha egy átlagot akarok húzni, akkor nem tudok többet adni rá. Persze én még csak az első 6 részt láttam.

boribon13 - 2017. 01. 13. 12:59

szerintem csodálatos a sorozat,még nem fejeztem be,a 8.részig láttam,de engem megvett kilóra!
nagyon jónak gondolom a karaktereket,érdekes,hogy már az elején,amikor még alig ismertük őket,képesek voltak belőlem olyan erős érzelmeket kiváltani!
egyetlen karakter idegesít,de nagyon: Princess Margaret annyira irritál,nem is tudom,hogy vajon a valóságban is ilyen volt-e vagy sem? nem bírom elviselni,amikor valaki fensőbbségesen a saját egyediségét és karakterét fényezi,miközben nyilvánvalóan nem érti,hogy Erzsébet nincsen abban a helyzetben,hogy az egyéniségét fitogtassa,és azzal,hogy nem teszi,meg is mutatkozik szerintem,hogy ő mennyivel alkalmasabb erre az egészre,mint a húga.
Azon viszont elgondolkodtam,hogy azért vannak negatívumok Erzsébetről megfogalmazva/sugallva,ezek vajon mennyire fikciók/volt-e erről bármi egyeztetés vajon,hogy mi oké és mi nem? tekintve,hogy még él…

infinity - 2017. 01. 13. 19:39

Nekem is nagyon tetszett az évad. Jó a díszlet, a színészek is + hitelesen alakítanak -főleg Claire Foy- szóval biztos megnézem majd a következő évadot is.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 14. 21:02

7-10. rész:

A végére már egész feljavult a sorozat és nemcsak a felszínt kapargatta, mint az elején. A sorozat legnagyobb alakítása és pozitívuma az egyértelműen a Churchill-t alakító John Lithgow. Sajnálatos, hogy pont ő nem kapta meg a Golden Globe-ot.
Én a királyi családtól amúgy nem vagyok elájulva. Egyszerűen beleszülettek ebbe, ez az életük. Ők sem tökéletesek, ugyanolyan emberek. Az angolok már megszokták, hogy náluk ez van, ez a történelmük. Magyarországon már elképzelhetetlen lenne egy ilyen, pedig aztán királyokban mi is bővelkedtünk. Egyébként talán lesz lehetőségem megérni, hogy majd 30-40 év múlva milyen sorozatot forgatnak erről, amikor a királynő már réges régen halott lesz.

Olyan 7/10-et tudok adni az évadra. Semmiképpen sem az év legjobb drámasorozata, attól nagyon messze van.

Dorgo - 2017. 01. 17. 20:28

Nálam a 9. rész ütött nagyon. Lithgow és Dillane párosa szenzációs volt. A közös jeleneteik szíven ütöttek. Mindig jó nézni egy olyan sorozatot ahol tökéletes a szereplőgárda.
Az utolsó részben az a döntés nagyon durva, el sem tudom képzelni, hogy a való életben ez valójában, hogy zajlott le. Egy ilyen döntést meghozni, én tuti belebetegedtem volna. Szegény Margaret, az hiszem rosszkor rossz időben és rossz helyre született. Ma az unokaöcs elvált emberként újra házasodva a trón várományosa …

Snoopyzit30 - 2017. 01. 21. 19:05

“Ma az unokaöcs elvált emberként újra házasodva a trón várományosa”

Azt a sorozatban is elmondják,hogy Margaret is hozzámehetne a csávóhoz, ha özvegy lenne. Károly herceg bár elvált Dianatól, de nem nősülhetett volna újra, ha Diana nem hal meg. Annyira azért nem kellett sajnálni Margaretet sem. 25 évesen hányan megyünk hozzá a szerelmünkhöz? Hagyjuk már :-P Egy elkényeztetett kis fruska volt ez a Margaret, aki ezüskanállal a szájában született.

Kittus - 2017. 01. 31. 18:06

Azt kell, hogy mondjam, hogy nekem nagyon bejött a sorozat.
A színészek nagyon el lettek találva, személyes kedvencem a Churchill-t alakító John Lithgow volt. Az ő részeit mindig nagyon vártam, de a többi szereplő is remek volt. Engem egyáltalán nem untatott.
Várom a folytatást! :)

Snoopyzit30 - 2017. 02. 09. 10:38

A 2.évad pár jelenetét Sopronban forgatják:

http://www.sopronmedia.hu/cikkek/filmet-forgatnak-sopronban

Alamuszi Nyuszi - 2017. 08. 02. 18:09

Nagyon érdekelt a sorozat, és meg kell adni, “nézeti” is magát, de iszonyú patetikus lett egy csomó téren: pl. a király halálakor vagy a nagy köd után, mikor kisüt a nap… Számomra nem nagyon van mélysége a karaktereknek bár időnként kezdemények mintha lennének, de aztán nem mennek vele tovább. Ami azért érdekes, mert a másik oldalról meg sok mindent szájba rágnak, pl. az önfeláldozásról, a király(nő) szerepéről a monarchiában. Más dolgok viszont teljesen kimaradtak, pl. Károllyal és testvéreivel nem igazán foglalkozott a sorozat, ami azért érdekes, mert a királynő oldaláról sem (azaz, hogy lehet valaki háromgyerekes fiatal anya amellett, hoyg királynő)
Színes, szagos, tapintható panoptikum, mint a Madame Tussaudś, de valahogy látszik, hogy nem igazi. Kimondottan az az érzésem volt, hogy amerikaiaknak készült, akik imádják az ilyen angol, történelmi dolgokat (mint a Downton)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz