login |

Scott & Bailey – írta Eloise

2016. 12. 01. 14:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Sok angol krimisorozatról szó esett már a Junkie-n, azonban a Scott & Bailey valamiért teljesen el volt hanyagolva. És most, hogy az 5. évaddal véget ért a sorozat, szerintem nekrológ gyanánt azért megérdemel pár mondatot. Ha másért nem, hát azért, hogy mindenki tudjon róla, hogy ilyen is volt. És, hogy érdemes lehet bepróbálásra.

A sorozat főszereplője két nyomozónő, akik merőben ellentétes személyiségűek. Janet Scott (Lesley Sharp) édesanya, aki igyekszik betartani a szabályokat és helyesen cselekedni, a logikára hagyatkozik a munkája során. Rachel Bailey (Suranne Jones) ezzel ellentétben szingli, időnként irracionális és a megérzéseit fontosabbnak tartja a tényeknél a nyomozás során.

A nyomozópárost az évadok során egyre inkább kiegészíti a parancsnoknő, Gill Murray (Amelia Bullmore). Míg Janet jó barátságot ápol vele, addig Rachellel nem igazán jönnek ki.

A többi, férfi nyomozó eléggé háttérbe szorult a három nő mögött, ami a történetet egy kicsit irracionálissá, de egyedivé is tette, hiszen a valóságban inkább a férfiak kerülnek előtérbe ezen a munkaterületen. Ráadásul az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy időnként úgy éreztem, hogy a két főszereplőhöz képes butábbnak próbálják őket bemutatni.

scott-and-bailey-03

Az első évad messze a legjobban sikerült, amit követően a sorozat színvonala sajnos romlani kezdett. Persze lehetséges, hogy csak elfogult vagyok, hiszen az egyik kedvenc színészem Rupert Graves sokat szerepelt az S1-ben, ráadásul elég karizmatikus volt a karakter, akit játszott – a későbbi évadokban nagyon hiányzott egy hozzá hasonló erős férfi személyiség.

Emellett ekkor még sikerült a magánélet-nyomozás egyensúlyt valamennyire megtartani, kevesebb volt az olykor felesleges magánéleti dráma és a részek közötti átívelő szál is jól ki lett találva. Tetszett, ahogy a kirakós darabjai szép lassan összeállnak.

scott-and-bailey-01

Az évadok során viszont egyre több lett a magánéleti szál, a szereplők gyakran a megismert személyiségüknek ellentétesen cselekedtek és gyakoriak volt a logikátlanságok is. Az utolsó évad már csak három részből állt, és azt hittem, hogy majd kapunk legalább egy szép lezárást, de ez nem igazán valósult meg, csak még több új magánéleti és nyomozós szálat kaptunk, amik egy része nem lett elvarrva.

Amiért mégis érdemes végig nézni a sorozatot, az a nyomozások és az ügyek, melyek sajnos olykor háttérbe kerülnek. Ha az ember túlteszi magát az időnkénti felesleges drámákon, vagy egyszerűen áttekeri őket, akkor igazán érdekes ügyekben lehet része.

scott-and-bailey-02

Amit még a pozitív mérlegre tennék, az a két főszereplő barátsága, amit az írók kiválóan jelenítettek meg. Két középkorú nő kapcsolatát ritkán mutatják be ennyire reálisan és szerethetően. Emellett tetszik, hogy hangsúlyozzák, hogy ők dolgozó nők, akik előre akarnak jutni a munkahelyükön és ügyeket megoldani. Nem azt mutatják hosszasan, ahogy vásárolgatnak, vagy kávézgatva csacsognak, mint sok más sorozatban.

2 hozzászólás Ne habozz!

roni - 2016. 12. 14. 10:29

Köszi, Eloise! Én is a korábbi évadokat szerettem jobban, amikor jobb volt a magánélet-nyomozás aránya. És akkor most vége van? Ezt nem tudtam.

winnie - 2016. 12. 14. 10:40

a címkére kattintva mindig lehet tájékozódni a sorozatok állapotáról: ld. felülről a 2. poszt: http://www.sorozatjunkie.hu/tag/scott-bailey/ – sajnos valóban vége

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz