login |

3%: az 1. évad

2016. 12. 03. 14:50 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Miközben human a Gilmore Girls-re ugrott rá a múlt heti Netflix-premierek közül, én azonnal a 3%-ra vetettem rá magam.

Naná, hiszen egyrészt új sorozat, másrészt tudtam, hogy erősen szerializált és a 8 részt le tudom darálni, harmadrészt pedig izgalmasnak hangzott a sorozatbéli disztópikus (posztapokaliptikus) társadalom, ahol az emberek 3%-ának a jussa a Jó Élet, a maradék 97% egyetlen esélye pedig az ide történő bekerülésre egy próbatétel (The Process), melyen 20 évesen lehet részt venni.

3-percent-04

Az alaptörténetet fent le is írtam, és bár filóztam, hogy érdemes-e külön pilotkritikát írnom vagy sem, végül úgy döntöttem, hogy a kevésbé félrevezető megoldást választom, mert pusztán egy rész után még másképp láttam volna a 3%-ot. A start jó volt (6,5? 7?), bár kissé banális, de elvitte a sok kínálkozó lehetőség.

Bár nincs könyves alapja (csupán egy websorozat), a 3% alapvetően olyan, mint egy YA-adaptáció – némi mixe a Hunger Games-nek (csak nem ölik egymást), a Maze Runner-nek (csak a karakterek tudják, hogy mi a dolguk), illetve a The Divergent-nek. És, ha ezt olvasnám a sorozatról valahol, akkor azonnal bele is vágnék, mert a műfaj abszolút a kedvenceim között van, csak igazán jó darabot még nem találtam, max egy-két rész erejéig.

3-percent-01

A “poén”, hogy disztópikus társadalom és berendezkedés ide vagy oda, a 3% nem erről a világról szól. Legalábbis egyelőre nem. És ez benne az átverés. Persze már a pilot után sejteni lehet a dolgot, szóval nem éri meglepetésként az ember, és éppen ezért le is lehet lőni az első szezon alapkoncepcióját: ez a 8 rész csak és kizárólag a fent említett próbafolyamatot mutatja be. Semmi mást. A felső 3% világát csak akkor fogjuk megismerni, ha lesz 2. évad.

A társadalomnak csak az alsó rétegét mutatják be, ami nagyjából a “nyomor” szóval írható le (meg azzal, hogy “színes”), a Partot (The Offshore) tehát csak emlegetik, mint valami paradicsomi helyet és nem is nagyon kételkedünk a leírásokban, hiszen a világról még az derül ki, hogy létezik benne egy igazságtalanságot kiáltó, ellenálló mozgalom (Az Ügy – The Cause), akik révén nemrég, valamivel a 104. Kiválasztási Folyamat előtt megtörtént az első gyilkosság a Parton.

3-percent-05

Nem túl eredeti az alapfelállás, mint ahogy a próbák zöme sem fogja megrengetni a világot. Általában egy rész egy feladattal foglalkozik, a résztvevők száma pedig egyre csökken. Vannak logikai feladatok és egyéb rejtvények, és természetesen pszichológiai tortúrában (ld. Stanford-kísérlet) is részesülnek a 3% tagjaivá válni szándékozók. Kemény, olykor emberéletet követelő folyamatról van szó, de nem kell összeesküvésre vagy rejtélyekre számítani.

Miközben egy kiemelt csoportra koncentrálunk (és minden részben egy-egy kiemelt karakter kap egy tényleg rövidke flashback-szegmenst is a korábbi életéről, hogy legyen valami karakterizálás), és arra, hogy az Ellenállás beszivárgott a próbázók közé, hogy bejuttasson újabb embereket a felső 3% világába, megismerhetjük a Próbáztatók egy részét is, a közöttük zajló, nem túl izgalmas hatalmi játszmákat, illetve a Főpróbáztatót, aki saját flashback részt is kapott az 1×06-tal.

3-percent-03

Az izgalmat igazából csak az jelentheti, hogy találgatunk, hogy főbb szereplők közül ki jut el a végéig, de itt is túl egyértelmű, hogy kik a kiemelt karakterek, és kik az eldobhatók. Akad azért meglepetés, de inkább az lepett meg, hogy mennyire súlytalanok az érzelmekre utazó jelenetek – lehet, hogy a kevés karakterizálási lehetőség miatt?

Szóval a 3% olyan, mint amikor a Maze Runner végén kijutnak a labirintusból. Lehet, hogy a lényeg csak a 2. évadban kezdődik. Nem mondom, hogy akkor érdemes bekapcsolódni a sorozatba, hiszen a karaktereket érdemes ismerni, de ettől még a sorozat első 8 része inkább annak fog bejönni, akit leköt a szelektálás hosszas és nem túl eredeti folyamata.

3-percent-08

Ha osztályoznom kéne, akkor nagyjából 6/10 lenne az összkép. Az mindenképp pozitív volt, hogy nem annyira tipikus a kinézete (brazil gyártás), a kasza sem fordult meg a fejemben (nyilván a darálás segített), de semmiképp sem fogom a pozitív meglepetések között emlegetni, sokkal több volt benne a potenciál, mint amennyit ki tudtak aknázni belőle. Tisztességes lett a végeredmény, de semmi több.

(A sorozat eredeti hanggal és angol felirattal, illetve angol szinkronnal is nézhető a Netflix-en. Ahol a sorozat promóképe egyébként eléggé lelövi, hogy kik maradnak állva pár rész után.)

33 hozzászólás Ne habozz!

Slushyberry - 2016. 12. 03. 15:33

Összességében tetszett, én is kb egy hatosra értékelném. Ami nálam nagyon lehúzta az élményt, azok a színészek + eléggé CW-s érzete volt a sorozatnak(bocs), illetve látszott rajta hogy nem volt nagy a budget. Lehetett volna több teszt is, mert nagyon élveztem a legtöbbet, már csak azért is folytattam hogy vajon mit találnak ki a következőben. :D
Aki elakarja kezdeni, annak ajánlom hogy eredeti nyelven nézze felirattal, mert a szinkron nem sikerült túl jól.

Balumedve - 2016. 12. 03. 15:55

A koncepció miatt nagyon vártam ezt a sorozatot, így két nap alatt le is daráltam az egészet. A várakozásaimat messze alulmúlta, de nekem sem jutott eszembe a kasza.
Két dolgot utáltam igazán a sorozatban:
– a 1×06-ot, ami vagy időhúzás volt, vagy valami irgalmatlanul pocsék próbálkozás, hogy legalább egy kicsit szimpatizáljunk a játékmesterrel.
– a próbák unalmasak voltak, de mégsem ez volt a bajom, hanem az, hogy 8 rész után nem tudtam eldönteni, hogy milyen embereket kerestek a 3%-ba. Az világos volt, hogy az intelligencia egy fontosabb tényező, és az akaraterő. De, hogy emellett jó embereket kerestek-e, vagy velejéig romlott elitistákat, még most sem értem. Az én elképzelésem szerint egy utópisztikus társadalomban csak a jó embernek van helye, de itt szemmel láthatóan a gerinctelen és a hippi is bekerülhetett, ha nagyon akart.

Egyébként, a számomra legeredetibb és legelgondolkodtatóbb gondolat a 8. epizódban volt, a megtisztulás. Ami még nagyobbat ütött volna, ha 4. rész környékén nem jöttem volna rá.

rapguruz - 2016. 12. 03. 16:04

Lesz majd következő évad is?

Pocok - 2016. 12. 03. 16:23

Imádtam.
Megjelenés napján egy ültömben lement összes rész.

winnie - 2016. 12. 03. 16:39

balumedve: az 1×06 az addig sem érdekes felsőszintes dologra tényleg teljesen feleslegesnek tűnt. később több értelme lett, de sajnáltam, hogy nem lett túl érdekes a sztori.

winnie - 2016. 12. 03. 16:39

rapguruz: korai még a kérdés, szerintem.

cherockee - 2016. 12. 03. 18:19

A próbák nagyon ötletesek voltak, a színészi játék közepes alatti nekem (angol szinkron ronthatott rajta), és az univerzum és a filozófia nem lett bemutatva. Miért csak 3%, miből élnek a parton (teljesen automatizált világ?), mi van a világ többi részével, hogy jött ez létre…De a próbák tényleg ötletesek voltak, a karakterek is közepesnél jóval jobbak.

alessa - 2016. 12. 03. 19:12

1×06 az tényleg nem kellett vna, az egyetlen rész amibe belepörgettem.

nekem nem volt gondom a színészekkel, de csak angol szinkronnal bírtam elkezdeni. meg talán jobb lett vna ha több szereplőt is bemutatnak jobban az elején és akk érdekes lett vna látni mikor hogy esnek ki, mint a
spoiler
srác a nagy multu családból meg a szegény másik csaj aki bekattant az egyik próbán
spoiler off
több szereplőhöz kellett vna rávenniük h kötődjek sztem.

de am összeségében nekem nagyon bejött. 2 nap alatt letoltam. jó nyilván nem volt annyi pénz a kosztümökre pl de nekem nem vett el semmit az élményből. történet elgondolás zseniális. főleg az fogott meg hogy
spoiler
sterilizálták őket és így tényleg mindenkinek volt esély h bekerüljön, senki nem jutott be érdemtelenül, és ezért elképzelhető hogy sokan hittek ebben a rendszerben ténylegesen.

Speedo - 2016. 12. 04. 07:39

Ezek nem 100-asok…

Brynden Rivers - 2016. 12. 04. 14:58

Eredeti szinkronnal jobb mint az angollal szerintem.

FrankLuck - 2016. 12. 04. 19:34

A harmadik résznél tartok, eddig bejön. Néhol kicsit érezni a latin vonalat (azért nem szappanoperásan latin), de ez nálam nem komoly negatívum, legalább kicsit más. A világ érdekel, a picit csendesebb decemberben nagyjából le fog csúszni.

notwo - 2016. 12. 05. 02:02
monya - 2016. 12. 05. 22:54

engem is zavart, hogy nem lehetett belőni, kiket keresnek, de talán ez is kicsit nyomatékosítja, hogy mennyire nem fair a process, és csak kiskirálykodik a főnök
meg valahogy nehezen fogadtam be a prédikációt áhítattal hallgató öregeket. hogy nem ábrándul ki mindenki egy megalázó kizárás után?
és az is fura, hogy húszéves kor előtt úgy potyogtatják a gyerekeket, mintha sejtenének valamit… mármint, miért vállalsz be egy szakajtó gyereket (lásd mindencsaládtagombejutott fiú szülei), ha tudod, hogy úgyis megpattansz?

winnie - 2016. 12. 06. 07:11

először azt hittem én is, hogy konkrét céljuk van, de igazából az jött le, hogy csupán rátermettek kellenek nekik. kvázi prezentáltak némi iq-tesztet, és akik megoldották, azokat pár pszichikai próbának vetették alá.

idioty - 2016. 12. 07. 13:07

Én is a napokban fejeztem be, nem gondoltam volna, hogy lesz róla kritika :D
De megláttam a berendelési (pletykáról) szóló hírt és rákerestem.
Egyetértek én is a kritikával. Bár nekem talán egy fokkal jobban tetszett: 7/10. Tetszett a világ is és a karakterek is meg a színészi játék is.
A szinkron az tényleg nem valami jó és a legrosszabb benne az, hogy nagyon sok kis apróságban nem egyezik a felirattal. És ez iszonyatosan zavart. Mert még nem értek mindent angolul, ezért segítségnek meg szoktam hagyni az angol feliratot, de iszonyatosan zavart, hogy totál más van kiírva, mint ami elhangzik.
Amúgy nekem nagyon tetszett a Megtisztulás. Én szerencsére nem jöttem rá korábban, úgy hogy nekem nagy meglepetés volt, amikor említették, hogy hiába mentek át a teszteken, még hátra van a megtisztulás. Mint valami utolsó teszt. És tényleg, nagyon valószínű, hogy én is kiesnék annál a résznél.
Egyébként szerintem elég sokat megtudtunk a “paradicsomról”. Hiszen kiderült, hogy milyen emberek vannak ott. És szerintem kiderült, hogy kiket keresnek, hiszen a tesztek nagy részénél az volt a fontos, hogy csapatban kellett dolgozniuk. Szóval csapatban együtt dolgozó embereket keresnek.
Valamint megtudtuk azt is, hogy nem használnak pénzt. És még biztos sok apróság kiderült.

Szóval én örültem, hogy végignéztem. És várom a folytatást is.

Clacro - 2016. 12. 13. 23:29

Mi Lett Michael kapcsolatával? A srác egy fasy volt ha mindent egy csajért eldobott. Kik döntöttek jól? Akik elmentek vagy akik szartak bele és kiléptek?

Clacro - 2016. 12. 13. 23:30

A vége sztem homályos. Mi volt a végén a lényeg? Portugált tanultam a gimiben de lehet nem értettem túl jól.

Snoopyzit30 - 2016. 12. 27. 12:34

1×05

Szerintem nagyon is kellett ez a rész az évadba. Nekem eddig ez tetszett a legjobban. Rámutat ugyanis az anomáliákra. Hiába vagy benne a felső 3%-ba, lehetsz ugyanolyan rohadtul boldogtalan. Ahogy a mi valós világunkban is így van. Van egy csomó tehetséges, sikeres, gazdag, szép stb. ember, aki aztán drogos lesz meg mit tudom én, mert nem tud valamit leküzdeni, valami miatt nem tud boldog lenni (mint ahogy a nőnek hiányzik a fia). A másik, hogy a 3% is ugyanúgy dolgozik, stresszesek a napjai, azt is megtudtuk, hogy ugyanúgy fúrják egymást stb. Biztos szép helyen élhetnek meg tök jó, hogy kb. gyógyítják még a bénaságot is, de itt azért már láttatni engedték, hogy ott sem minden happy. Ja és már tudjuk, hogy a kiválasztás sem tökéletes (simán kivágták az egyik jelöltet szubjektív ok miatt), továbbá a kisfiú segítése megint csak kivételezést jelent, a Felügyelő visszaél a hatalmával. Tehát megintcsak van egyenlőbb az egyenlők között (“mert megérdemled”-milyen ócska duma)
Felmerültek egyéb kérdések is. Ha bekerülnek a 3%-ba, akkor ott már születhet gyerekük? Tehát valaki eleve a legfelső kasztba születik vagy meg van nekik tiltva hogy gyerekük legyen, ergo úgy élnek hogy nincsenek gyerekek? Ha lehet gyerekük, akkor a populáció fenntartásához az nem elég? Mi a célja, akkor hogy ilyen kiválasztáson hozzanak be új embereket? Kíváncsi vagyok a folytatásra, annyival jobb lehet ott minden, hogy az emberek inkább élnek a családjuk, a szeretteik nélkül? Valami normális élet csak van a 3%-on kívül is. Gondolom járnak iskolába stb., mert a készségeket meg a tudást valahol meg kell szerezni ahhoz, hogy bejussanak a 3%-ba.
Ahogy a kommenteket olvastam a maradék részek már újra a kiválasztási folyamatról szólnak.

Snoopyzit30 - 2016. 12. 27. 12:44

@winnie

Az 1×05 rész szól a Főpróbáztatóról, nem? Csak mert most újraolvastam a kritikát és ott az 1×06-ra hivatkozol.

winnie - 2017. 01. 18. 08:39

meglehet:)

Snoopyzit30 - 2017. 01. 19. 15:28

1×08

Hát nem vagyok benne biztos, hogy a 3%-ba szeretnék tartozni (sőt!) és így már érthető, hogy miért lett depi Ezequiel felesége és miért lett öngyilkos. Ha később már nem lehet gyerekük, akkor akármilyen tejjel, mézzel folyó kánaán is van, csak vegetálás az élet. Várják a halált. Milyen lehet már az élet gyerekhangok nélkül? Nem véletlenül az élet értelme, a fajfenntartás az örökítés, ez az emberrel is veleszületett ösztön. Csodálkozom, hogy ez a bejutottak közül kemény 2 embernél jött le. Abszolút nem jött be az évadzáró.

idioty - 2017. 01. 19. 18:16

Nekem meg pont emiatt tetszett nagyon az évadzáró. Nekem nem esett le korábban, hogy mi lehet a megtisztulás (vagy mi volt) és előtte gondolkoztam is rajta, hogy úgy beszélnek erről, mint ha ez is egy nagy próba/teszt lenne. És ha az, akkor miért nem tesztként beszélnek erről. Szóval nekem nagyon szíven ütött a dolog, hogy nagynehezen eljutnak a főhősök oda és puff, kapnak egy gyomrost a végére. Én sem hiszem, hogy tovább mentem volna ott.

MoodPedro - 2017. 02. 15. 00:40

Csak engem emlékeztet a Lost-ra ez a sorozat? (a flashbackekkel együtt, de kicsit hangulatilag is?)

A főcím meg a Trónok Harcára hajaz rettenetesen…kicsit zeneileg is, néhol az animáció is..

EGyik sem baj, csak kiváncsi vagyok, hogy ezekkel az érzésekkel egyedül vagyok-e…

Eddig három részt láttam, és izgalmasnak tűnik!

Offshore -> Part… ez Netflixes fordítás? Nekem nagyon nem tetszik. Offshore szó szerint pont valami “nem a parton” levőt jelent, hangulatilag pedig mondjuk a “Menedék” szerintem szerencsésebb fordítás lenne. Bocs az okoskodásért…

k-10 - 2017. 02. 19. 22:29

Már valahol az elején is azzal “vigasztalják” a kiesetteket, hogy legalább lehet gyerekük.

(Meg is kerestem: a 2. rész vége felé, az érmés teszt után mondják nekik, hogy “the joy of having children” segít a frusztráció leküzdésében.)

A felirat meg nyilván nem az angol szinkron átirata, hanem vsz. az eredeti szövegből készült fordítás.
Kicsit tényleg zavaró így, meg hibák is vannak benne (pl. többször egyértelműen keverik az Inlandot az Offshore-ral ]:O ), de ennél – a nyelvtani hibák tömkelegétől eltekintve is – sokkal siralmasabb (magyar) fordításokkal is találkoztam mostanában: időnként nemcsak félre van fordítva a szöveg, de szó szerint köze sincs az eredetihez…

Bence - 2018. 06. 10. 17:02

Az első tetszett, a második eleje még inkább, de a végére mintha elfogyott volna a szufla. Darálósnak teljesen jó.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 08. 15:03

A bejegyzés SPOILER-t tartalmaz a 2. évadra vonatkozóan!

Nagy várakozásokkal ültem le darálni a 2. évadot. Az első 1-2 rész még elég jó volt, mert láthattuk végre az Offshore-t, de aztán elkezdett csökkenni a színvonal. Nagyon gagyinak láttam, ahogy az Ügy kezeli az Offshore elleni támadást, meg egy nagy katyvasz volt. Ezekiel megölése az 5. részt némileg feldobta, de a 6. rész maga a tömény unalom volt. Még gondolkodtam is a kaszán, de a maradék 4 részt gondoltam még megnézem és nem bántam meg. Végre volt egy kis akció, meg az alapítókról szőlő történet az bejött, végre kaptunk egy kis háttérinfót, volt némi erkölcsi kérdésfelvetés is. A 2. évad összességében viszont szerintem csalódás, nem hozza az 1. évadot sem izgalomban, sem történetvezetésben. Sokszor egy helybe topognak, az akciók meg egyszerűen nevetségesek, szóval ezt sajnálom nagyon.

6,5/10 ez az évad. Még a 3. évad elejébe belenézek majd, de nem hiszem hogy maradok sokáig már a sorozattal.

Ratatuile - 2019. 01. 02. 07:58

SPOILERek a 2. évadra vonatkozóan!

Szóval amikor megláttam kiírva, h ennyi és ennyi van a 105. kiválasztás napjáig tudtam, h addig fogják húzni az egészet míg el nem kezdődik a Kiválasztás.
Ezt kellett a forgatókönyvíróknak valami értelmes sztorival kitölteni, ami nem volt sikertelen, de rányomta a bélyegét az egész évadra.
Voltak olyan részek, mikor csak töltelék sztorikat tettek be h húzzák az időt. A történet vezetés kicsit szerencsétlenre sikeredett. Az Ügy vhogy nem az aminek látszik, igazából szedet-vetet emberekből áll, mégis dacol a felső 3%-kal.
Az egész évadban szerintem, Michele volt, a legkülönösebb karakter, akinél nem lehetett tudni mi lesz a következő lépése, nem tudni melyik oldalon áll. Valahol azért önző, mert jó oké h Ezeqiel a bátyjával fenyegeti, de kiszolgálni egy embert ezért? Sok minden történt azóta, tesója is megváltozott szinte biztos.
Na és a vége! Azt kell mondanom, egy csavarral elintézték, megint nem rossz értelemben, de a krízis helyzet az összecsapás elmaradt, amiért küzdöttek azért lehetett volna valami komolyabbat beletenni a lábdobogáson kívül.
A háttértörténet amit hozták nagyon tetszett, bár nem értem Michele tesóját aki 15 év fogság után is azt mondja, h jó ez a rendszer. Normális?
Szerintem a nyolcadik résznél kellett volna itt tartania a sorozatnak,az utolsó két részben, pedig bemutatni az úgynevezett Kagyló alappilérjeit, az új kiválasztás milyen Ezeqiel nélkül.
Összefoglalva: kiválló karakterek, Jó ötletek, elfogadható történet, mindez egy “időkapszulába zárva”, ami hol előnyére hol a hátrányára válik a sorozatnak.

Ratatuile - 2019. 01. 02. 08:08

Bocs, csak 5 év volt a bátyja fogsága

John - 2020. 11. 05. 00:40

Nem utópisztikus, hanem disztópia. Az 5. résznél tartok, úgy tűnik, a legkegyetlenebb, legszemetebb gyilkos-diktátorokat keresik, méltó utódokat maguknak ;-)

John - 2020. 11. 05. 00:54

Ja, a 4. részt nézem. Mint a Legyek Ura. Vagy a Hülyék paradicsoma. Az izomagyúak uralkodnak a többieken.

Robi - 2022. 03. 06. 04:45

A 3. évad befejezése után is azt mondom, hogy zseniális ez a sorozat úgy, ahogy van. Sajnálom, hogy már csak 1 évad van hátra.

Busmen - 2022. 03. 20. 11:15

Végignéztem! Daráltam , mert érdekelt , bár néha erősen foglalkoztatott a kasza gondolata!
A karakterek töketlensége néhol nagyon felhúzott a következetlenségük pedig ….ehhh
Sokszor beleléptettem pörgettem , mert érdekelt a vége!
A vége az totális katyvasz és álomvilág !
Nem lett a kedvencem !

Gica - 2022. 03. 25. 03:12

Az utolsó előtti próbatételnél szerintem magyar fillérek is vannak az üvegben :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz