login |

Westworld: vége az 1. évadnak

2016. 12. 05. 22:11 - Írta: human

209 hozzászólás | kategória: kritika,

I’m in control.

Na, ebből egy örök klasszikus 6 részes évadot lehetett volna csinálni. Ja, hogy 10 epizódból állt? Üsse kő, de ha a folytatás erősebb, akkor is csak úgy lehet majd ajánlgatni embereknek, hogy “tartsatok ki az elején”, mint ahogy azt a készítő Jonathan Nolan előző sorozatánál, a Person of Interest-nél tesszük mindig.

hopkins

Amúgy most megint csak azzal jöhetek, amit az elején mondtam többször is: remek puzzle volt. Egy karakter sorsa kezdett el érdekelni a végére, erre még alóla is kihúzták a talajt valamennyire. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Mi az öntudat és a szabad akarat?

Jonathan Nolan nagyon imádja ezt a témát, és amerre halad a világ, úgy tényleg egyre többször kell majd ezen elgondolkoznunk. Mik azok, amiket mi természetesnek veszünk, és miattunk cselekszünk, ahelyett, hogy kitörnénk a beidegződésből?

maze

Bevallom, a fentieken kívül szerintem elég furcsa volt a finálé, mert nagyon azt sugallta, hogy a robotok igazából nem is lázadnak, ez csak az új narratíva, ami talán esélyt ad nekik majd a tényleges öntudatra ébredésre, amikor már megismerték magukat, azt, hogy programozva vannak. Azokból áll a hadsereg, akik már karcolgatták az öntudatra ébredés határát, de le lettek állítva.

Talán egy tényleges szabad döntés volt benne: amikor a madam leszállt a vonatról. Bár nem tudtuk meg a programozása pontosan mire vonatkozott, de talán azzal szegte meg, hogy mégsem szökött meg, felismerte létezésének alapkövét és ennek tudatában cselekedett.

ford-fejbe

Dolores lövését nem tudom az előbbiekhez sorolni — Evan Rachel Wood alakítása végig fantasztikus volt, ahogy másképp tudott viselkedni a tudatának különböző idősíkjain, és ez a fináléban teljesedett ki igazán –, mivel Ford ugyanúgy felvezette a fejbelövését, most, hogy szerinte itt az idő rá, ahogy azt ezek szerint Arnold tette anno.

arnold-fejbe

Kicsit érdekes a sorozat olyan szempontból, hogy remek vizuális megoldásokkal fed fel dolgokat…, hogy aztán egy monológban el is magyarázza őket. Okos akar lenni, de mégsem meri magára hagyni a nézőt. És igazából ez a legnagyobb kritikám, ami a végső részre hatványozottan igaz. Például ez szép volt:

kalap1kalap2

A Westworldöt néha tényleg csak a színészei húzták a végtelenbe nyúló expozícióból, vagyis magyarázó monológok mocskából. Komolyan mondom, hogy kisebb tehetségekkel akár szépen fényképezett altatónak is használható lenne a finálé. Ez olyan szempontból is furcsa, hogy az előző rész gyönyörűen fésülte össze a több idősíkon játszódó szálakat, összerántotta egy értelmes történetté őket.

Erre most csak magyaráztak és magyaráztak. Rengeteg olyasmit is, amit már legutóbb meg kellett értenünk. Persze az egész mögött az is lapul, hogy a nézőt is el kellett ringatni abban, amit a Hostok éreznek, hogy a végén velük érezzünk együtt jobban, amikor végre kitörnek a rutinjukból. Ezért is volt ismételgetés többször, meg ugyanaz a jelenet nem is tudom hányadszor, mire kiderült, hogy Dolores=Wyatt. Vagy nem derült ki szerintetek?

Mindegy, mert Eastworld!!!

eastworld

Pontozni nem igazán tudom, mert számomra tényleg csak érdekesebb volt inkább, mint kötelező tévé.

Ellenben abból a fantasztikusan megcsinált darabok egyike, ami a végére jelentősen javult, bár azért elég sok mindent el kellett néznünk a park működését illetően, például azt, hogy a vendégek nyugiban kibaszhatnak egymással. Most komolyan, nem hiszem, hogy bármilyen emberek által üzemeltetett helyen megengedett lenne, amit William csinált Logannel.

ezmegvolt

Ja a végére még annyit akartam, hogy a feliratok után van extra jelenet! Nem a rejtélyekhez tesz, csak egy plusz. És az megvolt, hogy valakik megtalálták a stock képet, ami használtak a sorozatban? Katt az előbbi képre.

209 hozzászólás Ne habozz!

santapool767 - 2016. 12. 05. 22:17

hogy lehet, h senki sem ismerte fel Arnoldot amikor a Park egyik alapítója volt és ott flangál a board tagok között?

winnie - 2016. 12. 05. 22:20

santapool767: erre van válasz, tudom:) csak lusta vagyok emlékezni, de más is kérdezte.

wondorog - 2016. 12. 05. 22:20

Valószínűleg mert több, mint 30 éve halt meg, és a személyzet elég fiatal.

f.fredericks - 2016. 12. 05. 22:21

A stáblista utáni extra jelenet után kicsit vicces volt a “Bad Robot” logo. :)

Noctix - 2016. 12. 05. 22:21

Spoiler: Arnold meghalt a park nyitása előtt már, akkor nem volt még board valószínűleg.

willinblack - 2016. 12. 05. 22:24

Hát ez foscsi volt, meg kell mondani őszintén.
Biztos, hogy lesz ebből folytatás, mert inkább pár döntéshozót kellene lapátra tenni inkább!

bvr - 2016. 12. 05. 22:25

sokmindenben egyetértek az írással, kivéve hogy az én szememben a vége felé egyáltalán nem javult (sőt, ha a magas elvárások (számomra az első részek minden téren magas minőségű sorozatot sejtettek) be nem teljesítését veszem, akkor igazából némiképp még rontott is a dolog. Namindegy, ez ilyen lett. Becopyzom amit a sorozatkibeszélőbe írtam:

* * * * *
Háááát…. hát. Az évadzáróra de az évadra is.
Kissé (vagy nem is kissé) elnyújtott és felfújt volt. Az évadzáró és az évad is.
Nyilván nem kidobott idő (főleg a színészek és a látvány, de sokszor azért a hangulat miatt is) viszont az első pár rész alapján sokkal többet vártam.

PS: igen, az a furcsa kézfogás “élőben” nézve is nagyon furcsa volt.

bvr - 2016. 12. 05. 22:26

(ja, a vége itt nem biztos hogy érthető, a kibeszélőben írták korábban Ford és Bernard kézfogását)

kovacspéterke - 2016. 12. 05. 22:27

Hát, nekem csalódás volt, és nagyon sajnálom, h végül igaz lett a fő elmélet.
Kérdéseim: hol van Stubbs, Logan kinyúlt a lovon?

Bikuci - 2016. 12. 05. 22:27

Valahol 2-3. rész táján írtam commentbe, hogy Ford új narratívája a robotok lázadása, és hogy a történet lényege az emberi létezés értelme. Elégedett voltam a sorozattal nézni fogom a következőt, de tartom azt, hogy sok commentelő már jobb filmeket lát maga előtt, mint amit valaha kapni fog. Nosza, írjuk meg őket.

ombre - 2016. 12. 05. 22:27

Na akkor valamelyik néptárs zanzásítva szedje itt össze nekem hogy miről is szólt ez a sorozat!
Előre is KÖSZI !

gio - 2016. 12. 05. 22:28

egy picit túl sok volt a magyarázás, de ezt leszámítva remek évadzáró volt. összeértek a szálak, ahogy írod, összefésülték az idősíkokat.

Maeve szerintem nem szabadon döntött, nem véletlen nem mondták a szobában, hogy a karaktere szerint mi is történik majd a vonatnál. bár ki tudja… jó, hogy ezek a kérdések nyitva maradtak.

Eastworld óriási volt :D

én nagyon elégedetten álltam fel a végén, várom a folytatást, biztosan maradok.

winnie - 2016. 12. 05. 22:29

de jó, hogy nem nekem kellett írnom róla:)

röviden a véleményem: erőszak, erőszak, erőszak, ahogy eddig is, bár bőven voltak jó pillanatai, de mégis inkább csak a papírforma érvényesült benne. sok esetben olyan csavarokkal (vajon azoknak szánták? csak azoknak, nem?), amiket lehet, hogy az is kitalált, aki nem olvasott elméleteket.

más kérdés, hogy aki olvas, az rengeteg plusz infóba (falsba vagy korrektbe) fut bele, amelyek egy részéről lehet, hogy érdemes lenne tudni. nem biztos, hogy az a jó írói húzás, amiről csak mást olvasva lehet értesülni, mert nem mindenkinek esik le. nyilván nem totál egyértelműnek kell lenni, de van középút.

santapool767 - 2016. 12. 05. 22:31

winnuie:tényleg van rá válasz jogos, rágoogliztam Redditen :)
de pont ez az, kb lehetetlen kitörölni valakit aki ráadásul biztosan elismert tudós volt, para volt a halála után, park csődben, ügyvédek bevonva, M&A indul stb..
azt hiszem el kell fogadnom, hogy ilyen a sorozat világa, pl a Sons of A. volt olyan, hogy egy pár ezres városban volt 3 kartell és 2 pornómágnás, plus néhány motoros banda.

mindenesetre jó volt Hopkins ilyen hosszan látni végre valamiben

winnie - 2016. 12. 05. 22:31

egyébként az a gáz az egészben (egyébként tetszett a rész), hogy tényleg, szinte bármi történik, nem tekinthető véglegesnek. meghalt ford? lehet, hogy mégsem ő volt. akkor whatever, vállvonás. és ez sok húzásra igaz. ha az történt, amit látunk, akkor HÚ meg HA, de nem tudhatunk semmit sem biztosra.

ja, meg az is, hogy a senkit nem érdeklő biztonsági ember szála a levegőben lógva maradt. így volt értelme a múlt heti jelenetének?

Plastchu - 2016. 12. 05. 22:32

Átollózok pár hozzászólást a másik WW bejegyzésből :

Én mondjuk még azzal csavarnám meg az egészet, hogy a farmon történt jelenetek már a 2. évad idővonalához tartozik. Tehát Maeve megtalálja a lányát, aki még életben van és utána jön az indiántámadás és lép közbe a MiB is. A kislányról akár kiderülhetne, hogy Bernard (Arnold) és Maeve közös gyereke, aki nem más, mint … CHARLOTTE és aki a kinti világban nevelkedett fel. Tudom, hogy ez ilyen vad elméletnek tűnik, de bírnám, ha igazam lenne.

Korábban még arra is gondoltam, hogy esetleg MiB tényleg megszöktetett egy hostot és ő lett a felesége, aki viszont a kinti világban csalódva öngyilkos lett. Mert Charlotte akár lehetne Maeve és William gyereke is a kinti világban, de hát ez már nagyon szappanoperás lenne és nem is volt köztük semmi vonzalom.

Egyáltalán ne vegyétek készpénznek Ford látványos öngyilkosságát is. Miért is tette volna? Az az ember, aki a családjából is biodíszletet csinál, nem fog a halálba rohanni önként. Pláne hogy előtte erővel védte a mostani narratíva elindulását. Tehát lehet simán ő is egy másolat volt már régóta, míg az igazi valahol jót röhög az egészen. Nyilván akkor nem fog nevetni, ha látja, hogy az új író srác belebarmolt a tervébe és megint más irányt vesz a főtörténet.

A szamurájokból kiindulva egész biztosan létezik Medievalworld is ezek szerint. S Félix is homályosan utalt rá, hogy ennél sokkal nagyobb a létesítmény. Valószínűleg a vonat több helyen meg tud ám állni…

* * *

Ami még félrevezető volt, hogy ha jól emlékszem a régi fotón két fehér férfit láttunk. Erre jobb oldalt áll egy harmadik személy, Bernard. Na most elképzelhető, hogy ilyen egyszerű trükkökkel vezetnek félre minket az írók, mert ezzel is azt demonstrálták, hogy a hostok azt látnak, amit látni engednek. A múltkori ajtós jelenet is hasonló volt, mert a csupasz falból a kamera elfordulása után már ajtó lett. Tehát éppen ezért vártam, hogy Arnold a képen lévő fehér férfi lesz, erre simán bemesélték Bernardként. :)

* * *

Vajon Ford azért indította be a gyilkos tervet, mert ő maga is host? Arnold simán felülírhatta a programját, mert a tömegmészárlás és látványos öngyilkosság inkább rá vallana és nem Fordra. Mintha itt hibázna valami, de majd újból meg kell néznem a részt.

kovacspéterke - 2016. 12. 05. 22:36

Az SW-ben mi lehetett az s?

Turbo - 2016. 12. 05. 22:36

Dolores apja is ment volna adatot lopni, de gondolom az üres raktár jelenet azt mutatta, hogy “eltűnt”, utalva arra, hogy Ford erről is tudott, és mivel leölte a Delos fontosabb tagjait, nincs kinek kilopni az adatokat. Nyiván abból indulok ki, hogy aki jelen volt a jelenet végén az mind meghalt. Jól gondolom?

A másik, ami érdekelne az a szamurájos host csapat. Én miattuk gondolnám, hogy Ford életben maradt. Annyira a semmiből dobták be, hogy így elsőre nem látom az értelmét egyébként. Fordot leszámítva nem tudom, hogy ki csinálná meg nekik a sztorit nekik.

kovacspéterke - 2016. 12. 05. 22:40

Sztem Ford meghalt, nem hiszem, h bevállalta volna, ami azután jön, hogy a komplett vezetést lemészűrolja néhány robot.

ADMG - 2016. 12. 05. 22:41

SW gondolom samurai world akar lenni.

Heat - 2016. 12. 05. 22:41

Én minden percét imádtam. Az egész évadnak, nem csak az évadzárónak. Minden mondatban ott rejlett valami, amin lehet rágódni újra és újra… az élet. Vagy épp nem élet. Ennél fontosabb kérdések, amik ebben a sorozatban elhangzottak, nem sok van.

Nekem egy nagyon elmebeteg teória ugrott be a rész utáni agyalás közben, aminek nyilván semmi esélye (mert valszeg olyan gyűlöletet váltana ki a legtöbb nézőből, hogy ihaj). Bele lehetne jól csavarni a történetbe egy Ádám és Éva sztorit? Le sem merem írni hogy, mi van akkor ha a távoli múltban játszódik a sorozat, és a lakók a kezdetleges emberek… :)

deadmike - 2016. 12. 05. 22:41

SW szerintem Samurai World
A másik téma, hogy láttunk Ford kuckójában egy robotot építeni. Simán lehet, hogy az csak egy másolat volt, önmaga másolata. Hiszen ahogy mondta, ez egy narratíva, ami új szintre emeli a dolgot, valódivá teszi. A park attól még park marad, csak már élesben mehet a játék.

Turbo - 2016. 12. 05. 22:44

kovácspéterke: De lehet, hogy pont ezért csinált egy másolatot magáról, akit láthattak meghalni, így, ha esetleg valaki túléli ott a mészárlást elmondhassa, hogy meghalt. Így csinálhatja a szamurájos sztorit a háttérben.

Python - 2016. 12. 05. 22:45

Samurai World. :)

Az meg, hogy vajon Dr. Ford halt -e meg, vagy egy Fordot mintázó android?! Mert ugye abban a részben amikor Bernardal kinyíratja Theresát, a háttérben épp készül egy új test. Először azt hittem, hogy Elsienek készülhet, de ki tudja. (Elsie 99%, hogy halott.)
Mert Fordból lazán kinézem, hogy a nagy android lázadás és öntudatra ébredés álcája mögött önmagát menti, hisz eddig minden teketóriázás nélkül öletett a céljai elérése miatt. Most miért is lenne másként? Egy megsemmisített Delos vezérkar, ő meg egy eljátszott halállal még is vezető szerepre törhet?!

A záró epizódban egy kör bezárul, és egy új kinyílik, és “karma” köröz tovább.

Vajon mi lett Stubbsal?! Ford megölette az indiánokkal, vagy túlélte?

A Dolores = Wyatt dolog meglepett, mert Teddy hittem annak.

Összességében nagyon tetszett, a hibái ellenére is!

horowitz kristóf - 2016. 12. 05. 22:45

Jöhet az East Wold,a szamurájokkal!

John - 2016. 12. 05. 22:46

Lassú volt és erőltetett. Nem ajánlom senkinek majd jó szívvel.
Azért az hbo nem szokott ennyire középszerű sorikat készíteni.

ADMG - 2016. 12. 05. 22:47

Papir amit Félix adott és az SW logo szerint most már biztos hogy több park van.Kiváncsi leszek merre lépnek tovább . 2018 messze van még nagyon.

Tr7 - 2016. 12. 05. 22:50

Nekem nagyon tetszett vegig.
Ez kozepszeru? Igaz kinek mi…van aki szerint a Lucifer zsenialis es a The Leftovers meg a Westword kozepszer..
Szineszek miatt szerettem meg igazan: Tandie Newtont imadtam ez persze mindenki mast is. De ot aztan nagyon! :D
A tortenet nem volt valami nagy extra igaz, de ez csak az elso evad, a prologus.

bvr - 2016. 12. 05. 22:54

@winnie: “egyébként az a gáz az egészben (egyébként tetszett a rész), hogy tényleg, szinte bármi történik, nem tekinthető véglegesnek.”

pontosan. És így egyrészt igaz amit a készítők ígértek hogy a fináléban kapunk egy csomó választ – másrészt meg pont e miatt a feauture miatt ezekből sok lehet hogy már most sem “igazi” válasz (azaz a készítők már most is látszatnak szánták) vagy akár később akármilyen készítői ötlet/kényszer miatt felülírható.

Fakocka - 2016. 12. 05. 22:56

William az előző részben mitől kattant be ennyire? Az elején alig akart ártani bárkinek is, most meg aprítja az androidokat. Csak azért mert Logan belevágta a kést Doloresbe és kilátszottak az alkatrészei? Ez volt rá ekkora hatással? Vagy mi?

bvr - 2016. 12. 05. 22:56

Tr7 “A tortenet nem volt valami nagy extra igaz, de ez csak az elso evad, a prologus.”

jajaj… egy sorozatnál szerintem már az is probléma (de sajnos gyakori) ha egy-egy részt azzal kell “menteni” hogy oké, de majd ha egészben nézzük. Viszont hogy egy egész évadot…
Szóval na ne má’ :)

Python - 2016. 12. 05. 22:57

Maeve programkódjába Arnold név alatt biztos, hogy Ford nyúlt bele de rendesen. Amikor Bernardal beszélgetnek a pincében, ott hangzik el, hogy szökés, csapat toborzás, vonat, és megszökés a szigetről. Lazán menne neki, mert a képi utalások szerint egy kicserélt C6 -os csigolyával a két jó munkásember új testet gyártott neki. Szóval az egész Delos komplexum egy szigeten lehet!

Viszont Maeve nem megy el a szigetről, hanem visszamegy a “lányárt”. Ez szerintem egy újabb szintje nála az öntudatra ébredésnek, és felülírta a szökési programját. Hisz a pincében ki is jelenti, hogy baromság, ő hozza a döntéseit. Ha addig a pontig nem is, míg felszáll a vonatra, de a visszamegyek a lányomért pont után jó eséllyel teljesen ő irányíthatja önmagát. Has csak a nem meghalt igazi Ford nem hekkeli meg megint?!

bvr - 2016. 12. 05. 23:01

@Fakocka: egyetértek, általánosságban is, azaz William esete csak a legkirívóbb (talán). Azaz persze, látszott a készítőkön hogy szeretnének mindenre motivációt adni, de az egyrészt nem feltétlen sikerült (de legalábbis elég vitathatóan) vagy még ha mondjuk el is fogadnám, egyszerűen megvonom a vállam hogy most tényleg, erről akartatok sorozatot írni? Ha ezek normál időrendben lettek volna elmondva, jobban látszana hogy itt bugyuta dolgok sorjáztak (oké, vitatható hogy mennyire bugyuta dolgok. Hát én azért elég bugyutának érzem)

kovacspéterke - 2016. 12. 05. 23:05

Turbo, igaz, lehet Ford robot változata. Mondjuk olyan nagy titok nem lehet a samurai world, mert Felix tudott róla. (szegény, még egy csókot se kapott :()

Python, sztem pont az volt az előre eltervezett, h Maeve nem hagyja el a parkot.

Egyébként milyen jó, h mondták, h minden szálat elvarrnak. Hát nem sikerült nagyon jól :D

zolij - 2016. 12. 05. 23:16

szerintem az extra jelenet annyiban nem apróság, hogy a kígyós csaj hajlandó beáldozni a kezét a túlélésért és ez kétlem hogy a programjából adódna.

Flanker - 2016. 12. 05. 23:18

Úgy látom kisebbségben leszek, nekem bejött amit láttam. Se a sebességgel, se a narratívával (ami néha kicsit volt szájbarágós, de engem nem zavart) nincs bajom. Egyedül a 10 éves kisgyereke módjára viselkedő katonák, na ott sziszegtem erősen :)
Szóval kaptunk egy szép ívet, sok választ, és nem olyan sok nyitott kérdést. Én ott leszek 2018-ban a folytatáskor.

Plastchu - 2016. 12. 05. 23:19

Én azt nem értem, hogy miért kötődik Maeve a lányához. Hostként elvileg nem lehet gyereke, tehát pontosan tudja, hogy ez csak egy betáplált emlék. Tehát minden érzés és emlék csak kitaláció a kislányával kapcsolatban. Én értem, hogy ez a személyiségének alapköve, bár mondjuk eddig talán Clementine felé mutatott némi anyai / testvéri ösztönt. Mit kezdene a kislányával? Hogy fogadná el, ha mondjuk őt éppen kezelhetetlen gyerekre programozták, aki utálja? Majd abba is belenyúl? Így is csodálkozom, hogy nem kezdte el csapatostól az őrökre ráküldeni az összes többi hostot.

Ott van még az a bizonytalanság is, hogy akkor most a támadás már Ford anarchiába nyúló sztorija vagy Charlotte és az író pali új mesterkedése vagy esetleg önálló lázadási parancs, amit Arnold sugallmazott. Mivel megsérült MiB a (kéztörésből is nagyon hamar felépült), így csak feltételezem, hogy ez az ő sztorija.

Ami roppant zavaró, hogy Elsie és Theresa halála csak úgy lógott a levegőben és nem volt semmi tétje. Azt vártam, hogy Arnold arra is emlékezni fog… A pincében sem próbálta elmondani Bernard, hogy ő Arnold és hogy nem ő írta át Maeve programját. S ki tudja ez a lázadás is hányszor ment már végbe? Ám mivel az őrök kinyiffantak, akkor azt csak úgy lehetett volna eltussolni, ha ők is hostok.

Feltételezem Ashley is meghalt, mert ez volt a büntetése, hogy felfedezte, hogy Bernard host. Legalábbis gyanakodott, hogy valami nem igazán stimmel. Az is lehet, hogy az új narratíva a park széléről a labirintushoz hasonlóan indult el a közepe felé, bár akkor sem lenne értelme bent játszó embereket és hostokat lemészárolni.

A sorozatban azt sem magyarázták el, hogy mitől dől el, hogy a golyó sebez vagy sem. Teddy rálő MiBre, amitől ő ugyan hátra esik, de nem halálos a sérülés és nincs semmi vér. Ha egy másik játékos csinálná, akkor is ez történne? Szóval ez picit gyenge lábakon áll itt, de majd hátha csavarnak az írók az eddigi sztorin a következő évadban.

A SamuraiWorld miatt érdeklődhettek volna a kínaiak is, bár erre a japán nézők tuti kiakadtak volna, hiszen a kettő azért nem ugyanaz a kultúra. Lehet csak simán le akarják másolni a parkot, tehát itt még nem kell összefüggéseket keresnem.

kla - 2016. 12. 05. 23:28

A production value-t nyilván nem lehet elvitatni, képek, zene, dizájn, és persze a színészek, egyetértek humannel, hogy nagyon sokat dobtak az unalmasabb jeleneteken is. Mindezek miatt baromi hangulatos sorozat, de iszonyatosan túlhúzott és felfújt. A karakterdrámát nagyon nem vitték túlzásba, Bernard felismerése a saját múltjáról nagyon megkapó volt, Meave oké, és az utolsó részben Ford, Dolores és William-MIB is sokat mélyült. (Erre lehetne azt mondani, hogy persze, azért csak az utolsó részben, mert kellett hozzá az alapozás, és nyilván voltak foszlányok – de tényleg csak foszlányok.) Érdekes, hogy elvileg a hostokkal lenne nehezebb együttérezni, és most nem a robot mivoltukra gondolok, hanem az emlékeik töredezettségére – és mégis az emberek azok, akikkel semmit sem tudott kezdeni a sorozat, néhány karakter még plot device-nak is csak nagyon nehezen volt mondható. De rendben, nem is a karakterizálás lett volna a lényeg, hanem a gondolati mélység. Ebben próbáltak ugyan többször is elmerülni, főleg Bernarddal és Forddal, meg valamennyire a végén Dolores-szel, de úgy igazán nem érzem, hogy elmerültek volna azokban a kérdésekben, amiket a sorozat témája felvetne, ha meg igen, akkor legtöbbször ködös filozófiai kinyilatkoztatások formájában tették, ahelyett, hogy történetszálakat építettek volna ezekre.

Persze voltak remek pillanatok, ha elszórtan is, tényleg nem akarom leszólni az évadot. De belegondolva, a nagyrésze Dolores és Willliam kóringyálásával, a MiB és Teddy sehová sem vezető kommandózásával, a műholdas-adatcsempészős-mindenki mindenki ellen kavarásokkal, a kannibálos ijesztgetésekkel meg hasonló, abszolút hatástalan szálakból állt. Jó játék lenne újranézni az évadot, azt vadászva, hogy mikor láttuk Arnoldot és mikor Bernardot, meg mikor melyik Dolorest követtük (szerencsére ezek utólag azért könnyen kibogozhatók), de a sok sallang miatt egy ideig biztos, hogy nincs kedvem mégegyszer végignézni. Ráadásul volt az egésznek volt egy kicsit taszító “self-important” jellege is,(van erre jó szó?) ami egy kicsit sok volt már a végére. Remek ivós játékot lehetne arra építeni, valahányszor elhangzik, hogy maze meg narrative meg I am in a dream…

Ami pedig a rejtélyeskedést illeti: sokáig nem tudtam eldönteni, hogy ez tetszik-e vagy nem, mert nagyon öncélúnak tűnt. De a fináléban végülis sikerült funkciót adni neki, azzal, hogy gyakorlatilag mi is közvetlenül átéltük a robotok zavarodottságát, ahogy egymásra rakódnak az emlékeik, és nincsenek tisztában azzal, hogy éppen mikor járnak – úgyhogy ez szép payoff volt, és fel is volt vezetve. Még ha annyira mégsme volt zavarodottság az első pár rész után, mert azt azért egy kicsit sajnálom, hogy amint valaki elkezdett a sorozatról olvasni a neten, azonnal belefutott a két idősík-elméletbe, már akkor is, amikor még nagyon kevés bizonyíték volt – de onnantól fogva nem lehetett nem erre gondolni közben. Általában ez nem szokott zavarni, de ezt most tényleg jó lett volna “magamtól” felfedezni, amikor már egyértelmű volt a vége felé. Ilyen szempontból kár, hogy a net minden kollektív tudásával azonnal szembesül az ember, ha egy kicsit is utánanéz.

Összességében annyira nem mondom, hogy várom a 2. évadot. A narratív trükköket nehéz mégegyszer elsütni, a karakterek sorsa meg Bernardon kívül sajnos nem igazán érdekel. Az meg nagyon aranyos, ahogy Elsie meg Stubbs sorsát, meg Charlotte tervét meghagyták “cliffhangernek”, biztos mindenki tűkön fog ülni 2018-ig… :)

kovacspéterke - 2016. 12. 05. 23:34

Kérdéseim továbbá: ki a fene voolt a kislány, aki időnként marha okosakat mondott, minek kellett bele. a kaniláb indiánok, akiken nem fogott Teddy golyója azokkal mi van?

Geza Kovacs - 2016. 12. 05. 23:35

Ez a sorozat a végére a Dirk Gentlyre hajazott már egyértelműen. Csak ott valamennyire viccnek szánják.

turing - 2016. 12. 05. 23:37

kovacspéterke:
Az volt a narrativa, hogy Maeve elhagyja a szigetet. Latszik az eszkozon az utolso pont: Mainland infiltration, es Bernard azt mondja, hogy “When you reach the main…” amikor felbe lesz szakitva.

A masik, hogy Dolores lovese is szabad akaratabol tortent, Ford kulon ki is hangsulyozza, eleg egyertelmu szerintem.

A resz elejet egy kicsit lassunak ereztem, biztonsagi emberek itt sem tudtak celozni, kb ennyi negativumot tudok felhozni.

A samurai worldhoz nem fuznek nagy remenyeket, szerintem csak annyi szerepe volt, hogy bemutassak, hogy tobb park van, de az is lehet, hogy az meg betaban van.

Nem tudom lattam-e mar olyan sorozatot/filmet, ahol minden apro reszlet ennyire a helyen volt.

Legyen ez a vegszo:
Let’s drink to the lady in the Wyatt shoes

sleepwalker77 - 2016. 12. 05. 23:42

Nem volt rossz az évadzáró, de a katonák balf@szkodását nézni konkrétan fájt. :)

wellwellwell - 2016. 12. 05. 23:43

tök mindegy, mikor halt meg arnold, egy ilyen kaliberű cucc alapítóját mindenki ismeri.
amúgy az első gondolatom ugyanez volt: bárcsak 6 részes lett volna az évad! a második meg az, hogy baby william embertelen nagy mellécasting volt, sztem nagyon sokat rontott az összképen a semmilyenségével, és a semmilyensége következtében teljesen hiteltelen volt a “pálfordulása” is. egy karakteresebb/erősebb színész kellett volna a szerepére, de beleestek abba a csapdába, hogy a nagy rejtélyeskedés miatt minél inkább el akarták távolítani a hiperzseniális ed harristől…
alapvetően jó évadzáró volt, körbeértek a szálak, és végre történt is valami, nemcsak az állandó céltalan jövés-menés…

m76 - 2016. 12. 05. 23:46

Csak engem zavart, hogy a QA security nem is akart lőni? Minek volt náluk fegyver, ha nem használják? Az egész olyan szűrreális volt mint a legrosszabb Z kategóriás 80-as évekbeli akciófilmekben, ahol a rosszfiúk semmit nem találnak el, vagy megvárják a sorukat hogy mind meghalhasson egyenként.

Hogy lehetett így elbaltázni, számomra ez az egy dolog az egész rész értékelesét több oktávval rontja. Ráadásul még a post credits jelenetben is folytatódott ez a téma.

De történetileg a legnagyobb baj a fináléval, hogy ezek után abszolut nem érdekel a folytatás. Semmivel sem keltették fel az érdeklődésemet. Egyet értek azzal, hogy az összes karakter alól kihúzták a szőnyeget, nem maradt senki aki miatt érdekelne a folytatás.

Volt néhány remek jelenet, meg színési alakítás, de az egész lógott a levegőben. Szerintem nem javult jelentősen a végére. Inkább leszálló ágba ment át a konstans remek minőségből.

Pontozni tényleg elég nehéz lenne, szív szerint 5/10-nél többet nem adnék rá. De a minőség viszont 10/10-es volt, az első bekezdésben említett infantilizmustól eltekintve.

AglioOlio - 2016. 12. 06. 00:01

Én nem nézek mostanában túl sok sorozatot, nekem nagyon bejött.
A színészek, a hangulat, a sztori és a tempója is.

A sok magyarázáshoz annyit, hogy aránylag bonyolult puzzle volt és az HBO-nak sem elég, ha csak 150-es IQ-val rendelkező, fórumokat olvasó nézők fogják fel, mit látnak. Másrészt ez a kötelező ölés-kúráson kívül egy pszichológiai történet volt jellemfejlődéssel, motivációkkal. Ugyanis ez az első évad főleg Ford és William története volt – persze Arnold-Bernard, Dolores ill. Maeve is nagyon fontos volt.

Sunsky - 2016. 12. 06. 00:54

Hát nem tudom, felemás érzéseim vannak. Igazából az a baj, hogy sokat kell várni a második évadra és így a további válaszokra. Alapból a sztori megfogott, mert mostanában én is sokat agyaltam ilyen dolgokon, hogy egyáltalán honnan tudhatjuk, hogy amit mi látunk és érzékelünk az maga a valóság? Csak mert tudjuk, mint ahogy a srác megválaszolta Maeze-nek is? Ez gyenge válasz, ha nekünk is ez van bekódolva, akkor pont ezért érezzük azt, amit.
Kicsit érdekes volt, mikor húzkodták a Maeze tulajdonságait, mert mintha az emberek is így működnének. Ugyanarra a dologra egyesek nyugodtan, míg mások indulatosan, 200-as pulzussal reagálnak, mintha épp máshogy lennének beállítva az értékeik.. :) Vagy amit te, én természetesnek tartunk, azt egy harmadik fél elítéli és fordítva… Na de kicsit elkalandoztam.

Visszatérve a sorozatra, én már nem tudom, hogy mi valódi és mi nem. Lehet az egész már megtörtént párszor, az is lehet, hogy Arnold továbbra is játszik..
Ford szerintem tuti nem halt meg (valószínű Host volt), ahogy sem Elsie, sem Stubbs, akit elkaptak az indiánok. Egyáltalán honnan veszitek, hogy Elsie ki lett iktatva? Csak mert ahogy én nézem elég biztosra mondja itt mindenki, de azon kívül, hogy Bernald elkapta volna, nem emlékszem, hogy mutatták volna, hogy végez is vele.. (de lehet lemaradtam valamiről) Mi van ha már rég öntudatra ébredt és mikor Ford nincs ott, akkor játssza a saját játékát? Stubbsnál szintén annyit mutattak, hogy el lett kapva, nyilván nem véletlenül… Meglepne ha minden úgy alakulna, hogy azt Ford eltervezte (már ha egyáltalán ő tervezte el az egészet.. Arnold??), mert nem érezném célját a sorozatnak.

Szerencsém volt, mert szombaton kezdtem el nézni a sorozatot és így mára pont végeztem vele. Nem is bírtam volna úgy nézni, mert ez nekem olyan, amit darálni kell. Most meg várhatok két évet, mire kijön a teljes évad és valószínűleg ismét majd tele leszünk kérdésekre, amik újabb évek múlva lesznek majd megválaszolva. Nem szeretek így sorozatot nézni, főleg ilyet, ami apró puzzle darabokból áll össze, számomra jobb olyanokat elővenni, amik véget értek és konkrét lezárást kaptak.

Mr. Teddy - 2016. 12. 06. 00:58

Az a jelenet, amikor megölte Dolores Arnoldot, és hogy ez a park nyitása előtt volt, azért kicsit ellentmondásod volt technikailag. Ugye volt olyan jelenet amikor lent Ford beszélget egy whiskeyt ivó öreggel, akinél látszott, hogy korai “modell” volt. Darabos mozgás, nagyon futószalagon jövő párbeszéd. Illetve még régebben a fekete ruhás csávó (már tudjuk William), is említette, hogy régebben másmilyenek voltak a modellek.
Szóval korábbi egy két részből nem az jött volna le, hogy a park nyitásakor már totál élethűek a robotok és már majdnem öntudatra is ébredtek, hanem, hogy pont hogy 35 év alatt folyamatosan fejlődtek és akkor mostanság érhettek el oda, hogy már öntudatról beszélhetünk.
Szóval ilyen téren nem volt túl nagy egységesség a technikai háttérben.

Sunsky - 2016. 12. 06. 01:12

Bocsi, még annyit az utolsó részhez, hogy nekem is túl sok volt már a magyarázás olyan dolgokról, amit rég tudunk. A Logan-es jelenetet újranéztem megint, de továbbra sem értem. Elvitte a park szélére és? Ráadásul a párbeszédet sem igazán tudom hova tenni. Vagy onnan Logan nem tud visszajönni és így Will-é lesz a cég amivel bevásárolja magát?

Ráadásul 1 óra után folyamatosan néztem az időt, hogy mikor jön a nagy csattanó, de számomra elmaradt. Nem volt meg az a nagy WTF érzés, mert az egész olyan volt, mintha egy kör bezárult volna.. Az idézet, a mészárlás..

Plusz ez az egész Wyett-es szál kicsit kusza. Mármint értem, hogy Dolores-Wyett, időrendben is megvan minden, csak mikor elkezdődött a sorozat, akkor még nem volt szó Wyettről tudtommal. Sőt, Teddy-nek sem volt eredettörténete. Bűntudata volt, de nem tudta miért, a Wyett-es story-t később töltötték fel neki.
De mivel a történet úgy lesz egész, hogy ez megtörtént, akkor viszont nem értem, hogy ezt miért kellett külön hozzáadni (törölték korábban?)? Áhh, minél többet agyalok, annál bonyolultabb számomra, lehet újra kéne nézni.

Bob - 2016. 12. 06. 01:14

Ez a stock kép szerintem még szándékos is volt, hogy még szivathassanak minket :D

Impish - 2016. 12. 06. 01:35

Mielőtt elszabadult volna a “pokol”, a végén lezárták a nagy ajtóval a központot. És utánna a biztonságiak szerintem nem biztonságiak voltak, csak hostok azok is, része a narratívának.
Az elején egészen máshogy közlekedtek és viselkedtek az igazi biztonsági emberek. Szerintem azt azért tette bele Ford, hogy élethű legyen a szökés…

bvr - 2016. 12. 06. 01:39

@Mr. Teddy: igen, még kb a felénél linkeltem az egyik kibeszélőben egy videót, akkor még eléggé az elején jártak a találgatások a két idővonalról, és a videóban sorra vették a pro-kontra érveket, és pont ez volt az egyik kontra: amikor az első epizódban Ford beszélget Old Billel és mondja is meg látszik is milyen volt az első generáció. Ezt szerintem sem oldották föl, persze egyelőre, mert winnie örök optimizmusával tuti erre is van a készítőknek azért jó válasza :)

zopeto - 2016. 12. 06. 01:44

Én nem értem a fanyalgókat, szép kerek történet lett a végére. Talán túl sok is volt a “kavarás” meg a rejtély, én szívesen hallgattam volna Fordot egy évadon keresztül, de mint búcsúbeszédjében mondta: a történet fontos.

Szerintem kaptunk magyarázatot a két hentes bugyuta viselkedésére is, mert ha a Maeve szál előre eltervezett volt, akkor a terv velük is számolt – az embereket is ki lehet számítani és manipulálni (Szilveszter meg is jegyzi hogy nem érti miért vették fel Felix-et a melóra, ha ilyen érzékeny – na ez kiderült: Felix pont ott volt ahol lennie kellett.)

Wyett sosem létezett, egy félkész, tömegyilkos karakter volt, amit Arnold összekombinált (merge) Dolores eredeti “farmgirl” karakterével, hogy végre tudja hajtani a tervet – ilyen értelemben persze Dolores Wyett megtestesülése.

Ford úgy halt meg mint a nagy uralkodók akikkel együtt temették el a szolgákat és vagyontárgyakat, csak ő magával vitte a sírba a teljes birodalmat is. Ez így volt kerek – szerintem biztosan nem trükközött másolatokkal.

“Everything is under control” – famous last words.

human - 2016. 12. 06. 01:58

teszt

gd42 - 2016. 12. 06. 02:00

Le tudná valaki írni mi az első évad szinopszisát mondjuk 10 mondatban? Csak mert szerintem semmi értelme.

Arnold és Ford nekiáll robotokat készíteni egy vidámparkhoz. Arnold úgy érzi, az egyik első host (valamiért egyedüliként) öntudatra ébredt. Ford nem hisz neki. Arnold ezután megöleti magát mert szerinte ez kell ahhoz, hogy egy robot öntudatra ébredjen (akkor mégsem ébredt öntudatra Dolores korábban?). De előtte még kitalálja a labirintusos metaforát (ami során a robotok egy bizonyos utat bejárva, az élmények hatására ébrednek majd fel). Ford Arnold halála után megépíti Bernardot, mert nem akar egyedül lenni.

Ezután eltelik pár év, Ford megnyitja a Westworld-öt. Dolores úgy tűnik mégsem ébredt öntudatra. De Williamnek meg úgy tűnik, hogy igen, és végül ezért válik MiB-é, majd megveszi a parkot.

Eltelik 20-30 év, látszólag semmi fejlemény az öntudatra ébredés tekintetében, mígnem egyszercsak úgy tűnik Dolores mostmár tényleg öntudatra ébredt, ám a végén kiderül, hogy ezt is Ford programozta bele (ezért köt ki Teddy-vel a banketten). Ford beleprogramozza Maeve-be a szökést (miért?), valamint beprogramozza Dolorest, hogy ölje meg őt (vagy robot másolatát) és plusz a Delos vezérkarát, mert ezek után valamiért majd most biztos felébrednek a robotok (miért?).

Nekem ez így nagyon nem kerek. Akkor most volt valaha öntudata bármelyik robotnak? Ha igen, miért tűnt el? Arnold és Ford ugyanazt akarták a kezdetektől, csak Arnold túl korán? Ford beszéde a végén arról, hogy a robotok majd egy jobb faj lesznek…Ha igen, akkor miért egy programozott vérengzéssel indítja az öntudat útján a robotokat (főleg azokat, akik már amúgy is szenvednek miatta)?

Szóval összességében nekem nagyon lassú, de ritka zavaros a sztori. A nagy csavarokat kilométerekről lehetett látni, de semmi értelme, ha nem lehet megfejteni, mi a jelentősége a big picture szempontjából.

gd42 - 2016. 12. 06. 02:03

Ahogy látom ezt a sok rejtélyjel a kommentmotor sem boldogul, eltűnt 50 hozzászólás. :)

human - 2016. 12. 06. 02:04

nem tűnt el, nemsokára kijavítjuk

Edrick - 2016. 12. 06. 02:17

De minden kibeszélőben :D Valamin nagyon dolgozhattok :)

Imi - 2016. 12. 06. 02:29

Ez mar az uj narrativa;)

Par resszel ezelott mondta Ford Theresanak, h a board mindig el akarja tavolitani de mindig megoldja….hatha ez a megoldas ;)
Remelem a robot Fordot lottek le, hianyozna Anthony Hopkins nagyon. Maeve sztem nem onalloan dontott, pont akkor torte ossze Bernard tabletjet amikor kiderult volna, h mit is tesz a vonaton….

winnie - 2016. 12. 06. 05:07

zopeto: “Én nem értem a fanyalgókat, szép kerek történet lett a végére. ”

szerintem nagyon is érthetőek a fanyalgók, és nem azért, mert én fanyalgok, vagy mert ez nagyon, de nagyon messzire van a kerekségtől eddig. fent is írva vagyon, hogy talán rövidebben ütősebb lehetett volna. vagy én is írtam korábban, hogy más szerkezeteben, kevésbé rejtélyeskedve lehet, hogy sokkal jobban el lehetett volna mesélni. (és megint nem csak azért, mert addig rejtélyeskedtek és tervezték a végén behozni a WTF-okat, amíg nagyon sokan kitalálták, hogy mik lesznek a csavarok.)

winnie - 2016. 12. 06. 05:51

a reggeli hírekben linkeltem egy csomó interjút a készítőkkel és színészekkel. itt egy részlet arról, hogy jimmi simpson hogy jött rá, hogy ő a MIB – evan rachel wood is idő előtt rájött, de simpson volt a leggyorsabb.

No, it wasn’t. It wasn’t even close to part of our initial conversations. I walked in there truly thinking I was going to be just some dude rolling through a couple of scenes. Then I got the first clue that there might be more shit than I’ve ever done when I picked up the lead actress’ can. But still, they weren’t telling me anything. Then, around episode three or four, our brilliant makeup designer brought me into the makeup trailer and was looking at my face in a way that no one has ever done. (Laughs.) He starts talking about my eyebrows, and if I would mind if he shaped my eyebrows. I know women change their eyebrow shape, but literally no one has ever asked me if I would change my eyebrow shape. So it caught my attention! And he wouldn’t tell me why. He was giving me vague reasons that were bullshit to me. So what was he up to? I started thinking about why someone would change my eyebrows, and the only thing I could come up with is that they wanted me to look like someone else. Then, I figured out that based on dialect and face color that the only person it could be is Ed Harris. I was walking with Lisa a couple of hours later and I asked her if that’s the case. And she stopped walking and said, “Don’t say that. I can’t say anything!” Instantly, I knew. And then she kind of let out that there’s a really large arc to the character I’m playing, and that I shouldn’t tell anybody about it. She basically confirmed it, and also kind of articulated to me that we don’t need to talk about it. I took that for granted. I trusted her, and everything she had said thus far had been true. She and Jonah are two of the smartest writers I’ve ever met, so I proceeded along, kind of knowing that, and sharing it with no one.

Doványi Andris - 2016. 12. 06. 05:56

Mi van ezzel a kézfogással amúgy? Nem esett le nekem…
Azért jól fel volt építve a dolog, túlságosan is szájbarágós volt már itt-ott (Dolores belsőhangját simán lehetett tudni, hogy magával beszélget, utaltak rá 100*, ahogy Wayettre is).

baggio - 2016. 12. 06. 06:37

Amikor a részenkénti kibeszélők kommentjei között olvastam a vadabbnál vadabb teóriákat, én akkor vettem biztosra, hogy bizony sokan fanyalogni fognak a végén is, mert itt a többség igazi vadnyugati LOST-ot várt és nem egy lassú folyású egzisztencialista drámát. Nekem ez utóbbi a zsánerem, szóval engem megvett kilóra, és egyben rettentően sajnálom, hogy alig találkozok olyan írásokkal, mely a sorozat ezen rétegét járná körül (teremtés és megváltás, felvilágosodás és az isten megölése, Dolores/Wyatt képében gyönyörű allegória az természetes szép ESZME elkerülhetetlen elkorcsosulásáa, stb.), de hát ez van, elsőre azon kellene magam túltenni, hogy gyűrközött be már a fórumokra is, hogy az emberek képtelenek kírni a HOGY szót, és h-s makogással teszik teljesen olvashatatlanná mondandójukat…

baggio - 2016. 12. 06. 06:39

Nekem meg a “kiírni” szót nem sikerült kiírni, na ez az igazi blama :)

yooha - 2016. 12. 06. 07:25

Plusz egy szavazat a “Samurai World”-re, remélem at is látjuk majd a következő évadban. Dupla költségek, de ne érdekel :)
Én kitartok amellett, hogy MINDIG Ford irányít, és egy bábut lőtt le cask Dolores, és a lázadás is a sztori része. Az igazgatósági tagoknak nem esik bántódása, cask összef*ssák magukat, szaladgálnak majd pár napig a lázadó robotok elöl, aztán elismerősen csettintenek.
Jöhet a 3. évad! :D

kovacspéterke - 2016. 12. 06. 07:46

Hát egy ideig emésztve sem lett jobb véleményem, sztem nagyon sok részlet hiányzik, és nagyon nem kerek. Logan papája simán benyeli, hogy a fia eltűnt, ha eltűnt. Vagy ha nem tűnt el, akkor Logan kussol, és William lesz a tulajdonos? Ezt így hogy? Ez az egész Mibbé válás is tök erőltetett, 4-5 nap alatt lett belőle egy őrült badass, mert kiderült, hogy tényleg egy robotba esett bele, amit korábban többször is hangsúlyoztak neki elég nyomatékosan?
Ford egyébként miért gondolta meg magát? Egy alkalmazott meghalt, kettő minimum eltűnt ez nem volt gond senkinek?
Az elején nagyon tetszett, de sztem a vége elég katyvasz lett.

United82 - 2016. 12. 06. 08:02

Nekem az MIB-é válás úgy jött le hogy Williamnek a szerelem nem adta meg a megváltást, a megnyugvást, én úgy értelmeztem hogy visszament újra és újra de egy idő után kevés volt neki a szerelem hiszen újra és újra találkozott Doloressel de ez egy idő után “nem elégítette” ki és más utat keresett a megváltáshoz és ráérzett az erőszak ízére és talált magának egy másik célt hogy végig játsza a “játékot”.
Gyakorlatilag Nolan azt mondta ki hogy a szerelem nem ad megváltást ami az elmúlt 50 év hollywood alaptételének a megtagadása. Én így értelmezem William szálát. És ez nekem egy telitalálat, mert ez hollywood egyik qva nagy hazugsága hogy a szerelem mindent megold.
Amúgy baggioval értek egyet , itt a teremtés és megváltás, felvilágosodás és az isten megölése stb stb a lényeg…és nem a sok rejtély és annak a részletei…ezek mondhatni csak kellékek de kb lényegtelenek is az összképet illetően

Dave - 2016. 12. 06. 08:26

Ennek még ülepednie kell nálam. Túl sok kérdés nyitódott megint. Össze se tudom szedni hirtelen.

A biztonsági örséget viszont kirugnám. Ja hogy megpusztultak? Sebaj. Ok, hogy ügyesebben lőnek a droidok, de hogy se perifériás látásuk, meg inkább cease all motor functions, vagy sima hezitálás mielőtt lőnének, jajjmár.

xido - 2016. 12. 06. 08:37

Milyen szerelemről is beszélünk?
Elsőnek gondolom jött a tagadás,hogy egy gépbe zúgott bele,talán rádöbbent,hogy ki se viheti magával,akkor inkább visszajár megcsalni vele az asszonyt..Csakhát
a robotlány nem várta őt meg,kapott egy másik lovagot
minden reggel..aki még akkor nem is teddy volt..és hát
ott eltört benne valami,láttuk..féltékeny lett,dögöljön meg a szomszéd robotja alapon mindig ledarálta dolores
aktuális udvarlóját..aztán a csajt szétalázta..
ez ilyen…lappangó sorozatgyilkos jellem..kint kussol,mert törvények vannak..bent meg kit érdekel,ha a
saját tulajdonát rongálja :)

Malachi - 2016. 12. 06. 08:48

Ez a kritika akkora ordító mellé, hogy kedvem lenne írni egy rendeset helyette. Semmi nincs benne a sorozat lényegéről. Baggio az egyetlen, aki képes volt felfogni a lényeget – és ez nem a sorozat hibája.

De azt sem mondanám, hogy a nézőké, az eddig olvasott kritikák közül a pozitívak mind azért szerették, ami szerintem is a legfontosabb volt – a teremtés, a teremtményekért vállalt felelősség, hagyjuk-e szenvedni őket, egyáltalán mikortól számít öntudatnak valami, és ugyanez a gépek oldaláról nézve amikor tudatosul bennük, hogy csak gépek, magyarán ott állnak szemben a teremtőjükkel mit kezdenek ezzel a tudással és képesek-e áttörni a korlátaikat, satöbbi, satöbbi. A semleges, vagy rosszabb kritikák azzal foglalkoztak, hogy mi lett Logannel meg mi az az SW és túl szájbarágós az egész, de amúgy kár, hogy oda a misztikum, na jó.

Humannek pedig még az sem esett le, hogy Dolores miért lőtte le Fordot. Ami csak azért ciki, mert kerek perec elhangzik az utolsó beszélgetésükben. Ez tényleg olyan sorozat, amit nem elég nézni. Azt értem, ha valakinek nem jött be, nem tetszhet mindenkinek. De butaságokat ne írjunk már róla.

koda - 2016. 12. 06. 08:53

Nem értem, miért fanyalogtok sokan a biztonságiak töketlenségén. Egyrészt eszükbe sem jut alapból, hogy a host-ok árthatnak nekik, ezért is érdekesebb kissé a zárójelenet, hogy teljesen váratlan húzás a saját kéz levágása. A másik meg az, hogy ha a szökés egy narratíva, márpedig azt legalább biztosan tudjuk, hogy az, akkor a szökés körüli dolgoknak 90%-ban tervezettnek kell lenni (a maradék a vonatos jelenetben mosódik el). Eszerint a biztonságiak simán hostok voltak, akik nem, azokat bezárta Ford az irányítóterembe, vagy akit nem tudott volna, azt korábban kivonta (Stubbs, Elsie). A további évadokra tolódott így annak a feszítő kérdése, hogy egyáltalán ki ember (attól pl, hogy Maeve szerint a technikus srác “közülünk való”, nekem vannak kétségeim, hiszen amúgy is azt lát, amit a szoftver enged neki). Ettől persze még annyi lyuk maradt a sztoriban, hogy felsorolni sem kezdem, és eléggé inog bennem, hogy megdolgoztak-e az alkotók a bizalomért, hogy érdekeljen a lyukak esetleges betömése éveken át…

Nehéz ez így, mert tényleg semmit nem lehet értelmezni, és nincs kedvem most cca két évet találgatással tölteni. Bevallom, én mást vártam, és bár szórakoztatott (nagyon is!), azért sem spirituálisan, sem mérnökileg, sem vallástörténetileg, sem pszichológiailag, sőt! A sekélyes szórakoztatáson kívül majdnem sehogy nem lettem kielégítve, de ezt inkább úgy tekintem, hogy az én hibám. Értem ezt úgy, hogy a létezésemmel kapcsolatos azon kérdéseket, amiket emiatt az évad miatt kellett volna feltennem, már rég feltettem. Leginkább ezért várom a második évadot, vajon megkapargatja-e azt a felszínt, amit én az évek alatt már a tudatom köré betonoztam.

Dave - 2016. 12. 06. 08:58

koda. Jó lenne, de azért nem gondolom hogy hostok voltak a biztonságiak, mert ha kimondja/meghallja, hogy motoros funkciók állj akkor ő is megdermedne nem? :)

elliot - 2016. 12. 06. 09:12

Sajnálom, hogy nem lett valami másik vége a W&D storylinenak, számítottam valami más katarzisra. Sőt, meglepett, hogy mib=william, ami ugye a legvalószínűbb volt.

Aztán, nem tetszett az sem, hogy a végén a guru kapott egy ilyen patetikus öngyilkossági jelenetet tulajdonképpen, nem érdemelte meg. Mondjuk érdekes dolog, hogy istennek kezdték magukat képzelni mind (a főnök, a mib és a veronica marsos csaj is), és hát nem azok. Halandók.

Kíváncsi leszek, mit kezdenek a 2. évadban majd azzal, hogy a robotok egyedül fognak ott élni. Aztán egyszer csak kikapcsolják az őket (is) működtető elektronikát, mert a számlát senki se fizette. Aztán rájönnek, hogy nem tudnak szaporodni és úgy egyáltalán, magukat fenntartani. Bár, persze átvehetik más emberek a park irányítását, csak hát a robotoknak most már szabad akarata van. Esetleg azt el tudom képzelni, hogy pl. a MIB-et életben hagyták és akkor úgy éldegélnek ott a mocsokban.

Összességében a 9. rész tetszett, a 10.-et untam. És iszonyatosan szájbarágós volt szinten minden párbeszéd. A részeket kellett volna úgy megírni, hogy megértsék az emberek (bár egy másik fórumon már megkapta az újságíró, hogy bizonyos iq alatt nem szabadna ezt nézni, szóval inkább nem szólok, biztos ostoba vagyok és nem értem.) És számítottam valamire Teddyvel kapcsolatban, de nem kaptam semmit (ez persze az én hibám, hogy számítottam rá).

Shiwo - 2016. 12. 06. 09:13

a szájbarágás szerintem is a magyarok által a kevésbé intelligensnek tartott nemzetek tagjainak szól (pedig biztos nálunk is akadnak sokan, akiknek nem árt a magyarázat..)

Pár kósza gondolat…

– William = MIB —-> ezentúl hívhatnánk WIB-nek is (:

– én nem figyeltem, vagy Ford tényleg nem lepődött meg Bernard felbukkanásán ?

– Ford honnan tudhatta, hogy WIB leszúrja Dolit, akit aztán Teddy a tengerpartra visz, hogy ott sok-sok néző előtt drámai módon “meghaljon” ?

– annó Doli mikor ment le a gyóntatófülkén keresztül a föld alá a beszélgetős szobába, emlékeim szerint bevillan neki egy olyan kép is, hogy lent is egy csomó hulla van.. az vajon mikor is történt ? (:

– Ford honnan tudta, hogy Dolores saját döntéséből le fogja puffantani, pontosan a nagy bejelentésekor ? … túl jól meg volt komponálva a “búcsúbeszéde”

Szvsz :

– Ford nem halt meg, nagy valószínűséggel egy magáról mintázott Hostot küldött

– Dolores látszólag hiába hozta meg a saját döntését, az előre meg volt írva

– még mindig több idővonal van, amiről nem tudunk, és egynek gondoljuk.. ilyen lehet a “nagy bejelentés” jelenet de akár a gépek lázadása is..

– nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy az üzemeltető részleg is csak egy újabb “réteg”.. hogy a legtöbb szereplő, akit embernek gondolunk, ugyanúgy Host.. és ez megmagyarázná WIB motivációját is, hisz belé lenne kódolva..

– a labirintus metafóra meg nem a vendégeknek szól.. de nem is a Host-oknak.. a nézőknek szól, akik próbálnak kiigazodni a kusza időugrásokon, emlékeken, keresik a fix középpontot, amihez viszonyítani lehet és mikor már azt gondolnánk, hogy megleltük, jön egy újabb évad, egy újabb réteg..

irgum76 - 2016. 12. 06. 09:27

annyi bullshit volt ebben a sorozatban, hogy az szörnyű
és pont azon filóztok, hogy mért nem tudnak a biztonságiak rendesen lőni???
bazz emberek akikre eddig semmi szükség nem volt gyakorlatilag ültek egy asztalnál és kávézgattak
az androidok meg gyilkoló gépek voltak a kezdetektől fogva
aki akadályozhatta volna Ford tervét mind ki lett iktatva
2 esetben biztosan 2 esetben valószínűleg Ford által

ugyan az az érzésem mint az Interstellar-nál szép , jó lehet rajta agyalni, de minek?

MiB-Will hát nem tudom, számítottam rá meg dramaturgilag is indokolt
de ha egyszer valaki ennyire szeret valakit akkor később nem tesz vele ilyeneket

szerencsére sok mindenre választ kaptunk
én arra számítottam, hogy a fele FB lesz a másik fele meg homály és várhattunk volna egy évadot a válaszokkal
viszont a válaszok mellett egy csomó új kérdés is felmerült

szerintem nekem elég volt ez a 10 rész
a misztikum lufi kipukkadt
következő évadot nem hiszem, hogy nézem majd

koda - 2016. 12. 06. 09:59

Dave: Bernard is meg tudta így állítani a host-okat, szerintem ez egyszerűen csak annyi, hogy különböző jogosultsági szintek vannak. Ezek egyszerűen szoftverek, amik az emberére megszólalásig (elvérzésig) hasonlító testet mozgathatnak. Minden csak programozás kérdése.

Shiwo: egy rakás kérdés, amivel kapcsolatban elveszítettem az érdeklődésemet. Olyat is el tudok képzelni, hogy a 4. évadban majd megértünk valamit, amit az elsőben altattak el. El tudom képzelni, csak nem szeretem.

kahlan - 2016. 12. 06. 10:05

Hm, én asszem az a néző vagyok, aki a (remélhetőleg csak egyelőre) nem érthető logikai zavarok ellenére is szerette a sorozatot. Beszippantott, remek színészek, fantasztikus látványvilág, érdekes filozófiai kérdések boncolgatása… Nagyon sajnálom hogy Hopkins nem marad a 2. évadra (szerintem tényleg ő maga volt, akit Dolores lelőtt), nélküle nem lesz ugyanaz.
Bízom benne, hogy egy ekkora költségvetésű sorozat történetét jól átgondolják, és minden a helyére fog kerülni, ami most még zavaros vagy logikátlan. Talán újra nézve az évadot, egyben darálva, is lesznek még válaszok.

Crow - 2016. 12. 06. 10:13

Samurai World-be egy Guestnek azért bátor dolog lehet ellátogatni, ott nem lövöldöznek hanem baromi nagy kardokkal hadonásznak baromi erős androidok…

Bikuci - 2016. 12. 06. 10:41

Baggio, United32, Malachi Jókat írtok. Saját labirintust írtok?:)

Nekem is gyanús Ford halála (hostot küldött), de nem vagyok benne biztos, hogy nem halt meg (esetleg programként tovább vitte magát).

Nem érzek olyan problémát, ami magyarázatra szorul, viszont itt végre egy olyan sorozatot láttunk, aminek a végén a nézőkről is kiderül, hogy kicsodák, hogy mit gondolnak, ha egyáltalán gondolnak a világról.:)

gio - 2016. 12. 06. 10:44

egyébként arra emlékeztek, hogy amikor Bernard megvizsgálja Maeve-t, teljesen kiakad, hogy valaki megváltoztatta a sztoriját? majd a hűtőkamrában is kiderül, hogy Ford pontosan belé programozta azt, hogy neki kell vezetnie a lázadást, segítőket gyűjt maga mellé, eljut a vonatig, ahol aztán… és itt szól közbe Maeve, nyilván nem véletlenül.

Ford meg sem lepődik, amikor Bernard feltűnik a színen. majd azt mondja MiB-nek: a következő storyline talán tetszeni fog neked.

Dolores lelövi Arnoldot, de Ford szerint erre is csak programozva volt, ezért ez még nem igazi öntudat.

ezeket összerakva nekem az rajzolódik ki, hogy:
– az új storyline maga a szökés (wow, hogy jöttem rá),
– valamint az, hogy meglöki a Hostokat az öntudat felé.

Dolores valójában nem fejtette még meg a Labirintust, hiszen amikor először gyilkolt, parancsra tette. egészen valószínű, hogy most Fordot (vagy a hasonmását) most szintén parancsra gyilkolta meg. a többi Host is hozzájuk hasonlóan egy storyline-t követ.

azonban Ford talán most megadja nekik a kulcsot a Labirintushoz: beléphetnek, hiszen nem kell tovább felejteniük, mostantól nincs beléjük kódolva, hogy csak veszíthetnek. let’s see where that takes us, mondhatja.

ezek mind olyan Hostok, amelyek már tettek lépéseket az öntudat felé, a felszabadításuk pedig azt jelenti, hogy most esetleg újabbakat tehetnek majd meg.

ebből a szempontból lényegtelen is, hogy Ford él-e vagy hal.

valami olyasmi lehet a megfejtése ennek, hogy a szabad akarat, mint olyan, sosem teljesen szabad. a Hostok szabad akarata is a beléjük ültetett programkódokból áll, azokból fejlődik ki, arra épül. érezhetnek, emlékezhetnek majd (ha nem törlik őket), de mindegyiküket ember teremtette, akik megindultak az öntudat felé, ők is egy ember hangját hallják, tehát a szabadságuk, szabad akaratuk meglehetősen korlátozott.

pont úgy, ahogy az embereké is.

végezetül még annyi, hogy én kurva régóta várok egy olyan sorozatra, ami abban hasonlít a Lostra, hogy úgy lehet agyalni rajta, úgy rejtélyes és úgy összetett, hogy közben nem lesz saját maga paródiája. ez ilyennek tűnik.

gio - 2016. 12. 06. 11:15

– One fan asked the top reader question below this post: Could the host that Ford is printing when Theresa is killed be a copy of himself, one that Dolores actually shot? The producers called the question “really, really good” and wouldn’t answer it directly, but did note that Ford’s “sacrifice is real.”

eszteralma - 2016. 12. 06. 11:17

Szerintem ez egy tipikus Nolan-produkció volt, és kb. annyira megosztó is, mint a Nolan filmek (és nagyjából ugyanazon dimenziók mellett folynak a pro-kontra érvek is). Nekem nagyon bejött az egész, nem adta magát könnyen, sokat lehetett/lehet rajta gondolkodni, rakosgatni össze a darabokat. Minél többet agyalok rajta, annál inkább érzem azt, hogy itt minden nagyon pontosan ki volt találva és át volt gondolva. Mindenképpen egy új színfolt a sorozat-palettán, és én örülök, hogy van már ilyen is.

eszteralma - 2016. 12. 06. 11:19

@ Bikuci: “itt végre egy olyan sorozatot láttunk, aminek a végén a nézőkről is kiderül, hogy kicsodák, hogy mit gondolnak, ha egyáltalán gondolnak a világról” – na erről van szó :)

Malachi - 2016. 12. 06. 11:20

persze, hogy real. egyrészt a stafétát kb. átadja Bernardnak, másrészt ott van, hogy a teremtmény megöli a teremtőjét (saját, önálló döntés alapján, halló Human), harmadrészt ugyanolyan véget szánt magának, mint amilyet Arnold. ha robotot csinálna magából, ezek a dolgok mind súlytalanná válnának, pedig az egész sorozat, és Ford motivációjának alapjait jelentik. az ember tökéletlen, az ember v2.0 a jövő örököse.

eszteralma - 2016. 12. 06. 11:28

Az alkotók is megerősítették, hogy “real”. és hogy Dolores szabad akaratából döntött. Nekem nagyon tetszett az a montázs, ami azalatt ment, hogy Ford azt fejtegette, hogy miképpen határoznak meg minket a szenvedéseink és a döntéseink. És ebből kiindulva Maeve visszafordulása is szabad akaratból történt.
A másik, ami egy kicsit meg is rázott a MIB. Azt régóta sejtettem hogy ő William, de végig azt gondoltam, hogy valami érzelmi indíttatás vezeti, hogy még mindig szereti Dolorest és őt akarja megmenteni. Hát, ez lett volna a közhelyesebb megoldás. Úgyhogy bármennyire előre látható volt ez a csavar, nálam mégis ütött.

wellwellwell - 2016. 12. 06. 11:31

hát ez marha jó, hogy a 4. ep. környékén “jött rá” a csávó, hogy ő a MiB. ezt az alkotói procedúrát nem értem. annak a karakternek kezdettől fogva tudnia kellett volna, hogy hová tart, pont ezért lett totál súlytalan a jelenléte, és tényleg csak lébecolt a sztoriban.

bvr - 2016. 12. 06. 11:33

Hm. Szerintem viszont nem ártana óvatosan fogalmazni hogy mennyire elgondolkoztató az intelligencia, tudat filozófiájáról egy olyan sorozat ahol a különböző képességeket egy-egy csúszkával tologatják…
Na _ha_ ez a 10 részes sorozat valóban a tudatról szeretett volna _komolyan vehetően_ filozofálni, akkor ilyen nincs.
(ja, ezt nem hibaként rovom fel a sorozatnak, egyszerűen ez nem volt nekik fontos. Ezt azoknak a “műértő nézőknek” rovom fel akik azt hiszik (és ebben a hitben oltogatják a tobbieket) hogy itt valami óriási elmefilozófiai megfejtéseket láttak. Hát nem láttak9

A másik kedvencem ez a “nagy telitalálat” a hollywoodi hazugságról hogy a szerelem mindenre válasz lenne és hogy ez is milyen ász, mikor ha ez cél lenne akkor lenne erre 10 rész, de ez konkrétan még a két percben elmesélt hogyvoltból is kimarad, ezt a lelkes nézőnk úgy látja bele kívülről (egy olyan sorozatnál, ahol számtalan példa volt hogy az explicite megmutatott-elmondott dolgok is máshogy voltak, de pont itt aztán halálos biztosnággal lehet detektálni a Művészi Szándékot :)

Szóval itt néhányan ebbe a sorozatba kicsit sokat próbálnak belelátni. Ami nem is feltétlen baj csak aztán számonkérik hogy a többiek meg “miért nem értik” :)

Doványi Andris - 2016. 12. 06. 11:37

“én nem figyeltem, vagy Ford tényleg nem lepődött meg Bernard felbukkanásán”

Tudta, hogy a madam elmegy és felkelti. Erre programozta. Szerintem azt is tudta, hogy a koreai gyerek segít Mavnek.
Teddys jelenet meg valszeg úgy lett volna alapból, hogy él még Dolores, és ott szerelmet vallanak a nézők előtt.

Malachi - 2016. 12. 06. 11:50

bvr, azt elhiheted, hogy én semmit nem találtam ki, csak megnéztem a sorit. :D kinek lenne ideje annyit agyalni ezen a témán, hogy ilyen szép kerek sztorit faragjon belőle… de hát amit írtam, az szerintem tök nyilvánvaló, nem kell a sorok között olvasni hozzá, hogy bárki láthassa. egyszerű mondom, hozzáállás vagy talán világnézet(?) kérdése. pont azért lep meg az értetlenkedés, mert annyira világosan és szájbarágósan elmagyaráztak majdnem mindent az utolsó két részben. sokak szerint ez hiba, szerintem a MIB-nél túlzásba vitték tényleg, de amit Ford mondott az mind csodálatos volt. hallgattam volna sokáig.

és nem igaz, hogy nem maradtak kérdések, mert tippem sincs, milyen a külvilág, hol van ez a sziget, milyen parkok vannak még, mi lesz MIB-vel, mihez kezdenek a hostok az új tudással, most Doloresék tanítók lesznek-e, lesz-e viszály host és host között, kijutnak-e majd valahogy, nem kudarc-e eleve Ford és Arnold nagy terve, végül is saját képükre teremtették a gépeket, akkor eleve nem lehetnek majd mind olyan tökéletesek és hibátlanok…

és ezek csak most ugrottak be, el sem mélyültem igazán az egészben.

bvr - 2016. 12. 06. 11:59

Malachi, Te írtad “United82” néven a 08:02-es hozzászólást? :))) Merthogy az oda volt címezve.
Lehet_ne_ olyan dolgokról is mély és komoly sorozatot csinálni mint amit united82 szeretne, csak akkor az mondjuk a “The Affair”, csak hogy egy tényleg jót mondjak.

Ja, ismétlem, egyáltalán nem baj ha ez a sorozat nem ilyen, mert szerintem nem is akart ilyen lenni. Csak akkor nem is kell ezt belelátni (nem azt mondom hogy Te láttad bele, hiszen a kiindulás ugye nem neked volt címezve :)

winnie - 2016. 12. 06. 11:59

“kb. annyira megosztó is, mint a Nolan filmek”

a nolan-filmek nagyon messze állnak attól, hogy megosztóak legyenek – szinte mindegyik széles körben szeretett, még akkor is, ha akadnak negatív vélemények, de ez minden filmre igaz.

mint ahogy ez a sorozat is alapjába véve inkább pozitív véleményeket hozott. aki megosztó sorozatot keres, annak a sense8-szerű megosztottságot kellene keresnie, de még ott sem kvantitatíve, hanem csak a szélsőségek miatt.

koda - 2016. 12. 06. 12:05

Még egy gondolat, nem tudom, máshol már előbukkant-e:

Észrevettétek, milyen érdekes az eddig minden csapból belénk öntött gondolattal szemben, hogy ti. a gépek előbb utóbb öntudatra ébrednek, és fellázadnak, és vége az embernek (sokan még ebbe a sorozatba is ugyanezt az üzenetet látják bele), miközben itt meg azt kaptuk, hogy még az ember maga is tök hiába gyújtogatja az androidok öntudatra ébredésének kanócát, sőt! Mindhiába dobja bele végül az öntudatra ébredésük dezodoros flakonját a perzselő tűzbe, az csak nem akar berobbanni? :)

gio - 2016. 12. 06. 12:05

interjúkból az derül ki, hogy Dolores saját elhatározásából ölte meg Fordot, nem parancsra.

ez azért lényeges, mert ha Ford programozta belé, hogy ölje meg, akkor csak elindította a Maze-ben. ha viszont Dolores magától ölt (még akkor is, ha Ford azért tudta, hogy ez következik majd), akkor most valóban megfejtette az útvesztőt, elért a közepéig.

illetve azt is mondták a készítők, hogy “Ford’s sacrfice is real”, tehát valószínűleg tényleg meghalt Ford.

egyébként én régóta várok egy Lost-pótlékra, ez hozza azt. jól tálalt rejtélyek, izgalmas kirakós, minőségi megvalósítás (nem fordul önmaga paródiájába, mint sok önjelölt Lost-pótlék).

snipp - 2016. 12. 06. 12:08

az oke, hogy Elsie aka Shannon Woodwardot Bernard megolte, de senkit se zavar az, hogy Ashley aka Luke Hemsworth eltuneset egyaltalan nem magyaraztak? Kommenteket olvasva, senkinek se tunt fel, hogy csak ugy kiirtak.. (oke tudom, hogy a benszulottek elkaptak, de semmi mas infot nem kaptunk)

snipp - 2016. 12. 06. 12:09

(valoszinuleg Bernard intezte az elfogasat, de zavaro, hogy nem magyaraztak)

bvr - 2016. 12. 06. 12:15

@snipp: dehogynem feltűnt. Amúgy winnie írta is valamelyik kommentben az elején.

Bikuci - 2016. 12. 06. 12:18

bvr: “Szerintem viszont nem ártana óvatosan fogalmazni hogy mennyire elgondolkoztató az intelligencia, tudat filozófiájáról egy olyan sorozat ahol a különböző képességeket egy-egy csúszkával tologatják…”

Márpedig pont ez a filmművészet lényege. Amikor megnézel egy festményt (filmet), nem csak a konkrét látványt nézed, hanem megfejted, hogy számodra üzen-e valamit. Ma ez az üzenet annyiféle ahányan vagyunk, és a legritkább esetben egyezik a konkrét storyval.

Természetesen izgalmas a cselekmény is, szeretünk elmerülni benne, elszökni a világtól, de gyakran elveszi a gondolkodás lehetőségét. A sok üresjárat, és az hogy nem darálva nézed viszont pont hogy a földhöz ragaszt, és elgondolkoztat. Ebből szempontból érzem ezt a sorozatot nagyon jó kombónak.

nade - 2016. 12. 06. 12:22

elliot, gio
“bizonyos iq alatt nem szabadna nézni” pff… inkább a készítőknek kéne önértékelést eszközölniük. Vagy magukat gondolják túl intelligensnek, vagy a közönséget túl butának. De mint látszik az idejekorán leleplezett csavarokból, fordítva van.

winnie - 2016. 12. 06. 12:29

“az oke, hogy Elsie aka Shannon Woodwardot Bernard megolte, de senkit se zavar az, hogy Ashley aka Luke Hemsworth eltuneset egyaltalan nem magyaraztak? ”

egyáltalán nem biztos, hogy megölte. de ahogy fenn is írják, én is céloztam arra, hogy maradt pár levegőben lógó szál. ezek is. a készítői interjúban benne van, hogy mindkettő sztori előkerült volna, bár nem megoldással, de végül nem kerültek ezek a jelenetek a részbe. ki tudja miért nem.

bvr - 2016. 12. 06. 12:30

@Bikuci: ne vicceljünk már :) Ha ma kenyérért menet pont egy hulló falevél kapcsán kezdek el merengeni hogyan változtatta meg a newtoni világképet az einsteini, akkor ne képzeljük már hogy a falevél mekkora q*rvanagy művész volt hoyg sikerült így elgondolkodtatnia :))

Írtam egy kibeszélőben korrábban (majd megint biztos jön a csávó akit ez zavar miközben majd flood jelleggel teleírja a kibeszélőt de mind1 :)) hogy _lehet_ gondolatébresztő, jó, szép, elgondolkoztató filmet csinálni érzelmekről, tudatról, mesterséges intelligenciáról, elég ehhez akár 2 óra 6 perc is (nem kell hozzá 10 epizód, meg kitudja hány évad), pl. a “Her” cmű film.

Azt is leírtam hogy amikor a sorozatban kimondott filozofálgatás megy a tudatról (pl. Ford beszélgetései) akkor azok nem teljesen lufik és nem is zöldségek, de nem is mennek túl egy elég gyorstalpaló ismeretterjesztő cikk mélységén.
Megintcsak, ez nem baj – viszont a Nagy Megfejtéseket sem ettől a sorozattól kell várni.

winnie - 2016. 12. 06. 12:31

gio: ” én kurva régóta várok egy olyan sorozatra, ami abban hasonlít a Lostra, hogy úgy lehet agyalni rajta, úgy rejtélyes és úgy összetett, hogy közben nem lesz saját maga paródiája. ez ilyennek tűnik.”

azért bőven voltak olyan agyalós sorozatok a lost óta is, amikben nem a rejtélyek kedvéért voltak jelen a rejtélyek, viszont itt igazából a rejtélyeket csak az információk elhallgatása és a sorozat szerkesztése indukálja. a kérdés csak az, hogy ennyi elég ahhoz, hogy egy sorozat jó legyen? mert akkor ez puszta gimmick, és nem a sztori rejtélyes vagy összetett, hanem az elbeszélés módja érezteti ezt velünk.

Derry - 2016. 12. 06. 12:32

Sok évadfinálét láttam, de ezt nem fogom rongyosra nézni.
– Aki egyedül szimpatikus volt, az a madám, de vele kapcsolatosan is utolsó jelenetet kivéve (ami vagy saját döntés, vagy megint egy ilyen kalandorjátékos kód, hogy “ha ez választod, akkor lapozz a 42. oldalra”), valahogy azon vagyok hogy ez a beprogramozásosdi, felébredés és egyebek nem lettek jobban kibontva. Dolores súgja a fülébe, ami elkezdi nála beindítani a titkos kódot és úgy gondoljuk hogy hosszú út vezet el a teljes képig, viszont a Sylvester és Felix ( mire leesett, hogy ez két macskanév!) csak nem öregszik eközben. De az, aki ezeket a kódokat beleültette igazán hagyhatott volna egy névjegyet!
– Elsie sztorija, mivel olyan nagy szerepet az elején nem kapott, örültem, hogy na végre, van egy vakond a parkban aki csúnya dolgokat csinál. Erre mi történik? A halott Theresa a bűnbak és innentől kezdve nem derül ki semmi. Ő semmi okot nem adott erre, annyira volt lojális a Deloshoz (hiszen figyelmeztette Fordot, hogy megint ellenőr jön), amennyire szolidáris volt Fordhoz (Bernardot szerintem ebben ki is használta). De akkor ki volt a vakond? Ford és Bernard érdeke az infók parkon belülin tartására vonatkozott mindig is. Sizemore elég ügyes lehetett volna, de Ford iránta való megnyilvánulása után komolyan leitta magát és nem szalad a tökéletes felbujtó szerepü Charlotte-hoz, akiről ez megint nem derült ki. Tehát nekem ez itt értelmetlen.
– Clemetine. Valaki árulja el, mitől lett ő gyanús, ha a madám nem? Mitől kattan be jobban a folyton hintaszékezgető Abernathy, és mitől nem volt gyanús Angela, vagy staff-babákat harcoló őslakosok? Nekem ezzel az öntudatra ébredés magyarázattal csak az a bajom, hogy ha egyszer program, megírt/törölt/buherált/hackelt-program, de attól csak egy program.
– C6. Ezt olcsó trükknek éreztem, a parkot elhagyni nem lehet, de a lakók egymás narratívájáiba simán belegyalogolhatnak (hiszen Hector sem tudta követni a liftbe a madám-ot)? És ezt hogy magyarázzuk az öntudatra ébredéssel?
Ami viszont tetszett az a Dolores=Wyatt vonal, lehet hatásvadász lett volna, de én akkor már a program soraink a kezdőbetűiből raktam volna össze a nevet, hogy lássák a nézők, végig a szemük előtt volt.
– Szamurájok. Nagyon jó! Az WWben értem a magyarázatot a pisztolyra, de a kést nem értettem. Miért nem lehet egy lakónak egy vendéget késsel megölni? Ez a szamurájokat látva megint eszembe jutott. Talán életlen lesz a kard?
– Ashley és az indiánok. Ok, őket ki programozta át? A központi megfigyelő rendszer ezt miért nem mutatta, vagy lehet hogy a meztelenül ellovagolt Logan olyan informatikai ismeretekre tett szert a park szélen hogy 30 év múlva előáll a kis saját hadseregével (jó, ez már tényleg sok lenne, főleg hogy közben egyszer sem találkozott újra Williammel)
– Bernard. Nem tudom, de attól, hogy egy halott barátunkat robotként újrateremtjük és az általunk ismert emlékeit beleprogramozzuk, szerintem azért biztos nem kapjuk azt, akit elvesztettünk. És azután nem újrahasznosítjuk, hanem, mint valami gépgladiátor meccsen, odadobjuk Clemmie-nek. Mondjuk az, hogy ő is egy lakó, tetszett, de szerintem Ford igazából nem követte volna el azt a hibát, hogy úgy módosítsa a Theresa iránti kapcsolatának emlékét, hogy ez feltűnjön
Ashley-nek. Hiszen ők ezért dolgoznak és ezért vették fel őket, hogy rögtön kiszúrják az ilyen megnyilvánulású meghibásodásokat.
– Hiányzott valami kis epizodikusság, ami a pilotban megvolt Currie Graham karakterével. Talán jobban elfogadtam volna az idősíkok közötti ide-oda ugrálást, meg egy-két magyarázatot is (az egyik részben, amikor a madám ébredését és sétáját tucatszor láttam, kicsit azon voltam, én is biztosan elromlanék a helyében).
Csak ennyi.

bvr - 2016. 12. 06. 12:37

@winnie: “nem a sztori rejtélyes vagy összetett, hanem az elbeszélés módja érezteti ezt velünk.”

Abszolut. Amikor először felmerült ez a két(több) idősík probléma akkor írtam hogy van egy félelmem hogy ez itt egy öncélú fogás lesz.
(ami persze nem törvényszerű, a Mementoban pl. nem volt az, és nemrég megintcsak volt egy olyan film a moziban (címet nyilván nem írok) ahol ennek komoly szerepe volt)

Amúgy akár spoiler megjegyzéssel, de valaki légyszi írja már meg melyik most futó sorozatokban van még ilyen mert valamelyik kibeszélőben erről már volt szó csak aztán a címek már nem lettek leírva.

bvr - 2016. 12. 06. 12:41

(kiegeszites: persze nem csak az idővonalas kavarásról van szó (és végülis ha nagyon akarom végülis ennek a jelentőségét is törekedtek megalapozni hogy ne legyen teljesen öncélú, az egy másik kérdés mekkora sikerrel) hanem ezen kivul is voltak jocskan rejtelyes (vagy rejtelyeskedo) dolgok)

gio - 2016. 12. 06. 12:45

@winnie: valószínűleg is-is. mondhatjuk a Westworldre végső soron, hogy nem annyira rejtélyes, mint inkább rejtélyeskedő, de ettől még – számomra – működik a dolog. megint az van, hogy elejtett mondatoknak, megmutatott fotóknak, háttérben feltűnő feliratoknak lesz jelentőségük.

a sztori pedig szerintem rém összetett. egy kicsit talán még zavaró is, hogy mennyire nem lehet tudni, hogy mi a valóság és ki valós személy, szóval nagyon következetesnek kell lenniük az íróknak. ha most Ford haláláról például kiderül, hogy csak eljátszották (amire egyébként minden eszközük meglenne, hogy eladják), onnantól bármilyen drámai fordulatot kétkedve fogadnának a nézők.

itt és máshol is elhangzott a kritikákban, hogy nehéz komolyan venni a látottakat, mert nincs tétje, a hostokat resetelik, visszatérnek a napi rutinba. ez volt egyébként MiB baja is :) innentől majd lesz tét, de ehhez tartania is kell majd magát az íróknak.

engem feldob, hogy rengeteg úton indulhat el ez a sorozat. nem vagyok benne biztos, hogy meg tudnám mondani, mit akarnak nekünk elmesélni, és csak reménykedek abban, hogy nem lesz közhelyes (pl. frakciókra szakadó, egymással háborúzó, végül az emberekkel szövetkező hostok nem tetszenének).

jó ezeken agyalni, és jó megpróbálni felgöngyölíteni szálakat szerintem. ezért hasonlítottam a Losthoz, az volt hasonlóan _érdekes_, meg rejtélyes, meg minden. persze ott máshogy tálalták a rejtélyeket, itt valóban inkább információszűke van, de ettől még jó :)

Bikuci - 2016. 12. 06. 12:50

@bvr “ne vicceljünk már :) Ha ma kenyérért menet pont egy hulló falevél kapcsán kezdek el merengeni hogyan változtatta meg a newtoni világképet az einsteini, akkor ne képzeljük már hogy a falevél mekkora q*rvanagy művész volt hoyg sikerült így elgondolkodtatnia :))”

Ez k.. jó! Tetszik.:) (Amúgy a természet maga a valóság, a művészet pedig csak próbálja imitálni.)

“…a Nagy Megfejtéseket sem ettől a sorozattól kell várni.”

Egyetértek. A Nagy Megfejtéseket saját magunktól kell várni, és számomra pont erről szólt ez az évad. (Viszont elnézést kérek, mert tényleg kioktatóan hathat, amit írok, és az távol áll tőlem. Élvezem, amiket írtok.)

bvr - 2016. 12. 06. 13:03

@Bikuci: oké, csak nekem az a bajom hogy ha így kezdünk vélekedni akkor azzal összemosunk nagyon is szétválaszhtaó és szét is választandó dolgokat.
Konkrétan a tudatról, az MI-ről lehet nagyon fontos, nagyon jó, nagyon mély dolgokat, cikkeket, könyveket írni. És amikor ezeket olvasod és elgondolkodsz rajtuk az nagyon nem ugyanaz mint amit a Westworld nyújt.

De ismétlem, ez nem baj, mert nem is kell neki. Én simán valami olyasmit vártam mint anno a Matrix vagy éppen az Inception (ha már Nolan) , legyen egy kis gondolati háttér amitől az egész izgi és nem szokványos, teremtsünk érdekes világot, látványt, hangulatot, legyenek érdekes karakterek (az se hátrány ha jó színészekkel, ez főleg az Inception, de a Matrixban sem volt ezzel amúgy gond, mint ahogy természetesen most a Westworldben sem), és valami izgi sztori (na a Westworld kb ezen hasalt el leginkább)

irgum76 - 2016. 12. 06. 13:05

bvr:

“Írtam egy kibeszélőben korrábban (majd megint biztos jön a csávó akit ez zavar miközben majd flood jelleggel teleírja a kibeszélőt de mind1 :))”

látom nem igazán vagy tisztában a flood fogalmával
ha ugyanazt beírod 5x az a flood
ha reagálsz más véleményére az nem az még ha ezt sokszor is teszed

egyébként most (is mint a Her-nél) egyetértek veled
mint írtam korábban:
“ugyan az az érzésem mint az Interstellar-nál szép , jó lehet rajta agyalni, de minek?”
egy ék egyszerű sztori összekutyulva

és ha a készítőknek kell megmagyarázni, hogy ők tulajdonképp hogy gondolták a végkifejletet az már régen rossz

bvr - 2016. 12. 06. 13:15

OFF @irgum76: öö, izé, arra próbáltam utalni hogy akkor kb háromszor említettem azt a filmcímet és mindháromszor jó okkal tettem, ami talán neked nem volt világos de akkor azt tessék szépen annyiban hagyni és nem hozzászólni. Amikor szóltam hogy talán egyszerűbb lenne ehelyett ezt figyelmen kívül hagynod és átugranod, akkor közölted hogy ez lehetetlen hiszen háromszor is (úúúúristen) le lett írva. Majd ezt követően teleírtad a topicot… :))
Namindegy, ez kettőnkön kívül nyilván senkit sem érdekel (sőt, igazából már engem sem, csak tudtam ha leírom a Her címet (megintcsak jó okkal, ha megértetted amit írtam) akkor tuti megjelensz. A nyugalom kedvéért innentől próbáljuk meg egymást elkerülni :)
OFF vége.

Bikuci - 2016. 12. 06. 13:19

@bvr “…és valami izgi sztori (na a Westworld kb ezen hasalt el leginkább)”

Igazad van, és a 3-4. részig ugyanígy éreztem, mert nem ezt vártam. De nekem a végére összeállt egy új narratíva.:)

clegane - 2016. 12. 06. 13:27

“nem a sztori rejtélyes vagy összetett, hanem az elbeszélés módja érezteti ezt velünk.”

+1
ennek a narratív módszernek semmi értelme.
sajnos emiatt nem szimpi nekem ez a sori.
pedig a téma tök érdekes lenne.

human - 2016. 12. 06. 13:41

baggio: inkább a buddhizmus a folyamatos újjászületéssel és szenvedéssel, ami az igazi én felfedéséhez kell.

Malachi: nem látom hol nem értem szerinted. a szimbolizmust nem említettem, mert nekem a szabad akaratról, és az öntudatról szólt, amit írok a posztban, de mégis felrovod nekem, hogy nem írom. persze ehhez a teremtés is hozzájárul, ebben igazad van, de az az is szájba volt rágva (komolyan, még egy “nem istenek ezek” jelenet is volt), szóval inkább azt emeltem ki ami engem érdekelt jobban.

Dave - 2016. 12. 06. 14:10

A zongoramű, ami Ford irodájában szól. Nem az szólt a bárányok hallgatnak -ban is amikor Lecter már az átszállított cellában volt?

kaamir - 2016. 12. 06. 14:18

Hogy ilyen sokan ennyire tét-nélkülinek és azonosulásra alkalmatlannak érzik a sorozatot, csak az egyik oka, hogy “elfelejtettek” karaktereket írni.

A másik oka a szerkezetben keresendő: ha minden esemény, történés, fordulat, figura visszavonható, semmissé tehető, új és új csavarral bővíthető, átírható, akkor persze, hogy nincs tétje az egésznek. Meghal valaki? Sebaj, majd visszajön robotként, vagy eleve robot. Még a halálnak sincs tétje.

Saját csapdájába esett a sorozat azzal, hogy újabb és újabb csavarokat és rejtélyeket épített a történetbe, mert így nincs egyetlen konkrét állítás és esemény sem – nincs feszültség, nincs tét.

A két legékesebb példa:
– Maeve: egy évadon át néztük, ahogy lassacskán öntudatra ébred. Tök jó. Aztán hopp, jaj, bocs, mégsem. Ez csak egy program, valaki irányítja, nincs itt semmi ébredés.

– Dolores: egy évadon át figyeltük, ahogy elindul és keresi önmagát. Aztán kiderül, hogy ez is csak egy narratíva, előre megírt történet.

Kicsiben is ugyanezt játssza a sorozat, minden állítását azonnal vissza is vonja, vagy kétértelművé teszi (ez nem az első alkalom ám,hogy öntudatra ébredtek…) Hogy lenne bármi átélhető és hogy lenne tétje, hogy a következő részben, vagy néhány résszel később mindenről kiderül, hogy nem is úgy van, máshogy van, majd kiderül, hogy miként van?

Igazából csak azért néztem végig, mert a rossz forgatókönyvírás állatorvosi lova, ami viszont érdekes.

Bikuci - 2016. 12. 06. 14:24

Valahol kicsit párhuzamot érzek a másik számomra meglepően érdekes HBO sorozattal az Új Pápával. Ott is nekem lassúnak, érdektelenként (bár rendkívül látványos külsőségekkel) indult, de utána valami elképesztő módon hatott, és gondolkoztatott.

hahakocka - 2016. 12. 06. 14:25

SPOILER :A MIB a legvégén nem halt meg? Kezét mintha szétlőtték volna?

Dave - 2016. 12. 06. 14:29

hahakocka: vállon lőtték “csak”

kiete - 2016. 12. 06. 14:31

A her sem olyan mély és rövid, akkor már a World of Tomorrow című rövid filmet mondanám, ha ezek kellenek. Az vicces is.

bvr - 2016. 12. 06. 14:39

@kiete: úgyvan, ezek relatív dolgok, a két óra az van amihez képest nem rövid – a Westworld össz játékidejéhez képest viszont rövid. Ja, nem “olyan” mély – de a Westworld mélységéhez képest érezhetően sokkal mélyebb.

AglioOlio - 2016. 12. 06. 15:20

Malachi:
Amit írtok, az a filozófiai oldala a sztorinak. Ami sci-firől lévén szó, az egyik alapja.

A másik a pszichológia: egyrészt Will-MiB folyamat, a másik, hogy Ford hogyan jutott el a története végéig. (Talán a Guardianban írták, hogy az egész új narratíva Ford mea-culpája volt Arnold és a robotok felé.)

Kezdve onnan, amit Abernathy mond az első részben Fordnak: “You’re in a prison of your own sins.” (Saját bűneid börtönében vagy.) Később Ford többször elmondja, mennyire jó a robotoknak, hogy nem emlékeznek. A teljes első évad valójában Ford drámája, az erdei háztól addig, hogy ő a saját világának istene, de ez nem ad neki megnyugvást, egyre inkább nyomasztja – míg rájön, hogy Arnoldnak volt 35 éve igaza.

Azzal pedig nem tudok mit kezdeni, hogy emberek itt részleteken agyalnak, mi nem lett elvarrva, mi lesz a folytatás, hogy Ford nem is magát lövette le, hanem egy robotot, mi lett a biztonsági emberrel: ha a készítők akarnak vele kezdeni valamit és tudnak szerződni a színésszel, akkor majd benne lesz a 2. évadban. Ha nem, nem, nem érdekel, az már egy másik történet lesz.

bobjay - 2016. 12. 06. 15:21

Lehet, hogy csak a fülem káprázott, de jól felhangosítva visszahallgattam többször is azt a részt, mikor Ed Harris odasétál a golyós játékhoz a temetőben és felveszi a földről. Végig “robotos mozgás” hangját hallani. Érdekes.

AglioOlio - 2016. 12. 06. 15:21

hahakocka:
Nem halt meg, a kezét lövik el és egy “végre valami történik” mosollyal nézi a robotok támadását.

bvr - 2016. 12. 06. 15:29

@AglioOlio: “A teljes első évad valójában Ford drámája”
Így van, csak neked akkor azt kellene megértened (és máris tudnál vele mit kezdeni) ha ezt 10 részen keresztül mesélik el, ilyen dramaturgiával és ennyi fontosabb-kevésbé fontos mellékszállal, akkor nem kellene csodálkozni hogy ha ezekben probléma van akkor a nézők között akiket ez zavar azok szóvá fogják tenni.

bvr - 2016. 12. 06. 15:31

(azaz: ha a készítő erre szeretne koncentrálni akkor másfél-két órás mozit kell csinálni. Egy tíz részes sorozat (főleg ha több évad) akkor ott bizony sokminden egyebet is ki kell találni és ki kell dolgozni, különben szóvá lesz téve)

NuMilka - 2016. 12. 06. 15:46

Én is azok közé tartozok, aki gyerekkorában VHS-en ronggyá nézte a Westworld 1973-as eredeti filmet (feltámad a vadnyugat), így számomra is világossá vált, hogy a fő a téma az öntudatra ébredés lesz, csak más csomagolásban.

Roppantól élveztem az évadzáró részt (is), szerintem annyira volt magyarázó, amennyire kellett hogy legyen. Elvégre tényleg “kesze-kuszának” tűnt néha, főleg amikor William története is megérkezett.

Mindent megtudtunk, amit meg kellett:

1) Kicsoda is Ford valójában
2) Kicsoda Arnod (és tényleg meghalt)
3) Kicsoda MIB és hogyan kapcsolódik a nagy képhez
4) Mi a célja a leselejteztt andoridok “raktárának” és kik is ők pontosan (az első “ébredők”)
5) Mi a labirintus és miért mondták azt mindig Williamnek, hogy nem neked szánták
6) Hogyan is történt a Wyatt narratíva valójában (mert ugye többször, de máshogy mutatták be)

Imádtam a jelentet, amikor kiesett William párjának fényképe, amit aztán Doloress ” apja” talált meg. Imádtam a Szilaj Gyönyör mondat eredetét.

Wyatt narratíva szerintem csak arról szólt, hogy mindenkit eltenni láb alól (függetlenül a helytő és időtől, általános narratíva). Viszont Doloress már azelőtt felvette a pisztolyt és nekiindult a bemutatóra, hogy Ford elindította volna. Doloress megértette azt, amit Ford csak később értett meg (amit Bernardnak is mond): a szenvedés megélésése. Wyatt narrativa csak arra kellet, hogy mindenkit aki ott van eltegyen láb alól, de Ford megölése saját döntés volt, mivel újra kellett “élnie” azt, amit Arnoddal tett, amire Arnod “részben” utasította.

Ebből nézve Doloress tényleg döntött és ő húzta meg a ravaszt, így vált azzá akivé lenni kellett, hogy elérjen a labirintus közepébe. Emlékezett és improvizált, még ha Ford tett is alá a lovat a pisztollyal.

Maeve narratívával kapcsolatosan felhozott ellenérveknél érzek valamitát. A történet szerint felszáll a vonatra és elhagyja a szigetet (!). Nem hagyta el a szigetet, hanem megváltoztata azt. Én ezt döntésnek tudom nevezni.

yuing - 2016. 12. 06. 15:52

Jó volt. Összességében egy 8/10-et adnék az évadra. Hopkins papa remélem marad tovább. Jövőre egy újranézés garantált.

koda - 2016. 12. 06. 15:55

@NuMilka: nade ha a korai ébredők voltak a raktárban, akkor nem ellentmondásos egy olyan ígéretes ébredés-kezdeményt lobotómiával jutalmazni, mint Dolores apjáé, miközben Ford k.rva önfeláldozó módon épp öntudatosítani akarta az andro-kat?

Nekem olyan, mintha minden válasz egy újabb kérdést nyitna, pedig alapvetően engem is szórakoztatott a sorozat…

baggio - 2016. 12. 06. 15:58

human, nyilván van benne sok keleti filozófia is (bár arról sajnos vajmi keveset tudok), például Dr. Ford és Arnold/Bernard karaktere simán megfeltethető a jin és jangnak, vagyis a jang és jinnek szerintem, a feketét és fehéret összekeverve :)

bvr,
“Ezt azoknak a “műértő nézőknek” rovom fel akik azt hiszik (és ebben a hitben oltogatják a tobbieket) hogy itt valami óriási elmefilozófiai megfejtéseket láttak”.

A magam részéről oltogatás csak a h-s makogás megjegyzése volt, a kommentem többi részét nem annak szántam, mert igen, könnyű belelépni ebbe a folyóba – ahogy talán te is megtetted -, hogy csak a saját perspektívánkból vagyunk képesek értékelni a dolgokat. Ironikus módon én a Nolan filmeknél épp az ördög ügyvédjét szoktam játszani (az interstellar kifejezetten nem tetszett), de még a Westworldnél sem azt írom, hogy óriási MEGFEJTÉSEKET láttunk, hanem hogy talán a kritikák jelentős része rossz oldalról közelíti meg a sorozatot. Hozzátehetném, hogy illene értékelni, hogy 2016-ban egy ilyen monumentális és az élet fontos kérdéseivel foglalkozó projektet láthattunk, mert “I choose to see the beauty in the world”, de Dolores sorsát látva ez a naív látáspont biztos, hogy nem vezetne sok jóra ugye.

qantum - 2016. 12. 06. 16:02

Az egyszer biztos, hogy ezt a sorozatot teljesen más szemmel nézi és érti meg “magának” egy ateista, mint egy mélyen hívő, legyen az buddhista, keresztény vagy akár advaita védanta követő… Engem leginkább az bűvölt el, hogy milyen szépen le volt képezve a robotok folyamatos “reinkarnációja”. Ahogy az emberek életében is (ateisták most megdobálnak rohadt paradicsommal) a folyamatos és szinte végtelen újjászületés és fejlődés vezet a megvilágosodáshoz, az emberi létezés legfelsőbb lényegéhez. És az emberek életében is egy-egy fájdalmas élmény katalizálni tudja folyamatot, itt is a szenvedés az, ami a robotok öntudatra ébredéséhez szükséges. Na de még érlelni kell magamban az élményt, nekem ez telitalálat volt kisebb szépséghibákkal, de összességében nagyon jó utazást volt.

asddsa - 2016. 12. 06. 16:03

Nagyon tetszett, elgondolkodtató, filozofikus, izgalmas kérdésekkel volt tele az “élet nagy dolgaival” kapcsolatban, amin sokáig lehet még agyalni.
Azt hiszem ez volt számomra lényeg, és emiatt sokmindent mást megbocsátok (pl Félix életszerűtlen viselkedését, a giccses Dolores-William jeleneteket, a katonák ügyetlenkedését az utolsó részben, stb) Írta valaki, hogy a fiatal Williams elég semmilyen volt, ezzel is sajnos egyet kell értenem.
De összességében pozitívan értékelem a sorozatot, kár hogy ennyit kell várni a következő évadra.
Ja és szerintem Ford tényleg meghalt, olcsó megoldás lett volna ha mégsem, nekem legalábbis csalódást okozna. Persze hiányozni fog, ő volt a legzseniálisabb karakter.

AglioOlio - 2016. 12. 06. 16:10

koda:
Ez a lényege. :-) Alapmotívum a “tudod hol vagy?”, “Mikor vagyunk?”, “Ki is vagyok valójában” kérdések feltevése és elég jól sikerült megmutatniuk, hogy mennyire bizonytalan és relatív ezekre a kérdésekre választ adni. A sorozat kérdéseket akart feltenni, nem megválaszolni és ez azoknak a hozzászólásaiban is jól látszik, akiknek nem tetszett. Mert az ember szeretne válaszokat vagy megoldást és kényelmetlen, ha nem kapja meg.

kaamir - 2016. 12. 06. 16:23

@AglioOlio

Én örülnék a legjobban, ha ez a sorozat ilyen kérdéseket feszegetne, mert imádom az ilyesmit.

Azonban a WW ezekre a kérdéseket csak mellesleg érinti néhány konyhafilozófia és Coelho-bölcsesség szintjén.

A sorozat kérdéseket akart feltenni – Ez igaz. De csak saját magával és a dramaturgia hiányaival kapcsolatban.

Ha megnézed – sajnos – nem arról megy a beszélgetés sehol a sorozat kapcsán, hogy mi az élet, mi az MI, mi a tudat. Hanem hogy ki, mit, mikor miért csinált. Szóval nem állítanám, hogy az élet nagy dolgairól generált diskurzust a sorozat, egyáltalán nem.

Bikuci - 2016. 12. 06. 16:40

Kaamir, bvr: Sajnos nem arról generál, de nem azért mert a sorozat a rossz. Tudom, ezt nem egyszerű belátni, ha már egyszer olyan karakteresen beleálltunk:).

szabot85 - 2016. 12. 06. 16:50

Ó szellemi sasmadarak ! hova szálltok, minek repülgetek ? egyáltalán .. tudjátok, hogy mi a véletlen ? ami nem tömöríthető, aminek nincs algoritmusa, ami nem a szánalmas kis mindennapokból jön .. a gondolataink ott magunkban, amik nem kerülnek soha, semmilyen formában felszínre, mert csak jönnek és mennek .. az öntudat folyamatos monológja vagy dialógusa .. ez én én én .. ami hipp hopp eltűnhet, mert mint a Park lakói meghalunk bárhol bármikor .. csak éppen itt arról van szó, hogy teremtünk olyan lényeket akiknek a halál a természetes létük, mert utána megszerelve vissza térnek a történetükbe újra és újra és újra .. és némelyik emlékezni kezd az előző létére .. szedegeti össze a tapasztalást .. azt mondod :programozottság és kódok, azt mondom : dns lánc és rögzült szinaptikus kötések a neuron hálóinkban .. hanyas vagy ? .. azt mondod : jajj, nem értem, de nem is érdekel ..azt mondom: mi a fenének kritizálod ? .. lehet, hogy az alkotó művészet (nem az előadó alias interpretátori ) ma már nem a regény, a vers, a festmény vagy szobor, hanem a film, a videó, a klipp ,mert kb. ennyi időket engedünk magunknak kultúrára . és itt van valami, ami elgondolkodtatni szeretne és akar Téged, mint emberi lényt .. komolyan berosálok a butasá bizonyos fokaitól .. ma láttam a magyar oktatási rendszer statisztikáit, nem túl szívderítő látvány, az elmúlt 25 évben csak lefele tart az irány, pedig valamikor az gondolkodók országa, a szellemileg táplált és jóllakottak országa voltunk .. de már nem .. Westworld .. ha nem érint meg a kérdés amit felvett, ne csodálkozz, hogy nem találsz választ .. ez a sori nem az élvezetről és szórakoztatásról szól, bár esztétikailag tökéletes .. hanem arról, hogy mi is az ember, mi lehet és mi nem .. korlátok .. és hogy kell idő mindenhez .. és abból van a legkevesebb .. és a teremtés nem áll le, ahogy az evolúció sem .. és rohadtul nem vár meg senkit .. persze mindenkinek joga van a saját tempójához .. max. meghalsz mielőtt a kedvenc sorid véget ér .. lásd : Trónok harca könyv és film .. hányan haltak meg már anélkül, hogy látták volna Deanerist a vastrónuson ülni, pedig szereték vona látni .. ?? .. szóval Westworld .. mélyen az emberi lét lényegét feszegeti Jonathan is, mint a bátyója Christopher is az Inceptionban vagy az Interstellar-ban .. okos és jóra való fiúk .. nekünk alkotnak a gondolkodó emberi lényeknek, hogy gondolkodjunk .. és így tovább .. lehet hogy amerikanizálodunk, de nem csak burgerek tekintetében hanem a hülyesség és butaság is fertőzni látszik . .”Európa szegény Európa szegény .. akárhogy tépelődöm nem tudlak megmenteni én ..” (URH)

Malachi - 2016. 12. 06. 16:56

human, idézek: “Talán egy tényleges szabad döntés volt benne: amikor a madam leszállt a vonatról. Bár nem tudtuk meg a programozása pontosan mire vonatkozott, de talán azzal szegte meg, hogy mégsem szökött meg, felismerte létezésének alapkövét és ennek tudatában cselekedett. Dolores lövését nem tudom az előbbiekhez sorolni…”

ezért. a sztori röviden itt annyi, hogy Arnold már akkor önálló, gondolkodó lénynek tekintette Dolorest, amikor először sikerült megtalálnia a maze közepét, de Ford szerint akkor még nem volt az. ezért Arnold halála után belelökte ebbe a végtelen loopba, (30 év szenvedés) aminek a végén ott volt az igazi teszt, hogy Dolores döntse el, lelövi-e vagy nem. nem volt semmi, ami beindítsa a folyamatot. nem volt trükkös zene, beprogramozott mondat, akármi.

meg hát elég egyértelmű volt az egész már akkor, amikor Dolores saját magával szemben ült a széken és felfedezte a saját tudatát.

Bernardnál ugyanez, szintén öntudtra ébredt és ott van Maeve, akivel úgy volt, ahogy írtad. az volt az igazi próba, hogy lelép-e, de nem lépett le.

Ford meghalt, magukra hagyta a teremtményeit, most majd kezdenek valamit az új tudással. tippre Dolores és Maeve között lesz majd egy komoly ellentét, Bernardot nem tudom hova tenni.

szabot85 - 2016. 12. 06. 17:03

jajj Istenkém, dehát mindent elmond Ford .. Arnold nem tudott megoldást, ezért akarta az egészet elpusztítani .. Robertnek 35 év kellett a megoldás kitalálásához .. és hogy mi az, majd talán a 2. évadban felderül kicsit .. a teremtmények nincsenek magukra hagyva, mert a kódjukat valaki csak megírta már, mint a mi dns-spirálunkat ..

AglioOlio - 2016. 12. 06. 17:08

bvr:
Inkább arról van szó, hogy más típusú történetek kötnek le minket. Engem ez lekötött 10 részen keresztül, több történetszálat és karaktert is érdekesnek találtam, csak Fordét tartom az évad szempontjából a legfontosabbnak. (Persze az is lehet, hogy angolul, angol felirattal néztem nyelvgyakorlás céljából és a nagyobb koncentráció ill. sikerélmény jobban szórakoztatott, mintha szimplán magyar felirattal végignézem.)

Ezért sincs kedvem vitatkozni olyan kritikákkal, hogy “miért nem így történt”, “miért ilyen szerkezetben adták elő”. Mert a szerzők úgy érezték, így tudják elmondani, amit ők el akarnak mondani. Mondhatni, azért, mert ez az ő narratívájuk (lsd. Ford monológja a 2. részben 52:34-től ;-). Van, akinek ez így mond valamit, mert érdeklik azok a kérdések, amiket felvet a sorozat, azok a lelki folyamatok, amik végbemennek emberekben. Meg robotokban. Másokat meg nem ez köt le, hanem például az egyre nagyobb háttérgonoszok által irányított összeesküvések elleni harc. Engem meg azok nem kötnek le, hiába van részenként 38 hihetetlen fordulat és tempó – például a 24-ből csak az első évadot tudtam végignézni, de a felétől már nagyon untam. Persze a kritikusabbak közül fogalmam sincs, ki milyen történeteket szeret, ez csak egy példa volt.
(Amúgy nekem sem tetszett például a hatalmas rejtélyeskedés a willes szálon, azon, hogy ő MiB-nek a múltbeli énje, de tudok mellette érvet felhozni: hogy Doloresnek a fejében ez a 30 év teljesen összemosódik – nincs különbség a régi és az új emlékei között. Csak a nagyon régi – talán a “Reveries” miatt beszűrődő emlékek mások.)

szabot85 - 2016. 12. 06. 17:10

talán buta párhuzam, de hirtelen “Madách: Az ember tragédiája” ugrott be .. magyarul írták magyaroknak .. és szinte minden stimmel .. itt egy világ, bele teremtettél, éld meg ,éld túl és ébredj fel, bízva bízzál, mert ha magadra maradzs benne, neked kell tovább építened majd, vagy szétcseszni ahogy manapság tesszük :)

Vödör - 2016. 12. 06. 17:39

bvr, kicsit off, de nekem a Her annyira nem jött be, ha már mesterséges intelligencia, akkor a The Machine (nem összetévesztendő a túlhypeolt Ex Machinával) című film jobban tetszett. Ha meg egzisztenciális kérdések az érdekesek, akkor a Moon.

szabot85 - 2016. 12. 06. 17:50

Emlékek .. a belénk gyártott időgép, amiken össze-vissza utazgathatunk, mint Billy Pilgrim, az Ötös Számú Vágóhídban ,csak neki is, mint a Park lakóknak az egész életidő beutazható volt számtalanszor, nem úgy mint a mi életünk .. Emlékszel ? .. az emlékeid valódiak, a valósághoz közeliek vagy csak amit képes voltál összerakni, megragadni, felfogni .. vagy ezekből valami katyvasz, amit próbálsz racionalizálni, értelmezni, beilleszteni .. az életedbe .. Emlékek .. csak benned csak neked csak most .. aztán majd más .. ugyanaz percek napok hetek évek múlva .. és mégis más .. és megint más .. persze vannak amiket az ember formába próbál önteni, mindig ugyanúgy akar elmondani, megélni, stb , és persze ez lehetetlen, de próbálkozunk .. ellentétben a lakókkal, mert az ő emlékeik nem változnak, mert kódok, nem meghatározhatatlan érzéki benyomások .. nem Emlékek, csak alapstruktúrák, mint P.K. Dick könyvéből a Szárnyas Fejvadászban .. az android a Turing teszten .. zsebében képekkel a nem létező múltjáról .. a Te múltad létezik ? vagy csak volt ? és már Te sem emlékszel rá igazán és csak egyre kevésbé .. :) .. szép dolog a labirintus, de rossz metaforája az emberi elmének, de tökéletes egy programozott intelligencia számára .. Emlékszem Dolores szerelmes volt .. na ez már érdekes .. de kibe is .. ???

Platschu - 2016. 12. 06. 17:50

Tényleg megosztó lett az évadzáró, de legalább beszélünk róla.

Szerintem butaság volt bemesélni, hogy Ford magára hagyná a teremtményeit. Az egésznek semmi értelme. Mert hát lássuk be, lehet hogy átveszik a park fölött az irányítást, de elmenni nem tudnak. A fehér trutymót és minden alkatrészüket a külvilágból szerzik be, tehát egy idő után magukat sem fogják tudni javítani… Vagy majd átkolbászolnak a többi parkba? Vagy világot hódítanak? Szóval ez így teljesen értelmetlen, hogy akkor Ford a szabadság megadása mellett hosszabb távon mit is adott nekik…

Ami meglepően jó volt, amikor Dolores beszél a MiB-bel, hogy miért is sír. Kemény duma volt, amit ott levágott. De vajon minden robot öntudatra ébredés után a mestere ellen fordulna? Hiszen a való életben is vannak szabályt felállító, betartó és kikerülő emberkék. Akkor a robotok között is kellene lenni több frakciónak, akinek fontos a rend, a nyugalom, az emberek szolgálata stb.

szabot85 - 2016. 12. 06. 17:55

bocsi Vödör, de a Her k.rvára nem a mesterséges intelligenciáról szól. Hanem az emberi társkapcsolatok nyugati szellemiségű ellehetetlenüléséről. Csodás és tökéletes film. Az orchideák bolygója. Minden dráma benne van amit férfi és nő végigjátszani végigélni képes. sorry még egyszer :)

bvr - 2016. 12. 06. 18:00

@Vödör: persze, de a Her-t tényleg nem azért emlegetem hogy kampányoljak mellette :)
Hanem csak azért hoztam mert kicsit kezdtek elharapózni a micsoda oltári nagy mélységek vannak a WW-ben feszegetve a tudatról, MI-ről, stb, csak a sok buta néző ezt nem érti/nem hajlandó figyelembe venni. Ezért hoztam csak (és nem pedig filozófiai vagy tudományos cikkeket, könyveket) hogy lám, lehet azért ezt a kérdést érdekesen, szépen, elgondolkodtatóan is csinálni egy amúgy közönségfilmnek szánt darabban.

De a félreértések elkerülése végett megismétlem, hogy a WW-el nem ez volt a bajom és szerintem nem is feltétlen tűzött ki ilyen mélységű célokat (mert akkor mások lettek volna az arányok és nem ilyen alap ismeretterjesztő szinten zajlottak volna a filozofálgatások) Én a magam részéről egy Inception szintű, remek szórakozást vártam, csak ez a sztori oldaláról nem sikerült éppen maradéktalanul.

(amúgy ha már off, nekem a Moon nem tetszett annyira (de értékelem, elismerem hogy jó film), a The Machine-t nem láttam még de majd pótolom. Az Ex Machina-t sem tartom kozel sem hibatlannak, de azt meg kell adni a filmnek hogy ott a manipuláció dimenzionálisan jobban be volt mutatva mint itt a WW-ben a Maeve-szálban)

* * * * *
AglioOlio: ““miért ilyen szerkezetben adták elő”. Mert a szerzők úgy érezték, így tudják elmondani, amit ők el akarnak mondani. ”
Na azért ez nem így van! Ezek nem valami titkos dolgok ami csak a szerzőkre tartozik! :)
Hogy pozitív példát mondjak: a Mementonál igenis indokolható hogy miért olyan szerkezetben adták elő. (Van jóval frisebb példám is, de az spoiler lenne)

bvr - 2016. 12. 06. 18:03

@szabot85: kicsit annyiban vitatkoznék hogy a Her pont attól (is) szép hogy sokmindenről szól: ahogy írod kapcsolatokról, szerelemről, de e mellett azért konkrétan szól az MI-ről is (egyrészt azon keresztül jobban el lehet gondolkozni hogy mi az ami emberi (érzés, gondolkodás, stb) De e mellett egy csomó érdekes kimondottan MI-vel kapcsolatos dolog is felmerül a filmben. De ez tényleg OFF, nem ezért hoztam fel)

Malachi - 2016. 12. 06. 18:05

Akkor nem magára hagyta, hanem útjára bocsátotta.

DarkEagle - 2016. 12. 06. 18:25

Mi végleges és mi nem? Kit érdekel, hogy meghalt-e Ford vagy sem? A történet szempontjából baromira nem releváns. Ha meg is halt, megtette amit kellett, ha meg nem akkor nyilván majd a sorozat legvégén tér vissza, hogy lássa ahogy bevégeztetik a műve.

Részemről 10/10 a teljes évad.

szabot85 - 2016. 12. 06. 18:39

az eredeti, 1973-as Westworld-ben ott tényleg a robot, mint robot kihangsúlyozódott, az arc mögül előtűnő fémszerkezet és miazmások miatt .. de ebben a verzióban csak az ismétlődések és Logan Doloresbe vágása, hogy lássa William, hogy mihez ragaszkodik, az olyan momentumok amik a robotságot hangsúlyozni próbálják .. Asimov és Lem nem tudom, hogy robotnak látnák-e a Park lakóit. .. az általános probléma persze a Frankensteini .. a teremtő és a teremtmény között feszülő rizikós viszony .. köszi Mary Shelley .. és ami az egész történeten nagyon nagyon háttérben, árnyékban van jelen .. a felelősség .. az utolsó részben kiderül, hogy mennyire emberi tényezőkön múlik minden. William Dolores iránti szerelme nélkül Arnold öngyilkos akciója miatt a Park simán becsődölt volna, Ford a semmiből hozta vissza a Teremtést és a barátja elgondolásait, problémáit sem dobta a sutba .. Sőt .. felelősség teljesen gondját próbálja viselni a teremtményeinek .. Végül magát is beáldozza, mert már hiszi, hogy aminek valóságot adott/adtak Arnolddal, az talán túl mutathat az emberen, embereken .. nem biztos benne, de halálával kiküszöböli az utolsó visszafogó erőt a képletből .. persze a kódokban ott él tovább … Amit tudunk a saját mindennapjainkból , hogy a felelősség vállalás kihalófélben levő elmeállapot. .. A filmbeli cég ugyan ilyen, Delost nem érdekli más ,csak a profit .. Ford harca ellenük szintén végtelenül emberi és hiábavaló, de ezt tudja is … tehát időt húz .. addig amíg azért Ő is odasújthat .. nem robotokkal .. lakókkal .. akikké ez a világ valójában, ami nekik lett teremtve, labirintussal, ezer halállal és ezeregy élettel .. minden ember azt kapja, amit kér, de nem feltétlen amit megérdemel .. pl: az öreg William :) .. és itt van végül az elmélet és a gyakorlat kérdése .. a Park mérnöki csoda, mérnöki teremtés .. e teremtés mögötti filozófia először Arnoldot, majd 35 év múlva Robert-et is sírba viszi .. gyakorlatilag az ember képes elméletekért, elméletek miatt meghalni és ölni és feláldozni magát .. Krisztus ami megváltónk .. Allah az egyetlen Isten és Mohamed az Ő prófétája .. a 3. Birodalom örök .. és mégis mozog a Föld .. Szabadság, Egyenlőség, Testvériség .. az ember ilyen .. gyakorlatilag .. a Park gyakorlata más .. ott a gyakorlati állandó halál vezet el az elmélet lehetséges életéhez .. van talán labirintus .. van talán szabadakarat .. van talán világ ezen világon kívül is .. csupa csupa elmélet ami, a lakók fejében, kódjában, programjában, szépen lassan a mindennapi gyakorlatukból megszületik .. robotok – fúj de csúnya szó :)

szabot85 - 2016. 12. 06. 18:59

bvr :) köszi a kommented .. MI ! MI ? .. és most gondold hozzá ahogy besenyő pista bácsi mondaná .. :) számomra tényleg elsikkadt a Her-ben az MI kérdés …ebben teljesen igazad van. Az az MI ami ott van, nem lesz soha, mert ilyen szintű érzékenység nem teremthető meg szoftveresen. Ami a Westworld-ben van az alapjaiban más. És sokkal hétköznapibb, pont attól, hogy Arnold kétségbe esésében összeolvasztja a már kész Dolores és még csak készülő Wyatt személyiség profilját egy testbe .. na az valódi MI probléma .. két program harmonizációja és a tényleges disszonanciák logikus egységbe építése, na az igen, az már valóban a kognitív tudományok kihívása és aránylag a soribeli megoldás egyenlőre nem is rossz. és még a Her .. a filmben hangok vannak csak mint MI-k .. nincs arcuk, testük, semmi tárgyiasulás ami brilliáns ötlet és egy intelligenciának minek is arc ? ügye ? de .. ez hüle reflexe az embernek .. nem véletlen, hogy nem ábrázolható sem a zsidó, sem a muszlim vallásban Isten .. attribútumoktól mentes lét .. egy MI-től pont nem ezt várjuk, hanem a személyiséget arccal .. Samantha csak hang .. szirén ének .. ahhoz elég hogy beleszeress, de nem lesz belőle társ, míg az MI teremtők nagy része barátot akar csinálni .. bocsi ennyi ..

Bazsi - 2016. 12. 06. 20:23

Nem fogom mélyebben kifejteni, pedig rengeteg mindent tudnék írni, de marha jó volt! üzenném a twd írói brigádjának, hogy így kell érdekessé tenné a lassú cselekményt. Simán lement volna a sztori 6-8részben, de egyszerűen szerettem, egy percig sem untam, mindig érdekes volt, és hiába volt lassú a tempó, mégis működött.
Így kell jó sorozatot csinálni, kár h 2018ban jön csak a második évad!

leila - 2016. 12. 06. 21:26

Nekem tetszett mind a 10 rész. A kirakó szépen a helyére került, miközben folytatódik még, s a világot is szélesítik, ami különösen izgalmas.

Szerintem Ford elköszönt, tőle ennyi, ő elérte a célját, öntudatra ébresztette a hostokat, de még szenvedniük kell.

Tetszett még Dolores átváltozása, William / MIB arckifejezése a végén (végre nem lejt a hostok felé a pálya).

Amit nem értek, Arnoldnak miért kellett meghalnia? Mi történt Stubbsal és Elsievel? Mit jelentenek a sátorban talált faragványok? Maeve vajon melyik világba megy át? Vajon hány másik világ van még? Ott is van egy “Ford”?

Megannyi kérdés.

Pufi - 2016. 12. 06. 21:35

Ez a rész tetszett a legjobban. Nagyon rendben volt az egész évad. Ford nagyot mondásait bírom a legjobban. A Michelangelo-s filózása, és a korábbi hasonlók is elindítottak bennem nem kevés töprengést. Ha valami ekkor ez érték. Evan Rachel Wood észrevétlenül lett számomra roppant szimpatikus színésznő. Várom a folytatást.

Thrasher - 2016. 12. 06. 21:59

@nade:
“Vagy magukat gondolják túl intelligensnek, vagy a közönséget túl butának. De mint látszik az idejekorán leleplezett csavarokból, fordítva van.”

Te ilyen szakértő lehetsz az önbizalmadból itélve.
Az, hogy az összes sorozat összes csavarjára rájönnek a különböző netes közösségek, az ne zavarjon.

winnie - 2016. 12. 06. 22:00

thrasher: “”De mint látszik az idejekorán leleplezett csavarokból, fordítva van.”

igen, ez nyilván totális marhaság, amit ír. ha a sorozatot az ember vákuumban nézi, akkor teljesen más a hatása. de akármi is a helyzet, az ember ne feltételezze azt, hogy egy apró töredéknél többen olvasnak netes elmélkedéseket. elég csak megnézni a reakciókat, hogy mekkorát ütöttek sokaknál a csavarok. nolanék főleg az egyiket sajnálták, hogy kiderült, mert a nagy felfedezés az évadzáróban tényleg sokéig emlegetett momentum lehetett volna. (nade mondata azért is vicces, mert mintha nem lenne tisztában az ‘idejekorán’ jelentésével.)

“Az, hogy az összes sorozat összes csavarjára rájönnek a különböző netes közösségek, az ne zavarjon.”

hát, mint azt elég sok mostani példa bizonyította, ez közel sincs így. mindössze annyi kell, hogy az ember ne gyanakodjon csavarra. ahol viszont rejtélyek vannak, ott elkezd mindenki mindenfele vagdalkozni, így jó eséllyel hamar rátalál a megoldásra.

mint már többször is írtam, a westworldnek két major csavar esetében nem volt szerencséje, hiszen a több idősíkot az elmúlt pár hónapban 3 sorozat is ellőtte, és volt, ahol ennek kapcsán a william=mib húzás is megvolt csak más szereplőkkel.

nyilván bármilyen robotos csavar nem akkora csavar, hiszen mindenki gondolhat mindenkire, mindenki felmerül.

Tulazon - 2016. 12. 06. 22:46

szamuráj, tényleg, ez inkább illik rá. Bennem az volt hogy ez a shogun world

xido - 2016. 12. 07. 01:59

sw..star wars..találgatások lezárva :))

irgum76 - 2016. 12. 07. 07:00

egy “apró” logikai bukfenc

amikor Dolores kirtja a hostokat az ugye a park megnyitása előtt volt
aztán jött Williem jó pár évre a megnyitó után
végig járja a parkot majd MiB lesz belőle
és elhatározza, hogy akkor ő megveszi a játszóteret
ezt többször fel is hozza, hogy ő mentette meg a WW-t
mert nélküle nem tudta volna Ford megnyitni
akkor ez hogy?

koda - 2016. 12. 07. 08:14

Tegnap kiszúrtam egy érdekességet. A 8. rész ment az hbo-n (érdekes, hogy bármelyik részt elkapom, egyből odaragaszt, pedig ugye mindet láttam), és a közepe táján van egy jelenet, ahol Sizemore-t meglátogatja Charlotte, miközben előbbi épp a kannibál szövegét tanítja be. Ekkor elsétál egy kijelző-fal előtt a csaj, és egyrészt ott már látszik, egy jó kép egy szamurájról, már az is feltűnt, de aztán egy földgömb-féle kép előtt is elsétál (ami persze borzasztóan túl van sütve), aminek egyes részeitől piros vonallal ki vannak emelve képek, amik a westworld-öt mutatják. Maga a föld az nem teljesen olyan, mint a földünk, ahogy most ismerjük, bár ha nagyon akartam, akkor kb Ausztráliára van rajzolva ww, de mindenképpen egy szigetre. Tekintve, hogy később is a szigetről való kijutást emlegetik, feltételezem, hogy valóban ott lehet, de borzasztóan elkezdett érdekelni, hogy hol lehet az az ott :) linkelek egy nem túl jó képet is alább:

https://i0.wp.com/media2.slashfilm.com/slashfilm/wp/wp-content/images/westworld-episode-8-Charlotte-Hale.jpg

Mephike - 2016. 12. 07. 08:17

Nagyon jó sorozat volt, nálam igencsak várós a második évad, simán meg tudnék valami hasonlót nézni én is eastworldben.

Platschu - 2016. 12. 07. 08:46

Elsie meghalt szerintem. Két rövid visszaemlékezésben is mutatták, hogy Bernard megfojtotta.

Benzin - 2016. 12. 07. 09:20

Na de, hogyan tüzel a végén Dolores a hatlövetűvel nyolcszor? A fején pohárral tell-vilmoskodó robot (Steven Ogg?) kap egy csinos tüdőlövést, percek múltán meg sértetlenül vigyorog, nagytotálban.

Álom az álomban a 76. idősíkon? Megannyi kínzó kérdés maradt még válasz nélkül (lol)!

bvr - 2016. 12. 07. 09:38

“hiszen a több idősíkot az elmúlt pár hónapban 3 sorozat is ellőtte”

akár spoiler figyelmeztetéssel, de légyszi írjátok már meg hogy melyikek :))

winnie - 2016. 12. 07. 09:38

Platschu: az sosem véletlen, ha csak a folyamatot mutatják. egy író általában törődik a karaktereivel, szóval ha halott, ha nem, szerepelni még biztos, hogy fog a sorozatban. másképp kapott volna konkrétabb elvarrást a szála.

winnie - 2016. 12. 07. 09:40

“akár spoiler figyelmeztetéssel, de légyszi írjátok már meg hogy melyikek :))”

nem, még úgyse, mert neked vagy másoknak menne tönkre a szórakozása, de ha keresel a blogon, akkor szerintem mindegyik meg lesz.

Malachi - 2016. 12. 07. 10:01

koda – az a Westworld térképe, lent az a “…territories” most nem emlékszem már melyik terület neve. amúgy szép találat!

bvr - 2016. 12. 07. 12:28

No most már hogy nincs ekkora pörgés, akkor egy kis “meta-szint” :)
Egyrészt most hallgattam végig egy podcastet (nemtom milyen a viszony, rivalizálás, stb, mindegy, más helyeken asszem ilyenkor úgy fogalmaznak hogy egy nagy internetes portál podcastje :))
Nekem tetszett (de azok a kommentelők akik itt is a nagy mélységekről való beszélgetést hiányolták inkább ne hallgassák meg :), szórakozató pörgős beszélgetés volt, kb végigvették azokat a kérdéseket amik engem is érdekeltek volna pluszban (akár a sorozat világában, akár a háttérről).
Valamint két apróság: van easter egg Elsie-vel kapcsolatban (rá lehet keresni)
Valamint amit épp itt linkeltetek térképet, arról is van info (az viszont vagy kacsa vagy nem :)

Plusz egy dolog: az engem is végig foglalkoztatott hogy milyen a külvilág és hogy miért rejtegetik ezt ennyire előlünk nézők elől, és bennem is abszolut felmerültek olyan alternatívák mint amik a podcastben si elhangzanak.

karit - 2016. 12. 07. 12:32

Több dolog zavar.

Persze, ha Ford a tétet keveslő WilliaMiB előtt akart bizonyítani, akkor egyedül ő volt “csak sebesíthető” státusban, a Delos többi vezetője élő céltábla. De…

Dolores vérengzése ugyanazzal a pisztollyal történt, mint 35 éve. Ez vajon Dolores emlékeztetése, szabad akaratra átkattintása miatt kellett, vagy az ÉLES lőszer/fegyver miatt? Ha az utóbbi, az HAT lövést jelent, ami “jó esetben” hat halottat – és semmi köze egy új narratívához, csupán Ford felemelt középső ujja. (Az sem tűnne túl nagy újításnak, ha csupán feljebb tolta a golyók sebzési erejét – igaz, a Park szélén voltak, ott meg durvulhat a játék.)

Ha viszont csak Dolores átbillentéséhez kellett a régi pisztoly, akkor Ford (és Arnold) nem halhatott meg, hiszen nem a host öntudatától / szabad akaratától függ, hogy sebez-e embert a golyó. Ez esetben a host-változatukat lőhette csak le Dolores, és jövőre előkerül Ford, sőt, akár OldArnold is, natürlich Morgan Freeman alakításában. És akkor:

mivel a felmerült MiB szcenáriók közül a legkézenfekvőbbet választották ki (bár azért a gonoszság ott volt az írókban: “Ismertem egy William nevű embert” – na ugye, a MiB mégis Logan, erre pfff), a folytatásban is a legegyszerűbb szcenárióra tippelnék:

a nagy futkosásban rájönnek a Delos (ember) vezetői, hogy a golyók nem fognak rajtuk halálosan (de azért erősebben sebeznek, mint eddig), ez csupán egy látványos demója volt az új narratívának, ami felrázza az eddigi, a vezetőség / WilliaMiB szerint már unalmas, tét nélküli időtöltést. Előlép az igazi Ford és megnyugtat mindenkit, majd miután lecsillapodnak a kedélyek és kiosztanak pár ragtapaszt, pajzsra emelik és körbehordozzák; a szerződését pedig meghosszabbítják ötszáz évvel.

Ti. ha Maeve szökése is egy narratíva volt, nem sok értelme lenne, ha Ford kinyírná a teljes Delos vezérkart (és magát), mert nem lenne kitől besöpörje az elismerést az előadásért. Akkor meg minek vesződött volna vele? Meg se tudta volna, hogy Maeve ki tudott-e lépni a programjából. (Vajon ki tudott?)

Egy dolog mond(hat) ellent a fentieknek: az a kézfogás Bernarddal. Az staféta-átadás volt, hiszen Bernardot embernek hiszik, és Theresa kiesésével ő a következő szakmai vezető a ranglétrán.

De ettől még Ford nem feltétlenül halott, lehet, hogy csupán eljátszott egy Zsákos Bilbó-féle szülinapi télakot, hogy tovább kutathassa a LEVEL2-t. Amiről rendesen kussoltak, és ez is zavart: a titokzatos Maze kidurrantása után vajon miféle übertitkokra gyúrt annyira a Delos Ford fiókjaiban? A robot öntudatra? Mert láthatóan nincs szó másról. Pl. tudatátvitelről sem, a bitesített Arnold nem volt több, mint a Tücsök Pinokkiónak. :(

Igaz, a tudatátvitel még bőven előkerülhet mint újabb filozófiai irány.

Nagyon várós a folytatás, de Nolannak hála(?) nem az a körömrágós fajta, mint 6-8 évvel ezelőtt.

karit - 2016. 12. 07. 12:39

@karit ” Meg se tudta volna, hogy Maeve ki tudott-e lépni a programjából. (Vajon ki tudott?)”

Milyen para lenne, ha ezt a teszt-narratívát már “Morgan Freeman” készítette volna. :)

karit - 2016. 12. 07. 12:43

Ha esetleg valaki szeretne elfilozofálni az emberi tudat átvitelének lehetőségén gépi tudatba, javaslom az alábbi gondolatkísérletet:

tegyük fel, hogy a tudomány valamikor ki tud majd cserélni egy az agyban lévő idegsejtet a kapcsolódásaival együtt valamiféle mesterséges implantátumra.

Mi történik, ha elkezdik egyesével kicserélni az agy összes sejtjét azok összes kapcsolódásaival együtt? Egy már nem organikus agy áll előttünk. Vajon minőségileg ugyanazt kapjuk? Megőrzi-e a korábbi tudatát? Vagy ez már egy másik tudat? Ha elvesztette, akkor az folyamatosan következett be, vagy volt egy pont, ahol hirtelen eltűnt?

Ha a transzcendens nézeteken túllépünk, a tudat “csupán” egy nagyon bonyolult “huzalozású” szerves strukturális rendszer, ami egy pont ugyanolyan huzalozású gépi rendszerrel kiváltható? Ha nem, akkor mi a különbség? Részletesebben itt:
https://mialmanach.mit.bme.hu/aima/ch26s02
26.2.3

- 2016. 12. 07. 13:03

Zseniális volt, attól függetlenül, hogy rengeteg űr maradt. 9 simán.

kovácspéterke - 2016. 12. 07. 16:42

irgum76, sztem nem a nyitásban segített, hanem később, mert nem volt elég jövedelmező vagy ilyesmi.

irgum76 - 2016. 12. 07. 17:09

Kovácspéterke:
igen, újranéztem azt mondja Ford, hogy az incidens ellenére megnyitott majd talált hozzá befektetőt illetve Dolores találta neki
az mondjuk rejtély, hogy mért kellett neki befektető hiszen az egyik részben Logan mesél Teddynek a parkról és azt mondja, hogy dől a parkba a pénz

ender1112 - 2016. 12. 08. 00:26

Maeve nem Ford narratívája miatt akart szökni, hanem a néger főnök csajszi és a másodhegedűs történetíró narratívája miatt, hogy kijuttassák az adatokat.

xido - 2016. 12. 08. 02:03

Úgy voltam a finálé után,hogy nem lesz az,amit nagyon elő akarnék újra venni…aztán ahogy az ost-t hallgattam,egyre jobban hiányzott máris a park hangulata..aztán azon kaptam magam,hogy újra nézem..az utolsó részek tudatában,minden síkot aprólékosan figyelve..a 2.részben Billy az öltözőben kalapot választ,és bizony a végső fehér előtt a kamera a feketékre fordul…na nem is ez a mókás,3.rész,a fotó,amit Ford Bernardnak mutat,hogy ő és Arnold..

http://static3.businessinsider.com/image/5810d42fdd0895d50f8b49cd-983/photo%20of%20arnold%20and%20dr.%20ford%20westworld.png

mekkora szopatás..utána mindenki azon kattogott,hogy Arnold ott él a kunyhóban vagy legalábbis a hasonmása..
aha..két ember mellett nem hagyunk ekkora üres teret..mellettük ott áll Arnold,csak Bernard nem láthatja ugye..a középső meg az elsők egyike,akivel villognak kicsit..hatalmas,így visszanézve már..ezért jó a darálás,hetekkel később az ajtónál nem ugrik be,hogy tejóisten..miket NEM láthatott még

Thomas - 2016. 12. 08. 02:13

Én most így a végére érve arra jutottam, hogy nem szeretném folytatni. Pedig több tekintetben is kimagasló volt a sorozat. Ilyen remek színészi játékot és ilyen igényes, sokszor művészi kivitelezést még nem nagyon láttam TV-ben, de mit ér az egész, ha közben nem tud szórakoztatni?

Az évad első felében még reménykedtem, hogy ha összeáll a kép, sokkal élvezetesebb lett, de pont az ellenkezője történt. Belefáradtam a kesze-kusza történetvezetésbe, a homályos utalásokba, és a mélynek tűnő, de valójában semmit sem mondó filozofálgatásba. Számomra pont az nyírta ki az élményt, amiben a sorozat kimagasló volt: a stílusa.

Pedig a sztori a végére eljutott (eljutott?) egy olyan pontra, ami nagyon is érdekelne, de tudom, hogy stílus nem fog változni, és még a világ legérdekesebb történetét is el lehet úgy mesélni, hogy egy “intellektuális altató” legyen belőle. És a készítők engem a 10 rész során nem tudtak meggyőzni, hogy ennél többet reméljek, vagyis nem érdemes több időt befektetnem.

Mi lett volna, ha hagyományos stílusban, amennyire lehet, lineáris történetvezetéssel mesélik el ugyanezt a sztorit? Szerintem még unalmasabb lett volna, mert amit el akartak mesélni, abban nincs semmi extra, a stílus tette azzá, ami. Egyszerűen ebben nem volt 10 rész, amit eddig kaptunk, az egy filmre elég, a többi csak a játék kedvéért került bele, meg hogy lehessen kombinálni.

Szóval nem, én nem egy kirakósra neveztem be, és nem is egy művészeti tárlatvezetésre, hanem egy szórakoztató sztorira. És amíg úgy tűnt, hogy valami nagyszabású összeáll majd (valamelyik) évad végére, addig bizakodtam, de sajnos most már úgy látom, hogy csak egy felfújt lufi volt, egy szimpla sztori úgy elmesélve, hogy többnek tűnjön magánál.

Persze, voltak remek pillanatok, meg olyan részek, amiken igen jól szórakoztam, nem mondhatnám, hogy különösebben megbántam a befektetett időt, mert valami nagyon egyedit kaptam, csak nem ezt kértem. És most túl bőséges a választék ahhoz, hogy ne válogassak tovább.

dezmond - 2016. 12. 08. 17:48

próbálom összeszedni mi az ami tetszett, mi az amivel bajok voltak, inkább utóbbira koncentrálva, a pozitívumok úgyis egyértelműek, legtöbb kritika úgyis azokról áradozott:

+ látvány, zenék, nyilván
+ tényleg az, hogy Lost után megint van valami amin lehet elmélkedni, konteózni
+ Maeve szál részben
+ az öregek (Hopkins, Harris)

– a Maeve szálban az, hogy 1, a “hullaház”asoknak miért volt admin joguk, de legalábbis miért tudták állítani a csaj statjait? 2, Felixet ki vette fel? HR-t azonnal lecserélni. hát minimum valami teszten ki kellett volna szűrni, hogy együttérez a robotokkal, nem hogy még segíti is a gépek lázadását. a kis perverz technikussal egyetemben (aki Elsie-től is csak egy ejnye-bejnyét kap, a végén meg még Hectorral huncutkodik).
– a biztonságiakra már karaktert se pazarlok. na jó de: nekem nem is igazán a finálébeli, már-már stormtrooperes irányzékukkal van bajom, hanem hogy egyszerűen ezt az egészet nem látták át korábban. oké, Ford kezében van kb az egész intézmény irányítása, de nem igaz h Elsie-n kívül senki nem világosodott meg hogy valami történik közben a háttérben
– amíg Dolores, Maev csavarog addig mi van az ő narratívájukban? Addig ki viszi a bordélyházat? Ez se tűnt fel senkinek a HQ-n. h nem is vendégekkel, hanem csak úgy a saját fejük után mászkálnak…
– mindenki akkora revelációnak írja a finálét, közben meg… simán lehet magyarázni az ellentettjét is, Dolores ugyanúgy programozásra cselekedett, mint 30 éve (kit lőtt le egyáltalán? Ford miért pont most adott volna fel mindent, mi értelme lett volna az egésznek? új narratíva, oké, aztán a káosszal mit ér el? a hostok ugyanúgy bezárva lennének a kis világukba, a robbanóanyag miatt nem hagyhatják el WW-t, szaporodni nem tudnak, oké Bernard segítségével talán építhetnek újakat), Maev-nek is ez volt a programja (a tablet kettétörése kb a nézők pofán köpése volt. picit azért szurkoltam h lelépjen a vonattal, aztán WW határában hatalmas robbanás, nem is az ő csigolyáját cserélték ki), honnan tudjuk hogy valóban öntudatra ébredés történik (azon kívül h már-már túlságosan is egyértelműen ezt rágják az ember szájába)
– vissza kellett pörgetnem, amikor mentek egymással szemben. hát mi volt az hogy Ford meg se lepődött azon hogy Bernard életben van = ez is előre le volt programozva
– az üvegfalakkal mi van? belátni az egész szintet, Sylvester mégis csak akkor lepődik meg a vérengzésen, amikor belép a szobába. mégiscsak hostokból áll a staff (nem látják ami árthat nekik)? csak Felixről derült ki, hogy nem az
– nem hiszem el hogy 30 év alatt (vagy ki tudja mennyi idő telt el azóta hogy elkészült) egyszer nem került loopba, vagy senki nem vett észre semmi furcsát Bernardon? (vagy őket is eltüntette/lecserélte Ford?)
– a robot”gonosz”okat nem lehetett komolyan venni, Hector belépője tök menő volt, de addigra már annyira degradálták a hostokat, hogy egyszerűen semmi súlya nem volt.
– a Will in Black totálisan indokolatlan volt. egy rész alatt a protestánsfiúból falunyi hostot leöldöklő kalapos lesz? csak azért mert megszurkálták a “barátnőjét”? hagyjuk már. + nekem tökre az jött le a jelen kori hegyibeszédéből, hogy amikor Maeve-et meg a lányát bántotta, akkor erőszakoskodott először. De az egész kincskeresős szál kb tök érdektelen, ahogy Logan is, valami történt, pont. n+1edik szál, a jelenben már úgyis tudjuk hova futott ki.

coligny - 2016. 12. 08. 21:28

Dezmond: nem ministránsfiút akartál írni véletlenül?:)

Silver-sama - 2016. 12. 08. 21:43

Na most néztem csak meg a finálét. Tökéletes lezárás volt! Elképzelhetetlen lenne a folytatás. Nem is kell, így a legjobb.

xido - 2016. 12. 08. 21:43

Bernardot kétlem,hogy rögtön a halála után megépítette Ford..azért ott van személyzet,részvényesek,dolgozók..30 év alatt kibukna,ha valaki nem öregszik….max,de nagyon max 10 éve lehet ott,de akkor meg szép kis barát Ford,hogy 20 évig nem hiányzott neki :)

tobias88 - 2016. 12. 09. 00:30

“Kicsit érdekes a sorozat olyan szempontból, hogy remek vizuális megoldásokkal fed fel dolgokat…, hogy aztán egy monológban el is magyarázza őket. Okos akar lenni, de mégsem meri magára hagyni a nézőt.”

Memento az egyik kedvenc filmem pontosan ez miatt, mégis nem kapott akkora elismerést és nem rajonganak érte annyian mint lehetne. Ott nem fogták végig a kezét az embernek és ezért valaki el is szaladt fél óra után. Lehet hogy neked és nekem ez elvesz az értékből, de sokaknak nagyon sokat hozzátesz

Enzo - 2016. 12. 09. 02:55

1×10
Nem egyszerű a sorozat, az tény. Ember (vagy host) legyen a talpán, aki fejbentart ennyi történést/idősíkot/utalást/ruházatot/teóriát/stb. De mindenesetre nálam a sorozat fogadtatása abszolút pozitív, azt kell mondjam, hogy eddig messze ez áll legközelebb ahhoz, hogy igaz legyen rá az “új LOST” kifejezés.
Addig is…az év újonca, erősen közel a 9/10-hez.

Pár gondolat, ugyan nagyon lemaradva, de akkor is:
1. A MiB=Will dolog kábé a finálé ötödik percében egyértelmű volt, amikor MiB mondja Doloresnek, hogy már jártak ott, csak akkor be volt temetve a templom.
2. Szépen elmagyarázták a történet bizonyos részeit: a Wyatt-szál, Arnold halála, William története (habár utóbbi még kissé lyukas, viszont az öltözéka ahogy szép lassan változott fekete kalapossá, az elismerésre méltó).
3. Ingrid Bolsø Berdal gyönyörű, király jutalomfalat volt ennyiszer pucéran látni a részben :P
4. Jár a keksz a fotóleesős jelenetért.
5. Dolores monológja MiB-nek zseniális volt, meg amúgy is, ERW marha nagyot alakított a részben.
6. Vicces volt, amikor Maeve beoltotta Felixet, hogy “nyugizzál, emberből vagy”. :D Elég nagy baki lett volna, hogyha a hentes srác nem reagál semmit a Bernard=host dologra, amiről ugye nyilván nem tudhatott.
7. Maeve szökése, mint narratíva, hát ezen elátottam a szám, pedig ez is be volt dobva korábban. Pláne hogy végül felülírta… Apropó, a Felix által adott papír kimondta, hogy több park van, nekem inkább onnan esett le, a SamuraiWorld csak így utólag elolvasva (bár az SW logót furcsálltam, nem tudom miért nem jött át)
8. #hétidézetei: “The gods are pussies.” meg a “Die well.” az mi volt már Hectortól? :D
9. A festményelemzés marha jó volt, remek a párhuzam a parkkal (fekvő meztelen test és teremtője – hostok és emberek) – meg a rejtett agy is tetszett.
10. Eh, megnéztem volna, hogy Maeve elmegy a vonattal, és meglátjuk a kinti világot vagy egy másik parkot. Remélhetőleg ettől függetlenül a 2.évadban lesz ilyen.

Ford öngyilkossága:
Feszül némi ellentét a dologban, mert egyrészt nagyon úgy tűnik, hogy Ford ezt megtervezte, másrészt Doloresnek elérve a maze közepét ez a saját döntése is lehetett. Én az előbbi mellett vagyok. Amúgy, mi van azért valódi Ford “áldozata”, mert az igazi énjét ölette meg, és a host verziója tovább él, mint Arnold esetében? (na jó, ennek nincs sok értelme :D)

Új narratíva:
Áhá, ezért hiányoztak a cold storage testek, amikor Sizemore csekkolta őket! Ez az Abernathy-s adatlopós szál így eléggé meghiúsult, de ha jól értem, ez (véletlenül?) pont kapóra is jött Fordnak. Amúgy ahogy Ed Harris szemléli a közeledő éleslőszeres hostokat, az a jelenet nagyon odavágott! És újrahasznosított Clem, yeah!

Elsie és Stubbs:
Előbbinek szerintem kampeca (sadface), utóbbira 2 elmélet is megtetszett:
-Mi van, ha a fehér arcú indiánok csapata és Stubbs elfogása volt a próbája az új narratívának? Ford letesztelte egy kismintán, hogy jól működik-e.
-Ezt nem kizárva a másik elmélet, amit itt olvastam valakitől, hogy mi van, ha csak Elsie és Stubbs voltak emberek, és ki kellett őket iktatni, hogy simán menjen a narratívaváltás, a többiek meg mind androidok, és amúgy is be vannak zárva (bár akkor miért kellett őket bezárni)

Redditen amúgy egész sok kisebb kérdést megválaszoltak: tengerparti jelenethez kellett MiB, akkor hogy scriptelhette meg Ford, miért nem lepődik meg Ford az újraélesztett Bernardon, stb.:
https://www.reddit.com/r/westworld/comments/5gma4s/post_your_quick_questions_for_s1e10_the_bicameral/?sort=confidence

Ja és szintén ott találtam egy jót, akinek van Siri a telefonjában, próbálja ki a “cease all motor functions” meg “analysis” kulcsszavakat :D #easteregg

Eh, csak hosszú lett. A végtelenségig tudnám olvasgatni most az elméleteket és elemzéseket, hiányozni fog 2018-ig ez a sorozat…

Tapsifüles - 2016. 12. 09. 13:27

Darálva néztem a sorozatot, úgyhogy 1 rész után mindig jöttem elolvasni az adott rész elemzését meg a hozzászólásokat… (+ még az indexes podcast hallgatás is megvolt) hát kifogott rajtam :d, ennyi adatot nem tudok feldolgozni. Most olvasva hetibe se lehetett vmi jó, de most csak darálva (és elméleteket nem olvasni) olyan snassznak tűnik, nem tom melyik lehet a legjobb megoldás.
Na a kérdésem, h most a többség szerint Dolores meg Maeve is öntudadtra ébredt (azaz saját akaratból cselekedtek)? Mer nekem a Dolores abszolút így jött le, meg ha jól olvastam a készítők le is nyilatkozták h így volt, de a Maeve szálnál nekem nem volt ennyire egyértelmű, főleg az zavart be hogy a végén Ford mondja h szerinte még a host-oknak sokat kell szenvedniük h kijussanak (vagy vmi hasonló) nekem ebből az jött le h Maeve-t a vonatról Ford hozta le, de olvasva a hozzászólásokat meg már kezd megváltozni a véleményem (főleg h újranéztem a jelenetet) de erről van vmilyen készítői nyilatkozat?

irgum76 - 2016. 12. 09. 16:28

Maeve alapköve volt a a lánya, illetve annak elvesztése
amit Bernard mond neki amikor kiakarja töröltetni, hogy akkor megszűnne létezni vagy ilyesmit
szerintem két választása volt és mindkettő előre megírt forgatókönyvre
a naurratíva szerint elhagyja a szigetet
a sarokköve szerint visszatér a lányához
szóval látszólag szabad akaratból dönt de mégis a kódja vezérli

szerintem

efekso - 2016. 12. 09. 21:52

10 rész végén történt eseményekkel teljesen értelmetlen lett az egész sorozat a 2 évados berendelése, akkor a második évadban újrakezdik egészet?,ezért kellett összeereszteni jj ebrehemszet és nolenékat?! Magyarán elb@szták a végét (Spojler letudva.

Vagy csak nekem logikátlan?

winnie - 2016. 12. 12. 07:39

jonathan nolan maeve első saját döntéséről:

“So here, we’re confronted with Maeve at the end of the episode, in which Bernard has already told her that the next step of her programming is to get on the train and go — and she doesn’t. We understand that to be potentially the first real choice that she’s ever made,” Nolan says. “And with Dolores, her choice this time to assassinate Ford — as opposed to what happened with Arnold — is a choice, but it’s a choice that Ford, as the creator, could understand was going to happen, on some level.”

He chuckles. “And that’s when you get into some really fun, heady stuff about control vs. apprehension, and knowing what your creation is going to do versus dictating it. That’s basically what we want to explore in the second season.”

winnie - 2016. 12. 12. 07:41

“Vagy csak nekem logikátlan?”

ha leírod, hogy mit nem tudtál követni, akkor talán lehet segíteni, de egy sorozatnál a második évad berendelése, ha nézett, sosem logikátlan, hiszen azért írják a szezonokat, hogy berendeljék a következőket.

“akkor a második évadban újrakezdik egészet?”

ez miből jön? teljesen megváltozott a status quo, totálisan más lesz az új szezon, a két főszereplő, dolores és maeve teljesen más helyzetben van. nem hiszem, hogy bárki bármit újra kezdene.

“ezért kellett összeereszteni jj ebrehemszet és nolenékat?!”

jonathan nolan és felesége a “nolanék”? nem eresztettek össze senki senkivel. jj abrams cége a produkciós partner, nyilván hozzájuk vitték a person of interest után az új ötletüket is, de a produkciós cége feje nem vesz részt a sorozat készítésében, neki más munkái vannak.

lori - 2016. 12. 12. 12:03

most végeztem vele, kicsit később kezdtem bele (úgy ajánlották), de rögtön megvett kilóra. nagyon messze van még 2018, de legalább addig is lehet elméleteket gyártani.
én nem voltam annyira nem lepődtem meg ezen a Will=Mib dolgon, nekem Will már az elején is a csöndes őrült típusnak tűnt. Kb az van a fejemben, hogy az ilyen srácok szoktak két évnyi iskolai szekálás után fegyverrel menni a suliba és szépen mindenkit lepuffantanak. Willt is mindenki elkönyvelte egy kis nyominak, aztán talált magának egy helyet, ahol elengedhet minden szabályt, ami szerint eddig élt és lám kibújt a szög zsákból. Nagyon kíváncsi leszek, hogyan folytatják a sztorit szóval biztos ott leszek 2018ban a folytatásnál.
(én láttam rosszul vagy Logan zubbonyára rátűzve az utolsó részben és nagyon hasonló kitűző volt, mint a Got-ban a király segítőjéé? :D )

spedway - 2016. 12. 12. 20:12

Talán itt, vagy egy másik rész kibeszélőjében zajlott egy elmélkedés arról, hogy valójában mi is lehet a különbség egy ember és egy öntudatra ébredt android között. Hogy az android az ember 2.0-ás változata, a fejlettebb ember, aki biztosítja az emberi faj továbbélését a megváltozott körülmények között is.

Erről jutott eszembe, de csak most vettem a fáradságot, hogy idehozzam a sorozat egyik legjobb párbeszédét, ami a 8. részben hangzott el Ford és Bernard között.


– Minden androidnak kell háttértörténet, Bernard. Ezt te is jól tudod. Az énkép az androidokat és az embereket is egyaránt sújtó fikció. Történet, melyet bemesélünk magunknak, és minden történetnek van egy kezdete. Az elképzelt szenvedésedtől úgy érzed, életben vagy.
– Csak úgy érzem? Nem vagyok életben?
– A fájdalom pusztán az elme szüleménye. Kitaláció.
– Akkor mi a különbség a kettőnk fájdalma között?
– Mi a különbség kettőnk között? Ez a kérdés foglalkoztatta Arnoldot is. Először bűntudatot keltett benne, aztán az őrületbe kergette. A válasz mindig is egyértelmű volt számomra. Nincs határ, amin túl többek lennénk az alkotórészeink összességénél, és nem létezik az a pont, melyen túl valóban élőnek minősülnénk. Hogy definiálhatnánk az öntudatot, ha az valójában nem is létezik? Az emberek szeretik azzal hitegetni magukat, hogy különlegesek, hogy egyedi módon észlelik a világot. Pedig ugyanolyan köröket írunk le, mint amilyeneket az androidok is. Alig kérdőjelezzük meg
a döntéseinket, és általában megelégszünk azzal, hogy mások mondják meg, mit tegyünk.

Nem, drága barátom, nem is különbözünk mi annyira.”

Volt még egy másik, igen nagy hatású párbeszéd, amikor Michalangelo Ádám születése festménye előtt beszélgetett Doloresszel, ahol az “isteni” hatalom eredetéről értekezett.

Ha szétnézünk magunk körül a világban, szerintem pár évtizeden belül ebben a kérdéskörben okosabbak leszünk. Valószínűleg döbbenetes felismerések lesznek és talán nem tévedek nagyot ha azt állítom, ennek az évszázadnak a végén már nagyon máshogy néznek majd ki a mi társadalmaink, mint most.

Sonny - 2016. 12. 16. 09:07

És az megvan nektek, hogy az 5.részben van egy terepasztal Ford előtt , a falu, templom, és egy támadó csapat..épp mint a fináléban!!!

Vleg Ford már régóta készült erre a teátrális kiszállásra… és szerintem az öreg elrejtett még sok dolgot,narratívákat… kb mint Hari Sheldon a pszichohistoria atyja az Alapítvány sorozatban.

Az is kérdés, hogy vajon mi/ki volt az utolsó androidja? akit épp formált amikor Theresa és Bernard lementek a titkos/ős/ laborba..

Sonny - 2016. 12. 16. 09:17

És megvan, hogy az 5.részben van egy terepasztal Ford szobájában, a falu, templom, és egy támadó csapat..épp mint a fináléban…

Sonny - 2016. 12. 16. 09:19

Ford már régóta készülhetett a stílusos “kiszállásra”..és biztso vagyok benne hogy még rengeteg narratívát rejtett el a lakókba.Vajon ki lsz az utolsó lakó, akit éppen formált amikor Theresa meg Bernard lementek a laborba?

Sonny - 2016. 12. 16. 13:38

sorry a dupla beírásért, vmiért nem látszott a legelső amikor elküldtem..

karit - 2016. 12. 17. 12:23

Azért ezt a (szintén saját) narratíváját sokkal jobban megtapsolták ‘Sir Fordnak’.
https://www.youtube.com/watch?v=h8QmV8wxEeE
Le a kalappal.

TittyTwister - 2016. 12. 20. 14:17

Anélkül, hogy végigolvastam volna az összes kommentet, lenne egy kérdésem: csak nekem tűnt furcsának a 30 évvel ezelőtti Ford vmi szobából való kirohanása (a 9. részben, de asszem máskor is mutatták – amit Dolores szemével vagy szemszögéből láttunk)?

Egyrészt baromira nehézkesen és furcsán lépdelt Ford, másrészt még robotos hangot is kapott a mozdulatsor közben! Asszem a 43. perc tájékán volt mindez.
Ergo Ford is (m)android lenne?

Arnold - 2016. 12. 20. 18:19

Elmélet 1
A szenvedés amit még sokáig át kell élniük amiről Ford beszélt Doloresnek valami fajta evolúciós folyamatnak képzelem el. Robot ember isten Aminek maga Ford is része akar lenni. Megöleti magát Doloressel aztán hostként visszatér.
Vagy már eleve ő is az volt. Csak verziót lép.

2
Bernard host, tulajdonképpen semmi nem zárja ki hogy az összes többi dolgozó host.
A vendégek. Végül ők is a műsor részévé váltak, válni fognak. De az éles lőszerrel közelgő indiánok minimum tömegmészárlásra utalnak. Ami túlhalad azon hogy bárki is ellenőrizné ezt a dolgot kívülről. Állam, kormány stb már ha létezik még olyan.

Ebből következik hogy
3.
A “cégen” kívül nincs már semmi.
Meave leszállt a metroról ami valójában nem vezet sehová, ahogyan a westworldbeli mozdony sem.
Mint láttuk van szamurájos téma és még ki tudja mennyi. Ezt irányítani, ellenőrizni csak egy automatizált rendszer képes.

Szóval gépek lázadása.

Matt - 2016. 12. 21. 21:08

Whut? Mi volt ez a kritika? Nálam életem egyik legmeghatározóbb alkotása lett. Évtizedenként egyszer jönnek ki ilyen jól megírt alkotások. Komolyan az a baj, hogy lassú a tempója? Komolyan? Egy drámához képest még így is rengeteg az akció. Az meg mért baj, ha elmagyarázza a sorozat a történet lényegét? Ha nem magyarázná meg akkor az lenne a baj. Engem letaglózott egyszerűen minden téren, egyszerűen nem tudok belekötni. 10/10 csont nélkül.

Andris - 2016. 12. 22. 00:27

Én se teljesen értek egyet most ezzel a kritikával, de azzal mindenképpen, hogy bőven sok volt ez a 10 rész. Pont ahogy az utolsó rész közben megvilágosodtam, akkor éreztem, hogy ezt filmben jobb lett volna megcsinálni, illetve mégsem, mert az tuti, hogy nem fért volna bele még 3 órába sem. Inkább valami olyasmi koncepció kellett volna mint a Sherlock, tehát lehetett volna 3-4×1,5-2 órában elmondani mindezt.

Egyébként a bennem lévő naiv, romantikus énem azt mondatja velem, hogy bárcsak egy évadra terveztek volna, és egy szép, kerek történetet írtak volna, másfajta elvarratlan szálakkal. Én nagyon félek, hogy innen már csak lentebb van. Persze most így pár kommentet olvasva látok pár utat ami felé indulhatna a sorozat, de kár, hogy nem egy teljes egészben gondolkoztak egy évadra kihúzva. Persze tudom, hogy itt már beleszól a pénz kérdés is, egy ilyen történetet hülye lenne elengedni az HBO :D

De mindettől függetlenül nekem nagyon tetszett a történet, és örülök, hogy bevártam és daráltam. Ezerszer jobb volt, plusz nem akartam abba a hibába esni megint, mint a Mr. Robotnál. Viszont az engem is megmozgat és igazából zavar is, hogy nem tudni most akkor ki is halt meg valójában és ki nem. Anthony Hopkins miatt remélem, hogy Ford nem (vagy legalábbis viszontlátjuk androidként), viszont a történet szempontjából remélem, hogy mégis meghalt, de csak akkor, ha az androidok tényleg öntudatra ébrednek, és nem megírták nekik ezt (amúgy ha tényleg nem megírt ez, akkor Dolores öntudatra ébredésének a kiteljesedése is nagyon állat volt). Ha ez így van, akkor a végén Ford halála szerintem nagyon nagyot üt. Mert megvolt Doloresnek a választási lehetősége, de közben meg nincs olyan érző lény ami ezek után ne ölte volna meg, és ezt Ford is tudta (de talán mégis ott lehetett benne, hogy mégsem lesz így, mondjuk ahhoz túlságosan is úgy rendezett mindent, hogy lezárja a saját “sztoriját”, jójó, álmodozni lehet :D )

Na mindegy, kíváncsian várom a további fejleményeket majd.

(Akinek meg nem tetszett, és nem azért mert esetleg unalmas volt neki, akkor nem tudom még ti mit vártok srácok. Természetesen nem tökéletes, de nagyon kevés ilyen minőségű sorozat és/vagy film van a történelemben szerintem, mint ez, és hatalmas tisztelet a készítőknek, nálam simán benne van abban a kategóriában, hogy majd meg is vegyem)

winnie - 2016. 12. 22. 04:38

“Akinek meg nem tetszett, és nem azért mert esetleg unalmas volt neki, akkor nem tudom még ti mit vártok srácok.”

olyat, ami tetszik nekik és nem unalmas? mások ízlését nem kérheted számon, de simán lehet, hogy sokan ennél sokkal jobb sorozatokat is látnak. (én például csak a humans-t tudom felhozni, mert hasonló a témája, és annak ellenére, hogy az első 4 rész után a westworld vezetett, összességében még mindig százból százszor a humans-t választanám a kettő közül.) egyébként, ha elolvasol pár negatív újságírói kritikát, akkor hamar világossá válik, hogy egyesek miért tartották a közepesnél jóval gyengébb sorozatnak ezt, minden erénye és produkciós értéke ellenére.

Andris - 2016. 12. 22. 16:48

Nem mások ízlését kérem számon, vagyis nem így értettem. Inkább a minőségére értem ezt. Persze ide idetartozik a történet, annak összetettsége illetve úgy az egész lényege is, de ha még ettől el is tekintünk, szerintem a sima megvalósítás is kiemelkedő. Ha pedig a történetet nézzük, akkor azt is el kell ismerni, hogy noha néha már szinte idegesítően szájbarágósan magyaráztak, illetve tényleg széthúzták fölöslegesen sok részre, akkor is nagyon ötletes, és bravúros csavarokkal mesélték el. Nekem pl állam leesett amikor kiderült hogy Ed Harris és Jimmi Simpson karaktere egy és ugyanaz. Ott esett le az is, hogy mennyiszer adtak igazából flashbacket (mondjuk lehet, hogy ezek technikailag nem számítanak flashbacknek). Jó persze erre lehet mondani, hogy én vagyok hülye mert már nem jöttem rá az első rész intrója alatt minderre, de számomra nagyon jó meglepetések voltak ezek.

Hm. Bár mondjuk lehet, hogy ez mégis mások ízlésének számonkérése. Nem tudom, kicsit összemosódik itt a szubjektivitás az objektivitással valószínűleg. Mindössze azért szúrtam azt oda a végére, mert néha már úgy érzem, hogy soha nem jó semmi pár embernek (nem gondolok senki konkrétra). Nyilván (mint ahogy mondtam is) nem tökéletes ez az alkotás sem, csak olyan sokan rávágják, hogy na ez dögunalom, meg ne nézze bárki is, holott csak azért mondják ezt mert nekik nem ez a stílus jön be (és ezt nem lenézéssel mondom, szimplán csak így van, még mielőtt bárki is félreértené). Illetve az is egyértelmű, hogy olyan mű sosem lesz ami mindenkinek tetszene, és ez így is a jó. Najó mostmár tényleg sikerült mindenben magamra cáfolni. Bár ettől függetlenül továbbra is úgy érzem, hogy néha inkább az elvárások a túl magasok, nem pedig az adott mű a “hótszar”.

Humans-nek csak az első évadát láttam még, de az is nagyon tetszett, mondjuk nekem eszembe sem jutott a Westworld-el kapcsolatban, lehet azért nem mert annak teljesen más hangulata van számomra. Egyébként ha azt nézném melyik a jobb, nem tudnék választani, kb mindkettő egyenlő szinten tetszik nekem.

dzseger - 2016. 12. 26. 15:54

Nnnna…, én tegnap-ma daráltam le a tíz részt.

Rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem…, azok nagy részére fent válaszokat is kaptam (másfél óra volt, amire az össze kommentet végigolvastam…, gyerekkoromban a magyartanárunk mit megadott volna érte, ha ennyi időt szánunk egy-egy kötelező olvasmányra?! :)

(Fő) kérdésem: az új robotok annyira “élethűek” voltak, hogy szimulálták a teljes anyagcseréjüket? A végén Maeve amikor ráfogja a sörétest a sebhelyes szeműre, akkor az épp vizelt :o

Namost…, megoldották az élethű ejakulációt is?! Vagy Theresa hogy nem vette észre, hogy Bernard nem ember, amikor többször együtt volt vele.

Sőt…! Talán Bernard egy visszemlékezésében volt egy rész, amikor Theresa-val voltak együtt az ágyban, akik egy pillanatra kimerevített(ek).

Ezek szerint Theresa sem volt ember? (Ezért nem “ismerte” fel a robotot Benardban?) Ha nem, akkor a végén miért kellett neki kisalőadást tartani az áldozathozatalról, majd Bernarddal megöletni? Ford miért nem “kapcsolta ki” egyszerűen?

Na, ha ezekre még van kedve/ideje válaszolni közel három hét után, azt megköszönöm :)

N - 2016. 12. 28. 21:12

A hozzászólásoknak nagyjából a felét még nem olvastam el, de szokatlannak találom, hogy néhány kivételtől eltekintve mennyire egységes vélemény tudott kialakulni azokról, akiknek nem tetszett. Rossz megközelítés, értelmetlen (nem ez a lényeg) válaszokra való igény, szőrszálhasogatás…

Nekem nem tetszett, mert:
– bármi lehet bárhogy, mint azt írtátok is. Bárki lehet élő, halott, host. Bármi lehet kód, öntudat, az, amit öntudatnak nevezünk, vagy valahol a kettő között. Bárminek lehet jelentősége, de lehet, nincs. Bárki lehet bárki. Emiatt nekem maximum azon volt értelme elgondolkozni a következő rész kapcsán, hogy mit választottak a lamantinok. Aztán az egészet egyetlen húzással meg lehet változtatni, és valószínűleg újra meg újra.
– szerintem egyáltalán nem volt semmiféle cselekménye. Minden, amit a sorozatban bemutattak, az már létezett a sorozat előtt is (a jelen), csak fogták a szituációt és körbekamerázták, legalábbis nekem ez volt a benyomásom. Semmi nem haladt igazán, csak lejátszották nekünk azt, ami van, ill. ami el volt tervezve előre.

A spirituális része meg…

Mindenkinek joga van ezért hülyének nézni vagy akár lenézni, de engedtessen már meg nekem, hogy pl. egy ilyen sorozatban, ami nyilván egyszerre szól rengeteg dologról, ne a spirituális rész érdekeljen, vagy hogy ne az domináljon. Sőt, engedtessen meg nekem, hogy esetleg ne akarjak spirituális kérdésekkel foglalkozni.. nem csak itt, hanem mondjuk… soha? Akkor hogy lenne már nekem ez a lényeg a sorozatban, ami alapján kialakul bennem a szubjektív ítélet, hogy mennyire volt érdemes néznem?

Ezt is említette más, nem, nem volt hülyeség, amiről beszéltek benne, de szerintem egy egyórás olvasgatás a témában jobban képbe hoz az egésszel, mint a 10 részes sorozat, és bennem pl. nulla kérdést fogalmazott meg, mert ezek már rég felmerültek bennem, olvastam róla, ez tényleg csak felszíni kapargatás volt.

Aztán meg légyszi, azt is hadd engedjem meg magamnak, hogy ha már foglalkoztam egy témával (hogy ne legyek ugye buta), akkor utána ne kelljen az amúgy hullafáradt agyamat megint azon pörgetni, amire tudom, hogy (egyelőre?) nincs válasz.

Ez pont az a téma, ami létezik a valóságban, hadd ne kelljen értékelnem egy sorozatot, főleg felmagasztalni teremtés, isten stb. kérdésben, ami csak nagyon felszínesen érinti azt. Nem beszólásnak szánom, de pl. azt értem, hogy nullához képest ez rengeteg, de nem mindenki idióta, aki felfogta ezt a részét, viszont nekik édeskevés.

Ami engem személyesen zavart (elnézést, ha volt róla szó és benéztem), hogy oké, öntudat vagy nem öntudat, nincs átmenet, akármi, de az senkinek nem okozott aggályokat, hogy vajon fizikai fájdalmat rendben van-e okozni olyan lényeknek, akik esetleg nincsenek öntudatuknál, de nagyon is átélik azt? Oké, utolsó jelenetben szőke csaj levágta a karját, tehát lehet, nem éreznek, de ha azt képzelik, hogy éreznek, az már szinte ugyanaz. Már ha feltételezzük, hogy bármit is éreztek igazán, mert soha nem mutatták az agyukat, nem volt szó kémiáról, ami következtében lehetséges lett volna azoknak a folyamatoknak a lezajlása, ami pl. a fájdalmat okozza.

Bertold - 2017. 01. 06. 23:30

Hihetetlen,hogy egy történet a populációban lévő pszichopatákkal érvel az egész emberiség romlottsága mellet.
Pl William mindig is az volt ,nem a helyzet rontotta meg,hanem egyszerűen egy beteg ember volt.
Nézzük a többi szereplőt.
Arnold egy brilliáns öngyilkosságot követett el,amihez felhasználta a saját teremtményeit,amiket szenvedés által hozott létre vagyis a programjuk az öntudatra ébredésük biztos alapja a mérhetetlen szenvedés és kín?
Ez az ő nagy ajándéka?A szenvedés?
Ford meg a tipikus elmebetegek gyöngyszeme,aki bebeszéli magának a messianisztikus szerepet.
Tömegmészárlással megkezdett felszabaditás?

Enzo - 2017. 01. 08. 01:39

Aki Westworld-fan, az nézzen fel ide :)
Két Cleverbot-alapú Google Home robot beszélgetését streamelik, ez az új őrület a neten, zseniális :D
https://www.twitch.tv/seebotschat

Remélem eljut a Westworld színészeihez, és csinálnak valami YouTube videót, amiben eljátsszák a legjobb beszélgetéseket :D
#ittolvastadelőször

Dávid - 2017. 01. 09. 02:30

Na szóval, én azzal kezdeném, hogy nekem nagyon is tetszett.
Természetesen én is érzékeltem azt, hogy feleslegesen hosszúra volt nyújtva, 6 rész pont optimális lett volna belőle. Az is igaz, hogy vannak benne logikai buktatók, és maga a témaválasztás sem új.
Viszont azt ne felejtsük el, hogy ez egy kereskedelmi célokból készült tévésorozat, és nem egy tudományos kutatási eredményeket bemutató dokumentumfilm. Egy átlag tévénéző számára épp elég új információt tartalmaz, ráadásul szerintem kifejezetten szívbe markoló körítést kapott. Akit mélyebben érdekel az öntudat kérdése, az olvasson szaklapokat, ne egy HBO sorozattól várja a választ. Viszont érdeklődés felkeltésnek tökéletes.

Általánosságban a témáról:

Én már régen is gondolkoztam, hogy ha az ember teremt egy mesterséges intelligenciát, akkor van -e joga parancsolni neki? Illetve mi az a határ, ahol szabadon kell engednünk? Egyáltalán tudhatja -e az ember, hogy a saját tudatán kívül létezik e még más tudat, hogy ellenőrizhető ez bármely lényről? Tovább megyek, saját magunkról honnan tudhatjuk, hogy önállóan döntünk? Nem új kérdések, de a sorozat után talán szélesebb kört is elgondolkoztatnak majd ezek.

A konkrét sztorihoz hozzászólva:

Meave karaktere szerintem sokkal szerethetőbb, mint Doloresé, remélem hogy a következő évadban ő lesz a “jólány”. Ráadásul az ő öntudatra ébredése, ha jól értem, nem volt tervezett, mert ameddig mindenki Dolores körül ugrált, ő csak azért kapott lehetőséget a gondolkozásra, mert ugye ki kellett vinnie az adatokat, vagyis saját magát a parkból. Pluszt az ő öntudatra ébredése a gyereke iránti szeretetből fakad, Dolores öntudatra ébredése pedig a Ford iránti győlöletből….

Amivel viszont nagyon el tudnák rontani a szériát:
-A következő évadban kiderül, hogy nincs külső világ (ezt már elsütötték pár filmben, gagyi lenne most is)
-A lázadás után is folytatnák a részeken átívelő narratívákat
(ebből egy évad pont elég volt)
-túl sok évadot akarnak gyártani, átmegy az egész sorozat valami LOST féle végnélküli káoszba

Tomika - 2017. 01. 21. 12:50

Nekem nagyon tetszett az egész évad, talán 3-4 rész környékén éreztem egy kis hullámvölgyet, de aztán nem engedett.
Bírtam, hogy kell egy kicsit agyalni és bár sok mindent megmutattak, azért jó érzés volt ha bejött előzetesen egy-két tippem.
Nem tudom más írta-e már azt a teoriát (lehet hülyeség), miszerint Ford = Arnold.
Úgyanúgy, Dolores lőtte le mindettejüket (Bernard, Ford) és mindkétszer (vagy sokkal többször?), amikor tudatraébredés küszöbén áltak a Hostok.
Az is némileg erre utal, hogy Maeve progtamját is látszólag Arnold módosította és nyílvánvaló, hogy Ford tervéhez kellett.

(Mostanában néztem meg az Ex Machina-t, na hát az ehhez képest egy gagyi fércmunka, sajnos)

DOLORes - 2017. 01. 29. 01:04

néhány megjegyzés csupán, az elemzéseket már elvégezték.
– “gyermekkorom óta szerettem a jó meséket, úgy gondoltam, segítenek, hogy jobbá váljunk, segítenek olyan emberré lenni , amilyenről álmodoztunk, hazugságok, egy mélyebb igazságról.” Az Isten szerint a teremtménynek szüksége van az időre, hogy bontogassa a saját szárnyait, hogy öntudatra ébredjen, habár ez az öntudat csak a szabad akarat illúziója, mert végső soron megjósolható, ugyanúgy korlátot szab a tervrajz minősége.
-teljesen a Memento ugrott be, amikor a cukorbeteg asszony a férjét teszteli, hogy képes-e emlékezni és az életét is képes feláldozni. William, Arnold és Ford is arra tették fel az életüket, hogy a szabad akaratot érezzék egyszer a teremtményeken. William képtelen feldolgozni a hiányát, Arnold talán bízott benne, hogy Dolores nem lövi le? (Ford?) Párhuzamot lehet vonni a valósággal..
-a Dolor latinul fájdalmat jelent. Arnold Bernard nevek közti hasonlóság

Ace - 2017. 02. 03. 09:25

Nekem tetszett az egész évad. Teljessen magával ragadott az egész világ noha nem tökéletes és maradtak kérdések. Én nem gondolom azt hogy 6 részben jobb lett volna sőt inkább több részben jobb lett volna én az épitkezős részekből elnéztem volna többet is William túl hírtelen lett MIB az utolsó részben ( amúgy a kalapfelvevős rendezés tényleg kiváló volt) ezt jobban is kibonthatták volna.

Néhány értelmezés tőlem:

-William-Logan, szerintem William megmutatta Logan-nek az igazi valóját amivel ráébreztette Logant ,hogy nem jó vele ujjat húzni + megmondta neki ,hogy a Papának jobban bejön az ő megjátszott stílusa mint amit Logan eddig mutatott ezért kapta meg a cég vezetését ezért nem harcolt vele Logan. (Az nekem sem tetszett ,hogy a Parkban ilyet megengednek neki egy játékossal szemben amit csinált ez érthetetlen volt).

-Mave szál, elöször nem értettem hogyan sikerülhet neki minden aztán kezdtem rájönni ,hogy valójában egy terv része lesz ami be is igazolódott. Számomra az jött le hogy egyértelműen Ford piszkált bele a programjába hogy kitörjön a lázadás így már sokkal érthetőbb volt minden cselekedet és ,hogy miért nem buktak le soha. A vonatos jelenet szerintem szintén azt igazolta hogy ez volt megírva neki a lány volt a kulcs ahoz hogy ne hagyja el Westworld-öt. Zseniális lenne ha ő nem ébredne öntudatra hanem csak azt hiszi és velünk is ezt hitetik el remélem tényleg így volt csodás csavar.

-Dolores, valóban öntudatra ébred hasonul saját magával de Ford még felhasználja a tervéhez.

-Bernarnold, Arnold azért öleti meg magát és a Hostokat 30 éve mert nem akarja hogy a Park kinyisson mert rájött hogy Dolores él sajnos az elenkezőjét érte el mert Ford lemásolta és törölte a hostokat kinyitott a park.

-Stubbs szerintem nem halott nem véletlenül nem mutatták egyik szál lehet a következő évadban. Elsie szintén lehet hogy életben maradt…

Szerintem a második évadban azzal kezdik ,hogy a hostok átvették a parkot közben jönnek új vendégek a régiekre meg még vadásznak a parkban próbálják eltitkolni ,hogy már nem az emberek irányítanak.

Az egész sorozatból áramlott egyébként a Minőség az operatőri munka a szinészek játéka igazán filmes élményt szálított. Izgatottan várm a következő évadot kár ,hogy sokáig kell várni…

bkrisz - 2017. 02. 12. 15:41

A legagyasabb sorozat amit valaha láttam. Persze én nem láttam a Lostot. :)
A csavarok szépen felépítettek voltak, az alapkoncepció elég érdekes és aktuális bár mondhatni lerágott csont mert egymást érik az intelligens robotos sorozatok manapság.
De ez a western világ eléggé egyedivé teszi.
Az eredeti filmet nem láttam de így is élvezhető a sorozat.
SPOILER
A csattanók a végén, néhány persze kitalálható volt, pl. Arnold és Bernard, az idősíkok, sőt még a Black Hat-William vonal is, bár azért mikor Ed Harris végigviszi a történetet és elmagyarázza Doloresnek kirázott a hideg.
A Maeve szál is elég ütős főleg a végén amikor elindul a lánya keresésére.
Dolores=Wyatt na ez azért a WTF volt nálam, bár sejtettem hogy Wyatt nem létezik. De hogy Arnold kérésére Dolores volt aki megölte és utána lemészárolta a falut ez nagy WOW. És a végén az újabb mészárlás, immár emberekkel. Dupla WOW.
Ami kicsit homály, Ford halála, mi lesz Theresával, és a másik lánnyal akit Bernard megölt, vajon lesz-e belőlük robot verzió??? És Fordból? Vagy már alapból azok voltak???
Szóval várós a folytatás, igazi mind crash sorozat.

Zora - 2017. 07. 21. 22:03

Most néztem végig az évadot.
Szuper volt!
Az a teóriám, hogy mivel Ford sejthette, hogy Dolores esetleg meg akarja ölni, ezért saját magából is csinált egy robotot, és a lány csak azt lőtte le…

Norb - 2017. 08. 20. 21:03

Logan-hez:Logant Williams felültei egy lora ami uge szintén android, mint minden élőlény, az előző részekben mondták hogy az android aki el akarja hagy a parkot, a gerincébe épített robbanoszerkezet miatt nem tudja, vagy felrobban. Williams a park szélét mutatja Logannek, és rácsap a lo hátsojára. Nem vagyok túl jártas sorozateleymzésben de szerintem felrobbant. Logan rész lezárva. Bocs a helyesírásért rossz a billentűzet, nem az olvasottság hyiánya.

seven - 2018. 03. 24. 11:42

Na, én is megnéztem. Azt kell hogy mondjam, hogy tetszett, a 2×01 junkie posztnál jelentem ott leszek, de egy kicsit csalódtam. Úgy érzem hogy nem sikerült kifacsarni eleget a hatalams potenciálból.

Hiába high concept, hiányoztak a libabőrök. Túl kiszámíthatóak voltak a csavarok, hiába daráltam le 2 nap alatt az egészet. Ha hetiben néztem volna, akkor valószínűleg a finálé hatalmas csalódás lett volna. A Lost féle “nem tudom hol vagyunk, nem tudom mi történik, de ez kurva jó” jelenetek is nagyon hiányzotak…. pedig a Westworldben is megvan minden ami hozzá kell: több idősík, külső világtól való izoláció, rejtélyes motivációk, stb..

Akárhányszor úgy éreztem hogy végre megugrik a sorozat, meggondolta magát. Maeve visszafordulása tökéletes példa erre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz