login |

The Man in The High Castle: az 1. évad – írta: BotondB

2016. 12. 06. 14:50 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Az Amazon korábban már bizonyította, hogy képes minőségi tartalmat letenni az asztalra sorozatok terén (ld. Transparent, Mozart in the Jungle, One Mississippi), de tavaly végre drámafronton is sikerült maradandót alkotniuk.

The Man in The High Castle-5

A The Man in The High Castle tipikusan az a sorozat, ami első hallásra valószínűleg rengeteg embert érdekel, főleg az alternatív történelmes aspektus miatt. A sorozat Philip K. Dick lebilincselő regénye alapján készült, noha a készítők helyenként eltértek az eredetitől.

Történetünk egy alternatív valóságban játszódik az 1960-as évek elején, az USA területén. Pontosabban az már nem az USA területe, hanem a második világháború győztesei, a Japán és a Náci Birodalom osztoznak rajta. A japánok a nyugati területeket kapták, míg a nácik a keleti parton építették ki uralmukat, illetve a két rész között egy semleges zóna biztosítja azt a bizonyos három lépés távolságot a felek között.

A két birodalom központja San Francisco és New York. Előbbit kitűnően eltalálták, a kivitelezésről nem is beszélve: a „legeurópaibb” amerikai nagyváros lejtős utcái a Golden Gate híddal a háttérben nagyon erős atmoszférát kölcsönöznek, ezzel is hitelesebbé téve a Csendes-óceáni Államok központját.

The Man in The High Castle-4

A másik oldalon New Yorkot ugyan jóval kevesebbszer látjuk, de a megjelenésre itt sem panaszkodhatunk, s a náci tisztelgést bemutató, jól ismert jelképpel díszített zászlóval leterített Szabadság-szobor kifejezetten nyomasztó érzést vált ki a nézőből. 

A történet sok szálon fut, de azért egyértelműen ki lehet emelni egy eseménysort: az ominózus film egy alternatív valóságról (vagyis a történelmi igazságról), melyben a szövetségiek hatalmas győzelmet arattak a háborúban. Ezen film, illetve filmek kapcsán ismerjük meg főhőseinket (talán?) Juliana-t és Joe-t.

A nyugaton élő, már-már japánná váló lány és a nácik (vagy az ellenállók?) soraiba beépült fiatal férfi története kifejezetten érdekesre, fordulatosra sikeredett, és illene kiemelni, hogy a kettejük között kialakult érzelmeket rendkívül hatásosan tárták fel előttünk, és nagyon okosan használták őket a szokásos szerelmes sztorikkal ellentétben. Emellett az eleinte számomra idegesítő Frank (Juliana szerelme) az évad alatt fokozatosan vált egyre erősebb karakterré, s a végére már szinte jobban tetszett, mint a két kiemelt szereplő.

The Man in The High Castle-1

A másik meghatározó cselekményszál a két birodalom közötti háború egyre fenyegetőbb veszélye, illetve az ebben érintett kisebb és nagyobb halak ténykedése.

Személy szerint nekem ez a szál tetszett a legjobban. Rengeteg jól megírt karaktert kaptunk (Wegener százados, Kido főfelügyelő stb.), de Obergruppenführer és a japán kereskedelmi miniszter alakítása nálam erősen súrolta a 10/10-et. Heydrich valamiért engem idegesített, akárcsak az utolsó rész végén megjelenő bizonyos személy szavai, de tény, hogy kitűnően generáltak feszültséget rajtuk keresztül is.

A két legfontosabb eseménysor persze, ahogy szokott, egyre inkább összefonódott az események előrehaladásával, de közben mégis odafigyeltek arra, hogy mindenhonnan megkapjuk a kevésbé életbevágó (noha messze nem elhanyagolható), de kitűnően megkomponált finomságokat.

The Man in The High Castle-3

Ezek közül néhány kiemelkedő, a teljesség igénye nélkül: John Smith családi élete, fiának betegsége, Joe családja, a műkereskedő esete a japán házaspárral, vagy épp Ed, a hűséges barát. Ezek a látszólag jelentéktelenebb mozzanatok, másod- vagy épp harmadlagos karakterek rendkívül sok fűszert adtak a történethez, vagy épp a főszereplők valódi személyiségének kontúrjait rajzolták fel.

A végén csattanó cliffhanger pedig tipikusan olyan volt, amelyikre számít is az embert (mert kötelező elem lenne), de közben mégsem tudja, hogy bevállalják-e. Hát, bevállalták. Azért azt megjegyzem, hogy ez így érdekesnek ígérkezik, de személy szerint remélem, nem 50-50 arányban lesz párhuzamos a történetvezetés a következő évadban, mert azért olyan alternatív irányba talán nem kéne elmenni. (Bár lehet, hogy ezzel már későn hozakodok elő.)

The Man in The High Castle-2

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy ez lenne a tökéletes sorozat (nem) tisztázzuk: szó sincs arról, hogy ne lennének negatívumok. Akadt néhány klisésebb elem, mint Frank és Joe enyhén szólva leegyszerűsített párbeszédei, vagy Juliana számomra helyenként egysíkú, túlságosan várható megnyilvánulásai, vagy a már említett Heydrich beszédstílusa, ám annyit adott a sorozat, hogy ezek fölött gond nélkül szemet tudtam hunyni.

Összességében nálam egy erős 8/10-re volt jó a TMITHC, de talán a kilences sem lenne túlzás, ám nem tartom kizártnak, hogy a jövőben innen is szintet lépjen. A hosszú folytatásban pedig van okunk reménykedni, hiszen az Amazon legnézettebb sorozata lett (ha minden igaz), így lehet érdemes felkészülni egy hosszabb időszakra sorozat kedvelőinek. És, ha sok évre terveznek előre, akkor rengeteg lehetőség van még a sztoriban.

28 hozzászólás Ne habozz!

Qedrák - 2016. 12. 06. 14:57

Már attól féltem, hogy nem születik értékelő írás a sorozatról a második évad nyitányáig. :)

Rufus Sewell Oberúristen Smithként sok jelenetben ellopta a showt a többiek elől.

winnie - 2016. 12. 06. 15:07

Qedrák: ez csak a kezdet:) a tiedet péntek estére időzítettem be.

Enzo - 2016. 12. 06. 15:30

na, ha már egyszer elkésett a dolog, akkor azért kihoztátok belőle a legjobbat (értsd: s2 kezdete előtt kirakni egyfajta emlékfrissítésnek) :)

Silver-sama - 2016. 12. 06. 15:34

“A The Man in The High Castle tipikusan az a sorozat, ami első hallásra valószínűleg rengeteg embert érdekel” – első hallásra elkerülöm jó messzire :D

United82 - 2016. 12. 06. 15:35

De jó kis sorozat ez. Már nagyon várom a folytatást. Ami “vicces” hogy az elvileg két főszereplő (Jos és Juliana) karaktere sehol nincs a Japó miniszter vagy éppen John Smith obergruppenführerhez képest. Ők ketten magasan viszik a prímet minden tekintetben.
Elvileg még idén kezdődik a második évad , ugye?

n5wrr7 - 2016. 12. 06. 15:40

Nagyszerű sorozat, szó szerint lebilincselő! Első pillanatban elkaptam a hangulatot, egy élmény volt végignézni! Jöhet a 2. évad!

United82 - 2016. 12. 06. 15:42

* mármint joe és julianna :)

naughtyl - 2016. 12. 06. 15:45

érdekes élmény volt az első évad. összességében nagyon tetszett és várom a folytatást.

ritka az ilyen, de egyik karakter sem nyert meg magának. nem szurkoltam igazán senkinek. még a nevüket sem jegyeztem meg. a főszereplőknek kiválasztott fiatalok meg olyan semmilyenek lettek. Nem rosszak, csak olyan meh.
a sorozat olyan szürke lett, mint maga a képi világ.
ennek ellenére, tényleg tetszett. és kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből a sztoriból.

noodles - 2016. 12. 06. 15:45

United82: dec.16-án indul, 10 rész lesz

Csigusz - 2016. 12. 06. 15:50

Na, végre nálatok is leírhatom mennyire gyűlöltem :D
Egy unalmas, vontatott, soha be nem teljesülő ígéret volt a szezon, a világ ábrázolásából, az új szokásokról, stb túl keveset kapunk, helyette minden idők legérdektelenebb szereplőpárosának nyűglődéseit kell követnünk.
De komolyan annyira hidegen hagyott mindkettő, ellenben a “gonoszokat” sokkal jobban kedveltem, mind a japán miniszter és felügyelő, a német tiszt pedig pláne hatalmas karakter, és jobban érdekel a sorsuk.
Visszatérek, mert high concept + ha már beleöltem ennyi időt akkor nyilván érdekel javul-e.
És az utolsó mondattal egyetértek, számtalan lehetőség lett volna a sztoriban, de az első szezont ők elpazarolták ‘erre’…
neveragain/10

winnie - 2016. 12. 06. 15:52

” Elvileg még idén kezdődik a második évad , ugye?”

és idén is fejeződik be. itt mindig érdemes csekkolni: http://www.sorozatjunkie.hu/2016/01/11/2016-os-premiernaptar/

winnie - 2016. 12. 06. 15:53

“ritka az ilyen, de egyik karakter sem nyert meg magának.”

a karakterekkel kapcsolatban az jutott eszembe, illetve az volt bennem végig, hogy kábé nincsenek is karakterek a sorozatban. amit nem is nagyon bántam, mert annyira sztoriközpontú volt az egész, hogy nem szenvedtek holmi karakterizálásokkal, így minden a színészekre volt bízva. mondhatni, ha szimpatikus volt a színész, vagy jól játszott, akkor bejött az, akit játszott. ha nem, akkor pedig nem:)

Stanlee - 2016. 12. 06. 16:10

Lehet, hogy mar irtam, de engem nem zavarna, ha nem lenne S2. Azert nem zavarna, mert igy befejezodott a tortenet azzal, hogy az oreg almodott maganak egy parhuzamos vilagot es kesz. De most mi, fogja magat es ide oda ugral majd a “vilagok” kozott?

Jah es pont a szerelmes parocska ill. a hozzajuk tartozo szereplok voltak a legratyibbak az egesz sorozatban. Furcsa mod nekem is a gonoszok jottek be a legjobban.

De azert elkezdjuk majd, max. ugy jar, mint a Mozart in the jungle, hogy az elso evad nagyon tetszett, aztan a masodikat 3 resz utan elkaszaltuk…

Snoopyzit30 - 2016. 12. 06. 16:25

Nálam nagyon betalált az Amazon. A Transparent, a Mozart in the Jungle és ez a sorozat is nagyon bejön. Én már 1 éve vártam az évadkritikát, írtam is anno a kibeszélőben, de az már olyan régen volt, hogy a 2. évad startja előtt még ledarálom újra az 1. évadot. 10 rész, nem veszélyes, egy hétvége alatt le lehet darálni.

Turbo - 2016. 12. 06. 17:04

Nem olvastam a könyvet, valószínűleg nem is fogom, de, aki olvasta attól kérdezném, hogy ott is ilyen végtelenül unalmas volt az összes szál a karakterekkel együtt? Vagy csak szimplán arról van szó, hogy ilyen eszméletlen gyengére sikerült az egész megvalósítása?

Belenézek az első két részbe a 2. évadból, aztán, ha továbbra se lesz változás, akkor hagyom az egészet.

Szabi - 2016. 12. 06. 17:20

“Na, végre nálatok is leírhatom mennyire gyűlöltem :D”

Na most aztán jól leírtad…jár a keksz meg a buksi simi.

Qedrák - 2016. 12. 06. 17:31

@winnie: köszi. :)

@Turbo: a könyvben a karakterek jórészt nem is találkoznak egymással. (Kivéve a Frank, Childan, Tagomi hármast).

bëiz - 2016. 12. 06. 17:47

A pilotot sem tudtam végignézni. A könyvet sem szerettem, szerintem túlértékelt sci-fi körökben. (Még mielőtt nekem estek: itt sorakozik a polcomon az összes Agave által kiadott PKD könyv.) Az ötletet imádom, de az írói megvalósítás, maga az írott mű rettenetes szerintem.

A pilotot csak simán untam, azt hiszem 2x kezdtem el, mert először konkrétan belealudtam.

Nem akarok trollkodni, csak érdekes lehet egy ilyen vélemény is, mielőtt valaki nekilódul a darának. :)

bvr - 2016. 12. 06. 20:01

Az atmoszféra, a hangulat, a fényképezés, a díszletek és a legtöbb színész (valamint természetesen Dick alapötlete) az lényegében kifogástalan , viszont a sztori – hát azért az mondjuk nem éppen. De kíváncsi vagyok a folytatásra hogy merre viszik :)

pytta - 2016. 12. 06. 21:15

Emlékeim szerint én is baromira untam a sztorit, egy kicsit valóban vontatott… De az is lehet, hogy azért van kis ellenérzésem, mert a könyvet sem szerettem, konkrétan nem is értettem a végét (ha valaki megosztaná velem – a könyv végének értelmét -, akár nagy SPOILER feliratok között kommentben, azt megköszönném!! :) )

Csigusz - 2016. 12. 06. 21:39

@Szabi: ez egy felület ami vélemények ütköztetésére van, más is írta, hogy szintén alig várta már, hogy legyen kibeszélő, hogy jól leírja számára mekkora ‘hűde’ volt. Ez miben tér el?
Ha érdemben nem tudsz szólni a sorozathoz, ezért kár volt billentyűt ragadnod, ez nem a 9gag.

kiskiraly - 2016. 12. 06. 23:08

A kritika jól sikerült, azonban nálam is iszonyúan vontatott volt a sorozat(és ráadásul daráltam is).

Az utolsó jelenetet pedig nyilván csak egy álomkép volt szvsz, csak hogy legyen egy kicsi WTF a végén.

ALDO - 2016. 12. 07. 08:21

Nem olvastam a könyvet, mégis nagy lelkesedéssel álltam neki a sorozatnak. Őszintén szólva egy kicsit csalódás lett számomra. A karakterek nem voltak rosszak, a színészi alakítás is viszonylag rendben volt, mégsem tudott egyik sem megfogni. Valahogy nem is igazán tudtam eldönteni, hogy most akkor mit is akarnak kihozni az egészből. Mert valóban látványosra sikeredett az alternatív világ bemutatása, de ez önmagában még kevés.
Olyan erős 6-ra értékelném.
A kedvenc párbeszédem valahogy így hangzott a pilotban:
– Szeretnék belépni az ellenállásba.
– Túl sok Gestapo ügynök épült már be közénk, honnan tudjuk, hogy bízhatunk benned?
– Én nem vagyok ügynök.
– Akkor jó. Itt a kulcs, vidd el a kocsit Coloradóba.
És akkor csodálkoznak, hogy a következő jelenetben már el is kapták őket.

Mark Bolt - 2016. 12. 07. 08:39

Zenében is olyan minőséget képvisel, eh. Hosszútávon ebből a soriból az a jelenet fog megmaradni, mikor meg akarja bosszulni a srác a kivégzett rokonait, és elmegy megölni a japán császárt vagy kit, és a beszéde alatt kotorászik a pisztolyához és várja az alkalmat, és már majdnem rálőne, de akkor meglát egy kisfiút aki nézi, és nem teszi. És alatta szól ez a zene.

http://www.youtube.com/watch?v=m3l8yZX4Bls&t=6m12s

Qedrák - 2016. 12. 07. 10:34

@Mark Bolt:

Nekem a Fate is Fluid is bejött. :)

eSboy - 2016. 12. 07. 12:51

“a „legeurópaibb” amerikai nagyváros lejtős utcái a Golden Gate híddal a háttérben nagyon erős atmoszférát kölcsönöznek” – nem tudom jártál-e USA-ban, de ez a kijelentés abszolút nem igaz… A nyugati parton én még egy városban sem jártam ami hasonlított volna európára, főleg SF nem… Keleti parton még inkább kerülnek, pl.: Boston, Philadelphia, de legfőképpen Washington DC.

Dark Wolf - 2016. 12. 07. 21:57

Érdekesség: a harmadik kép a hitleres óriásplakáttal csak a pilot első verziójában volt benne. A “valódi” premierben már más volt ott helyette.

Amúgy csalódás volt az első évad, mert ezernyi érdekes kérdéssel lehetett volna benne foglalkozni, de az írók megtalálták a lehető legérdektelenebb történetszálakat, amit csak lehetett. Abszolút felejthető sorozat lett ez, semmi különlegeset vagy maradandót nem sikerült bemutatni.

A legnagyobb negatívum meg pont a főszereplő volt. Szörnyű volt a karakter is és a csaj alakítása is. Meg az a borzalmas kínlódás, amit Frankkel lenyomtak, úristen.

És a képi világ. A Hannibal operatőre dolgozott ezen a sorozaton… A Hannibalé, ami az egyik legfantasztikusabb vizualitású sorozat volt ever. Felfoghatatlan, hogy lehetett ez a sorozat mégis ennyire semmilyen és karakter nélküli képileg (is).

truhali - 2017. 01. 29. 12:12

Nagyon tetszik a koncepció, jó a hangulata, jók a képek, de a sztori sajnos nagyon vontatottö. Több epizódba belealudtam, aztán rájöttem, hogy beletekerve kell nézni, mert a sztori érdekes, csak a kivitelezés nem izgalmas. A közel egy órás epizódok simán belefértek volna fél-fél órákba, és akkor talán jobban pörögne a történet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz