login |

Haters Back Off: az 1. évad

2016. 12. 07. 18:52 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix jó pár hete indult komédiasorozata elvileg megosztó kell, hogy legyen – vagy inkább azt mondanám, hogy az előzetes alapján mindenki tudni fogja, hogy ez neki való, vagy messziről el kell kerülnie.

A Haters Back Off egy népszerű YouTube-os, Colleen Ballinger-Evans (4,7M követő) kitalált karakteréről, Miranda Sings-ről szól (neki 7,3M követője van), aki egy YouTube révén sikert elérni kívánó “énekes”, akivel csak egy gond van, hogy rém tehetségtelen.

haters-back-off-03

Persze ez Miranda-t nem akadályozza meg abban, hogy próbálkozzon, hiszen meg van győződve arról, hogy ő a legjobb és a legszebb a világon. A helyzetet még az is súlyosbítja, hogy a lány nem elég, hogy énekelni nem tud, még rettenetesen önző, buta és rosszindulatú is. Nem biztos, hogy direkt ilyen, inkább csak nem veszi észre magát, de ettől még nagyon kényelmetlen nézni mindent, amit csinál – és sokszor nem viccesen kényelmetlen.

Az első rész azzal indít, hogy Miranda nagybátyja (aki afféle sufnimenedzsere is) segítségével feltolja első videóját a YouTube-ra és várja, hogy a hírnév az ölébe pottyanjon – ennek a sikerkeresésnek az egyre mélyebb bugyraiba kalauzol el a sorozat, miközben megismerjük a háztartás többi lakóját (hipochonder anyut és a tök normális lánytesót), illetve a félszeg jégkrém-árus hódolót, aki totál vakon bele van zúgva a csajba.

haters-back-off-02

A Haters Back Off-ra kívülről jövő néző szerintem nagyon nehezen fog rákattanni. Oké, idővel nekem is végigment az első évad, de inkább csak kíváncsiságból, mert érdekes volt látni egy másféle közegből érkező ember szárnypróbálgatásait a tévésorozatos műfajban. De ettől még a random néző számára kihívás lesz a főhős személyisége, aki pedig a YouTube-os rajongótáborból érkezik, arról nehezen tudom elképzelni, hogy negatívan álljon hozzá a sorozathoz, főleg, hogy tágítja is az általuk addig ismert világot.

Ezt a belterjességet valamennyire oldja a másik négy főszereplő, valamint a mellékfigurák, és az is, hogy történet szempontjából is van íve a szezonnak, de ettől még a sorozat megítélése nagyban attól függ majd a többségnél, hogy mennyire viseli el vagy akarja nézni Miranda viselkedését és persze az éneklését. A lány fogalmatlansága olykor szórakoztató, de számomra sem a pszichopata stílusa, sem pedig a kornyikálása nem volt vicces.

haters-back-off-04

A fentieknek megfelelően viszont a többiek tényleg a közepes környékére emelték számomra az első szezont. Még akkor is, ha Stevie Little, bármennyire is zseniális szokás szerint, ugyancsak elég rosszindulatú és idióta, sőt, némiképp creepy karaktert hozott, aki folyton bólogatott Miranda-nak. Anyu (Angela Kinsey) már elviselhető volt, a józanság jól eső szigetét pedig a tesó (Francesca Reale) jelentette – vele tényleg együtt lehetett érezni.

A Haters Back Off-ot nem feltétlenül mondanám antikomédiának, de hiszem, hogy sem paródiaként, sem pedig szatíraként nem túl működőképes. Nyilván a főhős stílusával rámutatnak a YouTube-generáció deficitjeire, de ezt kevésbé taszító és sokkal szórakoztatóbb módon is meg lehetett volna tenni. A mellékszereplőktől eltekintve a humor szinte mindvégig az együgyűségben és persze a kínosságban van jelen.

haters-back-off-01

Sejthető volt, hogy nagyjából milyen hangulatú lesz a zárása (pofáraesés és reménysugár), az is, hogy megpróbál mélyebb lenni a sorozat a végére (oké, közben is voltak fellángolások), azonban szerintem ez csak a régi rajongókat fogja meggyőzni, hiszen 7,5 résznyi leépítés után nehéz bármilyen szinten együtt érezni a főhőssel.

Egyelőre még nincs hír arról, hogy folytatódna a Haters Back Off, a cliffhanger bármennyire is új felállást teremt, túlságosan hívogató a készítők számára, hogy minden a régibe kerüljön vissza, ami maga után vonná a repetitivitást is.

haters-back-off-05

Szóval részemről csak akkor fog minimális érdeklődést kiváltani egy esetleges második évad, ha a felállás teljesen új lesz. És ehhez felőlem a régi szereplőket is visszahozhatják.

12 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2016. 12. 07. 19:49

Miranda nálam kicsit olyan, mint a 2 Broke Girls: over-the-top, retardált humor, de sírva röhögős egy hosszú nap után. Viszont az, ami kis adagokban (videók) működik nála, az szerintem a sorozatban nem volt jó. “Mirfandának” azért nem mondanám magam, de nem élveztem annyira ezt a sorozatot nem-kívülállóként. Voltak jó pillanatai, de én sem értékelném 5/10-nél többre. Colleen viszont nagyon aranyos.

Malachi - 2016. 12. 08. 10:49

már az előzetes két percétől is hánytam.

OFF

“súlyosbítsa” az gondolom egy átírt mondat után maradt ott véletlenül.

danger - 2016. 12. 08. 11:02

Nem ertem, hogyan tud a Netflix egy ekkora sz@rkupacot fizetni, nagyon igenytelen.

winnie - 2016. 12. 08. 13:11

Malachi: vó, gőzöm sincs, hogy sikeredett.

winnie - 2016. 12. 08. 13:15

danger: egy elég konkrét és nagy tábort érhetnek el vele – és nem is kellett sokat fizetni érte. de szerintem a többségnek a főhős miatt nem tetszhet, viszont ha őt kivesszük a képből, akkor azért látni, hogy bőven vannak benne jó dolgok.

viszont, miután én is így reagáltam az előzetesre, érdekes volt megnézni a készítői videókat, háttéranyagokat, és látni, hogy egyrészt maga a készítő, aki alakítja a főhőst, mennyire normális (naná, miért ne lenne az?:), illetve az is beszédes, hogy a közreműködők mennyire lelkesen beszélnek a sorozatról. persze mindig mindenki lelkesen beszél mindenről, de ettől még meggyőzőek.

CAcsA - 2017. 06. 16. 20:45

Én elég régóta nézek Miranda videókat. Az elelején nem értettem a karaktert, aztán volt egy-két videója, amin sírva röhögtem, most már kicsit unom a karaktert, de számomra egy az állandóan jelenlevő youtubeos karakterek közül.

Én nagy elvárásokkal kezdtem el a sorozatot és az első rész hatalmas csalódás volt, de mivel csak 8 rész, és szeretem Colleent, ezért úgy voltam vele, hogy tovább nézem. Az a helyzet, hogy a komolytalan videók miatt nagyon meglepett a sorozat hangvétele, és habár az elején nem tudtam azonosulni vele, teljesen bele tudtam élni magam 2-3 rész után és nekem nagyon tetszett az évadzáró. Szerintem ezt nem komédiaként, hanem inkább társadalomkritikaként kell felfogni. Nekem nagyon átjött a sorozat, de én a Gilmore Girls 4 új részét is élveztem, szóval mit tudok én a jó sorozatokról? :D

CAcsA - 2017. 06. 16. 20:52

ja és amúgy szerintem a Netflixtől nagyon okos húzás volt a Haters Back off, mert ugye 7M feliratkozója van a youtube csatornánek, biztos vagyok benne, hogy nem egy ember kötött Netflixes előfizetést, hogy megnézze a sorozatot. Ráadásul Colleen (meg a bátyja) írja, ő a főszereplő, rendezi és vágja a részeket, szóval szerintem megérte nekik.

winnie - 2017. 06. 16. 21:07

nem ő a rendező, a részeket is javarészt más írja, vágni sem hiszem, hogy vág, de ez is rajta van a stáblistán. a sorozatnak voltak showrunnerjei, profik, hogy ne ballingernek kelljen mindent csinálnia, de ettől még abszolút kontrollja volt nyilván, ott volt a kreatív döntéknél meg minden, de az egész sokkal komplexebb, hogy egyszemélyben tudták volna csinálni.

CAcsA - 2017. 06. 17. 17:27

Vágni nem egyedül vág, de mindenképpen ő is, és amennyire tudom a bátyja is vágják az epizódokat (legalábbis a vlogokban ezt mondja), és a saját bevallása szerint ő és a bátyja írták az összes részt. A rendezésre lehet-sőt, úgytűnik valószínű-, hogy rosszul elmékszem, sorry. Nyilván kell stáb egy sorozat forgatásához, a lényeg, hogy Colleen és a bátyja tuti nem a legdrágább munkaerők, de szerves részei az egésznek. Mindenesetre én kizárólag arra próbáltam utalni, hogy teljesen minden, hogy jó-e a sorozat, vagy totál rossz, anyagilag tuti megérte nekik, alacsony költségvetés, előre tudni, hogy sokan meg fogják nézni, szóval eléggé rizikó mentes vállalkozás volt.

csak @danger posztja után gondoltam, hogy egy másik oldalt is megvilágítok ;)

winnie - 2017. 06. 17. 17:39

persze, nem is vitatkozni akartam:) csak pontosítani akartam, az egyértelmű, hogy ő a kreatív agy, ő már évek óta fejlesztette a sorozatot, de az írást meg a rendezést a stáblistában lehet csekkolni (nyilván nincs előttem), hogy ki követte el – nem láttam az interjút, de lehet, hogy az írással nem a szkriptek konkrét írására gondol, hanem az írási folyamatra. (mármint arra gondolok, hogy az epizódokat jelenetről jelenetre közös munkával lebontják a showrunnerök és a többi író segítségével, és amikor megvan a váz, akkor kiadják a forgatókönyvet megírásra egy írónak, akinek kvázi csak a párbeszédeket kell megírni, de még ezen a szkripten is végigmegy a showrunner, illetve colleen bollinger.

hirtelen ezt találtam, bár nem mond sokat:

What did your showrunners Perry Reinand Gigi McCreery add to the project?

One thing that was really important to me throughout the process of handpicking people to be on the team was finding people who were super collaborative. I’m not creating a whole new world with new people; this is a character and a world that already exists in my head, and it exists for millions of people online, so if we tell this story and it conflicts with something I’ve already put out there in the world, my fans will notice! And they will get very upset! So it was important to find people who could collaborate with me and work with the story that I’ve been telling for the past eight years. The showrunners we ended up with, Perry and Gigi, are so collaborative and so smart and so funny, and they were passionate about the show, and that was something really important to me. I didn’t want people to be on the team who saw this as just another job; I wanted everybody to be as passionate about it as I am, because this is my baby. It means a lot to me!

winnie - 2017. 06. 17. 17:43

egyébként érdekes a bázissal rendelkezők felhasználása, mert eleinte én is azt gondoltam, hogy ez nyert ügy, de gondolj bele, például egy tévécsatorna ölne 6 millió nézőért, de kizárt, hogy mindenki kövesse a sorozatot a netflixre vagy tévére, mert különben sokan csinálnák ezt. és nem nagyon csinálják – érdekes lesz majd megnézni, hogy a 2. évados előzetest hányan nézik meg, az jelezni fogja az érdeklődés változását. az első majdnem 3 milliós volt.

a youtube red konkréten erre a modellre épül, hogy beépített bázissal rendelkezőktől kér projekteket, de a trailerek és az ingyenes első részek nézettsége alapján mindig kevesebb nézőt visznek át, mint amennyi egy videó átlagos nézettsége, ami nekem fura, mert ha én lennék rajongó, akkor tuti érdekelne egy saját sorozat az illetőtől.

1212chris - 2019. 11. 02. 21:11

Néhány hete habzsolom a Netflix-et, nagyon tetszenek a rendhagyó sorozatok – pl. Bonding -, nagy élvezettel kotorászok közöttük és véletlenül szaladtam bele ebbe a Haters Back Off-ba is. Teljesen outsider vagyok, nem ismerem korábbról az alkotót.

A szekunder szégyenérzettel operáló sorozatok nekem nagyon kellemetlenek, nem is tudom nézni azokat, de ez a cucc és az első rész első pár perce olyan durván túlterhelte és kisütötte a szégyen-központot az agyamban, hogy utána már csak mint valami lobotómia után boldogan vigyorogva nézem ezeket a nyomorultakat.

Isteni! :)

Nagyon jó azonosulni Emily-vel, a lánytesóval, aki a maga rezignált módján, de normálisan létezik a szánalmasan hülye családjában. A kretén nagybácsi, a nyomorult anyuka és a szó szerint idióta testvére között. Csak hálás tudok lenni ezért a sorozatért. Olyan, mint egy terápiás csoport, ahol felszisszenve hallgatjuk a másik történetét és szánakozva látjuk, hogy náluk bizony sokkal nagyobb a kulimász.

Mert a nagybácsi nem csak kretén, de még csak fogalma sincs róla… Az anyuka nem csak egy rakás szerencsétlenség, de azt hiszi, hogy ez így van rendjén. És a Miranda! Az igazi idióta, aki felold az alól a dogma alól, hogy az idiótákat sajnálni kell!

Egy frászt, az egész önsorsrontó bagázs megérdemlni a kilátástalanságát, a kitaszítottságát, a meg nem értettségét. És csak azért drukkol az ember, hogy a banda egyetlen normális tagja sokat profitáljon majd abból az életben, hogy felismeri az embereken az idiótizmus tüneteit. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz