login |

Haters Back Off: az 1. évad

2016. 12. 07. 18:52 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

A Netflix jó pár hete indult komédiasorozata elvileg megosztó kell, hogy legyen – vagy inkább azt mondanám, hogy az előzetes alapján mindenki tudni fogja, hogy ez neki való, vagy messziről el kell kerülnie.

A Haters Back Off egy népszerű YouTube-os, Colleen Ballinger-Evans (4,7M követő) kitalált karakteréről, Miranda Sings-ről szól (neki 7,3M követője van), aki egy YouTube révén sikert elérni kívánó “énekes”, akivel csak egy gond van, hogy rém tehetségtelen.

haters-back-off-03

Persze ez Miranda-t nem akadályozza meg abban, hogy próbálkozzon, hiszen meg van győződve arról, hogy ő a legjobb és a legszebb a világon. A helyzetet még az is súlyosbítja, hogy a lány nem elég, hogy énekelni nem tud, még rettenetesen önző, buta és rosszindulatú is. Nem biztos, hogy direkt ilyen, inkább csak nem veszi észre magát, de ettől még nagyon kényelmetlen nézni mindent, amit csinál – és sokszor nem viccesen kényelmetlen.

Az első rész azzal indít, hogy Miranda nagybátyja (aki afféle sufnimenedzsere is) segítségével feltolja első videóját a YouTube-ra és várja, hogy a hírnév az ölébe pottyanjon – ennek a sikerkeresésnek az egyre mélyebb bugyraiba kalauzol el a sorozat, miközben megismerjük a háztartás többi lakóját (hipochonder anyut és a tök normális lánytesót), illetve a félszeg jégkrém-árus hódolót, aki totál vakon bele van zúgva a csajba.

haters-back-off-02

A Haters Back Off-ra kívülről jövő néző szerintem nagyon nehezen fog rákattanni. Oké, idővel nekem is végigment az első évad, de inkább csak kíváncsiságból, mert érdekes volt látni egy másféle közegből érkező ember szárnypróbálgatásait a tévésorozatos műfajban. De ettől még a random néző számára kihívás lesz a főhős személyisége, aki pedig a YouTube-os rajongótáborból érkezik, arról nehezen tudom elképzelni, hogy negatívan álljon hozzá a sorozathoz, főleg, hogy tágítja is az általuk addig ismert világot.

Ezt a belterjességet valamennyire oldja a másik négy főszereplő, valamint a mellékfigurák, és az is, hogy történet szempontjából is van íve a szezonnak, de ettől még a sorozat megítélése nagyban attól függ majd a többségnél, hogy mennyire viseli el vagy akarja nézni Miranda viselkedését és persze az éneklését. A lány fogalmatlansága olykor szórakoztató, de számomra sem a pszichopata stílusa, sem pedig a kornyikálása nem volt vicces.

haters-back-off-04

A fentieknek megfelelően viszont a többiek tényleg a közepes környékére emelték számomra az első szezont. Még akkor is, ha Stevie Little, bármennyire is zseniális szokás szerint, ugyancsak elég rosszindulatú és idióta, sőt, némiképp creepy karaktert hozott, aki folyton bólogatott Miranda-nak. Anyu (Angela Kinsey) már elviselhető volt, a józanság jól eső szigetét pedig a tesó (Francesca Reale) jelentette – vele tényleg együtt lehetett érezni.

A Haters Back Off-ot nem feltétlenül mondanám antikomédiának, de hiszem, hogy sem paródiaként, sem pedig szatíraként nem túl működőképes. Nyilván a főhős stílusával rámutatnak a YouTube-generáció deficitjeire, de ezt kevésbé taszító és sokkal szórakoztatóbb módon is meg lehetett volna tenni. A mellékszereplőktől eltekintve a humor szinte mindvégig az együgyűségben és persze a kínosságban van jelen.

haters-back-off-01

Sejthető volt, hogy nagyjából milyen hangulatú lesz a zárása (pofáraesés és reménysugár), az is, hogy megpróbál mélyebb lenni a sorozat a végére (oké, közben is voltak fellángolások), azonban szerintem ez csak a régi rajongókat fogja meggyőzni, hiszen 7,5 résznyi leépítés után nehéz bármilyen szinten együtt érezni a főhőssel.

Egyelőre még nincs hír arról, hogy folytatódna a Haters Back Off, a cliffhanger bármennyire is új felállást teremt, túlságosan hívogató a készítők számára, hogy minden a régibe kerüljön vissza, ami maga után vonná a repetitivitást is.

haters-back-off-05

Szóval részemről csak akkor fog minimális érdeklődést kiváltani egy esetleges második évad, ha a felállás teljesen új lesz. És ehhez felőlem a régi szereplőket is visszahozhatják.

5 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2016. 12. 07. 19:49

Miranda nálam kicsit olyan, mint a 2 Broke Girls: over-the-top, retardált humor, de sírva röhögős egy hosszú nap után. Viszont az, ami kis adagokban (videók) működik nála, az szerintem a sorozatban nem volt jó. “Mirfandának” azért nem mondanám magam, de nem élveztem annyira ezt a sorozatot nem-kívülállóként. Voltak jó pillanatai, de én sem értékelném 5/10-nél többre. Colleen viszont nagyon aranyos.

Malachi - 2016. 12. 08. 10:49

már az előzetes két percétől is hánytam.

OFF

“súlyosbítsa” az gondolom egy átírt mondat után maradt ott véletlenül.

danger - 2016. 12. 08. 11:02

Nem ertem, hogyan tud a Netflix egy ekkora sz@rkupacot fizetni, nagyon igenytelen.

winnie - 2016. 12. 08. 13:11

Malachi: vó, gőzöm sincs, hogy sikeredett.

winnie - 2016. 12. 08. 13:15

danger: egy elég konkrét és nagy tábort érhetnek el vele – és nem is kellett sokat fizetni érte. de szerintem a többségnek a főhős miatt nem tetszhet, viszont ha őt kivesszük a képből, akkor azért látni, hogy bőven vannak benne jó dolgok.

viszont, miután én is így reagáltam az előzetesre, érdekes volt megnézni a készítői videókat, háttéranyagokat, és látni, hogy egyrészt maga a készítő, aki alakítja a főhőst, mennyire normális (naná, miért ne lenne az?:), illetve az is beszédes, hogy a közreműködők mennyire lelkesen beszélnek a sorozatról. persze mindig mindenki lelkesen beszél mindenről, de ettől még meggyőzőek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz