login |

Pilot: Dalfutár – írta Pipacs

2016. 12. 07. 14:51 - Írta: vendegblogger

18 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra, reality,

Na végre! Egy műsorötlet, aminek témája régen foglalkoztat. A SuperTV2-őn elindult Dalfutárból kiderül, hogy a kreatív emberek, művészek honnan, hogyan alkotnak, mi az a megfoghatatlan dolog, amit ihletnek hívunk, és egyáltalán hogyan lesz a semmiből valami új, egyedi, művészi értékkel bíró “produktum”? Az egész annyira misztikus,

Különösen a zene, az új dallam, és ezek mellett persze a költészet / dalszöveg-írás is izgatta a fantáziámat. És akkor jön egy Hajós András nevű sokszínű és nem kis tehetséggel megáldott fickó, aki már annyi fába belevágta a magyar televíziózás történetében azt a bizonyos fejszét, hogy felsorolni is sok lenne, ráadásul a zenei pályáján is le tett egy-két dolgot az asztalra.

dalfutar-1

Hajós fogta magát, és jól kitalált egy imádnivaló koncepciót, egy elképesztően “egyszerű és nagyszerű” játékot. És, ami a legfontosabb, meg is csinálta.

A műsor őszinte, mulattató, sőt, bájos. Nagyon tetszett a letisztult, faksznimentes felépítés. Valóban, mint egy jó bringás futár, Hajós András megy pontról-pontra, kézbesít és megrendelést ad le, és gurul is tova. Persze, végez nem kevés háttérmunkát, és végső soron ő az, aki összefogja a szálakat. Mindezt gyermeki izgalommal (azok a walkie talkie-k!) és ugyanakkor szakmai rutinnal, nem győzöm hangsúlyozni, minden felesleges nézettségvadász, ostoba klisé nélkül.

dalfutar-7

Szóval ez az, amikor fel se tűnik szinte, mitől működik, csak simán jó nézni. De miről is van szó?

A premierben adott egy zeneszerző, esetünkben Király Viktor, akinek fogalma sincs, kinek és milyen szövegre, de ír egy dallamot, amelyet azután megkap egy szövegíró, az első adásban ő nem más, mint az Emil.RuleZ!-es Hegyi Gyuri, akinek szintén nincs könnyű feladata, hiszen ő sem tud sokkal többet a többi kollégájáról. Utánuk a producer következik, itt most az ifjú titánként aposztrofált Závodi Marcell, aki “látatlanban” meghangszereli, továbbálmodja a nyers anyagot.

dalfutar-10

Ezzel az egésszel megkeresi a dalfutár Jónás Vera énekesnőt, akivel – némi, a dallal eltöltött idő után – az eddig felsoroltak összedugják a fejüket és készre komponálják, stúdióban rögzítik a dalt. Nem kis bizalom kell egy ilyen attrakcióhoz a négy “játékosunk” részéről, garancia gyanánt Hajós András személyisége, és a végső cél elérésébe vetett hite döntő tényező lehetett e kérdésben.

A tovább mögött folytatom.

A dal születésének története laikusoknak és hozzáértőknek is rendkívül érdekes lehetett, a résztvevők is kíváncsian várták, izgalmas kihívásként néztek a dolog elébe, egyszóval a várakozás az, ami az egész sava-borsa, “most ebből mi fog kisülni”?

dalfutar-8

Amit ők is emlegettek, hogy mind a négyen másik világot képviselnek, egész más karakterek, és lett egy olyan végső eredmény, amelyben mindenki benne volt kicsit, de közben egyedi is lett, hát, nekem az bizony nagyon is átjött. Szinte irigykedtem, mekkora királyság lehet egy ilyen folyamatban részt venni!

Utolsó állomásként a klasszikus műhelymunka és az egyre szebben kirajzolódó mű szemlátomást örömmel töltötte el valamennyiüket, élmény volt látni, hallani. Izgultam is velük együtt, milyen lesz “A dal”, és azt kell mondanom, a végére meggyőztek.

dalfutar-9

Hajós bár elég színes kis csapatot válogatott össze, azért volt benne biztonsági játék rendesen, de hiszen jogos is, hogy biztosra ment, amikor van bőven tehetség az úgynevezett zeneiparban. Nyilván jól jött mindehhez, hogy ő is érti a dolgát, zenei vizeken is ugyanolyan jól boldogul, mint bohóckodó műsorvezetőként.

Szóval kell. Kellenek a dalok, kellenek a minőségi, kultúrshow-k (ez azt hiszem a helyes szó), kellenek a bulvárceleb-mentes, értelmes, érzelmes, színvonalas szórakoztató műsorok. Valahol emiatt volt bennem némi szomorúság, amikor felálltam a fotelből, mert sajnos, van egy olyan sejtésem, hogy – ne legyen igazam – nem sokáig hagynak egy ilyen jellegű sorozatot a képernyőn.

dalfutar-3

Nem biztos, hogy eljut a nézők széles rétegéig, mivel nem hasonlít a mostanság elterjedt röhögős, bulváros, vagy éppen “kálváriázós” társaihoz. Szellemileg és lelkileg is átmozgatja az embert, ami egy vicces vetélkedő, magazinműsor, kiszavazós show nézése közben nem “követelmény”. Tartok tőle, hogy a fáradt és szimplább kikapcsolódást keresők hamar elkapcsolhatják, vagy bele se kóstolnak.

dalfutar-11

Mindenesetre engem megvettek, és amíg lehet, nézni is fogom, és buzdítok mindenkit, akit kicsit is érdekel, hogy tegye ezt, mert érdemes. Remélem, hogy a kész slágerek lesznek ahhoz elegen, hogy egy szép kis albumra felkerüljenek, az úgy gondolom, nagyot dobna a Dalfutár sikerén.

18 hozzászólás Ne habozz!

Luci - 2016. 12. 07. 15:17

Az első rész is jó volt, de a második még jobban tetszett, azt a dalt már nagyon sokszor meghallgattam azóta.

BotondB - 2016. 12. 07. 16:27

Húha. Meg se fordult a fejemben hogy megnézzem az első részt de egy ilyen igényesen és jól megírt kritikával sikerült felkelteni a figyelmemet, úgyhogy biztosan belenézek. :)

rensenbrink - 2016. 12. 07. 16:32

Nekem is tetszett, én is ajánlom mindenkinek.

turosz - 2016. 12. 07. 17:03

Nagyon tetszett, főleg az első két rész. A harmadikban a résztvevők közti kémia már nem igen működött – 4 nő :)) – így döcögött is az alkotási folyamat.
Összességében nekem egyszerre igényes és szórakoztató, ráadásul némi izgalommal fűszerezve, hogy mégis mi sül ki belőle a végén.

cherockee - 2016. 12. 07. 18:10

Nagyon jó ötlet, kiváló kivitelezés, és az első két dal szerintem nagyon érdekes lett, és nekem is a 2. lett az újrahallgatós.

A harmadik rögtön megmutatja, hogy milyen amikor nem annyira sikerül a project, szerintem a producer nem egy nyelvet és stílust beszélt a többiekkel, így is érdekes volt nézni.

Remélem sikeres lesz, és remélem valaki megcsinálja a rock jam-elős verziót is, az hozzám sokkal közelebb áll, szerintem abban a fajta dalszerzésben is van egy jó műsor lehetősége.

nortai - 2016. 12. 07. 18:13

Első olyan műsor TV-n amit vártam, már csak Hajós András miatt is, hogy mit fog kihozni az egészből és azt kell mondjam végre egy értelmes műsort sikerült összehozni a sok tehetségkutató után…

wellwellwell - 2016. 12. 07. 20:01

be van lőve heti nézősre :)

wellwellwell - 2016. 12. 07. 20:03

ja, a lakástalkshowról is lehetne kritika, az első hármat szenvedtem végig, de feladtam, annyira idegesítő a műsorvezető.

winnie - 2016. 12. 07. 20:50

ha kapunk, kirakjuk.

Pipacs - 2016. 12. 08. 14:06

BotondB: Köszi, örülök, hogy kedvet csináltam hozzá! :)

gd42 - 2016. 12. 09. 01:23

Ritkán nézek ilyen magyar realityket(?), de ez tényleg szórakoztató és érdekes.

Vicces volt a cicaharc, de szerintem pont az a szám lett a legkevésbé klisés (a 2. adás dalában 7/8-os rész fasza volt, de a refrén szerintem nagyon unalmas és elcsépelt lett, plusz ott az énekhang se működött annyira), a zenei alap messze profibbnak tűnt, mint az előző kettőnél, ami a producert látva eléggé meglepett. Az első két adás száma valahogy jellemzően “magyar könnyűzenés”, gondolom a harmadiknál sokat számított, hogy amerikában tanult a lány.

Rita - 2016. 12. 10. 20:48

Elképesztően izgalmas az az alkotói folyamat, amin végigvezet a műsor. Többször is visszanéztem az egyes alkotócsapat közös gondolkodását és a dal tényleges megszületését, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire különböző beállítottságú emberek milyen komoly, és mindenki által szerethető munkát tudnak letenni az asztalra.
Én így rangsorolnám a dalokat:
1) Őszi strand – jelenleg olyan életszakaszban vagyok, amiről a dal is szól, tulajdonképpen minden sora rezonál az én életemmel, nagyon kötődök hozzá
2) Összetörve is jó – soha nem gondoltam volna, hogy egy Fluor által írt , és Kökény Attila által felénekelt dal ennyire a szívemhez tud nőni… rengetegszer meghallgattam már, nem tudom megunni :)
3) Hagyom – a kezdő 7/8-os rész zseniális, talán a legjobb ötlet a 4 dalt összevetve… örülök, hogy a gitár nagyobb szerepet kapott, nagyon szép az a futam, amit Olivér feljátszott
4) Tudnád, ha érezném – a producer messze a várakozásaimon felül teljesítettm az ő és Völgyesi Gabi álhatatos munkája mentette meg ezt a nem különösebben jól megírt dalt

Alig várom a következő részeket :)

tnsnamesoralong - 2016. 12. 18. 18:11

E posztot is linkelve, írtam hosszabban én is a Dalfutárról.
http://liftinstinct.blogspot.hu/2016/12/dalfutar.html

antijunkie - 2016. 12. 23. 23:55

Nekem ez volt az év műsora, mindegyik rész végig érdekfeszítő volt, remekül összerakva. Bravo.

Rita - 2016. 12. 30. 17:35

Az összes dalt megismerve a végleges befutó az Asziszem lett számomra… elképesztően jól összerakott dal lett, egy bámulatosan okos dalszöveggel. Le a kalappal az alkotók (Palya Bea, Kemény Zsófi, Szabó Zé, Wolf Kati) előtt! Ennek a műsornak köszönhetem, hogy megismertem Kemény Zsófit és a művészetét… nagyszerű tehetség, a jövőben mindenképp követni fogom a munkásságát.
DE a legjobb dalszövege a Visszhangoknak lett, Varró Dani egy isten. :)

rm40 - 2017. 01. 20. 22:15

Jó lett ez a “mínusz egyedik” adás is, még ha kicsit látszik is rajta, hogy ez még nem a végleges menet:
https://www.youtube.com/watch?v=1acY2n5M8_M

Az eredmény is tetszetős :)

)Kár, hogy a JAws-on nem végzett a műsor előrébb…)

Kler - 2017. 02. 09. 11:45

Kedves Pipacs!
Mint kritikus, gondolom Önnek is vannak eszközei amivel sokat tehet/ne (még) a Dalfutár minél nagyobb körben való népszerűsítéséért! Kérem tegye meg: minden fölösleges szószaporítás nélkül a műsor SZUPERPRODUKCIÓ! (Hajós A. igazi őstehetség, egy modern kori polihisztornak mondanám)

A kedves Tv-zőknek, Youtube látogatóknak: ne maradjanak le egyetlen műsorról sem és minden lehetséges fórumon kérjük/jelezzük hogy nagyon is való ez a színvonalas, békés műsor Nekünk (minden ellenkező hangulatkeltés, belemagyarázás ellenére).
“Egy véletlenül “rákattant” szájtátó”

Andrea - 2017. 05. 16. 22:54

Egy napon, véletlenül tévedtem arra a csatornára, ahol Hajós Andrást láttam kötetlenül beszélgetni Király Viktorral. (Ezt az adót nem sűrűn látogatom egyébkènt.) Most viszont megálltam egy pillanatra, és nem tudtam szabadulni a képernyő mellől. Annyira újszerű, formabontó, kreatív, élvezhető, könnyed, szóval lebilincselő.
Aztán utána néztem, és valamennyi adást végig néztem többször is.

Mindenkinek ajánlom!
Tanulhatunk mentorálási technikát Hajós A.-tól!

Köszönjük szèpen!

“Néző”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz