login |

Pilot-mustra: Jon Glaser Loves Gear – 1×01

2016. 12. 07. 16:42 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ez megint egy nagyon réteg komédia, de mivel eléggé meta, így pont betalált nálam. A Jon Glaser Loves Gear főhőse Jon Glaser, akit Jon Glaser (komikus, író – például a Neon Joe, Werewolf Hunter készítője) alakít. És aki a pilot elején a truTv vezetői előtt ül (a sorozat a truTv-n megy) és épp eladja nekik egy dokureality koncepcióját, ami arról szólna, hogy ő, azaz Jon Glaser mindenféle túrafelszerelést és -kütyüt kipróbál.

A csatorna berendeli a sorozatot, Glaser stábja pedig elkezdi a forgatást, és a sorozat kábé erről szól, hogy egy magát alakító színész egy reality-t forgat magáról. Ami persze nem úgy alakul, ahogy azt eltervezi, sőt, a pilot végén majdnem olyat húztak benne, hogy azt hittem, hogy totál elborult irányt vesz fel.

JON GLASER LOVES GEAR – 1×01 – 7/10

    jon-laser-loves-gear-1x01-01

A koncepcióhoz még hozzátartozik az, hogy Glaser-nek van egy túraszakértő haverja, akivel együtt szerepel a reality-ben (és akinek a nevét, az első részben ígértek után kihúzza az 1×02-től a sorozat főcíméből), plusz egy Siri-s tulajdonságokat villantó, elég öntudatos okosórája. Illetve egy felesége. Aki nem akar szerepelni a valóságshow-ba, ezért szegény fejét folyton kitakarják, így Glaser inkább egy castingot tart és szerződtet egy izlandi színésznőt a neje szerepére.

Mint említettem, a meta megközelítés számomra teljesen eladja a sorozatot, tele van kreatív (és random) dologgal a pilot és a második rész is (meg megafonos GEAAAAAR!-kiáltásokkal, amitől idővel falra mászik az ember), miközben még “informál” is (még akkor is, ha kit érdekel?), hiszen a képernyőn megjelenik, hogy épp milyen cipő, hátizsák, kulacs, sátor, hordozható sütő vagy tudomisén, milyen cucc lett éppen említve.

jon-laser-loves-gear-1x01-02

Az egészet pedig áthatja Jon Glaser (mármint a fiktív énjének) tapló személyisége, valamint random ötletek egymásra dobálása. Lásd, a második részben, ami már kevésbé jött be, bicikliket tesztelt, majd kitalálta, hogy forgat egy posztapokaltipikus, bicajos futáros filmet, amihez trailert csinálnak, és még celeb cameo-kra is sor kerül (Janeane Garofalo, Michael Shannon).

Alapvetően a sorozat magja egy teperő, sajátmagát meg nem értettnek tartó, nagypofájú, de mindenféle gátlással és flúggal rendelkező komikus története, aki szerencsétlenkedik, a marhasága miatt elbukik egy szerepet Sylvester Stallone új filmjében, vagy anyakomplexusát azzal próbálja feloldani, hogy a húzódozó fiát jégkorongozni akarja tanítani.

jon-laser-loves-gear-1x01-03

Szép lassan kialakulni látszik az egy-egy konkrét tevékenység bemutatására koncentráló epizódokból valami pofás átívelés, de az 1×03 után már nem érzem, hogy maradok, pedig ez az aspektusa mindenképp érdekelne. (Egyébként a megírt szereplők mellett még random, valódi emberek is feltűnnek a sorozatban amolyan Nathan For You-módra, ők általában boltosok vagy a túrás / biciklis / jégkorongos témában szakértők.)

2 hozzászólás Ne habozz!

quetzakoatl - 2016. 12. 08. 22:03

Kíváncsi leszek rá, az írás abszolút meghozta a kedvem hozzá! A Neon Joe-t is imádtam.

medway - 2016. 12. 14. 23:02

Eddig ismeretlen volt számomra Jon Glaser, gondoltam akkor elkezdem darálni a beszerezhető részeket. Rögtön az 1. epizód nézése közben az ugrott be, hogy ki ez a rém irritáló pöcs, azzal a rém irritáló megafonnal a kezében ? Túlküzdöttem magam a részeken, a 4. epizód tetszett, jól megragadta a kutyás gazdik gügyögéseit, sztereotípiáit, természetesen némileg felnagyítva, sajátságos humorral fűszerezve.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz