login |

Pilot-mustra: MARS – 1×01

2016. 12. 07. 20:52 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: doku, kritika, pilot-mustra,

Oké, tudom, hogy már a 4. résznél járunk, szóval utalni fogok a folytatásra is. Bár mondjuk olyan tekintetben nem is hátrány, hogy láttam az 1×03-at is, hogy tudom, mennyire más volt, mint a pilot. Amelyben tényleg domináltak a beszélő fejek. A folytatásban a jelen, vagyis 2016 már másféle és csökkentett szerepet kapott – hátha valakinél ez jelentett válóokot.

A NatGeo sorozata elég fura szerzet, hiszen alapvetően egy 2030-as években játszódó történetről van szó, melyben megtörténik az emberiség első Marsra szállása. És erre persze nem minden gond nélkül kerül sor. Ezzel párhuzamosan látjuk a földi irányítás munkáját, az űrhajósok kilövés előtti interjúiból is sok minden kiderül – plusz kapunk dokurészleteket 2016-ból ismeretterjesztő jellegű fejtágítás gyanánt.

MARS – 1×01 – 6,5/10

  mars-4

Nyilván a MARS-ot másképp fogja megítélni az, akit valaha is valamennyire foglalkoztatott a téma, a Mars, vagy csak maga az űrutazás, a csillagászat, és másképp az, aki hozzám hasonlóan totál laikus. Én tényleg egy csomó minden újdonságot is megtudhatok a tudósok, szakértők és egyéb űrhajózási szakemberek elmondásai alapján, más kérdés, hogy ezeknek csak kisebb része kapcsolódik szorosan a 2033-as sztorihoz.

Míg az első részben inkább csak általánosságokat tudtunk meg, főleg a Mars elérésére irányuló földi erőfeszítésekről (ld. ExoMars), addig az 1×03-ban számomra sokkal érdekesebb dolgokról beszéltek (és sokkal kevesebbet, legalábbis úgy éreztem), például a marsi körülményekről, a felszínről és más, sokkal kézzelfoghatóbb témákról. (Cserébe az 1×02-ben az űrben töltött egy év sztorija annyira nem fogott meg.)

mars-6

A 2016-ban elmondottakhoz persze folyamatosan kapcsolódni próbál a nemzetközi űrhajós gárda története (illetve fordítva). Az asztronauták fedezik fel a környezetüket és a balul elsült dolgok ellenére küzdenek az életben maradásért a számukra totál idegen és embert próbáló terepen.

Más kérdés, hogy 3 rész lesz hangsúlyosabb a földi irányítás (és finanszírozás) szála, amit nem sikerült érdekfeszítővé tenni, az ottani karakterek jóval gyengébbek. Pedig a földi hatalmi harcokban lenne potenciál, ott fel lehetne dobni érdekesebb problémákat, hiszen az űrhajósok története alapvetően elég lineáris, a klasszikus “probléma van – mi a megoldás?”-vonal mentén mozog, mindezt megspékelve az életben maradásért vívott harccal, illetve az annak érdekében tett erőfeszítésekkel.

mars-3

Egy laikus számára viszont ezek a problémák és a megoldások tarthatják életben a marsi sztorit, akinek a könyökén jönnek ki az effélék, az kevésbé fog beindulni – bár a Mars mélyébe való kirándulás talán nekik is tetszeni fog.

Szóval mindenképp pozitívan állok hozzá a sorozathoz még három rész után is, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy azért, mert beszippantott az űrhajósok története. Sem az nem túl izgalmas (inkább csak érdekes), és az élet-halál szituációk ellenére a karakterek sorsáért sem aggódom annyira. Egész egyszerűen csak érdekel, hogy még mi minden vár rájuk.

mars-5

“Normál” sorozatként lehet, hogy nem is maradnék, de bármennyi időt is kap a Marsra szállás, illetve a bolygó felfedezése, képtelen vagyok “normál” sorozatként tekintetni a MARS-ra. És ilyen hibridként, ki tudja, miért, de minden további nélkül nézem (6 részen át legalábbis biztosan) – lehet, hogy éppen azért, mert nincsenek sztori tekintetében akkora elvárásaim?

17 hozzászólás Ne habozz!

Sirocco06 - 2016. 12. 07. 21:43

Pont tegnap láttam a pilot-t. Nekem bejött mert érdekel a téma. Tetszik ahogy a 2 idősíkot használják. Ahogy lépésről-lépésre bemutatják mik azok a technológia dolgok és kihivások amik szükségesek egy ilyen utazáshoz és vissza váltva a jelenere elmondják h jelenleg hol tartunk.(kurva messze)

amúgy nem 2037 hanem 2033 a jövő.

DeadMan - 2016. 12. 07. 23:41

És pont a 4. részben ugrunk az időben, és változik kicsit a felállás. Na senki ne gondoljon nagy izgalmakra mondjuk, de bevallom, nekem a legnagyobb problémám ezzel a sorozattal pont az, amikor próbálnak valami “izgalmat” beletenni, és mindenféle hülyeségeket írnak bele. Egyébként ez az unalmas, de tök reálisan folyó cselekmény engem valamiért képes lekötni. Szerintem a felemás stílusa miatt nem jön ki rosszul, persze ha valami teljesen fiktív sorozatot néznék, akkor kalandokban/izgalmakban/fordulatokban/karakterekben sokkal többet várnék. De így valahogy a doku részek se lógnak ki annyira.

Fene tudja, egyelőre az biztos, hogy nézős tovább.

fireblade "pistike" - 2016. 12. 07. 23:43

Hát nálam a 3. résznél jött el a kasza..én egy tudományos sorozatot vártam kis fikcióval, erre mint egy béna sci-fi sorozat úgy lett megcsinálva, rinyáló szereplőkkel, béna dramaturgia, értelmetlen történet benne, lényegtelen hülyeségekkel megy az idő..valós kutatási történet helyett..ilyen béna szereplő szálakkal..ehh..
ez minek kellett?? vár az ember egy jó kis tudományos doksit..erre jön egy ilyen f*s.
nagyon nagy csalódás nekem ez..

szpojleres mókus - 2016. 12. 08. 00:39

Csak az első kettőt láttam eddig, de számomra csalódás. Az biztos fontos megemlíteni hogy túl lett hypeolva.

Egyszerűen olyan dolgokat mutatnak be ami semmi pluszt nem ad érdektelen. Építenek a jelenkorban rakétákat. jó
meghívják a marsi íróját, és csillogó szemmel mesél a elképzeléseiről jó
de ezt megtudom találni 5 másodperces googleval, kézenfekvő tényeg.

Ace - 2016. 12. 08. 08:24

Belenézek én is hátha mert érdekel a téma sajnos kevés sorozat van a témában… hátha bejön.

tanaka - 2016. 12. 08. 09:35

szerintem ha könnyed, de tartalmas kikapcsolódársa vágyik az ember, kifejezetten jó tud lenni a sorozat

CsuDa - 2016. 12. 08. 09:41

fireblade “pistike” – teljesen egyetértek. Én azért nem kaszáltam, mert a 2016-os idővonal, vagyis amikor tudósok dumálnak, az érdekel. Túl sok az érzelmi jelenet, miközben meg az első részben, amikor leszállnak, semmi szó nem esik arról, hogy pszichikailag mennyire megterhelő majdnem egy évet együtt tölteni összezárva egy kis űrhajóban 4 vagy öt embernek. Mindenki teljesen friss, mintha csak 20 perc lett volna az út! Bezzeg arról meg sok felvétel van, hogy mit gondolnak még az indulás előtt az asztronauták, ami szerintem teljesen felesleges.

winnie - 2016. 12. 08. 09:51

CsuDa: a pre interjúk szerintem elég jól karakterizálnak és tárnak fel dolgokat, amik sok infót hordoznak magukban. meg egyébként is nagyon jó kontrasztot alkotnak a marson lévő énjükkel, ugye egyrészt valahol szíven ütheti az embert olyan mondatait nézni, aki már nincs is életben, de egyébként is hatásos olykor a lelkes arcok után a küszködést látni.

az viszont egyértelműen koncepcionális, hogy az űrutazással nem foglalkoztak az esetükben, gondolom, mert a marsra akarnak koncentrálni, de az 1×02-ben, ahogy én is kitérek rá, azért kiemelten szó van arról, hogy milyen egy évig az űrben lenni, még ha nem is többedmagukkal.

Annatar - 2016. 12. 08. 13:09

Az első résznél szerintem nagyon rossz volt az arány a sztori és a dokurészek között, utóbbiban túl sok volt az ismétlődés, nagyon szájbarágós volt. Majdnem feladtam emiatt. A második már sokkal jobb volt, nekem tetszett a dokuszál is benne. A többit még nem láttam.

Enzo - 2016. 12. 14. 02:10

Még csak az elsőt láttam, de eddig bejön. Nyilván az interjús rész a kevésbé vonzó, a csapat sorsa jobban érdekel, úgyhogy jó tudni, hogy nagyobb fókuszt kapnak.
A téma meg mindigis érdekelt (Mars One és társai), úgyhogy az alapötletnél már tudtam, hogy ez nekem kell. :)

viktor - 2016. 12. 17. 09:23

Fú ez borzalmas egy xar, kínszenvedésvolt a fél órais amit rápazaroltam az éketemből,félpercenként valami nagyon nagy bölcsességeket akarnak komoly képpel mondani amik valójában ostobaságok,blődség az egész,olyan mintha dilinyósok vízióját akarnák elmagyarázni, hogy az a létező valóság. Ez de xar!

Enzo - 2016. 12. 18. 16:53

Köszönjük a magvas gondolatokat, nem fogsz hiányozni.

1×02 pipa, örültem hogy kevesebb volt az interjús-dokus stílusból. Mondjuk az azért elég zavaró, hogy a főszálon csordogál a cselekmény egy darabig, aztán az első izgalmas jelenetnél azonnal bevágják 2016-ot :D

Jól átvertek, először azt hittem hogy Ben nem éli túl, aztán hogy mégis…aztán meg mégse.

MadCat - 2016. 12. 20. 22:44

A 2×05 végén, amikor SPOILER visszajött az áram a bázison SPOILER VÉGE, akkor egy csajszi előkapott egy műanyag flakont és felkiáltott, hogy “pálinka anyone” vagy valami hasonló. Nem tudom érdemel-e külön posztot ez a “magyar jelenlét”. :)

Claire8310 - 2016. 12. 21. 08:31

Hú nekem nagyon tetszett így hat rész után, sőt 7 a z “így készült” rész is külön érdekes lett. Nekem valahogy pont bejött a formula, a ma és a jövő, kellemes arányban. Bevallom az utolsó perceket még meg is könnyeztem, mondjuk erősen rásegített Nick Cave és Warren Ellis zseniális zenéje. Nekem nagyon megérte megnézni, és részemről nagyon ajánlom annak, akit érdekel a Masra utazásos téma.

Enzo - 2017. 01. 04. 22:03

1×04
Na ez a rész kifejezetten bosszantóra sikerült. Először is, eddig szépen haladtunk a sztorival, most meg az elején hirtelen belepörgettek 1-2-4 évet összevissza. Nagyon csapkodó volt amúgyis a rész, nem volt igazán egy központi vezérfonala, és most a flashback is kifejezetten idegesített: a szánkba rágták hatvanszor, hogy az antarktiszi körülmények mennyire hasonlóak a Marséhoz, meg majdnem elindítottak egy random szálat a mintagyűjtő emberkékkel (minek??) … inkább a “fenti” dolgokat mutattam volna be, pont ezért, mert ebben a formában nem volt elég, nem volt megfelelő. Legalább az újonnan érkezettekből párat megismertünk név szerint is, meg hogy mit keresnek ott, lett is belőle feszültség (haha, az egyetlen izgalmas jelenetben szó szerint is, szegény Oliver).

Javier-Amelie csók, eh, ha tudnánk igazán kötődni a karakterekhez (nem lenne folyton megszakítva meg átpörgetve minden), akkor ennek nagyobb súlya lett volna, de így is igazából érezni lehetett, én az elején azt hittem, hogy a csaj is spanyol, azért állnak ilyen közel egymáshoz.

Az egyetlen vicces jelenet, amikor Oliverről azt hihettük, hogy a kislányáról beszél, erre kiderült, hogy valójában a kutyájáról. Ja és a végén a cliffhanger az viszont rendesen odab@szott, nem mondom hogy megmenti a részt, de azért bizony jár a keksz.

Még egy megjegyzés: Ha már Marsra költözés, és a végső csapat válogatójáról néznék meg egy sorozatot (vagy idővel realityt), az nagyon érdekel, az Eurekában volt hasonló, és az egyik kedvenc szálam volt.

Enzo - 2017. 01. 14. 23:02

1×05
Ezt a részt megint a vége mentette meg, amúgy annyira nem jött be. Paul vinnyogott végig a növényei miatt (hát már bocs, hogy a létfenntartó rendszerek prioritást élveznek), már kb az előző részben lehetett sejteni, hogy egyszer bekattan.
A 2016-os szálon ugyanazt a témát rágták folyamatosan, igen, pszichológiailag megterhelő egy ilyen, és nem tudjuk, kire milyen hatással lesz, oké.
A pálinka említés tetszett, Robert és Javier kis kirándulása is, meg persze a vége állat volt, ahogy le kellett zárni a nyugati szárnyat, Leslie beáldozott valami random embert, Paul meg azt hitte otthon van, durva pusztítást okozott, bye-bye.

Enzo - 2017. 01. 19. 00:57

1×06
Na, egész korrekt volt ez az utolsó rész, ha a formátumot magát megszokta az ember. A döntés az evakuációról (hülye Paul!) szomorú volt, de gondoltam, hogy találnak valamit, ami majd megváltoztatja a szitut. Szépen felvezették a zárómondattal a 2.évadot :) És megint Martáé a dicsőség, a kráterbe is őt küldték le, mikor megtalálta a jeget :)

Még a 2016-os szál is egész érdekes volt, Nixon döntésével (erről nem is hallottam eddig, space shuttle vs Marsra menés) meg a Falcon9 landinggel (amiről meg igen, de jó volt nézni az őszinte örömöt az emberek arcán).

Szóval összességében nagyjából megérte, a formátummal nem teljesen vagyok kibékülve, de egynek elmegy.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz