login |

Beauty and the Beast: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Mom

2016. 12. 12. 14:58 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár a korábbi két 4. évados poszt alatt sem burjánzottak túl a hozzászólások, nem vettem volna a szívemre, ha még egyszer, talán utoljára senki nem emlékezik meg erről a sorozatról és azon belül is a negyedik, záró évadról.

Mielőtt nagyon belemelegednék a gyenge pontok felsorolásába, leszögezem, hogy én nagyon szerettem ezt a sorozatot, kiváló guilty pleasure volt, részről részre örömmel vártam a folytatást. De az objektivitás iránti igény megköveteli tőlem minimum a próbálkozást.

Szerintem a Beauty and The Beast legnagyobb hibája, hogy nem tudta eldönteni, mit is szeretne. Annyira nem akart nézőket veszíteni egyik táborból sem, hogy kétségbeesetten igyekezett mindenki kedvére tenni – vagy a készítőknek ez lenne az ízlése?. Így aztán a végeredmény igencsak felemás lett.

Egyszerre akartak high concept izgalmakat belevinni, ahol a háttérben kormányerők, ősellenségek, bűnszervezetek és kommenthuszárok szervezkedtek hőseink ellenében, majd megzavartak minket egy-egy látszólag random nyomozgatással, aminek végül túl sokszor lett köze a főszálhoz (volt egyáltalán, amikor nem?). Ezzel azt az érzetet keltve néhányunkban, hogy gyakorlatilag New York bűnözői mind átszálltak a Beast-vonatra és már senki nem gyilkol csak úgy kedvtelésből.

Egyszerre szerettek volna kedvezni a természetfeletti történetek és a tudományos fantasztikum rajongóinak, de az eredmény inkább lett heterogén, mint kerek egész. Nem sikerült konszenzusra jutniuk, hogy a tudomány és az emberi nagyravágyás szerelemgyereke a szörny, vagy mitológiai lény The Vampire Diaries-szerű hasonmásokkal.

Az én fejemben végig az zakatolt, hogy: döntsétek már el! Mindkettőből lehetett volna jó alapanyag, nyilván két teljesen más típusú sorozatként, de úgy érzem, hogy egyiket sem merték elengedni, és a ’két szék közt a pad alá’ iskolapéldáját prezentálták.

Mivel nincsenek látnoki képességeim (sajnos), nem tudom megmondani, hogy nézettség szempontjából jobban, vagy rosszabbul teljesített volna a sorozat, ha a high concept részt kihagyják belőle és csak nyomozgatnak együtt. Nekem jobban tetszett volna, de még véletlenül sem vagyok átlag amerikai tévénéző. A tovább mögött folytatom spoilermentesen.

A másik nagy kifogásom a sajátmaguk folyamatos túllicitálása volt. Az előző évadban sárkányok voltak, akkor most űrlények, a harmadikban nem adhatjuk alább, ott már sárkányok hátán lovagló űrlények lesznek. Ez talán másoknak nem volt annyira zavaró, mint nekem, de engem kifejezetten idegesített, különösen ebben a szezon. Elképzelhető, hogy ez az előzetes beharangozásoknak is köszönhetően lett nagy lufi, kis pukkanással.

Ehhez kapcsolódóan kérdezem költőien, hogy a rész végi nagy csavar miatt volt, aki tényleg aggódott?

Annak ellenére, hogy úgy éreztem, folyamatosan ugyan azokat a köröket futják a karakterek, nagyon szépen kitartottak egymás mellett. Mármint Cat és Vincent. Még a szezon közepe tájékán is (amikor ki tudja, hányadik alkalommal állapították meg, hogy együtt sokkal erősebbek, nem kéne külön utakon járniuk) gyorsan visszazökkentek az egészségesebb mederbe. Ezen a téren azért láttam némi fejlődést.

(Számomra az évad legviccesebb jelenetei egyébként éppen abban az epizódban voltak, amikor Vincent beépülve medencés partira megy, csak épp Cathez nem jut el a hír, aki a DHS-szel megy ugyanarra.)

Tess és J.T. hullámzásait kicsit életszerűbbnek éreztem. Tess igénye jogos, hogy a szerelme számára ő szeretne a középpont lenni, míg T.J. szemszögéből is érthető, hogy nem akarja cserben hagyni a barátját, akinek a helyzetéért valamennyire még magát is okolja.

Heather számomra kiváló asszisztensként működött, amikor nem kapott saját szálat. Ezt tulajdonképpen az egész sorozatra elmondhatom, nem csak a negyedik évadra. A vicces beszólások könnyed feszültségoldások jelentős része írható a számlájára, nekem kedvelhető katalizátor volt, ügyesen tette fel a kérdéseket, hogy a nézőknek is világos legyen, ez mit jelent? De amikor saját szálat kapott…. Attól az ég óvjon minket!

Itt tennék egy gyors kitekintést egy általam nem olyan régen felfedezett furcsaságra. Bizonyos embereknek miért újdonság a titoktartás fogalma? Ha egy hozzám közel álló személy ügyvéd/orvos/pap/stb. azt mondja, hogy nem mondhatom el neked, mert a munkámhoz kapcsolódik, akkor azt miért nem lehet tudomásul venni? Nyilván könnyű annak, aki még nem került ilyen helyzetbe, de hát na!

Értitek: ha a pasimnak azt mondom, hogy ez a tesóm nyomozói munkájához kapcsolódik, amiről nekem semmi jogom beszélni, neki meg még a törvény is tiltja és ő ezt nem tudja megérteni, akkor ott mentális problémára gyanakodnék…

Amiről fontos lenne még szót ejteni itt, azok a rosszfiúk. Nálam mind a motivációkkal, mind a karakterekkel, mind a túlkomplikálással problémák voltak. Bár soha nem is miattuk néztem ezt a sorozatot, ennyire nehezemre még egyik másik évadban sem esett lépést tartani a történésekkel, mint idén. Pedig a mutogatások közepette volt pár érdekes ötlet, de áldozatul estek a „legrosszabb rossz” eszményének.

A színészi teljesítményeket önmagában nem tudom/akarom értékelni, ehhez nem vagyok sem elég képzett, sem elég tapasztalt médiumfogyasztó. A sorozat elvitathatatlan érdeme azonban, hogy megkedveltette velem Kristin Kreuk kisasszonyt. Pedig nem ebben a szerepben láttam őt először.

Azt leszámítva, hogy guilty pleasure-ként boldogan elnézegettem még pár részen át a szereplőket, a sorozatot magát a 3. évaddal is be lehetett volna fejezni. Az utolsó etap összecsapott főbb gonoszai, egytől-egyig felejthetőek, érdektelenek és sajnos elég értelmetlenek is voltak. Karakterek terén pedig nagy változás nem történt, nyilván az utolsó 5-10 percet leszámítva, ami kicsit a jövőbe is betekintést adott.

Bár nem rágtam le a 10 körmöm, hogy vajon happy end lesz-e a vége, nem lett olyan sablonos sem, mint lehetett volna és én ennek nagyon megörültem. Azt hiszem, ha sorrendet állítanék fel, nem csak időrendileg lenne utolsó az évad, rossz szájíz mégsem maradt bennem.

7 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2016. 12. 12. 15:35

“Mivel nincsenek látnoki képességen (sajnos), nem tudom megmondani” *képességeim (már csak azért is, h legyen hozzászólás xD)

Mom - 2016. 12. 12. 15:54

@Silver-sama: köszönöm, hogy nem hagytál magamra :D
Most egyből kiszúrtam én is, de amikor beküldtem, sajnos elkerülte a figyelmem.

winnie - 2016. 12. 12. 16:15

ez is csak azt bizonyítja, hogy hiába olvasok át mindent alaposan, képtelen vagyok mindent kiszúrni:) bár, ha hiba szokott benne lenni, azt sokszor én vétem, amikor belekontárkodok.

ravengirl - 2016. 12. 13. 10:25

Teljesen egyetértek a kritikával. Valóban olyan nagyon nem hiányzott a 4. évad, de azért végignéztem, leginkább a két főszereplő kémiája miatt, mert a többi tényleg nem igazán volt érdekes. Teljesen jó lezárást kapott, elégedett voltam vele. Így volt is értelme, más földrészen új életet kezdeni, ahol nem ismerik őket. Abszolút guilty pleasure volt :))
Furcsa, hogy Kristin Kreuk neve nem merült fel egy új sorozat kapcsán sem (vagy elkerülte a figyelmem…).

solymosgyu - 2017. 01. 18. 14:56

én a főszreplő nőt elvenném feleségul.

BlackLee - 2017. 10. 27. 10:06

Ebből is látszik, hogy ez nagyon nem az én sorozatom volt. A barátnőm miatt néztem végig, és egyszerűen képtelen vagyok pozitívumokat írni. Nem tudom, hogy egyedül vagyok-e a véleményemmel, de Heather borzalmasan ostobára lett írva szegény. Mindig a legegyértelműbb történésekre is duplán rákérdezett, értem én, hogy nem esik le mindenkinek minden történés egyszerre, de ez már túlzás volt. Gyakorlatilag nem csak szájbarágták nekem a történetet, hanem le is nyelték helyettem. Azt, hogy miért kell minden részben ötször megállapítani, hogy jobbak együtt, fogalmam sincs, de ez már nagyon agresszív nyomatása volt a dolgoknak. Felfogtuk, ők összetartoznak, nem kell minden részben kijelenteni. A szereplők sokszor borzalmasan logikátlanul viselkedtek (megszámoltam, az egyikük egy részen belül 4 pálfordulást csinált, ami azért már elég erős túlzás), sokszor látszott, hogy az írók rángatják csak őket ide-oda, mert esetleg nem tudtak mit kezdeni velük. Ezt a 3. évados agresszív “házasodjunk össze” dolgot a mai napig nem tudom hova tenni, ilyet értelmes ember nem csinál. Minden részben elmondták vagy 20-30szor a házasság szót, volt hogy egy percen belül 5ször. Tudnám még nagyon sokáig írni, de ennyi is elég volt.

Ela1010 - 2020. 05. 22. 01:09

Ebben a karantenos idoszakban nagyon jo kis idotoltesnak bizonyult.4 szezont egyszerre daraltam le.
Hat igen…voltak benne hatalmas logikatlansagok.Az utolso par reszre mar a fonalat is elesztettem, hogy ki is allt valojaban a dolgok mogott es miert.Meg voltam rola gyozodve, hogy Kyle lesz majd vmi fogonosz.De nem igy lett, azon kivul, hogy megkerdezte 100x, hogy mit titkolsz Heather, mas szerepe nem volt.Pedig jo lett volna.
Es erdekes, es egyben orultem is neki, hogy az eye candy pillanatokat a ferfi szereplore osztottak.
Osszessegeben engem elszorakoztatott, bar volt mikor beletekertem 1-1 reszbe.
Vicces volt, hogy ugy nem tudott 2 ember beszelgetni, hogy legalabb egyikuk ne evett vagy ivott volna.Nem tudom, hogy ez miert volt, de feltuno volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz