login |

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency: vége az 1. évadnak

2016. 12. 12. 20:17 - Írta: superpityu

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Míg az idei évet kezdetben nem éreztem annyira erősnek újoncok terén, addig ősszel nagyon durván elárasztottak minket jósággal. A BBC America sorozata, a Dirk Gently pedig illett a sorba, mert valami eszméletlen szórakoztató volt az első évadja. 

bscap0424

Biztosan nem volt tökéletes ez a sorozat sem, de annyira pörgött végig az egész szezon, hogy nem nagyon volt idő leragadni a kisebb-nagyobb bukfenceknél. Így pedig elérte, hogy nálam az ősz abszolút meglepetése legyen. 

A pilotkritikánkban már leírtam, hogy miről is szól a sorozat. Szerencsére a jellegzetességei nem tűntek el a 8 rész alatt, így még a végén is oda merem szúrni, hogy a Dirk Gently bizony mindfuck a javából. Volt itt minden, humor, rejtély, némi akció és egy elég komplex történet, amiben minden mindennel összefüggésben állt.

bscap0558

Az, hogy rengeteg szállal operált a sorozat nagyon furcsának hatott az elején, a végére viszont egész szépen lett minden összefésülve a sok kisebb történet. Pedig végig tartottam attól, hogy a végére el fogják rontani, de nem. Sőt nemcsak az idei nyomozás lett normálisan lezárva, de még a 2. évados felvezetés is nagyot szólt. 

Az első évad főszálát egy bizonyos Edgar Spring halála és lányának eltűnése adja. Ennyi alapján lehetett volna egy unalmas nyomozós sorozat is, de annyi csavar, WTF, misztikum és zseniális karakter volt ebben a szezonban, hogy egyszerűen levettek a lábamról. Annyira, hogy 9/10-et is megértek a látottak. 

bscap0551

Ritkán klappol egy sorozatnál ennyire minden, pedig a megvalósítás elég tipikus, még akkor is, ha a fényképezés tényleg szép volt. Viszont a zene nagyon sokat dobott a jeleneteken. Az over-the-top történet mellett azért a színészi játékok is hasonlóak voltak. Főleg Samuel Barnett, Fiona Dourif és Aaron Douglas vállát illik megveregetni, de Elijah Wood is hozta a szokásos formáját, ahogy a Wilfredben is.

Érdekes, de Dirk Gently ugyanannyira szólt Dirk és Todd barátságáról, mint Lydia eltűnéséről, vagy mondjuk Amanda betegségéről. Meglepően jól játszottak a szálakkal, senkivel nem estek igazán túlzásba, mindenki szórakoztató maradt végig. Pedig tényleg messzemenően zsúfolt az egész szezon, mégsem éreztem soha azt, hogy valakiből is a kötelező kör miatt mutatnának részenként csak 2 percet.

bscap0570

Spoilerekkel folytatom a tovább után.

Az idei főszál elég csavart tartogatott magában. Gondoltam, hogy tényleg valami nagy elmebeteg húzás lesz az egész gyilkosság mögött, de a kismacskába zárt pörölycápával sikerült minden várakozásomat felülmúlni. Kinek jutna ilyen az eszébe?

bscap0572

Az már csak hab volt a tortán, hogy az egész okozója maga Edgar Spring, vagyis Zackariah Webb, az időgép feltalálója volt. Az pedig ismételten meglepően jó húzás volt, hogy nem kellett feltétlenül hatalmas ellenségnek beállítani a szektát, hanem csak egy csapat hippi alkotta, akik rájöttek, hogy másra is lehetne használni a szerekezetet, például testcserére. Mint Lydia és a corgi esetében.

A főszál megoldása bejött, sőt amikor Dirk tolt egy “Drunk History-t” a 7 rész elején, arról, hogy miként alakulhatott így az időutazó sorsa, akkor még inkább éreztem, hogy jó lóra tettek a készítők. Oké, minden mindennel összefügg, de itt már egyáltalán nem tűnt túlzásnak.

bscap0554

Ami igazán meglepett, hogy a Spring-ügy teljes lezárása után maradt még vagy negyed óra a részből. Itt kezdtem el igazán félni, hogy milyen unalmas dolgok jöhetnek majd ezután. És még ezután is volt szufla a sorozatban. Nem is kicsi.

Amanda és Todd beszélgetése hiába volt tipikus, mégis kellett, ahogyan Dirk és Todd jelenete a kórház előtt sem volt újszerű vagy ilyesmi. De basszus azt sem tudom mikor drukkoltam két sorozatkarakternek, hogy legyenek barátok. Feltételezem soha. 

bscap0567

Lydia elvileg biztonságban van, de biztos vagyok benne, hogy találkozunk még vele később. Farah nyakába szakadt egy “kevés” pénz a lánytól. Dirk-ék egy nyomozóiroda nyitásán gondolkoznak. Amanda a Rowdy 3-vel csapatja, hiszen ők képesek kezelni a betegségét. Bart és Ken életük célján töprengtek egy keveset. Mondhatni, hogy boldog befejezése is lehetett volna az első szezonnak. De akkor 5 perccel a vége előtt bejött a szarvihar. 

Számítottam rá, hogy a katonság fel fog tűnni még, hogy beindítsa a folytatást, de így ennyire jó felvezetésre nem mertem számítani. 

bscap0568

Estevez meghalt. Olyan hirtelen jött, miközben kicsit körvonalazódott, hogy mihez is akarnak kezdeni katonaságnál. Teljesen váratlan fordulat volt ez az egész. Ami pedig ezután jöt, pedig még jobban ámultam. A Rowdy 3, Bart és Dirk is be lett gyűjtve. Legalábbis ezt sejthetjük, hogy ez történt. Bár Bart biztos nem adta magát könnyen.

Amanda talán sikeresen elszökött, de a telefonhívás után nem lepődnék meg azon sem, hogy őt is elfogták volna. Todd utolsó jelenete biztos nem ütött volna ekkorát, ha nincs ez a rengeteg történés előtte, mert valahol számítani lehetett rá, hogy tényleg jelentkezni fog nála a betegség. Így viszont nagyon is működött, hogy szinte minden szereplőbe belerúgtak egyet a végén. 

bscap0557

Innen szép lesz indítani a következő évadot, hiszen valószínűleg csak Farah és Todd lesznek, hogy megoldják a problémát. Mindenesetre felőlem máris érkezhetne a folytatás, mert ez a 8 rész egyszerűen szokatlan, de még inkább egy emlékezetes utazás volt. 

Közben Netflixre is feltolták itthon, szóval lehet újrázni vagy pótolni ott is.

12 hozzászólás Ne habozz!

Annatar - 2016. 12. 12. 21:30

Ez a második sorozat idén, amit előítéletek (és az előzetes) alapján nem akartam szeretni, de aztán mégis bejött :P Az első a Lethal Weapon volt, hasonló okokból. A könyveket nem olvastam (még), csak a brit sorozatot láttam, aminek ez az előzetes alapján, főleg Dirk Gently karakterében halvány utánzatának tűnt. Így sokáig húztam-halasztottam is, hogy megnézzem az első részt, de végülis ez jól jött, mert így tegnap egyhuzamban végig tudtam nézni :)
A két sorozat teljesen más, más a két Dirk Gently is. Szívesen néztem volna tovább a brit sorozatot is, annak is egyedi hangulata volt, de ez úgy tűnik, ki is terjeszti a világot. Mindkettőnek megvan a helye.

emese - 2016. 12. 12. 21:36

Abszolút egyetértek a kritikával, sőt, nálam 10/10.
A befejező részről meg annyit, hogy rettegtem, hogy elrontják a végére, de nem. Így kell befejezni egy évadot. Minden szál elvarrva, kellő mennyiségű érzelem, de nem időzünk a karakterek lelki nyomorán, még némi message is (a hibáinkat nem tudjuk meg nem történtté tenni, mert akkor kitörölnénk azt is, akikké váltunk közben vagy valami hasonló…) és tökéletes felvezetés a második évadnak. Olyannyira, hogy már kezdhetnék is!

A fényképezés, az írói munka baromi jó, a casting meg hatalmas telitalálat, főleg Dirk, Amanda, Bart és a Rowdy 3. E. Wood nekem nem tudott pluszt hozzátenni, és a Farah-t alakító színésznő sem volt mindenütt hiteles. Számomra, de ez már nitpicking.

2017-re beígért sorozatok közül egyelőre ennek a második szezonja a legvárósabb számomra.

Lemoni - 2016. 12. 12. 22:02

Agyament szórakoztatás a legjavából, amikor már azt sem tudtam, a fejem fogjam vagy megint felröhögjek. Kis állatkákkal nekem gyakorlatilag bármit el lehet adni, de itt a nagy “állatkák” is jópofák voltak. Ráadásul Dirket teljesen megszerettem a végére – vagy megszoktam? – mert már nemhogy nem idegesített, de kimondottan imádtam a grimaszait meg a cirkányos mondatait :D Jöjjön, aminek jönnie kell, de miért olyan soká? :/

cickány - 2016. 12. 13. 02:43

Engem a főszereplő affektálós ripacskodása elüldözött. Elviselhetetlen volt. Ilyen erővel lányt is castingolhattak volna a helyére.

NLZ - 2016. 12. 13. 04:31

Nem volt tökéletes, pl Rimmer és Erectus túljátszotta a végén. De minden hibája ellenére szerintem nagyon jó sorozat volt. A zene jól feltette az i-re a pontot.

Eddy21 - 2016. 12. 13. 06:06

10/10 Csont nélkül. Néha olyan érzésem volt, mintha egy Dr.Who részt néznék. : )

JKJ - 2016. 12. 16. 16:55

Ilyen sorozatok miatt érdemes sorozatokat nézni!

Claire8310 - 2016. 12. 22. 19:12

Most fejeztem be, nekem is zseniális volt, rég röhögtem ennyit:) a Hidas jelenetnél tudtam, hogy ez az én sorozatom, Samuel Barnett iszonyat jó volt! Az összes mimika, a szövegek, imádom. Meghát az időutazás a gyengém. És valahol jó kis Doctor Who pótlék.
Komplex sztori, jó poénok, jó színészek ennyi kell. Háromszor tekertem vissza a 6. Rész végén a “what is going on???” Monológot :D :D aaaawww…nuts :)
Kell, jöhet, mostmár a könyvben is felkeresem, és tutira olyan sorozat lesz, amit meg fogok még párszor nézni.

pytta - 2016. 12. 23. 23:20

Most fejeztem be: wow, az utolsó két résszel nagyon összerántották, előtte voltak kétségeim (mondjuk az első rész volt annyira erős, hogy beszippantson), most már újranézném.
A Doctor Who mellett nekem kicsit Fargo-hangulata is volt, főleg így a végére, nameg persze Utopia a zene miatt. Ha lenne toplistám, ez lenne a második legjobb sorozat, amit idén (eddig) láttam.

Cornelius - 2016. 12. 27. 23:41

Én Douglas műveinek rajongójaként sejtettem mire vállalkozok, de nem gondoltam, hogy ennyire eszetlenül jó lesz a sorozat. Egyedül az “agyatlankatona” túljátszott szerepe nem tetszett, egyébként csak kapkodtam a fejem a jobbnál jobb fordulatokon és karaktereken. És végre láttam egy normális évadzárást! De most már eleget pihentek, jöhetne a következő évad nyitása is :)))

Komplikato - 2016. 12. 28. 23:57

Azért elég sokat kellett várni rá, hogy kiderüljön mi is volt az a telefon beszélgetés, miszerint: “Ki gondolta volna, hogy az a zsiráf ekkora vérengzést rendez?” :D

A Dr. Who áthallások meg biztos nem a véletlen műve, hiszen Adams elég sok részt írt és sokhoz adott ötleteket. És mekkora mázli, hogy a soha meg nem írt Dirk Gently folytatáshoz gyűjtötte az ötleteket egy vaskos füzetbe. Az utolsó Galaxis Útikalauz könyv azért olyan fura, mert párat abba használt fel, hogy ne menjenek kárba.

Az a jelenet meg, ahogy Bart ránéz a szemben álló kb. 200 katonára és a tankra, majd felemel mosolyogva egy követ, mindent vitt. A két nyomozót viszont nagyon sajnáltam, de talán Zimm-et jobban.

sgtGiggsy - 2017. 06. 21. 01:37

Nagyon jó sorozat, de én Fiona Dourif játékát pont nem emelném ki pozitívnak. Konkrétan Bart egy tök érdekes karakter, de ahogy ő eljátsza, az… Nem is tudom. Gyenge. Abszolút nem hiteles, már a sorozat világában belül nézve. Kicsit olyasmi figura lenne, mint Helena az Orphan Blackben, de Fiona Dourif NAGYON nem egy Tatiana Maslany, hogy képes legyen ezt a gyilkos pszichopata, de mégis szerethetően esetlen figurát hihetően adni. Ettől függetlenül a sorozat eszméletlen jó, bár kellett neki idő, hogy igazán beinduljon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz