login |

Pitch: vége az 1. évadnak – írta Riggins

2016. 12. 14. 18:51 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

A FOX baseballos sorozata, amely az első nőt állítja központjába, akit leigazolt egy MLB csapat, 10 rész után fejezte be első évadját. Az epizódszám a témából adódóan fontos, hiszen a 162 meccses alapszakasznak csak egy kis szeletét tudja lefedni – mégpedig azt, amikor Ginny Baker beilleszkedik a csapatba.

A Pitch világában ez olyan gyorsan történik, hogy az évad második fele már nem is Ginny különlegességéről szól, hanem sokkal inkább a teljes San Diego Padres szervezetéről. Nyilván Ginny marad a leghangsúlyosabb, de akit csupán a szinopszis tartott távol tőle, hogy egy profi sportos sorozatba belekezdjen, az gondolja meg újra, mert itt az átlag játékosok, vezetők élete is komoly játékidőt kap. Főleg sablonosan.

Szerencsére azzal sem esett a Pitch színvonala, hogy a Ginny körüli felhajtás aránylag gyorsan háttérbe szorult és több szerepet kaptak a körülötte lévők, mert a többség szintén jó karakter. Mike Lawson mint a sokat látott klublegenda nagy találat volt, de a maga szintjén Oscar csapatvezetőként ugyancsak érdekes tudott maradni, akárcsak a veterán mester vagy az ugri-bugri tulajdonos.

(Oké, lehet mondani, hogy Lawsont leszámítva kétdimenziósak a karakterek, de bennük még bőven maradt több, amit az esetleges folytatásban ki lehetne hozni.)

Sanders és Ginny bátyja Will inkább lehúzták a részeket, az ő esetükben tényleg semmi újat nem tudtak kitalálni a százszor látott sport-sablon karakteren kívül, a szándékosan idegesítőre megírt Amelia ügynökasszonyt pedig nagyon vártuk már, hogy Ginny rendesen kiossza, de mind tudjuk, hogy nem fogunk tőle megszabadulni.

A finálénak egyébként semmi finálé hangulata nem volt, valamelyest még a 10. részben is az alapozása ment a történetnek, mintha biztosak lettek volna a folytatásban. A cliffhanger ezzel együtt érdekfeszítőre sikerült és a készítők is megkönnyítik a saját dolgukat azzal, hogy a folytatásban nem kell törekedniük rá, hogy az idővonal reálisnak tűnjön.

A Pitch nem volt kiemelkedő sorozat, de simán nézhető és mivel profi sport közegben játszódik, így valamennyire hiánypótló is. A FOX és az MLB ráadásul megengedte a rendes név- és küllemhasználatokat, ami többet ad hozzá az élményhez, mintha fantom gárdák meccsein járnánk, mint mondjuk a Playmakers-ben.

Az évadra egy kiegyensúlyozott 7/10-et adok, hozzátéve, hogy csak ugatom a baseballt és semmiféle háttértudásra nincs szükség, hogy az ember élvezni tudja a Pitch-et.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

6 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2016. 12. 15. 06:02

Köszi a kritikát! Én nem bántam meg, hogy megnéztem ezt a 10 részt, de ha esetleg nem folytatják, nem fogok a kardomba dőlni. Bár ha kaszálják, akkor különösen mocskos cliff marad a készítők után…
A baseballos háttértudás szükségességével azért picit vitáznék. De csak nagyon picit. Még a nyitás előtt megpróbáltam tessék-lássék belekontárkodni a témába (Mint anno a FNL esetén az amerikai fociba). Tőlem mégis komoly “szótárazást” követelt meg a sorozat. És itt elsősorban a különleges szakkifejezésekre gondolok. Ez lehet tényleg csak akkor van így, ha az ember még életében nem látott egy épkézláb meccset sem, de annyit guglizni sorozat alatt, mint itt, még sosem kellett.
És épültek ezekre konkrét történések. Nem lehetett őket megkerülni, hogy nem baj, menjünk tovább. Kettőre konkrétan emlékszem is: az ütőeldobás, meg a párbajos dolog.

harmundo - 2016. 12. 15. 08:34

Én konkrétan annyit tudok a baseballról, hogy emberek labdákat dobálnak, más emberek pedig el akarják ütni azt a labdát, mégis nagyon bejött a sorozat. Szerintem ez tipikusan az a sorozat, ahol a sport ismerete hozzátesz az élményhez, nem meghatározza azt.

Will, te jó ég, nem tudom ki castingolta a figurát a szerepre, de szerintem tökéletesen hozza ezt a con man karaktert, aki folyamatosan pénzgondokkal küzd, lop a tesótól, mindenkinek tartozik, már az arcmimikája is olyan, hogy megverném legszívesebben.

Nekem meglepően tetszett egyébként a Pitch, és szerencsére tele volt tipikusan sportfilmes jelenetekkel. Mikor a közönség Lawson nevét skandálta, ott a hideg is kirázott. Szuper hangulata volt végig az évadnak.

Részemről simán 8/10.

Tyberius06 - 2016. 12. 26. 00:07

Huh, de baromira nem népszerű ez a sorozat itthon. Nekem fingom sincs a baseballról és helyenként baromi nehéz volt megérteni mégis miről beszélnek, de ettől függetlenül nekem nagyon adta ez a sorozat.
Az első rész után (és a sokat emlegetett cliff után az első rész végén) még nem voltam biztos a folytatásban. Megnéztem a második részt majd hónapokra lepihent a sorozat (egyébként a This is us-zal is hasonlóan bánok épp, aminek nézését most folytatom – mire nem jó a holt szezon), hogy az utóbbi napokban gyorsan bedaráljam az első évadot. Lemaradt az az infó, hogy csak 10 rész az első (és talán utolsó is egyben) évad, pedig még tudtam volna nézni. A karakterek érdekelnek szerintem jól eltalálták őket, tényleg inkább csak a bátyó lógott ki, viszont kifejezetten bejött Ali Larter ügynökként, nem tűnt idegesítőnek. Amikor az utcsó részben Ginny kiosztja ott is inkább áldozatnak éreztem, mert egy dolog, hogy mekkora nyomás van Ginnyn, de totál igazságtalan volt, mégha valamilyen szinten érhető is volt a reakciója.
Összeségében gyorsan leszaladt az évad, voltak jobb és kevésbé jobb részek, nálam az utcsó rész nagyon adta, illetve a pszichológusos, azt visszatekintve sajnálom, hogy nem kaptunk többet azon a vonalon picit gyorsan lerendezték, hogy akkor van egy terapeutája azt csókolom… lehetett volna jobban építeni arra. Negatívként az utolsó előtti Mike-os részt tudnám felhozni. Nem volt rossz, de baromi erőltetettnek éreztem már magát a folyamatot is, ahogy eljutottunk addig a pontig.

Ha nem lesz folytatás, akkor bekerül az egyszer megnézett és kellemes szórakozást nyújtott szériák közé minden fájdalom/sajnálat nélkül, de most azonnal nézném a folytatást és nem a cliff miatt, az olyan semmilyen volt…

Thomas - 2017. 01. 13. 20:14

Én sem tudok semmit a baseballról és így is élvezhető volt, bár azért pár dolgot nem értettem. Most a fináléban a legfrissebb ez az egész limites cucc, hogy fárad a karja, vagy mi és így esélyesebb a sérülés? Ami meg is történt, csak azt sem értem, miért olyan nagy cucc ez, a sportolók időnként megsérülnek, ez benne van a pakliban. Egy rossz dobástól csak nem megy gallyra a karrierje.

Az első 4-5 részt nagyon élveztem, aztán sajnos egyre inkább elmentünk olyan irányba, ami kevésbé érdekelt, csapatpolitikai kavarások, szerződések (komolyan ennyit dobálják a játékosokat ide-oda, és a legtöbbnek még beleszólása sincs, hogy hol fog játszani?). E marha gagyi volt főnökként, ahogy pattogott, de a többi szereplő szimpatikus volt, nekem még Amelia is bejött, nagyon sajnáltam, mikor szétszedték őket Mike-kal:( Ott kezdett elromlani:(

Most nem is tudom, hogy folytatnám-e, ha berendelnék, lehet hogy addigra megjönne hozzá a kedvem, de sajnos nem azt hozta, amit az első részek alapján vártam.

kisakos - 2017. 01. 20. 00:52

A 7/10-et nálam is stabilan hozta, komolyan jobban vártam az új részeket, mint a Westworldnél. A finálénak viszont annyira nem volt semmi különös hangulata, hogy csak *ebből a cikkből tudtam meg, hogy vége az első évadnak* és ne várjam a további részeket.
Szerintem nulla baseball-háttérismerettel is élvezhető volt (valamennyire kifelé magyaráztak is közben a laikusoknak), a sportesemények, élő közvetítések hangulatát teljesen jól hozta (erről az egyébként rémesen gyenge Draft Day film ugrott be, abban is ez volt az egyetlen értékelhető momentum). Nem volt két egyforma felépítésű epizód, változatosan szabdalták fel a sportolók gyakorlatban egyébként elég monoton edzés-meccs-pihenés ciklusokból álló életét.
A főszereplőt szerintem jól eltalálták, negatívum viszont a hajánál fogva előrángatott Ginny-Mike Lawson románc.(Eddig Mike az exfeleségébe volt szerelmes, nem? Ginnyt meg inkább a húgának tekintette, nem?)

Kukabúvár - 2017. 03. 19. 19:41

Rendben van ez a sorozat, kifejezetten szórakoztató. Nulla bézbóltudás kell hozzá kb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz