login |

Pilot-mustra: Trailer Park Boys: Out of The Park – 1×01

2016. 12. 19. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra, ,

Nyilván nem sok értelme van írnom a Trailer Park Boys spinoffjáról, ha magáról az anyasorozatról nem írok (süldőkoromban nagyon utáltam, mert nem értettem), kevesen kezdenek neki csak úgy egy leágazásnak az eredeti ismerete nélkül, de én megtettem, és ilyen alapon lehet, hogy volt, van vagy lesz követőm.

A 10. és a 11. Trailer Park Boys-évad között készült el ez a 8 részes szezon a Netflix-re, amiben a 3 főhős kiszabadul kanadai lakókocsi-parkjából és elindul világot látni. A célpont pedig Európa. Az első részben Anglia, majd Németország, Hollandia és Skandinávia is kap részt. És mindezt ismét csak áldokus, olykor gerilla módszerekkel forgatott stílusban prezentálva.

TRAILER PARK BOYS: OUT OF THE PARK – 1×01 – 5/10

A TPB három idióta hőse tehát elindul világot látni, hogy közben forgassanak róluk valamit (máris adja magát a kamerába tekintgetés és olykor a kibeszélés). Az egész persze az élet élvezetéről, egymás anyázásáról és jóleső trollkodásról szólna, de elég hamar kiderül, hogy a tét a túlélés, hiszen a szervezőktől nem kaptak pénzt, így mindenféle hülye feladatokat kell végrehajtaniuk, hogy megkapják az apanázst, és egyáltalán egyenek vagy szívjanak valamit.

Megindul tehát a szenvedés, amit csak súlyosbít a kultúrsokk, aminek a mértékét el lehet képzelni, hiszen igen surmó kanadaiakról van szó, akik nem elég, hogy képtelenek külföldiekkel megértetni magukat, de még az adott országokról sem tudnak semmit, csak pár marhaságot, ami beugrik nekik az agyuk eldugott zugaiból.

A történet motorja tehát az, hogy olykor ötletes, de egyszerű feladatokra építene. Valójában nincs is szkript, csak egy afféle sztorikeret, amit improvizálással töltenek ki a “színészek” – például akkor kaphatnak pénzt a németeknél, ha bőrnadrágban bohóckodnak vagy elindulnak a berlin-i görkorcsolya maratonon. (Utóbbinál az egyikük kitalálja, hogy ezt hokifelszerelésben akarja megtenni, így hát azt is le kell nyúlni valahonnan.) Vagy szereznek autogramot Noel Fielding-től, vagy rekreálják a Beatles Abbey Road-os fotóját.

Az a baj, hogy az első két rész túlságosan is egyenetlen. Akadnak remek megoldások bennük, de ezeket nem is rossz részek, hanem inkább érdektelenek váltják olykor. Nyilván marha nehéz a műfaj, és ha nincs elég anyag, akkor abból kell dolgozni, ami van, és utazgatás közben pláne necces teljességre törekedni.

Ez van, de az biztos, hogy már közel sem olyan rossz a véleményem a Trailer Park Boys-ról, mint 10 éve. És gondolom, hogy aki eleve ismeri a karaktereket, még jobban fogja élvezni az egészet.

3 hozzászólás Ne habozz!

mogsta - 2016. 12. 19. 16:22

Az eredetiekhez képest csalódás, nagyon akartam de nem jó sajnos =(

Talán olyasmi akart lenni, mint az Idiot abroad, de erősen túlzásba vitték a szívatófaktort úgyhogy nem tudok rajtuk röhögni, velük meg szintén nehéz, amikor az említett kultúrsokk másik oldalán van az ember…

TorrenteXY - 2016. 12. 19. 22:44

Vicces, hogy én az eredeti sorozatot nagyon szerettem. A 2006-os filmjüket szinte imádom, annyiszor láttam, hogy több idézet beépült a mindennapi szókincsembe. Csak ajánlani tudom!

Viszont onnantól, hogy elköltöztek a Netflixre, nézhetetlennek tartom. Ezt is kikapcsoltam pár perc után. Ugyanazokra a sémákra épülnek a poénjaik lassan 3 évtizede, lehet azért “untam meg”, pedig régi részeket simán van hogy előveszek: a 3. évad fináléja például örök kedvenc, vagy a christmas special.

Szerintem az is benne van, hogy a HD és a beleölt pénz egyszerűen nem áll jól a sorozatnak. Amikor olcsó kézikamerával felvett látványosan nullköltséges helyszíneken forgattak, akkor jött át igazán a suttyó életérzés és humor. Nem tudom hol, de nekem elvesztette a báját a sorozat, a Countdown… film volt az utolsó jó anyag.

Thrasher - 2016. 12. 20. 16:28

Ej, még egy mellékproject?
A régi cuccaik közül csomó mindent megnéztem, de mostanában maga a sorozat is sokszor csak fáraszt. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz