login |

The Man in the High Castle: kezdett a 2. évad – írta Qedrák

2016. 12. 19. 20:30 - Írta: vendegblogger

44 hozzászólás | kategória: kritika,

(Az Amazon a teljes évadot elérhetővé tette. Az írás főleg a kezdésről szól, aki a későbbi részekről is kommentelne, a próbáljon spoilermentesen, vagy jelezze a spoilert. Nemsokára jön az évadkritika is.)

Talán nem tévedek túl nagyot, ha azt mondom, hogy mióta az Amazon belevágott a sorozatgyártásba, a high concept The Man in the High Castle-t övezte a legnagyobb érdeklődés.

A pilotot mindenesetre alapvetően pozitívan fogadták, és az évad lezárása után született kommentek többsége is alapvetően elégedett volt azzal, amit kapott a sorozattól. Könyvolvasóként én is elégedett voltam a látottakkal, pedig Philip K. Dick műve inkább csak útmutatóként szolgált a készítőknek, és nem követték szolgaian az eredeti mű cselekményét.

A második évad első két része szinte nyílegyenes folytatása az elsőnek, és meg is tartotta annak az erényeit. A főcím kis bővítést kapott, bár továbbra is az Edelweiss szól alatta, viszont előrejelzi a nézőknek, hogy új helyszínekkel bővül a bemutatandó univerzum.

Úgy vélem, hogy mindez csak előnyére szolgál a The Man in the High Castle-nek, hiszen egy kicsit panaszkodtam, hogy mennyire vérszegény lett az első évad végén Berlin, de a készítők mintha észlelték volna ezt az amúgy nem túl fontos hiányosságot, és Albert Speer Berlinjéből több távoli látképet is kaptunk.

Noha egy kicsit dolgozhattak volna még rajta, mert egy-egy pillanatban nagyon olyan íze van a látványvilágnak, mintha egy újabb fejlesztésű számítógépes játékba csöppennénk, a vizualitásra alapvetően nem lehet panasz. Ezt nem is a nagytotálok biztosítják számunkra, hanem számos apróság, a ruhák, felszerelések, fegyverek, járművek, plakátok, amelyek igazán élethűvé, kézzel tapainthatóvá teszik ezt az alternatív világot.

Persze történtek változások is, nem is kicsik, és innentől kezdve az első két részből származó spoilerekkel folytatom.

Kicsoda az Ember a Fellegvárban?

Ezt a kérdést tette fel többször is a sorozat az első évadban, és úgy tűnik adott rá egy választ. Ha történetesen nem kapta volna meg a második évad a berendelést, akkor mindenki abban a hiszemben maradt volna, hogy Adolf Hitler volt az Ember a Fellegvárban, hiszen utoljára egy várban láttuk, amint megszállottan nézte a filmeket, amelyek megszerzéséért annyi mindent megmozgatott. A készítők nyilatkozatban utaltak arra, hogy mindez szándékos változtatás volt a részükről a könyves alapanyaghoz képest.

A második évadban azonban erőteljesen visszarántottak minket ebből az értelmezésből, és számomra egy kissé meglepő módon visszatértek a könyves megoldáshoz. Ott Hawthorne Abendsen (Stephen Root) az Ember a Fellegvárban, aki a jóspálcák segítségével írta meg azt a könyvet, amely bemutatja az alternatív világot. A sorozatban is hasonló szerepet kapott, hiszen egy elzárt helyen, filmtekercsek sokaságával körülvéve kutatja a lehetséges világokat.

Felbukkanásával lényegében egy hamisítatlan PKD-i világhoz térünk vissza, amelyben párhuzamos valóságok léteznek, és ezek így, vagy úgy átjárhatóak. Az egyes világokban ugyanazok az emberek nagyon más személyiséggel bírnak. Szerintem ez egy nagyon szép tisztelgés a szerző előtt, hogy a sorozatban hogy fog mindez működni, azt majd meglátjuk.

Ezzel a gyorsan felskiccelt változtatással ugyanis egyúttal egy komoly kihívás is került az Ellenállás, és leginkább Julianna Crain (Alexa Davalos) elé: a filmfelvételek többsége ugyanis azzal végződik, hogy San Franciscót egy atombomba eltörli a föld színéről, és kitör a háború.

Az első évadban japán oldalon ugyanis megszerezték a fegyver terveit, amelyben nagy szerep jutott Noboszuke Tagominak (Cary-Hiroyuki Tagawa), viszont az ő várakozásaival szemben a japánok az újonnan nyert erejüket nem az elrettentésre, hanem a megelőző csapásra akarják felhasználni. Ezalatt a náciknak fokozniuk kell az erőfeszítéseiket, hogy megtalálják az Embert a Fellegvárban, és a Heydrichet leleplező Jon Smith (Rufus Sewell) dicséret helyett csak újabb feladatokat kap az általa nagyra becsült Führertől.

A sorozat egyébként nem feltétlenül a karaktereiről lesz nevezetes, de ez alapvetően talán nem is célja neki, és annak ellenére, hogy az első évadból megszokottnál több jelenetet áldozunk az egyes szereplők megismerésére, továbbra is a cselekmény viszi előre a történetet.

A Javert felügyelőként dolgozó Takesi Kido (Joel de la Fuente), vagy a már említett Jon Smith ennek ellenére remekül működnek a képernyőn, és nélkülük, valamint a japán kereskedelmi miniszter nélkül alighanem sokkal szegényebb lenne a felvázolt világ. A főszereplők egyikévé előléptetett, japánmániás Robert Childan (Brennan Brown) is jól hozza a megalkudni, és a helyzetből mindig többet kihozni akaró kádári kisembert.

Újdonság, hogy a második évadban kapunk visszaemlékezéseket is, Juliannától. Nem ez az egyetlen pont, ahol láthatóan törekednek arra, hogy az első évadban kissé elhanyagolt szálakról újdonságokat mondjanak, Tagomi utalásai a családjára és a koronaherceg feleségére, a háborúról szóló részletek, Joe családja mind-mind olyan apróságok, amelyekre korábban nem volt idő, mégis határozottan úgy érezhettük, hogy valamiféle jelentőségük van.

Kérdés, hogy a második évadban tényleg fontosak lesznek-e, vagy csak azért kerülnek szóba, hogy ne maradjanak lezáratlanul.

Ami nekem továbbra is nagyon tetszik, az a diktatúra békebeli világának a bemutatása. A kertvárosi idillben a háziasszonyok úgy tereferélnek, mintha nem Hitler, hanem Kennedy lenne az Egyesült Államok feje, a jakuzák gond nélkül hozzák az olasz maffiózók világát, ahogy az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a japánok által megvetett fehérek némelyike kénytelen prostituáltként kétségbeesetten megkeresni a kenyérre valót.

Mindez egyébként főleg azok számára lehet érdekes, akik nem tudják elképzelni, hogy milyen lehet az élet egy háború után konszolidálódó diktatúrában, (amely mögött persze továbbra is ott van az elnyomás gépezete).

Az új szezon első két része egyébként sokkal sötétebb képeket használ, mint az azt megelőző. A tágas és világos terek, amelyek időnként kiváló kontrasztot jelentettek az ellenállókról szóló filmekből ismerős alig megvilágított és szűk helyiségekhez képest, most szinte elfogytak. Időnként már-már fojtogató a légkör, amit egyébként a sorozat hangulatához remekül illeszkedő zene is csak megerősít.

Röviden szólva a The Man in the High Castle S2 kezdése nem okozott csalódást, határozottan megtartotta azokat az erényeket, amelyek miatt olyan szívesen néztem. Bízom benne, hogy az első két részben felvezetett szálak, és az alternatív világ lebilincselően izgalmas vizualitása kitartanak az utolsó részekig.

44 hozzászólás Ne habozz!

wellwellwell - 2016. 12. 19. 22:03

nagyon jó alakítások, jó sztori, szerintem a szezon jobb lett, mint az első.
vannak hiányosságok is persze, joe blake vonala végül csalódás lett, sokáig jól alakult, aztán túl elnagyolttá és kapkodóssá vált, de összességében nagyon jó kis évad volt!

szpojleres mókus - 2016. 12. 19. 22:18

Juliannától frászt kapok, az első évad végén is legszivesebben agyonvertem volna amikor elengedte a pasast, most még idegesítőbb.

Negatívum hogy az ellenállást teljesen kiherélték, lényegében semmi mást nem jelent csak hétköznapi emberek kínlódása a filmért. Az amerikiai nácivezér az egyetlen akinek a története még mindig a toppon van.

Én vagyok az egyetlen aki szivesebben látna egy konrontációt az ameriikai nácik meg egy tökös ellenállás között? Olyan Wolfenstein The new order módra (nagyszerű videojáték ugyanezzel a témával).

Geza Kovacs - 2016. 12. 19. 23:06

Jóval látványosabb az elsőnél. Mondjuk a varázsából is veszített mellette. Egy ilyen világnál mégis az általános működése érdekelne elsődlegesen, ott meg még mindig rengeteg a kérdőjel.

cherockee - 2016. 12. 20. 00:07

Király volt, délelőtt végeztem vele, a végénél utáltam, hogy megint egy évig nem lesz újabb rész. Újranézhető, mostmár az első évaddal együtt.

JKJ - 2016. 12. 20. 08:30

Én csak a pilotot láttam anno, de ha valaki elmagyarázná nekem, hogy mi értelme ennek a sorozatnak, azt megköszönném. Azért kérdezem, mert én ennyit tudok róla: Van egy alternatív idővonal, ahol a németek nyertek és a japánokkal közösen uraláják a mai egyesült államok területét. Ez kifejezetten érdekes lenne szerintem, de közben felbukkan videófelvétel a mi, valódi idővonalunkról, ahol nem nyert németország.

Mit is akarnak ebből kihozni? Nem értem. Valaki felhomályosítana?

winnie - 2016. 12. 20. 08:44

JKJ: erről szól a sorozat, nem?:) majd ki fog derülni, hogy mi a helyzet a videóval, hogy valami lázadást akarnak szítani vele, agy létezik egy másik, alternatív idővonal, ahol ez történt. (és, hogy ha létezik, akkor mit számít?)

de a sorozatban nincs alternatív idővonal – mármint a néző szempontjából ez másféle világ, mint az övé, de minden sorozat másféle. a sorozatban ez az egy világ létezik, amiben a németek nyerték a háborút. és erről a világról szól a sorozat. ezen nem hiszem, hogy bármit is kell magyarázni.

a felvétel nyilván egy elég fura dolog, kábé olyan, mintha a mi világunkban tűnne fel a német győzelmet sugalló felvétel. többek között ez is katalizálja a történéseket, amik idővel ki fognak futni valahova.

JKJ - 2016. 12. 20. 09:58

winnie: Pont ezért nem értem a videót. Miért van rá szükség? Nagyon érdekes egy világ ahol más let a 2. VH kimenetele, de ez a videó teljesen bezavar. Legalábbis nekem. Főleg, hogy a sorozat cyme is arra utal, hogy van aki belelát abba a valóságba is.

winnie - 2016. 12. 20. 10:07

épp ez benne az érdekes. dick az alternatív történelemre rádobott egy ilyen réteget. és ahogy halad az ember a sorozattal, felfedezi, hogy nagyjából mire megy ki a játék.

qedrák: spoileres volt a válaszod, inkább töröltem.

wellwellwell - 2016. 12. 20. 10:52

nekem az első évadban az agyamra ment, hogy minden a rohadt filmekről szólt. ez az évad végre már mást is hozott.
szpojleres mókus: egy ilyen szinten elnyomó diktatúrában, mint a náci/japán, kábé ennyi lehetősége van az ellenállásnak. csinálgatnak kis merényleteket és kész. nem konfrontálódhatnak a hatalommal, mert nincs hadseregük, tömegbázisuk, fegyvereik. ha elkapják őket, azonnali főbelövés.
amúgy a mi jelenünktől mentes alternatív valóság még jobb lett volna, teljesen arra fókuszálni, hogy nézne ki a világ ma, ha a nácik nyernek – de én nem vagyok sci-fi rajongó. :)

JKJ - 2016. 12. 20. 11:19

Értem. Inkább bepróbálom a könyvet, mert így sorozatban egyáltalán nem lett élvezetes számomra.

winnie - 2016. 12. 20. 11:37

jkj: persze, amelyik jobban bejön, de a kettő nagyon elfér egymás mellett, mert nem ugyanaz. itt és ott eltérő a koncepció, a sorozat eltér tőle és a világot is részletesebben bemutatja – nekem ez utóbbi az, ami igazán megfog.

Qedrák - 2016. 12. 20. 11:41

Oké, értettem. :)

Qedrák - 2016. 12. 20. 11:54

Bár hozzáteszem, hogy az első évadból elvileg kiderült az, amit leírtam. ;)

ridic - 2016. 12. 20. 13:54

Nem videó hanem film van a sorozatban.
Nagyon jó a sorozat, nagyon jók a szereplők, a főszereplőnő tökéletes.
Vizuálist megvalósítás gyönyörű.
Még nem értem a végére, de minden perce élvezetes.
Nem is tudom, mikor láttam ilyen jó soroatot utoljára.

Lajosék a másodikról - 2016. 12. 20. 23:12

A 2. rész végén enyhe Blacklist-merítés, ezt se hittem volna.

winnie - 2016. 12. 21. 05:01

Lajosék a másodikról: :) na, arra kíváncsi vagyok, bár nem hiszem, hogy egy tévés író nézne tévésorozatokat, főleg, ha nem amerikai. (és főleg nem the blakclist-et.)

Lajosék a másodikról - 2016. 12. 21. 09:30

Nyilván másnak is eszébe juthat, de szinte tök ugyanaz a vége, mint a Blacklist 3×01-nek.

“My name is Juliana Crain. I work with Joe Blake. I need asylum.”

“My name is Masha Rostova. I’m a Russian agent. I work for the FSB, and I’m seeking diplomatic immunity.”

Stanlee - 2016. 12. 21. 15:54

Mi is elkezdtuk nezni. Abban maradtunk, hogy nincs daralas, naponta megnezunk 1 reszt.

Ami az elonye-az a hatranya is ennek a sorozatnak.

Szerencsere nem egy szalon folynak a dolgok, hanem mar az elejen kapasbol elinditanak minimum 6 tortenetszalat, ahol is a nezo mindenbol kap egy kicsit, kinek ez, kinek az a tortenet vagy karakter tetszik jobban. Pont amiatt, hogy ilyen sok szal van a sorozatban, bizonyos dolgok nagyvonaluan megmagyarazasra kerulnek 1-2 rovid mondattal. Ami bennem tobb kerdest is felvetett, az pl. a japan gazdasagi miniszter alternativ vilagok kozotti 1 evad vegi “ugralasa”, amit aztan 2 mondattal rovidre is zartak az S02E01-ben, ami rendben is van, mert igy nem filozofalok rajta tobbet es elismerem, hogy ez volt az egyik lehetseges magyarazat, amit kitalaltam magamnak, de rossz szajizzel tudom csak elfogadni.

Vagy ott vannak meg a szerintem annyira nem elhanyagolhato kerdesek, mint pl. ki es hogyan kesziti ezeket a filmeket? Miert kesziti? Miert ennyire fontos Hitlernek az osszes begyujtese? Miert van akkora gazdasagi/technologiai fejlettsegbeli elteres a japan es a nemet USA teruletek kozott? Stb, stb, stb…

A latvanyvilaga miatt nezos, a kerdesekre meg remelhetoleg fogunk valaszt is kapni.

ivé - 2016. 12. 21. 20:14

Lehet, kicsit off, de talán közérdekű:
Egyelőre nem találtam okot arra, miért nem látom a második évadot az Amazon Prime fiókomban. Csak az első évad érhető el.
Ötlet? Csak figyelmetlen vagyok?

Stanlee - 2016. 12. 22. 12:05

@ive: figyelj ra oda, hogy habar van masodik evadjuk kulon, de abban csak ketto trailer van. Keress ra a nevere, es kattintsd vegig a talalati listat, az egyikben benne lesz az osszes resz. A nemet prime-ban ha rakeresel, 3 talalat van erre a sorozatra, abbol az egyik csak trailer…

ivé - 2016. 12. 22. 20:41

@Stanlee: köszönöm válaszod! Próbáltam már, ez sajnos nem működik ios appban, csak egy találatot hoz a title. A jelek szerint a mobilalkalmazásban nem szerepel minden média.
@Admin: nem akarom zsákutcába vinni a hozzászólásokat, máshol kutatok tovább. Kérlek töröljétek a posztot.

gio - 2016. 12. 23. 03:44

megmondom őszintén, hogy az első évad nem igazán tetszett. kizárólag azért maradtam végig, mert az alapötlet elképesztően érdekes volt, és a részletekben látszott az igényesség.

de Edtől például a falra másztam (és mászok azóta is), a színészi alakítások többnyire nem voltak kiemelkedők (leszámítva a két japánt és Smith-t), vontatott, szájbarágós volta a tempó, egyszerűen nem volt jó szerintem a részek többsége. minden a kurva film körül forog, közhelyes, panelekből felépített, bugyuta, életszerűtlen párbeszédek viszik előre nagyon-nagyon, feleslegesen lassan a történetet.

a megvalósítás pedig művészieskedő volt. nagyon is.

szóval, az első évadtól nem estem hanyatt. a második viszont szintet lépett, két nap alatt végignéztem a 10 részt, és nézném még tovább is. ez mindenben hozta, amit kellett.

Berlin elképesztő lett benne. főleg az utolsó jelenetben az a hatalmas, 150 ezres terem. a háttérben lobogó tüzekkel. úristen, de római volt!

nagyon-nagyon jó politikai játszmák, az első évadnál sokkal jobb színészi alakítások (sokkal kevesebb Ed és Frank!, végre kibontakozott Helen is), a mindennapokat, az életet jobban bemutató jelenetek.

szóval, aki esetleg úgy járt, mint én, hogy az első évadban csak az érdekes történet miatt maradt, de maga a megvalósítás nem tetszett neki, az adjon egy esélyt a második évadnak, szerintem éltek vele a készítők.

Groot - 2016. 12. 26. 11:46

Egyetértek az előttem szólóval, ez az évad emelte a tétet és sikeresen bővített az univerzumon. Nagyon tetszett, hogy több olyan valós motívumot is átemeltek a Speer-i építészet mellett (Lebensborn, eugenika, Atlantropa, Manzanar) amire érdekes látvány és sztori elemeket lehet felépíteni. Engem a mi valóságunkban játszódó családi jelenetek kevésbé zavartak mint Ed és Frank szenvedése, helyettük lehetett volna több intrika vagy plusz kis történetszál a főbb szereplőkkel. Aki az első évadot lassúnak találta, azt a mostani szerintem berántja majd egy darába az első néhány rész után, mint engem, aki 3 nap alatt lenyomta az egészet :D Örülnék is egy harmadik évadnak, meg nem is, mivel egész kerek lett most a lezárás az évad végén.

hummel - 2016. 12. 26. 23:45

A két hidegvérű ’hóhér’, azaz Takeshi Kido és John Smith közreműködésével akadályozták meg San Francisco tragikus jövőképét. Hm…

Vajon a végén látott Trudy egy alternatív világból származik? Elég nehezen lehetne kimagyarázni, hogy Juliana látta a húga holtestét. És itt nemcsak az utcai jelentre gondolok, amikor a Kempeitai tisztjei között feküdt vérbe fagyva a lány, hanem a tömegsírra, ahol megtalálta a húgát. Plusz Anne is ’megérezte’ a lánya halálát, aztán idővel ’visszahozta’ az élők közé a lányt, talán ekkor lépett ebbe a világba a másik Trudy. Persze lehet, hogy a lelőtt lány volt alternatív … és itt be is fejezem, kár elmélkedni, majd meglátjuk.

A Joe Blake, Martin Heusmann vonalért kár. Szerintem ezt túljátszották. A fiúnak hirtelen lett egy apja, aki elérhető közelségbe került a tróntól. A véletlenek ilyen összejátszása számomra már sok.

Végre a fellegváras ember, Hawthorne Abendsen fejébe is beleláthattunk. Más kérdés, hogy most John Smith is megkapta a lehetőséget a szereplők, folyamatok felismerésére és irányítására.

Összességében remek évadot láthattunk.

Brynden Rivers - 2017. 01. 03. 10:40

“Én vagyok az egyetlen aki szivesebben látna egy konrontációt az ameriikai nácik meg egy tökös ellenállás között? ”

Én, én ! :)

Amikor feltűnt Saul Tigh a Battlestar Galacticából akkor azt hittem hogy na akkor belecsapnak a lecsóba és lesz egy akciófilmes rész. Hát nem.

De a sorozat legnagyobb hibája, hogy egyáltalán nem támaszkodik a történelemtudomány eredményeire (bármennyire is furán hangzik ez egy alternatív történelmi sorozatnál), meglehetősen felszínes képet fest a nácikról. Pl. Nem mutatja be a sorozat a hatalmi eliten uralkodó állandó paranoiát és rivalizálás miatti káoszt.

Egy jobb történelmi ismeretterjesztő könyvben érdekesebb történetek vannak mint ebben a klisés sorozatban. Ezt ajánlom mindenkinek: http://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tortenelem-politika/titkos-haboru-kemek-kodok-es-ellenallok-1939-1945

Plusz Philip K. Dick nagyobb húzásait (nácik a Holdon, sőt Marsra készülnek, Földközi tenger lecsapolás stb.) kihagyták, Afrikáról pedig egy szó nem esik.

Brynden Rivers - 2017. 01. 03. 10:43

Nem tudom miért nyelte el az összes kommentem a blogmotor – azt is amelyikben ezt jeleztem de valaki tegye vissza az elsőt :(

Köszönöm

Qedrák - 2017. 01. 03. 12:42

Brynden Rivers:

A Földközi-tenger lecsapolása benne volt kétszer is, egyszer amikor Joe papája mondja, hogy micsoda remek terv az Atlantropa (mögötte a térképpel), egyszer pedig akkor, amikor a hippi nácik panaszkodnak Joenak, hogy ez egy környezetvédelmi katasztrófa lesz.
Afrika pedig tényleg nem volt benne a második évadban (leszámítva néhány háttérben lévő térképet), de az elsőben szó esett róla, amikor Heydrich meglátogatta Smith családját, és ott az afrikai “élményeiről” mesélt Thomasnak.

Ampu - 2017. 01. 03. 13:18

@Brynden Rivers: Foldkozi tenger lecsapolasat emlitik, mint tervezett projekt.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 07. 14:04

Kommenteket nem merek olvasni, mert még csak az első 3 részt láttam, de a kedvenc mondatom már elhangzott Smith Obergruppenführer szájából: “Ezek nagyon veszélyes emberek.” – mondja a feleségének, miután börtönbe juttatta az áruló Heydrich-et. Na itt hangosan felröhögtem. Azért ezt egy magas beosztású náci vezető szájából hallani, aki élet és halál ura, hát ez nagyon komoly volt.

A kezdés egyébként nagyon tetszik. Julianna áthelyezése a Náci Birodalomhoz még sok szórakoztató percet fog szállítani :-)

Brynden Rivers - 2017. 01. 09. 12:22

@Ampu, @Qedrák

“Foldkozi tenger lecsapolasat emlitik, mint tervezett projekt.”

Na ez elkerülte a figyelmem.

De ennek ellenére tartom hogy a sorozat alkotóinak nagyon elvette az energiáit, hogy egyáltalán megteremtették a világot, és így a forgatókönyv, rendezés, kamerakezelés, vágás, nem minden részére maradt elég energiájuk.

Nem rossz sorozat, csak lehetne sokkal jobb is.

gd42 - 2017. 01. 11. 13:51

Sokkal élvezhetőbb volt ez, a második évad. Szerencsére úgy tűnik az írók is felismerték, hogy a sorozat leggyengébb pontjai pont a főszereplők, így nekem úgy tűnt, kevesebbet láttunk belőlük, és többet foglalkoztak a – valóban érdekes – mellékszereplőkkel. Aki végigszenvedte az első évadot, annak ajánlom ezt, sokkal jobban sikerült.

xümikeXD89 - 2017. 01. 11. 14:27

Szerintem, nagyon jó lett a 2. évad.
Több nagyon jó csavar volt benne. Jól használták a történelmi hátteret.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy tudják majd folytatni.
Szerencsére az első évad két legidegesítőbb karakterét, Franket és Edet egy jobban használták.
Szerencsére jóval kevesebbszer volt lehetőségük rinyálni egy sort. Ebben segített, hogy elégé felpörgették az eseményeket, és, hogy a különböző karakterek képernyőideje egyenletesebb volt.
Rufus Sewell továbbra is zseniális, jelenetei aranyat érnek.
Az utolsó rész kezdése :) Ironikus szituáció és mondatok.
Remélem a harmadik évad képes lesz megtartani, s emelni a színvonalat.

Gerion - 2017. 01. 14. 23:35

Arra felfigyeltetek -e, hogy amikor Julianát kihallgatják a japánok és el kell mondania merre járt az elmúlt napokban, azt mondja, hogy a húgát kereste, olyan helyeken, ahová szeretett járni, pl. Twin Peaks-ben?:-) Egyébként az atombombát is Heisenberg device-nak hívják, érdekes, nem?

EG0 - 2017. 01. 18. 05:12

Joe Blake (Luke Kleintank) karaktere pont annyira és azért idegesítő nekem, mint az Agents of S.H.I.E.L.D.-ben Grant Ward (Brett Dalton).
Ugyanaz a butafejű szépfiú, akiről egyszerűen nem hiszem el, hogy hiperintelligens szuperharcosok lennének. Nem, ez nem pasiirigység, a 24-ben Kiefer Sutherland remek, ahogy pl. Daniel Craig is hiteles 007-es.
Ha a 2. évadban is annyit tolták volna, mint az 1.-ben, akkor kaszáltam volna a sorozat. Így viszont a 2. évad végére kifejezetten megszerettem a MITHC-t.
Nekem Inspector Kido (Joel de la Fuente) játéka sem jön be, túlságosan egysíkúan feszülten sziszeg mindig, minden helyzetben, amikből szó szerint csak másodpercekre jön ki az egész sorozatban.
A többi japán karakter jó.
A sorozatot viszont Rufus Sewell viszi a hátán, aki már a Dark City-ben is remek volt.
Jut eszembe, Rupert Evans kiköpött Brad Pit. Ahogy rágugliztam, ez nem csak nekem tűnt fel. :-D

Ha a 3. évad központi témája az Ellenállás lesz, akkor oda sem ártana egy erős, hiteles, harcos karakter, mert egyelőre hisztisek gyülekezete morális iránytű nélkül.

nade - 2017. 01. 21. 11:43

A 2. évad utolsó részeiig nekem az első évad jobban tetszet a kém sztorija miatt, jobb mint bármelyik James Bond vagy hasonló. (az Americanst mondjuk kaszáltam hamar az lehet felveszi még a versenyt).
Az első évad végéig nem is gondoltam hogy sci-fi lesz belőle, gondoltam csak egy faxa kém sori rejtélyes filmekkel.

(@JKJ: ) Lehet aki eleve sci-fi-ként ült elé, annak ezért nem jött be.

@Brynden Rivers – “felszínes képet fest a nácikról. Pl. Nem mutatja be a sorozat a hatalmi eliten uralkodó állandó paranoiát és rivalizálás miatti káoszt.”
de hát épp ez volt a fináléban a klimax szerintem, meg korábban a szöszi csaj is utalt rá hogy milyen rivalizálások zajlanak ott Berlinben!

@EG0 “Rufus Sewell – Dark City” Na ezt nem is tudtam hogy abban ő volt! Jó sok időre eltűnt…!
Tényleg ő meg Shang Tsung a legjobban játszó karakter, de ofc Julianat is bírom.

Joe Blake-t nem bánom hogy parkolópályára állították, talán már marad is ott.

Mr Pink - 2017. 01. 25. 15:27

Jobb volt az első évadnál sztem.
A 2. rész vége, a náci búcsúztatás a 9. részben és az évadzáró is nagyon ott volt!

A birodalmi háttér és hétköznapok aprólékos kidolgozottsága is jól ki van találva.

Nézni fogom a 3. szériát is.

Vitalea - 2017. 02. 02. 12:47

Az ellenállást a cylon-ok irányítják :-) Nekem tetszik az egész, nyilván nem hibátlan, de valahogy magával ragadó.

m76 - 2017. 02. 04. 23:25

Na végre megnéztem. Még az első évad elején tettem parkoló pályára a sorozatot, de most felhoztam magam végig.

Megmondom őszíntén, szerintem az első évad 3-4 rész környékén kimondottan pocsékba csapott át. Aztán évad végére volt elég jelentős javulás, de még mindig csak épphogy nézhető volt.

Ellenben a 2. évad tényleg kitűnő volt, egész végig javult, ami a 9 részben csúcsosodott ki, az majdnem 10/10-es volt. Az évadzáró kicsit gyengébb lett megint de nem sokkal 8/10 simán. Az 2. évad összességében egy nagyon erős 7/10-et ért nekem.

Részemről Joe Blake karakterével nem volt bajom attól eltekintve hogy mióta Berlinben van totál felesleges mellékszál lett belőle, de az évadzáróban teljesen érthetetlen és értelmezhetetlen, hogy amikor ott van a lehetőség hogy megállítsa a nukleáris háborút akkor arra gondol, hogy nem mert haragszom a fickóra aki hozta az aduászt. WTF?

A fade to black utáni jelenet meg totál értelmetlen volt. Szükségtelennek éreztem. Ettől nem érdekel jobban a folytatás. Sokkal jobb lett volna ha ott van vége a cliffhangernél. Mert ez így mi volt? Post cliffhanger jelenet, ami semmi pluszt nem ad, csak növeli az amúgy is magas káosz szintet ebben az egész katyvaszban, amit az alternatív univerzumokkal művelnek. Mintha annak csupán az lenne a célje, hogy könnyű ex machina kiutat adjon minden szorult helyezetből.

Zora - 2017. 02. 19. 10:14

Nagyon jó volt az évad!

Én még arra is gondoltam Thomas-szal kapcsolatban (kár, hogy a szálak nem értek össze), hogy átmehetett volna a másik idősíkba, ahol nem ölték volna meg. És, így néha meglátogathatta volna a szüleit is.

Ja, és Takachi (asszem, így hívják), átjött ugye a normál világból a náciba, ahol élt a családja. Igen ám, de mi lett a nácivilág-beli Takachi-val? Vagy most kettő van itt?

Rendkívül jó sorozat, nincs fekete és fehér, így lehetett a 2. Vh-ban is, hogy senkit nem lehet 100%-ban elítélni, vagy felmagasztalni.

Zora - 2017. 02. 19. 10:29

Hahó, beragadt egy kommentem!

Qedrák - 2017. 02. 19. 19:20

Mármint Kotomicsire gondoltál, ugye? :)
Tagomi titkárára.

Ginevra - 2017. 02. 20. 23:26

Meg nincs evad kritika? Most fejeztem be, es szerettem volna elolvasni :)

Engem regen nem rantott be ennyire sorozat, olyan volt, mint egy letehetetlen konyv :) Imadtam.

B - 2017. 02. 21. 10:52

Ami engem érdkelne, hogy ebben az univerzumban mi van a világ többi részén. Pl mi lett a CCCP-vel (térképen zöld maradt), illetve ha már a tengelyhatalmak nyertek, mi lett Olaszországgal? a térképen az ő területeik/érdekszféráik is pirossal voltak színezve

@Zora
Ez talán majd kiderül, hogy tudnak utazni a két világ között. Lehet hogy csak az tud aki már meghalt az egyikben (pl. Trudy, de a miniszter alteregojánál is sejtetik hogy lehet hogy amikor utoljára látták, azt hitték megy leugragni…)

Anak - 2017. 02. 24. 07:40

Tegnap fejeztem be a 2. évadot. Én nagyon szeretem ezt a sorozatot, számomra rendkívül érdekes és egészen jól van felépítve.
Ami viszont nem tetszik, az a sorozat világában a nyelvek használata kezelése. A japánok egymás közt japánul beszélnek, a németek egymás közt németül beszélnek, de hogy a néző is értse a japán is angol és a német is angol. De amikor a japán és a német tiszt egymással beszél, az miért angol? Illetve van, hogy a németek németül beszélnek egymással közben angolra váltanak egymás közt. Mintha a japánoknál is lett volna így.
Nekem zavaros.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz