login |

DCI Banks – írta Eloise

2016. 12. 23. 14:52 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Sokakat nem ért meglepetésként, hogy nemrég kaszát kapott ez az angol krimisorozat. Nem egy véleményt olvastam, miszerint a főszereplő unalmas és karót nyelt, a részek gyakran kiszámíthatóak és vontatottak. Nem állítom, hogy ezeknek a kijelentéseknek nincs semmi alapjuk, de számos pozitívumot is fel tudok sorolni a sorozat mellett. Emellett szerintem egyre jobb lett, amit kevés szériára jellemző.

Az angol ITV sorozatának alapján Peter Robinson Inspector Alan Banks-könyvei szolgáltatják – az első évad például 3 könyvet dolgozott fel 3*2 epizódban, és a folytatásban is a regényeket adaptálták még egy ideig. Klasszikus krimiről van szó, felkavaró gyilkosságokról, és egy csökönyös nyomozóról, akinek két segítője is akad.

Amit mindenképpen kiemelnék az a DCI Banks képi világa. Gyönyörű megoldások voltak nem egy helyen, nem féltek „játszani” a képekkel. A főszereplő tényleg kicsit karót nyelt, de egyre inkább feloldódott. Az utolsó évadban pedig időnként már szimpatikusnak is találtam.

Ebben sokat segített az édesapja karaktere, akinek hála megismerhettük Alan Banks (Stephen Tompkinson) érzelmesebb oldalát is közelebbről. Ahogy a főhős a család és a munka közötti egyensúlyt próbálja megtalálni, az pedig szinte mindenki számára ismerős lehet, aki elvált, és távol él a gyerekeitől és/vagy valamely idős szülőjéről kell gondoskodnia.

Érdekes, hogy a másik két főszereplő nő, és teljesen ellentétes személyiségű. Annie (Andrea Lowe), – akibe a nyomozó természetesen szerelmes, hogy legyen némi romantika – érzelmes, érzékeny és kedves. Helen (Caroline Catz) ezzel szemben gyakran érzéketlen, szigorú és kemény, persze ahogy lenni szokott róla is kiderül, hogy nem egy robot, és neki is vannak érzései – őt kifejezetten megszerettem.

Az utolsó évad a többitől eltérően egy elég komoly átívelő szálat kapott egy Steve Richards nevű gonosz szereplővel. A zárás is elég drámaira sikerült és összességében kaptunk egy lezárást, – ami krimisorozatoknál egy kicsit egyszerűbb -, de érdekelt volna, hogy hogyan lépnek innen tovább a készítők. Ha egy-két évaddal korábban fejezik be, talán azt mondtam volna, hogy nem kár érte, így viszont talán még kicsit hiányozni is fog.

Amire még mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy a sorozatot megelőzi egy pilot (vagy minisorozat), a DCI Banks: Aftermath, amit szintén érdemes megnézni. Egyrészt, mert egy viszonylag fordulatos történetet láthatunk, és mert a gyönyörű és tehetséges Charlotte Riley szerepel benne.

Összességében a DCI Banks számomra nem volt kiemelkedően jó, de számos krimisorozatnál azért jobban tetszett. A részek minősége hullámzott, de legalább egy közepes szintet mindig simán hozott. A képi világ, mint már említettem, zseniális volt, látszott, hogy sok energiát fektettek erre.

3 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2016. 12. 23. 15:48

Köszi a kritikát, ez már rég rajta van a listámon, de előbb-utóbb sorra is kerül majd. :-) Az angol nyomozósok ritkán nézhetetlenül rosszak, úgyhogy némi bizalmam azért van hozzá.

Hegedda - 2016. 12. 23. 23:50

Én néztem amíg volt felirat hozzá, érdekes volt ahogy a karót nyelt főhős kap egy fiatal lendületes hölgyet társnak, illetve a hangulata is jó volt.

roni - 2017. 09. 18. 09:44

Én nagyon szerettem (morcos felügyelő, szürke táj, korrekt bűnesetek).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz