login |

Doctor Who: a karácsonyi epizód

2016. 12. 26. 15:50 - Írta: dzsiaj

23 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– Take a good, long look. It takes a moment to see it.
– See what?
– Superman and Clark Kent are one and the same person.

Egy kis alkotói szabadság mindenkinek jól jön, és úgy tűnik Steven Moffat-nek is erre volt szüksége ahhoz, hogy egy kiváló epizódot tegyen le az asztalra. Nyilván nem ez lesz az a Doctor Who-rész, amiről még évek múlva is beszélni fogunk, inkább amolyan aranyos kis semmiség volt, de a nagyon-nagyon jó fajtából.

A teljes egy óra alatt semmi más nem járt át, csak a jól eső, igazi feelgood-érzés, amiről eddig is tudtuk, hogy képes rá a sorozat, de újabban nem nagyon kaptunk ilyeneket, még karácsonyra sem.

Oké, a tavalyi Alien-koppintás sem volt rossz, de az meg teljesen más hangvételű volt, és még a végét is át kellett írni Jenna Coleman hirtelen döntése miatt. Az azt megelőző karácsonyi különepizódok esetében viszont rendesen erőlködnöm kell, ha emlékezni szeretnék rájuk: volt egy Charles Dickens-utánérzés, ami kifejezetten szentimentális lett, meg valami nagyon gyenge special kisgyerekekkel meg valami erdővel, és ennyi.

– What are you doing here?
– We could ask you the same question. But it’s your apartment, so we probably won’t.

Most viszont nem kaptunk mást, csak egy óra mosolygást, és valahogy érezni lehetett, hogy itt bizony nem lesz hirtelen, megrázó haláleset vagy felesleges szenvedés.

Valamilyen szinten persze ide is be kellett hozni a Doctor magányosságát, de ez tényleg a minimálisra lett fogva, és Moffat még ennyi idő után is tud tökjó szentimentális szövegekkel előállni; ha összegyűjtenénk, amit eddig írt, simán kijönne belőle egy Coelho-kötet.

Az is jót tett, hogy a készítő ezúttal nem akarta túlcsavarni a sztorit, nem akarta kifordítani azt, amit már kétszer kifordított, sem a többi rá jellemző dolgot: egyszerűen csak megragadott egy gyerekkori álmot (ki ne akart volna Superman lenni kiskorában?), beleillesztette azt egy klasszikus szituációba (vajon rájön-e a szeretett nő, hogy élete két legfontosabb férfija egy és ugyanaz a személy?), és adott hozzá egy ugyancsak klasszikus idegeninváziót.

A végeredmény pedig egy, az ezerszer felhasznált elemek ellenére is friss, humoros, és megfelelően, de véletlenül sem túlzásba vitten csavaros epizód lett, amire jól esik majd visszaemlékezni.

– A bit empty, isn’t it?
– Yes, I created a distraction. I flooded downstairs with Pokemon.

Oké, valamivel több képregényes utalást elbírtam volna (a Siegel-Shuster megvolt az elején, de azon túl?), de ez legyen a legkevesebb probléma. Nyilván lehetne ekézni a BBC-költségvetést, de nem akarom, hiszen többé-kevésbé ügyesen oldották meg, hogy ne lógjon ki a lóláb, ráadásul egy csomó kiváló egysorost kaptunk, nem egy helyen lehetett hangosan felröhögni.

Sok ilyet még karácsonyra, tavasszal pedig – nem feledni – érkezik a 10. évad!

23 hozzászólás Ne habozz!

Edrick - 2016. 12. 26. 16:12

“Oké, a tavalyi Alien-koppintás sem volt rossz, de az meg teljesen más hangvételű volt, és még a végét is át kellett írni Jenna Coleman hirtelen döntése miatt”

Öm, ez a két évvel ezelőtti, nem? Tavaly az Éneklő Tornyok voltak Riverrel :)

Amúgy egyetértek, nekem is nagyon tetszett. Valóban benne voltak azok a nyilvánvaló – és előre kiszámíthaó – dolgok, hogy a szerelmesek összejönnek, az utolsó pillanatos felfedés stb, de mégis működött :D Nem csavarta túl a dolgokat, csak egyszerű volt, és rohadtul élvezetes. Az egysorosak meg csak úgy potyogtak.

Nardole viszont.. hát egyelőre még a “van” kategóriában van, nem nagyon értem, hogy miért van itt, mármint azt, hogy hogy, azt igen, de a miértjét a dolognak nem nagyon. Viszont most engem sem zavart annyira, és tekintve, hogy a 10. évadra (legalábbis egy jó részére biztosan) marad, ha így folytatja, talán még egy kompetensebb karakter is válhat belőle.

Mackie: a rövid promó alapján nem tűnik rossznak. Vagy legalábbis határozottan jobb, mint anno az első kiadott felvételen volt. Meglátjuk.

Jöhet a 10. évad!

dzsiaj - 2016. 12. 26. 16:25

Edrick: és tényleg, kiment a fejemből, hogy idén nem volt évad :) Meg az általad említett christmas special is kábé ekkora benyomást tett rám. Így, hogy mondtad, már beugrik, de amúgy tüzes vassal kínozhattak volna évekig, akkor se.

emese - 2016. 12. 26. 16:36

Azért volt egy pár jobb xmas special, pl a tavalyi (River búcsúja akkor is zseniális, ha neked nem jött be), az alienes, aztán a Clara bemutatkozós… ok Smith búcsúrésze gáz volt. De összességében nekem Moff karácsonyi epizódjai jobban bejönnek, mint a Davies érában gyártottak.

mSO - 2016. 12. 26. 16:57

Nem úgy volt, hogy Moffat nem lesz már Doctor Who-ban? Vagy hol/miben volt a váltás?

Edrick - 2016. 12. 26. 17:00

Moffat még a 10. évadot viszi, és az lesz neki az utolsó. Ez meg az utolsó karácsonyi volt, amit készített, több nem lesz. Szóval váltás olyan tekintetben lesz, hogy egy utolsó évad (de már tuti biztosan utolsó), és vége a Moffat-érának.

Smith búcsúrészét én csak a vége miatt szerettem, az tetszett. Amúgy az szerintem sem a jobbak közül való sajnos

mSO - 2016. 12. 26. 17:07

Edrick: ah, köszi, csak láttam, hogy ebben az évadban még rendezget nem kevés részt.

kw - 2016. 12. 26. 17:10

moffat egy idióta. sajnálom h így elbaszták ezt a sorozatot.

Én is akarok kommentelni - 2016. 12. 26. 18:19

kw:
Olyan szinten elbaszta Moffat ezt a sorozatot, hogy világszerte (újra?) ismert lett a sorozat, a nézők száma is többszöröződött.
Persze ez lehet nem igaz, mert csak több külföldi oldalon olvastam ezt (no meg itt is tavaly).

Nekem tetszik ez a vonal, neked nem. Miért erőlteted akkor? Én sorra kaszálom azokat a sorozatokat, ami olyan irányba ment el, ami nem tetszik.

emese - 2016. 12. 26. 18:20

Moffat egyáltalán nem rendez részt, mert nem rendező, ellenben ír,, mert író és showrunner.
A jövő évi Xmas special is Moffat még.

És szerintem senki nem várja Chibnall-t, aki látta pl a Torchwoodban a cyberwoman-t.

abba - 2016. 12. 26. 19:40

Nekem nagyon kellemes élmény volt, kedves sztori, ügyes színészek – még segített is az amerikai vonal, volt kit használni arról a kontinensről is.
Az előzetes is tetszett a rész végén, már kezdek izgatott lenni az új évad és companion miatt.

geg - 2016. 12. 26. 19:42

Doctor!

winnie - 2016. 12. 26. 21:32

“És szerintem senki nem várja Chibnall-t, aki látta pl a Torchwoodban a cyberwoman-t.”

aki pedig látta a broadchurch-öt, az várja?:) alapvetően az egyik legelismertebb író jön, akinek komoly doctor who-s múltja van, szóval ez mindenképp jót jelent, aztán kiderül, hogy mi lesz az eredménye.

emese - 2016. 12. 26. 23:09

winnie: a Broadchurch jó hivatkozási alap volna, ha nem lett volna Broadchurch season 2 is. Ami eléggé meh módon sikerült, tehát ez is egy 3 napig tartó csoda volt.
Aztán volt még: 42, The Hungry Earth two-parter… mindenesetre nem írt semmit ami közelítene a Blink-hez vagy a Heaven Sent-hez.
Akinek a cyberwoman nem mond semmit, nekik meg érdemes leguglizni, jó kis NSZK pornó-feelingje van. :D

István - 2016. 12. 26. 23:53

Az awkward moment mikor egy Doctor Who jobb élményt nyújtó szuperhős témát csinál mint a BvS vagy SS volt :D

nedewya - 2016. 12. 27. 04:02

emese:

Chibnall showrunner lesz nem feltétlen fogja ő írni a részeket. Persze nyilván fog egyet-kettőt, de nem feltétlen annyit mint Moffat. Arra a feladatra ott lesznek neki a zseniális író társak. Viszont láttuk már hogy attól mert valaki zseniális író, még nem lesz jó showrunner. Pl pont most Moffat esetében.

kw - 2016. 12. 27. 06:08

már rég kaszáltam ezt a szart. de mivel szembejött junkien, belenéztem, hátha.. 10 perc után offoltam.
ennyit a jól megmondásról, valami más?

Yamagato - 2016. 12. 27. 11:51

Nagyon durva, hogy eltelt egy év az előző Doctor-os kaland óta. Már igazán kezdődhetne a 10. évad! Egy ízig-vérig karácsonyi epizódot kaptunk, a képregényes témáért pedig oda vagyok, úgyhogy az is plusz pont nálam. A bejgli mellé jól esett egy ilyen klasszikus, feelgood DW élmény, brillírozó Capaldival,invázióval, aranyos mellékszereplőkkel, lezuhanó űrhajóval és remek egysorosokkal:
“You are not supposed to be in here.
I know, it’s terrible. Sorry,I am doing everything I can to stop me.”
Nardole most teljesen elviselhető volt, remélem a 10. évadban is sikerül ezt megtartani az íróknak, mert ezt a kopasz angol komikust iszonyatosan nem bírom, de most elment.

Daniel - 2016. 12. 27. 16:38

@kw: Neked nagyon-nagyon szomorú életed lehet.

humorpalanta - 2016. 12. 27. 17:13

Best.Episode.Ever.
Tényleg. Nagyon sok kedvenc részem van, de azt hiszem, hogy ez most rögtön Top10-es lett. Nagyon jó egysorosak voltak.
“I’m an intruder too. Yeah I brought snacks. Mark of a pro.” :D
Dőltem. :D

thepoohone2 - 2016. 12. 27. 23:27

Hát remélem ez az irritáló kopasz csávó nem sokat fog szerepelni a 10. évadban. Összességében elég meh epizód lett, 1-2 jó poénnal és ennyi. Emlékezetes momentuma nem volt, ellentétben a tavalyival.

Azért jó lenne, ha olyan írná a kritikát a részhez, aki képben van a sorozattal. Van egy ordas nagy hiba a cikkben, és a rámutató komment után se lett javítva, ami elég gáz.

dzsiaj - 2016. 12. 31. 00:19

thepoohone2: Képben vagyok a sorozattal, már ami az újkori részeket illeti. Az, hogy a tavalyi karácsonyi rész annyi nyomot se hagyott bennem, hogy emlékezzek rá, szintén egyfajta kritika.

Kommentben elismertem a tévedést, de személy szerint nem vagyok az utólagos beleszerkesztés híve, ha nem feltétlenül muszáj.

emese - 2016. 12. 31. 19:47

@dzsiaj: a tárgyi tévedés még nem kritika, ellenben sokatmondó, hogy annyi energiát nem öltél bele a dologba, hogy leguglizd, amiről írsz. Ez mondjuk a blog olvasóival, meg általában a bloggal szemben is elég érdekes hozzáállás.

dzsiaj - 2017. 01. 01. 20:22

“hogy annyi energiát nem öltél bele a dologba, hogy leguglizd, amiről írsz.”

A hibát ott követtem el, hogy imdb-n kezdtem el kutatni, ahol a christmas special-ök rendre az új évadok nulladik részeként vannak feltüntetve. Kivéve az ominózus epizód, ami meg ugye nem (egyébként teljesen értelemszerűen), és mivel nem emlékeztem a részre, nem is kerestem tüzetesebben, pedig kellett volna.
Nem mentegetem magam tovább, hiszen egyértelműen benéztem a dolgot. Az biztos, hogy a jövőben erre sokkal jobban oda fogok figyelni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz