login |

Sense8: A Christmas Special

2017. 01. 03. 21:45 - Írta: superpityu

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Tudom, tudom kicsit meg vagyunk késve a kritikával, de talán még nem nézte meg mindenki a Sense8 karácsonyi különkiadását. Nekik mondom, hogy érdemes. Nagyon is.

Az az igazság, hogy ez a 2 órás epizód valami hihetetlenül jó lett. Persze biztos van bennem némi elfogultság, hiszen az első évadot is 9/10-re hoztam ki, de ettől függetlenül is nagyon bejött amit láttam. Pedig messze nem volt tökéletes most a Sense8, de remekül pakolja össze a karaktereket, és ebben rejlik az erőssége.

A legnagyobb pozitívum, hogy nem csak a megszokott párosokat kaptuk meg, hanem mertek eddig egymással keveset érintkező karaktereket is összetenni hosszabb jelenetekre. S bár nem ezek voltak az epizód csúcspontjai, hanem a kábé félórányi montázs amit elhelyeztek a részben – igazi karácsonyi ajándék volt.

Nem volt elég, hogy a kezdő jelenet máris hozta a Sense8 egyedi hangulatát, de vizuálisan is szemet gyönyörködtetőre sikerült megvalósítani. Sőt később kicsit próbálták megismételni az első évad egyik nagyobb fogását, az orgiát, ami most is működött, ráadásul az egész végig szép és esztétikus tudott maradni. Kár, hogy igazából mégsem áll bennem össze, hogy ezt akkor, hogyan is gondolják, mármint, hogy ki-kivel. De ez már legyen az én bajom.

Számomra az tette igazából érdekessé az új epizódot, hogy nem foglalkoztak túl sokat a főszállal. Persze szem előtt volt tartva Whispers, és a szereplőink is rájöttek miként működnek a képességeik, viszont a legtöbb hangsúly mégis a különálló szálakon volt.

Nem tudok mást mondani, mint hogy egy kincsesbánya ez a sorozat, hiszen nem elég, hogy 8 főszereplőnk egytől egyig érdekes figurák, de még a mellékkarakterekkel sincs igazán gond. Bár Nomi mellé lehetett volna kevésbé idegesítő figurát is kitalálni, de Amanitán kívül nem igazán volt bajom senkivel. 

A Kala-Wolfgang szál leginkább aranyos, és jópofa, de szerencsére egymás nélkül is egészen érdekesek tudnak maradni (oké, Wolfgang egymaga is tök jó karakter, de tavaly sokszor éreztem ezt, hogy Kala csak miatta izgalmasabb, érdekesebb). Sun is egyre jobban érdekel, pedig őt nem igazán csíptem korábban. Lito pedig szinte a kedvencem lett ezalatt 2 órás kaland alatt.

Capheus pedig egyelőre nem olyan erős, mint az előző színésszel (váltás volt, ugyebár) volt, de lehet a csak a megszokás beszél belőlem. Will, Riley és Nomi meglehetősen kevés időt kapott most, nem véletlenül, hiszen pont velük került előtérbe a főszál.

Mivel karácsonyi epizódról beszélünk, így nem meglepő, hogy volt egy csomó szentimentalizmus is volt benne – erről szól az egész ünnep. Szerencsére nemcsak ez a vonása határozta meg a részt, így tök jól felépítették a sztorit a karácsonyi és szilveszteri csúcspontra. (A már említett, zseniális szülinapi, bulizós montázst a rész közepén pedig nem is tudom, hányszor újranéztem már.)

Pontozni nem tudnám, szerettem és kész.

30 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2017. 01. 03. 22:07

Az a helyzet ezzel a sorozattal, hogy tudom, hogy racionálisan akad bőven hibája, de ennyire rég szerettem valamit a tévében. Ez a karácsonyi special is a tavalyi sorozatfelhozatal egyik fénypontja volt, pedig semmi extra nem történt benne, sőt a negyede “csak” zenés montázs volt, na de milyen rohadt jók már. Komolyan nincs jelenleg sorozat, ami ennyi feelgood pillanatot adna nekem, egyszerűen jól esik a túláradó – és igen, néhol túlzó – optimizmusa. Nem vagyok benne biztos, hogy a jelenlegi legjobb sorozatok között van, de tutira az egyik legnagyobb kincs. Wachowskiéknak szerintem még semmi sem állt ilyen jól.

LaCRossE - 2017. 01. 03. 22:13

Cyclo-val egyetértek. Igazából én azért szeretem ezt a sorozatot, mert nálam olyan, mintha ünnepelné az életet, annak sokszínűségét, az embereket, a mi sokszínűségünket.

Nekem a részben szintén a zenés montázsok tetszettek a legjobban, de azt is el kell mondani, hogy a zenéket szerintem iszonyúan jól sikerült összeállítani.

Nagyon hiányzott már ez a sorozat, és nagyon nehéz lesz megvárni az évad többi részét is, de a Sense8 nálam egy évad (és a special alatt) átvette a SZÍVEMNEK legfontosabb, legértékesebb sorozatának titulusát.

LaCRossE - 2017. 01. 03. 22:14

(szerintem amíg jön a 2. évad, addig még vagy kétszer tuti ledarálom – hihetetlen, de szerintem soha nem fogom megunni)

Pam De Beaufort - 2017. 01. 03. 22:34

Lana Wachowski cameo-ját észrevettétek? :)

fringefan - 2017. 01. 03. 23:21

ááá, az egész rész egy nagy guilty pleasure volt. de inkább a rosszabbik értelemben, pedig szerintem is az egyik legjobb jelenleg futó sorozat.
bízom benne, azért kellett ez a rész, hogy letudják a bulikat és szuperul megrendezett orgiákat, mert okés, jó érzés nézni, amikor jól érzik magukat, de nem ezért szeretjük a sorozatot. alig történt valami. az utcsó jelenet meg aztán rendkívül lazy rendezés volt, ahhoz képest, hogy a börtönös, hogy fel volt vezetve.
ó, igen: nagyjából követem a sorozattal kapcsolatos híreket, de sehol sem láttam, hogy a fekete csávót így sunyiban lecserélték. nekem az első színész sokkal szimpatikusabb volt.

zedtheant - 2017. 01. 03. 23:22

nekem is nagyon bejött ez a 2 óra. szinte minden jelenet ütött, amikor együtt szerepeltek a nyolcasból úgy, hogy fizikailag nem voltak egy helyen.
tényleg nagyon pozitív, jó nézni és remek music video feeling volt végig.
lana pedig szilveszterkor remek volt, nem a képedbe tolva, de simán ki lehet szúrni a haja miatt :)

kaminer - 2017. 01. 03. 23:30

Pam De Beaufort: igen, pont írni akartam, hogy a végén a tüzijátékos résznél, mikor Wolfgang bóklászik az utcán, mellette megy el Lana:)
amúgy mint rész, nekem gyenge volt, de mint xmas spetial, rendben volt, a túl sok montázzsal együtt (jó, a szülinapos tényleg jó volt). és remélhetőleg jól felvezette a tavaszi részeket, ahol már talán tényleg a továbblépésre koncentrálnak, meg a karakterfejlődésekre, mert a sok feelgood és egymásra találós részek már nem tartanának a sorozat mellett.
ja és a capheus felvezető jelenet kicsit béna volt, bár értékelendő, h nem sunnyogták el capheus arc- és alakváltását.

szpojleres mókus - 2017. 01. 04. 00:50

Nekem túl sok volt a bulizás. Eleinte jó volt őket látni igy de utána már unalmas lett egy idő után.

Továbbá csak én nem értettem, hogy a doki bármikor be tud lépni willhez akkor nem léphetett be amikor buliztak a töbekkel pld?

Alterego9 - 2017. 01. 04. 03:39

szpojleres mókus: A doki csak Willhez tud belépni mert az ő szemébe nézett, azt hogy Will kikhez lépett be azt már nem látná, csak azt hogy Will vergődik a szobájában és magában beszélget.

Ghost - 2017. 01. 04. 06:39

Én pont most éreztem azt, hogy kifulladt a lufi, ennyi volt a sorozat varázsa és picit aggódom a folytatás miatt. Igen, a montázs jó volt, viszont az orgia szerintem totál céltalan volt és számomra egyre idegesítőbb, hogy mennyire túl tolják mikor megjelennek egymás előtt. Nincs már hatásuk és ötlettelen, hogy az egyik hogyan segíthetne a másiknak. Persze ez csak egy special volt (bár sztori szempontból sem kihagyható), de most úgy érzem, hogy amiért imádtam, már nem tudok rajongani érte és aggódom, hogy tud-e még bármi olyat mesélni, ami érdekes lehet vagy csak a kötelezőket rója majd le, a szeretet egyetlen üzenetével.

Platschu - 2017. 01. 04. 11:31

Ami a legjobban tetszett, hogy átjött a werkfilmek és képek hangulata. Iszonyú buli lehetett a színészek végigutazni a Földet és mindenhol kicsit forgatni ezt-azt. A partis táncoláson látszik, hogy mennyire élvezik egymás társaságát, mert nem tűnt megjátszottnak, hanem spontán életörömnek. S ennek a sorozatnak az egyik üzenete. Totál jó kedvem lett tőle és már most nézném a 2. évadot.

Kicsit azt éreztem inkoherensnek, hogy mennyi idő telt el és kivel mi történt. Mennyiszer léptek kapcsolatba? Mennyire ismerték meg egymást? Mert néha totál úgy néz ki, mintha 1-1 karakter először beszélgetne, máskor meg komplett csoportjeleneteket bevágnak, tehát már ismerniük kellene egymást szó szerint töviről hegyire, hogy ki minek örül, mitől szomorú, mik a hobbijai. Pl. ilyen hiba volt szerintem Kala fejlődése. Fél a szextől, de közben ő is ott van a csoportos orgiában, majd később megint romantikáznak Berlinben (a hátteret elfelejtették műhóval beszórni), de megint utána rohan vissza a férjéhez. Tehát itt mintha lett volna némi vágási vagy folytonossági hiba.

Will szála is még lóg a levegőben. A csoportnak jobban kellene őt segíteni, de így is Riley túl sokat kockáztat, mert elég csak egyszer átvenni Whispersnek az irányítást, akkor őt is meglátja és ő is elbukik. Remélem ez ki lesz még bontva a 2. évadban. Örülök, hogy Angelica és Jonas is jelen vannak még, de azért remélem lesz gyakorlati hasznuk is. Brian J. Smith egyébként meglepően jól játszott most is. Jól hozta ezt a drogos vívódó figurát és azért az szép változás a rendőr karrierhez képest. Kicsit mégis úgy érzem, hogy Rileyval összekötve a lány kicsit parkolópályára került. Majd meglátjuk, hogy JMS mit tud ezzel a helyzettel kezdeni.

Imádom a mellékkaraktereket is. Amanita, Hernando és Félix legalább olyan fontosak, mint a főszereplők. Lito mamája tényleg szenzációs volt.

Capheus lecserélésének annyira nem örülök. Kicsit az ő szála is kilóg az egészből, de remélem jobban be tudják kapcsolni a többiekhez, mert ő elsősorban Sunhoz kapcsolódik.

A nászéjszakás jeleneten annyit röhögtem. Olyan abszurd az egész, hogy egymás fejében ide-oda váltogattak éppen aktus közben, hogy ez tényleg jó helyzetkomikum volt.

Az is tetszett, hogy Sun a börtön ellenére ezzel lesz szabad, hogy a többieket látogatja. Az meg különösen jó volt, amikor mind segíteni akar neki a börtönben, amikor majdnem kinyírják a bérgyilkosok.

Kíváncsi leszek Wolfgang orosz maffiás szálára is. Miért nem utazik el? Félix magához tért, most már nyugodtan leléphetne csendesebb életet élni. Nem is csodálkozom, hogy Kala emiatt lapátra tette, de azért remélem lesz erről majd még flashback a 2. évadban. Olyan kis helyesek együtt.

Amit talán kicsit túltoltak, az az LGBT közösségek kiszolgálása. A mondandót is olykor már szájba rágták. XXI. század!!! :D

Aredhel - 2017. 01. 04. 11:38

Nekem ez a sori az egyik kedvencem. Már többször újranéztem, és többedszerre is erős érzelmeket tud kiváltani belőlem.
Én nem igazán tudtam, mit várjak a Christmas Special-től, de jóval többet kaptam, mint ami reméltem. Azt hittem, hogy amolyan időhúzás lesz, nem halad előre semmit a történet. Ezzel szemben majdnem minden karakternél úgy éreztem, hogy volt egy ív, volt valami premissza, fejlődés és konklúzió.
Persze egyenetlen volt a rész, és bár jók voltak a zenés montázsok, az orgia, de kicsit kevésbé organikusan illeszkedtek az egészbe, mint egy normál Sense8 résznél, de összességében nekem is meghozta a sorozathoz kötődő érzéseket. Fülig ért a szám.

yooha - 2017. 01. 04. 12:58

Lásd többi vélemény :)

Nagyon gyorsan eltelt a 2 óra, a zenés montázsoknál azt éreztem, hogy milyen jó ez, pedig tulajdonképpen semmi sem történik. Azért valamennyi sztori volt.
A Whispers szálat nem tudom meddig lehet így folytatni, szegény Willnek így elég nyomorult élete van. Vagy lezárják gyorsan, de akkor mi lesz utána, vagy a vergődését nézhetjük még, ki tudja meddig. Kellene valami “só”, ami kevésbé gyilkos, mint a heroin, pl. beköltözik valami agyhalott sensate fejébe, vagy valami.

Alterego9 - 2017. 01. 04. 16:23

Platschu: Whispers nem tud Riley fejébe költözni csak azért mert Will szemén keresztül kivetíti magát oda ahol Riley van.

Csak az a veszély fenyeget hogy ha megtudja hol van a szoba amiben Will van, akkor odamegy, és Riley szemébe néz élőben.

m76 - 2017. 01. 04. 18:21

“Pontozni nem tudnám”

A mondat ami akkor hangzik el emberek szájából, amikor tudják hogy alacsony pontszámot kellene adni, de elfogultságuk ezt nem engedi.

CyClotroniC - 2017. 01. 04. 18:25

Vagy amikor kapsz egy 2+ órás epizódot két szezon között, ami 80%-ban csak azért van, hogy jól érezzék magukat a fanek tőle, de valamennyire át is köti az első szezont a másodikba. Ezt azért nem olyan egyértelmű magában értékelni.

Amúgy én ha tehetem egyre ritkábban adok pontot, lehet hogy jó mankó, de nem feltétlenül jó szokás, egyetlen számmá sűríteni össze egy élményt, mert nem is mindig lehet. Jó esetben egy kritikának amúgyis többet mond bármelyik mondata egy X/10-es osztályzatnál.

Aszusz - 2017. 01. 04. 18:35

Szerintem nagyon jól megoldották a két szezon közötti átkötést – egyrészt az első évad végén történteknek nyilván következményei voltak, másrészt pont ezek a “következmények” megalapozhatják az új évad történéseit, anélkül, hogy a konkrét plotról szó lenne. Átkötő epizódnak tökéletes volt.
Logikai bakugrások azért voltak benne (Will nem érti azt a nyelvet, amin Riley beszél – pedig kellene), és az sem világos, hogy hogyan tudnak egyszerre hárman is harcolni Wolfgang támadói ellen, miközben fizikailag egyedül Wolfie van ott, de ezt el tudom nézni, mert jól össze volt rakva.
Nekem jelenleg nincs különösebb bajom az új Capheussal, bár más karakter, az biztos.
Bizonyos szempontból “feleslegesnek” talán csak az orgiát éreztem, meglettem volna nélküle, de a többi kollektív élmény nagyon hangulatos volt. Várom már a folytatást, nagyon.

Platschu - 2017. 01. 05. 17:22

A rendszer benyelte a fenti hozzászólásomat, de végre megjelent. Nekem nagyon tetszett ez a “special”, bár igazából ez simán az új évad első két részének megfelelt hosszát illetően.

A három támadós jelenet úgy működik, hogy egy testet cserél, a másik kettő meg esetleg kívülről “csépeli”, mintha segítenének. Technikailag attól még csak a testcserés fog fizikai hatást elérni, a másik kettő csak a show része. A börtönben is megmutatták, hogy Will és Wolfgang is átveszi Sun testét, mert bizonyos harcmodorokban a másik kettő jobb. Ők hárman pedig kibunyózzák a másik ötöt a slamasztikából, bár lassan már Lito is tököt növeszthetne és valamit csak leszűrt a filmes harci koreográfiákból.

Az első évadot majd újra kell néznem, de miért emlékeztem úgy, hogy Kala apja túlélte a támadást? Itt meg mintha úgy mondták volna egy félmondat erejéig, hogy belehalt a sérüléseibe.

Abban is igazatok van, hogy Willnek értenie kellene az izlandi nyelvet, de gondolom ez csak összekapcsolódáskor aktiválódik. Ha egy szobában vannak, akkor éppen nincsenek a mentális linken.

A táncjelenet alatti számok:
Steve Aoki – Home Will Go
All Star Cuban Band – Chan Chan
Just a Band – Huff + Puff
Dave 202 – Knockdown
Annyira átjön az életöröm a stábon. Nem tűnik megjátszottnak vagy “műörömködésnek”, hanem tényleg mintha más-más stílusban partiznának. :)

Aszusz - 2017. 01. 05. 19:19

Platschu:

Nem Kala, hanem Rajan apja, de gondolom, hogy csak elírtad… és tényleg túlélte, ebben a részben is úgy beszélt Rajan, hogy milyen más lenne ez az új év, ha Kala nem megy hozzá, vagy ha az apja meghalt volna… szóval él.

A börtönös verekedéssel nem volt gondom, értem, hogy mindig más veszi át az irányítást az illető teste felett, és a többiek csak asszisztálnak, de a rész végén, pár másodperccel a bunyó vége előtt van egy olyan pillanat, amikor Wolfgang lefogja az egyik ipsét, és Will leüti (Wolfgang nem tudná mindkettőt egyszerre megtenni) – ettől azonban tekintsünk el. Pár másodperccel korábban Wolfgang még verekszik a fickóval, a háttérben pár lépéssel odébb pedig Sun harcol egy másik támadóval, és le is üti, az illető védekezni próbál, szóval igenis elér fizikai hatást (1:58:50 körül). Jól néz ki, meg nem panaszkodni akarok, imádom annyira a sorit, hogy szemet hunyjak az ilyesmi felett :) de akkor is…

Platschu - 2017. 01. 05. 19:26

Oké, akkor lehet én értelmeztem félre a történteket. Köszi.

Az orgiás jelenet zenéje :
Jetta – I’d Love to Change the World
Valahogy jó érzéssel válogatják ezeket össze. :)

Aszusz - 2017. 01. 05. 19:29

“Abban is igazatok van, hogy Willnek értenie kellene az izlandi nyelvet, de gondolom ez csak összekapcsolódáskor aktiválódik. Ha egy szobában vannak, akkor éppen nincsenek a mentális linken.”

Korcsolyázni is tudott :) De valószínűleg igazad van. Ezeket a képességeket, kis gyakorlattak ki tudják kapcsolni.

kiváncsi fáncsi - 2017. 01. 07. 00:16

köszi junkie, hogy felhívtátok a figyelmemet erre a karácsonyi special epizódra!!!

hatalmas sorozat, rengeteg érzelmet felszabadít és nekem nagyon bejött ez a külön rész is! :)

nade - 2017. 01. 07. 23:50

azt hittem ezt kaszálták, erre itt egy karácsonyi rész két év után?
Érdekes volt a koncepciója a sorozatnak, de túl sok az erőltetett diverzitás.

Platschu - 2017. 01. 09. 19:57

Jön a 2. évad pár hét múlva….

ayren - 2017. 01. 09. 20:45

Sok új nem történt, de a feeling megvolt, jól esett visszarázódni az első évad hangulatába. Bár a What’s Up-ra éneklő Wolfgang és Kala duó iszonyat feelgood hangulatát a szülinapi parti sem tudta számomra überelni, azért jól esett ez a bő két óra, Christmas Special ide vagy oda.
Lito mamája szuper volt, ott elérzékenyültem, viszont az orgiát így másodjára egyszerűen untam. Remélem, nem kapjuk meg újra és újra.
A bunyóknál néha csak kapkodtam a fejemet, hogy most akkor ki és hogyan… Nekem képileg kicsit követhetetlenek ezek a gyors vágások.

Enzo - 2017. 01. 10. 18:11

Hú, ez jó volt, kicsit hiányzott már :) Akkora feelgood élményt ad, hogy hihetetlen, a montázsok szerintem is zseniálisak voltak, de nem csak a bulizósak:
a falra festett trigger word-ös mix is király, a közös szülinap nagyon feelgood, az orgia is bejött, a Hallelujah gyönyörű volt, és a karácsonyi+szilveszteri montázs is ott volt a szeren … na de nem akarom ennyit ismételni az előttem szólókat, úgyhogy inkább más gondolatok:

1. Hú de elfelejtettem, hogy Willt bedrogozva kell tartani, hogy védve legyen Mathesontól, először csak néztem nagy szemekkel, hogy mióta heroinoznak…
2. Mekkora önirónia volt az új Capheus első jelenetében: “You’re looking a little different these days” :D
2b. Milyen cink, hogy Capheusnál ugye semmilyen jelenetet nem tudnak mutatni múltidézésként, de megoldották végülis anélkül :)
3. A szülinapibulizásnál tetszett, hogy még ilyen apró dolgokat is belehoztak: Riley Kala-ként odamegy DJ-kedni (mert ugye Riley DJ)
4. Kala-Radzsan első szexpróba, hát az marha vicces volt a folyton felbukkanó Wolfganggal :D
5. Kala olyan cuki volt a hóban :) Pláne hogy én is pont mostanában láttam embereket először havat tapasztalni :)
6. Lehet, hogy karácsonykor nézve adta volna igazán a rész…
7. Az összekapcsolódós jelenetéknél valóban nem teljesen tiszta hogy akkor ki meg hányan vannak ott ténylegesen fizikailag.

És akkor most várunk május 5.-ig.

Platschu - 2017. 01. 12. 22:26

Igen, azt nem is említettem, hogy a falra felírt szavak is eltértek, de végül is mindegyik karakter a saját belső fájdalmát látta oda vetülve. De ott is olyan gyors vágások voltak, hogy néha tényleg csak kapkodtam a fejem! Hihetetlen meló lehet ezt forgatni, hogy utána 1-2 másodperceket bevágjanak a helycserék után.

Prücsök - 2017. 01. 14. 09:08

Minden percét imádtam! 10/10

idioty - 2017. 03. 22. 17:43

Én most néztem meg az évadot meg a specielt.
A pilot nem tetszett korábban, amikor indult, valamint a 2. részt is megnéztük akkor félig és az sem jött be, úgy hogy azért kaszáltuk akkoriban. Amúgy kezdetektől van Netflixem. Emiatt felvettem újra a listámra és azért kezdtem el megint nézni, és valószínű, hogy sosem töltöttem volna le amúgy. A lényeg, hogy mégis jól tettem, hogy folytattam. Az első két rész baja szerintem az volt, hogy túl sok karaktert mutattak be különböző helyeken. És eleinte számomra egyik sem volt kifejezetten érdekes. Persze az évad közepén már mindegyik tetszett. És még a Lito szál is nagyon bejött, imádom, ahogy a színésznő odavan a két srác szerelméért. :)
Szóval a speciel is tetszett. Bár nekem így az évad után Capheus nagyon fájó pont, hogy cserélték, mert szerintem a régiből egyszerűen áradt a jóság és a vidámság.
A végén a bunyó meg szerintem fel vezethetne azt, hogy mire lehetnek képesek, és még maguk sem tudják, hogy nem csak egymás testébe tudnak bújni. Főleg meg mert ha ez így is lenne, akkor nem tudnának egyszerre egy helyen többen lenni.
Szóval szerencsére nekem nem kell sokat várni a következő évadra. :)

Danemd - 2017. 04. 22. 20:40

A feka csávó már nem az, ez kibaszás. :(. Pedig csíptem nagyon. Ha receptet kellene összeállítanom, hogy mivel lehet elkúrni egy sorozatot, akkor az első helyen az áll, hogy cseréld le a megszokott szereplőket. #köszbazmeg

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz