login |

Pilot-mustra: The Mick – 1×01

2017. 01. 06. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Van, amikor valakinél az elejétől a végéig beszippant egy komédiapilot. Azért, mert jót röhög a poénokon, mert bejönnek neki a karakterek, mert valahogy betalál nála a stílus. A FOX-on bemutatott The Mick két It’s Always Sunny in Philadelphia-író munkája (sok éves veteránok, de máson nem is dolgoztak még), és a főszereplős is az It’s Alway Sunny-ból érkezett. A stílus pedig? White trash, tapló humor. Egyelőre.

THE MICK – 1×01 – 8,5/10

 

Az alapsztori tényleg egymondatos: a tróger, semmirekellő, felelőtlen nagynéni megörökli multimilliomos testvére három elkényeztetett gyerekét, házát és háztartását, hogy pótanyaként álljon helyet. Amihez természetesen rohadtul nem fűlik a foga. Mickey inkább csak élvezni akarja a gazdagságot és az előtte hirtelen feltárulkozó lehetőségeket, a csemeték csak a nyűgöt jelentik. Főleg, hogy némelyik elég kiállhatatlan.

– I was half your age when I settled down.
– Settle down? You got knocked up by some rich guy when you were working as a stripper.
– I was waitress at a strip club.
– You were a topless waitress. Okay. And that’s even worse; it just means you couldn’t dance.

Lehet, hogy a folytatás már feleennyire sem lesz jó, vagy előfordulhat, hogy oda lesz az újdonság varázsa (nem mintha annyira újszerű lenne a The Mick, bár ez a stílus inkább kábelen őshonos), de ez a pilot tényleg rohadt jó volt, egy másodpercig nem unatkoztam rajta.

Persze tudom, hogy alapvetően ez az a stílus, amit a részenkénti egy-két kunszt, nagy röhögés fog eladni, amikor valamelyik karakter nagyon durván pórul jár (vagy hasonló ennek a mintájára), és nem kíván meg különösebb írói teljesítmény, de annyi hasonló próbálkozás sült már be (Cooper Barrett’s, valaki?), hogy épp itt az ideje annak, hogy valamelyiknek összejöjjön.

Ehhez pedig tényleg az kell, hogy működjenek a kiegészítő elemek, mint például a mellékszereplők. Ennek elérése érdekében a The Mick tényleg csak egy-két ecsetvonást és jó színészválasztást használ fel. Nem hiszem ugyanis, hogy a pimasz nagylány, a tudálékos és szívatható középső fiú, a fura kisöcsi, a tróger pasi vagy testes, latina szobalány annyira eredeti figura lenne, de kivétel nélkül mindegyik (nagyon jól) működött, mert okosan nyúltak hozzájuk.

Mivel családi a körítés, elkerülhetetlen, hogy egymásra találjanak a karakterek, és olykor az is, hogy érzelgős legyen, de ha van eszük az íróknak, akkor ezt nem viszik túlzásba, nem hagyják, hogy úgymond fejlődjön az együtt lakók helyzete, hiszen ami ennyire működik, azon kár lenne változtatni. (Én nem bánném, ha a többkamerás komédiák mintájára minden rész resetet jelentene a kapcsolatok tekintetében, és a pilot utáni helyzetet vennél mindig alapul.)

Vicces megnézni a The Mick mellett az ABC nyári újoncát, az Uncle Buck-ot, melynek hasonló az alaphelyzete (ott egy piti fekete szélhámos lesz a bébiszitter, a különbség annyi, hogy apuék csak sokat dolgoznak és olykor elutaznak), mégis ég és föld a végeredmény. Ebből látszik, hogy milyen sokat számít a humor stílusa, a karakterek, illetve a színészek. (Olson-nak például simán elhiszem, hogy ilyen.)

Chain yourself to a redwood, light yourself on fire. Just not tonight, understood?

Természetesen csak annak érdemes belekezdenie a sorozatnak, akinek nincs ellenére az olykor agresszív, fizikai humor (esések, kelések, testnedvek – de nem öv alatt, legalábbis egyelőre nem), a másik szívatása, a helyenként azért elég tapló stílus. Tudom, nem szép dolog ilyesmin röhögni, de ha valami kreatív (mármint a főhős részéről), akkor az pacsit érdemel, mint a csirkevacsora a pilot végén.

Ja, megnéztem az 1×02-t is. Az is meghökkentő és elvetemült volt helyenként, de szerethető is, simán 7-7,5 pont. Remélem, kitart a lendület.

8 hozzászólás Ne habozz!

Drebil hadnagy - 2017. 01. 06. 15:20

Nincs itt semmi olyan, amit ne láttunk volna már valahol (Uncle Buck, Beverly Hillbillies, stb.), de a jól megírt dialógusok és a jó színészi játék eddig tökéletesen elviszik a sorozatot.
Sajnos nem igazán hiszek benne, hogy sokáig kitartana a lendület, de azért reménykedjünk.

Az első két rész egyik-másik jelenetén konkrétan felnevettem, és ez országos adón futó komédiától nagyon nagy szó.

Paya - 2017. 01. 06. 15:47

Csak engem idegesít, hogy az egyiknél xbox, a másiknál PS controller van az első képen?

Deny - 2017. 01. 06. 16:00

Uncle Mike? Inkább Buck :)

yuing - 2017. 01. 06. 16:39

Sabrinát játszó színásznő valami elképesztően gyönyörű arcra. Sajnos túl vékony. :)
Egyébként két rész után jó eddig szerintem is.

Eny - 2017. 01. 06. 20:36

nagyon bejött nekünk is :)

guglia - 2017. 01. 06. 22:18

Nem hittem volna, hogy egyszer ilyen mértékben előtör majd belőlem az erkölcscsősz, de most muszáj lesz kiadnom magamból: Régóta figyelem az amerikai sorozatok erkölcsi relativizmusát, de most egy olyan határt sikerült átlépniük, amit igazán nem szabadott volna. Egy 7 éves kisfiút transzszexuálisnak ábrázolni, a saját „vaginájáról” szóló mondatokat adni a szájába és a BDSM szubkultúrára jellemző szado-mazo maszkot húzni a fejére teljességgel elfogadhatatlan és teljesen beteges. Kész, nekem eddig tartott a tűréshatárom. 0/10

Adam9456 - 2017. 01. 07. 17:27

guglia: Teljesen egyetértek veled, ez nekem is nagyon beteg és undorító volt, túlment egy határon, nem is bírtam végignézni.

Eli - 2017. 01. 11. 00:49

Épp megvolt a pilot.
Esszenciális tirpákság.
Imádom…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz