login |

Pilot: Emerald City

2017. 01. 07. 21:15 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Hosszú évek után végre megkaptuk az Emerald City-t, megérte a várakozást az NBC “válasz a Game of Thrones-ra” sorozata? Persze, hogy nem. Már ha tényleg vártunk rá 2014 óta.

Egy dolgot mindenképp ki kell emelnem: a látvány pazar. Persze néhol szegényesek a díszletek, meg más tévés betegségek is megfigyelhetők, de van pár fantasztikusan kinéző része. Sőt, még az olcsóbb jelenetek sem olyan tipikusak, mint amit mondjuk a Once Upon a Time-ban látni. Jobbak a szűrők, jobb a production design, tényleg van valami egyénisége képileg. Ez mondjuk nem meglepő, ha a 10 részes szezon rendezőjét megnézzük: Tarsem Singh (The Cell, The Fall).

Ellenben a látvány után a történetet már nem tudom annyira éltetni. Lehet, ha kiforrja kicsit magát, és átesik a stúdió/csatorna által jobban felügyelt részen, akkor magára talál majd.

Röviden egy friss Óz-adaptációról van szó. Persze bőven eltér az eredetit könyvtől, hiszen egy darkos vízió az egész. Csak a pilotban van kiloccsanó agyvelő, d*gás, és a madárijesztő egy amnéziás gyilkológépként viselkedik. Ezek azok, amiket első körben kiszúrtam, miközben Dorothy egy rendőrautóval elütötte a gonosz keleti boszorkányt.

Mindezt egy tényleges fantasy környezetbe próbáljátok beleilleszteni fejben, hiszen nem Kansasban játszódik a történet ugye. Nem hozták sima, olcsón megvalósítható mindennapi környezetbe a cselekményt.

Bár úgy látom lesznek epizodikus sztorik is, de azért bőven van itt átívelő szál is. A fő játékidőt mindenképp az emészti fel az elején, ahogy Dorothy követi a sárga köves utat, annak reményében, hogy a végén található Óz segít neki hazajutni Kansas-be. Nyilván eközben botlik problémákba és útitársakba.

Ez idő alatt Smragadvárosban (azaz Emerald City-ben) a mágiát képviselő boszorkányok és a tudomány emberének tűnő Óz között is fokozódik a hatalmi harc. Utóbbi csak azért került hatalomra, mert valami határtalan gonoszt elűzött, amikor a mágia csődöt mondott. De ezt már kezdik elfelejteni az emberek, és a boszorkányok is.

A legnagyobb problémám, hogy az egész valahogy nem áll össze. Tényleg szép néhol, és a sötétebb tónus is előnyére válhat, egyáltalán nem zavar ez a fajta értelmezése a könyvnek, de nem gördül előre igazán. Túl darabos? Nyilván valaki mindjárt rávágja, hogy a végén kell összeállnia, de a történetek nem így működnek, főleg nem egy sorozatnál. Az utazásnak kell jónak lenni, hiszen nem is tudjuk eljut-e valaha a végéhez.

Ezeknek megfelelően talán Dorothy az egyetlen, akit rendesen alapoztak, miközben minden más is kapott vagy 40 percet ebben a dupla premierben, azonban mindenhol csak ködösen utalgattak a dolgokra. Ez is működhet simán, de csakis jobb karakterekkel, akiknek értjük legalább a céljait, és látjuk, mit akarnak elérni, de még nem tiszta (ködös:) miképp. És pont ebben gyenge a pilot, inkább csak váltogat a szálak között, hátha megragad valami jobb pillanat.

Részemről minden pozitívum ellenére is legfeljebb 6/10 jár a kezdésre. Talán ebben közrejátszott, hogy egy sokkal jobb pilotot is néztem előtte (erről holnap), de igazából pont emiatt ajánlani sem tudom nyugodt szívvel mindenkinek. Persze fantasy rajongók mindenképp nézzenek bele, de aki szimplán csak egy jó sorozatot keres, az nem ebben a kezdő részben találja meg azt.

32 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2017. 01. 07. 21:24

Ha már fantasy, akkor a malazan book of the fallen-t vihetnék már végre képernyőre. Az garantáltan jobban érdekelne mint bármi más.

Lemoni - 2017. 01. 07. 21:36

Ez most komoly? :O

**Spoiler**

A halálra gázolt boszi csak azért feléled, hogy véletlen főbelövés által kinyuvassza magát?

******

Hát, nem csodálkozom a sorozat hányatott sorsán…..
Első részben kapásból bevillant néhány sorozat (OUAT, Stargate, Gyúrúk ura, de még az AHS is), mindez nem is lenne baj, ha nem egy halom katyvasszá konvertálták volna.
Kasza.

nedewya - 2017. 01. 07. 21:48

Ez hitvány volt

Azonnali kasza! – lenne, de pár részt még maradok, mert katasztrófa turista vagyok :)

mmonitor - 2017. 01. 07. 22:00

A fejlövés volt az év jelenete már most. Nekem tetszik mert sötét és nem is próbálnak feleslegesen viccelődni. Ha nem lesznek nagyon heti ügyek akkor nézős marad.

nade - 2017. 01. 07. 23:41

“rendezőjét megnézzük: Tarsem Singh (The Cell, The Fall).”
hú, hát akkor ezt látni kell!

Eli - 2017. 01. 07. 23:50

Ha már jönnek a pilotok így januárban.
Mikorra lehet várni a 2017-es premiernaptárat? Mindig onnan vadászom újoncokra.

winnie - 2017. 01. 07. 23:53

Eli: majd lesz, de ugyanaz, ami a 2016-os, csak kiszedem belőle a tavalyi dátumokat:)

Annatar - 2017. 01. 08. 00:42

Bádogember? Nem inkább madárijesztő? ;) A bádogemberrel szerintem még nem találkozott Dorothy.

human - 2017. 01. 08. 01:02

jogos, átírom.

Dan - 2017. 01. 08. 02:55

Volt magyarországon felvéve ebből egy-két jelenet mert meglepően sok magyar név volt a stáblistában?

monti - 2017. 01. 08. 09:18

én max a high fantasyt kedvelem, ozt már eredetiben is passzoltam idegesitő lázálom az egész

2SY86 - 2017. 01. 08. 10:06

Én nem is tudtam, hogy lesz ez a sorozat így meglepett amikor megnéztem.
Nem értem ezt sok negatív kommentet ellentétben a OUAT-l vagy mondjuk a Sleepy Hollow engem nem rázott a hideg mikor néztem ezt sőt nagyon kreatívnak tartottam néhány dolgot pl a Strawman karaktere hihetetlenül jó húzás volt vagy pl Toto miért Toto.
A látvány jó néhol persze gagyi de, hát nem minden mehet GOT költségvetéssel.Színészek: Dorothyt még nem tudtam megkdevelni nem is nagyon tudom hova tenni, Oz szórakoztató de az hihetetlen számomra, hogy Vincent D’Onofrio szinte mindíg ugyan úgy játszik és mégis tök mindegy kit alakít de mindíg jó, Joely Richardson végre ismét képernyőn a Nip/Tuck óta imádom ezt a nőt, és a számomra tök ismeretlen Ana Ularu román színésznő is meglehetősen tetszett. Na így egy rész után nehéz megállapítani kult sorozat lesz vagy majd megy a sűjesztőbe nálam mint OUAT vagy Sleepy Hollow vagy a Salem de így amit láttam az simán 7,6/10.
Spoiler:
Szerintem a a kelet csak is azért jött vissza, hogy ezt a poént meghúzzák vele:)
Az a Jackes rész számomra a bezárt kisfiú/lánnyal egyenlőre értelmezhetetlen volt de a gonosz boszorkány játéka nagyon tetszett.

2SY86 - 2017. 01. 08. 10:13

m76: malazan book of the fallen-t kétlem, hogy valaha is képernyőre vinnék mivel el sem tudom képzelni hogy story szempontjából letudnák e egyerűsíteni, hogy értehtő legyen a mezei halandó számára plusz képileg kb megvalósíthatatlan vagy inkább rohadt drága lenne.
Én mondjuk Mark Lawrence Tövis trilógiáját látnám szívesen vagy Vörös Királynős trilógiát tv sorozat formátumban.

winnie - 2017. 01. 08. 10:16

dan: magyarországon forgatták.

energy - 2017. 01. 08. 10:42

Szex, drog, boszorkányok, nem éppen ilyen hangulatú Oz feldolgozásra számítottam.

Cápi - 2017. 01. 08. 13:29

Nekem bejött a pilot, ugyan nem vett meg kilóra, de pár rész erejéig még biztos nézős lesz egy darabig.
A pisztolyos résznél konkrétan felröhögtem :D egyben kemény is volt, hogy ha már a pilotban ilyenre számíthatunk, az nekem plusz pont. Bírom az ilyen darkos megközelítéseket, a CGI is rendben volt, nagyon szép tájakat rajtak bele. Érdekel a folytatás.

érdekel - 2017. 01. 08. 20:10

Megnéztem, és ez nekem bizony tetszik. Sajna a WoO-körüli jelenetekben nagyon átütött a gagyi amin az sem segített, hogy Oz karaktere (számomra) rendkívül unalmasnak és elkoptatottnak tűnik. De ezen kívül végig megfogott, bevont, fogom még nézni biztosan.

Liu - 2017. 01. 08. 20:38

Még nem néztem meg, csak belepillantgattam, de tetszik. Szerintem érdemes majd megvárni/megnézni, merre halad, ível a történet.
Benne voltam statisztaként, nekem tetszett.
Etyeken vették fel a városi jeleneteket (SPOILER: beszédmondás, ravatalos vonulás, robbanás), a vízeséseket a katonákkal meg Horvátországban a plitvicei tavaknál.

cherockee - 2017. 01. 08. 23:21

Bizakodó vagyok, mert voltak jó univerzum építő mondatok, voltak jó fordulatok, szeretem a rendező filmeit (bár itt kb. rá se ismertem volna, annyira ki van mosva az egész TV barátra), de őszintén szólva nem győzött meg, hogy hű de nagy lesz. A pilot közepén már untam, Oz karaktere klisés volt, boszorkányok szintén, főhősnő 3 perc alatt felfogta, hogy hja, hát semmi, végülis egy másik világba kerültem, kérdez néha hülyéket még, de amúgy meg se lepik már dolgok.

Reménykedem.

Szaby59 - 2017. 01. 08. 23:22

Nekem tetszett, a karakterek, sztori is ígéretes.
A látvány is pazar volt, kis túlzással mintha egy fantasy mozifilm lett volna.

bkitten - 2017. 01. 11. 12:28

jó volt ez fantasy-rajongóként mondom, elsőre nem is vártam túl sokat, s így többet is kaptam érzelmileg, látványilag. nos a történet valóban döcögős még számomra, de ez nekem még simán belefér, kivárom.
A karakterek szimpatikusak, kivéve Ózt, a boszik is jól adják amit kell nekik. :D
Kifejezetten tetszett a 2. boszi kivégzése Dorothy közreműködésével.nem spoiler, remélem.
Ha az élményt hasonlítanám össze a Shadowhunterrel, akkor magasan felette szárnyal.
8/10, de csak mert szeretem a fantasyt :)

Saszta - 2017. 01. 13. 23:18

Én most néztem meg a dupla kezdést. Hát, nem ájultam el tőle, teljesen egyetértek azzal amit human is írt, azaz: a látvány tényleg pazar, de sikerült ezt a majdnem másfél órát úgy megcsinálniuk, hogy kb mindenbe belekaptak, hogy aztán semmit ne fejtsenek ki jobban, mi meg nézzünk, mint sülthal a moziban, hogy mi a csuda történik itt egyáltalán. Legalábbis én jó pár szálat nem igen tudtam hova tenni, ami kimondottan bosszantó volt számomra. szóval tényleg eléggé dirib-darabos volt, s szinte senkinek nem ismertük meg a motivációját, s így karakterizálás sem nagyon volt, holott 2x 45 perc bőven elégnek kellett volna lennie erre.

Dorothy meg csak megy előre, mindig történik vele valami, de sehol nem időzik hosszasan és nem tudjuk meg a történések hátterét, mert ő maga sem fedezi fel a világot, betekintést meg nem kapunk, így mi sem igazán tudunk belemerülni ebbe a birodalomba, mert nem tudunk meg róla semmit.

A darkos stílus jól mutatna egyébként ehhez, a karakterekben is látok potenciált, és élvezni is tudnám, ha történne benne valami értékelhető is a továbbiakban, mert ez így egyelőre nagyon kevés sajnos. :/

6/10 a részemről is.

lesliemagpie - 2017. 01. 14. 00:24

Nekem is most sikerült megnézni, hogy végre valahára lett hozzá felirat.
Majdnem egy nap alatt közel 150ezer letöltés, azt hiszem sokat kíváncsiak voltak rá:)

Blobov - 2017. 01. 17. 09:51

Túl a 3. részen azt hiszem, maradok, de azért nem ez az új nagy fantasy sorozat (bár a Pib karakterében látok fantáziát, gondolom, ő lesz a Beast Forever).

Blobov - 2017. 01. 21. 11:57

S01e4: a világ ugyan még mindig katyvasz, de a rész zseniális volt, hangulatos, durva, olyan, aminek lennie kell. A steampunk beemelés jót tesz neki.

a_n_d_r_e_w - 2017. 01. 22. 20:34

Most neztem meg az elso 4 reszt, egyben. A pilot utan teljesen lelkes voltam, amit a rakovetkezo ket resz totalisan lelombozott. Shannara vagy Ouat jut eszembe, erdekes koncepcio, gyenge kivitelezes, pedig szerintem nem a penzt sajnaltak a sorozatbol. Tortenet kozepes, karakterek erdektelenek. A trailerben van par dolog ami erdekelne, de nem biztos, hogy csak emiatt megerne folytatni. Fajo szivvel, de szerintem bucsuzom.

polovcev - 2017. 01. 29. 00:04

Most jutottam odáig, hogy rájöjjek mi a legnagyobb bajom a sorozattal. Dorothy. Akartak írni egy vagány, erős karaktert, aki ugyan elveszett, de nem tehetetlen és cselekvésképtelen, de ez kimerül annyiban, hogy mindenkire pisztolyt fog és vadul fenyegetőzik. Lement öt rész és gyakorlatilag nem ért semmit a világból ami körülveszi, a tettei még csak nem is reakciók, hanem öszönös cselekvés. Nem gondolkodik, nem tervez, nem mérlegel, csak lépdel a sárga úton a semmibe.

a_n_d_r_e_w - 2017. 02. 05. 23:38

Nem bucsuztam, de szerintem jol tettem, szvsz javul. Jot tesz neki az armanykodas es a polgarhaboru arnyeka. A beast forever nem tul eros tema, de hanyagoljak is mostanaban.

Tyberius06 - 2017. 02. 06. 11:24

Én így 6 rész után kezdek gondolkozni a kaszán. Főboszi, gonoszboszi lesz a beast forever? Ennél kicsit többre számítottam. Egyébként az nyilvánvaló volt, hogy Oz is Dorothy világából származik. Egyébként szépen elkezdték összepakolni a darabokat. Mondjuk engem fel tud kúrni, amikor az a konfliktus forrás, hogy van egy kisember és az irigy meg féltékeny, mert kevesebb figyelmet kap, lásd Oz. És ezen az alapon ítéli el a mágiát illetve üldözi. Viszont a 6-dik részben azt is megtudtuk, hogy kiknek köszönhettőek a Gólemek, mert azt Anna korábban kitalálta, hogy nem Oz-nak…

wondorog - 2017. 02. 23. 22:03

Na megvan az oroszlánunk is, egyelőre nálam Tip kiléte a nagy kérdés, de valószínűleg egy teljesen új karakter.

Tyberius06 - 2017. 02. 27. 21:58

Höhö, a 9-dik rész végre értékelhető volt. Az ötlet nem rossz, hogy vissza viszi OZ/Franket, bár elsiette a Gólemes dolgot, igazán megvárhatta volna míg szitává lövik, az is pontot tett volna sok dolog végére.
Tip meg elkezdte használni a mágiát, az úgy eléggé nice volt.
Kiváncsi lettem az évad/sorozat záróra…

Röncyz - 2017. 03. 03. 14:31

Annyira jó lenne ez a sori Dorothy nélkül…:)
Sok érdekes karakter érdekes mitológia, érezhető a feszültség a mágia megvonása miatt minden szereplő. De Dorothy… csapong összevissza azt hiszi ő a jani, de fingja sincs, hogy mi történik körülötte és csak rongyol bele a nagy világba… ah…
Nekem West karaktere a legjobban kidolgozott, mert vannak rétegei és fejlődött is 9 rész alatt a karakter.
Nagyon birtam még Langwidere-t is ahogy próbáltak összecsiszolódni Jack-kel.
Remélem javitanak valamit Dory-n a következő évadra, mert szegény nagyon nyomi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz