login |

Paranoid: az 1. évad

2017. 01. 09. 14:50 - Írta: dzsiaj

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Megkésett kritika ez, hiszen annak idején a pilot-írásra vállalkoztam, csak hát… Közben pedig lement a teljes évad, és ennek tükrében elég vérszegénynek éreztem volna csupán az első résszel kapcsolatban gondolatokat megfogalmazni, szóval egy hideg januári kora délutánon (azaz tegnap) nekiduráltam magam, és némi túlzással együltő helyemben ledaráltam.

Adja magát a kérdés: akkor ennyire jó a Paranoid? Nézzem meg én is azonnal? Szívesen adnék könnyű választ, de annál tovább, hogy „nem tudom” még úgy sem jutottam, hogy közben aludtam rá egyet, nem azonnal pötyögök.

Van viszont még egy kérdés, ami biztos, hogy az olvasók többségében most felmerül: mi az a Paranoid? Nálunk ugyanis eddig csak egy előzetes volt hozzá.

Amennyiben jól veszem ki a dolgot, az angol ITV ezt szánta az ősz nagy krimisikerének. Hogy ez mennyire jött össze, jó kérdés; a csatorna saját, főműsoridős programjaival összehasonlítva a nézettséget illetően nem szerepel előkelő helyen, és tekintve, hogy a finálé óta még mindig nagy a csend, talán fogalmazhatok úgy, hogy a Paranoid nem lett nagy siker (aztán egy angol nézettség-szakértő nyugodtan kijavíthat ám).

Pedig az ismert színészekkel-helyi, tévés szinten- nem volt spórolás: Indira Varma nevét például jó ideje átkozza minden Game of Thrones-rajongó, holott ő azért megfordult már több helyen is (Luther, Human Target), Robert Glenister a zseniális Hustle óta nagy kedvenc, de az angol szériák kedvelőinek Lesley Sharp neve sem ismeretlen, legutóbb a Scott & Bailey-ben volt állandó.

A készítőt, Bill Gallagher-t minden bizonnyal a Broadchurch inspirálhatta (vagy a kismillió másik kisvárosos, borongós, átívelős krimi), mert sok ismerős dolog beköszön onnan, ő azonban itt nem állt meg, és az egyszerűnek tűnő, „sima” gyilkosság mellé kapunk még tőle egy szövevényes összeesküvést is, amelynek szálai – természetesen – egész magasra vezetnek majd.

A kulcsszó a „majd”, és szerintem itt csúszhatott a hiba a showrunner számításába, aki minden bizonnyal úgy gondolta, hogy a random gyilkosság meg a karakterizálás elviszi majd a hátán a sorozatot egészen addig, amíg a nagy konspiráció is kiderül. Csakhogy utóbbira egészen a 4-5. részig várni kell, előbbi felütést viszont tényleg ezerszer láttuk már Angliából.

Következésképp a Paranoid azon sorozatok sorát erősíti, melyeket „hiba” elkaszálni 1-2 rész után, hiszen még messze nem láttuk az összes arcát. De továbbra is igaz, hogy tavaly több, mint 400 szkriptelt sorozatból lehetett választani az USA-ban. Ha ehhez hozzávesszük az angol, kanadai, ausztrál, egyéb termékeket, ez a szám 500 fölé is felkúszhat. Létezhet még annyi türelem ilyen időkben, hogy az egyszeri junkie úgy döntsön, ha törik, ha szakad, csak azért is ledarál egy 8 részes évadot? A válasz nyilván „fogyasztófüggő”.

Végül nem bántam meg, hogy kitartottam a sorozat mellett, mert egy kisebb megingást leszámítva lecsúsztak az epizódok. Hiába a megszokott sablon, az atmoszférára továbbra is nagyon ráéreznek az angolok, a párbeszédek életszerűek, a cselekmény szépen, érthetően gördül előre.

Komolyabb gondot a helyenként teljesen felesleges, erőltetett karakterizálás jelentett: szerintem sokkal letisztultabb, értékesebb lett volna a végeredmény, ha hagyják a francba a magánéleti szálak 2/3-át, és még hangsúlyosabban került volna előtérbe a nyomozás.

A másik dolog, ami a vége felé tűnt fel, hogy Gallagher válogatás nélkül mindent bedobált a kalapba, ami csak egy író eszköztárában előfordulhat. Túlságosan sokat akart markolni, a Paranoid egyszerre lett a vége felé nyomozós, high concept és drámasorozat, legalább 5-6 karakter magánéleti válságával fűszerezve, amibe az arányok nagyon okos megtartása mellett végül nem fulladtunk bele, de ez sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

A végeredmény így egy közepesen korrekt sorozat, ami pontszámban kifejezve nálam 7/10, de ez szerintem mindenkinél azon múlik, hogy hány szigetországi nyomozóst pipált már ki életében. (A sorozat egyébként a magyar Netflix-re is felkerült nemrég.)

3 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2017. 01. 09. 16:13

Pilotot anno megnéztem, tetszett is, bár a magánélet csócsálás nekem is kicsit eltúlzott volt. Mindenképpen folytatni szeretném, daralistámon van.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 21. 20:42

Én az előzetes alapján ezt vártam is, de így a kritika alapján szerintem ezt a sorozatot majd x év múlva szinkronosan nézem meg. Hacsak addig nem áradoznak róla majd itt többen. pl. Lemoni

Lemoni - 2018. 02. 13. 22:54

Lecsúszott a többi rész is. Áradozni nem tudok, voltak jócskán idegesítő dolgok, én leginkább a rendőri hülyeségeken fogtam a fejem, főleg amikor sürgős intézkedni való volt és olyankor kezdtek el mindig a terheshormonok tombolni a nőben és állt neki nyavalyogni. Meg a német jelenetek voltak nagyon kapkodósak, az ottani nyomozónő “de jó fej vagyok” attitűdje is erősen eltúlzott volt. Ha lehozzák a sorozatot 4 részben és csak utalnak a németeknél kiderített dolgokra, érdekesebb lett volna, de azért nem sajnálom az időt, amit a megnézésére fordítottam. Nem egy Broadchurch, de egy átlagos angol kriminek bőven elmegy.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz