login |

Pilot-mustra: One Day at a Time – 1×01

2017. 01. 09. 19:58 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Lehet, hogy tök fölösleges századjára is leírnom, de megteszem: a többkamerás szitkomokért nem nagyon vagyok oda. Mindig akad egy-kettő, amit nézek, de a rostán 3-nál több részre fennakadó és nézőssé válók egyikének sem adtam túl magas pontszámot anno (The McCarthys – 4/10, Kevin Can Wait – 5/10, Men at Work – 6/10, Last Man Standing – 5/10, Clipped – 6/10) – szóval minden relatív.

Ergó abban a világban, ahol az 5-6 pont mondhatni kiváló a műfaj képviselőjére, egy négyes korrektnek számíthat. Sőt, még talán azt is mondhatom, hogy a Netflix-es One Day at a Time az egyik legvállalhatóbb többkamerás komédia, amit láttam az elmúlt pár évben. A szolgáltatónál maradva: nem annyira értékelhetetlen kupac izé, mint a Fuller House, de nem is olyan edgy, mint a The Ranch.

ONE DAY AT A TIME – 1×01 – 4/10

Hogy lábjegyzet mellett azért a sorozatról is írjak, kezdhetném azzal, hogy volt egyszer régen, nagyon régen egy One Day At a Time című szitkom (az akkor Chuck Lorre, Norman Lear istállójából), ami a mostani változat alapját adja, de nem hiszem, hogy sokan ismernék, meg itt is csak a gyerekeit egyedülálló anyaként nevelő főhős szivárgott át – szóval a címet amolyan “adjuk el valamivel” megfontolásból is kaphatta.

Az alapokat egyébként latin miliőbe, azon belül is egy kubai-amerikai családba tették át, sok spanyolkodással – nem csak nyelvileg, hanem sztorik szintjén is, rögtön a pilot a mai tinik és a Quinceañera viszonyára reflektál (szép, ahogy keretbe foglalják ezt az évadzáróval). Anyu és két gyereke (semmi extra, de elviselhetőek) mellett az oldszkúl nagyi van jelen (Rita Moreno, amint belép, tapsol a nép), egy szomszéd, valamint némi munkahelyi aspektust adva az ottani főnök és kollégák.

Az biztos, hogy legjobban a főhőst alakító Justina Machado jött be az egész sorozatból. A karaktere elég tipikus latina (nyilván nem véletlenül), de ő remekül megtölti élettel és a magáévá teszi azt. Ő a szíve és a lelke a sorozatnak, a többiek szinte csak asszisztálnak neki. Nincs gond velük, bár a karaktereik nekik is elég tipikusak, egyedül a szomszéd srác jelenlétét tudtam nehezen értelmezni, bár ő szállítja a junkie-kra jobban rezonáló poénokat.

Annak ellenére, hogy teljesen korrekt a végeredmény, nem biztos, hogy ezt a sorozatot ajánlanám egy új, nézős komédiát kereső junkie-nak. Egyrészt azért, mert túlságosan klasszikus (régimódi?) az alapfelállás és a stílus (még ha a humora azért modernebb, és közel sem elcsépelt poénokkal operál), ami inkább Amerika-kompatibilis, másrészt pedig nem harsány, még a legjobb pillanataiban sem hangosan röhögős.

De aki tudja, hogy bejöhet neki egy olyan többkamerás (értsd, színpadon, élő közönség előtt felvett) szituációs komédia, ami nem felületes, amiben vannak érzelmek, ami normálisan karakterizál, aminek van története, amiben változik a status quo és amiben a karakterek bejárnak egy utat, és nem csak sima resetet kapnak minden rész elején, hogy a pilot után bármelyik részt élvezhesse az alkalmi néző (ez a Netflix-modell előny), annak érdemes 2-3 rész esélyt adnia neki.

Én megtettem, de nem lett nézős. Mint írtam, a műfaj miatt elég nagy hátrányból indult.

5 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 01. 09. 20:40

Lehet, adnod kellett volna neki még egy-két részt, mert nálam pont a 4-5. résztől volt gyakran sírva röhögős :D az a két rész zseniális volt. Az évad vége pedig vett pár elég komoly fordulatot, az utolsó előtti rész vége pedig már Mom-szerűen darkos volt.

Egyetértek, hogy a főszereplő nagyon jó, de nekem a nagyi, pardon, Abuelita vitt mindent. Rita Moreno lubickolt a szerepben.

Összességében nagyon örülök, hogy megnéztem, mert nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. Egy Cristela 2.0-szerű “aranyos, de nem túl vicces” valamit vártam, de ez sokkal jobb volt annál. 8/10 részemről, megérdemli a magas százalékot RT-n.

winnie - 2017. 01. 09. 20:50

adtam, 1, 2, 13 – plusz belenéztem a téma miatt az 5-be és a 10-be (a netflix előnye:). a cristela egyébként már csak a mellékszereplők miatt is jobban tetszett, de azt sem néztem sokáig.

Deny - 2017. 01. 09. 20:57

Akkor vedd úgy, hogy nem szóltam :) Most elkezdtem a Fuller House-t, de az már korántsem tetszik ennyire. Aranyos, de nem röhögöm szét magam rajta.

FrankLuck - 2017. 01. 09. 22:25

Ó, a Cristela ennél azért sokkal jobb volt ám. Elhiszem én, hogy a 4-5. rész már jó lenne, de még csak a pilot felénél tartok és viszketek a gondolattól, hogy a fele még hátra van.

Cápi - 2018. 02. 04. 11:46

Hű, látom erről a sorozatról nem sok írás született, nagyon kár érte. Akkor hogy valamit itt hagyjak az utókornak :D
Nem vagyok nagy sitcom fan, az első 1-2 részben picit fárasztóak is voltak a tipikus karakterek meg a jellemző sablontémák (pénz, válás, szexuális beállítottság, szülő-gyerek konfliktus stb.), amiket feszegetnek, de valahogy mégis elkezdtem megszeretni őket. Ugyan még csak az első évad vége felé járok, de nem egyszer már együtt nevetek én is a közönséggel, minden bugyutasága ellenére szerintem egy nagyon szerethető sorozat lett. Esti kikapcsolódásnak tökéletes, szinte észre se vettem, hogy pörögnek egymás után le a részek.

Számomra az kifejezetten pozitív, a kritika ellenére, hogy változik a status quo és fejlődnek a karakterek, így az évad vége fel úgy érzem, hogy a színészek is egyre jobban bele tudták magukat élni a karakterbe. Rita Monero (a nagyi) zseniális emellett. Szánom-bánom, de nem ismertem eddig, pedig közel 70 éves színész pálya van mögötte. De zseniális. Justina Machado (az anyuka) szintén jól el lett találva, követik egymást szépen a sablon problémák, de aranyos, ahogy megoldják.

Remélem megér még jó pár évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz