login |

Humans: vége a 2. évadnak

2017. 01. 10. 17:02 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– You cannot fix humanity’s problems with technology.
– We can fix every problem with technology.

Már tavaly is az egyik kedvencem volt a Humans, és ezen a 2. évad sem változtatott – jó volt látni, hogy a JAws-on be lett szavazva a legjobb nem amerikai sorozatok közé. Sőt, idén talán még jobban tetszett, mert jobban megismertük ezt a világot, amely tele van az emberek válláról a terhet levevő androidokkal. Akik között vannak olyanok, melyek öntudatra ébredtek. Sőt, egyre több az öntudatra ébredt gép.

A Westworld-öt gyakran érte az a kritika, hogy a néző nehezen tudja rávenni magát arra, hogy érdekeljék őt a robotok karakterei, hogy valamennyire törődjön velük. Nyilván a Humans-ben nem építik újra vagy rebootolják őket, így a tét is nagyobb, de nehezen tudom elképzelni, hogy a 2. évados nézők közül lett volna valaki, aki jó párhoz ne kötődött volna komolyabban.

All we want is to live.

Persze embere válogatja, hogy kinek Niska, kinek Mia, kinek Max sorsa volt érdekesebb (utóbbi mindig képes volt jókedvre deríteni a hozzáállásával, amikor a 2×05-ben begyűjtötte az első saját synth-jét, az szívderítő volt), de nálam talán Odi vitte a pálmát, pedig alig kapott időt, és nem is nagyon értettem eleinte, hogy miért hozták vissza. Az agresszív robotoktól való félelem és a veszély árnyékában nagyon jó volt látni őt.

A 2. évad, akárcsak az első, különálló sztoriszálakkal operált eleinte, amik persze összefutottak, egy meglehetősen erős fináléban, aminek a hatásait nem nagyon lehet előre látni – bár az ember, mivel tudja, hogy sorozatot néz, hajlamos arra gondoli, hogy csak negatívak lehetnek. (Ez a zárás volt egyébként számomra a legkérdőjelesebb, ugyanis a végső döntést nem éreztem megalapozottnak, de hát fiatalság, bolondság.)

Az első szezonnal ellentétben itt szinte mindegyik szál érdekes volt, jól sikerült kiegyensúlyozni a sztorikat. Nyilván az “apu és anyu terápiára megy”-sztori elég érdektelen volt, de hamar túlléptek ezen, és onnantól kezdve a Hawkins-háztartásban történt dolgok, a gyerekek sztorija is minden érdekfeszítőre sikeredtek. Sőt, egy időre éppen Leo és a siló története volt az, amelyik leült egy időre.

If a thing can be free, it should be free. If it can think, it should think. If it can feel, it should feel.

A világ megismerését, illetve a mitológia kiterjesztését valójában az ember-android (synth) együttélés kérdéskörének kiterjedtebb vizsgálatára értem, ez a szezon jó pár érdekes aspektusát végigvette a robotizált környezetnek, kezdve a filozófiai és erkölcsi kérdésfeltevésekkel, a gépek jogain át, egészen a synthy-kig, vagyis a synth-szerű viselkedést magukra erőltető emberekig.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Nagy erőssége volt a sorozatnak, hogy olykor egy-egy jól időzített mondattal is be tudott vinni egy gyomrost, vagy el tudott gondolkodtatni – még ha csak konyhafilozófiai szinten is. És ugyanez igaz volt némelyik képre – már a pilotról szóló, fent linkelt írásban is fejtegettem, hogy mennyire creepy ez a világ a sok zöldszemű zombival robottal (akkor már inkább ébredjenek öntudatra…), főleg, amikor mindegyik ugyanazt csinálja, azt az illúziót keltve, hogy egy szálon rángatják mindet egyszerre.

Természetesen nem ez a sorozat fog díjakat nyerni, még akkor sem, ha némelyik alakítás nagyon meggyőző, de nagyon jó volt nézni, egyszerre volt képes szórakoztatni és megborzogatni, egyszerre volt thriller és feelgood (a 2×06 végén az a családi ereszdelahajam…!), érzelmes és humoros.

It’s time to them to fear us.

De talán a legjobban az a bizonytalanság jött be, amit keltett bennem. A csavaroknak és a történet, valamint a karakterek alakításának köszönhetően mindig változott, hogy kihez miképpen viszonyultam, hogy kinek a motivációit és céljait mennyire helyeseltem.

Talán az amerikai premiert követően nem sokkal az is el fog dőlni, hogy lesz-e 3. évad. Az mindenesetre biztos, hogy ha berendelik, akkor az írók elkezdhetnek átkozódni, mert elég kemény kihívás elé állították magukat az utolsó pár percben. Innen hogyan tovább?

It’ll be alright.

20 hozzászólás Ne habozz!

LoGi - 2017. 01. 10. 17:33

Ja hogy még nincs berendelve? :( Egyik legjobb sorozatom volt idén is, ugyan JAws-on inkább a Black Mirrorra nyomtam, de ez is nagyon közel volt.
Tényleg nagyon jól eltalálták az arányokat, és remekül bővült a világ idén is. A zenéjét, meg a főszereplő androidokat meg most már nagyon szeretem.

gd42 - 2017. 01. 10. 18:38

Nekem jobban tetszett robotos témában, mint a Westworld, mert bár kevésbé filozofikusan, de jóval realistábban dolgozza fel a problémát.

Qedrák - 2017. 01. 10. 19:43

Mondjuk a Westworldhöz sok köze nem volt, legfeljebb annyiban, hogy ott is androidok voltak a főszereplők, és az android-ember viszonyt boncolgatta, de a megközelítése teljesen más volt a Humansnek. Nekem utóbbi világában leginkább az tetszett, hogy a robotokat mennyire beépítették a hétköznapi világba (és ebből milyen konfliktusok születtek), az ember néha szinte hajlamos volt elhinni, hogy ez a probléma már nem évtizedekre van tőlünk, hanem itt kopogtat az ajtónkon.

winnie - 2017. 01. 10. 20:11

Qedrák: hogy sok köze nincs, az inkább a the vampire diaries-ra mondható el:) persze tény, hogy nem ugyanaz a sorozat, de mégiscsak az áll talán a legközelebb, nemcsak a robotos, hanem az öntudatra ébredős aspektus miatt is. de valóban más a nézőpont, és főleg, mások a kérdésfeltevések. de nekem inkább, ahogy írtam, a karakterekhez való fura viszony volt a legérdekesebb. persze lehet, hogy ebben közrejátszik, hogy itt azért látni az androidokon, hogy androidok, ott meg nem feltétlenül.

FrankLuck - 2017. 01. 10. 21:36

Nyolcszor töröltem vissza a kommentemet, úgyhogy nagyjából fel is adom, a lényeg, hogy nagyon jóra sikerült ez az évad is. Bár tényleg a Westworldhöz lehet hasonlítani a témája miatt, valahogy mégis nagyon más, van benne egy csepp ‘angol’, ami mindenképpen sokat dob a hangulaton.

szpojleres mókus - 2017. 01. 10. 22:27

Ámulok és bámulok rajtatok. Ahogyan már írtam a kibeszélőben is, nekem ez egy hatalmas csalódás volt. Az első évad végén vártam hogy a patchl tényleg életre kelnek a szintek. NEM KELTEK. Ugyanolyanok maradtak miint voltak.

Nem tudtam nekik szurkolni, mert élettelenek Tényleg olyanok mintha az alapszintkódjukhoz hozzáírtak volna egy pár gesztust. A legjobban ott volt szemléltetve amikor niskának levetítettek egy csomó dolgot és csak nézett. A gondolkodásuk, a járásuk semmi több csak plusz pár parancs az eddigi programjukban. Ottvan a nagy kedvencem az ötös robot. Annak ha levetítették volna azokat a jeleneteket mint niszkának akkor a félelmeteseknél oda sem mert volna nézni, kiadott volna valamiféle ÉRZELMET. Erre nem volt senki képes csak a rendőrnő szint.

A családból anyuka volt egyedüli pozitívum, amúgy az egész család retard, péklapáttal vertem volna a kis szofit a én szint vagyok baromkodása miatt, apukát a “éppen új életet kezdtünk de menjünk el újra szintnélküli városba”, nővért a “én vagyok a nagy hacker de leo nem engem szeret szóval nem adom ki a kódot” miatt.
Továbbá értelmetlen baromságnak tartottam a végén a döntést, megmentett engem mia szóval öntudatra ébresztem a világon a összes szintet csak hogy memgentsem. A rengeteg szint aki pld. atomerőműben dolgozott most abbahagyja a munkát és elmegy vándorolni mert megtetszik neki a repülő madárka, a rengeteg szint aki mit én tudjam repülőt, autót vezetett utasokkal a fedélzeten belecsapódik a földbe, korlátba stb.

Latza - 2017. 01. 10. 23:46

Nemrég daráltam le a második évadot, és nagyon tetszett. Nyilván vannak hibái, de tényleg érdekesen mutatott be olyan kérdéseket és témákat az androidokkal kapcsolatban, amikre nem is gondolt volna az ember (pl. az androidok utánzása).
Niska tesztjét én nem éreztem annyira visszásnak, mert a legtöbbször pont azt hangsúlyozták, hogy az emberek nagy részének mennyire nem számít a robotok hogyléte (lásd: roncstelep), de Niskától elvárták volna, hogy a háborús képektől kiakadjon? Bezzeg, ha az első évadban is látott robotzúzást tolták volna az arcába… Ugyan mit érdekelték volna őt, hogy az emberek egymást irtják? Szerintem ez direkt volt így előadva – hasonlóan Q vesszőparipájához a Star Trek TNG-ből -, hogy az emberek csak “emberben” tudnak gondolkodni.
Ami számomra idegesítőbb volt, hogy Mattie lazán tökéletesített egy mesterséges intelligencia kódot, amivel világméretű dolgokra lehet képes? Oké, azt elmondták, hogy zseni, de erre lehetett volna még gyúrni, hogy kicsit hihetőbb legyen.
Remélem lesz harmadik évad, kíváncsi vagyok innen hová fajulnak a dolgok.
Ja, amúgy szerintetek nem hiányzik az a részlet, hogy Pete hogy mentette meg Karent miután “beázott”?

yooha - 2017. 01. 11. 08:15

Latza: Gondolom kiszárította és megjavult. Az nekem is feltünt, hogy legközelebb már kutya baja.

rm40 - 2017. 01. 12. 16:17

“Az mindenesetre biztos, hogy ha berendelik, akkor az írók elkezdhetnek átkozódni, mert elég kemény kihívás elé állították magukat az utolsó pár percben. Innen hogyan tovább?”

Az első évad után azt nyilatkozták a készítők, hogy hat évad plusz egy film is benne lehetne a témában: http://www.denofgeek.com/tv/humans/36183/humans-writers-sam-vincent-and-jonathan-brackley-interview

Btw, itt azt írják, hogy február 23-án jön a 2. évad magyarul: http://filmsor.net/hamarosan-erkezik-a-humans-sorozat-2-evada-a-magyar-amc-re/

winnie - 2017. 01. 12. 16:38

rm40: ez igazából nem mond sokat, hiszen minden sorozatot sok évre előre terveznek. az írók tartós melót akarnak. a kérdés az, hogy a csatornának elegendő lesz-e a nézettség.

mi is írtuk valamikor, hogy érkezik, az amerikai premierhez igazítják, itt csekkolhatod az ismert magyar premierdátumokat: http://www.sorozatjunkie.hu/2016/07/07/2016-os-hazai-sorozatos-premiernaptar/

NatoLocator - 2017. 01. 13. 20:00

Itt is megkérdezem: miért is jó nekünk, embereknek az, ha öntudatra ébrednek? Ezek gépek, nehogy már sajnáljuk őket, mert monoton munkát kell végezzenek egy gyárban! És az most jobb, ha kedvükre kóborolhatnak, gyilkolhatnak?
szpojleres mókus véleményét osztom, hatalmas káosz lesz ebből, annyira beépültek már az emberek életébe a Humans világban…

winnie - 2017. 01. 14. 22:52

NatoLocator: nem nekünk, embereknek jó. hanem nekik.

“Ezek gépek”

nekik (a családnak) a gépek, a többiek irrelevánsak, viszont a barátaikat nem gépeknek látják. niska csaját sem érdekelte, hogy ő gép. ott volt pete és karen kapcsolata – pete, aki ugye nagy szkeptikus volt. nyilván a többi mind hidegen hagyja őket, de aki a barátjuk, az a barátjuk. tök mindegy, hogy hús és vér, vagy drót van bennük. az öntudat mondhatni ugyanaz.

leo persze más tészta.

NatoLocator - 2017. 01. 21. 11:41

winnie: nekem ez akkor is nagyon természet-ellenes. létrehozunk gépeket, csak mert inkább hozzájuk akarunk kötődni, mint ember-társainkhoz. nem akarok ilyen világban élni. ez oda vezethet, h az emberek közt minden fizikai-lelki kontaktus elhidegül, megszűnik, és kihal az emberiség…

winnie - 2017. 01. 31. 13:00

NatoLocator: de hiszen éppen ezért van elidegenedés, sokan szívesebben kommunikálnának állatokkal, illetve olyan emberekkel, akiket kvázi sajátmaguk formálhatnak meg.

nyilván nem ez volt a cél az androidok létrehozásával, de nem hiszem, hogy mindenki ellenére lenne az, ha más emberekkel csak nagyon korlátozottan tartana kapcsolatot. ott az embernek a családja, a szűk baráti köre és sokszor ennyi bőven elég is neki, nem?

Cathy07 - 2017. 02. 17. 08:23

Nagyon tetszett a második évad is, annyival lehetne még bővíteni talán majd a sorozatot, h a vallás hogyan viszonyul a robotokhoz? Valahogy ez a rész eddig nem domborodott ki, h az ember milyen jogon játszik Istent?

V amúgy eléggé hajazott a Her-ben lévő robotra.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 11. 16:11

@szpojleres mókus: “az egész család retard, péklapáttal vertem volna a kis szofit a én szint vagyok baromkodása miatt, apukát a “éppen új életet kezdtünk de menjünk el újra szintnélküli városba”, nővért a “én vagyok a nagy hacker de leo nem engem szeret szóval nem adom ki a kódot” miatt.”

Nekem meg pont, hogy a Sophie viselkedése volt a legérdekesebb. Akinek van gyereke (nekem mondjuk nincs, de unokaöcséim, unokahúgom van) az tudja, hogy egy kisgyerek mennyire el tud bizonytalanodni a legapróbb dolgoktól, aminek nem érti (nem is értheti) a jelentését vagy az értelmét. Most gondoljunk bele, hogy mi felnőttek hogy reagálnánk le egy ilyen történetet. Mi még abba se tudunk jóformán belegondolni, hogy milyen lenne az életünk (ténylegesen) robotok mellett, hát akkor mit csinálnánk, ha találkoznánk egy öntudatra ébredővel vagy egyszerre többel. Valljuk be valószínűleg azért úgy rendesen összeszarnánk magunkat, mert az ember alapból fél mindentől, amit nem tud irányítani (erre nem kevés politikus épít manapság is). Szóval szerintem Sophie reagálása a történtekre abszolút reális. Ahogy a fekete iskoláslány (Renie) is a magány elől ebbe az álszint-létbe (vagy hogy is mondjam) menekült. Az embereket ezer szinten érintené (azon túl, hogy gazdasági, társadalmi stb. hatásai lennének), de lelkileg is jó pár embert megroppantana ha ennyire átszőné világunkat az androidok létezése. Tetszik ahogy a sorozat próbálta bemutatni az ember és az android közötti különbséget több szinten is. Attól azonban nem kell félnünk, hogy akárcsak 50 éven belül ilyen szintre jut a kutatás. Ha valaki követi az erről szóló híreket, akkor tudja, hogy ez jelenleg egy óriási fantazmagória, hogy ennyire okos androidok legyenek (mármint az öntudat nélkülire értem). Nagyon sok mindent lehetne még írni erről a sorozatról, mert remek gondolatkísérlet.

Ami nekem is negatívum volt az a végén az összes szint öntudatra ébresztése. Én ezt abszolút dramaturgiai lépésnek tartom, így akarták lezárni az írók, mert ez így szerintük jó. Én is azon az állásponton vagyok, hogy ez óriási hiba és csakis rossz dolgok fognak történni. Szó sincs itt semmilyen békés együttélésről meg “majd kiderül, meg majd meglátjuk”. Hester szemén keresztül nagyon jól láthattuk, hogy milyen következmények vannak, de nem csak arra gondolok, hogy ő gyilkolászott össze-vissza, hanem hogy ő elmondta sokszor, hogy most is háború van. Az öntudatra ébredt szintiket el akarják pusztítani vagy éppen – szerintem beteg módon – fel akarják használni (lásd. szint gyerekek). Ha lesz 3. évad, akkor ebben hatalmas potenciál van, de szerintem ehhez legalább 20 részes évadok kellenének és nagyon profi írógárda, hogy bemutasson egy egész világra kiterjedő hatást. Mikroszinten ezt már nem lehet bemutatni, mert baromság lenne.

Nekem ez az évad összességében 8/10. Várom a folytatást!

Joncsi - 2017. 05. 08. 14:42

Összeségében tetszett a 2.évad, de szerintem nagyon lassan indult, és ugyanakkor a téma amit felvetettek valóban érdekes, ugyanakkor mintha a szereplők érdektelenné váltak volna, legalább is számomra. Nem volt rossz a, de szerintem nemigazán használta ki a lehetőséget, illetve nem tudott jobb lenni mint az első.

Ripazha - 2017. 08. 03. 02:51

Most értem a végére… Folyamatosan elkedvtelenített az hogy igazából nincs is nagyon cselekmény, de aztán rájöttem hogy nem is a cselekmény a lényeg az csak köret, és a lényeg a filozofiai és moralizációs kérdések gördítése bemutatása stb. Amilyen nagyon haragudtam a cselekménytelenségre olyan gyorsan tűnt is el amint eljutottam erre, hogy ez mennyire jó már, mintha valami novellát olvasnék vagy ilyesmi csak gondolkozik rajta az ember utána, majd megnézi kövi részt és megint, zseniális, a különböző esetek csak azt a célt szolgálják hogy felvessenek témákat, kérdéseket és ez így tök jó, mert kellenek az ilyenek is ahol magunk gondolataival lesz teljes az élmény és nem csak a cselekmény okozta gondolatok jutnak el..
sokkal jobb szeretem az ilyen asimov szellemi örökösöket mint magukat az adaptációkat, nem tudom miért. És itt éreztem hogy vissza-visszaköszönnek helyzetek, és ez tök jó…
Fura hogy mindig ez a sorozat lendít rajtam egy kicsit, mindig jókor jó időben nézem, így számomra mindig fontos lesz :)

krumpli - 2017. 10. 11. 17:44

Nem igazán jött be, uncsi volt, néhány rész után abba is hagytam…
A Westworlddel összehasonlítva az egy eposz, a Humans meg egy családregény. Az előbbi jóval mélyebb filozófiai létkérdéseket vet fel, például hogy van-e egyáltalán tudat és szabad akarat, vagy ezek csak illúziók, de nem csak a robotok, hanem az emberek esetében is.
A Humans viszont megragadt a robotok emberi öntudathoz való jogának kérdésénél, a jogaiknál, illetve az emberi társadalomba való beilleszkedésüknél, de nem ezek az igazán lényegesek a jövőbeli mesterséges intelligencia kapcsán, hanem a Westworld kérdései.

stereh - 2018. 07. 04. 11:13

“Sőt, egy időre éppen Leo és a siló története volt az, amelyik leült egy időre.”
Most komolyan?
Egy kicsit lehetne igényesebben is kritikát írni? :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz