login |

Pilot-mustra: Trollhunters – 1×01

2017. 01. 10. 14:53 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

A Netflix új, animációs fantasy-je sorozatos szerkezete ellenére sokkal inkább hasonlít egy mozifilmre, csak éppen jó hosszúra, hiszen a 26 darab 23 perces epizód nagyjából 10 órányi néznivalót jelent. Egyrészt a szerializáltsága miatt, és azért is jutott eszembe a mozis hasonlat, mert sok animációs sorozattal ellentétben ezt minden gond nélkül tudtam nézni. Nem esik szét, nincsenek benne unalmas részek, mondhatni rögtön a lecsóba vágnak. Élvezetes, na!

TROLLHUNTERS – 1×01 – 6,5/10

 

Két szörnyeteg csatájával kezdünk és egy varázstárgy elhullajtásával. Előbbiekről kiderül, hogy trollok, utóbbiról pedig, hogy a trollvadász ereklyéje, s kisvártatva új gazdát talál magának. Azonban ezúttal nem egy trollt, hanem egy embert, aki a tárgy révén trollvadásszá válik. (Átalakul, páncélt és kardot kap – ld. a plakátot.)

Persze hősünk erről eleinte mit sem tud, hiszen az iskolások gondtalan életét éli (mondjuk annyira nem gondtalan, hiszen egyedülálló, sokat dolgozó anyjáról is gondoskodik), és még nem tudja, hogy az otthonául szolgáló kisváros alatt egy teljes, másik világ húzódik, melyet trollok népesítenek be. (Az 1×01 megalapozza a fő karaktereket, az 1×02 az ereklye hatását mutatja meg, és a rész végére érkezünk meg a trollokhoz.)

A Trollhunters egy erős mitológiával megáldott, a világépítésre komoly hangsúlyt helyező sorozat. Természetesen a trollok világáról van szó, amelyet nagyon részletesen bemutatnak, és nem csak külsőségekre gondolok, hanem szokásoktól kedve a történelmen át minden aspektusára.

A sorozat gyerekekről (is) szól, és nyilván gyerekek fogják legjobban élvezni (ezt a szegmenst itthon szinkron híján sosem fogja elérni a Netflix), de semmiképpen sem nem gyerekes (nem gügyög, a humora is inkább gegekből fakad, mintsem dedósabb dolgokból), idősebben is élvezhető, a magam példájából kiindulva még felnőtt fejjel is. Pedig nincsenek igazán benne kikacsintások vagy gyerekként nem fogható utalások.

A Guillermo Del Toro neve által fémjelzett Trollhunters alapsztorija nem feltétlenül eredeti, a karakterei sem forradalmiak (jószívű gyerek, vicces barát, romantikus képzelgések alanyaként funkcionáló barátlány, két trollsegítő, és a gonoszok is közhelyeseknek mondhatóak), bevált receptet használnak, de ettől még jól összeáll, köszönhetően a történetmesélés stílusának és tempójának. (Ahogy kommentben is írjátok, a How To Train Your Dragon-filmekre hasonlít ebben a tekintetben.)

Ja, meg a művészieskedést teljesen mellőző rajzstílus is sokat segít. Mondhatnám azt is, hogy nincs sok egyénisége az egyébként szép és nagyon színes animációnak, de számomra általában az a fontos, hogy tisztában legyenek a funkciójával, maradjon a háttérben, ne zökkentsen ki.

Valójában egyébként nem 1, hanem 4 részt láttam, de ez a véleményemen nem sokat változtat, maximum annyit, hogy bizakodó vagyok a folytatás kapcsán is, egyelőre maradok.

Arra persze kíváncsi vagyok, hogy most, hogy megvagyunk a világ bemutatásával, a fő konfliktuson kívül még milyen sztoriszálakat fognak behozni. Nyilván a mellékszereplők is nagyobb hangsúlyt fognak kapni és talán a világot is jobban megnyitják. Kérdés, hogy az esetleges második évadot mennyire befolyásolja a főhős szinkronhangja, Anton Yelchin halála.

12 hozzászólás Ne habozz!

farkas - 2017. 01. 10. 15:11

A minap fejeztem be és el voltam ámulva. Amúgy is szeretem a jó animációs sorozatokat és filmeket, itt pedig még Del Toro és Anton Yelchin neve is felkeltette a figyelmem, de hogy ilyen jó élmény lesz azt nem gondoltam volna.

Spoiler nélkül : vicces, izgalmas és az eseményeknek jóval nagyobb súlya van ebben a gyerek sorozatban mint például a Supernaturalban.
Külön plusz pont hogy minden rész viszi előre a cselekményt nincs kizárólag tölteléknek szánt epizód.

Ajánlom, nézzétek!

Stiel - 2017. 01. 10. 15:32

Ej, basszus, ígéretes, de szinkron nélkül tényleg nem megy a gyerekeknek. :(

Annatar - 2017. 01. 10. 15:41

Mondjuk annyira nem is gyerekeknek való, legalábbis nem kicsiknek, a főhős 15 éves, szóval inkább 12+ korosztálynak szól szerintem, akik azért már tudnak olvasni annyira (jó esetben), hogy felirattal is élvezni tudják.
Viszont aki elkezdi, készüljön rá, hogy minden rész cliffhangerrel ér véget, és nehéz abbahagyni :P

energy - 2017. 01. 10. 16:25

Én karácsonykor daráltam le, nem tudtam abbahagyni! Nagyon tetszett! Elég véres volt, ahhoz képest, hogy animációs:D Teljesen lekötött, próbáljátok ki!

szendroib - 2017. 01. 10. 17:23

Az első rész nekem még nem jött be, de alighanem ez az egyben megjelenés miatt lett a világfelépítésnek szentelve. A második résztől viszont eléggé beszippantott a mese, nagyon megtetszettek a karakterek. Igaz csak olyan 7-8 résznél járok, de a story is rendben van, és szerencsére nem epizódikus, hanem folyamatosan halad előre a történet.

XL2 - 2017. 01. 10. 17:34

magyar net fix en van hozzá felirat?

winnie - 2017. 01. 10. 17:36

XL2: nincs, még mindig csak 2 sorozatnak van felirata (fuller house, the blacklist)

Kasey - 2017. 01. 10. 17:53

A vadiúj Netflix előfizetésemmel ez volt az első sorozat, amit megnéztem. Aztán rögtön mégegyszer, annyira tetszett. Nagyon aranyos, vicces, de kellően komoly is, könnyfakasztó jelenetekkel; többségében boldog, de azért szomorú részekkel is.
Aki szereti a How To Train Your Dragon-filmeket, sorozatokat azoknak mindenképp ajánlom a hasonló képi megjelenítés és humor miatt, de hát ez is Dreamworks produkció.
Engem egykébként a Netflix-Dreamworks-Guillermo del Toro hármassal megvettek kilóra :D

Apropó, lesz könyves kibeszélő is?

h3x0r - 2017. 01. 10. 18:05

Az elso par resz szamomra is kozepesebbre sikerult, de ahogy beindultak az esemenyek, alig birtam abbahagyni.

Nagyon orulok ennek a posztnak, mert pont ma fejeztem be, ugyhogy meg friss az elmeny. Ja es igen, tegnap kezdtem el :D

korum - 2017. 01. 10. 20:40

Nem az én stílusom, de a maga kategóriájában jó.

zolij - 2017. 01. 15. 20:06

Volt pár logikai baki az évadban, de a hangulata eladta. Jöhet a következő évad, sajnos a főszereplőnek már más fogja adni a hangját.

zolij - 2017. 01. 15. 20:11

Feltéve persze hogy lesz második évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz