login |

Sherlock: folytatódott a 4. évad

2017. 01. 10. 21:30 - Írta: human

39 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Szomorú, de most is áll, amiket a múlt héten írtam. Vagy egy remek cliffhanger és mindent elfelejtünk? Moffat a király? Spoileresen a tovább mögött.

Összeáll a kép, és sok dolog, amit a múlt héten csak megvillantottak, most előkerült. Jaj micsoda finálé várható, nem? Sherlock testvére, Miss Me?, Mycroft viszonya. Elsőre le sem esett, minek mutatták a noteszét ennyit, de biztos jelentősége van, valaki írja már be kommentbe. Mondjuk a jövő héten úgyis elmagyaráznak majd mindent, végtére is detektív történetről van szó. Persze utána friss cliffhanger jöhet.

Viszont, és most jön a negatívum, a “heti ügy” ismét semmi volt. A nyomozást nem is láttuk, egy látomás volt a “megoldás”, és utána már csak az jött, ahogy csapdába csalja őt Sherlock. És az sem volt túl bonyolult. Komolyan mondom, onnan hogy elmentek a sorozatgyilkos meghívására, szinte semmi meglepetés nem volt igazából azon a szálon. Semmi hatalmas megfigyelés, ami miatt módosítani kell a csapdát, amit Sherlock állított hetekkel korábban.

De tényleg, még többször ki is emelik, hogy mi mindent leszervezett előre, ezzel végképp aláásva a feszültséget. Pedig a színész jó volt, és egy rendes sorozatgyilkosos másfél óra jól esett volna.

Szóval igen, a fő szál ettől még érdekesnek tűnik, de a körítése sajnos nem annyira. Mondjuk a premiernél ez jobb rész volt, azt azért elismerem.

39 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2017. 01. 10. 21:47

Posztreakció förszt:
Hát azért ez nem az a tipikus “heti ügyes” sorozat, szóval én nem pörögnék ezen ennyire, hogy a heti ügy mennyire semmilyen volt. A “Jaj micsoda finálé várható, nem?” bekezdésnek kéne lennie a pozitív oldalnak, nemtom, én inkább gunyorosnak éreztem.

Szóval, 4×02:
MI AZ ISTEN, mióta kapunk ilyen arconvágós befejezést Sherlock évadok második részeiben?? Kb levegőért kapkodtam a rész végét megnézve… Ez a rész csak egy fél polccal marad el a 2×03-tól és a 3×03-tól, de a vége határozottan fellóg oda.
Na de szép sorjában.
Culverton ismét a legveszélyesebb szörnyetegként lett beharangozva, ami kicsit már repetitív Moriarty és Magnussen után, meg folyton nyomatták a fura bevágásokat, és hát ehhez képest a rész 70%-ánál már el is volt intézve (hacsak nem tér vissza, de azt kétleném). Toby Jones mondjuk remekül hozta a creepy szerepet, amikor előlépett a titkos ajtó mögül, meg ahogy fojtogatta Sherlock-ot, az eléggé ott volt a szeren (na meg az előzetesben már hallott nevetése is). A cereal killer joke, jézusom… :D

Sherlock dedukciói és magyarázataik megint remekül sikerültek, aztán a drogos állapot kicsúcsosodása már kicsit talán túl elvontra sikerült, de végül megmagyaráztak mindent a Mary-videó teljes változatával: tehát így értette, hogy “go to hell” :) Culverton átverése az oldat kicserélésével meg a felvevővel zseniális (jó, ez utóbbi várható volt, de csavartak rajta egyet a bottal, és így megmagyarázta a “jövőbelátást” is).

Én abszolút nem vettem észre, hogy kamuFaith, a pszichomókus csaj és a múltkori vörös ugyanaz, mondjuk gyanús volt, hogy utóbbi nem véletlenül került szerepbe, FakeFaith-nél meg megzavart, hogy milyen csinos (meg az igazi is).

Mrs Hudson jó sok szerepet kapott a részben, ideje volt, nagyon badass az öreglány. Jól átvertek mindenkit, azt hittük, hogy Sherlock száll ki a sportkocsiból. Maryt is egész szépen visszahozták, a szarkasztikus szövegein (“Oh, shut up, you!”) jót röhögtem, a végén mondjuk elég meglepő volt, hogy mintha Sherlock is észlelte volna (sapkafeltevés). John megbocsátott, és bevallotta a megcsalást is, Sherlock adott neki egy ölelést (WOW), Irene Adler is meg lett említve, volt itt minden, ami kell.

Hát a vége, az meg… wow. Ahogy szép lassan adagolták a csavarokat, mint bokszoló az ütéseket… East Wind utalás, harmadik tesó…csak néztem. És észrevettétek a keretes szerkezetet? A záró pisztolylövés volt az első snittben is. Amúgy nem tudom, miért próbálkoznak az ilyen cliffhangerekkel, 100-ból 99 esetben ha így vágják el, akkor úgyse az történik, most se hiszem, hogy John lett lelőve. Amikor szemből közelről mutatják a pisztolyt, már akármerre állhat. Ja és még egy dolgot nem értek: minden jel arra mutalt, hogy Sherlockkal nem volt senki azon az estén, amikor kimentek sültkrumplizni (“F*CK OFF” track kiíratás :DDD), most meg ezekszerint mégis, de akkor miért kérdezte Mrs.Hudson, hogy “What friend?” és miért nem láttak semmit a radaron, ha tényleg volt ott egy nő?
És ez a Sherrinford ügy micsoda? még mindig nem tudunk róla semmit…mondanám, hogy legyen már jövő hét, de utána meg megint várhatunk egy csomót…

#hétidézetei
“-Oh, Big Brother is watching you!
-Literally.”

“-Er, sometimes, can I borrow your car?
-No.
-OK.”

“I’ve seen healthier people on the slab.”

“-So, you dreamed up a magic woman who told you things you didn’t know?
-Well, sounds about right to me. Possibly, I’m biased.”

és hogy legyen egy inkább szép, mint vicces is:
“In saving my life she conferred a value on it. It’s a currency I don’t know how to spend.”

JKJ - 2017. 01. 10. 21:54

Szerintem elsiklottál dolgok felett, amik nélkül tényleg közepesnek tűnhet, de valójában kiváló volt.

orla - 2017. 01. 10. 22:07

” a végén mondjuk elég meglepő volt, hogy mintha Sherlock is észlelte volna ”

Szerintem csak szimplán tiszteletben tartotta John hallucinációját. Persze akkor meg kiderül, hogy már nincs is mit.

everest456 - 2017. 01. 10. 22:10

Attól, hogy nem volt teljesen szétcsúszva a rész,mint a 3. évadnyitótól kezdve mind, attól még nem lesz jó az adott rész.

Ha szemet hunyunk a “hetekkel ezelőtt leszerveztem” részektől ( a sétapálcán már kínomban nevettem) , akkor ez egy élvezhető rész volt, egész jó gegekkel, emberi momentumokkal. a Post-Moriarty időszak legjobb 30 percét adta. Ha viszont az első két évadhoz hasonlítjuk…, inkább ne tegyük.

nargli - 2017. 01. 10. 22:25

Egyszerűen megint zseniálisan ültettek át BBC sherlockosra egy eredeti novellát. Sherlock és a sorozatgyilkos kórházas jeleneténél én komolyan izgultam, hogy mi lesz, pedig olvastam az eredetit, tudtam a csavart. Mrs. Hudson zseniális volt, de egyszerűen mondhatnám azt is, hogy minden perce arany.

Enzo: én úgy értettem, hogy a gonosz csajszi egy alkalmas pillanatban nyomokat rejtett el Sherlocknak a lakásban, amiből aztán ő fölépíthette a drogos lázálmos nyomozását, tehát a sült krumplizásnál a csaj tényleg nem volt vele.

Kisaaame - 2017. 01. 10. 22:30

Szerintem kiváló epizódot kaptunk! Toby Jones óriási volt, mondjuk számítottam is rá, hogy ő jó lesz. De az epizód végi csavarra bevallom, nem számítottam. Tudtam, hogy van valami turpisság a buszos nő és az ál-Faith körül, na de hogy a kettő SPOILER!! UGYanaz az személy??? Talán pont az úgy egyszerűsége, vagy az, hogy már vártam mikor ugrik elő Moriarty altatta el a figyelmemet? De pacsi jár, abszolút leesett az állam! :D

Amúgy csak én érzem úgy, hogy a heti epizódban volt tisztelgés a Hannibal előtt? Az a Cereal Killer-poén nagyon úgy hangzott, mintha csak kedvenc kannibál pszichiáterünktől származott volna. Ja és az ölelés a végén… :)

Geza Kovacs - 2017. 01. 10. 23:05

Kivételesen egyetértek. A múltkori tetszett, ez most nagyon rossz volt. Totál érdektelen, mindennel túlpakolt.

Nem mondom, eddig is olyan volt, mintha hiperaktív emberek készítenék a Sherlockot, de ezt most még mellé is lőtték erősen. Kár. Remélem a 3. nézhető lesz.

zso17 - 2017. 01. 10. 23:24

Ez lehet hülye kérdés, de akkor a “Miss me?” üzenet Eurustól származik eleve és Moriarty mégse tér vissza?

wellwellwell - 2017. 01. 10. 23:27

már írtam a “kibeszélőben”: nekem is felemás. az első fele helyenként már parodisztikus volt, hőbörögtem magamban, hogy anyám, mi lett ebből a fantasztikus sorozatból! a második fele aztán lábra kapott, de ott is voltak hibák. nekem nagyon nem tetszik például a túlhumanizált sherlock. sherlock legyen szociopata és ne ölelgesse johnt. persze véleményem szerint a húg érkezése lett ezzel az érzelmeskedéssel előkészítve, pedig szerintem sokkal nagyobbat ütött volna, ha pont ott derül ki, hogy miatta lett érzelmi nyomorék.
azt viszont meg kell állapítani, hogy a nyomozások brutális szinten háttérbe szorultak a magánéleti szappan mögött. addig szerettem, amíg egyensúlyban voltak, de nekem ez már sok.
persze azért várom a befejezést…

human - 2017. 01. 10. 23:44

“Hát azért ez nem az a tipikus “heti ügyes” sorozat, szóval én nem pörögnék ezen ennyire”

szóval az 50-60 perc az ne legyen jó, vagy mire gondolsz? csak mert annyit kapott a fogas csávó.

Enzo - 2017. 01. 11. 00:04

Nem azt mondom, hogy ne legyen jó, csak a Sherlock szerintem ott tart már, hogy a heti ügy csak egy mellékes dolog, és az átívelős szál a lényeg, ezért nem olyan nagy ügy, hogyha előbbi nem annyira hangsúlyos. Az tény, hogy mondjuk százalékban a heti ügy fontossága ÉS kidolgozottsága egyre csökken a sorozat kezdése óta, az átívelésé meg emelkedik szépen lineárisan.

Shannen - 2017. 01. 11. 00:48

Kicsit megnyugodtam, mert azért ez a rész sokkal jobb volt, mint az évadkezdés. Volt-e olyan jó, mint az első két évad? Nem, persze, hogy nem, de legalább a rész második fele már tényleg legalább eljutott a 3.évad szintjére.

Toby Jones persze, hogy jó volt, de már nagyon unalmas volt, hogy már megint a “legeslegesleggonoszabb és ördögibb” ellenfelet kapta meg Sherlock. A drogos részeknél megint túlzásokba estek, bár az tetszett, hogy legalább pár percig újra Londonban sétálgattak.

Nekem nincs bajom, hogy Sherlock változik és az emberi oldalát is megmutatják. Ez szükséges is tekintve Mary halálát és a Johnnal való hullámvölgyét. Nagyon tetszett a végén a beszélgetős jelenet Sherlock és John között, és az ölelés is szép volt. Ja, és Martin Freeman pedig kifejezetten remek volt ebben a részben (megint).

A csavar is tetszett a végén. Az egyértelmű volt, hogy a buszos nő, nemcsak egy random nő, mint ahogy a mostani rész elején is sejtettem, hogy a pszichológus nő, nem egy random pszichológus nő. Az viszont, hogy ugyanaz a személy ÉS még egy újabb Holmes tesó, arra nem számítottam.

Ez már olyan 7/10-es rész volt. Remélem az évad(sorozat?)záróra tényleg összekapják magukat, bár abban megint nem hiszem, hogy lenne heti ügy, de legalább talán szépen lezárják a szálakat. Arra számítok, hogy egy jó nagy érzelmi hullámvasút lesz. És ha még Adlert is visszahozzák… na az meg aztán tényleg érdekessé tenné az egészet.

Gate - 2017. 01. 11. 02:13

szerintem messze a legjobb részek között van, nálam erősen dobogós. Persze, “csak” egy heti ügy volt de olyan feeling övezte át az egész részt ami csak ritkán jön át ennyire, sajnálom aki nem érezte át. A végén a csavar pedig tényleg ütött.

emese - 2017. 01. 11. 02:22

Egy valami lehetne még jobban kidomborítva: az aktuális ügyeknél a dedukció menete. Hogy hogyan következteti ki Sherlock hogy pl. sétapálca, stb… és ne legyen végtelenül elszállt.
Mindezzel együtt, ebben a részben megvolt mindaz a báj, ami az első két évadot olyan remekké tette. Vagyis, hogy nem mentek túl messze az eredeti történettől, mégis remekül modernizálták.

winnie - 2017. 01. 11. 04:32

Enzo: “csak a Sherlock szerintem ott tart már, hogy a heti ügy csak egy mellékes dolog,”

Ne már, szerintem az a legérdekesebb, hogy miképp adaptálja az adott évre kiválasztott Conan Doyle-movellát. Anno a Poirot-nál is érdekes volt várni, hogy milyen csavarokat dobnak be.

Scale - 2017. 01. 11. 13:52

Ahogy Moftissék mondták: ez nem egy nyomozós sorozat, hanem egy sorozat egy nyomozóról. Szóval, szerintem aki azt várja, hogy visszatérjenek az első két évad hét/ügy formájához, az csalódni fog. A heti ügy arra szolgálat, hogy John “beszokjon” Sherlock mellé – most már erre nincs szükség. Illetve van így Mary halála miatt, de nem fog akkora hangsúlyt kapni.

Ez a rész pedig frenetikus volt, simán visszahozta az első két évad hangulatát, amire már a harmadik évad eleje óta vártam.

Imádtam minden egyes pillanatát! ♥

Sancho Pansa - 2017. 01. 11. 14:38

Scale: Szerintem azt várja a néző, hogy jó legyen a rész. De ha annyira nem nyomozós a sorozat, akkor minek nyomoznak? Miért van heti ügy? Nem lenne jobb a végeredmény, ha kivennék, és inkább összevonnának két részt? Mert, ha jobb lenne, akkor ez tényleg nem volt túl jó epizód.

Kíváncsi lennék, hogy ebben mennyi volt a nyomozás és a nem nyomozás, de akkor nem lehetne az unalmas részek helyét valami érdekessel kitölteni?

nargli - 2017. 01. 11. 14:51

Sancho Pansa: de mi az érdekes és mi az unalmas? Nekem érdekes, érzelmileg megmozgató volt, pl., hogy Sherlock megölelte Johnt, mert szeretem, hogy Sherlock változik, mások erre azt mondják, hogy “mi ez már?” Sherlock legyen csak szociopata. Most akkor kinek van igaza? Most akkor ez egy jó vagy rossz jelenet volt?

Enzo - 2017. 01. 11. 17:08

apropó, oldalsávba kiraknátok? mindkét link a 4×01 kibeszélőre mutat :)

daniferi - 2017. 01. 11. 19:40

Elolvasom a címet, majd a cikket, hiszen én is láttam már az első részt. Végig olvastam, nem értettem, miről is szól az írás, miféle sorozatgyilkos vagy mi, próbáltam agyalni és összekapcsolni a résszel. Aztán a végén ott van, hogy “a premiernél jobb rész volt”.

Valahogy így olvashattam először a címet: “Sherlock folytatódott: a 4.évad”. Szóval most simán saját magamnak elspoilereztem a 2. részt :D

elkon - 2017. 01. 11. 22:17

Azért voltak zseniális megoldások

https://www.youtube.com/watch?v=bfFgnJoLiQE

Jon - 2017. 01. 12. 00:07

Belőlem kiveszett valami, ami miatt már nem tudok úgy rajongani a Sherlockért, mint régen. De akárhogy is, ez egy nagyon-nagyon jó rész volt. Szerintem.

human - 2017. 01. 12. 13:15

elkon: A nerdwriter szereti felfújni drámaian a lufit. Néha betalál, de ez most összecsapott videónak tűnik tőle, amit a szerkesztésével adott el. Pont ahogy a Sherlock tette.

Christie98 - 2017. 01. 12. 18:38

Nekem nagyon nem tetszett a rész. A “heti ügy” kapkodós és semmilyen lett, ráadásul nagyon hasonló volt a 3X03-hoz.

Arra jöttem rá, hogy nekem sokkal jobban tetszett volna, ha Mary nem hal meg, hanem hármasban nyomoznak tovább, nekem nagyon tetszett a csapatmunka.

Irene-t én nagyon szeretem, de szerintem nem kellene visszatérnie, az ő szála mondhatni le lett zárva, egyszerűen felesleges lenne újra behozni.

A csavar pedig nem tetszett, most megint az van, hogy hú milyen nagy összefüggésre derült fény, de egyszerűen nem tud érdekelni.

Na és a legvége! Ilyen cliffhanger volt a Botrányban is és az sem tetszett, semmi értelme nincs annak, hogy így fejezzenek be egy részt, főleg úgy, hogy tudjuk, hogy John úgyse fog meghalni.

Alfdam - 2017. 01. 12. 20:35

Messze az előző rész színvonala felett. Minden, ami rossz volt az előzőben, itt jó volt. Nincsenek szagminták a képernyőn, helyette felvállalt magyarázás. Valóban érthető drog-indukált látomások keverednek a valósággal, nem pedig értelmetlen vizesedés és hülye cápák. Nincs abszolút hiteltelen Mary (sose volt különösebben jó színésznő szerintem), helyette van rendes főgonosz, remek játékkal és olyan lelkesedéssel felépített undorító jellemmel, hogy öröm volt nézni. A végső szónoklata a “turn humans into things” szó szerint gyomorforgatóan jól sikerült. Jah, és van benne fordulat, amire nem számítottam (Sherringfordra (lehet rosszul írom) emlékeztem). Abszolút az első három rész színvonalán mozgott.
Technikailag is sokkal jobban volt kivetelezve, a vágás, a perspektíva, a beállítások szuperek voltak.

elkon - 2017. 01. 13. 01:12

human: “szerkesztésével adott el” Igaz, de hát ebben a videóban pont erről van szó, hogy milyen jól lett megszerkesztve/vágva/kitalálva. Nem arról szól hogy az adott epizód milyen jó volt.

Persze a Nerdwriter szeret rajongani apróságokért (én is ilyen vagyok, megértem).

noodles - 2017. 01. 13. 23:08

kiváló rész volt, ismét! egyik legjobb sorozat

gio - 2017. 01. 13. 23:30

jó lelkizés és gyenge nyomozás, szerintem.

ráadásul én elég komoly gondot láttam a rész koherenciájával is. ha jól értem, Sherlock valóban meglepődött, hogy nem a sorozatgyilkos lánya járt nála. mégis, úgy tervezte el előre a botba rejtett poloskát, mintha tudta volna, hogy a szobában fog kikötni. én érzek itt némi ellentmondást.

és igen, Moriarty meg az előző éves figura után unalmas már egy sokadik leggonoszabb ember. jobb lett volna valami ötletes, egyszerűbb nyomozás, amire felfűzik a magánéleti szálat.

Irene… nem tudom. nem lepődnék meg, ha nem Sherlock manipulációja lett volna az egész, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból és kommunikációt kezdeményezzen Watsonnal.

eléggé szétcsúszott rész volt, mégis rendben volt szerintem. várjuk szeretettel a finálét.

Bazsi - 2017. 01. 13. 23:59

Az első résszel se volt semmi bajom, de ez most kiváló volt!

Newzoli - 2017. 01. 14. 13:54

Klasszissal jobb mint az első rész…!!:)))

MsMe - 2017. 01. 14. 14:13

Nekem ez a rész eléggé kiszámítható volt a sorozatgyilkossal. Mikor Mollynak mondta, hogy okkal ilyen szétcsúszott már akkor eléggé ellőtték a poént, amikor meg a sorozatgyilkos mondta, hogy azért is ússza meg, mert random embereket öl, akkor meg már semmi kétségem nem volt, hogy Sherlock magát áldozza majd be. A vége persze meglepetés volt. Nekem tetszik, hogy nő a tesó, de nem értem, hogy miért kellett férfiként emlegetni. Az biztos, hogy rájuk férne egy családterápia, a szülők valamit nagyon elcseszhettek három ilyen gyerekkel ☺.

Solya91 - 2017. 01. 14. 15:14

Rémes volt !!!! Nem gondoltam, hogy majd ezt fogom írni de nem kötött le a mostani rész . Volt talán benne pár perc ami tetszett, pl.amikor Sherlock találkozott és beszélgetett “Faith “-el. Nem hagyhatom ki Mrs Hudsont, remek az öreg hölgy.
Az vége az utolsó 5perc az igen Sherlock-os volt. Reménykedem az utolsó részben hogy maradandót fognak alkotni.

Pierre75 - 2017. 01. 14. 17:27

Önmaga paródiája volt az egész a sétapálcával, a 2 héttel korábban rendelt mentővel, ami szegény bonclányt hozta. Az első 2 évad magas színvonala után lejtmenetbe kezdtek, amit most a Holmes-húgica tetőz be.

blueberry - 2017. 01. 14. 22:40

Kérdés (talán másnak ez tisztább): Sherlock most ál-Faithtel valóban találkozott és tőle tudta meg/találkozásuk nyomán jött rá, hogy Culverton sorozatgyilkos (itt is felmerül persze hogy Euros honnan tudott róla, hogy szerezte meg azt a papírt, de talán erre még lesz valami magyarázat) – ez esetben nem ismerte fel Sherlock egyrészt a saját testvérét, illetve miután mindent ilyen pontosan előre megtervezett az egész alatt, előbb kezdte el drogokkal rombolni magát, minthogy kitalálta volna, ki legyen az a “bad guy” akivel összeakaszkodik (ahogy Mary javasolta)?
VAGY azt, hogy Culverton sorozatgyilkos, már tudta korábban, ál-Faith csak bizonyos plusz információkat adott?
Esetleg az egész ál-Faith jelenet csak képzelgés volt (ezért nem látszott a kamerán stb.)?

riplads - 2017. 01. 15. 11:43
nickelodeon - 2017. 01. 15. 18:39

blueberry-hez csatlakozva: én sem értem, miért nem ismerte fel a saját testvérét. Vagy legalább egy kicsit lett volna neki gyanús a pszichológusnő-sorotzatgyilkos lánya.

nickelodeon - 2017. 01. 15. 18:45

Egyébként imádom, nekem tetszik most nagyon a sorozat.

mxr576 - 2017. 01. 15. 21:12

Teljesen kieget ez az evad…

Fekete Dániel - 2017. 02. 06. 20:27

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mikor szinkronizálják, a 4. évadot? Én még csak a 0. részt láttam, mivel még csak az van meg szinkronosan, a többiről tudtok bármi infót?

Választ előre is köszi

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz