login |

Chance: vége az 1. évadnak

2017. 01. 11. 20:25 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Az az igazság, hogy sok kedvem nincs ahhoz, hogy megrugdossam a Chance-t. A pilotkritikát nagyon jó érzékkel 4 rész után írtam, ameddig nagyon tetszett Hugh Laurie skizofrénes, femme fatale-os, átlagember a romlás útjára lép és/vagy elindul lefele a lejtőn sorozata, azonban onnantól kezdve egy ideig színtelennek éreztem, a vége felé pedig kifejezetten gyengének.

Tény, hogy nem mindenki sorozata a Chance – ezt már az elején is így tartottam, amikor még bejött, s a véleményem a végén sem változott meg. És úgy tűnik, én is kiestem a körbe kerített halmazból. Pedig a maga nemében mindenképp egyedi az amerikai piacon, ritka az efféle pszichológia thrilleres megközelítés.

A kaput az tette be igazán, hogy pár közepes és gyengébb rész után, amikor az 1×09 végén valamennyire felcsillant a remény és, kaptunk egy kőkemény cliffhanger-t (illetve nem cliff-et, csak félbeszakították a részt egy pontnál), a finálét ott kezdtük el, hogy minden konfliktust letudtak és a következményeket látjuk. Illetve azokat sem, mert… amnézia. (Nyugi, ez nem spoiler.)

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy miért tartották érdekesnek az írók, hogy nem tudjuk meg pontosan, hogy mi történt, hanem csak (ki tudja, mennyire megbízható forrásból származó) darabokból rakosgatjuk össze. Az addig részeken át remekül átadott feszültség (tényleg, olykor szinte látni lehetett a vibrálását) hirtelen kihunyt és egy lomha epilógus vette kezdetét, amibe beleillesztettek egy “nagy” felfedezésnek szánt infót és…, és kész.

Nem egy általam végig nézett, de közel sem istenített első évad után írom azt, hogy azért nem bántam meg, hogy letudtam a szezont. Megengedő vagyok, és sokszor gyarapítja az adott darab a sorozatos műveltségemet, még az ezer sebből vérző The Family esetében is így nyilatkoztam. Most viszont, mint legutóbb talán a Dark Matter S1 esetében, azt kell mondjam, hogy kár volt, kihagyhattam volna a Chance-t.

Hiába erős a showrunnerje (Alexandra Cunningham az amerikai Prime Suspect-tel tette le a névjegyét készítőként), írásilag csak felvillanásai voltak a sorozatnak – főleg az elején. Való igaz, hogy a könyv révén adott az alapanyag (gőzöm sincs, hogy mennyire tartották hozzá magukat), de csalódást keltő volt, hogy az egész szinte sehová sem vezetett, amit az elején felépítettek, azt a szezon második felében lebontották.

És hiába remek színész a Chance főszereplője, Hugh Laurie elég szürke maradt, sőt, továbbmegyek, nekem nem volt túl hiteles megszállott szerelmesként (amikor D-vel konspiráltak, az azért nagyon rendben volt). Persze mindez nem (csak) Laurie hibája, hiszen a karaktere sem volt kiemelkedő, de ez esetben adja magát a kérdés, hogy mégis mit látott a sorozatban, hogy elvállalta a főszerepet – ráadásul két évadra? (Lehet, hogy csak az első szkriptek alapján tette? Mert akkor megértem.)

Karakterileg és színészileg persze akadtak pozitívumok: a prímet mindenképpen Ethan Suplee vitte, egyszerre volt nagyon jó drabális vadállat és igazi enigma, de Paul Adelstein sem viccelt – egyikük sem agresszív karaktereiről vált ismertté, de itt nagyon hitelesek voltak. És persze Clarke Peters-t is említhetném, de ő, ugyebár, mindenben kiemelkedő.

Csalódottság ide vagy oda, arra azért kíváncsi leszek, hogy a 2. évadra mik a tervek (megint csak fogalmam sincs, hogy merre akarnak elindulni, de örülnék, ha D-re koncentrálnának), szóval az évadnyitóra még mindenképp benevezek.

12 hozzászólás Ne habozz!

Brynden Rivers - 2016. 12. 14. 14:38

A 10. résszel vége az évadnak és azt kell mondanom az év egyik legjobb sorozata volt a Chance

Nekem jobban tetszett mint pl. a Westworld vagy bármelyik jelenlegi HBO-s dráma sorozat, mert felülmúlta és nem alul a lehetőségeit valamint az elvárásokat.

Hugh Laurie (Chance) & Ethan Suplee (D) kettőse nagyon feldobta az évadot, minden közös jelenetüket élvezet volt nézni. El tudnék képzelni még 2-3 évadot, minden évadban más “üggyel”.

Clarke Peters (Wire, Person of Interest) remek mellékszereplő volt a főszereplő kettősnek a Wire-ből. 3-an a egyfajta rögrealisztikus Defenders-t alkotnak.

Gretchen Mol nem volt rossz főleg hogy 2 karaktert játszott (Jaclyn & Jackie), de viccea módon Chance és D között jobb volt a “kémia”, mint Chance és Jaclyn között.

Bear McCreary zenéje szokás szerint hozza a minőséget.

Wall-E - 2017. 01. 01. 23:43

Hát itt az lett, amire az elejétől számítani lehetett, vagyis lassan építkezett a dolog, de egyre nőtt a feszültség és jöttek az ütős pillanatok egymás után. A végére beérett az egész, nem tudom mennyi nézője lesz, de igen komoly dolgot tettek le az asztalra a készítők.

dukyka - 2017. 01. 11. 20:52

Számomra részről részre lett egyre érdektelenebb az egész, kb a 7. résznél ki is szálltam. Sajnálom, mert a pilot még kifejezetten tetszett. Hugh Laurie meg tényleg gyenge volt.

Wall-E - 2017. 01. 11. 21:01

Egyetértek, hogy a finálé megoldása nagyon furcsa lett így, de szerintem az addig vezető út többé-kevésbé meggyőző volt, néhány meglepően badass pillanattal, mint amikor abban a fura táborban megkeresik D-t és az epizód utolsó pillanatában összenéznek (Big Dog), ezek nagyon jók voltak, tényleg megsebzi az évadot a finálé, de hangulatban, meg színészileg amit elért, azért teljesen nem venném el tőle. Ennek ellenére megértem a csalódottságot, ennél még több volt benne, de nézősnek azért nézős marad nálam. Engem még az apa-lánya kapcsolt is megfogott, abban még lenne potenciál.

Snoopyzit30 - 2017. 01. 12. 09:42

A cikk simán lebeszélt róla, hogy tovább nézzem.

cherockee - 2017. 01. 12. 10:04

kiváló hangulat, D karaktere és a színész játékmódja hatalmas, story érdekes, zene nagyon jó, …

SPOILER

… és a végén tarkónvágnak azzal, hogy hát, igaz, hogy a csaj embert ölt, de nem kell vele semmit csinálni, ez már csak ilyen.

winnie - 2017. 01. 12. 10:11

Snoopyzit30: ne hagyd magad, Brynden Rivers véleménye is sokat nyomhat a latban.

Geza Kovacs - 2017. 01. 21. 01:50

Nem volt olyan nagy szám, mint amilyennek indult az első pár részben. Kisszerű maradt, mondhatni béna. Pedig benne lett volna a lehetőség.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 30. 07:17

Hú, ez a 7. rész baromi jól volt megcsinálva. Azt hittem, hogy D-ről fog szólni az egész, erre a végén még behúztak egy meglepetést az írók.

Nagyon bejön a sorozat eddig.

Roxi - 2017. 05. 14. 19:44

Voltak kifejezetten izgalmas és ütős részek benne.Viszont jobban megmaradt bennem az,hogy unalmas volt.Még a finálénál is többször az órát néztem,hogy mennyi van még hátra. Hugh Laurie bármekkora kedvenc is,kétlem,hogy visszatérnék a 2. évadra.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 17. 21:08

Nekem bejött az évad úgy egészében és szerencsére nem találtam unalmasnak sem. Kifejezetten tetszett a történetvezetés is. Az évadzárótól én is kicsit mást vártam, de nem jobbat, hanem mást. Egy csomó szálon lehet ezt folytatni, bízom az írókban. Az való igaz, hogy van egy sajátságos hangulata a sorozatnak, nem való mindenkinek.

Várom a 2. évadot, biztos hogy nézős marad.

freestyle82 - 2019. 03. 04. 20:50

En meg csak a pilotot neztem (ma ejjel) ezert a kommentekbe nem igen akartam beleolvasni.

Nem tudom, h volt-e említve, de en dobtam majdnem egy hatast miikor kiderult(szamomra), h a verolegeny az Earl c. sorozatból randy.

Ekkora darabba notte ki magat az elmult bo egy évtizedben?:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz