login |

The Exorcist: vége az 1. évadnak

2017. 01. 12. 14:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Uhh, ez a sorozat, főleg a finálé, elég intenzív meló lehetett a színészeknek. Meg a vágóknak is.

A The Exorcist-hez való viszonyomról az 1×07 utáni kritikámban már írtam, ritka az olyan, hogy egy nekem nem tetsző (bár mindenképp elismerésre méltó) pilot után egy új sorozat feltámadjon. Ez most megtörtént, s bár mivel a műfajt nem szeretem rühellem, nagy kedvencemmé sosem vált a sorozat, de a színészeknek és a megvalósításnak köszönhetően, és mert nagyon átgondolt volt, végig néztem. Akik pedig szeretik a démonűzést, illetve William Friedkin filmjét, azoknak egyenesen kötelező.

Rome’s shame come full circle.

A fő sztorit természetesen az adta, ahogy egy család dacol a lányukat megszállt entitással – 10 részen át, de közel sem repetitíven, nem azzal mentek el a részek, hogy fél órán át latinul ordibáltak és pókjárásban közlekedtek a falon. Persze ez sem maradt el, de ezeket a kliséket klasszikus és nélkülözhetetlen elemeket a hangulat, illetve megteremtett, rettenetesen mocskos világ simán ellensúlyozta.

A sima démoni megszállós (és démonűzős) mellett a politikai, vallásos vonal is kiemelt hangsúlyt kapott, bár nyilván ebből sokkal többet is elviseltem volna, és többek között ez a sztori az, ami miatt nem bánnám, ha készülne folytatás.

Ami a legérdekesebb volt a sorozatban, hogy nemcsak tovább gondolta az ördögűzést, hanem még a megszállás mechanikájába is belement, bemutatta az elmében végbe menő folyamatokat. Nyilván ez akár szájba rágósnak is tekinthető, de illett a sorozatban, és hatásos eredménnyel szolgált.

Annak ellenére, hogy nagyon erős fő karakterekkel dolgoztak, sajnos ez a 10 rész nem nagyon volt elegendő a mellék figurák elmélyítésére, pedig nem egyben lett volna még bőven potenciál – például Bennett kriminálisan alulhasznált volt.

Ben Daniels-t már méltattam párszor, nem semmi skálán zongorázott a játékával, nagyon meggyőző volt, egyértelműen ő volt a The Exorcist sztárja, de a végén Alfonso Herrera is fellépett mellé, vagy inkább azt mondom, hogy Tomas karaktere nagyon szépen kikupálódott, köszönhetően annak, ahogy lépésről-lépésre nagyszerűen felépítették. Azt hiszem, hogy a folytatást már csak a “haverpapos” felállás miatt is érdekes lenne látni.

Mint írtam az elején, a The Exorcist-hoz való viszonyunk jó eséllyel a műfajhoz való hozzáállásunkon múlik. Számomra összességében korrekt volt a sorozat (ami, ismétlem, hatalmas szó), és szerintem eléggé elkülöníthető az Outcast-től (ami egyébként nekem ugyancsak bejött, magam sem értem)

Jó eséllyel ennyi jutott a The Exorcist-nek, 10 rész – egy ilyen horrorsorozatnak inkább kábelen lett volna a helye. Aki belevágott, nem hiszem, hogy megbánta volna, hiszen abszolút lezárt a történet, nincs cliffhanger, mindenkinek a sorsa tisztázódott, és nagyjából sejthető az is, hogy kinek merre fog vinni az útja.

De persze bármikor lehet folytatni. Más kérdés, hogy csak parányi esély van a folytatásra, a FOX legkésőbb májusban dönt a sorozat sorsáról, akkor fog kiderülni, hogy feltérképezhetjük-e mondjuk a vatikáni viszonyokat.

11 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2016. 12. 20. 12:38

1×10

Vegyes érzéseim vannak nekem is, bár alapvetően nekem az egész évad összességében pozitív és ha lesz folytatás mindenképpen maradok. Az évadzáró viszont nekem is kicsit csalódás. Többet, jobbat, mást vártam.
A pápai látogatás iszonyú gagyi, ha szerintem tényleg menne a pápa Amerikába, akkor kb. 3 millió ember ácsorogna ott, de még lehetne sorolni. Marcus atya és Bennett atya is majdnem elvéreznek, erre x idő után meg elkezdenek verekedni meg mit tudom én. Ebben a jelenetben az volt a pozitív, hogy a gazdag, befolyásos nőcit végre megszállták, egy pontig még azt hittem, hogy visszatér a jó oldalra, de ez ugye esélytelen. Tomas atya álomjelenete tetszett, ahogy a kalapácsos játék is, de maga Angela-ördögűzése látványos volt, de számomra értelmetlen, hogy ilyen egyszerűen ment meg a szobai verekedése a démonnal az konkrétan gagyi volt.

Az évad egészére én adok egy 7,5 pontot, az évadzáró meg egy gyenge 6-os. Összességében tetszett és biztos maradok, ha lesz folytatás.

Thomas - 2016. 12. 20. 20:51

Hasonlóképpen vélekedek én is, remek évad volt, az év egyik legjobb újonca nálam, viszont a finálé csalódás. Az ilyen haluzós/saját fejében játszódó jeleneteket, amikkel az idő felét elhúzták, minden sorozatban utálni szoktam, itt is szörnyen gagyi volt. Verekedés a démonnal a fejében? Meg ez a “kismalac, kismalac engedj be…”-marhaság. Na hagyjanak már! Az egész évadban felvezetett pápai látogatás kapott vagy 5 percet, szörnyen gagyin megvalósítva. A nem tudom mióta tervezgetett támadás is abban merült ki, hogy az egyikük halála után a többi semmit sem tesz, egyáltalán hol volt a megszállt rendőrkapitány (vagy mi), aki a végén beszállt a kocsiba a nőhöz? Azt sem értettem, mivel bénították le az embereket, ami csak a pápára és Marcusra nem hatott. Az meg már kabaré volt, ahogy a kiérzett, ájulás küszöbén álló Marcus és Benett elverték az őreiket. Igen, nagy meglepetés volt, hogy Benett él, de kb. semmi szerepe nem volt, az már hogy egy félholt vagy kettő nyomta le az őröket, nem sokat változtat.

A pozitív oldalon nem is tudom, mi áll. Kiűzték a démont Raegenből, ez jó, már nem is tudom, miért fogadtam el tényként, hogy megtörtént az összeolvadás. A kalapácsos jelenet nekem fájt, ahogy szegény táncos csaj elintézte magát. Amúgy nem is tudom, hogy ha lenne folytatás, egyáltalán maradna-e ez a család a képben, mert az ő sztorijuk látszólag lezárult, Pazuzu (végle?) elpusztult, Raegan meg talán egész életére tolószékbe kényszerült. De azért jó lenne még látni őket. És ahogy sejtettem, koránt sem zárult le minden, maradt két megszállott, meg egy csomóan a társaságból, és folytatják a szervezkedést.

Szaby59 - 2016. 12. 21. 14:53

Nekem tetszett, igaz a pápás szervezkedős dolgot kicsit nagyobbnak gondoltam volna, pár jelenet alatt elintézték az egészet.
A Rance család sztoriját is jól lezárták.
Az egyesülés pedig nem teljesen történt meg, ezt akarta Reagan és a kis szobája “szemléltetni”. Volt egy kis része a lelkének ami nem adta meg magát így megtudott menekülni – ez a rész, hogy most végre ő intézte el a démont nekem tetszett és sokkal jobb megoldásnak tartom az eredeti filmre való tekintettel, hogy végül sikerült megmenteni.
Nem bánnám ha lenne 2. évad, a kövér asszonyság ( :D ) az új démon haverjával érdekes dolgokat csinálhat. Kár, hogy az ő karakterét nem mutatták be jobban, érdekes lett volna ismerni a motivációit.

Lemoni - 2016. 12. 21. 18:52

Sajnos, a -számomra- legfontosabb kérdéssel is adós maradt a sorozat, hogy miért tért vissza, mi volt a célja Pazuzunak. Mert az elég vékonyka motívum, hogy 40+ év után újra rágerjedt Reganre. Itt-ott szűk körben gyilkolászott egy keveset, de a “csak, mert gonosz vagyok” sem tűnik hatásos magyarázatnak. A pápa merénylet meg annyira felszínes volt, hogy az armageddon sem látszott a fő célnak, csak néhány hülye hatalmi tébolyának kiélésének. Vagy a családnak előadott nagy monológ, az emberiséget érintő féltékenysége lenne az érve a tetteire, de akkor meg miért a kicsinyes bosszú, hogy Regan lányát szállta meg, azzal mit tudott ártani a családon meg a szerencsétlen apátnőn kívül másnak. Szerencsétlen ördögűző-tanonc Tomas atyát is csak szórakozásból szívatta, pedig Marcus volt a veszélyes rá nézve. Szóval, nem igazán látom át a sorozat lényegét, értelmét, pedig még mindig állítom, volt benne potenciál, csak egy kicsit jobban és alaposabban kellett volna kimunkálni. Meg 1-2 helyen nem ártott volna átgondolni a castingot.

alessa - 2016. 12. 30. 17:59

nekem bejött. az évadzáró is. sztem már nem nagyon lehetett tovább nyújtani ezt a történetet. rem lesz még második évad

Eddard - 2017. 01. 12. 15:46

Országosok közül simán a legjobb volt az elmúlt években…

jenga - 2017. 01. 12. 18:46

egyik legjobb volt 9/10
fura volt latni papunkat a sense8 karacsonyiban :)

sleepwalker77 - 2017. 01. 13. 09:12

Rohadt jó első évad volt, és igazából az se gáz ha nem lesz folytatás, mert viszonylag jól lezárták.

Zsugabubus - 2017. 01. 13. 10:25

Robert Emmet Lunney vitte a vállán az egészet,a többi szereplő tréfli volt.

Snoopyzit30 - 2017. 05. 13. 07:42

2.évad berendelve :)

Dirk - 2017. 09. 10. 13:32

Jó kis sorozat ez. Ördögűzős sztorik kedvelőinek tényleg kötelező.
Az elmében folytatott harcok elég jól voltak kitalálva.

Ami hiányzott hogy az apa vajon miért esett le az állványról? Vagy túl gondolom vagy ennyire nyilvánvaló volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz