login |

Emerald City: 3 rész után

2017. 01. 15. 16:04 - Írta: Neoprimitiv

6 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika,

Sokakkal ellentétben nekem bejött az NBC hányatott sorsú fantasy sorozatának premierje, de igazából mindig a második rész az, ami egy kicsit pontosabb képet ad arról, mire lehet számítani a készítőktől. (A második jelen esetben harmadik, a dupla epizódos évadnyitó miatt.) Nálam egyelőre nézős maradt az Emerald City, bár közel sem hibátlan.

Az, hogy még mindig három szálon fut a történet (Óz, Dorothy és Tip) változatlanul széttagolttá teszi, de szerencsére a mostani epizódban minden vonalon csak egy-egy témával foglalkoztak, ami így pont jó volt. Szintén ennek köszönhetően helyükre kerültek a mozaiknak újabb darabjai is, és alakult a kép Óz és Tarsem kapcsolatáról.

Nézője válogatja, de én mindig vevő vagyok a “mik lennének a hősök, ha nem hősök lennének” koncepciókra (ld. Fables), szóval a madámként működő depressziós főboszorkányhoz hasonló húzásokkal nálam elég sok jópontot lehet szerezni. A díszletek, a jelmezek, a steampunk-fantasy látvány nagyon egyben van. Ez alól csak a nagytotál CGI-képek és Óz testőrségének a páncéljai a kivételek, az utóbbiak a hatvanas évek csehszlovák mesefilmjeit idézik.

A pillanatnyilag három külön szálból Tip története volt a legmeglepőbb, nem igazán tudtam hova tenni. Aztán egy interjúból kiderült, hogy egyrészt ő lenne az Oroszlán reinkarnációja (mondjuk Jordan Loughran-nak jó nagy sörényt csináltak, az biztos), másrészt az, hogy bármennyire is PC-aktualizálásnak tűnik, a karakter Baum találmánya, a második Óz-könyv főszereplője a lánnyá váló fiú.

Óz estében kíváncsi leszek, mi lesz a Beast Forever – a könyvben ugye nincs semmi érdemi veszély, Óz csak egy sima kókler. Lucas/Madárijesztőnél is elcsepegtették már, hogy valami köze van Ózhoz, a kardja legalább is olyan, mint a testőrség tagjaié.

Sajnos a leggyengébb pont a történetben pont a főszereplő, Dorothy. Először is nagyon súlyos koncepcionális bakinak érzem, ha a jelenből érkező főszereplő nem reagál arra, hogy belepottyant egy történetbe, amit mindenki ismer. Másodszor olyan szinten természetesnek vesz mindent maga körül, amitől jelentéktelenné válik az alapszituáció – az, hogy ő itt idegen.

Általában nem túl kreatív alkotói koncepció, amikor mellékszereplőkkel elmeséltetik a főhősnek, amit nekünk nézőknek kell tudnunk a háttérről, de itt kivételesen teljesen helyénvaló lenne – ha Dorothy bármit is kérdezne. De nem, ő megy bele a vakvilágba, anélkül, hogy megpróbálna legalább minimálisan képbe kerülni azzal, hogy mi várhat rá.

Összességében egyelőre én sem adnék rá többet mint 6/10, de ez egy pozitív haertíz, hiszen mégis csak van egy hangulata, ami miatt egyelőre még maradok.

6 hozzászólás Ne habozz!

energy - 2017. 01. 15. 17:55

Dorothy nem is aggódik, hogy átkerült egy világba, ahol meg akarják ölni. Az meg kifejezetten béna, hogy talál egy fickót keresztre feszítve, aki a szeme láttára megöl valakit, és milyen jól kijönnek!
A Tip szál fogalmam sincs hova tart, feleslegesnek érzem.
Óz sem szimpatikus.

Egyelőre nézem.

thpreg - 2017. 01. 15. 22:03

Még gyerekként olvastam Tip történetét könyvben (akkor nagyon tetszett), de nem rémlik nagyon sok hasonlóság a történetszálában. Jó volna újraolvasni :)

Neoprimitiv - 2017. 01. 15. 22:26

thpreg: én nem olvastam, de a belinkelt cikk sem állítja, hogy a története hasonló (lesz). Csak annyit, hogy a fiúként nevelt, majd lánnyá változó karakter nem a téma mai aktualitása miatt került a sorozatba, hanem Baum találta ki.

pudli - 2017. 01. 16. 10:34

Nekem tetszett, fura egy sorozat sok hibával mégis szórakoztat, aztán meglátjuk mi lesz később.

jenga - 2017. 01. 16. 12:57

rettento gyenge, ennel meg a shannara chronicles is jobb volt

Cornissa - 2017. 01. 21. 16:39

Nekem nagyon bejött ez a sorozat. Nem értek egyet azzal a fanyalgással, hogy Dorothy miért nem kérdezősködik. Kitől kellett volna kérdeznie? A törzsből aki beszélt vele, meg akarta ölni. A “madárijesztő” amnéziás. Mombi meg nem volt valami közlékeny. A harmadik részben pedig pont arról beszél Dorothy a “madárijesztővel”, hogy mennyit ér meg a kérdezősködés.

Szóval szerintem egyelőre ebben nincs logikai baki.

Remélem sikeres lesz a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz