login |

Death in Paradise: kezdett a 6. évad – írta gromit

2017. 01. 16. 16:22 - Írta: vendegblogger

38 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Itt a január! Irány a Karib-tenger! Nyár! Napsütés! Tengerpart! Zene! Humor! Hangulat! Vulkán! Gyilkosság?

Na jó, vulkán nincs mindig, csak úgy alakult, hogy most is egy kutatócsoportot ismerhetünk meg a Death in Paradise (a sorozatról bővebben itt) legújabb, immáron 6. évadjának nyitányában. A sziget hivatalosan aktív tűzhányója évtizedek óta csak alszik, de sosem lehet tudni-alapon a tövében kis kutatóállomás működik, melynek vezetőjét holtan találják egyik reggel a csúcs felé nagyjából félúton.

Bár látszólag semmi nem utal gyilkosságra, Humphrey Goodman felügyelő kezdettől fogva “gyanús haláleset”-ként kezeli. Nem is lehet nagyon kérdés, hogy igaza lesz-e, ehhez nagyon ért, az élet más területeihez már nem annyira.

A Death in Paradise pontosan ott folytatja, ahol az elmúlt évadban abbahagyta. Klasszikus krimi, a szó nemes értelmében. Műfaját tekintve nem egy CSI vagy Law & Order, azaz nem feltétlen a megingathatatlan tárgyi bizonyítékok gyűjtése a cél, hogy aztán az ügyészségnek esélye is lehessen elítéltetni a gyilkost, hanem hogy egyetlen tárgyból, vagy akár annak hiányából kiindulva mi mindent ki lehet logikázni.

Mindezt hangulatos, humoros köntösben, de nem szorosra kötve, hanem csak úgy lazán. Mondhatjuk, hogy a Death in Paradise megbízhatóan kellemes kikapcsolódást nyújt.

A karibi táj adott (vulkánnal eddig ugyan nem találkoztunk, de simán be lehet rajzolni, nem olyan kicsi az a sziget), a rendőri csapat is változatlan. Florence kedvesen mosolyog, JP lelkesen végzi a háttérkutatást, de különösebb szerepük ebben a részben nem nagyon van, de lesz még pár epizód, amiben majd bizonyíthatnak. A tovább után folytatom spoilerek nélkül.

A felügyelő mellett továbbra is a közrendőr Dwayne és a rendőrfőnök a legnagyobb figura, főleg ha még együtt kapnak egy saját kis mellékszálat. A kecskék mindig csak galibát okoznak a kis sziget rendőreinek, amiről beugrott nekem a pilot. De rég is volt, és mennyi minden megváltozott azóta! Catherine bárja viszont állandó törzshelyünk maradt – igen, nekem is, bár én csak a kanapémról, virtuálisan.

Azt, hogy pontosan ott folytatja, ahol abbahagyta, nem csak a sorozat stílusára értettem. A múltkori évadzáróban teljesen váratlanul és kissé random módon bedobtak nekünk (igazából persze Humphrey-nak) egy női karaktert. Martha (Sally Bretton – Not Going Out) természetesen vissza is tért az évadnyitóra, illetve a szigetre, de elvileg még mindig csak nyaral a karibi térségben.

Ez az egész annyira hirtelen jött, ráadásul a nyomozáson felül, csak úgy mellékesen, olyan gyorsan lezavartak egy komplett romkomot véletlen találkozástól félreértésekkel és kínos helyzetekkel, suta reakciókkal, hogy kicsit tartok is tőle, mire készülhetnek vajon ezzel a szállal.

Nem tudom, hogyan fog ez működni, nemcsak a karakterek életét figyelembe véve gyakorlati szempontból, hanem mert korábban is jobban állt a sorozatnak, amikor csak lassan, takarékon, sokszor csak jelzés szinten merült fel egy kis romantikázás a sorozatban.

Csak nehogy aztán Harry, a gyík álljon közéjük.

38 hozzászólás Ne habozz!

Zordon - 2017. 01. 16. 16:53

Koszi a kritikat!

Az evadnyitorol irtakhoz csak annyit tudok hozzafuzni, hogy nekem nem izlik ez a bartnoszal. Szerintem sokkal tobb lehetoseg lenne a Humphrey-Flore(a?)nce kapcsolatban.

De nem en irom a sorozatot, es nem is volt elviselhetetlen ez a szal, csak szimplan nem jott be. Ennel nagyobb bajom ne legyen. Viszont a masodik reszben megejtett osszekoltozes, es a harmadik resz promoja alapjan allando tema marad. hmmpffrhr…

Amugy kellemes, vicces, gyonyoru napsutes ebben az otvar, hideg, szurke idoben, az orvos is ezt irta fel :)

Lemoni - 2017. 01. 16. 17:27

Én sem kedvelem Marthát. És nem is bízom benne. Túlontúl meg akar felelni – bénaságban is – Humphrey-nak. Florence-t viszont már sokkal jobban kedvelem, mint Camille-t anno. Tényleg, jelölhettem volna az eyecandybe :O
Mekkora lehet ez a Saint Marie, hogy mindegyik részre találnak egy csodaszép tetthelyet? A comissioner irtó jófej volt a kecske-ügyben :D

gromit - 2017. 01. 16. 22:32

Marthával leginkább az volt a bajom, hogy nagyon hirtelen jött és túl gyorsan és így nem igazán tudtam mire vélni, igazából csak úgy lóg a levegőben… illetve meg hogy ő Lee nője :D

(most különösen zavaró, hogy a Not Going Out is új részekkel jön, a DiP után egy nappal)

gromit - 2017. 01. 16. 23:54

“Mekkora lehet ez a Saint Marie”
kb mint Guadeloupe? :)

Direkt meg is néztem, Guadeloupe-on is van szunnyadó vulkán, bár nem pont így néz ki, nem ennyire hegyes a csúcsa. vagy csúcsos a hegye :)

Legutóbb már több Florence volt, és egész jól működnek Humphrey-val, legalábbis baráti szinten, ugye, ami most van. Humphrey vele nem bénázik annyira, kifejezetten jó volt, ahogyan vigasztalta (á, Harry is ott lesz :) )
(emlékeztek még Richardra, amikor Camille vesztett el egy régi barátnőt? egész más a két karakter. illetve 4)

(és azóta már felállítottam magamban pár elméletet, mi lehet Martha szerepe)

sorozat/gyilkos - 2017. 01. 17. 00:30

Ilyen rohadt zimankóban már a képernyőtrópus is felüdülés, és az első két évadban szinte franciás könnyedséggel oldották fel koktélban a karótnyelt brit polgár figuráját. Tűrhető lett a pótlás: nem másolat, saját karaktere van, a színész rendben, de valahogy mégsem áll össze és sajnos az aktuális jócsaj, Florance olyan harmatgyenge színésznő (bár az elviselhetetlenről kemény munkával egészen a nagyon gyengéig küzdötte fel magát), hogy a készítők szerintem még a romantika lehetőségét is elvetették.

Kellet az új nő, valami komikumforrás, bármi, ami történik, mert naplementés pálmafák ide, habkönnyű kék tenger oda, kezdett dögunalmas rutinná válni az egész.

Lemoni - 2017. 01. 20. 22:37

Eh, pedig úgy reménykedtem, hogy Martha lesz a gyilkos…… ez a rész nem tetszett annyira, hiányzott a humor, valahogy Dwayne szokásos kikoktatása JP-nek most nem jött be. Martha húzzon vissza Londonba, hogy Humphrey újra normális hülyegyerek legyen.

gromit - 2017. 01. 23. 02:49

én azért ennyire nem utálom Marthát, bár nem a szivem csücske, és nem tartanám meg állandó karakternek, de csak attól, hogy visszahúzna Londonba (csak vakációzik, és várja otthon az új meló, úgyhogy fog), Humphrey még nem lesz boldog, sőt.

érdekes, hogy változtattak kicsit a formulán (a végén nem trombitáltak össze mindenkit). és hogy most nem találtam ki, hogyan történt a gyilok. (a nem-viszony nagyon egyértelmű volt, de a tett maga nem)

JP szála nekem se tetszett, volt viszont cserébe “Ben Jones” :) (ő volt a midsomeri sidekickek közül a kedvencem)

Zordon - 2017. 01. 23. 16:41

En sem utalom, de beejtornyozott, csak eppen semmikepp nem illik a kepbe. Ellenben elnezve a jovo heto promot,

***spoiler alert***

ahogy Humphrey es Dwayne a gepet uldozi, ugy tunik, hogy sikerul maradasra birni.

***spoiler end***

Meglatjuk. Nincs bajom a karkterrel, de nem tetszik ez a tortenetszal.

JP tortenete nekem sem jott be, lazan at is porgettem ezeket a reszeket. Pedig ilyen meg sose fordult elo.

gromit - 2017. 01. 24. 01:43

ahhoz, hogy:

***spoiler alert***

“ahogy Humphrey es Dwayne a gepet uldozi, ugy tunik, hogy sikerul maradasra birni”

á, nem olyan biztos az azért. odatéved mondjuk egy kecske, és elállja az útjukat a reptér felé :D

Zordon - 2017. 01. 24. 18:40

azert ez eleg halovany remeny, remelem te is belatod :)

kulup - 2017. 01. 27. 18:17

6×04
Ez egy jó rész volt. Nem volt kecske :-), remélem Martha nem jön vissza.

Zordon - 2017. 01. 27. 21:07

Nem jon vissza, de jovo heten a tarsasag (legalabbis egy resze) atruccan Londonba. Szoval meg nem vonultak el a viharfelhok. :)

Lemoni - 2017. 01. 27. 23:49

Hehe, volt egy magyar vendégszereplő is, Humphrey a végén át is kelt a Rubikonon (bocsi, nem hagyhattam ki ezt a hülye szóviccet :D)
Annyira nincs kémia Martha és Humphrey között, hogy az már kínos. Még mindig nem vetettem el az reményt, hogy Dwayne és JP bilincsben viszi el a nőt #sátánikacaj

gromit - 2017. 01. 29. 02:02

Lemoni :D

Az is nagy volt, ahogy Dwayne előadta a Rubik “megoldását”. szentségtörés! :)

Ami a kémiát illeti… “Selwyn is my best friend on the island”?

Jó, hát, végül nem kecske volt, de így se érték utol…

SPOILER alert

Ráadásul úgy hallottam, hogy duplarészes lesz a londoni kiruccanás. Mondjuk meglepődtem, hogy már most lesz – arra tippeltem volna, h évadzárónak vetik be.

Lemoni - 2017. 02. 02. 17:18
gromit - 2017. 02. 02. 18:09

SPOILER

Engem sajnos nem. Az az igazság, hogy amikor azt írtam “felállítottam magamban pár elméletet, mi lehet Martha szerepe”, már akkor ez volt a legelső, azután h a második rész előtt pár órával belefutottam egy élő beszélgetésbe Kris Marshall-lal, és persze szó volt a forgatásról meg a bővülő családról…

Csak aztán nem akartam itt senki hangulatát rontani az elméletemmel (nem voltam benne biztos), úgyhogy elküldés előtt kitöröltem ezt az okfejtést, bár párszor bepötyögtem kommentbe :D

Az előzetesben egy pillanatra már felbukkant Ardal O’Hanlon. Na, vajon, ő meddig fogja bírni, amikor a My Hero-ból is kiszállt, amikor elege lett, és vissza akart menni standupolni?

(egyébként eltűnődtem ezen az előzetes után is, de pont a standup miatt meg hogy ez még nem az évadzáró, azt hittem, ő csak a londoni részre lesz)

Zordon - 2017. 02. 02. 19:29

Ez a sok cserebere a sok uj lehetoseg mellett azert neha kicsit zavaro is tud lenni.

Egyelore varakozo allaspontra helyezkedem, meglatjuk.

Lemoni - 2017. 02. 02. 20:23

Arra gondoltam, akkor van értelme menet közben cserélni, ha tovább terveznek a folytatással. Ha befejeznék a sorozatot, már végigvitte volna az évadot. Önző módon jobban ragaszkodom a trópusi szigetemhez, mint Humphrey személyéhez 🌴 😊

Zordon - 2017. 02. 02. 20:34

Ha jol ertettem, akkor ezt az evadot meg vegigviszi, es csak jovore jon az uj felugyelo.

gromit - 2017. 02. 02. 20:52

Na, hát én pont ezért lepődtem meg, hogy _most_ jön a londoni kirándulás (ami ráadásul dupla lesz) és nem évadzárónak. Én arra tippeltem volna, hogy úgy fog a felügyelőnk búcsúzni… habár az évadközi kirándulás meg pont a másik elméletemet is erősíthette volna, h vhogy lezárul a Martha-szál (lesz vele valami Angliában vagy csak kiderül, h neki nem is volt fontos a Humphrey-kaland), és utána visszatér minden a régi kerékvágásba (meg hát a szigeten azért van egy Florence is, ugye). Szóval személyzetis kérdés vagy romkomos kreatívkodás – az első tűnt valószłnűbbnek, de a második tetszett volna jobban :)

gromit - 2017. 02. 02. 20:53

(na, ezt elkapta a blogmotor…)

Zordon - 2017. 02. 02. 22:10

“(meg hát a szigeten azért van egy Florence is, ugye)”

en is ezert szurkoltam, mokas lett volna, de akkor ez most elmarad.

Talan az uj felugyelovel. Kivancsi vagyok, milyen szemelyiseget adnak neki.

Volt ugye a karotnyelt nyarspolgar, a ketbalkezes kedves felugyelo, mi lehet meg?

Lemoni - 2017. 02. 02. 22:29

“Volt ugye a karotnyelt nyarspolgar, a ketbalkezes kedves felugyelo, mi lehet meg?”
Egy teljesen lökött, tapló szeszkazán? :D

Csak Dwayne-t hagyják meg, a bölcs tanácsaival és jobbnál jobb magyarázataival együtt, Humphrey elpunyult a rózsaszín ködben, de Dwayne sziporkázik továbbra is :D

gromit - 2017. 02. 03. 00:03

hát, a nevében cseppet lökött lesz az új fickó: Mooney :)

Lemoni - 2017. 02. 03. 14:31

Goodman jóember után kapunk egy holdkórost? :D

Zordon - 2017. 02. 03. 19:17

Hat ez a resz olyan kicsit semmilyen lett.

Uj detektiv egyelore meg nem mutatott nagyon kirivo tulajdonsagokat, szoval sokat nem tudtunk meg rola.

Viszont maga az ugy eleg jonak tunik, erdekesre irtak meg.

kar, hogy mar csak 3 resz az evad…

Lemoni - 2017. 02. 03. 22:42

Gyanúsan normális eddig Mooney, remélem, a sziget kihozza belőle az állatot :D
Haha, Luke Newberry együtt játszott Kris Marshallal a Lightfieldsben, mondjuk zombinak jobban szerettem az In the Fleshben.
Dwayne füles sapkáján szakadtam :D

gromit - 2017. 02. 04. 02:11

A készítők persze nem beszélték meg velem előre egyik váltást se, de most is beletrafáltak, hogy kivel-mivel lehet engem megnyerni :)
Ardal O’Hanlon a My Hero óta kedvenc (10-12 éve akadtam bele a BBC Prime-on), aztán persze utólag a Father Tedet is pótolni kellett, és tavaly volt szerencsém élőben látni standupolni is.

Mooney-t épp emiatt nem is szabad túl lököttre venni, nehogy ráfoghassák, hogy csak egyik régi karakterének újrahasznosítása (de őszintén, Father Dougal vagy George Sunday sose vitte volna detektívfelügyelőségig :D )

Viszont nagyon jól nyomja az ír akcentust, nekem ennyi kb már elég is :)
ír felügyelőnk még nem volt, és neki még (valamennyi) családja is van (“my daughter’s been training me”)

gromit - 2017. 02. 04. 02:47

Dwayne füles sapkája +1 :)

különösen tetszett még a részből (személyes)
– az appraisal
– London Calling
– az igazi angol pub (pár éve egy londoni nyaralás alatt én is elkeveredtem oda, nem kifejezetten turistás környéken)

korum - 2017. 02. 04. 12:15

Father Ted egyébként a Youtube-on is nézhető (míg le nem szedik): https://www.youtube.com/watch?v=TAMsPEiSLyY
Elég fura humora van, szerintem az egyik legjobb brit sorozat, de nem mindenkinek ül ez a stílus. Egy próbát azért megér.

Lemoni - 2017. 02. 10. 21:52

Első pillanatól kezdve éreztem, hogy utálni kell Marthát. Az egy dolog, hogy lenyúlta Humphrey-t Saint Marie-ről, de még a leggyengébb DiP-epizódot is fémjelzi, így már több a soknál. Nem kellett volna bele a nyálfolyam. Ez a 6. rész nekem amúgy is sajnos nagyon unalmas volt, a londoni jelenetek. De szerencsére a folytatás már megint a sziget, bye Humphrey, welcome Mr. Mooney! Vajh ki fog a lányára rástartolni? :D

Zordon - 2017. 02. 11. 07:47

Dwayne? :D

Az en kerdesem: Ki lesz a potmama? Florence? (Remelem :D)

Ez a resz nekem se volt a szivem csucske, Martha-Humphrey nyuglodeseket lazan skippeltem.

Lemoni - 2017. 02. 11. 14:08

Mooney-t én inkább Catherine-nel hoznám össze, Florence-nak fiatalabbat gondolnék, Dwayne is túl öreg már Siobhanhoz :)

kulup - 2017. 02. 13. 12:24

Nem volt ez rossz, a nyomozás és az ügy megoldása tetszett. A nyálas szerelmi vallomás nem kellett volna. Ha nem tudom, hogy Humphrey kiszáll, igencsak meglepődtem volna a hirtelen váltáson. Optimista vagyok, szimpatikus az új nyomozó, a lánya is ígéretes, csak Dwayne maradjon.

Lemoni - 2017. 02. 18. 00:09

Mooney gyorsan felvette a ritmust, szerencsére neki is van egy kis kehe, kicsit bogaras a szentem, így bele is illik a csapatba :D Dwayne vitte megint a prímet, de JP is kezd felzárkózni a lököttek listáján :D

gromit - 2017. 02. 23. 18:28

Még a londoni duplarészhez:
köszi, h felkészítettetek, h mi fog rám várni (csepp fáziskéséssel), így azért könnyebb volt elviselni a nyálas részeket.

Nem is tudom, ez a stílus valahogy nem illik a sorozathoz, vagy az író/írók konkrétan nem ért(enek) a nagy szívhez szóló beszédekhez (pl Humphrey érkezésekor is volt egy nagyon béna párbeszéd, akkor még Camille-lal, Richardról és az ő helyének nem-átvételéről).

Vagy csak mert nem volt rendesen felépítve a szál. Vagy a casting ment eléggé félre Marthánál. Értem én, mire ment ki a játék (Kris Marshallt ki kellett írni, de nem kinyírni), de nagyon nem jött át ama nagy szerelem.

Kezd kicsit olyan lenni, mint a Doctor Who, párévente lecseréljük a főszereplőt meg a kíséretét, nem feltétlen egyszerre :D

Az eset rendben volt (kitaláltam, je), és Ardal O’Hanlont továbbra is bírom :) (és az ő valós gyerekei már nagyobbak, úgyhogy vszleg nem a család miatt fog majd akarni kilépni… hanem mondjuk a standup miatt – arra az előadásra tuti be fogok majd fizetni, h mi mindent fog mesélni majd a forgatásról :) )

gromit - 2017. 02. 23. 22:08

Amúgy hagyomány szerint Catherine szokott lenni itt a pótanyu :)

A 7. részhez: amikor az elején elhangzott, h nincs holttest, még egész más megoldásra gondoltam. Jó egy Dwayne a háznál, aki még sorozatidő előtti ügyekre is emlékszik. Volt pár jó nézés is :)

“kicsit bogaras a szentem” – hát, a szentekről mindent tud :D

Zordon - 2017. 02. 25. 18:03

Ez az evad is elrepult…

Lett egy uj nyomozonk, akinek van ugyan nehany furcsasaga, de nem olyan kirivoan nyarspolgar, mint az elso, nem olyan negybalkezes, mint a masodik, ugyhogy a humor is eltolodott kicsit.
Kevesebb lett belole. Viszont az egesz sorozat tovabbra is kellemes szorakozast nyujt.
Az utolso ket ugy annyira nem volt kiemelkedoen jo, de tovabbra is valtozatos es erdekes esetek jonnek elo. Ritka kiveteltol eltekintve.

Jovore veletek ugyanitt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz