login |

Inside No. 9: The Devil of Christmas

2017. 01. 17. 14:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

(Hát, igen, ez nem a harmadik évad kezdése volt az Inside No. 9 esetében, mint ahogy azt hittem, csak egy karácsonyi különkiadás.)

Valahol sajnálom, hogy ez az epizodikus antológia a Black Mirror-ral ellentétben (még?) közel sem olyan népszerű itthon, de hátha idővel rátalálnak mások is. Főleg azért, mert bármelyik rész bármikor nézhető, és a 20-30 perces játékidő még túl nagy energiabefektetést sem kíván meg – itt anno írtam az első két részről, de CyClotroniC is értekezett már az Inside No. 9 első két szezonjáról, ami bárkinek hozna pár 9/10-es részt, ezt garantálom.

Viszont mivel antológiáról az epizódok között csak annyi a kapocs, hogy 9-es házszámú helyeken játszódnak) van szó, ezért sosem tudni, hogy kinek melyik rész jönne be annyira, mint nekem mondjuk az 1×02-es, amin még ma is nagyon jókat tudok röhögni. Ki tudja, lehet, hogy egyeseknek a mostani karácsonyi különkiadás lesz a király?

Az az igazság, hogy én már a kezdetek kezdetén “elestem”. Lehet, hogy másnak is vannak vizuális vagy hangulatbeli gyengéi, de én a Pushing Daisies vagy éppen a mostani A Series of Unfortunate Events látványvilága láttán, vagy mondjuk a Stranger Things első 10 percének hangulata után tudtam, hogy imádni fogom _nézni_ azt, ami követi az első pár jelenetet.

Az Inside No. 9 első karácsonyi különkiadása egy nagyon retró történet mutat be, egy angol család hetvenes évekbeli Ausztriában töltött karácsonyát, amiről azonnal kiderül, hogy több réteges, hiszen mi valójában egy angol család hetvenes évekbeli osztrák karácsonyáról szóló film forgatását látjuk, melynek szappanos elemei közé beleszőtték a Krampusz legendáját is.

És innentől kezdve, mint azt megszoktuk, minden egyéb infó spoileres lehet, még a műfaj is: az első csavar már a 3. percben megérkezik, s ha addig nem lettem volna oda azért, amit látok, akkor végképp elvesztem volna az újabb réteg bevonásának köszönhetően – az efféle narratív trükkök mindig is a gyengéim voltak.

Mondanom sem kell, hogy nagyon jónak tartottam a The Devil of Christmas-t. A végén a kötelező csavart annyira minimális fanfárral intézték el, hogy elképesztő, de valójában nem osztott vagy szorzott volna a zárás sem, annyira elvarázsolt az egész retró bája, a mai szemmel bőségesen ciki jelmezek, hajak és berendezés, sőt, a különkiadás filmezési módja.

Mikor is jön az a 3. évad?

6 hozzászólás Ne habozz!

Claire8310 - 2017. 01. 17. 15:08

Ahan, szóval ezért nincs több rész! :)
Nagyon tetszett ez a rész (is), hú hát a 70-es évek filmforgatási trükkjeivel is ellettem volna forevör, én is imádom az ilyeneket, pl. a lépcsős jeleneten borultam :D hogy rá 3 percre meg fejbe kólintsanak… Igen, tényleg jó kis narratíva trükk volt az egész. Akkor továbbra is várom a következő évadot

Casey Novak - 2017. 01. 17. 15:22

Akartam valami tartalmas véleményt írni, de nem lehet hová fokozni két évad után, kifogytam a szinonimákból. Egyszerűen zseniális. Reece Shearsmith meg… egyszerűen zseniális.

Lemoni - 2017. 01. 17. 15:26

Én már az első “krempusz” említésnél elolvadtam :D Az egész annyira faék egyszerűségű volt, mégis hatásos és jópofa.

sherlock20 - 2017. 01. 17. 16:31

Remek volt!

pody - 2017. 01. 17. 18:14

De ez hivatalosan a harmadik evad kezdese volt. Empire magazinban a keszitok beszelnek a 6 reszrol. Ott is ugy irtak, hogy elso resz december vegen, folytatas kesobb meg az ev elejen

balaggio - 2017. 01. 19. 19:42

Már be is rendelték a 4. évadot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz