login |

Please Like Me: vége a 4. évadnak – írta Eloise

2017. 01. 17. 16:20 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

Egyik kedvenc sorozatom az új évadjával ismét nem okozott csalódást, sőt azt kell, hogy mondjam, hogy majdnem annyira tetszett, mint az első, amit elképesztően imádtam. A Please Like Me újra felültetett egy érzelmi hullámvasútra, s nem egyszer sikerült igazán meglepnie.

Még nincs semmi hivatalos, de sajnos elképzelhető, hogy ezzel a zseniális szezonnal véget is ért a történet, amit igazán sajnálnék. Míg több, általam nézett és elkaszált sorozat esetében éreztem, hogy nem történt akkora baj, mert kicsit elfáradtak, a Please Like Me esetében még bőven lenne mit mesélni. A tovább mögött most kivételesen nagyon spoileresen folytatom.

A második részben, ahogy már sejteni lehetett Josh és Arnold kapcsolata véget ért, és persze nem is Josh-ról lenne szó, ha nem a semmi közepén szakítana a kedvesével, egy kirándulás közepén, hogy várjon rájuk egy elég kínos hazaút. Ezután hősünk nem sokáig nyalogatja a sebeit és visszatér a „húspiacra”, ami persze jó pár kínos randit eredményez.

Én vártam volna még egy kis búsongást legalább, de persze most csak hat rész jutott az évadra, úgyhogy meg kellett húzni a cselekményt. És mondhatjuk azt is, hogy azért voltak ilyen rosszak a randik, mert Josh nem állt még készen rájuk.

A 4×04-et kissé unalmasnak találtam elsőre és nem igazán láttam az értelmét. Josh a szüleivel vacsorázik, hogy kicsit felrázzák depressziós anyukáját. Annak ellenére, hogy mostanában hiányoltam egy kicsit a szülőkkel való jeleneteket, azt gondoltam, hogy minek ez? Ugyanis hiányoztak Tomék és Josh kissé becsípett anyukája elég kínos volt. Aztán jött az ötödik rész és megértettem, hogy miért volt szükség minderre.

A 4×05 talán a sorozat legjobbja volt. A rész első felében madarat lehetett volna velem fogatni, hiszen Geoffrey visszatért. Egy percig sem reméltem, hogy hosszú ideig marad, de így is jó volt viszontlátni, hisz régóta nem láttuk és jelentősen megváltozott. Nem csak az őt játszó színész külseje alakult át, hanem a karakter is most tért vissza egy útról, ami segítette őt, hogy meg tudja majd találni az „igazi énjét”.

Egy kicsit erős volt számomra, amikor arra kérte Josh-t, hogy bántsa őt szex közben, de úgy éreztem, hogy annyira nem volt komoly a kérés, hiszen az lett a vége, hogy nevettek az egészen. Persze lehet, hogy csak a Geoffrey-t játszó színész mosolya és nevetése van rám olyan nagy hatással, hogy nem gyullad ki nálam a piros lámpa. De mikor azt fejtegette Geoffrey, hogy Josh kutyája, John biztos, hogy emlékszik rá, nem az volt a sorozat egyik legaranyosabb jelenete?

És elértünk az ötödik rész feléhez, ami őszintén meglepett. Persze újragondolva az elmúlt évek részeit, különösen az új évad epizódjait minden ebbe az irányba vezetett: Josh édesanyja öngyilkos lett, Josh talált rá, mikor meglátogatta. A következő 10-15 percet végig sírtam, és ebben nagy része volt a kitűnően megírt párbeszédeknek.

Nagyon tetszett például, amikor Josh felhívta Tomot és az édesapját. Mindkettőjüket sokként ért a hírt, egyikük sem számított erre, és viszonylag sok időbe telt, mire Josh el tudta a hírt mondani, mielőtt a csevegésen túl jutottak.

Nagyon-nagyon jó volt, hogy egy szereplő sem jött olyanokkal, hogy „az idő majd segít” vagy „majd jobb lesz”, meg „neki már most jobb”, és persze ott a klasszikus „ő már egy jobb helyen van”. Egybehangzóan mindenki azt mondta, hogy ez szívás, de szinte mindenki ott volt Josh mellett és nem hagyta őt magára.

Azt hittem, hogy az utolsó rész majd temetéssel zárul, és aggódtam is, hogyan tudják majd Peggy néni temetésének hangulatát „felülmúlni”. A készítők szerencsére nem is próbálkoztak ezzel. Josh-nak még döntenie kell arról, hogy mit tegyen édesanyja hamvaival és arról is, hogy mit kezdjen majd az életével. Első lépésként, bármilyen nehéz is volt eladta gyermekkori otthonát és egy lakásba költözött.

Annak ellenére, hogy az utolsó néhány perc akár egy kiváló sorozatzárás is lehetne, ahogy korábban már írtam nagyon reménykedem abban, hogy a sorozatot valaki majd „megmenti”.

A történet nem tökéletes, hiszen például elég hihetetlen, hogy hogyan tud bárki is állandó fizetés nélkül a szereplőkhöz hasonló életvitelt fenntartatni. Ettől függetlenül úgy vélem, hogy a 20-as éveiket élő fiatalok gondjait és élethelyzetét remekül bemutatja, és sajnos nem sok ilyen sorozat van manapság. Főleg nem olyan, ami egyszerre tud ennyire drámai és vicces is lenni.

4 hozzászólás Ne habozz!

bëiz - 2017. 01. 18. 09:15

Tudom, hogy félig off, meg nem is a beszerzési hely érdekel (régóta megvannak a jól bevált forrásaim), de sírva könyörgöm, hogy valaki készítse el a feliratot ehhez az évadhoz is! Eddig olyan szépen jött (thx mesmes), menetrendszerűen, és idén (tavaly) sehol semmi. Teljes letargiában vagyok, az egyik kedvenc sorozatom, de az ausztrál akcentus nem a legjobb barátom. Hiába értem meg akár 80%-át is, nem akarok lemaradni arról a 20% apróságról sem. Please…

farkas - 2017. 01. 18. 14:51

Évek óta a kedvenc sorozatomként tartom számon, az összes rész sokszor végigpörgettem már.

SPOILER

Ez az évad tényleg nagyon erős volt sok érzelem olyan jól megjelent (erre a két kedvenc példám amikor Arnold először sír majd ordít a szakításnál a másik amikor Tom és Ella megvárja a sírással amíg Josh kimegy a szobából).

Ha ez a vége nagyon el leszek szomorodva. Talán reményt jelent, hogy netflixre felkerült az első 3 évad.

Jó kritika! Remélem a következő évadhoz is lesz lehetőséged írni.

Eloise - 2017. 02. 04. 16:39

Sajnálom, hogy kasszát kapott. :(

Eszti - 2017. 02. 12. 09:28

Én úgy vettem ki, hogy Josh-t az apja támogatja pénzügyileg, majd amikor ezt megunja, vesz neki egy mozgó kávégépet, hogy ezentúl elláthassa önmagát; Tom pedig egy irodában dolgozik, az első évadban Josh többször meg is látogatta, ott találkoztak először Geoffrey-val. Egy későbbi évadban pedig szó volt arról, hogy Tom főnökét beperelték, mert kikezdett az alkalmazottaival.
A többiek esetében viszont nem tudom, miből élnek.

Imádtam, hogy a sorozat tele volt valósnak hihető dolgokkal és nem kellett azt mondogatnom, hogy “ilyen is csak a filmekben van”. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz