login |

No Offence – írta gromit

2017. 01. 18. 19:31 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Angliában a minap elkezdődött a Shameless-t jegyző Paul Abbott legújabb sorozatának második évadja, de ne csapjunk bele rögtön.

Elindul ugyan egy teljesen új történet, de a karakterek életére és a köztük lévő dinamikára érezhető kihatása van a tavalyelőtti végkifejletnek. Egy újonnan bekapcsolódó néző nem értené a korábbi eseményekre vonatkozó megjegyzéseket, ezeknek viszont akár fontos szerepük lehet az S2 alakulásában is. Nem kötelezően, de mindenképp ajánlanám előbb a 8 részes első szezonnal felzárkózni (amit ráadásul az HBO nemrég indított útjára Manchester sötét oldalán címmel).

Mivel pár videót és említést leszámítva a blogon még nem volt írás a No Offence-ről, először egy kicsit bemutatom a sorozatot.

Egyenruhás közrendőröktől nyomozókon át az őrsöt vezető felügyelőig egy cseppet fura, de lelkes csapat életébe kapunk bepillantást egy manchesteri rendőrőrsön. A felügyelő Vivienne (Viv) Deering (Joanna Scanlan) hatalmas személyiség, nemcsak egyéniségét és vezetői stílusát nézve, hanem fizikumát is – de no offence, ahogy a cím is mondja, nem bántó szándékkal értem.

A sorozatra végig jellemző a kicsit sötét, nem-PC humor, pergő dialógusok, epés megjegyzések. De ez nem sértő, hanem az adott közegben természetesnek tűnik (a rendőri munka lelket próbáló feszültségét oldandó). Egyszerűen jól áll a No Offence-nek, bár bizonyára akad olyan, aki nem vevő az ilyenre. A széria igazából nem komédia, még csak nem is dramedy, de a humor elengedhetetlen kellék benne.

A No Offence amolyan haverzsarus sorozat, ahol a haverság nem korlátozódik egy alkalmilag együtt nyomozó vagy állandó partner párosra, hanem a fél rendőrőrsöt magában foglalja. Gyanítom, a Cuffs is valami ilyesmit akart elérni, csak nem igazán sikerült neki. Hallottam még a Brooklyn Nine-Nine-hoz is hasonlítani, de szerintem az azért eléggé félrevezető. Ez nem szitkom vagy paródia, sokkal komolyabb és sötétebb annál.

A csapatból eleinte leginkább a lengyel Dinah Kowalska (Elaine Cassidy – The Paradise) van kiemelve, aki egy balul elsült szolgálaton kívüli akcióval elbukta az őrmesteri előléptetést. Helyette a kevésbé talpraesett Joy (Joanna Roach – Utopia) lett az új őrmester.

A kiemelt hármas ellenére nincs kifejezetten női hegemónia az őrsön vagy a sorozatban, leszámítva, hogy a nem-annyira-hivatalos megbeszélések helyszíne általában a női WC. Néha direkt a főnök nénit kikerülendő, máskor viszont pont a felügyelő hívja össze a kupaktanácsot, amibe természetesen a férfi kollégák is bekapcsolódnak (pl. Spike – Will Mellor). A rendőrök között akad még pár ismerős arc, a nagyfőnököt Colin Salmon játssza, a különc helyszínelőt pedig Paul Ritter (Friday Night Dinner).

Az első szezonban Dinah összefüggést lát két, a folyóból pár héten belül kihalászott holttest között. Úgy tűnik, mintha valaki fogyatékkal élő, Down-szindrómás lányokra vadászna. Eleinte a felettesek szkepticizmusától kísérve ugyan, de megkezdődik a nyomozás egy vélhetően sorozatgyilkos után. Ebből nő ki az átívelő szál, de emellett egyéb ügyek is akadnak.

Kicsit fölöslegesnek tűnhet, hogy kiemeltként Dinah családi életét is láthatjuk, ami erősen bonyolódik, amikor szárnya alá vesz egy tanút. Cserébe viszont a heti esetek is változatosak, de engem végig jobban érdekelt a fő szál. A megoldás mondjuk nem igazán tetszett, nem a tettes kiléte zavart, hanem ahogyan kezelték, ahogyan lezárták az ügyet. A végkifejlet könnyen felboríthatja a csoportdinamikát, az érintettek lelki egyensúlyát. De összességében mégse képzett különösebb akadályt a folytatás előtt.

A 2. évad nyitányáról a tovább mögött ejtek pár szót, minimális spoilerrel.

A stáb nagy részével együtt a csípős nyelvezet és a fekete humor is visszatért.

A cold open egy temetésre visz el. Bandaháborútól tartva erős a rendőri biztosítás, DI Viv Deering saját maga szolgáltat rendőri kíséretet az egyik gyászolónak (aki az elhunyt apja, amúgy a nigériai drogbanda becses, ámde gyilkosságért elítélt tagja). Természetesen a temetés nem marad eseménymentes, a helyszínelő pedig további hullákat talál a krematóriumban – nem épp szabályosan eltemetve. Kiegészítésnek meg is van a heti ügy, tippre a nigériai és az ír banda viszont az egész évadban velünk marad.

Colin Salmon helyett új rendőrfőnök érkezett. Ezzel most már a főnök főnöke is nő, de ettől még mindig nem lesz “csajos” a sorozat. Az első évad végkimenetele viszont továbbra is ott lebeg az érintett karakterek feje fölött. Mi nézők előnyben vagyunk, tudjuk, mi történt, egy kolléga túlzott ügybuzgalma viszont még komoly problémákat okozhat.

Ha tényleg folytatják ezt az irányt, remélem, inkább a csapat összekovácsolódásához vezet, nem pedig szétforgácsolódásához. Megkedveltem ezt a bandát, na. (Viszont ha kérhetném, Viv a kupaktanácsokat inkább a WC-ben tartsa, ne az öltözőben.)

6 hozzászólás Ne habozz!

Drake - 2017. 01. 18. 20:50

Az első évad egész jó volt,olyan “angolos”,belekukkantunk a 2. évadba is mindenképpen.

orla - 2017. 01. 18. 23:13

A főszereplő pedig Terri-t játszotta a The thick of it-ben, ha már kapcsolunk korábbi sorozatokhoz – lehet, bele is nézek majd, érdekesnek tűnik egy-két momentuma (főleg a WC-beli kupaktanácsok) és van két ismerős arc is (plusz Utopiás hölgy).

Jimbo - 2017. 01. 19. 10:41

Pont a napokban fejeztem be az első évadot és nem igazán értettem, hogy amikor ráteszi VIV Dinah hajszálát a férjére, az miért volt? Hogy beszennyezze a helyszínt?

mrmuu - 2017. 02. 19. 16:19

milyen lett a szinkron? vagy érdemes az eredetinél maradni?

Hamupipacs - 2017. 03. 16. 20:46

A hajszálat énsem értettem. Hogy odakösse a helyszínhez?

Pip - 2019. 01. 10. 00:06

Most nézem az első évadot.

Parádé. 👌🏻

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz