login |

Pilot-mustra: Urban Myths – 1×01

2017. 01. 20. 20:29 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika, pilot-mustra,

Hát, ez valami roppant aranyos és szórakoztató volt. És talán még jobban tetszett volna, ha kicsit is ismerem Bob Dylan-t. Vagy épp akkor nem tetszett volna?

A Sky Arts új komédiája az elmúlt hetekben elég nagy visszhangot kapott negatív előjellel, pedig jó eséllyel nem volt semmi ártó szándék bennük, mindössze pár hírességről szóló mulatságos anekdotát akarnak elmesélni nekünk. A pilotban például azt a sztorit, amikor Bob Dylan Dave Stewart-hoz érkezett London-ba és… (De nem akarom lelőni a poént. Akit érdekel a sztori, elolvashatja egy 20 évvel ezelőtti újságcikkben.)

URBAN MYTHS – 1×01 – 8/10

A címből (urbánus mítoszok – kvázi városi legendák, bár sosem tetszett az elnevezésben a ‘városi’ szó) kiderülhet, hogy epizodikus antológiáról van szó: minden 20 perces rész különálló sztori, más és más karakterekkel és színészekkel. Sőt, más írókkal és rendezőkkel, hogy még véletlenül se tűnjön kívülről koherenciára esélyesnek az Urban Myths, de persze kíváncsi vagyok, hogy végül mit hoznak össze.

Az biztos, hogy kábé púp volt a hátamon a pilot, amit nem feltétlenül akartam megnézni, és csak azért szuszakoltam bele az estémbe, mert 20 perces. Nem a koncepció nem érdekelt, hanem az volt a gondom, hogy Bob Dylan-ről és Dave Stewart-ról is nagyjából annyit tudok, hogy zenélnek (ez kábé minden zenészre igaz). Szerencsére a rész úgyis aranyos volt, hogy laikusként fogyasztottam.

Az egész sztori és az előadásmód annyira poétikus és abszurd volt, hogy eskü, néztem volna tovább. Pedig nem csavarra futtatják ki az anekdotát, vagy ilyesmi (oké, van egy jó húzás a legvégén), egyszerűen csak…, nem tudom, megfogott.

Igazából mondhatnám azt is, hogy a készítőknek nem sokat kellett tenni, csupán az volt a feladatuk, hogy elmeséljék a történetet, ami ha jó, akkor a rész is jó. Azonban az epizódot egyértelműen Eddie Marsan viszi el Bob Dylan-ként, aki (gondolom, ilyen a való életben is?) kvázi Yoda mesterként beszél folyton rébuszokban, megfoghatatlan módon.

Az 1×02 kizárt, hogy ilyen jópofa legyen, de hátha rám cáfolnak. (Akkor Samuel Beckett és Andre The Giant történetét kapjuk meg, de jön még a szezon folyamán Iwan Rheon, mint Hitler, vagy Ben Chaplin, mint Cary Grant.)

1 hozzászólás Ne habozz!

markiboi - 2017. 01. 23. 16:36

Szívet melengető kis rész volt. :) Nagyon élveztem!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz