login |

The Good Place: vége az 1. évadnak

2017. 01. 21. 20:00 - Írta: superpityu

22 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Eleanor Shellstrop kinyitja a szemét, előtte egy “Welcome! Everything is fine.” felirat látható falon, majd egy Michael nevű fickó elmondja neki, hogy halott és köszönhetően annak, hogy mennyire példamutató életet élt a Jó Helyre került. Az egyetlen gond az, hogy Eleanor egy cseppet sem jó ember és csak valami hiba miatt kerülhetett ide.

Ezzel indít az NBC őszi újonc sorozata. A pilotról itt írt human, itt pedig winnie. Mint a példájuk is mutatja, nem ez lett mindenki új kedvenc országos szitkomja, de akiknek az elején bejött, azoknak nagy valószínűséggel az évad későbbi részei sem okoztak csalódást.

A The Good Place egészen egyedi próbálkozás, ami hiába próbál újszerű lenni, mégis megvalósítás szintjén átjárja a középszerűség. Persze lehet ezt kompenzálni azzal, hogy írnak egy remek történetet, ezt pedig sikerült is összehozni.

Az igazán furcsa ebben a komédiában, hogy kevés benne a konkrét poén. Talán egyszer sem röhögtem fel hangosan, de minden rész alatt kiült az arcomra valamiféle konstans mosoly, amit nem tudtam levakarni. Jó volt nézni, volt valami egyedi bája, ami miatt szerettem és tetszett, amit láttam.

Igazán kedves, aranyos szerethető sorozat, aminek szinte minden epizódját sikerült olyan cliffhangerrel zárni, hogy azonnal látni akartam a folytatást. Meglepően sok WTF-pillanatot tartogatott magában a The Good Place, végig voltak benne nagy csavarok, és a finálé sem nélkülözte ezeket, de ennyire ne szaladjunk még előre.

Mike Schur, a sorozat atyja (a Parks and Recreation és a Brooklyn Nine-Nine készítője) nagyon szépen dolgozta ki és bővítette részről részre a sorozat univerzumát és mitológiáját. Mindig egyre több információt tudtunk a Jó Helyről, hogy mi is ez, és hogy miként működnek itt a dolgok. Ráadásul a karakterek is kedvelhetőek lettek.

Eleanor  már az elején telitalált volt, később csak egyre jobb lett, ahogy próbált jóvá válni. Ted Danson pedig Michael szerepében rettentően szórakoztató volt végig. Melettük Janet volt az, aki már az elejétől jópofa volt. Viszont a többiek elég döcögősen indultak. Chidi nem tűnt izgalmasnak, Tahani inkább volt sznob, mint jó ember, Jianyu szereplése pedig csak furcsa volt.

Igazából jó volt látni, ahogy fejlődnek a karakterek és egyre többet tudtunk meg róluk, persze ehhez nem feltétlenül kellett volna minden részben flashback, de utólag nem érzem gondnak, hogy voltak, nem rontottak az élményen.

Alapjáraton úgy gondolom, hogy a The Good Place egy 7/10-es sorozat lenne, de a finálét annyira durván felépítették, hogy simán feltornázta ezt 8-9 pontos magasságba. Nagyon jól hozták össze a szálakat, teljesen a semmiből jött, ám mégis logikus volt a csavar, hiszen végig sikerült altatni a nézőt, és senki sem számított arra, amit látott.

Tényleg nem nagyon emlékszem, hogy kaptam volna ekkora WTF-pillanatot mostanában. De akkor jöjjenek a spoilerek a fináléról, a tovább mögött.

Michael átvert mindenkit, hiszen a “The Good Place” valójában nem is a Jó Hely, hanem egy új próbálkozás arra, hogyan keserítsék meg legjobban az emberek túlvilági életét. Tehát Eleanor nem véletlenül került ide, hiszen ez a Rossz Hely, vagyis pokol egy kicsit szebb köntösben. Ráadásul Michael úgy tervezte meg, hogy a 4 szereplő és Janet kivételével mindenki más vele van, beépített ember, akik segítenek neki, hogy nyomorúságossá tegyék Eleanorék mindennapjait.

Mondanám, hogy nem volt erre semmi jel, és mindent ráfogtunk arra, hogy hiba volt a gépezetben, amikor Eleanor és Jason ide érkezett. Pedig utólag belegondolva az összes szereplő sosem volt boldog egyszerre, valaki mindig szenvedett közülük.

Ráadásul az újraindított rendszer hozhat sok meglepetést. Hiába vannak oda az emlékek, simán el tudom képzelni, hogy később nem csap át önismétlésbe a sorozat. Hiszen most újra rá kell jönniük, hogy ez az egész hely egy átverés, de mivel módosult a felállás így rengeteg lehetőségük van arra, hogy játszanak a karakterekkel.

Összességében hiába kezdődött közepesen a sorozat, a vége bitang erős és csavaros lett. Jó ötlet volt ledarálnom.

22 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 01. 21. 20:08

pedig direkt megnéztem a finálét, hogy hátha, mert ugye hallottam, hogy csavar így meg úgy. (az egyébként tényleg jópofa volt. de így, hogy 13 percet rászántak, elég unalmas lett. és azzal, hogy látszólag sokat írt, azt hittem, hogy valami normális üzenetet küld, nem pedig “Only on TV”-üzenetet – viszont érdekes lesz úgy nézni a dolgokat, hogy a néző tudja, de a többiek nem.)

szóval a high concept továbbra is nagyon dicséretes, hasonló komédia nincs is máshol, szóval mindenkinek ajánlott a bepróbálása, de nekem, kreativitás ide vagy oda, élvezhetetlen volt, mert nem találtam viccesnek. és mivel a karakterek többsége sem volt túl érdekes, ezért ugrott a hangulat, a feelgood, vagy bármi, ami konstans mosolygást okozhatott volna – tahanin kábé 3 másodperc után eluntam magam, egy random párbeszéden is 2-3 perc alatt elaludtam.

szóval a B99 után ez a mike schur-sorozat sem az enyém.

azért maribeth monroe vendégszerepléséért jár a plusz egy pont, de ettől még a Közepes Helyen töltött idő is rém unalmas volt számomra – az ötlet ismét csak jó, de egyébként:(

viszont azért meg sok mínusz, hogy már a dupla rész is flashbackekkel kezdődött – nem voltak képesek őket akkor kukázni. (mondjuk a részből az derült ki, hogy a többiek is kaptam flashbackeket – azt hiszem, hogy odáig eljutok, akkor végképp felkötöm magam:)

polovcev - 2017. 01. 21. 20:12

Belegondolva, hogy eredetileg nem is érdekelt és csak a szünetben daráltam le az első 6 részt, piszkosul jól szórakoztam. Tényleg hiánycikk volt a felröhögős jelenet, de utólag belegondolva egy pillanatra sem hiányoltam. Egy nagyon aranyos, okosan felépített sorozat lett, nekem az idei éve egyik legkellemesebb meglepetése.

Drebil hadnagy - 2017. 01. 21. 20:16

A pilot meg a finálé nagyon jó volt, közte hullámzó, de max. közepes. Azért egynek simán elmegy, már csak Bell meg Danson miatt is.

Jason pedig szerintem marha jó karakter. :-)

Deny - 2017. 01. 21. 21:07

Nem mindig volt vicces, de végig volt valami mosolyogtató benne.
Nálam a legnagyobb poénok egyértelműen a “káromkodások” voltak (azokat el is kezdtem használni :D), illetve Janet jelenetei. Szerintem ő nagyon el lett találva.
Akadtak azért nagyon vicces részek is az elején, de pl. én a múlt hetin is sokat röhögtem. A finálé lazán 10/10 volt nálam, és a sorozatnak is mindenképp adok egy különdíj 10-est a kreativitásáért. Magát az évadot pedig 7-esre értékelném.

Kristen Bell mindenben jó, nagyon szeretem. :)

Treff86 - 2017. 01. 21. 21:31

Régóta az első olyan sorozat, ahol hirtelen azt veszem észre, hogy már el is telt a 20 perc…tavaly egy nap alatt ledaráltam egymás után amennyit addig leadtak belőle…szóval kb akármeddig el tudnám nézni. Ted Danson arca mikor átvált gonodszba és leveri a cserepet meg mindent vitt :)
Tényleg olyasmi mint a Pushing Daisies meg a Niagara Falls, bár azok egy fokkal bájosabbak…de nekem ez is abszolút feelgood sorozat :)

Mom - 2017. 01. 21. 21:57

Annyira gyanútlanul néztem ezt a sorozatot, hogy a csavar nálam akkorát ütött, mint évek óta semmi. Talán pont azért, mert egy szitkomtól semmi komoly meglepetést nem vártam. Mintha kör alaprajzú szobában ugrott volna elő valaki a sarokból…

Azzal viszont egyetértek, hogy ez nem a hangosan nevetős fajta, hanem inkább az elnézegettem, időnként mosolyogtam típus. De ha nem úgy ülsz le, hogy most jókat fogsz röhögni, akkor nem olyan zavaró, mert tényleg egészen egyedi a hangulata, stílusa.

Az előző kettőből viszont nálam az az eredmény jött ki, hogy biztos nem fogom újra nézni egyetlen részét sem. Maguk az epizódok egyszer szórakoztatóak, a csavar egyszer üt (akkor mondjuk jó nagyot). De ez talán nem is szempont a készítőknek.

Bár nem szeretem ha túlhúznak egy poént, de valamiért a káromkodások a legutolsó alkalomig mindig bejöttek. Pedig részenként többször is ellőtték, de mégis annyira belepasszolt a fejemben az eredeti szó, hogy folyton meglepett, hogy miért fork? :D

Aki viszont a végére nekem nagyon sok lett, az Jianyu. Tahani legalább az árnyalástól kapott pár ironikus megszólalást, ami nagyon jól állt neki. De ez a szerencsétlen bugyuta csak bosszantott az elejétől a végéig. Sajnos nem bírom jól/sokáig/nagy tételben az ostobaságot.

A VM nálam kimaradt anno, de Kristen Bell ezt nekem simán eladta. Ted Danson sátáni kacaja csak hab volt a tortán. A többiek ügyesen asszisztáltak.

Alapvetően nem szeretem mikor így “rebootolnak” sorozat közben, de ebben látok annyi fantáziát, hogy ha kiaknázzák a lehetőségeket, elnézzem ezt nekik. Ha lesz második évad, én befizetek rá. De a harmadikra ki kell találni valami újat.

CyClotroniC - 2017. 01. 21. 22:03

Ma éjfél után néztem meg a pilotot, hogy “na 20 perc valamit lefekvés előtt még”, 3 rész lett belőle, ma kora délutánig elfogyott a másik 10 is.

Iszonyatosan aranyos, frappánsan írt dumákkal és egy olyan karaktertípussal, ami baromi jól áll Kristen Bellnek, aki szerintem a Veronica Mars óta nem érezte magát ilyen jól szerepben. Ted Danson remek volt, a kacaja a fináléban spot on volt, az új színészeket imádtam.

Az egyetlen bajom vele, hogy számomra elmaradt a finálé fordulat WTF élménye, mert tele volt a netem azzal, hogy mekkora twist volt a sorozat végén. Nem a konkréttal, csak magával a ténnyel, hogy volt. Na ha ezt heti 20 percben nézem sitcomként, tuti ledöbbentem volna, de gyakorlatilag egyben darálva az egészet és úgy nézve, hogy jön majd egy fordulat, sikerült ráhibáznom a két elméletem közül az egyikkel.

Mindenesetre nem is ez benne a csodálatos, hanem hogy szerkezetileg ez mekkora fincsi S2-t ígér már előre, ami tök újszerű lehet. Szerintem ott már a flashbackeknek kevés értelme lenne, azokat fel fogja váltani jó pár olyan jelenet, amiket eddig dugtak előlönk.

All in all, szuper, friss feelgood cucc, jöhet a folytatást, jobban mint az első szezon.

kisakos - 2017. 01. 21. 23:38

A finálé előtt agyaltam, hogy hogy terveznek ebből több évadot kihozni (mennek a Medium Place-be? A harmadik évadban meg mennek a pokolba?), de erre a “forking” nagy csavarra nem számítottam. Nálam az első rész után rögtön nézős lett (és pl. a flashbackek közül jópár volt, amin lehetett hangosan nevetni). Remélem Adam Scott után más P&R veteránok is fel fognak tűnni… (Amy Poehler mint angyal, hm?)

Shannen - 2017. 01. 22. 06:32

Számomra az egész évad kellemes szórakozás volt, mindig tudtam mosolyogni a részeken (nagy röhögcsélések valóban nem voltak). A karaktereket (Jianyu kivételével) és magát a világot is nagyon hamar megkedveltem.
Nekem a flashbackekkel sem volt bajom, sőt, jó volt látni kinek milyen élete volt korábban.
Ami viszont inkább negatívum volt számomra az a Közepes Hely kivételezése és az az egész epizód. Borzasztóan semmilyen lett, az ott lakó nő is nagyon zavaró volt.
Ellenben a finálé! Azt tudtam, hogy lesz valami csavar, de direkt nem kezdtem el rajta agyalni, hagytam hogy sodorjon a sztori. Le a kalappal az írók előtt, erre abszolút nem számítottam, miközben tényleg teljesen logikus volt, ha visszagondolok az évadra. Nem hittem volna, hogy egy (országos) komédia így meg tud lepni.
Ja és persze Ted Danson ördögi nevetése, amikor lebukott.. na az tényleg mindent vitt.

Marianna - 2017. 01. 22. 11:41

A sztori miatt voltam kíváncsi az egészre. A pilot tetszett, így gondoltam vizsgaidőszakban ez jól fog esni daraként, hogy mennyire jól jött. Hú. Poénok terén tényleg nem üt, ami furcsa, talán ez negatívum meg Jianyu a végére már nagyon idegesített. Elenaort imádtam, Kristen Bell-hez nagyon passzolt a szerep, a másik fénypont egyértelműen Ted Danson, akin remekül szórakoztam. Chibit és Tahanit is megkedveltem.

Valahogy valami sötét oldalt sejtettem, de ahogy haladtunk előre elvetettem, mert olyan jól elmerültünk a Good Place-ben. Aztán jött a finálé és beigazolta a tippem végül is. Ilyen jó csavart nem mostanában láttam sorozatban, pacsi az íróknak. Hirtelen csak néztem, hogy ‘what the fork?’. Ezek után nagyon remélem, hogy lesz 2. évad, mert ezt folytatásáért kiált. Talán a kinti kritikai elismerés az segít.

Balumedve - 2017. 01. 22. 18:21

Engem Kristen Bell és koncepció vonzott be, és a jobbnál jobb cliffhangerek tartottak meg hétről hétre. Szívesen dicsérném egész nap a sorozatot, de tényleg volt egy csomó hibája, viszont volt annyira egyedi, hogy szemet hunyjak ezen hibák felett.

A finálé csattanója engem is meglepett kicsit, de valahol tudat alatt számítottam valami hasonlóra. Tahaniról mindig is azt gondoltam, hogy egy sekélyes ember, szóval sejtettem, hogy róla is kiderül, hogy tévedésből került a jó helyre, na de Chidi. Valahogy az én erkölcsi rendszeremben a döntésképtelenség nem tartozik a fő bűnök közé. Úgy nézem Jason karaktere sokaknak nem tetszett. Számomra is nagyon unalmas volt néha, de valahogy mindig megmosolyogtatott. Talán azért, mert tele van a világ olyan emberekkel, akik ha nem is olyan buták, és nincs meg bennük a bűnözésre való hajlam, de hasonló értékrendszerrel rendelkeznek mint ő – gyors kocsik, elektronikus zene, kobrák és Ariana Grande.

len90 - 2017. 01. 22. 21:40

Számomra is az idei évad egyik legjobbja, sőt, szerintem simán második legjobb a This Is Us után, és kicsit vicces, hogy idén két olyan sorozatot is kaptunk, ahol ennyire erős a “What the fork?” twist/cliffhanger faktor, mind a kettő tényleg az a fajta sorozat, hogy ha eljutsz az epizód végére egyből nyomnád be a folytatást, így inkább darálásra tökéletesek, mintsem heti követésre.

Ezt mi sem példázza jobban, minthogy én is daráltam: két részletben. Decemberben tanulás mellé (=tanulás helyett) csúszott le az első 9 rész, ma pedig (2 nappal államvizsga előtt) szintén tanulás helyett csúszott be a folytatás. És lehet azért mert már viszonylag régebben láttam az első etapot, vagy mert annyira más dolgok kötik le a figyelmemet, vagy mert egy sitcom-tól nem várna ilyen jellegű fordulatot az ember engem teljesen váratlanul ért és rendesen földhöz vágott (a legjobb értelmeben) a lezárás. És tényleg olyan szinten kiszámíthatlan volt, hogy amikor Eleanor rájött az átverésre én még minsig nem tudtam elképzelni, hogy mit tarvezhetnek ezek után az írók a folytatásra, így a hirtelen bevágott “reboot” is váratlanul, üdítően és zseniálisan hatott! Tényleg ha a körítés és minden más nem lenne ennyire lazán véve (lévén 20 perces sitcomról van szó), akkor azt mondanám hogy a twist jobban ütött, mint a This Is Us esetében.

Egyébként annyi kritikával egyet kell értenem, hogy tényleg eléggé nélkülözte a klasszikus értelemben vett “poénokat” és inkább egész végig csak az aranyos zónában mozogott, de ez nekem pont a stílusom. A legtöbb komédia amit jelenleg nézek (The Middle, Speechless, The Real O’Neals) mind ilyennek számítanak. Részemről simán 8/10-es sorozat, remélem hogy lesz és várom a folytatást!

Ami egyedül aggaszt, hogy ha beleképzeled magad a szereplők helyébe, márpedig én szoktam ilyet, akkor jelenlegi állapot szerint elég kilátástalan a helyzetük: mivel már eleve halottak ezért gyakorlatilag egy örökkévalóságot kell “leélniük” úgy, hogy közöttük sétálnak olyan “felsőbb erők” amelyek folyamatosan döntéseket hoznak a további sorsokról, képesek resettelni az emlékezetüket stb… ami az én fejemben tényleg kimeríti a POKOL fogalmát. Szóval ahhoz, hogy én lelkileg meg tudjak nyugodni és majd szép emlékek gondoljak vissza a sorozatra muszáj lesznek neki nagyon nagy happy endet keríteni: vagy jussanak be a tényleges “Good Place”-be, vagy reinkarnálódjanak vagy nem is tudom, csak ez a felállás ne maradjon emg véglegesnek.

CyClotroniC - 2017. 01. 23. 02:40

Egyébként SPOILERES funfact, de Schur-ék konkrétan elmondják a pilotban (!) a végső fordulatot.

“My parents were divorced when I was a kid. They were both crummy people, so they’re probably in the Bad Place. Maybe they’re being used to torture each other. It would work.”

Ez azért elég magabiztos/pofátlan/zseni húzás :D

Ashe - 2017. 01. 23. 03:29

Nagyjából minden elhangzott azzal kapcsolatban, miért is igen jó a sorozat, de.

Szerethetőek a karakterek, Kristen Bell lubickol a szerepben (és lehet, sekélyes, de említsük meg, hogy még mindig megvan a “goddess from next door”-ság benne), a történet jó (a csavart sajnos-vagy-nem-sajnos megtippeltem, miután olvastam itt azt, hogy lesz valami “durva” — kicsit erőltetett lett a át- és megmagyarázása, de annyi baj legyen), a megvalósítás sem éreztem középszerűnek, és az egésznek volt valami lendülete, sodrása végig, nem véletlenül lett részemről egynapos dara belőle.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy ne lett volna hangosan felkuncogós pillanat benne, szerintem kifejezetten sok volt, igaz, főleg a mellékes megjegyzések, kikacsintások, szójátékok között.

goodjohnwin - 2017. 01. 23. 14:30

SZámomra a People of Earth az, ami a GP-hez hasonlóan végig lekötött, kellemes hangulatot adott, de nem felröhögős poénokat. GP egy fokkal idegesítőbb volt némelykor, mint a PoE.

Dalmayr - 2017. 01. 23. 17:47

Mostanában sokszor bajom volt, hogy nem tudnak már semmilyen csavarral meglepni. Hát itt most kaptam az arcomba egy akkora What the Fork csavart, hogy csak lestem. Good job. A teljes évadot kb 6-7/10nek mondanám, de a finálé 10/10es főleg szitkomoknál. 2.évadnál is itt leszek :)

winnie - 2017. 01. 24. 05:44

goodjohnwin: akkor azt hiszem, hogy nem véletlen, hogy a people of earth is eléggé hidegen hagyott. de egyébként nemcsak stílusban, hanem a kvázi high conceptségben is rokonok lehetnek, szóval akinek ez tetszett, lehet, hogy érdemes esélyt adnia a POE-nek.

harmundo - 2017. 01. 24. 20:32

Részemről az abszolút kedvenc őszi sorozat volt, amit bepróbáltam. Minden rész tetszett, mindegyiket azonnal akartam nézni, és végig szuperül szórakoztam rajta. A vége különösen tetszett.

9/10

humorpalanta - 2017. 01. 26. 20:29

Én is mindegyik rész végén akartam a következőt.
A vicces az egészben az, hogy azért halogattam megnézni a következő részt mindig, mert tudtam, hogy utána megint marha sokat kell várni az utánajövőre. :D
A finálé meg akkorát ütött, mint Tyson a Hangoverben :D

ZitaB - 2017. 02. 01. 12:40

Én azt nem értem, hogy Tahaninak ez miért volt pokol. Mert neki volt a második legkevesebb pontja? Ennél még a saját magának kreált pokol is kínzóbb (ahol nem hordhat dizájner táskát, csak koppintást).

Raynes - 2018. 01. 02. 03:52

Két nap alatt daráltam le az első évadot. Holnaptól jön a második, azt igyekszem jobban beosztani. Ez valami zseniális. Csak azzal nem értek egyet, hogy középszerű megvalósítás. Vagy ha tényleg ez a középszer, akkor ez a hagyományos sitcomoknak rossz hír, nagyon örülnék, ha több ilyen középszer sorozat lenne. A poénok tényleg nem mindig a legfelröhögősebbek, de maga a humor annyira kifinomult és okos, hogy az bőven kárpótol. Az is igaz, hogy nem mindig aknáznak ki minden poénhelyzetet, néha nagy ziccereket, magas labdákat hagynak ki, de az egész mégis olyan zseniális, egyedi és szórakoztató, hogy nem számít. Már a pilot első perceitől megvettek kilóra, csodálnám, ha nem lenne kult sorozat később bárkinek.

A karakterek is el vannak találva, eleinte Chidi nem jött be (én azt hittem, hogy Cheaty a neve), és az a brit nő kifejezetten idegesített a virnyogó kotvákolásával, de őket is nagyon meg lehet szeretni, ahogy jobban belejönnek a szerepbe.

Nem tudom, hogy a második évad milyen, de már előre látom, hogy csalódni nem fogok. Alapvetően én sem szeretem a rebootokat, de itt kifejezetten ütni fog szerintem. Még legrosszabb esetben is, ha veszít a frissességéből, akkor is elnéznék még akárhány évadot.

Írtátok itt, hogy high concept. Szerintem egyáltalán nem, vagyis olyan értelemben, hogy high concept, mély vallási, világnézeti témákat feldolgozó sorikat parodizálja, kicsit mintha önmagát is. A cselekményt nem igazán lehet komolyan venni, az csak apropó a poénokhoz, az egész annyira könnyed, laza, képlékeny, hogy bármit kihozhatnak belőle, nincs nagyon megkötve az írók keze sztoriügyileg. Az egész olyan mese-, rajzfilmszerű inkább, nem Bryan Fuller sorozata, de nagyon emlékeztet a Pushing Daiseis-re és mintha a Dead Like Me-ből is lenne benne egy kicsi. Ez egy kicsit levon az eredetiségéből így végiggondolva, de annyiból nem olyan nagy baj, hogy a nagyoktól nem szégyen nyúlni, persze csak mértékkel, nehogy másolás vagy majmolás legyen belőle, de abba a hibába nem fognak esni, az már most az első évad alapján látszott.

fatal - 2019. 05. 05. 23:45

Ledaráltam egyetlen délután alatt az első évadot.

Egyedi hangulata van, könnyed, laza, kiváncsi vagyok a másodikra.

Az évadzáróra pedig csak annyit mondanék, hogy:
“Holy motherforking shirtballs.” :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz